Bygherren varsler ændringer i planerne: Tiden har arbejdet imod Risskovs måske mest omstridte byggeprojekt, som udskydes på ny
Boligmarkedet så helt, helt anderledes ud, da AG Gruppen påbegyndte arbejdet med Lokalplan 1130 på Agerbæksvej tilbage i 2018, end det gør i dag.
Og tiden har ikke ligefrem arbejdet for bygherren, der siden 2021 har mødt flere udfordringer, som har spændt ben for byggeriet. Først kom en klage fra lokale i vejen, og nu må man vente på, at den sidste lejer forlader det tidligere erhvervsområde.
- Det er svært at sætte procenter på, men byggegrunden er i hvert fald ikke det samme værd i dag, som den var for halvandet til to år siden, fortæller Robin Feddern, direktør for AG Gruppen.
Han har også noteret sig, at der er blevet bygget mange lejeboliger i Risskov de forgangne år, og det kan betyde, at AG Gruppen bliver nødt til at målrette sit projekt til en anden målgruppe, end hvad man egentlig havde satset på.
Lokalerne er tomme, og væk er WhiteAway-skiltene, men de brugte erhvervsbygninger på hjørnet mellem Vestre Strandallé og Grenåvej består, og det vil det tidligere erhvervsområde gøre mindst et halvt år endnu - måske endnu længere. Mere om det senere.
For selvom vi nærmer os toårsdagen for vedtagelsen af Risskovs måske mest omdiskuterede byggeprojekt til dato - også kendt som lokalplan 1130 på Agerbæksvej - er bygherren AG Gruppen fortsat forhindret i at 'gå i jorden' af rent lavpraktiske årsager.
Tidligere havde man ellers en forventning om at påbegynde byggeriet af omkring 300 boliger i tre til fem etager og en stor erhvervsbebyggelse på 9.100 kvadratmeter denne sommer, men det har ændret sig, fortæller Robin Feddern, administrerende direktør for AG Gruppen.
- Vi har måttet afvente, at bygningerne blev tømt for lejere. De sidste er først opsagt fra årsskiftet, så vi kan tidligst gå i gang til februar. Lige nu forsøger vi at aflæse markedet, for det er ikke nogen hemmelighed, at det ser anderledes ud i dag, end det gjorde i 2021. Projektet er blevet sværere, siger Robin Feddern til RisskovLIV og tilføjer:
- Det er svært at sætte procenter på, men byggegrunden er i hvert fald ikke det samme værd i dag, som den var for halvandet til to år siden.
Lokales klage kostede dyrt
Dengang gik (antibyggeri)-bølgerne højt. Under den offentlige høringsfase i april 2021 blev der afgivet 338 høringssvar fra borgere og lokale foreninger - og rub og stub var indsigelser.
Til sammenligning blev der 'kun' afgivet 180 høringssvar under en anden omstridt byggesag, affæren omkring Strandhuset. Men hvor folkelig og politisk modstand fik sat en stopper for udstykningen af grunden ved Risskov Strandpark, forblev ændringerne i lokalplan 1130 i småtingsafdelingen under byrådets behandling i september 2021.
Derfor klagede lokale over byggeprojektet til Planklagenævnet - en klagemyndighed, der ikke just er kendt for hurtig behandlingstid. AG Gruppen kunne have haft is i maven og påbegyndt arbejdet alligevel, men valgte at vente på en afgørelse.
Det tog godt et år. Udvikleren vandt, de lokale tabte, da kendelsen kom i oktober sidste år, men indirekte fik man alligevel stukket en kæp i hjulet på AG Gruppens maskineri.
- Den klage har været dyr for os. Der er ingen tvivl om, at det koster, når så store byggerier forsinkes. Det er vilkårene, når man har et demokratisk samfund, og det er også sådan, vi arbejder, men markedsvilkårene har ændret sig i mellemtiden, siger Robin Feddern.
- Renterne stiger, og det er ikke godt i udviklingssager. Samtidig er udbuddet af boliger steget. Kigger man rundt i Risskov, er der blevet bygget meget, og det skal markedet også have tid til at absorbere. Vi skal helst tro på, at der beboere til byggeriet, når vi er færdige.
Måske er der slet ikke brug for lejeboliger til unge
Kigger man på Boligportal.dk, er der i skrivende stund 513 ledige lejeboliger i postnummer 8240 Risskov. En stor andel henvender sig til den eller de unge studerende og par. Det var også den tilsigtede målgruppe, da AG Gruppen i 2018 indledte forslaget til lokalplan.
Men som tallene viser, går disse udlejningsboliger i varierende størrelser ikke længere som varmt brød. Så mens erhvervsbebyggelsen ikke er til at rafle om, skal AG Gruppen nu til at vurdere, om det giver mening at sadle om i byggeprojektets boligsammensætning.
- Vi skal prøve at læse markedet og se, om efterspørgslen er på lejeboliger eller noget andet. Vi skal se på, om det giver mere mening med seniorboliger, ungdomsboliger eller familieboliger. Det er ikke nogen nem øvelse at læse markedsudviklingen, for det har ændret sig de seneste tre år, og den kan se helt anderledes ud igen tre år ude i fremtiden, siger Robin Feddern.
Han og AG Gruppen kan i første omgang stikke en finger i jorden frem til februar, hvor den sidste lejer i Agerbæksvejs erhvervsområde er ude. Robin Feddern kan bare ikke udelukke, at man til den tid ender med at måtte udskyde byggestart igen.
- Vi bygger ikke til tomhed og tomgang, og er der ikke nogle investorer til den tid, går vi ikke i gang, så det er svært at give et klippefast tidspunkt for en byggestart. Jeg kan kun sige, at vi gør alt, hvad vi kan, for at komme i gang, for det er heller ikke i vores interesse at have så stor en grund stående tom, siger direktøren for AG Gruppen.
Det er ikke nogen hemmelighed, at der er blevet bygget mange boliger i 8240 Risskov de seneste år. Skulle I ikke have været mere forudseende?
- Det er jo altid nemt at være bagklog. Det er efterhånden en del år siden, at vi købte grunden, og dengang regnede vi ikke med, at det ville tage så mange år at komme i mål med projektet. Havde lokalplanen ligget klar før, og havde vi ikke måttet afvente klagen i Planklagenævnet, så er jeg også overbevist om, at byggeriet ville stå færdigt nu, siger Robin Feddern.