Må Aarhus Fremad Atletik i Risskov opgive deres løbestadion til fordel for AGF?
AGF skal have et nyt stadion. Mens det bliver bygget, skal et midlertidigt stadion, der kan huse 10.000 tilskuere, formentligt bygges på atletikbanen ved Vejlby Stadion. Det er noget der ærgrer Aarhus Fremad Atletik. De sidder med en følelse af ikke at blive hørt, og de frygter konsekvenserne af at superligaklubben skal overtage det område deres medlemmer bruger.
IDRÆTSPOLITIK: Det lyder nærmest som indledningen på en dårlig Aarhus-historie.
Men alt tyder på, at det store fodboldstadion-projekt i Kongelunden kommer til at koste ikke bare én - men to løbebaner i Aarhus livet.
Mens selve stadionbyggeriet for så vidt handler om at skabe en hjemmebane for AGF's Superligahold uden en løbebane, så kommer løbebanen på Vejlby Stadion også til at miste sin funktion.
En rapport fra Rambøll peger nemlig på, at Vejlby Stadion skal benyttes som midlertidig hjemmebane for AGF, når fodboldklubben ikke kan spille sine kampe for enden af Stadion Allé i byggeperioden.
Og et midlertidigt stadion i Vejlby vil blive bygget ovenpå de løbebaner, som byens næststørste atletikklub Aarhus Fremad Atletik benytter i dag. Det bekræfter Aarhus Kommune over for RisskovLIV og Århus Stiftstidende.
Det betyder altså, at hvis politikerne beslutter sig for at følge anbefalingen om at gøre Vejlby Stadion til midlertidig hjemmebane for AGF, så bliver Aarhus Fremad Atletiks medlemmer hjemløse. Unge som gamle, amatører og eliteløbere, der deltager ved DM.
Flemming Krabbenhoft er formand for Aarhus Fremad Atletik, og han ærgrer sig over, at hans idrætsklub muligvis må føje sig for elitefodbolden.
- Det virker lidt som om, at borgerne ikke er blevet hørt i den her sammenhæng, siger Flemming Krabbenhoft.
Hvorfor fjerne løbebanen?
Formanden er i kontakt med Sport og Fritid i Aarhus Kommune, der har ansvaret for Vejlby Stadion.
Fremtiden for det gamle stadion er ikke besluttet endnu, og derfor har Aarhus Fremad Atletik heller ikke fået anvist et sted at blive genhuset.
For nuværende er der kun én løbebane i Aarhus, der ikke bliver ramt af de kommende stadionbyggerier. Det er den på Viby Stadion. Her er byens største atletikklub, Aarhus 1900, allerede henvist til i byggeperioden.
Én af mulighederne, som Sport og Fritid har præsenteret atletikklubben for, er at bygge en midlertidig løbebane i området ved Skovbakkens anlæg, men i så fald ser Flemming Krabbenhoft hellere, at Vejlby Stadion forbliver uberørt og fodboldstadion bygges et andet sted.
- Hvis man nu antager, at det er besluttet, at Vejlby Stadion skal laves om til et nyt superliga/kvindefodboldanlæg, så er den bedste løsning for os, at vi kan få et anlæg ved springhallen. Men det mest optimale ville da være at lade Vejlby Stadion være og så bygge et fodboldstadion på de kunstgræsbaner, der allerede er der.
Så hellere permanent
Hvis kommunen vælger en midlertidig løsning for Aarhus Fremad Atletik, er det planen, at klubben skal tilbage på Vejlby Stadion, når det efter AGF's Superligaholds besøg på halvandet år er lavet om til et såkaldt Stadion 2 i Aarhus, der er målrettet AGF's kvinder samt eventuelle hold i 1. division for herrer.
Og det ærgrer Flemming Krabbenhoft, at hans klub i så fald bliver kastebold over en mangeårig periode.
- Vi kan få et rigtig fint stadion et andet sted, og AGF kan få et stadion på vores atletikbane. Men med den her løsning virker det som om, man kommer til at lave dobbelt arbejde, siger han.
