Annonce
Skoleleder Morten Holck mener stadig, at forældre trygt kan sende deres børn i skole på Strandskolen til trods for voldsepisoderne, som fandt sted sidste år på sidste skoledag.  Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye
RisskovLIV

Skoleleder: - I dag ville jeg aldrig bare have kaldt det 'knubs'

Strandskolens skoleleder Morten Holck forsøgte efter eget udsagn ikke at nedtone omfanget af voldsepisoderne på sidste skoledag, og nu arbejder han sammen med ansatte og forældre på at sikre sig, at den næste sidste skoledag bliver tryg.

- Det er slet ikke så dramatisk. Under karamelkast på sidste skoledag opstår der en uheldig adfærd hos to drenge, som går ud over to andre drenge, som bliver fysisk antastet, og de får nogle knubs.

Sådan udtalte skolederen på Strandskolen, Morten Holck, sig til Århus Stiftstidende, da avisen bragte sin første historie omkring overfaldene, der fandt sted på sidste skoledag den 21. juni 2021.

Set i lyset af torsdagens dom fremstår den udtalelse som en underdrivelse. Tre tidligere elever på Strandskolen er blevet fundet skyldige i at have slået, sparket og trampet på to skolekammerater fra et lavere klassetrin. To er blevet idømt 60 dages betinget fængsel, mens den tredje har fået en 30 dages betinget fængselsstraf.

Derfor vakte det også undren hos Line Mølgaard Eg, hvis barn efter planen skal starte på Strandskolen til næste skoleår, da hun første gang læste skolelederen beskrive episoderne som "knubs".

- Jeg reagerer på, at skolelederen indledningsvist taler episoden ned. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke siger, at det er noget, man tager alvorligt og vil sørge for ikke sker igen, siger Line Mølgaard Eg.

Ikke det fulde billede

Men ifølge Morten Holck havde han ikke det fulde billede over hændelserne på sidste skoledag, da han udtalte sig til Århus Stiftstidende. Allerede på dagen stod det dog klart for skolelederen, at der var foregået noget på Strandskolen, som ikke burde ske.

- Jeg oplever dagen fragmenteret. På den ene side er det en festdag for 9. årgang, mens der på den anden side er de her episoder, der udspiller sig omkring middagstid. Det er helt utilstedeligt, og de involverede drenge bliver også bortvist på dagen, siger Morten Holck og fortsætter:

- Bagefter forsøger vi at finde hoved og hale i det, der er sket, men det er ikke lige til.

Hvornår har du det fulde billede over episoderne?

- Jeg kan ikke helt sige, hvornår vi har et nogenlunde billede af hændelserne, for der kommer meget ny viden frem før og under sommerferien, som gør mig klogere som skoleleder.

Tager kraftig afstand

Du kalder det først "knubs". Hvorfor?

- Det er vigtigt for at mig at understrege 110 procent, at vi dengang som nu ikke accepterer vold og på det kraftigste tager afstand fra det, der er sket. Jeg udtalte mig dengang om det, jeg vidste på daværende tidspunkt. Nu er det blevet belyst fra flere sider, og der er slet ingen tvivl om, at der er tale om en grov hændelse, som er uacceptabel, siger Morten Holck.

Jeg har snakket med kilder, der oplever det som om, du har forsøgt at feje ting ind under tæppet. Kan du forstå, hvis nogen sidder med den fornemmelse?

- Det indtryk kan jeg ikke tage fra dem, men nej, vi har ikke forsøgt at feje noget ind under tæppet. Jeg må bare understrege, at spurgte du mig i dag, ville jeg aldrig bare kalde det "knubs".

Vil forebygge i fremtiden

Kan du forstå, hvis forældre er bekymrede for at sende deres børn i skole på Strandskolen nu?

- Jeg har fuld forståelse for den bekymring, men man kan have fuld tillid til, at man trygt kan sende sit barn i skole på Strandskolen. Der skete en usædvanlig hændelse på sidste skoledag, som vi nu arbejder benhårdt på at forebygge, siger Morten Holck.

Hvordan kan du sige, det er trygt set i lyset af det, der skete?

- Processen har været en dataindsamling for os, og vi er blevet klogere og bliver klogere på, hvordan vi kan ændre praksis for sidste skoledag såvel som en normal skoledag, så vi sikrer, at man på alle mulige måder kan sende sit barn trygt i skole på Strandskolen, for det mener jeg, man kan.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Line Mølgaard Eg har fulgt sagen i forskellige medier og har hæftet sig ved, at mindst en af voldsepisoderne på sidste skoledag foregik, selvom flere vidneudsagn har beskrevet, hvordan gerningsmændene sammen med en række ukendte gerningsmænd slæbte det ene offer forbi adskillige lærere på Strandskolen.

- Det gør mig nervøs, når sådan noget kan forekomme foran lærerne, for har man en kultur, hvor det er okay at give lidt slag eller trække folk ud af klasseværelserne imod deres vilje?

For hvordan kan det lade sig gøre? Det er spørgsmålet, som Line Mølgaard Eg stiller  efterfølgende. Skoleleder Morten Holck svarer:

- Det er vanskeligt at beskrive, hvorfor der ikke bliver grebet ind i en konkret situation, som jeg ikke selv har set, men der bliver grebet ind, da alvoren går op for os, og eleverne bortvises. Vi har evalueret dagen med medarbejderne og skolebestyrelsen, og det er en sag, som vi vil tage ved læring af og i fællesskab bruge på at sikre en tryg sidste skoledag.

