Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vejlby Stadion. Her kan Aarhus Fremad Atletik blive skubbet ud på et sidespor, når AGF skal have et midlertidigt sted at spille kampe. Foto: Simon Bojsen

Måske skal AGF vinde sejre på Vejlby Stadion, mens Aarhus Fremad Atletik kan blive den store taber

Det er nok ikke gået manges næser forbi, at AGF skal have et nyt stadion. Mens Kongelunden bliver bygget, skal Aarhus’ elitehold have et midlertidigt stadion at spille superligakampe på. Alt tyder på, at valget går på Vejlby Stadion.

Det betyder, at atletikbanen skal dækkes til af tribuner, så der bliver plads til 10.000 tilskuere. Men hvor skal der så dyrkes atletik? Det ligger stadig hen i det uvisse, men der er mange løsningsforslag i spil.

Aarhus Fremad Atletik, der har sin vanlige gang på Vejlby Stadion, frygter faldende medlemstal, og de har en følelse af, at deres stemme bliver overdøvet af målet om at skabe et stadion, hvor publikum kan skråle med på AGF’s slagsange.

Jeg har taget en snak med formanden for Aarhus Fremad Atletik, Flemming Krabbenhoft, hvor han forklarer, hvad han frygter, men også hvad han håber på, der kommer til at ske i fremtiden.

I samarbejde med sportsjournalist ved Stiften, Dennis Bjerre Christiansen, har jeg skrevet en artikel, hvor både sportens og kommunens stemmer bliver hørt.

Fra et tyveri af et stadion i overført betydning til reelle indbrud og tyverier. Risskov er nemlig et af de områder i Aarhus Kommune med det højeste indbrudstal. Det er aldrig sjovt at komme hjem til et smadret vindue eller en dør der er brudt op. Faktisk har 41 procent af danske husejere over 25 oplevet at have indbrud eller indbrudsforsøg i deres nuværende eller tidligere hjem.

Derfor lancerer kommunen sammen med Østjyllands Politi en række borgermøder, hvor det første blev afholdt på Risskov Gymnasium i torsdags.

Målet er at oplyse borgerne og ruste dem bedre til selv at beskytte sit hjem mod ubudne gæster.

Der var 500 tilmeldte borgere til mødet, hvor både Østjyllands Politi og en sikringsekspert havde oplæg omkring statistikker, og hvordan man sikrer sit hjem med indbrud.

Jeg har snakket med politiet og sikringseksperten i artikel nummer to.

God læselyst.

Billede af Simon Bojsen
Billede af skribentens underskrift Simon Bojsen Journalist
Flemming Krabbenhoft, formand i Aarhus Fremad Atletik, frygter for de unge udøveres atletikfremtid, hvis der skal bygges et nyt fodboldstadion i Vejlby. Foto: Dennis Bjerre

Må Aarhus Fremad Atletik i Risskov opgive deres løbestadion til fordel for AGF?

AGF skal have et nyt stadion. Mens det bliver bygget, skal et midlertidigt stadion, der kan huse 10.000 tilskuere, formentligt bygges på atletikbanen ved Vejlby Stadion. Det er noget der ærgrer Aarhus Fremad Atletik. De sidder med en følelse af ikke at blive hørt, og de frygter konsekvenserne af at superligaklubben skal overtage det område deres medlemmer bruger.

Meget tyder på, at AGF skal have et midlertidigt stadion i Vejlby. Det vil gå hårdt ud over Aarhus Fremad Atletik, der mister sin løbebane. Klubben håber på en ny permanent bane i stedet.

IDRÆTSPOLITIK: Det lyder nærmest som indledningen på en dårlig Aarhus-historie.

Men alt tyder på, at det store fodboldstadion-projekt i Kongelunden kommer til at koste ikke bare én - men to løbebaner i Aarhus livet.

Mens selve stadionbyggeriet for så vidt handler om at skabe en hjemmebane for AGF's Superligahold uden en løbebane, så kommer løbebanen på Vejlby Stadion også til at miste sin funktion.

