Rasmus er klar til at indtage Risskov med sin udgave af alletiders mest populære spise: - Skal det være italiensk, bare fordi det er pizza?
Rasmus Bojesen har erfaring fra både tømrer- og lærerfaget, og siden 2020 har han haft stor succes med at lange pizzaer over disken i sine to takeaway-butikker.
Men når han til juni åbner Spröd Pizza i Restaurant Fedetes gamle lokaler ved Nordre Strandvej, er det første gang, at han kan servere for spisende gæster.
Det er og bliver bare en bedre mad- og spiseoplevelse, når man kan mærke stemningen og spise pizzaen, mens den stadig er nybagt.
- Her får man også stemningen og atmosfæren med, og den skal helst være hyggelig og uformel, siger Rasmus Bojesen og fortsætter:
- Pizza er for alle, børn, voksne, tømrere og advokater. Det er en spise, der passer godt til mig og min vej igennem livet, og jeg har også to børn og ved, hvor svært det kan være at spise ude uden at føle sig i vejen. Her skal være plads til alle, og det er derfor, vi holder menukortet enkelt og simpelt, men godt.
Det var ved et tilfælde, at Rasmus Bojesen blev tømrer, ligesom det var lidt et sammentræf, at han senere fik sig en uddannelse som folkeskolelærer.
Til gengæld er beslutningen om snart at åbne Spröd Pizza i Restaurant Fedets gamle lokaler truffet med fuldt overlæg.
- Jeg synes, jeg har fundet min vej med pizzaen, men der er nok en fællesnævner for mig i, at jeg synes, det er sjovt at skabe noget. Det gjorde jeg også både som tømrer og som lærer. Så begyndte jeg at bage brød og pizza på surdej til familien og vennerne, og mens jeg nørdede det, fik jeg mod på at prøve at bygge Spröd op, siger Rasmus Bojesen til RisskovLIV.
- I 2020 blev det til butikken i Højbjerg. Sidste år åbnede vi så også i Aarhus Midtby, og nu bød chancen sig så for at slå sig ned ved sol, sommer og strand og madmekkaet i Risskov, som vi har haft kig på i et års tid.
Men hvor de to første Spröd-butikker kun serverer takeaway, glæder Rasmus Bojesen sig til at byde Risskov velkommen til en lille, men stemningsfyldt restaurant med plads til spisende gæster.
- Uanset, hvordan man vender og drejer det, så er det altså noget andet, når man kan spise sin pizza varm fra ovnen og ikke fra en takeaway-bakke. Vi gør altid en dyd ud af råvarer og forarbejdning, men her får man også stemningen og atmosfæren med, og den skal helst være hyggelig og uformel, siger Rasmus Bojesen og fortsætter:
- Pizza er for alle, børn, voksne, tømrere og advokater. Det er en spise, der passer godt til mig og min vej igennem livet, og jeg har også to børn og ved, hvor svært det kan være at spise ude uden at føle sig i vejen. Her skal være plads til alle, og det er derfor, vi holder menukortet enkelt og simpelt, men godt.
Pizza er allemandseje
Rasmus Bojesen har ret; Pizza er for alle. Internettet kan berette, at den italienske spise er verdens mest populære, og at der på verdensplan konsumeres over fem milliarder pizzaer om året. Derfor får det heller ikke Rasmus Bojesen til at ryste i bukserne, at der ligger en håndfuld konkurrerende pizzasteder inden for en radius af én kilometer.
- Jeg tror, at liv avler liv her ved Nordre Strandvej, og der er en grund til, at pizza er den mest købte takeaway i verden. Pizza er et allemandseje, som alle har en holdning til, så det handler om produktet og udtrykket, så jeg er overbevist om, at der er plads til flere.
Nogle elsker italiensk pizza, måske endda napolitansk, mens andre sværger til at indtage den runde spise badet i dressing og med salat og kebabkød på. Et sted derude findes der tilsyneladende også nogen med så meget hår på brystet og så lidt dødsforagt, at de bestiller pizzaen med rejer på - nogen må jo gøre det, siden den fortsat er på menukortet.
Det bedste fra Italien og Danmark
Rasmus Bojesen har også sin holdning til, hvad god pizza er, og det er den opskrift, der bliver fulgt på Spröd.
- Dejen er essentiel, og vi bruger både italiensk og dansk mel, surdej, som har været fermenteret i alt mellem 24-72 timer for at udvikle smag. Derefter prøver vi at holde det simpelt, så menukortet består kun af 11 pizzaer, som i alt når hele smagsspektret rundt med det sure, søde, salte og fede, siger Rasmus Bojesen.
Undertegnede har tidligere skrevet om to nyåbnede pizzeriaer i Vejlby Risskov, som begge har brystet sig med, at de serverer de bedste italienske råvarer på deres pizzaer. Det er utvivlsomt et kvalitetsstempel, men Rasmus Bojesen prøver at bryde med dogmet om, at pizza per definition er bedst, når den er bygget på ingredienser fra pizzaens ophavsland.
- Vi har valgt at tage det bedste fra det italienske, for de er dygtige til mel og charcuteri, men vi synes også, det er vigtigt at holde fast i de danske smage. Vi prøver at hylde de danske landmænd og det, de er gode til, ved også at få deres produkter på pizzaerne, siger Rasmus Bojesen.
- Jeg synes ikke, at det hele skal være italiensk, fordi det er pizza. Så kan jeg bedre lide tesen om, at vi skal have det bedste af det bedste på pizzaen - om det så er italiensk eller dansk.