Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kim Haugaard

Restaurant Fedets afløser åbner snart

Det skulle helst indledes med et knald og et bang og udsigt til bedre tider, men for flere lokale virksomheder og forretninger startede det nye år som en fuser. Det gjaldt blandt andet for Restaurant Fedet, for hvem de fede år var ovre.

Nøglen blev drejet den forkerte vej rundt, men som den forslidte talemåde lyder: Når én dør lukkes, åbnes en anden, og snart kan Rasmus Bojesen overtage titlen som håbefuld indehaver af Risskovs nyeste restaurant.

Han bærer også titel af tømrer, folkeskolelærer og far, og nu sigter han efter at skabe en restaurant i uformelle rammer, hvor der er plads til børnefamilien og kæresteparret såvel som advokaten og håndværkeren.

På Stationsgade kniber det til gengæld med pladsen til de pendlere i bil, der hver morgen i myldretiden slanger sig igennem den smalle gade side om side med en lang strøm af cyklister. Med dem følger farlige situationer, og derfor har lokale gennem flere år ønsket pendlerne forvist, for så sent som mandag morgen blev en ung kvinde påkørt i gaden.

Men Aarhus Kommune vil gerne understøtte pendlerne og deres funktion, og det forstår man egentlig godt. Problemet er bare, at Gallo Gartneriets redning betyder, at beboerne i Stationsgade nu må bide i det sure æble.

Det måtte jeg også gøre mandag, da nyheden om Lene Brejnegaards pludselige stop som skoleleder for Risskov Skole blev meldt ud internt til forældre. RisskovLIVs format egner sig ikke altid til at komme først med sådanne nyheder, men jeg har sidenhen forsøgt at samle brikkerne, der måske kan forklare fratrædelsen.

Det puslespil er stadig langt fra at gå op, da der er tale om en personalesag, men måske du får bare lidt mere klarhed over situationen ved at læse dagens tredje og sidste artikel.

Har du et tip til mig?

Sidder du med en god historie, som andre bør høre?

Husk på, at du altid kan sende tips og forslag til emner, jeg bør tage op, til min mail krkie@risskovliv.dk eller på 2090 6277.

Det kan for eksempel være en historie fra foreningslivet, det kan være trafik, som ikke fungerer, en spændende personhistorie eller noget helt, helt andet.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Rasmus Bojesen begyndte for alvor at nørde surdej i 2019. Fire år senere åbner han sin tredje Sprød Pizza i Risskov til juni..  Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Rasmus er klar til at indtage Risskov med sin udgave af alletiders mest populære spise: - Skal det være italiensk, bare fordi det er pizza?

Rasmus Bojesen har erfaring fra både tømrer- og lærerfaget, og siden 2020 har han haft stor succes med at lange pizzaer over disken i sine to takeaway-butikker.

Men når han til juni åbner Spröd Pizza i Restaurant Fedetes gamle lokaler ved Nordre Strandvej, er det første gang, at han kan servere for spisende gæster.
Det er og bliver bare en bedre mad- og spiseoplevelse, når man kan mærke stemningen og spise pizzaen, mens den stadig er nybagt.

- Her får man også stemningen og atmosfæren med, og den skal helst være hyggelig og uformel, siger Rasmus Bojesen og fortsætter:

- Pizza er for alle, børn, voksne, tømrere og advokater. Det er en spise, der passer godt til mig og min vej igennem livet, og jeg har også to børn og ved, hvor svært det kan være at spise ude uden at føle sig i vejen. Her skal være plads til alle, og det er derfor, vi holder menukortet enkelt og simpelt, men godt.

I begyndelsen af juni åbner pizzamager Rasmus Bojesen sin første restaurant for siddende gæster i lokalerne, der tidligere lagde rammer til Restaurant Fedet.

Det var ved et tilfælde, at Rasmus Bojesen blev tømrer, ligesom det var lidt et sammentræf, at han senere fik sig en uddannelse som folkeskolelærer.

