Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

jfmsolo. Egå. Ved Stranden 135. Foto: Jens Thaysen

Blev der skattesnydt i Aarhus' største hushandel?

Måske læste du sidste nyhedsbrevs bærende historie om den mærkværdige hushandel, der fandt sted på adressen Ved Stranden 135 i Egå.

Først blev luksusvillaen på grunden købt for det dengang rekordhøje beløb af 35 millioner kroner. Samme dag blev den solgt videre for blot 18 millioner kroner. Normen er, at man råber eder og ukvemsord af uduelige offentlige IT-løsninger, men da jeg studsede over den afvigelse i prisen, var det som om, at det var tallene på Tinglysningen, der nu skreg mig direkte i ansigtet.

Det kunne ligne urent trav, men den dybere mening kunne jeg altså ikke få øje på. Kunne det måske handle om at flytte rundt på nogle penge for at slippe billigere i skat? Det forsøgte jeg at få Skattemyndighedernes syn på. Forgæves. Skat er så stramt bundet af tavshedspligt og databeskyttelseslovgivning, at det er en gordisk knude. I stedet har jeg fået en ekspert i økonomisk kriminalitet, Jakob Dedenroth Bernhoft fra firmaet Fraudreact, til at kigge den besynderlige hushandel i sømmene.

Han lægger han ikke fingrene imellem. Som han ser det giver handelen kun mening, hvis det handler om at flytte nogle penge skattefrit fra et firma til en privat konto. Altså skattesnyd. Du kan læse hans forklaring og høre, hvordan de involverede byudviklere, Niels Albertsen og Anders Horsbøl fra Risskov-ejendomsudviklerne 1927 Estate udlægger baggrunden for handelen og logikken i den.

Forvaltningen gav også svar på tiltale, da der tirsdag aften var borgermøde om udvidelsen af Risskov Skole i folkeskolens aula. Vi er stadig så tidligt i processen, at der ingen tegninger eller skitser er af den kommende udvidelse på store 3.000 kvadratmeter.

Meninger er der til gengæld nok af blandt lokale, men de omhandler ikke så meget selve byggeriet som den farlige trafik omkring skolen og tankerne om at opføre et - i øjeblikket - mindre byggeri i skoleparken.

Jeg var til stede tirsdag aften og har skrevet en ordentlig smøre, så alle ved, hvad der sker, og hvordan lokale forholder sig til udvidelsen.

Tak for nu.

Har du et tip til mig?

Sidder du med en god historie, som andre bør høre?

Husk på, at du altid kan sende tips og forslag til emner, jeg bør tage op, til min mail krkie@risskovliv.dk eller på 2090 6277.

Det kan for eksempel være en historie fra foreningslivet, det kan være trafik, som ikke fungerer, en spændende personhistorie eller noget helt, helt andet.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Den megastore villa på adressen Ved Stranden 135 i Egå blev i 2016 som led i en større handel solgt for hele 35 mio. kr. for straks efter at blive solgt videre for blot 18 mio. kr. Rekordprisen giver kun mening, hvis der har været et ønske om at snyde i skat, vurderer ekspert. Foto: Jens Thaysen

Ekspert om helt vild villahandel i Egå: Rekordpris giver kun mening, hvis man ønsker at snyde i skat

- Set med mine øjne giver det her kun mening, hvis man har ønsket at snyde i skat.

Sådan lyder konstateringen fra Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i økonomisk kriminalitet, efter at have gennemgået den bemærkelsesværdige hushandel, der fandt sted på adressen Ved Stranden 135 i Egå.

Først købte det Risskov-baserede ejendomsselskab 1927 Estate den prægtige luksusvilla på grunden for 35 millioner af byudvikleren Niels Albertsen. Samme dag blev den solgt videre for blot 18 millioner.

Det er ikke så dumt, som det lyder. For som en modregning for tabet på huskøbet, betalte Niels Albertsen og konen Christina Mandal Albertsen - ifølge Anders Horsbøl, udviklingsdirektør for 1927 Estate - et tilsvarende højt beløb for en byggegrund i Risskov, som ægteparret med sit firma overtog fra 1927 Estate.

Set med eksperten i økonomisk kriminalitet giver handlen sælger, Niels Albertsen og konen Christina Mandal Albertsen, mulighed for at trække penge ud af deres selskab og score en skattefri milliongevinst.

- Det ser ud som om, at hendes firma betaler 17 mio. kr. for byggegrunden for, at hun personligt kan få 17 mio. kr. ekstra i hånden ved hussalget. Indtægter fra hussalg er skattefrie, mens man skal betale skat af penge, man trækker ud af sit selskab, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Køber betalte på papiret 35 mio. kr. for villaen Ved Stranden 135 i Egå, der ikke kunne sælges videre for meget mere end det halve. Handlen gav sælger mulighed for at trække penge ud af sit selskab og score en skattefri million-gevinst.

