Søren Møller vidste udmærket godt, at trafikstøjen fra op mod 14.000 forbipasserende biler på Lystrupvej ville blive et parameter, da han for få år siden slog sig ned på sidevejen Gurresøvej med sin familie.
Han er indforstået med, at støj er et vilkår, når man bosætter sig i byen. Til gengæld har han svært ved at forstå, hvorfor Aarhus Kommune ikke gør mere for at lette det trafikale tryk på Lystrupvej ved i stedet at lede bilisterne ud på Viengevej.
Søren Møller, beboer på GurresøvejJeg tror faktisk, det er meget enkelt. Sænk farten og etabler nogle fartbump på Lystrupvej, mens man laver en indsats ved rundkørslen for at få folk til at bruge Viengevej.
Særligt nu, hvor store dele af området vest for Lystrupvej er ved at blive omdannet fra industri- til boligkvarter med op til 5.000 borgere i Risskov Engpark og Risskov Engby.
- Da vi flyttede hertil, kan man sige, at vi var gæster i et industrikvarter. Nu er industrien uddøende, og det er den omvendte verden. I dag er det et boligkvarter, hvor en kæmpe indfaldsvej er kilet ind imellem, siger Søren Møller og fortsætter:
- Det er kliche at sige, man skal nudge bilisterne, men jeg synes, Aarhus Kommune burde gøre noget for at få flere til at benytte sig af Viengevej, for det virker ikke gennemtænkt at føre så meget trafik igennem et boligkvarter. Hvorfor have en omfartsvej, hvis man ikke prøver at lokke folk til at bruge den?
Sænk farten på Lystrupvej
Da asfalten blev lagt på Viengevej, var det netop for at lede trafikken udenom blandt andet Lystrupvej, men i snit er det kun knap 5.700 bilister, der dagligt bruger omfartsvejen. Det antal kunne øges markant, hvis man sænkede farten på Lystrupvej, mener Søren Møller.
- Jeg tror faktisk, det er meget enkelt. Sænk farten og etabler nogle fartbump på Lystrupvej, mens man laver en indsats ved rundkørslen for at få folk til at bruge Viengevej. Så tror jeg, at mange flere ville bruge den mulighed for at komme ned til Grenåvej i stedet, foreslår Søren Møller.
Han forestiller sig, at det ville være til gavn for både den travle pendler og nytilflytteren langs Lystrupvej.
- Jeg tror, bilisterne ville kunne spare tid på at tage den vej, og det ville give bedre livskvalitet for beboerne langs Lystrupvej. Tænk på den støj, de 5.000 nytilflyttere kommer til at leve i, og tænk på de køer, som allerede er på vejen. Det virker som om, man bygger en by uden at tænke på, hvordan trafikafviklingen skal gøres bedre. Hvad havde kommunen forestillet sig? spørger Søren Møller.
Kommunen er på bølgelængde
Det kan trafikplanlægger Thomas Ager Hostrup svare på, for faktisk har Aarhus Kommune tænkt mange af de samme tanker som Søren Møller – at der ligger en omfartsvej, som bare venter på at blive brugt.
- Der er store erhvervsarealer, der nu bliver omdannet til boliger, og det giver et andet trafikmønster og andet perspektiv. Det er blandt andet derfor, at der vil blive lavet to krydningsheller ved Lystrupvej og et signalanlæg ved Arresøvej, siger Thomas Ager Hostrup.
Håbet er, at de to tiltag vil få flere bilister til at køre ud af rundkørslen ved Viengevej i stedet. Viser det sig ikke at være nok, kunne nudging og en fartsænkning blive aktuelt.
- En fartsænkning er noget, vi vil se nærmere på for at hjælpe de bløde trafikanter over Lystrupvej, mens vi har en forventning om, at nudging i rundkørslen kan få flere ud på Viengevej. Skiltning, der informerer bilisterne om, at de sparer så og så meget tid ved at køre ad Viengevej, kunne være en løsning, siger Thomas Ager Hostrup.
Den dyre – men mest effektive løsning
Et andet, men langt mere bekosteligt alternativ, kunne være at erstatte rundkørslen med et signalanlæg.
- Vi kan med sikkerhed sige, at et signalanlæg vil kunne afvikle mere trafik end rundkørslen. Man kunne lave det, så incitamentet til at køre ad Viengevej blev større ved eksempelvis at lave to venstresvingsbaner og give bilisterne mere grøn tid, hvis de kørte den vej frem for Lystrupvej, siger Thomas Ager Hostrup.
Ifølge trafikplanlæggeren har den løsning tidligere været oppe at vende for blot at blive lagt i skuffen på ny, men set i lyset af den store byudvikling i området er den pludselig blevet relevant at hive frem igen.
- Nu ser vi løbende, hvad forskellige andre tiltag bidrager med, men det er klart, at det nu er aktuelt at se på muligheden for at lave et signalanlæg igen. Det er en bekostelig og anlægsteknisk svær løsning, men med den store omdannelse til boliger har projektet måske sin ret alligevel, vurderer Thomas Ager Hostrup.
På Gurresøvej glæder det Søren Møller, at kommunen forsøger at finde en løsning. Han ser dog stadig en sænkning af hastigheden på Lystrupvej som det bedste bud.
- Jeg synes, det er gode forslag, Aarhus Kommune kommer med, men jeg er overbevist om, at det ville have øjeblikkelig effekt, hvis man satte fartgrænsen ned på Lystrupvej og lavede en række fartbump, siger han.