Du skal vænne dig til at sænke farten og semi-zigzagge gennem gaden: Snart ændrer Stationsgade sig for cyklister, bilister og beboere
Fra den 22. maj og cirka seks uger frem vil Teknik og Miljø udføre et trafikprojekt på Stationsgade, som gerne skulle tage noget af farten af de mange gennemkørende cyklister og bilister.
Den anbefalede hastighed sænkes til blot 20 km/t, mens der laves tydelige parkeringsbåse i begge sider af vejen, så trafikanter kommer til at skulle køre en mild form for slalomkørsel igennem gaden.
Derudover vil parkeringspladsen for enden af gaden også blive klart adskilt fra cykelstien for foden af skoven. Det står dog endnu uklart, om Aarhus Kommune vil tvinge pendlerne væk fra grusparkeringspladsen, som den lokale grundejerforening ønsker.
Hvis du kører eller cykler igennem Stationsgade på din vej til og fra Aarhus, kan du godt begynde at vænne dig til at løfte foden fra speederen eller træde lidt lettere i pedalerne.
Fra 22. maj går Teknik og Miljø nemlig i gang med et større trafikprojekt på den smalle vej ved indgangen til Riis Skov.
Det sker efter mange års dialog med Grundejerforeningen Vejlby Krat, for beboerne i området har set trafiksikkerheden svinde ind i takt med, at vejen i myldretiden i stadig stigende grad bliver en flaskehals for cyklister, el-cyklister og bilisterne, der bruger parkeringspladsen for enden af gaden.
- Vores fokus har ikke været at få biler og cyklister væk fra vejen. Vores udgangspunkt har været sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed. Der opstår propper på vejen i myldretiden, og blandingen af cyklister og bilister på så smal en vej fører til farlige situationer, siger Kirsten Malling, der er repræsentant for Grundejerforeningen Vejlby Krats trafikgruppe.
- Det hænder, at man hører ambulancer komme drønende, fordi nogen er blevet påkørt, så der sker ulykker. Derfor er vi glade, hvis farten bliver taget af trafikken.
Ændringerne, der gerne skulle gøre trafiksituationen på Stationsgade sikrere og mindre hektisk, kan du læse mere om herunder:
Parkeringspladsen for foden af Riis Skov
Vi starter, hvor anlægsarbejdet efter planen begynder den 22. maj - ved grusparkeringspladsen for foden af Riis Skov.
Her skal Teknik og Miljø etablere en klar ind- og udkørsel for bilisterne, så de bliver bedre adskilt fra cykelstien ved indgangen til Riis Skov og de bløde trafikanter.
- Vi laver en skillehelle ved parkeringspladsen for at sikre cyklister og bilister, så hele stien ikke bliver brugt til ind- og udkørsel. Jeg kan forstå, at der sker flere uheldige situationer her, så det er første punkt i projektet, siger Martin Kunstmann, der er projektleder ved Teknik og Miljø.
Det anbefales, at du kører langsommere
Du gør klogt i at tjekke speedometret eller displayet på din elcykel, når du fremover kører ind på Stationsgade, for den anbefalede hastighed på vejen sænkes til 20 km/t.
'20 kilometer i timen? - Det er usædvanligt,' tænker du måske, og det har du sådan set ret i.
- Det er atypisk, at man ønsker en hastighed på 20 km/t, men det er blevet skønnet i den tidligere projektering, at det er den optimale hastighed på så smal en vej med cyklister og parkerede biler, siger Martin Kunstmann og fortsætter:
- Det er dog kun tale om den anbefalede hastighed, så det er ikke ulovligt at køre 30 km/t, men normalvis følger folk anbefalingen.
Fremover vil en tavle på hjørnet mellem Harald Selmers Vej og Stationsgade pænt anbefale cyklister såvel som bilister til at sænke farten.
Parkeringsbåse og p-forbud
Som situationen er i dag, parkerer pendlere, beboere på Stationsgade og deres gæster hulter til bulter i den ene side af vejen. Det bliver ændret, så det fremover bliver gjort lysende klart, hvor man må og ikke må parkere, fortæller Martin Kunstmann.
- Vi laver parkeringsbaner afgrænset af heller og synliggør dermed, hvor man lovligt kan parkere. I dag parkerer folk uhensigtsmæssigt, men nu kommer der i alt 19 pladser på vejen, som man kan parkere i, og der bliver lavet en p-zone, så man ikke må parkere udenfor banerne.