Dette er anden del af historien om en bemærkelsesværdig dobbelt-hushandel, der fandt sted i 2016.

Først blev en luksuriøs kæmpevilla på adressen Ved Stranden 135 i Egå solgt for 35 millioner kroner. Det indbragte huset titlen som 'Aarhus dyreste til dato'.

Selv samme dag, som den nye rekordindehaver var blevet købt, blev huset solgt igen. Denne gang lød prisen på beskedne 18 millioner kroner.

'A hva for noget?' tænker du måske, og det er du ikke ene om.

RisskovLIV og Århus Stiftstidende har bedt Jakob Dedenroth Bernhoft, jurist, ekspert i økonomisk kriminalitet og partner i firmaet FraudReact om at gennemgå den ekstraordinære hushandel.

- Set med mine øjne giver det her kun mening, hvis man har ønsket at snyde i skat, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Ham vender vi tilbage til.

Jakob Dedenroth Bernhoft, jurist og ekspert i økonomisk kriminalitet fra virksomheden Fraudreact. Carsten Snejbjerg, Scanpix

Rekordpris i dobbelt-handel

Vi starter med en kort gennemgang af historien om villaen i Egå, der blev solgt to gange og til vildt forskellige priser en efterårsdag i 2016. Hele forløbet, som eksperten i økonomisk kriminalitet har forholdt sig til, kan du læse i sin helhed her.

Der var ikke sparet på noget, da ejendomsudvikleren Niels Albertsen og ægtefællen Christina Mandal Albertsen i 2008 flyttede ind i deres nyopførte villa på Ved Stranden 135 i Egå. Fra opkøb af grunde til opførslen af en kæmpe villa brugte ægteparret på den gode side af 40 millioner kroner, og da huset stod færdigt, var det registreret i Christina Mandal Albertsens navn.

I 2014 sætter parret villaen til salg. Først lyder prisen på 39 mio. kr., men den bliver hurtigt sat ned til 35 mio. kr. Køberne står ikke i kø, men i 2016 lykkes det at sælge villaen. Køber er selskabet ADD Development ApS, og prisen er rekordhøj: 35 millioner kroner.

"Villa Albertsen" Ved Stranden 135 i Egå som den tog sig ud i sommeren 2014, hvor villaen med en pris på 35 mio. kr. var den dyreste bolig på markedet ikke bare i Aarhus men i hele Jylland. Arkivfoto: Kim Haugaard

ADD Development ApS er et datterselskab af 1927 Estate, et ejendomsselskab med base på Nordre Strandvej i hjertet af Risskov. Købet af liebhaver-villaen i Egå er del af en større handel.

Ifølge Anders Horsbøl, udviklingsdirektør i 1927 Estate, gik det sådan her for sig:

1927 Estate ejede en byggegrund ved Lystrupvej, hvor der kunne opføres et byggeri med butikker i stueplan og lejligheder på de to øvrige etager. Den grund ville Niels Albertsen gerne købe gennem sin kones selskab, CMA Aarhus Holding Aps.

- Som en del af betalingen for projektet, overtog vi Ved Stranden 135 af dem for 35 millioner kroner. Da det ikke ligger i vores strategi at eje sådan en ejendom, solgte vi den hurtigt videre for 18 millioner, har Anders Horsbøl, udviklingsdirektør i 1927 Estate, tidligere fortalt til RisskovLIV og Århus Stiftstidende.

Gyngerne og karrusellen

Videresalgsprisen på 18 millioner er ifølge Anders Horsbøl baseret på tilbagemeldinger fra to lokale mæglere, der vurderede markedsprisen på Ved Stranden 135 til at ligge på mellem 20-22 millioner kroner. Altså markant under salgsprisen på 35 millioner kroner, som 1927 Estate-koncernen købte villaen for.

Det lyder som en rigtig dårlig handel for Horsbøl, men det er det ikke. For hvad han betaler for meget for villaen, betaler Albertsen-ægteparret ifølge Horsbøl for meget for grunden på Lystrupvej.

Regnestykket ser ifølge Anders Horsbøl sådan ud: Albertsen-ægteparret betalte 55 mio. kr. for byggegrunden på Lystrupvej. Villaen i Egå indgik i betalingen til en værdi af 35 mio. kr. Horsbøl solgte villaen videre med et tab på 17 mio. kr., så facit er, at han reelt fik 38 mio. kr. for byggegrunden på Lystrupvej. Og det er han godt tilfreds med.

Reelt sker der altså ifølge Anders Horsbøl det, at familien Albertsen beder ham betaler i omegnen af 17 mio. kr. for meget for villaen med penge, som familiens selskab selv stiller med i form af overbetaling for grunden ved Lystrupvej.

Så hvad Horsbøl taber på gyngerne, det tjener han altså på karrusellen.

Advarselslamperne blinker

Det er her, advarselslamperne begynder at blinke, lyder det fra Jakob Dedenroth Bernhoft fra FraudReact.

