Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lokalplan 1130 er efter alt at dømme den lokalplan i Risskov, der har fået flere indsigelser fra lokale nogensinde.

Ændrer Risskovs mest forhadte byggeri sig?

Hører byudviklere Bob Dylan?

Jeg tvivler, men The Times They Are a-Changin' ville være et godt soundtrack til den situation, som byggebranchen befinder sig i. Høje renter og materialepriser gør det mindre rentabelt at udvikle boliger, og i Risskov har man måske sågar opført lejligheder i en sådan vildskab, at markedet nu er mættet.

De nye vinde mærker man også hos AG Gruppen, der står bag Risskovs - på papiret - måske meste forhadte byggeprojekt. Lokalplan 1130 på Agerbæksvej, der virkelig fik folk på barrikaderne, består nemlig stadig kun af skitser og tegninger. AG Gruppen er fortsat ikke gået i jorden efter snart to år, og nu rykker bygherren byggestart på ny - og måske på ubestemt tid.

Kort fortalt har tiden har modarbejdet dem. Derfor er AG Gruppen begyndt at gentænke sit projekt, og det kan meget vel betyde, at de omstridte byggeplaner ender med at ændre sig - hvad det kan indebære, kan du blive klogere på i dagens første artikel.

For boligejerne i 8240 Risskov har tiden til gengæld arbejdet for dem. Alene de sidste ti år er den gennemsnitlige parcelhusejer i postnummeret blevet millioner rigere bare på at 'bo' i sit hjem. En guldrandet forretning, men profit kan hurtigt blive til prisfald, hvis boligmarkedet bliver ramt af et måske forestående bump på vejen for samfunds- såvel som verdensøkonomien.

Men vi bliver i Risskov og snakker med den lokale analytiker, der forudså finanskrisen i 2008 - og hører hans bud på, hvordan boligmarkedet vil ændre sig nu og se ud ti år ude i fremtiden.

Foreløbigt bliver der dog stadig sat rekorder i Risskov, selvom det ikke er salgspriserne, der bliver sat nye standarder for. I stedet kan du i dag leje et Risskov-palæ til en pris, hvis magen man aldrig nogensinde har set før i hele Aarhus Kommune.

Alene indflytningsprisen på knap en halv million kroner burde indsnævre feltet af mulige lejere, og så har jeg vist ikke afsløret for meget.

Tak for nu.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
AG Gruppen kan ikke give grønt lys til byggeriet på Agerbæksvej endnu. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Bygherren varsler ændringer i planerne: Tiden har arbejdet imod Risskovs måske mest omstridte byggeprojekt, som udskydes på ny

Boligmarkedet så helt, helt anderledes ud, da AG Gruppen påbegyndte arbejdet med Lokalplan 1130 på Agerbæksvej tilbage i 2018, end det gør i dag.

Og tiden har ikke ligefrem arbejdet for bygherren, der siden 2021 har mødt flere udfordringer, som har spændt ben for byggeriet. Først kom en klage fra lokale i vejen, og nu må man vente på, at den sidste lejer forlader det tidligere erhvervsområde.

- Det er svært at sætte procenter på, men byggegrunden er i hvert fald ikke det samme værd i dag, som den var for halvandet til to år siden, fortæller Robin Feddern, direktør for AG Gruppen.

Han har også noteret sig, at der er blevet bygget mange lejeboliger i Risskov de forgangne år, og det kan betyde, at AG Gruppen bliver nødt til at målrette sit projekt til en anden målgruppe, end hvad man egentlig havde satset på.

AG Gruppen kan tidligst begynde byggeriet af udskældt projekt til næste år, men udviklingen i byggebranchen og på det lokale boligmarked i Risskov kan betyde, at bygherren må gentænke sine planer.

Lokalerne er tomme, og væk er WhiteAway-skiltene, men de brugte erhvervsbygninger på hjørnet mellem Vestre Strandallé og Grenåvej består, og det vil det tidligere erhvervsområde gøre mindst et halvt år endnu - måske endnu længere. Mere om det senere.

For selvom vi nærmer os toårsdagen for vedtagelsen af Risskovs måske mest omdiskuterede byggeprojekt til dato - også kendt som lokalplan 1130 på Agerbæksvej - er bygherren AG Gruppen fortsat forhindret i at 'gå i jorden' af rent lavpraktiske årsager.

Tidligere havde man ellers en forventning om at påbegynde byggeriet af omkring 300 boliger i tre til fem etager og en stor erhvervsbebyggelse på 9.100 kvadratmeter denne sommer, men det har ændret sig, fortæller Robin Feddern, administrerende direktør for AG Gruppen.