Til gengæld er beslutningen om snart at åbne Spröd Pizza i Restaurant Fedets gamle lokaler truffet med fuldt overlæg.

- Jeg synes, jeg har fundet min vej med pizzaen, men der er nok en fællesnævner for mig i, at jeg synes, det er sjovt at skabe noget. Det gjorde jeg også både som tømrer og som lærer. Så begyndte jeg at bage brød og pizza på surdej til familien og vennerne, og mens jeg nørdede det, fik jeg mod på at prøve at bygge Spröd op, siger Rasmus Bojesen til RisskovLIV.

- I 2020 blev det til butikken i Højbjerg. Sidste år åbnede vi så også i Aarhus Midtby, og nu bød chancen sig så for at slå sig ned ved sol, sommer og strand og madmekkaet i Risskov, som vi har haft kig på i et års tid.

Men hvor de to første Spröd-butikker kun serverer takeaway, glæder Rasmus Bojesen sig til at byde Risskov velkommen til en lille, men stemningsfyldt restaurant med plads til spisende gæster.

- Uanset, hvordan man vender og drejer det, så er det altså noget andet, når man kan spise sin pizza varm fra ovnen og ikke fra en takeaway-bakke. Vi gør altid en dyd ud af råvarer og forarbejdning, men her får man også stemningen og atmosfæren med, og den skal helst være hyggelig og uformel, siger Rasmus Bojesen og fortsætter:

- Pizza er for alle, børn, voksne, tømrere og advokater. Det er en spise, der passer godt til mig og min vej igennem livet, og jeg har også to børn og ved, hvor svært det kan være at spise ude uden at føle sig i vejen. Her skal være plads til alle, og det er derfor, vi holder menukortet enkelt og simpelt, men godt.

Pizza er allemandseje

Rasmus Bojesen har ret; Pizza er for alle. Internettet kan berette, at den italienske spise er verdens mest populære, og at der på verdensplan konsumeres over fem milliarder pizzaer om året. Derfor får det heller ikke Rasmus Bojesen til at ryste i bukserne, at der ligger en håndfuld konkurrerende pizzasteder inden for en radius af én kilometer.

- Jeg tror, at liv avler liv her ved Nordre Strandvej, og der er en grund til, at pizza er den mest købte takeaway i verden. Pizza er et allemandseje, som alle har en holdning til, så det handler om produktet og udtrykket, så jeg er overbevist om, at der er plads til flere.

Nogle elsker italiensk pizza, måske endda napolitansk, mens andre sværger til at indtage den runde spise badet i dressing og med salat og kebabkød på. Et sted derude findes der tilsyneladende også nogen med så meget hår på brystet og så lidt dødsforagt, at de bestiller pizzaen med rejer på - nogen må jo gøre det, siden den fortsat er på menukortet.

Det bedste fra Italien og Danmark

Rasmus Bojesen har også sin holdning til, hvad god pizza er, og det er den opskrift, der bliver fulgt på Spröd.

- Dejen er essentiel, og vi bruger både italiensk og dansk mel, surdej, som har været fermenteret i alt mellem 24-72 timer for at udvikle smag. Derefter prøver vi at holde det simpelt, så menukortet består kun af 11 pizzaer, som i alt når hele smagsspektret rundt med det sure, søde, salte og fede, siger Rasmus Bojesen.

Undertegnede har tidligere skrevet om to nyåbnede pizzeriaer i Vejlby Risskov, som begge har brystet sig med, at de serverer de bedste italienske råvarer på deres pizzaer. Det er utvivlsomt et kvalitetsstempel, men Rasmus Bojesen prøver at bryde med dogmet om, at pizza per definition er bedst, når den er bygget på ingredienser fra pizzaens ophavsland.