Han mener, at det er bemærkelsesværdigt, hvis Christina Mandal Albertsen og hendes selskab CMA Aarhus Holding Aps med åbne øjne betalte 55 mio. kr. for en grund ved Lystrupvej, der tilsyneladende kun var 38 mio. kr. værd.

Og det er bemærkelsesværdigt, hvis hun fik lov til at lade Egå-villaen indgå i handlen med en værdi på 35 mio. kr., selv om den reelle værdi tilsyneladende var 18-20 mio. kr. Mindre bemærkelsesværdigt bliver det ikke, hvis det er hende personligt, der sælger villaen, mens det er hendes firma, der betaler differencen – 17 mio. kr.

- Det ser ud som om, at hendes firma betaler 17 mio. kr. for, at hun personligt kan få 17 mio. kr. ekstra i hånden ved hussalget. Indtægter fra hussalg er skattefrie, mens man skal betale skat af penge, man trækker ud af sit selskab.

- I så fald er der tale om en maskeret udlodning, hvor der overføres penge fra selskabet til dets ejer. Normalt vil man skulle tage omkring 30 mio. kr. ud af et selskab, hvis man skal stå tilbage med 17 mio. kr., når skatten er betalt, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Familien Albertsen kan altså have haft en klar og kontant interesse i, at villaen i Egå blev værdisat så højt som muligt i handlen, også selv om det pressede den samlede pris for byggegrunden på Lystrupvej i vejret.

Hvis der – som beskrevet - er tale om en maskeret udlodning, er det ikke lovligt, understreger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Albertsen: - Der er ikke noget at komme efter

Niels Albertsen afviser på egne og sin kones vegne, at der var tale om en maskeret udlodning, hvor hustruens selskab CMA Aarhus Holding Aps betalte ekstra for grunden på Lystrupvej som modydelse for, at hun  fik 35 mio. kr. for den personligt ejede villa i Egå.

Anders Horsbøl siger jo, at han gav 35 mio. kr. for villaen mod til gengæld at få ekstra betaling for Lystrupvej?

- Nej, det kan jeg sige helt sikkert: Vi betalte ikke noget ekstra for Lystrupvej. Havde vi gjort det, ville vi jo heller ikke have kunnet få et fornuftigt resultat ud af projektet der, siger Niels Albertsen.

Villahandlen ifølge Niels Albertsen

I 2008 stod familien Albertsens villa på Ved Stranden 135 i Egå færdig: 350 kvadratmeter beboelse og 450 kvadratmeter "kælder" med udsigt over bugten og Mols.

Inden da havde Albertsen købt to villaer, revet dem ned og lagt grundene sammen. Alene disse indledende øvelser kostede omkring 26 mio. kr. Dertil kommer prisen for at få opført den luksuriøse villa, hvor der ikke var sparet på noget. Samlet har ved Stranden 135 formentlig kostet på den anden side af 40 mio. kr.

I 2014 sætter Albertsen villaen til salg for først 39 og siden 35 mio. kr. Først efter et par år kommer der gang i en handel.

Det sker, da Albertsen køber en byggegrund ved Lystrupvej af 1927 Estate/Anders Horsbøl og betaler for den med villaen Ved Stranden 135, der bliver værdisat til 35 mio. kr. Derudover betaler Albertsen yderligere et beløb for grunden, men han afviser at have betalt overpris for den for at kompensere sælger – Horsbøl – der straks efter købet videresælger villaen med et tab på 17 mio. kr.

Niels Albertsen fastholder, at 35 mio. kr. er den reelle pris for villaen i Egå, og han vil ikke forholde sig til, hvorfor Anders Horsbøl sælger den videre for blot 18 mio. kr.

Ifølge Niels Albertsen bliver pengene fra villaen – 35 mio. kr. – skudt ind som del af finansieringen af bygge-projektet på Lystrupvej, som bliver solgt til en kapitalfond, da det står færdigt. De 35 mio. kr. fra villasalget, som var investeret i projektet på Lystrupvej,  fik Albertsen-parret derefter ud til sig selv, da byggekreditten blev indfriet.

Han fremstiller forløbet sådan:

- Horsbøl har noget jord ved Lystrupvej, som vi køber. Vi spørger, om de vil tage villaen i Egå i bytte. Det vil de godt. Der bliver lavet slutseddel, og udover villaen betaler vi en difference. På grunden opfører vi så blandt andet en Rema 1000 og nogle boliger, og da byggeriet er færdigt, sælger vi det til en kapitalfond og betaler skat af pengene, siger Niels Albertsen og fortsætter:.

- Derefter indfrier vi byggekreditten, og den rest, der så er tilbage, består i de penge, vores villa var værd. Så vi får de 35 mio. kr. ud. I første omgang havde vi brugt indtægten fra villasalget til at finansiere projektet på Lystrupvej. Du må jo gerne låne private midler ind i et selskab. Vi havde revisor og advokat på, og der er ikke noget at komme efter. Ikke på vores side af bordet i hvert fald. Det kan dokumenteres i alle ender og kanter.

