Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lovligt graffiti i tunnelen ved Risskov Gymnasium. Foto: Simon Bojsen

Aarhus Kommune vil male byen rød, Risskov bliver prøvekanin

Jeg kan godt selv lide at se på streetart og andre kunstneriske finurligheder i byen. For mig er det et friskt pust til kedelige grå bygninger og områder, man normalt ikke ville bide mærke i. Men jeg kan ikke lide, når det bliver til hærværk, og man kan se, at nogen har brudt loven for at sætte sit præg på mure og facader.

Normalt er graffiti forbundet med noget ulovligt, der foregår i de mørke nattetimer, men projektet, Bedre Byrum, vil gøre op med det stigma og vise at graffiti kan være en positiv del af byen.

Derfor er tunnelen ved Risskov Gymnasium blevet stillet til rådighed for et forsøg hvor garvede, begyndere og folk, der aldrig har prøvet at have en spraydåse i hånden, kan sætte sit farverige præg på byen uden at bryde loven.

Arrangørerne bag projektet håber på, at det bliver taget godt imod, så der kan komme flere steder i Aarhus, der kan give plads til kreativitet og farve.

Med mit kamera i hånden tog jeg ud i tunnelen for at dokumentere kunstværkerne, graffitimalere og høre hvad projektlederen havde at sige om projektet.

Selvom fremtiden for Aarhus og Risskov kommer til at være mere farverig, skal vi alligevel også tage afsked med et farverigt og festligt arrangement.

Vejlby Byfest blev lukket på grund af corona, og siden restriktionerne blev ophævet, har det ikke været muligt for de frivillige, der i næsten 30 år har skabt en fest med liv og glade dage, at få stablet arrangementet på benene igen.

Jeg har taget en snak med en af stifterne af Vejlby Byfest, for at høre, hvad festen har betydet for området, og hvorfor den ikke kommer til at eksistere mere.

Dette er mit sidste nyhedsbrev, og jeg letter nu anker og søger nye farvande at lave journalistik i. I har været en stor hjælp og givet mig vind i sejlene. Kristoffer overtager roret, og i fremtiden kommer de historier, I modtager, fra hans kyndige hånd.

Tak for nu, og tak for den gode respons, I har givet mig på mine artikler.

Billede af Simon Bojsen
Billede af skribentens underskrift Simon Bojsen Journalist
I tunnelen ved Risskov Gymnasium har det siden lørdag været lovligt at male graffiti, og det er noget, der er blevet udnyttet. Foto: Simon Bojsen

Er graffiti noget for dig? Nyt projekt giver graffitimalere et lovligt lærred i Risskov

Graffiti skal være en lovlig del af bybilledet i Aarhus. Et forsøg i tunnellen ved Risskov Gymnasium giver graffitimalere og andre kunstneriske sjæle et lærred at udsmykke. Forsøget er sat i verden af Bedre Byrum, der er en instans i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Tunnelen ved Risskov gymnasium er en del af et projekt, der skal få graffitimalere væk fra at begå hærværk for at udtrykke sig kunstnerisk.

- Vi tester lovliggørelse af streetart og graffiti i tunnelen og væggene langs trappen.

Sådan står det skrevet på et skilt, Teknik og Miljø har stillet op ved tunnelen nær Risskov Gymnasium. Projektet, Bedre Byrum, arbejder med forskellige kunstneriske initiativer, der skal gøre oversete byrum og kedeligt byrumsinventar mere indbydende og imødekommende at benytte af byens borgere. Og nu har de altså valgt at inkorporere den føromtalte tunnel ved Risskov Gymnasium i projektet.