- Vi har valgt at tage det bedste fra det italienske, for de er dygtige til mel og charcuteri, men vi synes også, det er vigtigt at holde fast i de danske smage. Vi prøver at hylde de danske landmænd og det, de er gode til, ved også at få deres produkter på pizzaerne, siger Rasmus Bojesen.

- Jeg synes ikke, at det hele skal være italiensk, fordi det er pizza. Så kan jeg bedre lide tesen om, at vi skal have det bedste af det bedste på pizzaen - om det så er italiensk eller dansk.

Grundejerforeningen Vejlby Krat mener først, at trafiksikkerheden i Stationsgade bliver god, når pendlerne forhindres i at parkere på denne parkeringsplads ved indgangen til Riis Skov. Foto: Jens Thaysen

Mandag blev en ung pige påkørt i Stationsgade - men trods ønske fra beboere vil kommunen ikke forvise pendlerne fra vejen

Beboerne i Stationsgade kan kun bifalde, at Aarhus Kommune har lyttet til lokale ønsker og nu sætter gang i et trafiksaneringsprojekt på den smalle vej, men samtidig føler Grundejerforeningen Vejlby Krat sig også overhørt. 

For foreningen mener ikke, at trafiksikkerheden for alvor bliver god, før man får forvist pendlerne fra grusparkeringspladsen for enden af gaden, men det er ikke et ønske, som Teknik og Miljø har tænkt sig at efterkomme i skrivende stund.

- For uden at kunne tilbyde et alternativ risikerer vi i stedet bare, at pendlerne parkerer på nogle af de andre nærliggende veje, og det er heller ikke hensigtsmæssigt at skubbe dem derud, siger Steffen Arnbo Nielsen, der er civilingeniør ved Aarhus Kommune.

På Stationsgade vil man nødigt sende 'pendler-problemet' videre, men synes stadig, at situationen bærer præg af dårlig planlægning af Teknik og Miljø.

- Vi håber på, at rådmanden vil svare på, hvorfor man vil tilgodese nogle pendlere over beboerne og cyklisterne ved at lede dem ind på en smal gade, der snart bliver til en supercykelsti, siger Kirsten Malling fra Grundejerforeningen Vejlby Krat.

Snart igangsætter Aarhus Kommune et trafiksaneringsprojekt på Stationsgade, men den lokale grundejerforening tvivler på effekten, så længe man fortsat tillader pendlere at parkere på grusparkeringspladsen for enden af gaden.

For beboerne i Stationsgade føles det som om, at Aarhus Kommune har lyttet med det ene øre, men sat en hånd for det andet.

For på den ene side igangsætter Teknik og Miljø efter ønske fra netop den lokale grundejerforening nu et trafiksaneringsprojekt på den smalle vej, så bløde trafikanter såvel som bilister fremover må sagtne farten på Stationsgade.

Til gengæld har Teknik og Miljø valgt at vende det døve øre til Grundejerforeningen Vejlby Krats ønske om at forvise pendlerne ved at indføre tidsbegrænset parkering på grusparkeringspladsen, der ligger for enden af gaden ved porten til Riis Skov.

Man kan bare ikke gøre det ene, uden også at gøre det andet, mener Kirsten Malling, der taler på vegne af grundejerforeningens trafikgruppe.

- I vores optik var det nødvendigt at indføre tidsbegrænset parkering for at undgå de farlige situationer, der opstår i myldretiden, når pendlerne kører ind igennem smalle Stationsgade i samme tidsrum som tusindvis af cyklister, siger Kirsten Malling og fremhæver skrækeksemplet:

- I morges (mandag, red.) blev en ung pige væltet på sin cykel af en bil, der skulle slange sig igennem gaden. Der var heldigvis ingen alvorlig personskade, men det er episoder som denne, der gør, at den tidsbegrænsede parkering hænger uløseligt sammen med trafiksaneringsprojektet. Vi ville kunne undgå situationer som denne, hvis pendlerne ikke kan bruge parkeringspladsen.