Den dokumentation har Stiften og RisskovLIV bedt om at få lov til at se. Foreløbig uden resultat.

Niels Albertsen afviser, at der er noget at komme efter i sagen om "Villa Albertsen" på Ved Stranden 135 i Egå, som han og hans hustru i 2016 solgte for 35 mio. kr. til en køber, der straks samme dag solgte villaen videre for det, han mente var dens reelle værdi: 18 mio. kr. Foto: Flemming Krogh


I havde svært ved at få solgt villaen i Egå til 35 mio. kr.? Den var til salg i flere år.

- Ja, i første omgang var prisen 39 mio. kr. Der var forskellige interesserede. Som regel nogen, der havde noget andet, de ville bytte med. Sådan er det tit, når vi er oppe i det prisniveau. Hvis vi ikke kunne få 35 mio. kr. for villaen, så havde vi ikke solgt den. Så havde vi boet i den endnu, siger Niels Albertsen.

Du gjorde dig vel dine tanker om, hvorfor Horsbøl købte jeres hus for 35 mio. kr. for straks at sælge det videre for blot 18 mio. kr.?

- Nej. Hvad køberen efterfølgende har gjort med villaen, blander jeg mig ikke i. Folk har deres bevæggrunde til at gøre, som de gør. Jeg aner ikke, hvorfor de gør det.

Horsbøl: - Vi har vores helt på det rene

I Anders Horsbøls version af historien købte hustruens selskab ADD Development Aps med åbne øjne villaen i Egå alt for dyrt og solgte den videre med det samme til noget nær halv pris til ejendomsinvestoren og solcenter-ejeren, Peter Laursen fra Grenå. Trods et tab på 17 mio. kr. på Egå-villaen, er Horsbøl godt tilfreds med det samlede resultat af salget af byggegrunden på Lystrupvej, som villaen i Egå er en del af betalingen for.

Det kunne jo tyde på, at Albertsen-ægteparret sælger sit hus til overpris til jer, mens Christina Mandal Albertsens selskab betaler tilsvarende for meget for jeres byggegrund. Vi har talt med en ekspert, der siger, at det ligner, at I med åbne øjne medvirker til en maskeret udlodning og dermed til skattesnyd. Hvordan forholder du dig til det?

- Vi har spurgt vores revisor og vores advokat, og vi har erklæringer på, at handlen er, som den skal være - både fra køber og sælger. Jeg tror også, at SKAT har været inde over, og jeg er helt sikkert på, vi ikke har haft nogen mening med det. Jeg ved ikke, hvad Niels Albertsen og dem har haft - vi har bare lænet os op ad vores rådgiver, siger Anders Horsbøl.

Du siger, I har haft Skat inde over?

- Ja eller nogle skatteeksperter. Jeg mener også, at Skat har haft ringet til den nuværende ejer, men det er jeg ikke helt 100 på.

Det er klart, at hvis SKAT har sagt god for en konstruktion, så sætter det sagen i et andet lys. Har I nogle papirer, der kan bekræfte det?

- Nej, det ligger jo syv år tilbage. Eller jo, det har vi et eller andet sted, men dem har vi ikke lige tid til at bruge flere timer på at finde frem.

Men du mener, I har jeres på det rene?

- 100 procent. Vi har vores helt på det rene, og vi gider ikke skulle bruge 5-10 timer i arkivet på at dokumentere det.

RisskovLIV og Århus Stiftstidende ville gerne have spurgt Skat, om der er blevet lavet en skattekonstruktion i forbindelse med transaktionen mellem Albertsen-ægteparret og 1927 Estate-koncernen. Da Skattestyrelsen er underlagt tavshedspligt, har det ikke været muligt.

Villahandlen ifølge Anders Horsbøl fra 1927 Estate

Året er 2016, og 1927 Estate ejer en byggegrund langs Lystrupvej i Risskov, der tilhører datterselskabet Lyd 5. Ifølge Anders Horsbøl, udviklingsdirektør i 1927 Estate, er det Niels Albertsen, som tager kontakt og foreslår en handel; Niels Albertsen ønsker at købe byggegrunden i Risskov mod, at 1927 Estate køber luksusvillaen på Ved Stranden 135 for 35 millioner kroner.

Ifølge Anders Horsbøl får 1927 Estate foretaget to mæglervurderinger af Ved Stranden 135. Begge ejendomsmæglere vurderer angiveligt, at villaen kun er 20-22 millioner kroner værd. Det har dog ikke været muligt at få vurderingerne verificeret fra de to mæglere, som RisskovLIV og Århus Stiftstidende har kontaktet.