- Vi har måttet afvente, at bygningerne blev tømt for lejere. De sidste er først opsagt fra årsskiftet, så vi kan tidligst gå i gang til februar. Lige nu forsøger vi at aflæse markedet, for det er ikke nogen hemmelighed, at det ser anderledes ud i dag, end det gjorde i 2021. Projektet er blevet sværere, siger Robin Feddern til RisskovLIV og tilføjer:

- Det er svært at sætte procenter på, men byggegrunden er i hvert fald ikke det samme værd i dag, som den var for halvandet til to år siden.

Lokales klage kostede dyrt

Dengang gik (antibyggeri)-bølgerne højt. Under den offentlige høringsfase i april 2021 blev der afgivet 338 høringssvar fra borgere og lokale foreninger - og rub og stub var indsigelser.

Til sammenligning blev der 'kun' afgivet 180 høringssvar under en anden omstridt byggesag, affæren omkring Strandhuset. Men hvor folkelig og politisk modstand fik sat en stopper for udstykningen af grunden ved Risskov Strandpark, forblev ændringerne i lokalplan 1130 i småtingsafdelingen under byrådets behandling i september 2021.

Derfor klagede lokale over byggeprojektet til Planklagenævnet - en klagemyndighed, der ikke just er kendt for hurtig behandlingstid. AG Gruppen kunne have haft is i maven og påbegyndt arbejdet alligevel, men valgte at vente på en afgørelse.

Det tog godt et år. Udvikleren vandt, de lokale tabte, da kendelsen kom i oktober sidste år, men indirekte fik man alligevel stukket en kæp i hjulet på AG Gruppens maskineri.

- Den klage har været dyr for os. Der er ingen tvivl om, at det koster, når så store byggerier forsinkes. Det er vilkårene, når man har et demokratisk samfund, og det er også sådan, vi arbejder, men markedsvilkårene har ændret sig i mellemtiden, siger Robin Feddern.

- Renterne stiger, og det er ikke godt i udviklingssager. Samtidig er udbuddet af boliger steget. Kigger man rundt i Risskov, er der blevet bygget meget, og det skal markedet også have tid til at absorbere. Vi skal helst tro på, at der beboere til byggeriet, når vi er færdige.

Måske er der slet ikke brug for lejeboliger til unge

Kigger man på Boligportal.dk, er der i skrivende stund 513 ledige lejeboliger i postnummer 8240 Risskov. En stor andel henvender sig til den eller de unge studerende og par. Det var også den tilsigtede målgruppe, da AG Gruppen i 2018 indledte forslaget til lokalplan.

Men som tallene viser, går disse udlejningsboliger i varierende størrelser ikke længere som varmt brød. Så mens erhvervsbebyggelsen ikke er til at rafle om, skal AG Gruppen nu til at vurdere, om det giver mening at sadle om i byggeprojektets boligsammensætning.

- Vi skal prøve at læse markedet og se, om efterspørgslen er på lejeboliger eller noget andet. Vi skal se på, om det giver mere mening med seniorboliger, ungdomsboliger eller familieboliger. Det er ikke nogen nem øvelse at læse markedsudviklingen, for det har ændret sig de seneste tre år, og den kan se helt anderledes ud igen tre år ude i fremtiden, siger Robin Feddern.

Han og AG Gruppen kan i første omgang stikke en finger i jorden frem til februar, hvor den sidste lejer i Agerbæksvejs erhvervsområde er ude. Robin Feddern kan bare ikke udelukke, at man til den tid ender med at måtte udskyde byggestart igen.

- Vi bygger ikke til tomhed og tomgang, og er der ikke nogle investorer til den tid, går vi ikke i gang, så det er svært at give et klippefast tidspunkt for en byggestart. Jeg kan kun sige, at vi gør alt, hvad vi kan, for at komme i gang, for det er heller ikke i vores interesse at have så stor en grund stående tom, siger direktøren for AG Gruppen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er blevet bygget mange boliger i 8240 Risskov de seneste år. Skulle I ikke have været mere forudseende?

- Det er jo altid nemt at være bagklog. Det er efterhånden en del år siden, at vi købte grunden, og dengang regnede vi ikke med, at det ville tage så mange år at komme i mål med projektet. Havde lokalplanen ligget klar før, og havde vi ikke måttet afvente klagen i Planklagenævnet, så er jeg også overbevist om, at byggeriet ville stå færdigt nu, siger Robin Feddern.

