Annonce
I løbet af dette år skal pantstationen på Lystrupvej ombygges, så der kan være syv gange så meget pant i den, før den skal tømmes. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr
RisskovLIV

Totalt proppet pantstation er ofte ude af drift – nu skal den bygges om

Pantstationen på Lystrupvej er ofte ude af drift, fordi den hurtigt bliver fyldt til randen med tomme flasker og dåser. Nu skal den bygges om, så kapaciteten øges. Lokal byrådspolitiker vil have opført endnu flere pantstationer i kommunen.

Du har langt om længe taget dig sammen til at samle alle de tomme sodavandsflasker og øldåser sammen, som har ligget og flydt i garagen i flere måneder.

Men da du kommer frem til pantstationen på Lystrupvej, er maskinen ude af drift, og derfor må du læsse sækkene ind i bilen og køre hjem igen.

Det er en historie fra virkelighedens verden. Særligt de seneste to år har pantstationen på Lystrupvej været ramt af kapacitetsudfordringer – til stor irritation for blandt andet borgerne i Lystrup og Risskov.

- Under coronaen har vi oplevet et massivt pres på pantstationerne. Vi har set en stigning på 40-50 procent, så vi ved udmærket, at der har været kø, eller at folk er kommet frem til en pantstation, der har været lukket, fordi den har været fyldt, siger Mette Klint, der er kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem, som står bag pantstationen.

Men nu er der snart en løsning på vej. Stationen skal nemlig bygges om.

En lille fabrik

Dansk Retursystems pantstation på Lystrupvej åbnede i år 2015. I begyndelsen var tilslutningen ikke overvældende, men efterhånden som tiden er gået, har flere og flere fået øjnene op for konceptet. I øjeblikket bliver den tømt to gange dagligt.

Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene.

Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem

Har man samlet al sin pant i store poser, kan man smide det hele i maskinen, hvorefter flaskerne og dåserne bliver fragtet til Dansk Retursystems fabrik. Her bliver de talt op og komprimeret, og en uge efter får man pengene på sin konto.

- Efterhånden som de her pantstationer blev mere og mere populære, fandt vi ud af, at den måde at aflevere pant på gør, at stationerne ret hurtigt bliver fyldt, forklarer Mette Klint.

Derfor skal stationen på Lystrupvej bygges om i løbet af dette år. Fremover behøver man ikke at samle flasker og dåser i poser, i stedet kan man hælde dem direkte i maskinen, som tæller og komprimerer det hele på stedet. Så fylder det mindre i containeren, og pengene bliver indsat på kontoen et par dage efter.

- Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene, siger Mette Klint og forklarer, at den nye station kommer til at kunne rumme syv gange så meget pant.

Hvornår den står klar, kan hun ikke sige noget om, men det bliver i løbet af 2022.

Flere pantstationer

På nuværende tidspunkt er der 14 pantstationer fordelt i hele Danmark, men sideløbende med, at de gamle maskiner skal udskiftes med nye, vil Dansk Retursystem også bygge nye stationer.

Håbet er, at der er 36 stationer i 2025. Om der kommer flere til Aarhus er endnu uvist.

- Fordelen er, at du meget hurtigere kan komme af med din pant, hvis du har store mængder. De var tænkt som et supplement til supermarkedernes flaskeautomater. Jo flere nye pantstationer der kommer, jo mere vil det lette presset på de eksisterende, siger Mette Klint.

Det er denne fejlmelding, som brugerne af pantstationen på Lystrupvej ofte mødes af, når de forsøger at aflevere deres pant. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Spørger man byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF), som bor i Lystrup, er det "utilfredsstillende", at automaten på Lystrupvej så ofte er fyldt. Han har selv oplevet at måtte tage sin pant med hjem igen.

- Jeg frygter, at det går ud over opbakningen til hele vores pantsystem. Det er ikke ret mange gange, man skal køres forgæves, før man bliver træt af det, siger han.

Han er glad for, at Dansk Retursystem har en løsning på vej, men han mener, at den burde være kommet tidligere. Står det til ham, skal der opsættes pantstationer flere steder i Aarhus Kommune.

- Det vil gøre det nemmere for flere århusianere at komme af med deres pant, og man kan også nemmere komme af med de dåser og flasker, der ikke er pant på. På den måde kan vi indsamle mere til genanvendelse. Det er oplagt også at placere pantstationer ved nogle af de andre genbrugspladser i kommunen, siger Jakob Søgaard Clausen.