Via datterselskabet ADD Development ApS vælger 1927 Estate-koncernen at sige ja til Niels Albertsens tilbud, og samme dag som huset er købt for 35 millioner kroner, sælger ADD Development ApS Ved Stranden 135 videre for 18 millioner.

Man taber altså 17 millioner på handlen, men ifølge Anders Horsbøl bliver tabet modregnet, fordi Niels Albertsen betaler tilsvarende meget for byggegrunden langs Lystrupvej – i alt 55 millioner, hvoraf de 35 millioner kroner består af Ved Stranden 135.

Ifølge Anders Horsbøl taber man altså på hushandlen, men tjener tilsvarende ekstra på at sælge sin byggegrund. På tværs af sine selskaber tjener 1927 Estate-koncernen 38 millioner kroner på hele transaktionen, og det er, set med Anders Horsbøls øjne, en tilfredsstillende handel.

Kæmpe-tab i købers regnskab

Tænker I ikke, at det er mærkeligt, at der er så stor forskel på de 35 mio. kroner i betaler for villaen i Egå, og de omkring 20 mio. kr. i får vurderet, at den er værd?

- Det er ganske normalt. Det er vi vant til i den her branche. Lige nu er vi ved at handle en ejendom på Sjælland, hvor vi har fået tre bud. Der er 80 mio. kr. mellem buddene, så det sker tit, siger Anders Horsbøl.

Men her er det en privat villa, der indgår, og personen, der får en indtægt via hussalget, er en privatperson, der kan indkassere 35 millioner kroner uden at blive beskattet?

- Det forholder jeg mig ikke til. Jeg aner ikke, hvordan det er struktureret. Jeg ved jo ikke, om de har bygget det for 45 millioner og  så taber 10 millioner. Jeg kan godt stille spørgsmålstegn ved, om det er 35 millioner værd, men jeg vil tro, det har kostet 50 millioner at bygge. I denne handel har vi lavet en risikovurdering, og når vi er glade for, hvad vi får ud af hele handlen, er det bare videre, siger Anders Horsbøl.

Grunden på hjørnet af Lystrupvej og Borresøvej, hvor der er opført et blandet bolig- og erhvervsbyggeri med blandt andet en Rema 1000-butik købte Albertsens af 1927 Estate/Anders Horsbøl. En del af betalingen for den grund var "Villa Albertsen" i Egå, der blev værdisat til 35 mio. kr. men solgt videre for 18 mio. kr. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

På tværs af 1927 Estate-koncernen indbringer hele transaktionen 38 millioner kroner. Byggegrunden på Lystrupvej bliver solgt til en samlet værdi på 55 millioner kroner, men man taber 17 millioner kroner på at købe og sælge Ved Stranden 135.

Det medfører, at datterselskabet ADD Development ApS, som er den, der køber villaen i Egå, i det følgende år lider et underskud på i alt 28 millioner kroner - hvoraf de 17 millioner skyldes tabet på at købe Ved Stranden 15 dyrt og sælge den billigt videre.

- Det her ligner skattesnyd

Det er heller ikke efter bogen, mener Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Ser vi på ADD Development ApS, betaler de 17 millioner kroner for meget for Ved Stranden 135. Rent selskabsretligt kan man ikke bare påføre sit selskab unødige omkostninger, og de har jo fået foretaget mæglervurderinger og ved, at de køber ejendommen til langt over markedspris, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Overprisen udløser et underskud i ADD Development Aps, og underskud kan trækkes fra i skatteregnskabet.

- De betaler 17 millioner kroner for meget. Det svarer til en skatteværdi på cirka fire millioner. Det vil sige, at de får 4 mio. kr. i hånden, som de ikke skulle have haft, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Med andre ord: Af de 17 mio. kr., som ADD Development Aps på papiret betalte for meget for villaen i Egå, kan firmaet hente de fire mio. kr. hjem igen i virkelige penge i sparet skat.

Men, understreger Anders Horsbøl, regnestykket går lige op, fordi ADD Development Aps ikke bare taber på villakøbet, det tjener helt tilsvarende ekstra på grundsalget på Lystrupvej, så det hele bliver skatteneutralt.

- Vi taber jo ikke 17 millioner for at spare 22 procent i skat. Der skal man ikke gå længe i skole for at regne ud, at det er en dårlig forretning. Det giver jo ikke nogen mening, siger Anders Horsbøl.

Alligevel kalder Jakob Dedenroth Bernhoft det for 'mulig medvirken til skattesnyd'.

- Christina Mandal Albertsen kan fiske 17 millioner kroner ud af sit selskab uden at skulle betale skat af dem. 1927 Estate er medvirkende og burde med al rimelighed kunne se, at det her kunne ligne skattesnyd, siger han.

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Trafikforhold og skoleparken dominerede borgermøde om Risskov Skole: - Det skal ikke være en del af skoleoplevelsen at blive kørt ned

Der er ikke noget at rafle om. Risskov Skole skal udvides, og der er afsat 153 millioner kroner til at bygge sig ud af den pladsmangel, som prognoserne tegner.