Informationsskilte står ved begge indgange til tunnelen. Bedre Byrum er et projekt der hører under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Her prøver de at udnytte og forskønne steder i Aarhus, så de bliver mere indbydende for borgerne. Foto: Simon Bojsen

I tunnelen er der plads til både nybegyndere og øvede, skriver kommunen på sin facebookside 'Vi udvikler Aarhus,' hvor det også lyder:

- I et nyt forsøg undersøger vi, hvad der sker, når vi stiller et lærred til rådighed. Forsøget er en del af projekt ’Bedre Byrum’, der bruger kunst til at skabe trygge, smukke og inspirerende områder over hele kommunen.

Leder af projektet, Marie Overgaard Nielsen, stemmer i.

- Det handler om at sætte et område frit, så folk kan prøve kræfter med graffiti på lovlig vis, siger hun og fortsætter:

- Drømmen er, at det går godt, så vi kan få flere vægge som denne.

Marie Overgaard Nielsen er projektleder i Bedre Byrum, og hun har været primusmotor på søsætningen af forsøget med lovlig graffiti i tunnelen ved Risskov Gymnasium. Foto: Simon Bojsen

Erfaringer fra byer verden over viser, at lovliggørelse og positiv støtte af graffiti kan være med til at mindske mængden af ulovlig graffiti, så man slipper for hærværk på bygninger og andet materiel. Det er dog ikke sikkert, at man kommer ulovlig graffiti helt til livs ved at skabe lovlige lærreder i byrummet. Men det handler ikke kun om at komme kriminalitet til livs, men også at gøre tunneller som den ved Risskov Gymnasium mere trygge.

- Vi kunne tænke os, at dem, der kan lide at male graffiti, bruger tunnelen i dagtimerne, så andre fodgængere og cyklister ikke kun møder spraydåsemalere i nattens mulm og mørke, forklarer Marie Overgaard Nielsen.

Ansigtsløft til byen

Bedre Byrum er et initiativ, der hører under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. De prøver gennem samarbejde med lokale aktører og kunstnere at finde løsninger på, hvordan man kan skabe gode rammer i bybilledet for borgerne i kommunen. I dette tilfælde har Marie Overgaard Nielsen samarbejdet med en garvet graffitimaler, der hedder Tobias Nilsson, som graffitikunstner er han kendt som Rays.

Et af de mange værker man kan finde i tunnelen. Foto: Simon Bojsen

Marie Overgaard Nielsen glæder sig til at se, om projektet kan få en positiv virkning på både byrummet, graffitimalere og byens borgere.

- Normalt er det jo ulovligt at male graffiti, men måske kan projektet vise, at graffiti sagtens kan være noget man kan nyde at lave og at se på uden at man skal føle, at man er på den forkerte side af loven, siger hun og fortsætter:

- Nu tester vi af i et års tid og ser, hvordan det fungerer derude. Det kan være upcoming kunstnere, garvede graffitimalere eller det kan være børn fra en børnehave, der har lyst til at sætte sit præg på væggene i tunnelen derude. Der er plads til det hele.

I lørdags var tunnelen grå, men allerede få dage senere bugner det med farverige motiver. Foto: Simon Bojsen

Væggene blev malet i en ensfarvet lysegrå nuance for to uger siden, og i lørdag den 15. april var lærredet klar til at blive kærtegnet med farverige spraymalede motiver. Der er allerede kommet en stor mængde ny graffiti til verden.

- Der har allerede været godt gang i den herude. Der er blandt andet blevet lavet et fedt billede af Scooby Doo. Vi overvejede, om vi skulle male tunnelen grå en gang i mellem, så der er plads til nye værker, men det mener vores samarbejdspartner, Rays, ikke at vi skal. Det er ikke sådan man gør i graffitikredse, der maler man over de andres værker i stedet.

Der er plads til alle stilarter på det rå lærred. Foto: Simon Bojsen

Thomas Jakobsen er graffitikunstner og har malet graffiti i mere end 30 år. Som graffitikunstner går han under navnet Kast, og han glæder sig over, at der nu er kommet et sted, hvor man lovlig kan komme og sætte sit præg på bybilledet.