Her er ejendommen på Strandvænget, hvis husleje henvender sig mere til direktøren end den studerende. Foto: Jens Thaysen

Et hus så herligt, at det 'får hårene til at rejse sig': Nu slår Risskov-slot rekorder i Aarhus med dets pris

"Allerede inden ankomsten til villaen begynder de små hår på armene at rejse sig, når villaen med sit smukke tårn og flotte udtryk åbenbarer sig for dig" står der i lejeannoncen for dette Risskov-palæ, der nu sætter rekorder for, hvad det kan koste at leje sig ind i en bolig i Aarhus.

420.000 kroner koster det alene at flytte ind i den 272 kvadratmeter store luksusvilla, mens den månedlige husleje er på 60.000 kroner - svarende til 720.000 kroner om året.

Pragtpalæet er ejet af brødrene Simon og Jacob Møller, som sammen ejer det succesfulde
spilfirmaet Kiloo, der mest er kendt for mobiltelefonspillet Subway Surfers - det mest downloadede spil i verden i 2017 såvel som i 2021.

Lige nu kan du leje dig ind i palæ ved vandkanten i Risskov, hvis du er i stand til at betale en rekordhøj husleje.

Sidste sommer blev samtlige århusianske salgsrekorder blæst herfra og til Langtbortistan, da Ryvangs Allé 32 blev handlet til 43.300.000 kroner - en salgspris, der stadig står sikkert på toppen af podiet som den suverænt højeste for et parcelhus i Aarhus Kommune nogensinde.

Men på lejemarkedet er Risskov også i stand til at sætte nye prisstandarder. Se bare på Strandvænget , hvor du i øjeblikket kan flytte midlertidigt ind i et pompøst palæ i første parket - såfremt din tegnebog er godt polstret.

Alene med sin indflytningspris på 420.000 kroner står det hurtigt klart, at den 272 kvadratmeter store luksusvilla henvender sig mere til Mærsk- eller McKinsey-direktøren, end den gør til tre studerende eller et ungt par.

Slet ikke, når man medregner huslejen på 60.000 kroner, svarende til 720.000 kroner om året, for at få lov til at bo til låns i boligen. Ifølge en opgørelse for Boligportal.dk, som RisskovLIV har fået lavet, er det med afstand den dyreste lejebolig i Aarhus Kommune, som portalen for lejeboliger har registreret til dags dato.

En ejendom, der får 'hårene til at rejse sig'

Men til den pris får du måske også det tætteste, som Risskov kommer på et vaskeægte slot med sine tre stuer en-suite, seks værelser og to terrazzo-tilmønstrede badeværelser. Det er dog særligt ejendommens karakteristiske tårn, der står i stærk kontrast til de nye 'klodser,' som knopskyder i Risskov.

Som det står i lejeannoncen på Boligportal.dk:

"Allerede inden ankomsten til villaen begynder de små hår på armene at rejse sig, når villaen med sit smukke tårn og flotte udtryk åbenbarer sig for dig. Her er virkelig tale om noget af den flotteste arkitektur, som kun 1900-tallet kunne byde på."

"Fra stort set alle opholdsrum kan den smukke udsigt over bugten nydes i fulde drag. Grunden går helt ned til strandkanten, hvor der er etableret et skønt terrasseanlæg, hvor roséen kan nydes på de gode sommerdage og -aftener."

Huset med den næsthøjeste husleje i Aarhus Kommune nogensinde ligger også i Risskov og blev for nyligt udlejet på Vibevej i den modsatte ende af Fedet. Foto: Jens Thaysen

Huset er købt med pengene fra verdens mest populære spil

Med al den herlighed kan man jo undre sig over, hvem der udlejer sit palæ i stedet for selv at sidde i sommerbrisen og sippe til et koldt glas rosé på terrassen?

I 2017 blev palæet erhvervet af virksomheden Mandalay Properties for 25 millioner kroner. Virksomheden er ejet af brødrene Simon og Jacob Møller, som sammen ejer det succesfulde spilfirmaet Kiloo, der mest er kendt for mobiltelefonspillet Subway Surfers - det mest downloadede spil i verden i 2017 såvel som i 2021.

De to software-rigmænd er notorisk mediesky og har ikke svaret på RisskovLIVs henvendelser. En kilde med tæt relation til brødrene fortæller dog, at palæet på Strandvænget blev købt som en investeringsejendom.