Der er dog stadig ingen tegninger eller skitser for et kommende projekt. Det var måske en af årsagerne til, at tirsdagens borgermøde i Risskov Skoles aula endte med at handle mere om trafiksikkerhed og grønne åndehuller snarere end mursten og forslag til udvidelsen.

- I mine 30 år her har der aldrig været et ikke-problem med trafikken, så jeg savner, at der bliver foretaget målinger, og jeg kan blive helt harm, når man begynder at snakke om mindre løsninger, der skal gøre
skolen mere tilgængelig for ladcykler, sagde en deltager fra salen eksempelvis.

Der blev også efterlyst garantier fra Aarhus Kommune om, at man ikke med tiden ville begynde at bygge eksempelvis streetfodboldbaner eller lignende i skoleparken.  Den slags garantier kan kommunen bare ikke udskrive.

- Min klare vurdering er, at det slet ikke er i spil at bygge mere end toiletter i parken, men jeg kan ikke spå om, hvordan byrådet og Risskov ser ud om 50 år, så jeg kan ikke udskrive eviggyldige garantier. Det er byrådet, der forvalterne arealerne og deres rammer, så vi kan ikke tinglyse den slags, fortalte David Reimann, jurist med speciale i grundsalg fra Teknik og Miljø.

En udvidelse af Risskov Skole på 3.000 kvadratmeter står for døren, og det kommende byggeprojekt var emnet for tirsdagens borgermøde i folkeskolens aula. Det endte dog i højere grad med at handle om alt det, der foregår udenfor skolens matrikel snarere end opførelsen af selve byggeprojektet.

"Hørt" blev der råbt fra sæderækkerne i Risskov Skoles aula, da Stefan Møller Christiansen, Børn og Unge Chef Øst, fortalte, at alle selvfølgelig ville ønske, at Vejlby Skole stadig stod.

- Men dengang, beslutningen blev truffet, holdt prognoserne altså stik, sagde han, hvilket blev mødt med spredte 'neeej'er' fra salen.

Men sket er sket, og emnet for tirsdagens borgermøde på Risskov Skole var netop Risskov Skole - og udvidelsen, som der i budgetforliget 2023 er afsat 153 millioner kroner til.

Og det er bydende nødvendigt at gøre noget. Elevtallet stiger støt år for år, og skal man stole på prognoserne, vil der i 2033 gå 206 flere elever på skolen. I dag går der knap 950. For at sætte det i perspektiv, vil Risskov Skole allerede fra næste skoleår være to klasselokaler i underskud.

Naboerne til skoleparken og Risskov Skole var stærkt repræsenteret, men der var også adskillige forældre til nuværende eller kommende elever til stede til tirsdagens borgermøde. Foto: Aarhus Bibliotekerne

Lokalemanglen skal man bygge sig ud af. Tidligere har alternative løsninger som etableringen af en satellitskole, ændringer af skoledistriktet eller en udfasning af skolens specialklasser været under luppen, men de muligheder er nu taget helt, helt af bordet.

- Ja, nogle bolde er landet, og retningen frem er blevet besluttet politisk, hvilket har været nødvendigt for at få afsat penge til projektet. De er nu afsat, og vi inddrager nu borgerne, for vi skal have lavet en god udvidelse af Risskov Skole, og der er endnu mange beslutninger, der skal træffes, sagde Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge, da byrådsmedlem og forælder Steffen Wich stillede spørgsmålstegn ved, om der tirsdag aften var tale om 'borgerorientering' eller 'borgerinddragelse'.

Sidstnævnte, ville Aarhus Kommune sige. Langt de fleste bolde er stadig i luften, og borgermødet tirsdag var et udtryk for tidlig borgerinddragelse. Den fås på forskellige måder, men de 50-100 fremmødte i salen fik da fortalt forvaltningen, hvad de mente om emner som trafiksikkerheden omkring skolen, bevarelsen af skoleparken og selve udvidelsesplanerne.

Hvad ved vi om udvidelsen?

Et forslag fra den lokale arkitekt Mikkel Seier Christoffersen til, hvordan en udvidelse af Risskov Skole kunne se ud. Den skitserede udvidelse vil dog ikke være nok, kunne forvaltningen fortælle. Foto: Mikkel Seier Christoffersen

I skrivende stund ved vi absolut intet om, hvordan den kommende udvidelse kan eller skal se ud. Ifølge Børn og Unge er der ingen tegninger eller skitser endnu, for vi er stadig tidligt i processen.

Vi ved til gengæld, at der skal bygges en udvidelse på 3.000 kvadratmeter. Det nye areal skal danne rammerne for 12 undervisningslokaler og seks faglokaler, og forvaltningen har hidtil fokuseret mest på, om man kan udvide Risskov Skole på skolens egen matrikel og inddrage skoleparken, så den bliver mere egnet til undervisning.