- Det er fedt, at kommunen tænker i andre retninger. Jeg kan godt lide at det ikke kun er faciliteter til løbehjul og hvad ved jeg, der bliver gjort noget for, siger han og forklarer:

- Jeg har malet i mange år, og jeg håber, at sådan et sted som dette kan være med til at inspirere folk, der er yngre end mig til at gribe spraydåsen og komme her og øve sig lovligt.

Thomas Jakobsen har malet graffiti i mange år. Han går under navnet Kast, og han glæder sig over muligheden for at kunne male lovligt i Aarhus. Foto: Simon Bojsen

I tunnelen lugter der af spraymaling, og der ligger også rester af afskallet maling fra, da kommunen klargjorde væggene i tunnelen. Marie Overgaard Nielsen fortæller, at der løbende vil blive ryddet op, så det ikke sviner. Derudover er der planer om at stille en særlig skraldespand til spraydåser op, så de bliver afskaffet på ordentlig vis.

Er der nogen der har reageret dårligt på, at I stiller væggene her i tunnelen til rådighed for graffitimalere?

- Indtil videre har vi fået god respons, men der vil næsten altid være nogen, der ikke synes at det er en god idé. Sådan er det med sådan et projekt. Vi bliver nødt til at prøve tingene af, for at se hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer, siger projektlederen fra Bedre Byrum og fortsætter med iver i stemmen:

- Hvis det her forsøg går godt, vil det være fedt at skabe flere steder som dette, hvor vi kan engagere lokale ambassadører, der vil være med til at tage en form for ejerskab over projektet.

Marie Overgaard Nielsen på trappen på vej ned til tunnelen ved Risskov Gymnasium. Foto: Simon Bojsen
Børn og voksne på pladsen foran Cirkus Dannebrog, der i mange år var en fast bestanddel af Vejlby Byfest. Foto: Knud Henriksen

Farvel og tak – Vejlby Byfest lægges i graven

Vejlby Byfest har eksisteret i næsten 30 år, men efter en nedlukning på grund af corona, virker det til at byfesten ophører med at eksistere. Det er en sjældenhed med en stor byfest så tæt på Aarhus midtby, men alligevel har borgerne år efter år samlet sig midt i juni til cirkus, livemusik og vilde arrangementer.

En byfest i en nær forstad til Aarhus er en sjældenhed, men i næsten 30 år holdt borgerne i Vejlby sådan en af slagsen. Det var et arrangement med cirkus, mad, musik og mange besøgende. En nedlukning på grund af corona satte en stopper for næsten 30 år med højt humør og stærkt sammenhold. Siden da har de gamle ildsjæle ikke været i stand til at puste liv i gløderne igen.

På den store plads på Langengevej plejer der at være liv og glade dage, når Vejlby Byfest bliver afholdt. Cirkus, arrangementer, livemusik og fællesspisning har været fast inventar midt i juni hvert år, men byfesten hører desværre fordums tid til.

Byfesten så dagens lys i 1991, og på trods af at regnen styrtede ned, var der mange besøgende. Arrangørerne var allerede ved at glæde sig til at fejre 30-års jubilæum 2021. Desværre blev arrangementet sidst afholdt i 2019.

På forsiden af Jellebakken Lokalavis blev byfesten betegnet som en stor succes.

Knud Henriksen, som var med til at stifte Vejlby Byfest, ærgrer sig over, at der ikke er et arrangement til at binde borgerne i Vejlby Risskov sammen mere.

- Det var et stort arrangement med masser af glæde og mindeværdige øjeblikke, siger han.

Men da coronapandemien gjorde sit indtog, måtte planerne om fremtidige festligheder på pladsen sættes i bero, og det har vist sig, at den slumrende drage har været svær at vække til live igen.

- Folk siger, at det er ærgerligt, at festen ikke eksisterer mere. Det siger næsten alle, men der mangler den lille del af borgerne, den 0,1% der står bag byfesten, der står bag byfesten.

