Snart står den på indflytning i stedet for indlæggelse: Se forvandlingen af den ældste del af psykiatrisk hospital i Risskov
Boligforeningen AAB overtog nøglerne til den ældste del af det gamle psykiatriske hospital i Risskov i 2019.
Nu hedder kalenderåret 2023, og det først nu, at boligforeningen for alvor er kommet i sving med at klargøre 232 almene boliger til indflytning næste år.
Det er dyrt. AAB investerer mellem 300-400 millioner i projektet. Det er også udfordrende. Sådan er det, når man skal indrette lejligheder i en fredet bygning, fortæller projektleder Svend Nielsen.
- Det er et meget ambitiøst projekt for en boligforening, og lige nu står vi midt i processen, men når det står færdigt, bliver det helt fantastisk. Det er svært at finde ord, men det specielle er jo, at man skal renovere og bevare. Normalt kan man alt med byggeri, men her har der været mange ting, vi ikke må, siger Svend Nielsen.
Han gør sig også som turguide. Sammen med fotojournalist Jens Thaysen har Svend Nielsen ført os rundt på den aflukkede byggeplads, så du kan se, hvordan arbejdet skrider frem - fra festsalen i toppen til lejlighederne i stuen og 'katakomberne' i kælderen.
- Velkommen til. Du ser søgende ud. Er det Kristoffer?
Var dette det Herrens år 1852, og var jeg sindslidende ud over det sædvanlige, ville det være overlæge Harald Selmer, der tog imod mig ved indgangen til den dengang nyåbnede Nørrejydske Helbredelsesanstalt for Sindsyge i Riis Skov med disse ord.
Hospitalskarle ville traske over gårdspladsen, og man ville måske se de sindslidende fruentimmere eller mandfolk på spadseretur eller på deres vej for at udføre dagens hårde slid i helbredelsens navn.
Men året er 2023, og ordene tilhører Svend Nielsen, der er projektleder på boligforeningen AAB's arbejde med at omdanne den bevaringsværdige og fredede del af det gamle psykiatriske hospital til 232 almene boliger.
- Har I husket refleksvest og arbejdssko? spørger han, da han har lukket undertegnede og fotojournalisten Jens Thaysen ind igennem porten, der skal holde nysgerrige udefrakommende fra at vandre direkte ind på en travl byggeplads.
For der er tryk på. Håndværkere fra MT Højgaard farer ind og ud af de aldrende bygninger. Det har de gjort siden kort efter sommerferien sidste år, og det kommer de til at fortsætte med frem til september næste år, når det gamle psykiatriske hospital efter planen står klar til indflytning - ikke indlæggelse.
Et omfattende arbejde for mellem 300-400 millioner kroner og et udfordrende stykke entreprise, for det er ikke hver dag, man arbejder med fredede og bevaringsværdige bygninger.
- Det er et meget ambitiøst projekt for en boligforening, og lige nu står vi midt i processen, men når det står færdigt, bliver det helt fantastisk. Det er svært at finde ord, men det specielle er jo, at man skal renovere og bevare. Normalt kan man alt med byggeri, men her har der været mange ting, vi ikke må, siger Svend Nielsen.
Han kigger frem for sig og smiler, når han snakker om projektet.
- Det er spændende, det er fantastisk, og jeg har aldrig prøvet noget lignende - på den gode måde. Arbejdet er aldrig kedeligt, og jeg ser det som en fordel, at vi er bundet i, hvad vi kan og må. Det er sådan, vi sikrer bygninger som disse for eftertiden, og var det ikke fredet, kunne man godt forestille sig, at nogen havde besluttet sig for at rive det ned.
Leje af festsalen kræver en selvrisiko ud over det sædvanlige
Vi står under det monumentale kirketårn, der strækker sig imod en grå himmel. Viserne på facadens ur afslører, at klokken er 12.40 - og at uret går endnu. Én gang om ugen skal det manuelt trækkes op, og så starter det forfra.
Vores rundtur starter dog et sted, hvor tiden tilsyneladende har stået stille siden 1852. Vi halser op af trappesatsen, forbi Meyers kugle og ind i festsalen.
Det er lidt som at træde ind i en bygning i Den Gamle By og få et snapshot fra fortiden. Her lugter gammelt, her er gammelt, men 'wow' hvor det er det flot.