- Vi har kigget på muligheden for at etablere toiletter i parken, så der kan undervises der, uden at børnene skal krydse over en trafikeret vej, når de skal på toilettet. I forlængelse deraf kunne man få et skur med en vogn til undervisningsmaterialer. Det ville altså ikke blive en bygning i klassisk forstand, fortalte Mette Blicher Folmer, der er projektleder for udbygningen.

Selve byggeriet tænkes opført på skolens egen matrikel, og der blev vist forskellige eksempler på, hvordan man kunne placere en bygning i eksempelvis tre etager på skolens grund.

 RisskovLIV har tidligere vist et forslag til udvidelsen fra en lokal arkitekt, der har tegnet en naturlig forlængelse af skolens ene længe. Det forslag vil kun bidrage med lidt mere end en tredjedel af de fornødne 3.000 kvadratmeter, kunne forvaltningen fortælle.

Men før eller siden finder man en løsning, som man går med. Det sker dog næppe lige foreløbigt, fortalte Mette Blicher Folmer.

- Det næste års tid skal vi bruge på at få styr på skolens udearealer, afklare økonomien, have rådgiver på, inddrage fællesråd og skoleledelse, og så skal vi have etableret den nye midlertidige skole på Plejehjemmet Hørgården, sagde hun stående foran et slideshow, der viste, at man satser på at kunne indvie den nye udvidelse af Risskov Skole om fem til seks år.

'Det skal ikke være en del af skoleoplevelsen at blive kørt ned'

RisskovLIV har skrevet adskillige historier om de påkørsler i rundkørslen ved Risskov Skole.

Aftenens måske mest debatterede emne blev de trafikale forhold omkring Risskov Skole - der, som RisskovLIV blandt andet har beskrevet her, fører til flere farlige situationer ved især rundkørslen ved Vestre Strandalle.

En deltager, der bor tæt på Risskov Skole, opsummerede problematikken ganske godt her:

- I mine 30 år her har der aldrig været et ikke-problem med trafikken, så jeg savner, at der bliver foretaget målinger, og jeg kan blive helt harm, når man begynder at snakke om mindre løsninger, der skal gøre skolen mere tilgængelig for ladcykler.

- Det er at tage pis på problemet, for forholdene omkring skolen er håbløse for både børn og voksne, og folk bliver kørt ned i rundkørslen. Jeg er selv blevet ramt to gange, og børn bliver væltet. Min mand har i flere tilfælde måttet samle dem op og føre dem i skole, så tag nu problemet alvorligt.

Det gør man også fra forvaltningens side, men der er mange skyggetal og meget lidt information om ulykkerne, der finder sted i rundkørslen, fortalte Mette Dyrlund Sahlertz, der er ansvarlig for mobilitet i Aarhus Nord.

- Vi får kun de tilfælde ind, hvor påkørslerne bliver meldt til politiet, og derfor er der i øjeblikket kun registreret et uheld i rundkørslen i mine statistikker fra det seneste år, og det er ofte ud fra statistikken, at der bliver uddelt penge til at gøre noget ved udfordringerne, sagde Mette Dyrlund Sahlertz, som du kan kontakte på medys@aarhus.dk, hvis du har oplevet eller set farlige situationer i rundkørslen.

- Vi vil meget gerne gøre noget ved det, men jeg efterspørger viden om, hvor i rundkørslen problemet opstår, så hvis I sidder med dårlige erfaringer derfra, så kontakt mig. På den måde kan jeg bedre danne et grundlag og måske få ført noget ud i verden hurtigere.

Den købte en forælder ved navn Pernille ikke helt. Som hun sagde, 'skal det ikke være en del af oplevelsen af at gå på Risskov Skole, at man bliver kørt ned på vej i skole' - utilsigtede hændelser eller ej. Derefter opfordrede hun forvaltningen til at ændre den foreslåede rute for en kommende BRT-forbindelse til Risskov - så de måske kommende lynbusser ikke skal køre op og ned af Vestre Strandalle nær skolebørnene.

Kan man blive forsikret om, at kommunen holder nallerne fra skoleparken?

Skoleparken bliver allerede benyttet af elever fra Risskov Skole, men naboerne er nervøse for, at en mindre opførsel af en toiletbygning og redskabsskur kan gribe om sig. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Naboerne til Risskov Skole virkede til at være stærkt repræsenteret i aulaen tirsdag aften, og de har særlig en mærkesag på sinde -  hvad skal der ske med skoleparken?

Som Finn Støy fra Kastaniebakken sagde:

- Pas nu på Risskov. Under valgkampen bliver alle partierne noget så grønne og klimavenlige, men så snart der er et problem, så er man parat til at inddrage skoleparken i sine byggeplaner. Man siger, man vil opføre et toilet, men bliver det næste så basketballbaner og fodboldbaner. Det bliver en glidebane, sagde han og fulgte op med et spørgsmål:

- Kan vi få en 100 procent sikkerhed for, at byggeriet ikke udvikler sig yderligere i skoleparken, og kan det tinglyses som en garanti for, at det aldrig sker?