Der bliver etableret 15 pladser i den ene side af vejen, fire i den anden. Oprindeligt var der lagt op til, at gennemkørende trafik næsten skulle køre slalom mellem parkerede biler i først den ene og så den anden side af vejen.
Men helt så meget vil der dog ikke skulle zigzagges gennem Stationsgade.
- Med sideveje og overkørsler har det simpelthen ikke været geometrisk muligt, så man får ikke hele zigzag-fornemmelsen, men der vil stadig være et element af køren fra den ene side til den anden, så vi forventer stadigvæk, at projektet vil have en fartdæmpende effekt, siger Martin Kunstmann og tilføjer:
- Vi laver også en hævet flade ved parkeringspladsen nær Riis Skov for at sænke bilisterne og cyklisternes fart i krydset. Generelt er vi ikke ude på at forringe deres forhold, men hidtil har det været for nemt for bilister at nå ned til parkeringspladsen.
Hvilken betydning får anlægsarbejdet for dig, der bruger Stationsgade?
Uanset om du passerer igennem Stationsgade på cykel eller siddende bag rattet på en bil, så vil anlægsarbejdet få en påvirkning.
- Det er ikke verdens bredeste vej, så vi kommer til at genere, og det kan desværre ikke være anderledes, da vi skal have plads til både mandskab og materiel. Vi kommer ikke til at spærre vejen af, men der vil blive lavet tiltag med nogle midlertidige bump, så anlægsarbejderne ikke bliver kørt over derude, siger Martin Kunstmann.
Derudover vil en del af parkeringspladsen nær Riis Skov blive brugt til opmagasinering af materiale til resten af anlægsarbejdet, og i en periode vil den blive spærret helt, mens der arbejdes på at adskille den fra cykelstien.
I alt kan du forvente, at arbejdet på Stationsgade vil stå på i knap seks uger - mellem uge 22 og uge 28.
Får pendlerne sparket fra parkeringspladsen nær Riis Skov?
Vi slutter, hvor vi også startede - nemlig ved parkeringspladsen for foden af Riis Skov.
For selvom Grundejerforeningen Vejlby Krat er glade for, at Aarhus Kommune har lyttet og nu igangsætter projektet på Stationsgade, savner beboerne i området stadig svar på, om der bliver indført tidsbegrænset parkering på parkeringspladsen nær Riis Skov eller ej.
I øjeblikket bliver den brugt af pendlere, der stiller bilen og fortsætter turen til Aarhus på cykel. Men så længe det sker, vil der fortsat opstå usikre situationer i myldretiden, mener Kirsten Malling fra grundejerforeningens trafikgruppe.
- Det er fint, at parkeringspladserne bliver brugt, men vi så gerne, at man fik pendlerne ud af Stationsgade. De kommer i myldretiden sammen med et utal af cyklister og skaber de propper, der fører til kaotiske og farlige situationer på vejen, siger hun.
- Vi mener ikke, at ændringerne på Stationsgade kan stå alene uden, at man også indfører tidsbegrænset parkering. De to ting hænger uløseligt sammen.
Sammen med grundejerforeningens trafikgruppe mener hun, at rådmand Nicolaj Bang (K) har lovet, at der ville blive indført tidsbegrænset parkering på grusparkeringspladsen.
I et brev til foreningen, som RisskovLIV har fået indsigt i, skriver rådmanden for Teknik og Miljø blandt andet:
"Vi noterer os jeres ønske om tidsbegrænsning for parkeringspladsen ved Stationsgade gældende for tidsrummet klokken 7-17. Jeres ønske vil indgå i de videre overvejelser, såfremt banemyndighederne er indforstået med, at der etableres tidsbegrænset parkering på pladsen".
Matriklen med parkeringspladsen ejes enten af Banedanmark eller Aarhus Letbane, men begge har givet grønt lys til tidsbegrænset parkering.
Den endelige beslutning ligger derved hos Aarhus Kommune, men efter flere henvendelser til Teknik og Miljø har det ikke været muligt at få bekræftet før denne artikels deadline, om pendlerne i eftertiden skal se sig om efter et andet sted at stille bilen eller ej.