Uden alternative p-pladser, ingen tidsbegrænsning

Men hvor hun og foreningens medlemmer mener, at bedre trafiksikkerhed påkræver, at pendlerne forsvinder fra Stationsgade, mener Teknik og Miljø snarere, at indførslen af tidsbegrænset parkering på grusparkeringspladsen hænger uadskilleligt sammen med etableringen af et såkaldt mobilitetsknudepunkt.

Som RisskovLIV tidligere har afdækket, ville magistratsafdelingen gerne skabe sådan ét ved letbanestationen ved Risskov Strandpark. Havde man fulgt de tidlige skitser til projektet til dørs, skulle det ske ved at omdanne halvdelen af Gallo Gartneriets have til parkeringspladser.

Den idé fik lokal modstand skudt til hjørne, men når det nu ikke er muligt at tilbyde pendlerne et alternativt sted til Stationsgade at parkere i, har Teknik og Miljø i stedet valgt at se tiden an.

- Tanken var, at et mobilitetsknudepunkt ved Risskov Strandpark kunne erstatte grusparkeringen for enden af Stationsgade. Den tanke er stoppet nu, men uden at kunne tilbyde bilisterne et alternativt sted at parkere bilen, er der aktuelt ingen planer om at indføre tidsbegrænset parkering ved Stationsgade, siger civilingeniør Steffen Arnbo Nielsen fra Teknik og Miljø.

- For uden at kunne tilbyde et alternativ risikerer vi i stedet bare, at pendlerne parkerer på nogle af de andre nærliggende veje, og det er heller ikke hensigtsmæssigt at skubbe dem derud.

Men er det måske alligevel ikke mere hensigtsmæssigt i forhold til trafiksikkerheden, at de parkerer på en sidevej ikke langt derfra snarere end på Stationsgade, hvor tusindvis af cyklister hver dag passerer forbi?

- Det er meget muligt, at tidsbegrænset parkering vil løsne lidt op i proptidspunkterne på Stationsgade, og det kan godt være, at sikkerheden blev en tand bedre med færre biler i spidsbelastningen. Min formodning er, at trafiksikkerheden vil være god med trafiksaneringsprojektet, uanset om man kun må parkere tre timer på grusparkeringspladsen eller ej, men hvis der fortsat er et lokalt ønske, må de altid gerne rette henvendelse, siger Steffen Arnbo.

Kommunens dårlige planlægning er i sidste ende synderen

Det har Kirsten Malling og grundejerforeningen Vejlby Krat i sinde at gøre.

Nok arbejder Teknik og Miljø i øjeblikket på en strategi for etableringen af mobilitetsknudepunkter, men det er ikke til at sige, om og hvornår der bliver etableret et alternativt parkeringssted for pendlere i Vejlby Risskov.

Samtidig med at udsigten til at få tidsbegrænset parkering tegner sig til at blive lang, planlægger Aarhus Kommune at etablere en såkaldt supercykelsti langs vandet ved Riis Skov og til og med Stationsgade. Det skærer Kirsten Malling lidt i ørerne.

- Vi håber på, at rådmanden vil svare på, hvorfor man vil tilgodese nogle pendlere over beboerne og cyklisterne ved at lede dem ind på en smal gade, der snart bliver til en supercykelsti.

Men Kirsten Malling, problemet med pendlerne forsvinder jo ikke, selvom de måske forsvinder fra Stationsgade?

- Nej, og det er kommunens dårlige planlægning skyld i. Letbanen har været på tegnebrættet i lang tid og har nu kørt i en del år, så man har ikke ligefrem været vakse ved havelågen, når man først begynder at tænke på mobilitetsknudepunkter nu.

Nu går trafiksaneringen i gang den 22. maj, og det vil også volde problemer for pendlerne, der vil være påvirket i en periode. Måske kommer de aldrig igen. Er det ikke fair nok at se tiden an og se, hvilken indflydelse det projekt får først?