Nørrejydske Helbredelsesanstalt for Sindsyge var et nybrud indenfor psykiatrien i Danmark. Her gjaldt det ikke om at opbevare psykisk sårbare eller gemme dem væk fra resten af samfundet. Nej, her skulle deres sindslidelser kureres.
Det var nyt, men de gamle klasseskel hang ved, og det kom til udtryk i festsalen. Det var her, overlæge Harald Selmer holdt sociale sammenkomster med de mest velhavende patienter, mens de mindre velbestaltede indlagte måtte knokle som markarbejdere, syersker eller med andet håndarbejde som et led i deres kur. At festsalen var forbeholdt de fisefornemme, ses tydeligt på ornamentikken, vægmalerierne og stukken.
Der er kræset for selv de mindste detaljer, og stedet er fredet som bare fanden. Heldigvis.
- Jeg er ingeniør og er per definition ikke den, der interesserer sig mest for arkitektur, men arbejdet på hospitalet har været en øjenåbner for mig. Tænk, hvis der ikke var en festsal, siger Svend Nielsen.
Lige nu emmer rummet af museumsstemning, men tanken er, at stedets kommende beboere skal kunne bruge salen til sit oprindelige formål: Fest.
- Festsalen skal udlejes til sociale arrangementer og bliver bevaret, som den er, men uden at være involveret i udlejningsdelen, så forestiller jeg mig, at selvrisikoen bliver høj. Du kommer næppe til at fejre dit svendegilde eller have din studenterfest her, for selvom det uden tvivl kunne være sjovt, så kan det også gå galt, siger Svend Nielsen.
Højt til loftet
Det kan det også gå, da vi trækker maven ind og smyger os bagom en stige, som en håndværker er godt i gang med at bestige. Ind træder vi i én af de i alt tre lejligheder, der i træskolængde står klar i dag.
Taget i betragtning af, at AAB fik overdraget nøglerne til stedet i februar 2019, lyder det ikke af alverden. Fordi store dele af bygningerne er fredet, er Slots- og Kulturstyrelsen den myndighed, der skal tomle op eller ned til, hvad man rent byggeteknisk og materialemæssigt må og ikke må.
Det er en art spændetrøje, kan man sige, og det er derfor, AAB i tæt dialog med styrelsen har omdannet en række tidligere sengestuer til tre prøvelejligheder. På den måde er begge parter enige om, hvordan ombygningen skal foregå.
- Fordi det er et fredet byggeri, skal vi gøre brug af andre metoder, end man ville have gjort, hvis vi skulle starte fra bunden og bygge nyt. Her kan vi ikke bare tage et vindue ud og udskifte det, og det er ikke en overdrivelse at sige, at vi har været i dialog om næsten alt herude, siger Svend Nielsen og tilføjer:
- Vi har vendt udluftningen, lofthøjden, højden på værn, materialer og farver. Alt.
De færdige boliger kommer til at veksle i størrelse. De mindste bliver på omkring 35 kvadratmeter, mens de største maksimalt må være på 115 kvadratmeter i henhold til almenboligloven.
Selv befinder vi os midt i en toværelseslejlighed på cirka 80 kvadratmeter og kan konstatere, at det i hvert fald ikke bliver som at ligge i en dårekiste at bo her. Der er godt tre meter fra gulv til loft, og i køkkenet strækker skabene sig så højt, at selv en Bakken Bears-spiller vil få svært ved at nå krydderihylden.
- Jeg kan ikke engang nå herop og gemme noget for min kone, men pointen er, at det skal gemme ventilationskanalen, som ligger ovenpå skabet. I normalt byggeri må man gerne lave en gipsinddækning, men det må man ikke her. Gips er noget, man bærer ud af fredet byggeri, ikke ind. Vi har tænkt alternativt og lavet en krydderihylde, og når rummene er så høje, kan de også bedre bære et højt skab, siger Svend Nielsen.
På gangen runger Safe Tonight med Eagle Eye Cherry ud af håndværkerradioen, og stedets kommende beboere skal også kunne gå sikkert i seng uden at frygte for brandfare. På den front har Slots- og Kulturstyrelsen måttet bøje sig i støvet for brandvæsnet.