Man lader altså villaen 'hvile i sig selv' og satser på en værdistigning på sigt, mens man nu i mellemtiden udlejer den til 60.000 kroner om måneden. Det er ganske rigtigt en rekordhøj leje i byen, men som kilden siger, så får du 'heller ikke bedre beliggenhed i Aarhus'.

Ejendommen på Strandvænget skulle være blevet udlejet før. Foto: Jens Thaysen
Vi nærmer os et bump på vejen for boligmarkedet, men at eje mursten i Risskov vil også være en god forretning de næste 10 år, vurderer analytiker.

Forretning for millioner: Så meget er parcelhusene steget i pris i Risskov - og sådan vil boligpriserne udvikle sig det næste årti

Det kommer næppe som nogen overraskelse, men bare det at bo i sit hus i Risskov har været en indbringende forretning gennem de seneste 10 år.

Kun i Aarhus C har man over samme periode oplevet større værdistigninger på parcelhuse end i 8240 Risskov, hvor den gennemsnitlige husejer har oplevet værdistigninger på mere end to millioner kroner.

Helt sådan vil det næppe fortsætte på den korte bane, vurderer den lokale analytiker Svend Jørgen Jensen fra virksomheden Demetra, men hvis du bliver boende 10 år mere i din bolig, kan du godt se frem til at tilføje et par millioner mere til boligens værdi.

Det har været en guldrandet forretning at eje et parcelhus i 8240 Risskov det seneste årti. Det vil det nok blive ved med at være, selvom den lokale analytiker Svend Jørgen Jensen vurderer, at vi på kort sigt stirrer ind i en årrække med lavkonjunktur og prisfald på boligmarkedet.

Om du dengang havde dollartegn i øjnene eller ej, så har du allerede i dag gjort dig en overordentligt indbringende investering, hvis du i 2012 satte dine penge i mursten og købte et hus i 8240 Risskov.

Dengang det blev gængse parcelhus på 140 kvadratmeter handlet til 3.281.976 kroner i Risskov. Sidste år var den gennemsnitlige salgspris steget til hele 5.340.708 kroner, hvilket svarer til en stigning på 63 procent. Det viser en opgørelse, som Århus Stiftstidende har lavet på baggrund af statistik fra Finans Danmark.

Kun overgået af Aarhus C er Risskov dermed det postnummer, hvor husejerne gennem de seneste 10 år har scoret den største fortjeneste i kroner og ører på 'bare' at bo i deres hjem. Timingen har været med dem. Siden sidste finanskrises endeligt i 2010 er priserne kun gået op, op og op.

Sådan er der nogle, der ganske enkelt bare har været heldige med, at de stod og skulle ind på markedet, lige som det var allermest fordelagtigt. Det fortæller Svend Jørgen Jensen, der er stifter og chefstrateg ved den finansielle analyse- og rådgivningsvirksomhed Demetra.

- Nogen er bare født på det rigtige tidspunkt og skal købe en bolig på det rigtige tidspunkt. Hvis man i stedet havde købt i 2007 eller 2008, så ramte man det forkerte tidspunkt set fra et investeringsmæssigt synspunkt, siger Svend Jørgen Jensen.

Det går op og ned

'Alle ved, det går op og ned, sådan er det jo,' synger Thomas Helmig, og sådan er det også med boligmarkedet. Men over tid går det mere op, end det går ned, og det erfarede Aarhus-troubadouren såmænd også, da han for cirka et årti siden solgte sin villa på Skrænten med en fortjeneste på godt 12,2 millioner kroner.

- Fast ejendom er en god investering. Du dækker et behov, og uanset hvad stiger fast ejendom altid, men der kan komme nogle bump på vejen, for der kommer altid korrektioner i økonomien, siger Svend Jørgen Jensen.

Og lige nu vurderer chefstrategen, at boligpriserne vil fortsætte med at falde over en årrække. Det er ikke en advarsel fra hvem som helst. Demetra-stifteren 72- forudså it-boblens bristen i 2000 og advarede om, at alvorlige risici i det amerikanske boligmarked kunne føre til aktiemarkedets sammenbrud i 2007.

Hos Svend Jørgen Jensen blinker alle de samme alarmer, som de gjorde dengang før det sidste store finanskrak.

- Du skal indstille dig på et prisfald, hvis du køber noget nu. Når jeg kigger på mine modeller, så vejrer der en recession i horisonten, så mine klare holdning er, at vi kommer til at opleve et par år med faldende huspriser, siger Svend Jørgen Jensen og fortsætter:

- Men prisen skal nok stige igen over tid, og jeg er ikke i tvivl om, at boligpriserne i Risskov vil være steget en del igen, hvis vi kigger 10 år ud i fremtiden. Det ville ikke undre mig, hvis man så en værdistigning på 35-40 procent, måske mere eller mindre, om et årti.