En rapport fra Rambøll peger nemlig på, at Vejlby Stadion skal benyttes som midlertidig hjemmebane for AGF, når fodboldklubben ikke kan spille sine kampe for enden af Stadion Allé i byggeperioden.

Og et midlertidigt stadion i Vejlby vil blive bygget ovenpå de løbebaner, som byens næststørste atletikklub Aarhus Fremad Atletik benytter i dag. Det bekræfter Aarhus Kommune over for RisskovLIV og Århus Stiftstidende.

Det betyder altså, at hvis politikerne beslutter sig for at følge anbefalingen om at gøre Vejlby Stadion til midlertidig hjemmebane for AGF, så bliver Aarhus Fremad Atletiks medlemmer hjemløse. Unge som gamle, amatører og eliteløbere, der deltager ved DM.

Flemming Krabbenhoft er formand for Aarhus Fremad Atletik, og han ærgrer sig over, at hans idrætsklub muligvis må føje sig for elitefodbolden.

- Det virker lidt som om, at borgerne ikke er blevet hørt i den her sammenhæng, siger Flemming Krabbenhoft.

Hvorfor fjerne løbebanen?

Formanden er i kontakt med Sport og Fritid i Aarhus Kommune, der har ansvaret for Vejlby Stadion.

Fremtiden for det gamle stadion er ikke besluttet endnu, og derfor har Aarhus Fremad Atletik heller ikke fået anvist et sted at blive genhuset.

For nuværende er der kun én løbebane i Aarhus, der ikke bliver ramt af de kommende stadionbyggerier. Det er den på Viby Stadion. Her er byens største atletikklub, Aarhus 1900, allerede henvist til i byggeperioden.

Aarhus Fremad Atletik benytter faciliteterne på Vejlby Stadion dagligt i sommerhalvåret. Foto: Dennis Bjerre

Én af mulighederne, som Sport og Fritid har præsenteret atletikklubben for, er at bygge en midlertidig løbebane i området ved Skovbakkens anlæg, men i så fald ser Flemming Krabbenhoft hellere, at Vejlby Stadion forbliver uberørt og fodboldstadion bygges et andet sted.

- Hvis man nu antager, at det er besluttet, at Vejlby Stadion skal laves om til et nyt superliga/kvindefodboldanlæg, så er den bedste løsning for os, at vi kan få et anlæg ved springhallen. Men det mest optimale ville da være at lade Vejlby Stadion være og så bygge et fodboldstadion på de kunstgræsbaner, der allerede er der.

Så hellere permanent

Hvis kommunen vælger en midlertidig løsning for Aarhus Fremad Atletik, er det planen, at klubben skal tilbage på Vejlby Stadion, når det efter AGF's Superligaholds besøg på halvandet år er lavet om til et såkaldt Stadion 2 i Aarhus, der er målrettet AGF's kvinder samt eventuelle hold i 1. division for herrer.

Og det ærgrer Flemming Krabbenhoft, at hans klub i så fald bliver kastebold over en mangeårig periode.

- Vi kan få et rigtig fint stadion et andet sted, og AGF kan få et stadion på vores atletikbane. Men med den her løsning virker det som om, man kommer til at lave dobbelt arbejde, siger han.

Det er på banerne længst væk bag Springhallen, at Flemming Krabbenhoft ønsker et permanent atletikanlæg. Arkivfoto: Jens Thaysen

- Vi har faktisk allerede fået tilkendegivelser fra sponsorer, der siger, at hvis der findes en permanent løsning ved springhallen, så vil de gerne være med. Men det kræver at kommunen også vil være med, forklarer han og uddyber ivrigt:

- Så kunne man lave noget megafedt, som kunne komme byen til gode. En bane for offentligheden. Det er det, vi helst vil. Vi vil gerne lave plads til alle.