Knud Henriksen var selv med til at starte Vejlby byfest op i 1991. Her står han på engen ved Langengevej, hvor festen er blevet afholdt de sidste mange år. Foto: Simon Bojsen

Fællesskab kræver fællesskab

Selv mener Knud Henriksen, at faklen skal gives videre til nye og unge kræfter, men med de nye generationer af borgere i området virker det som om, der ikke er den samme gejst til at skabe et arrangement for det store fællesskab.

- For os der skabte byfesten, var halvdelen af morskaben at få det stablet på benene, og den anden halvdel var at deltage til festlighederne, siger Knud Henriksen og fortsætter:

- Jeg synes, at der er en tendens til, at unge familier ikke har lysten til at lægge den frivillige arbejdskraft, det kræver at skabe byfesten.

Der har altid været fart over feltet til den årlige fest midt i juni. Der har både været motorcross-shows og en dødsdrom, som ifølge Knud Henriksen var en stor attraktion.

På billedet ses en løbeseddel, der viste hvad byfestens gæster havde i vente når der blev sendt maskiner i dødsdromen.

Byfesten har haft store navne på listen, som for eksempel ved dens 10-års jubilæum i 2000, hvor Peter Belli og Rivalerne kom og spillede. Knud Henriksen fremhæver selv, da På Slaget 12 spillede op til fest.

En plakat fra en af de sidste gange Vejlby Byfest blev afholdt. På Slaget 12 og cirkusset var noget af det der trak publikum til.

Derudover var der tradition for, at der var cirkus til byfesten. I mange år var det Cirkus Dannebrog, der huserede, når pladsen åbnede i forsommeren.

- Det her været et samlingspunkt der skabte glæde og fællesskab, hvor både børn og voksne har festet og hygget, husker Knud Henriksen og mindes tilbage til tiderne før corona:

- Det har jo været noget meget særligt, at vi har haft en byfest, der var så stor, når man tænker på, at vi ligger så tæt på Aarhus.

For stor til Ellevangskolen

Byfesten startede på fodboldbanerne ved Ellevangskolen. Efter 20 år var det, der startede som en fest, der skulle melde sommerens varme ankomst for 700 skolebørn og deres forældre, vokset for stort. Festen måtte flyttes. Valget gik på den store græseng ved Langengevej.

Her ses både firbenede og tohjulede til Vejlby byfest. Foto: Knud Henriksen

- Banerne blev ødelagt, fordi der kom for mange mennesker, så vi måtte finde en anden løsning. Valget endte på Langengevej, og her har vi holdt til i næsten 10 år, fortæller Knud Henriksen begejstret og ærgrer sig over, at byfesten aldrig nåede 30-års jubilæet:

- Det havde været skønt at markere, at vi gennem 30 år har skabt en meget unik fest for borgerne i Vejlby-Risskov.

Knud Henriksen forklarer hvor cirkus, telt, boder og hoppeborge var placeret til Vejlby Byfest ved Langengevej. Foto: Simon Bojsen

Der skal noget særlig til hvis byen igen skal kunne nyde alskens sjov og ballade på den store eng ved Langengevej.

- Jeg håber, at der er nogen, der vil tage kampen op og fortsætte arbejdet med at skabe en byfest, som man ikke finder mange andre steder, siger Knud Henriksen og fortsætter:

- Vi havde noget meget unikt, men os der startede festen og skabte den i så mange år, har ikke energien længere. Der må unge kræfter til, men jeg kan tvivle på, om de har lyst og tid til det.

Motorcross-show til Vejlby Byfest, Foto: Knud Henriksen

Tiden må vise om Vejlby Byfest ender med at rejse sig som fugl føniks fra asken eller bliver liggende seks fod under de grønne plæner på Langengevej. Selvom Knud Henriksen håber, mener han ikke, at fremtiden ser lys ud.