Du har langt om længe taget dig sammen til at samle alle de tomme sodavandsflasker og øldåser sammen, som har ligget og flydt i garagen i flere måneder.
Men da du kommer frem til pantstationen på Lystrupvej, er maskinen ude af drift, og derfor må du læsse sækkene ind i bilen og køre hjem igen.
Det er en historie fra virkelighedens verden. Særligt de seneste to år har pantstationen på Lystrupvej været ramt af kapacitetsudfordringer – til stor irritation for blandt andet borgerne i Lystrup og Risskov.
- Under coronaen har vi oplevet et massivt pres på pantstationerne. Vi har set en stigning på 40-50 procent, så vi ved udmærket, at der har været kø, eller at folk er kommet frem til en pantstation, der har været lukket, fordi den har været fyldt, siger Mette Klint, der er kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem, som står bag pantstationen.
Men nu er der snart en løsning på vej. Stationen skal nemlig bygges om.
En lille fabrik
Dansk Retursystems pantstation på Lystrupvej åbnede i år 2015. I begyndelsen var tilslutningen ikke overvældende, men efterhånden som tiden er gået, har flere og flere fået øjnene op for konceptet. I øjeblikket bliver den tømt to gange dagligt.
Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk RetursystemDen nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene.
Har man samlet al sin pant i store poser, kan man smide det hele i maskinen, hvorefter flaskerne og dåserne bliver fragtet til Dansk Retursystems fabrik. Her bliver de talt op og komprimeret, og en uge efter får man pengene på sin konto.
- Efterhånden som de her pantstationer blev mere og mere populære, fandt vi ud af, at den måde at aflevere pant på gør, at stationerne ret hurtigt bliver fyldt, forklarer Mette Klint.
Derfor skal stationen på Lystrupvej bygges om i løbet af dette år. Fremover behøver man ikke at samle flasker og dåser i poser, i stedet kan man hælde dem direkte i maskinen, som tæller og komprimerer det hele på stedet. Så fylder det mindre i containeren, og pengene bliver indsat på kontoen et par dage efter.
- Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene, siger Mette Klint og forklarer, at den nye station kommer til at kunne rumme syv gange så meget pant.
Hvornår den står klar, kan hun ikke sige noget om, men det bliver i løbet af 2022.
Flere pantstationer
På nuværende tidspunkt er der 14 pantstationer fordelt i hele Danmark, men sideløbende med, at de gamle maskiner skal udskiftes med nye, vil Dansk Retursystem også bygge nye stationer.
Håbet er, at der er 36 stationer i 2025. Om der kommer flere til Aarhus er endnu uvist.
- Fordelen er, at du meget hurtigere kan komme af med din pant, hvis du har store mængder. De var tænkt som et supplement til supermarkedernes flaskeautomater. Jo flere nye pantstationer der kommer, jo mere vil det lette presset på de eksisterende, siger Mette Klint.
Spørger man byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF), som bor i Lystrup, er det "utilfredsstillende", at automaten på Lystrupvej så ofte er fyldt. Han har selv oplevet at måtte tage sin pant med hjem igen.
- Jeg frygter, at det går ud over opbakningen til hele vores pantsystem. Det er ikke ret mange gange, man skal køres forgæves, før man bliver træt af det, siger han.
Han er glad for, at Dansk Retursystem har en løsning på vej, men han mener, at den burde være kommet tidligere. Står det til ham, skal der opsættes pantstationer flere steder i Aarhus Kommune.
- Det vil gøre det nemmere for flere århusianere at komme af med deres pant, og man kan også nemmere komme af med de dåser og flasker, der ikke er pant på. På den måde kan vi indsamle mere til genanvendelse. Det er oplagt også at placere pantstationer ved nogle af de andre genbrugspladser i kommunen, siger Jakob Søgaard Clausen.
Mindre CO2
Det lokale byrådsmedlem sidder også i Teknisk Udvalg. Som et led i udvalgsarbejdet vil han rette henvendelse til forvaltningen for at høre nærmere om mulighederne for at få opført flere pantstationer.
- Det kræver, at Dansk Retursystem kan få tilladelse til at sætte stationerne op, og at de kan få pladsen til det. Kommunen eller Affald Varme har en opgave i forhold til at understøtte det, siger Jakob Søgaard Clausen.
92 procent af alle flasker og dåser i Danmark bliver pantet og sendt retur. Med den nye metode skal poserne med pant ikke fragtes fra stationen på Lystrupvej til Dansk Retursystems fabrik lige så ofte, hvilket ifølge Mette Klint også mindsker CO2-udledningen.
At kapaciteten ikke er blevet forbedret endnu skyldes både sagsbehandlingstiderne, og så er pantstationerne forskellige, og derfor skal de specialbygges fra gang til gang.
- Jeg kan sagtens forstå, at det er irriterende, hvis maskinen er lukket, når man er kommet frem. Jeg kan ikke sige så meget andet end, at vi virkelig arbejder på sagen, afslutter Mette Klint.
På www.pantstation.dk kan man følge med i, om pantstationen er åben eller fyldt.