Nu kommer Grenåvej til at skille Vejlby Risskov Fællesråd i to: - Far er ikke sur, far er skuffet
Alt tyder på, at Vejlby Risskov Fællesråd fremover bliver opdelt i et Vejlby Fællesråd og et Risskov Fællesråd.
En opdeling har længe været et ønske fra Grundejerforeningen Vejlby Fed og Vejlby Risskov Grundejerforening, og selv den siddende formand, Øjvind Serup, mener, det er nødvendigt at lade de to bydele gå hver til sit.
- Jeg har forsøgt at se, om det var muligt at varetage begge områder samtidigt, men efter at have holdt møder med eksempelvis mobilitetsafdelingen i Aarhus Kommune kan jeg bare konstatere, at jeg
ikke kan tale med om Vejlby. Det er ukendt land for mig, og vejnavnene kunne lige så godt være veje i Kina, siger Øjvind Serup, konstitueret formand for det nok snart hedengangne Vejlby Risskov Fællesråd.
Der er ellers ikke enighed i bestyrelsen om, at det er den rigtige beslutning, men selv en modstander som kasserer Niels Eisum har formentlig tænkt sig at stemme for en opdeling.
- Jeg vil ikke sige, at far er sur, men far er skuffet. Der er nogle kræfter i Risskov, som trækker i retning af en opdeling, og det er ikke en konflikt, der bare går over. Så er det måske bedre at tage fat om
nældens rod og undgå balladen, selvom jeg ikke synes, det er den mest hensigtsmæssige beslutning, siger Niels Eisum.
Vejlby og Risskov skal skilles, og Grenåvej bliver skillelinjen for en bodeling mellem de to bydele, der efter alt at dømme skal have hver sit fællesråd i fremtiden - et Vejlby Fællesråd og et Risskov Fællesråd i stedet for et samlet Vejlby Risskov Fællesråd.
Det ligner en formalitet, når medlemmerne af det endnu forenede fællesråd den 13. april stemmer om, hvorvidt Vejlby og Risskov skal gå hver til sit. For en opdeling er en nødvendighed, mener Øjvind Serup, der siden oktober sidste år har været konstitueret formand for Vejlby Risskov Fællesråd.
- Der har længe været et ønske fra Grundejerforeningen Vejlby Fed og Vejlby Risskov Grundejerforening om at dele fællesrådet op, fordi det i øjeblikket varetager et alt for stort område med alt for mange mennesker. Den erfaring har jeg også gjort mig, siger Øjvind Serup og tilføjer:
- Jeg har forsøgt at se, om det var muligt at varetage begge områder samtidigt, men efter at have holdt møder med eksempelvis mobilitetsafdelingen i Aarhus Kommune kan jeg bare konstatere, at jeg ikke kan tale med om Vejlby. Det er ukendt land for mig, og vejnavnene kunne ligeså godt være veje i Kina.
Derfor har Øjvind Serup meddelt bestyrelsen i Vejlby Risskov Fællesråd, at han ikke genopstiller til formandsposten. I stedet håber han på at kunne indtage rollen som førstemand i et nyetableret Risskov Fællesråd.
Hellere tage fat om nældens rod nu
Men det er bestemt ikke hele bestyrelsen, der bryder sig om skilsmissebegæringen. Niels Eisum, der er kasserer i det nuværende Vejlby Risskov Fællesråd, synes dybest set, at det er en dårlig idé.
- Basalt set bryder jeg mig ikke om det. Jeg har været en del af fællesrådet siden opstarten i 1990, og jeg har stadig ikke oplevet en sag, hvor vi ikke kunne arbejde sammen på tværs af Vejlby og Risskov. Om man vil det eller ej, så hænger vi sammen på mange punkter og har meget til fælles, og vi er flere i bestyrelsen, der synes, det er en dårlig idé, siger Niels Eisum.
Alligevel har han i sinde at stemme blankt eller sågar for en opdeling, for det er bedre at få opdelingen overstået frem for at trække separationen i langdrag. Det kan nemt blive en bitter affære, mener Niels Eisum.
- Jeg vil ikke sige, at far er sur, men far er skuffet. Der er nogle kræfter i Risskov, som trækker i retning af en opdeling, og det er ikke en konflikt, der bare går over. Så er det måske bedre at tage fat om nældens rod og undgå balladen, selvom jeg ikke synes, det er den mest hensigtsmæssige beslutning, siger Niels Eisum.
Måske vil Vejlby og Risskov modarbejde hinanden
Skal en opdeling af fællesrådet blive en realitet, skal et flertal i bestyrelsen og to tredjedele af foreningens medlemmer stemme for. På medlemssiden er der bare sket et skred i Risskovs favør, for 10 vejforeninger har for nyligt meldt sig ind i fællesrådet efter opfordring fra Grundejerforeningen Vejlby Fed.
- Hvis man skulle være på tværs, kunne jeg også finde 10 vejforeninger i Vejlby og få dem til at melde sig ind, så en opdeling blev blokeret, men det ville bare lamme fællesrådet og skabe dårlig stemning, siger Niels Eisum.
Han kan sagtens se, hvordan et Vejlby Fællesråd og et Risskov Fællesråd kan arbejde sammen i 8240 Risskov-borgernes tjeneste. Omvendt kan Niels Eisum også være nervøs for, at hvert fællesråd vil hytte for sit eget skind.
Han nævner, hvordan der eksempelvis kan ligge en interessekonflikt i udvidelsen af Risskov Skole, hvor et samlet Vejlby Risskov Fællesråd hidtil har kæmpet for, at man ikke begynder at bebygge skoleparken.
Men hvilken interesse har et fremtidigt Vejlby Fællesråd i et bevare et grønt område for Risskovs beboere, når et nyt fællesråd først og fremmest skal sørge for, at skolens elever fra Veri Parken får den bedst mulige skole?
- I en sådan sag ville det logiske for Vejlby Fællesråd være at lytte til skolelederen og forvaltningen, der mener, at man får den bedste skole ved at tage skoleparken i brug. Det er et tænkt eksempel, men jeg ser for mig, at der kan opstå situationer, hvor de to fællesråd ser forskelligt på de sager, der påvirker indbyggerne i begge områder, siger Niels Eisum.
En stærkere stemme i kommunen
Men for børnenes skyld, eller i dette tilfælde borgernes, mener Bent Hjorth, formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, nu nok, at de to parter i skilsmissen vil ende med at finde fælles fodslag og arbejde sammen.
- Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor vi skulle modarbejde hinanden i stedet for at samarbejde, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det skulle blive et problem, siger Bent Hjorth og tilføjer:
- Er der mobilitetsudfordringer i Vejlby, skal vi nok hjælpe med at understøtte Vejlby Fællesråd og vice versa, for det giver god mening, at vi arbejder sammen om nogle ting, mens der også vil være sager, hvor vi kan koncentrere os om det, der sker i hver vores lokalområde.
Men Bent Hjorth, er det rigtig forstået, at I har fået vejforeningerne til at melde sig ind i fællesrådet, så de kan være med til at melde Risskov ud af det?
- De har meldt sig ind for at få stemmeret, og det giver god mening, at de møder op til mødet den 13. april og giver deres mening til kende. Forud for det vil jeg selvfølgelig skrive til dem og give dem en forklaring på, hvorfor vi ønsker fællesrådet opdelt, lyder svaret fra Bent Hjorth.
- Tidligere har vi konstateret, at Vejlby Risskov Fællesråd lå meget langt fra os, og danner vi et stærkt lokalt fællesskab, så får vi også en markant stemme over for Aarhus Kommune.