- Vi har faktisk allerede fået tilkendegivelser fra sponsorer, der siger, at hvis der findes en permanent løsning ved springhallen, så vil de gerne være med. Men det kræver at kommunen også vil være med, forklarer han og uddyber ivrigt:
- Så kunne man lave noget megafedt, som kunne komme byen til gode. En bane for offentligheden. Det er det, vi helst vil. Vi vil gerne lave plads til alle.
For langt til Viby
Og der er behov for plads, mener formanden for Aarhus Fremad Atletik. Lige nu har de folk på venteliste, fordi kapaciteten på det gamle stadion er for lav. Han frygter dog, at midlertidige hjemmebaner kan have voldsomme konsekvenser for børn- og ungeafdelingen.
- Hvis vi for eksempel skal bruge Viby Stadion til at træne på, så er der mange børn, der ikke vil kunne møde op. De er jo vant til at kunne cykle herop, og hvis deres forældre pludselig skal køre dem frem og tilbage, så er der nogen der vil falde fra, mener han og forklarer:
- Dem, der stopper til sport, stopper ikke, fordi de ikke vil mere, men fordi forældrene ikke har tid til det. Så hvis man rykker for langt væk, vil der være et stort frafald. Jeg er sikker på, at det kommer til at ske, fordi ressourcerne ikke er der. Derfor forudser jeg et drastisk fald i antallet af medlemmer.
Netop af den grund håber de hos Aarhus Fremad Atletik, at der bliver fundet en permanent løsning bag springhallen. På den måde vil man kunne skabe sikkerhed for klubbens medlemmer, mener Flemming Krabbenhoft.
- Vores trænere kommer og spørger om det overhovedet kan betale sig at booke baner til efteråret, fordi vi frygter, at vi ikke har nogen medlemmer til den tid.
Senere på året bliver det endelig besluttet, om Vejlby Stadion skal bruges som midlertidigt Superligastadion for AGF i Kongelundens byggeperiode.
Svar på kritikken
Århus Stiftstidende og RisskovLIV har i forlængelse af Aarhus Fremad Atletiks kritik forsøgt at indhente et svar på rådhuset.
Den eneste, der ønsker at udtale sig, er forvaltningschef i Sport og Fritid Heidi Frostholm, der har svaret skriftligt:
Spørgsmål: I Rambølls rapport om et midlertidigt Stadion 2 i Aarhus fremgår det, at det i kraft af en placering i Vejlby vil betyde, at der skal stå tribuner på løbebanen. Hvad er tankerne omkring dette i forhold til blandt andre Aarhus Fremad Atletik, der bruger anlægget i dag. Skal de genplaceres i fx Viby eller på et midlertidigt oprettet område?
- I den periode hvor Vejlby Stadion skal anvendes til Superligakampe vil der blive opstillet midlertidige tribuner på løbebanen rundt om fodboldbanen. De vil derfor ikke kunne anvendes i denne periode. Vi er i dialog med Aarhus Fremad Atletik, om genhusning og deres fremtidige faciliteter.
Hvad er tankerne om det permanente stadion 2, som efter planen skal bygges efter AGF's Superligahold har forladt det midlertidige stadion? Vil dette stadion blive med eller uden løbebaner?
- Udgangspunktet i Rambølls potentialestudie har været en genetablering af løbebanerne på det permanente stadion 2.
Atletikfolket peger på en permanent løsning for en ny atletikbane i området ved springhallen i stedet for en midlertidig genhusning. Er dette realistisk?
- Aarhus Fremad Atletik er fremkommet med dette forslag, som vi vil undersøge nærmere i det forestående planlægningsarbejde.
Hvem betaler for stadionet?
- Dette kan vi ikke sige mere om på nuværende tidspunkt.
Hardy Pedersen, projektdirektør for Kongelunden, henviser til Heidi Frostholm.
Borgmester Jacob Bundsgaard, der har det endelige ansvar for at finde penge til det nye stadion, kan ikke udtale sig med den begrundelse, at han er på udlandsrejse (i Ukraine). En forespørgsel om interview, når han er hjemvendt, er ikke blevet besvaret.