- Langt de fleste sengestuer har haft nedsænkede lofter for at skabe plads til ventilationskanalerne. Dem har vi fjernet og beklædt med brandgips, selvom Slots- og Kulturstyrelsen hellere så, at vi havde pudset dem. Det kunne brandmyndighederne bare ikke acceptere, siger Svend Nielsen.
Hvor solen aldrig skinner
Men væggene og det gamle bindingsværk forbliver, hvor de i flere tilfælde har stået i mere end 100 år, og lejlighederne kommer ikke til at få altan, selvom alle ønsker sig en altan nu til dags. Til gengæld får beboerne en direkte udgang til parken, den frie luft og udsigten over Aarhus Bugten, lader Svend Nielsen os vide, da vi bevæger os ned ad den tidligere sengegang med kurs mod et sted, hvor solen aldrig skinner - kælderen.
'Pas på kørende trafik' står der stadig på et gult laminatskilt, selvom det efterhånden er mere end en håndfuld år siden, at der sidst er blevet kørt mad, vasketøj og patientjournaler rundt i det flere kilometer lange gangsystem tolv tommer under det forhenværende psykiatriske hospital.
Plads er der altså nok af, og den skal bruges til pulterrum og teknikkamre. Klassiske kælderfunktioner, og ved første øjekast minder kælderen under psykiatrisk hospital om kældrene i så mange andre lejlighedskomplekser, du måske er stødt på. Hvor dråberne drypper fra et læk i loftet, står sågar en stor spand under og viser, at det er et anerkendt princip til vandopsamling.
Men da vi runder første hjørne, bliver det mere krypt end kælder-agtigt. Langs den ene væg står den ene efter den anden afmonterede hvide dør, og det er et syn, der sætter fantasien i gang. Dels ligner dørene én til én den fra scenen i Ondskabens Hotel, hvor Jack Nicholson stikker hovedet igennem og siger 'Here's Johnny". For det andet kan man kun gisne om, hvad der i virkelighedens verden er foregået bag de aflukkede døre på hospitalets sengeafsnit.
Vi ved til gengæld, hvad der fremover skal ske med dørene.
- De skal genbruges. I øjeblikket er de taget ud og sat i sikkerhed, så man kan fragte materialer sikkert ind i de kommende lejligheder, men senere skal de indarbejdes i boligerne, selvom det er lidt af et puslespil, siger Svend Nielsen, der har mere at vise.
Velkommen til katakomberne
'You ain't seen nothing yet' siger han og viser os det, han kalder 'katakomberne'. Her er ganske vist ingen kranier, heller ingen skeletter, men skulle man nogensinde skjule et lig, ville det være det oplagte gemmested.
Hvad kan der dog være foregået her?
Men så kapper Svend Nielsen den slags tankebaner. Han er overbevist om, at denne del af kælderen har haft et helt andet lavpraktisk og latrinært formål.
- Fantasien får jo frit spil sådan et sted som her, men alt på det gamle hospital har haft en funktion, og måske har det været latriner i sin tid. Der har været karnapper ud mod gårdmiljøet, hvorfra folk kunne følge naturens kald, og det kan meget vel være, at spandene har stået under hernede og senere er blevet tømt af natmændene, siger Svend Nielsen.
- Men jeg ved det ikke.
Men han forventer ikke, at stedets kommende beboere skal bryde hovedet med det. Der er så lavt til loftet, at jeg med mit metermål på 1,77 må bukke mig, og som Svend Nielsen siger, så stiller danskere anno 2023 altså større krav til deres pulterkamre. Derfor bliver 'Katakomberne' formentlig spærret af.
Men trods stigende krav til sine boligforhold er Svend Nielsen ikke nervøs for, at det bliver svært at udleje 232 lejligheder opført i en bygning, der har mere end 170 år på bagen. Det fortæller han, da vi atter står i et af gårdrummene omkranset af de fredede bygninger.
- Stedet emmer af historie, og det bliver et roligt og mangfoldigt område. Vi er ved at opføre almennyttige boliger her, mens noget er privatejet og andet er privat udlejning. Der er forskellige boformer herude, og der er ikke mange steder, der ligger bedre rent naturmæssigt, siger Svend Nielsen.