For langt til Viby

Og der er behov for plads, mener formanden for Aarhus Fremad Atletik. Lige nu har de folk på venteliste, fordi kapaciteten på det gamle stadion er for lav. Han frygter dog, at midlertidige hjemmebaner kan have voldsomme konsekvenser for børn- og ungeafdelingen.

- Hvis vi for eksempel skal bruge Viby Stadion til at træne på, så er der mange børn, der ikke vil kunne møde op. De er jo vant til at kunne cykle herop, og hvis deres forældre pludselig skal køre dem frem og tilbage, så er der nogen der vil falde fra, mener han og forklarer:

- Dem, der stopper til sport, stopper ikke, fordi de ikke vil mere, men fordi forældrene ikke har tid til det. Så hvis man rykker for langt væk, vil der være et stort frafald. Jeg er sikker på, at det kommer til at ske, fordi ressourcerne ikke er der. Derfor forudser jeg et drastisk fald i antallet af medlemmer.

Netop af den grund håber de hos Aarhus Fremad Atletik, at der bliver fundet en permanent løsning bag springhallen. På den måde vil man kunne skabe sikkerhed for klubbens medlemmer, mener Flemming Krabbenhoft.

- Vores trænere kommer og spørger om det overhovedet kan betale sig at booke baner til efteråret, fordi vi frygter, at vi ikke har nogen medlemmer til den tid.

Senere på året bliver det endelig besluttet, om Vejlby Stadion skal bruges som midlertidigt Superligastadion for AGF i Kongelundens byggeperiode.

Svar på kritikken

Århus Stiftstidende og RisskovLIV har i forlængelse af Aarhus Fremad Atletiks kritik forsøgt at indhente et svar på rådhuset.

Den eneste, der ønsker at udtale sig, er forvaltningschef i Sport og Fritid Heidi Frostholm, der har svaret skriftligt:

Spørgsmål: I Rambølls rapport om et midlertidigt Stadion 2 i Aarhus fremgår det, at det i kraft af en placering i Vejlby vil betyde, at der skal stå tribuner på løbebanen. Hvad er tankerne omkring dette i forhold til blandt andre Aarhus Fremad Atletik, der bruger anlægget i dag. Skal de genplaceres i fx Viby eller på et midlertidigt oprettet område?

- I den periode hvor Vejlby Stadion skal anvendes til Superligakampe vil der blive opstillet midlertidige tribuner på løbebanen rundt om fodboldbanen. De vil derfor ikke kunne anvendes i denne periode. Vi er i dialog med Aarhus Fremad Atletik, om genhusning og deres fremtidige faciliteter.

Hvad er tankerne om det permanente stadion 2, som efter planen skal bygges efter AGF's Superligahold har forladt det midlertidige stadion? Vil dette stadion blive med eller uden løbebaner?

- Udgangspunktet i Rambølls potentialestudie har været en genetablering af løbebanerne på det permanente stadion 2.

Atletikfolket peger på en permanent løsning for en ny atletikbane i området ved springhallen i stedet for en midlertidig genhusning. Er dette realistisk?

- Aarhus Fremad Atletik er fremkommet med dette forslag, som vi vil undersøge nærmere i det forestående planlægningsarbejde.

Hvem betaler for stadionet?

- Dette kan vi ikke sige mere om på nuværende tidspunkt.

Hardy Pedersen, projektdirektør for Kongelunden, henviser til Heidi Frostholm.

Borgmester Jacob Bundsgaard, der har det endelige ansvar for at finde penge til det nye stadion, kan ikke udtale sig med den begrundelse, at han er på udlandsrejse (i Ukraine). En forespørgsel om interview, når han er hjemvendt, er ikke blevet besvaret.

Nabohjælp er én af de ting, som er mest effektivt mod indbrud i private husholdninger, oplyser den kriminalpræventive indsats Bo Trygt. (Arkivfoto).