- Man kan jo have lov at håbe, og jeg skal skynde mig at sige, at vi er glade for, at kommunen har lyttet til os og sætter gang i trafiksaneringen. Jeg oplever det bare lidt som om, at vi må finde os i at blive straffet med parkeringspladsen, nu hvor vi har fået lidt med trafiksaneringen, siger Kirsten Malling.

Risskov Skole Lene Brejnegaard

Fyret, frivillig fratrædelse eller noget helt tredje? - forældre og lærere er fortsat i vildrede over skoleleders chok-exit

Mandag morgen fik forældre, elever og lærere på Risskov Skole sig lidt af et chok, da det pludseligt blev meldt ud, at skoleleder Lene Brejnegaard fratrådte med øjeblikkelig virkning.

Her få dage senere er det fortsat svært at give et svar på, hvad der har ført til det bratte stop i samarbejdet mellem skoleleder og Børn og Unge, men timingen er speciel - og næppe ideel, når man på den korte og den lange bane befinder sig midt i henholdsvis en eksamensperiode samt planlægningen af en omfattende udvidelse .

- Det er en personalesag. Den opstår, når den opstår. Det gjorde den så nu, og det har vi så handlet ud fra, og jeg kan ikke kommentere den yderligere, siger Stefan Møller Christiansen.
Både lærerstab og skolebestyrelse har udtalt, at de har været glade for samarbejdet med Lene Brejnegaard som skoleleder og er ligeledes uvidende om de præcise omstændigheder bag fratrædelsen.

- Jeg håber bare, at vi kan komme i mål og få sat et nyt ledelsesteam hurtigst muligt. Det er det, der primært fylder for mig, for det er en stor skole med mange ting i gang, og det er en forældregruppe, der gerne vil have svar - og dét helst i går, fortæller Vibeke Sauer Panyella, formand for skolebestyrelsen. Det forventes, at der kommer en opdatering på situationen efter Kristi himmelfartsferien.

Der er fortsat kun ganske få, der ved, hvorfor Lene Brejnegaard mandag stoppede som skoleleder for Risskov Skole med øjeblikkelig virkning.

Så sent som i sidste uge stod daværende skoleleder for Risskov Skole, Lene Brejnegaard, og bød elever og forældre velkommen til den årlige skolefest.

Men spoler vi tiden få dage frem til mandag morgen i denne uge, modtog forældrene til skolens elever en noget opsigtsvækkende Aula-besked fra Stefan Møller Christiansen, Børn og Unge-chef i Distrikt Øst: Heri stod det nemlig, at Lene Brejnegaard havde indgået en fratrædelsesaftale og ville stoppe med øjeblikkelig virkning.

'Jeg håber, at I har forståelse for, at jeg ikke har mulighed for at uddybe beslutningen nærmere, da der er tale om en personalesag,' skriver Stefan Møller Christiansen blandt andet i beskeden.

RisskovLIV har været i kontakt med tidligere skoleleder Lene Brejnegaard, men på grund af fratrædelsesaftalen har hun ingen kommentarer til det pludselige stop, ligesom hverken lærerstaben eller skolebestyrelsen ved, hvorfor samarbejdet mellem skolelederen og Risskov Skole ophørte.

- Dit gæt kan være ligeså godt som mit. Vi er blevet informeret om, at udviklingen intet har med hverken elever eller personalet på skolen at gøre, og jeg kan kun bekræfte, at der har været et fint samarbejde mellem lærerne og skolelederen, siger Nina Holm Iversen, der som tillidsrepræsentant for folkeskolens lærerstab blev orienteret om mandagens udvikling allerede dagen forinden.

Det samme gjorde Vibeke Sauer Panyella, der som formand for skolebestyrelsen kun kan berette om et godt samarbejde med nu fratrådte Lene Brejnegaard. Trods to dage til at fordøje beskeden, da RisskovLIV fanger hende telefonisk tirsdag, er hun stadig chokeret over udmeldingen.