Skulle lærerne ikke have grebet ind?

- Jeg har svært ved at tage stilling til de konkrete episoder, når jeg ikke har set dem.

Vil du så ikke generelt gerne have, at medarbejderne griber ind over for lignende episoder?

- Selvfølgelig vil jeg gerne have, at det er trygt for børnene at komme i skole hver dag. Vi skal efterrationalisere og reflektere over den her voldsomme konflikt, så vi bliver klogere på, hvordan vi kan håndtere det anderledes fremadrettet.

Proces sat i gang

Hvordan vil du så forebygge, at det her sker igen?

- Vi startede allerede før sommerferien en proces, hvor vi inddrager forældre, skolebestyrelse og ansatte i, hvordan vi kigger frem og skaber de bedste rammer for sidste skoledag. Det har jeg fuld tillid til, at alle kræfterne om bordet kan, siger Morten Holck.

Kan du være mere konkret?

- Vi ser blandt andet på, hvordan man kan ændre praksis for karamelkastning på dagen. Derudover gør vi os nogle overvejelser om, hvordan de ansatte på skolen såvel som forældrene kommer tættere på de unge på dagen. Vi ser på, hvordan vi gør rammerne for dagen klarere, så alle ved, hvad der skal ske.

At sprøjte mindre elever til med barberskum er forbudt på Ellevangskolen. Er det et tiltag, man kunne indføre på Strandskolen?

- Der er mange gode løsninger omkring konkrete forbud, som vi videndeler på og tager med i vores perspektiver og refleksioner.

Allerede nu føler Line Mølgaard Eg, at man fra Strandskolens side tager sagen seriøst. Hun har talt med skolebestyrelsen og er blevet forsikret om, at man ikke tolererer vold eller dødslister af nogen art, mens man arbejder hårdt på at forebygge, at vi får lignende episoder at se igen i fremtiden.

Hun hælder også stadig til, at hendes barn skal starte på Strandskolen efter sommerferien.

- Vi bor i dette skoledistrikt, og jeg så helst, at mine børn fik kammerater fra den lokale skole og ikke et andet område. Jeg synes bare, man har ret til en kommunal skole i sit område, der er ordentlig, siger hun.

RisskovLIV

To Risskov-skoler skulle i al hast oprette modtagerklasse: Den ene har fået 20 -  den anden har ikke fået én eneste

RisskovLIV

Risskov-firma investerede millioner i Danmarks bedste arbejdsplads: En måned senere gik virksomheden konkurs

RisskovLIV

Formanden kalder nyt forslag for 'krukkeri': Skal Vejlby-Risskov Fællesråd deles op?

RisskovLIV

Hør Kenneth brumme lidt for livet på søndag: 170 ekstremt velklædte bikere kører gennem Risskov for et godt formål

RisskovLIV

Boligforening plaget af narkosalg er åben for vagtværn og overvågning: - Det er ikke os, der har noget at skjule

RisskovLIV

Sidste år endte sidste skoledag i vold:  - Vi har vendt hver en sten for at undgå en gentagelse

RisskovLIV

Parti er klar til at opkøbe villaer for at bygge almene boliger

RisskovLIV

Vaks kvinde skrev registreringsnummer ned: Mulig seriekrænker fra Mollerup er sigtet

Østjyllands Politi kan takke en 43-årig kvinde for, at de tirsdag kunne anholde en 26-årig mand og sigte ham for blufærdighedskrænkelse i Mollerup Skov. Det sker efter, at en mulig seriekrænker har været på spil mindst fem gange i skoven den forgangne måneds tid.

RisskovLIV

Vejforening taber endnu en klagesag:  Forstå hele sagen om nyt etagebyggeri på stikvej i Risskov

Nedrivningsarbejdet er så småt gået i gang, og vejforeningen på L. P. Bechs Vejs håb om at få sat en stopper for byggeriet af en etagebolig med fire lejligheder er endegyldigt skudt i sænk.

RisskovLIV

Enhedslisten vil have flere almene boliger til Risskov: - Vi er åbne for at opkøbe villaer for at bygge billigere boliger

Forskellen er til at få øje på, for mens 74 procent af boligerne i Søndervangskolens skoledistrikt i Viby er almene, er tallet for Strandskolens distrikt blot to procent.

RisskovLIV

Boligmarkedet i Vejlby-Risskov er stadig brandvarmt

RisskovLIV

Trods verdenssituationen: Der er stadig masser blus på boligmarkedet i Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Lokal blotter får Lene til at lære afværgeteknikker fra sig: Hvis du kvæler hende bagfra, ender du på røven i en armlås

RisskovLIV

Mindre grønt, men mere plads til grå guld: Udvidelse af plejehjem til 45 mio. skal vedtages efter sommerferien

RisskovLIV

Ingen adgang for gangbesværede: Nu bliver håbløs letbanestation måske ændret

RisskovLIV

I baglokalet til en farvehandel: Vidste du, at en af Aarhus' bedste ølbutikker ligger i Vejlby?

RisskovLIV

Risskov-firma opkøber grund: Forladt bygning baner vejen for 300 boliger

RisskovLIV

Populært spisested kan genopstå som ny restaurant - eller bane vejen for nybyggeri