Mindre CO2

Det lokale byrådsmedlem sidder også i Teknisk Udvalg. Som et led i udvalgsarbejdet vil han rette henvendelse til forvaltningen for at høre nærmere om mulighederne for at få opført flere pantstationer.

- Det kræver, at Dansk Retursystem kan få tilladelse til at sætte stationerne op, og at de kan få pladsen til det. Kommunen eller Affald Varme har en opgave i forhold til at understøtte det, siger Jakob Søgaard Clausen.

92 procent af alle flasker og dåser i Danmark bliver pantet og sendt retur. Med den nye metode skal poserne med pant ikke fragtes fra stationen på Lystrupvej til Dansk Retursystems fabrik lige så ofte, hvilket ifølge Mette Klint også mindsker CO2-udledningen.

At kapaciteten ikke er blevet forbedret endnu skyldes både sagsbehandlingstiderne, og så er pantstationerne forskellige, og derfor skal de specialbygges fra gang til gang.

- Jeg kan sagtens forstå, at det er irriterende, hvis maskinen er lukket, når man er kommet frem. Jeg kan ikke sige så meget andet end, at vi virkelig arbejder på sagen, afslutter Mette Klint.

www.pantstation.dk kan man følge med i, om pantstationen er åben eller fyldt.

RisskovLIV

To Risskov-skoler skulle i al hast oprette modtagerklasse: Den ene har fået 20 -  den anden har ikke fået én eneste

RisskovLIV

Risskov-firma investerede millioner i Danmarks bedste arbejdsplads: En måned senere gik virksomheden konkurs

RisskovLIV

Formanden kalder nyt forslag for 'krukkeri': Skal Vejlby-Risskov Fællesråd deles op?

RisskovLIV

Hør Kenneth brumme lidt for livet på søndag: 170 ekstremt velklædte bikere kører gennem Risskov for et godt formål

RisskovLIV

Boligforening plaget af narkosalg er åben for vagtværn og overvågning: - Det er ikke os, der har noget at skjule

RisskovLIV

Sidste år endte sidste skoledag i vold:  - Vi har vendt hver en sten for at undgå en gentagelse

RisskovLIV

Parti er klar til at opkøbe villaer for at bygge almene boliger

RisskovLIV

Vaks kvinde skrev registreringsnummer ned: Mulig seriekrænker fra Mollerup er sigtet

Østjyllands Politi kan takke en 43-årig kvinde for, at de tirsdag kunne anholde en 26-årig mand og sigte ham for blufærdighedskrænkelse i Mollerup Skov. Det sker efter, at en mulig seriekrænker har været på spil mindst fem gange i skoven den forgangne måneds tid.

RisskovLIV

Vejforening taber endnu en klagesag:  Forstå hele sagen om nyt etagebyggeri på stikvej i Risskov

Nedrivningsarbejdet er så småt gået i gang, og vejforeningen på L. P. Bechs Vejs håb om at få sat en stopper for byggeriet af en etagebolig med fire lejligheder er endegyldigt skudt i sænk.

RisskovLIV

Enhedslisten vil have flere almene boliger til Risskov: - Vi er åbne for at opkøbe villaer for at bygge billigere boliger

Forskellen er til at få øje på, for mens 74 procent af boligerne i Søndervangskolens skoledistrikt i Viby er almene, er tallet for Strandskolens distrikt blot to procent.

RisskovLIV

Boligmarkedet i Vejlby-Risskov er stadig brandvarmt

RisskovLIV

Trods verdenssituationen: Der er stadig masser blus på boligmarkedet i Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Lokal blotter får Lene til at lære afværgeteknikker fra sig: Hvis du kvæler hende bagfra, ender du på røven i en armlås

RisskovLIV

Mindre grønt, men mere plads til grå guld: Udvidelse af plejehjem til 45 mio. skal vedtages efter sommerferien

RisskovLIV

Ingen adgang for gangbesværede: Nu bliver håbløs letbanestation måske ændret

RisskovLIV

I baglokalet til en farvehandel: Vidste du, at en af Aarhus' bedste ølbutikker ligger i Vejlby?

RisskovLIV

Risskov-firma opkøber grund: Forladt bygning baner vejen for 300 boliger

RisskovLIV

Populært spisested kan genopstå som ny restaurant - eller bane vejen for nybyggeri