Forældre er chokerede og nysgerrige

- 'Chok' indkapslede min første reaktion meget godt, og det er ikke meget mindre nu. Vi har stadig ikke fået nogen form for forklaring på, hvad der foregår, og vi ved ingenting. Man kan godt sige, at skolen står lidt presset lige nu, for der er også lige blevet taget afsked med udskolingslederen, som har fået nyt job, fortæller Vibeke Sauer Panyella.

- Jeg håber bare, at vi kan komme i mål og få sat et nyt ledelsesteam hurtigst muligt. Det er det, der primært fylder for mig, for det er en stor skole med mange ting i gang, og det er en forældregruppe, der gerne vil have svar - og dét helst i går.

Hvad vil de gerne have svar på?

- Det gælder eksempelvis udbygningen af Risskov Skole, men jeg kan forstå på de andre medlemmer af bestyrelsen, at nogle forældre er nysgerrige, mens andre er chokerede over, at skolelederen nu er stoppet.

'Personalesagen opstår, når den opstår'

Men hvorfor sker fratrædelsen så brat fra den ene dag til den anden, når man på den korte og den lange bane befinder sig midt i henholdsvis en eksamensperiode samt planlægningen af en omfattende udvidelse af Risskov Skole?

- Det er en personalesag. Den opstår, når den opstår. Det gjorde den så nu, og det har vi så handlet ud fra, og jeg kan ikke kommentere den yderligere, siger Stefan Møller Christiansen, Børn og Unge-chef for Distrikt Øst.

Sammen med forvaltningen arbejder han i øjeblikket på højtryk for at finde en løsning for Risskov Skole i den kommende tid, og det konservative skøn er, at der kommer en udmelding efter Kristi Himmelfartsferien.

Det oplagte er vel, at viceskolelederen træder til midlertidigt, men er der mulighed for, at der kommer en ny skoleleder allerede i næste uge?

- Lige nu kigger vi på, hvordan vi får posten besat allerbedst tænkeligt. Dermed kan jeg også sige, at vi kigger lidt på, hvordan vi styrker ledelsen på Risskov Skole, så der kan i princippet godt komme en anden skoleleder og sætte sig i stolen, siger Stefan Møller Christiansen.

Pladsproblemer har fyldt under skolelederens tid

Lene Brejnegaard har været skoleleder på Risskov Skole siden 2018 og startede cirka samtidig med, at skolens seneste udvidelse, nemlig indskolingen med plads til fire 0. klasser, blev indviet. Den er sidenhen kommet til kort på grund af stigende elevtal og et stadig mere presserende pladsproblem.

For at løse kapacitetsproblemerne blev byrådspolitikerne under forhandlingerne til dette års budget enige om at afsætte 153 millioner kroner til at udvide Risskov Skole med 3.100 kvadratmeter. Mens udbygningen skal pågå, er det blevet besluttet, at visse klassetrin skal modtage undervisning på Plejehjemmet Hørgården.

- Vi ser frem til at komme i gang med denne spændende proces og kan se rigtig mange muligheder for at udnytte situationen til også at indtænke skoleudvikling. Vi forestiller os, at vi igennem genhusningsårene kan indsamle erfaringer, som kan bruges i det nye skolebyggeri, skrev Lene Brejnegaard i den forbindelse til forældre til skolens elever.

Ind til mandagens fratrædelse lignede det altså, at Lene Brejnegaard skulle være med til at forme både pædagogikken, undervisningen og selve udvidelsen af Risskov Skole. I alle sine udtalelser til RisskovLIV har den nu forhenværende skoleleder fortalt, at hun foretrak 'en samlet skole' - altså at den kommende udvidelse finder sted på skolens nuværende matrikel.

Det har skolebestyrelsen undervejs i hele forløbet været enig med hende i, og det er også den løsning, som man i Børn og Unge har besluttet at arbejde videre med.