Er det nu man skal med på villavognen?

Er du husejer, og har du ikke travlt med at komme fra hus og hjem, er det med at ride den mulige storm af.  Se det som et bump på vejen.

Står du i stedet i en situation, hvor du gerne vil investere i et parcelhus, anbefaler Svend Jørgen Jensen dig at holde tegnebogen i lommen lidt endnu. Is i maven, og slå så til, når priserne er helt i bund.

- Hvis en privat kunde spørger mig, om det er nu, man skal købe, vil jeg sige nej. Vent, og sid til leje til, at vi er ovre konjunkturnedgangen.

Det er svaret, hvis man udelukkende ser på boligmarkedet som en dam, hvorfra der kan fiskes efter gode investeringer.

Hvis man i stedet står på spring for at komme ind på boligmarkedet, er træt af at bo til leje eller bare gerne vil have sit eget sted, er svaret et andet fra Svend Jørgen Jensen.

- Hvis det hus, du gerne vil have, er kommet til salg, så er det med at slå til. Det kan være, at det kun er til salg denne ene gang, og så kan det ikke nytte noget, at du ærgrer dig resten af dit liv. Men hvis der ikke lige er noget hus, du gerne vil have, så vent til, at priserne kommer længere ned, siger han.

Dreng fandt nål i karamel til sidste skoledag, mens suveræne Bakken Bears kan kalde sig dansk mester på ny

Her er et kort nyhedsoverblik fra Vejlby Risskov.

Kort nyt fra Vejlby Risskov.

Der blev kun fundet én nål i én karamel til sidste skoledag på Ellevangskolen

Karameller Nåle Ellevangskolen

Karamelkastningen til folkeskolernes sidste skoledag er kammet over flere steder på Sjælland, da der er blevet fundet nåle i karamellerne.

Derfor var der også krisestemning på Ellevangskolen i sidste uge, da forældre til et barn på mellemtrinnet onsdag kunne meddele skoleleder Lisanette Qvortrup, at deres søn også havde fundet en nål i en af sine karameller.

- Min første indskydelse var jo, at det var uhyrlig, og at der potentielt stadig gik børn rundt i landskabet og gnaskede karameller med nåle i, siger Lisanette Qvortrup og fortsætter:

- Men jeg tror heldigvis, at der er tale om en enlig svale.

Ifølge skolelederen har man sidenhen arbejdet på højtryk for at afdække, hvad der er sket, og lige nu peger alle pile i retning af, at der er tale om et enkeltstående tilfælde:

- Drengen havde nævnt i en bisætning derhjemme, at han havde fundet en nål stikke ud igennem papiret på karamellen. Det blev forældrene fuldt forståeligt chokerede over og skrev til mig, men ud over drengen er der ikke andre, der har set karamellen med nålen i, siger Lisanette Qvortrup og fortsætter:

- Vi har sidenhen været i kontakt med lærerne på alle de relevante årgange, og der er ingen andre, der har hørt eller set noget, ligesom vi ikke har modtaget andre henvendelser omkring nåle i karamellerne.

Fredag den 19. maj fortalte skolelederen til Århus Stiftstidende, at 'man overvejede at politianmelde episoden'.  Det mener Lisanette Qvortrup dog ikke, at der er basis for længere.

- Den lander her. Vi har hverken karamellen eller nålen, og der er ikke nogle voksne, der har set noget lignende. Der er ikke rigtig yderligere at forfølge for politiet, tænker jeg, men jeg håber, der blot er tale om et enkeltstående tilfælde, siger skolelederen.

Bakken Bears vinder mesterskabet for syvende år i træk

Bakken Bears er det mest succesfulde hold på herresiden. Fotoet er fra pokaltriumfen i marts.

Det lokale basketballhold sidder tungt på den danske basketball-trone, og det blev der sat tykke streger under denne mandag.

Her besejrede 'Bjørnene'  fra Vejlby Risskov Hallen Team FOG Næstved med cifrene 87-66 i den afgørende finale. Faktisk forløb hele finaleserien uden den mindste slinger i valsen. Bakken Bears vandt fire ud af fire kampe, og så var det danske mesterskab afgjort.

Det er for syvende år i træk, at Bakken Bears kan løfte trofæet som Danmarks bedste - og 18. gang siden starten på dette årtusinde.