Men garantier kan man ikke udskrive, fortalte David Reimann, jurist med speciale i grundsalg fra Teknik og Miljø:

- I kommuneplanen er skoleparken udlagt til rekreative formål, og sådan som vi fornemmer det på embedsværksniveau, så er de rammer ikke til at pille ved. Det er sjældent set, og valgte man at gøre det, ville det i høj grad kunne bringe en udvidelse i fare, når den skulle vedtages af byrådet, lød svaret.

- Min klare vurdering er, at det slet ikke er i spil at bygge mere end toiletter i parken, men jeg kan ikke spå om, hvordan byrådet og Risskov ser ud om 50 år, så jeg kan ikke udskrive eviggyldige garantier. Det er byrådet, der forvalterne arealerne og deres rammer, så vi kan ikke tinglyse den slags.

Skoleparken kan altså ikke fredes fra yderligere byggeri, men til gengæld lyder yderligere byggeri heller ikke til at være en realistisk mulighed i øjeblikket.

Kan man stole på prognoserne, nu hvor pengene kommer fra en skole på Aarhus Ø, der aldrig kom?

Skoleprognosen for Risskov Skole fra sidste år. Foto: Aarhus Kommune

Det er jo lidt paradoksalt, at de 153 millioner kroner, der er afsat til at udvide Risskov Skole, egentlig var øremærket en ny skole på Aarhus Ø.

Et nyt stort boligområde med tusindvis af århusianere bør vel have en folkeskole, og det viste prognoserne også, at der ville være behov for på 'Øen'. Med årene har virkeligheden bare vist sig at være en anden, og det fik Henrik Petersen, formand for Vejlby Risskov Grundejerforening, til at forholde sig noget kritisk til elevtalsprognoserne for Risskov Skole.

- Jeg har ikke noget imod udvidelsen, hvis behovet er reelt, men hvor stærke er I på prognoserne? - I kigger 10 år frem, og det kan virke farligt at bruge 153 millioner kroner baseret på de skøn. Der kom jo ingen børn på Aarhus Ø, så skulle man ikke have nogen til at foretage en second opinion på prognoserne, før man går i gang med at bygge?

Ifølge Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge, har hun aldrig oplevet et skolebyggeri, hvor der ikke blev sået tvivl om prognoserne. Det er et grundvilkår, fortalte hun, selvom hun godt forstår skepsissen og også selv forholder sig kritisk til forudsigelserne.

- Fremtiden er svær at spå om, men prognoserne er vores bedste og eneste apparat, hvis vi skal lave en rettidig udbygning. Det er rigtigt, at vi kan se 10 år frem, men vi stoler kun på prognoserne, der går fem år ud i fremtiden, og det er også femårsprognosen, vi får økonomi til projektet på, sagde bygningschefen.

- Skoler skal også kunne tåle at have tre vandreklasser, før vi sætter gang i en udvidelse, men vi kan allerede konstatere, at der nu er et behov for at udvide Risskov Skole.

Hvad sagde forælderen?

Foto: Aarhus Bibliotekerne

Rasmus Johansen har en søn i 0. klasse på Risskov Skole og flere børn på vej, og selvom sønnike ikke er negativt påvirket af den allerede trange plads, er behovet for en udvidelse til at få øje på.

Hans største bekymring er dog, hvordan genhusningen af elever kommer til at forløbe, mens selve udvidelsen finder sted:

- Jeg vil gerne vide mere om, hvad man gør sig af tanker og planer om undervisningen på Plejehjemmet Hørgården, for i min bog er det ikke ideelt at skulle dele eleverne ud på den måde, fortalte han.

Det fik han dog ikke for alvor svar på under tirsdagens borgermøde. Skoledelsen er fortrøstningsfuld og ser muligheder for, at erfaringerne kan Hørgården kan inddrages på den udvidede skole. Forvaltningen satser også fortsat på, at plejehjemsfløjen vil være ombygget til undervisning allerede efter sommerferien, og det bliver næppe de yngste eller allerældste elever, der skal undervises på plejehjemmet.

Spørger man forælder Rasmus Johansen, har han særligt et ønske til, hvad Børn og Unge skal have øje for, når de udvider Risskov Skole.

- Jeg føler mig faktisk tryg ved, at forvaltning og bestyrelsen nok skal finde frem til en god måde at bygge udvidelsen på, men jeg er nervøs for udearealerne. I øjeblikket er boldbanerne spærret af det halve skoleår, fordi de er så mudrede til, at de kan blive ødelagt af børnenes brug, siger Rasmus Johansen og tilføjer:

- Man bliver nødt til at indtænke nogle alternativer, så jeg håber virkelig, at man øger kvaliteten af ude- og bevægelsesarealer i forbindelse med udvidelsen.