Er du sikret mod indbrud? Aarhus Kommune og Østjyllands Politi vil høje indbrudstal til livs

Et indbrud i dit hjem er ikke sjovt. Ved hjælp af borgerinddragelse vil Østjyllands Politi og Aarhus Kommune  komme indbrud til livs. Risskov har et af de højeste indbrudstal i Aarhus Kommune. På et møde på Risskov Gymnasium, kunne borgerne høre om statistikker og få gode råd til at forebygge indbrud.

I årets første mørke måneder har det nogle steder været tydeligt, at tyvene har haft for gode arbejdsvilkår. Det gælder blandt andet i Risskov, hvor antallet af indbrud i privat beboelse er blandt de højeste i kommunen.

Har du haft indbrud i de første måneder af året? Du er ikke den eneste. Faktisk er Risskov et af de områder i Aarhus, der har været hårdest ramt af indbrud i første kvartal af 2023.

Derfor inviterede Aarhus Kommune og Østjyllands Politi torsdag den 20. april borgerne i 8240 til et møde på Risskov Gymnasium, hvor man kunne få gode råd og vejledning til, hvordan man bedst sikrer sin bolig mod indbrud.

Med mere end 500 gæster var der fuldt fremmøde til arrangementet, hvor Østjyllands Politi fortalte om de nyeste indbrudsstatistikker og tyvenes metoder, mens en sikringsekspert fra den kriminalpræventive indsats Bo Trygt gav konkrete råd til, hvordan man kan sikre sin bolig og sit nabolag.

Desværre oplever vi, at der bliver begået flere indbrud mod de århusianske hjem, så nu sætter vi målrettet ind for at stoppe den udvikling ved blandt andet at lancere en kampagne, som giver gode, konkrete råd til, hvordan man undgår indbrud i eget hjem eller hos nogen, man holder af.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune

På mødet fortalte politiet om, hvordan tyvene arbejder, og hvad der kan være afgørende faktorer for, at tyven ikke vælger lige netop dit hus.

Østjyllands Politi forklarer, at din nabo er uundværlig i kampen mod indbrud.

- Vi ved, at der er større sandsynlighed for, at tyven ikke begår indbrud i dit område, hvis det virker som om, at naboerne har noget at gøre med hinanden, siger Anne Tiedemann, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi og uddyber:

- Hvis man vænner sig til at sige hej til de mennesker, man møder der, hvor man bor, kan man måske komme til at sige hej til en tyv. Det kan tyvene ikke lide, for så er de nemmere at identificere.

Østjyllands Politi fortalte om de nyeste indbrudsstatistikker og tyvenes metoder, mens en sikringsekspert fra Bo Trygt gav konkrete råd til, hvordan man kan sikre sin bolig og sit nabolag.

Tag sagen i egen hånd

Allan Ulvskov Nielsen er sikringsekspert ved Bo Trygt og var også til stede ved mødet, der fandt sted i torsdags. Her fortalte han om, hvordan man kan sikre sit hjem og sørge for, at indbrudstyven ikke kommer på uanmeldt besøg.

Bo Trygt er en indsats, der er skabt af Tryg Fonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videnscentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. De har en vision om at nedbringe antallet af indbrud på landsplan. Det konkrete mål er at gå fra 29.000 indbrud i 2018 til under 7.000 indbrud om året.

Indbrudsstatistik i Risskov

Herunder ses en statistik over antallet af indbrud om året siden 2020. For 2023 findes statistikken specifikt for første kvartal fordelt pr. måned.

  • 2020 - 160 indbrud
  • 2021 - 88 indbrud
  • 2022 - 126 indbrud

Specifikke tal for første kvartal i 2023

  • Januar - 15 indbrud
  • Februar - 16 indbrud
  • Marts - 8 indbrud
  • I alt - 39 indbrud
Østjyllands Politi

Med enkelte tiltag er det muligt at gøre din bolig mindre indbydende for indbrudstyven, forklarer Allan Ulvskov Nielsen.

