Annonce
RisskovLIV

7.000 nye boliger på få år: Se listen over de 9 største byggepladser i Vejlby-Risskov lige nu

Med disse byggerier alene vil Vejlby-Risskov være vokset med knap 7.000 boliger.

Man forstår godt, hvorfor ord som byudvikling og fortætning ligger mange lokale på sinde, for det er ikke helt skævt at kalde Vejlby-Risskov for én stor byggeplads.

Nyt byggeri og spritnye bydele som Risskov Brynet, Bindesbøll Byen og Risskov Engby skyder op i disse år, og med de største af byggeprojekterne alene vokser Vejlby-Risskov sig knap 7.000 boliger større.

Noget står færdigbygget, andet er fortsat undervejs og baner vejen for den voldsomme befolkningstilvækst, som 8240 oplever og vil opleve i de kommende år -  med cirka 10.000 nye borgere mellem 2015 og 2030 ifølge Aarhus Kommunes prognoser.

Du kan få overblikket over de ni største byggerier og byggeprojekter her.

Der bygges og bygges i Bindesbøll Byen

Man er langt med byggeriet ved det gamle psykiatriske hospital, men flere kvarterer af den nye bydel mangler fortsat at blive opført. Foto: Jens Thaysen

Flere kvarterer i den nye by i byen ved det gamle psykiatriske hospital står i dag færdige, men der bygges stadig på livet løs i Bindesbøll Byen.

Bydelen står efter planen klar senest i 2024 og vil til den tid rumme omkring 1.200 boliger. Det er pensionsselskaberne PKA og Lærernes Pension, der er bygherrer på størstedelen af opførelsen af det store byggeprojekt.

Agerbæksvej gennemgår stor forvandling

Her er illustrationerne af Bricks Ejendommes byggeri, der indkredser Risskov Efterskole med nyt byggeri både langs Agerbæksvej og Vestre Strandallé. Illustration: CF Møller

Første spadestik er endnu ikke taget, men byrådet i Aarhus Kommune vedtog i september to lokalplaner trods mere end 500 indsigelser - og man kan vist roligt sige, at Agerbæksvej står overfor en større forvandling.

På den ene lokalplan, 1125, er det Bricks Ejendomme, der er bygherre. Efter planen jævner de den i dag ubrugte Landbohøjskole og opfører omkring 216 boliger i tre til fem etager langs Agerbæksvej og en række ned ad Vestre Strandallé rundt om Risskov Efterskole.

I forbindelse med byggeriet kan efterskolen se frem til at få en ny multihal, mens Bricks Ejendomme har solgt en grund langs Agerbæksvej til Aarhus Kommune, der her vil etablere en ny daginstitution.

Du kan læse mere om de vedtagne lokalplaner på Agerbæksvej her

Sorteper-byggeriet på Agerbæksvej

Her er illustrationerne af byggeriet langs Grenåvej fra lokalplanen.

Det er AG Gruppen fra Odense, der står bag den mest upopulære af de to nye lokalplaner på Agerbæksvej. Et af de store kritikpunkter fra lokale røster var højden på byggeprojektet, der kommer til at rage omkring 25 meter op på sit højeste punkt.

Under byrådets behandling blev projektet dog ændret en smule på falderebet. Boligdelen, der kommer til at indeholde omkring 350 boliger, blev sænket fra seks til fem etager langs Grenåvej - en reduktion svarende til omkring 14 boliger mindre, men stadig en massiv bebyggelse på op mod 22.310 kvadratmeter.

Men byggeriet indeholder også en erhvervsdel, der skal opføres på hjørnet ved Grenåvej, Vestre Strandallé og Agerbæksvej, hvor WhiteAway i skrivende stund ligger. Men hvor der blev skåret i boligdelen, blev der lagt kvadratmeter til den kommende kontorbygning, der ender med at blive knap 9.290 kvadratmeter.

Skejbyen skyder fortsat frem

Fra Vejlby Centervej ser Skejbyen allerede færdigbygget ud, men A. Enggaard er fortsat i gang med at opføre de sidste blokke nærmest krydset ved Skejbyvej og Skejbygårdsvej. Foto: Jens Thaysen

Tidligere lå pædagogseminariet her, men i 20202 stod de første boliger klar i den nye bydel ved Vejlby Centervej, Skejbyvej og Skejbygårdsvej.

Store dele af kvarteret står allerede færdigbygget, men entreprenørfirmaet A. Enggaard er fortsat i gang med at opføre flere boligblokke for pensionsselskabet PKA.

I alt kommer Skejbyen til at rumme omkring 700 boliger, men her ligger allerede en sportshal til områdets beboere og en restaurant, ligesom der bliver opført en børnehave.

Nybyg nær Torsøvej Station på Vejlby-siden

På Vejlby-siden af Torsøvej Station vil der på sigt opstå et helt nyt kvarter med op mod 700 boliger.

Der bliver bygget heftigt på begge sider af Torsøvej Station i disse år. På Vejlby-siden står de første 74 lejeboliger allerede færdige langs Nordlandsvej, men der arbejdes stadig intensivt på at opføre endnu flere nye boliger i det gamle industrikvarter. Endnu et byggeprojekt med op mod 200 boliger er nemlig i gang.

Ned mod letbanestationen skyder flere nye bygninger også i vejret. Mod Nordlandsvej opføres der byhuse, og bag dem skal der bygges et antal punkthuse i to til fem etager, inden det nye kvarter afrundes med et karrebyggeri ned mod letbanen. Det er den århusianske investor Ole Petersen, der udvikler denne del af kvarteret.

I alt kommer det nye område omkring Nordlandsvej og Torsøvej Station til at rumme omkring 700 boliger.