- Det er vigtigt, at man har sikret sine døre og vinduer. Derudover kan det være en god idé at tage et kig på sit hus sammen med sin nabo, siger han og fortsætter:

- Man skal prøve at sætte sig i tyvens sted og snakke om, hvordan man selv ville bryde ind i sit hus. Her kan det være en hjælp at have sin nabo med, for man kan godt have skyklapper på, når det kommer til ens hjem.

Udover at alliere dig med din nabo, har Allan Ulvskov også en række andre råd til, hvordan du holder tyven væk fra dit hjem.

- Det kan være, at man skal klippe sin hæk lidt ned, så man ikke giver tyven arbejdsro. Derudover kan man også se på, om man skal sætte lys op, der tænder med en bevægelsessensor, siger han og fortsætter:

- Man kan altid se på, om man skal have skiftet sine låse i dørene, for de gamle låse er nemme at bryde op, mens en nyere lås kan være svær for selv en låsesmed at komme forbi.

Han anbefaler også, at man indbrudssikrer sine vinduer. Til mødet torsdag aften viste han en film, hvor en tidligere indbrudstyv brød ind ad henholdsvis et vindue uden sikring og et med sikring med et koben.

I tilfældet uden sikring tog det seks sekunder, og han gjorde det næsten lydløst, hvorimod det tog ham næsten et minut at komme igennem det indbrudssikrede vindue, hvilket også larmede en del.

- Det kan gøre hele forskellen for, om en tyv får succes. Tiden og larmen gør, at tyven bliver nemmere at opdage for eksempelvis din nabo eller en forbipasserende, siger Allan Ulvskov Nielsen og uddyber:

- I sidste ende er det virkelig naboen, der er din bedste løsning mod indbrud. Cirka hvert fjerde indbrud bliver ikke til noget på grund af nabohjælp.

Sammen er vi stærkere

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har indgået et samarbejde, der hedder Tryg i Aarhus. Her er det store fokus på indbrud, og hvordan man kommer det til livs, centralt for at kunne skabe et trygt liv for alle.

- Tryghed er en væsentlig forudsætning for trivsel. Det er helt grundlæggende for os alle, store som små, unge som gamle, at man føler sig tryg hver dag – i sin hverdag, i sit eget hjem, og når man færdes på gaden. Desværre oplever vi, at der bliver begået flere indbrud mod de århusianske hjem, så nu sætter vi målrettet ind for at stoppe den udvikling ved blandt andet at lancere en kampagne, som giver gode, konkrete råd til, hvordan man undgår indbrud i eget hjem eller hos nogen, man holder af, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

Tre gode råd fra Aarhus Kommune og Østjyllands Politi. Grafik: Tryg i Aarhus

Politidirektør Kirsten Dyrman stemmer i og forklarer:

- Vi har altid stort fokus på både forebyggelse og opklaring af indbrud, men der er rigtig meget, borgerne selv kan gøre for at sikre sig mod indbrud. Det vil vi rigtig gerne understøtte med konkrete anbefalinger til, hvordan man kan indbrudssikre sin bolig, tilmelde sig nabohjælp og så videre. Derudover er borgerne en vigtig sparringspartner for politiet til at holde øje med, om noget virker anderledes eller mistænkeligt i deres område, og derfor er den løbende dialog mellem borgere og politi vigtig for os.

Fakta om indbrud

  • I 66 procent af indbrudstilfælde kommer tyven ind gennem et vindue og i 23 procent gennem en terrasse-/altandør.
  • 41 procent af danske husejere over 25 år har oplevet at få indbrud eller indbrudsforsøg i deres nuværende eller tidligere bolig.
  • 2 ud af 3 tyve angiver, at de er blevet afbrudt af en nabo under et indbrud.
  • 60 procent laver aftaler med naboen om at kigge efter huset, når de er på ferie. Det er færre end i 2020, hvor 67 procent lavede naboaftaler.

Kilde: Bo Trygt