Risskov får både en Engpark og Engby

Det er området ved og bagved Cap's Harley Davidson-forretning, der nu og i de kommende år skal lægge jord til byggeriet af op mod 1.700 lejligheder.  Foto: Jens Thaysen

Risskov Engpark står færdigbygget langs Lystrupvej, Borresøvej og Brassøvej, men på det enorme areal mellem Arresøvej og Grenåvej opstår nabobydelen - der har fået navnet Risskov Engby - gradvist.

Arealet svarer til 21 fodboldbaner, og som du nok kan regne ud, kan så stort et område også rumme et massivt antal boliger. I lokalplanen er der lagt op til, at der kan blive opført op mod 1.700 af slagsen.

20 procent af boligområdet kommer til at bestå af almene boliger, mens der også opføres to daginstitutioner, kontormiljøer og andet småerhverv.

Den ikoniske Harley Davidson-forretning i Vejlby-Risskov fortsætter på lånt tid - Det kan du læse mere om her

Forladt IT-gigant giver plads til unge studerende

IMB-bygningerne blev jævnet og omdannes til kollegielejligheder i stedet.

De forladte IBM-bygninger nær Risskov Gymnasium blev beskrevet som en krigszone, fordi ejendommen var plaget af hærværk og påsatte brande.

I deres sted opfører CASA i dag omkring 312 kollegielejligheder for Kollegiekontoret. Boligbebyggelsen på omkring 14.000 kvadratmeter ventes at stå indflytningsklar til skolestart 2022.

Fra rockerborg til Risskov Brynet

Den sidste etape af byggeriet i Risskov Brynet skal efter planen gennemføres i 2022.  Foto: Axel Schütt

Der er stadig gang i byggeriet i det gamle industrikvarter omkring Bryggervej, der førhen husede en rockerborg, men det nærmer sig sin afslutning. Allerede i 2017 var de første boliger indflytningsklare i Risskov Brynet, men først i 2022 forventes det sidste byggeri i den nye bydel at stå færdige.

Til den tid vil boligområdet i alt tælle omkring 1.550 boliger, som huser mere end 5.000 Vejlby-Risskov-borgere. Desuden har boligområdet en daginstitution, to dagligvarebutikker, en restaurant, et bageri og et fitnesscenter.

Den nye bydel har medført, at omkringliggende villaveje er plaget af et større parkeringskaos - Læs mere her

Mystisk byudvikler planlægger endnu et byggeri på Agerbæksvej

Sådan ser planerne for Singhs mulige byggeprojekt ud i skitserne, som Teknik og Miljø er blevet tilsendt. Det kan nå at ændre sig endnu.

Dette byggeri er endnu langt fra at blive en realitet, men der kan være en tredje lokalplan på Agerbæksvej under opsejling.

Den pensionerede arkitekt Sukhdev Singh Kailya har sikret sig forkøbsretten til 12 villamatrikler på hjørnet mellem Asylvej, Agerbæksvej og Grenåvej, og her har han fået AART Architects til at skitsere et projekt med omkring 210 lejeboliger og 16 townhouses.

Planprocessen er i gang, men projektet kan ændre sig meget undervejs. Bliver der et byggeri, er det dog svært ikke at forestille sig, at der bliver tale om et tredje massivt ét af slagsen på Agerbæksvej.

Du kan læse meget mere om projektet her.

RisskovLIV

Forfatter udlægger forskellene på Risskov og Vejlby i ny bog: - Om 50 år vil vi se en mur mellem de to områder

RisskovLIV

McDonald's i Risskov er den første af sin slags i Danmark: Men godkendelsen af den nye restaurant skulle først forbi USA

RisskovLIV

Coca-Colas julelastbil kommer til Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Om fordomme mellem Vejlby og Risskov

RisskovLIV

Nu får Risskov sit eget apotek

RisskovLIV

Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på

RisskovLIV

Søren har en løsning på Lystrupvejs trafikkaos – men hvad forestiller Aarhus Kommune sig?

RisskovLIV

Slusemester Jens Peter redder dagligt Risskov fra oversvømmelse

Der er James Bond, Robin Hood og Pippi Langstrømpe, og så er der hverdagens helte som Jens Peter Petersen, der i al ubemærkethed redder Vejlby Fed fra oversvømmelse på ugentlig basis.

RisskovLIV

Eldorado for rotter i Risskov: Hanne og Mogens har fanget seks alene i år

Hanne Riis og Mogens Sørensen sad en dag denne sommer og nød en solskinsstund på terrassen til deres hus på Rolighedsvej, da en rotte pludselig sprang op, stirrede på dem og sprang videre på sin færd.

RisskovLIV

Vidste du det? Vejlby-Risskov var et skattely frem til 1970

Hvad har Vejlby-Risskov tilfælles med Barbados, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Schweiz?

RisskovLIV

Valget er ovre: Sådan stemte Vejlby-Risskov

RisskovLIV

Vejlby-Risskov har talt: Sådan stemte du og din nabo

RisskovLIV

Wich blev den store vinder: Sådan gik det kandidaterne fra Vejlby-Risskov til kommunalvalget

RisskovLIV

Hvad er den vigtigste udfordring at løse i Vejlby-Risskov? - Her giver de lokale kandidater sit bud

RisskovLIV

Polikerleden er stor: Byudviklingen i 8240 kommer til at flytte stemmer

RisskovLIV

Hvor sætter du dit kryds på tirsdag?

RisskovLIV

Fra badestrand til mudderpøl? - Planer om et stenrev ud for Bellevue Strand bliver mødt med enorm skepsis

RisskovLIV

Ny bokseklub er åbnet i Vejlby-Risskov: Vi tog en tur i ringen