I kontrast til konkurserne: Nu slår succesfuld iværksætter, konsul og bilgal rigmand med masser medvind sig ned på Nordre Strandvej
En ny vækstvirksomhed har slået sig ned i Dencon Center-bygningen på Rolighedsvej.
ProCon er navnet på selskabet, der på sit blot fjerde år formår at omsætte for 150 millioner kroner i vindmøllebranchen, og medvinden ser ud til at fortsætte: Målsætningen er en omsætning på 600 millioner i 2026.
Måske synes du, at ProCon lyder bekendt. Det skyldes måske, at direktøren er ingen andre end Claus Søgaard Poulsen, der i sin tid stiftede elinstallatørvirksomheden El:Con, som han solgte for et stort beløb til NRGI i 2005.
Han var i øvrigt også medstifter af det nu hedengangne Classic Race og intet mindre end dansk konsul i Slovakiet, men selvom han har haft succes med næsten alt, han har rørt, har han stadig benene plantet solidt på jorden.
Han har længe haft sine rødder i Risskov, og nu har han også etableret sit nye iværksætter-hjertebarn i den bygning, hvor han i 2004 opkøbte Due EL /AS.
Forestil dig en rød, roterende og blinkende lydalarm for dig, der siger weeu-weeeu.
Det hænder, at den går i gang i mit hoved, når en erhvervsdrivende kontakter mig. Nå, nu er nogen nok på jagt efter lidt reklame.
Men Claus Søgaard Poulsen var ikke på jagt efter en gratis omgang omtale, da han skrev til mig. Han har om nogen ikke brug for det, men i kølvandet på konkurserne for Restaurant Fedet og Lund & Lendal ville han bare gerne fortælle, at det altså ikke kun er lutter nedlukninger, der rammer virksomhederne på Nordre Strandvej.
Nye starter også op. Senest er Claus Søgaard Poulsens unge virksomhed ProCon åbnet på 1. sal i Dencon Center-bygningen, der plejede at huse Kontormøbler.dk. Og snart åbner en specialfarveforretning op i stuen.
- Jeg forsøger altid at finde den positive vinkel på tingene, og så synes jeg, at jeg ville bidrage ved at fortælle dig, at det ikke er alt, der lukker. Der er også nyt, der starter op, så det var mit opløftende input til dig, lyder hans forklaring, da jeg møder ham på hans nye, men ganske beskedne direktørkontor på Nordre Strandvej.
Men Claus, du har jo ikke brug for reklame?
- Næ, men alle kan bruge positiv omtale. Men da vores kunder er internationale, er de nok ikke lige blandt dine kernelæsere, men jeg bor selv i Risskov og ved, at folk er nysgerrige efter nyt om, hvad der sker i lokalområdet. Nu ved de, at vi ligger her, og om man er borger eller borgmester, så må det være værdsat, når vækstvirksomheder slår sig ned i kommunen.
En iværksætters nye hjertebarn
Og ProCon vækster. Meget. Men det vender vi tilbage til. Først: Hvem er Claus Søgaard Poulsen?
Jeg anede det ikke, for jeg havde ikke lavet mit forarbejde, da jeg dukkede op i deres nye lokaler. Havde jeg gjort det, ville jeg vide, at Århus Stiftstidende i 2011 skrev, at Claus Søgaard Poulsen var god for 1,2 milliarder kroner.
Men spørger man Claus Søgaard Poulsen, om han er milliardær, svarer han, at han er elektriker. Det kan han selv få lov at forklare her:
- Jeg er Claus Søgaard Poulsen, el-entreprenør, der startede en virksomhed som nyudlært elinstallatør som 30-årig. Det blev senere til El:Con, som jeg solgte til NRGI i 2005 på grund af et generationsskifte. Der blev jeg siddende som direktør til 2014, hvor jeg som 60 år ung, ikke gammel, følte, at der skulle ske noget nyt.
'Det nye' blev i 2019 til ProCon, der fra 1. februar 2023 flyttede sit Aarhus-kontor fra Åbyhøj til Nordre Strandvej. En virksomhed, der beskæftiger sig med noget, der på mange måder ligger i naturlig forlængelse af en el-branchen.
- Vi er en del af vindbranchen, med vindmøller på land og i vand, for vind har masser med el at gøre, og så arbejder vi også med solenergi, solparker og solcelleanlæg på tage, fortæller Claus Søgaard Poulsen.
Men vindmølledelen er den største 'vinge' i ProCon. Det kan nemt blive en teknisk affære, men hvor Vestas bygger møller, sørger ProCon for ingeniørarbejdet og design til det, man kalder transition pieces - nogle enorme gule cylindere, der udgør fundamentet til vindmøller. Dem installerer og servicerer ProCon også.
Jordnær trods globale ekspansionsplaner
Som du nok kan høre, har ProCon ikke brug for reklamen. Kernekunden er ikke privatpersonen i Vejlby Risskov, men måske Siemens, Vestas, GE eller en anden stor virksomhed, der beskæftiger sig med grøn omstilling et sted ude i den store verden - hvorfor ProCon i øjeblikket har 11 forskellige kontorer globalt.
- Vi er jo ikke så synlige for folk i Risskov, andet end at vi nu ligger i bydelen, men vi designer solcelleanlæg, som folk vil kunne se på marker eller tage, og der kører ikke mange vindmølleprojekter, uden at vi på en eller anden måde er inde over, siger Claus Søgaard Poulsen.
Han er opvokset i Auning. Det kan mærkes, for han er meget jysk, jordnær og med benene plantet solidt i mulden, selvom ProCon har himmelfart på og masser af medvind.
- Målsætningen er, at vi skal runde en omsætning på 500 millioner kroner i 2026. Sidste år, vores fjerde år, omsatte vi for 150 millioner kroner, mens vi vækstede 60 procent. Alene i år skal vi ansætte mellem 80-100 nye medarbejdere, så jo, man kan godt sige, at vi rider på en grøn bølge, siger Claus Søgaard Poulsen, der dog ikke regner med at vokse fra det nye kontor i Risskov foreløbigt.
Det er særligt globalt, at ProCon skal være flere og mere til stede.
Medstifter af Classic Race
Under interviewet deler vi en billig fastelavnsbolle med sort glasur, som umiddelbart vækker associationer til bake off-sektionen i Netto. Den fejler intet, men understreger igen, at der ikke er mange gram fine fornemmelser gemt i Claus Søgaard Poulsen.
Han virker til gengæld meget stolt, men hvem ville ikke være det, når man har formået at bygge adskillige succesfulde virksomheder op fra bunden?
Den kommer måske mest til udtryk ved alt det, han ikke nævner. Han siger eksempelvis ikke, at han var medstifter af Classic Race. Det snakker vi kun om, fordi jeg dumt spørger ind til miniaturebilerne i hans vindueskarm.
- Jeg har kørt motorløb siden 2004, og det var min BMW, som Prins Joachim tabte i et sving i Fælledparken, så den gik lidt i stykker. Biler er noget af det, jeg har arbejdet med i fritiden og altid interesseret mig for. Mine forældre ejede en campingplads på Djursland, så der var rig mulighed for at lære at køre bil, så det startede jeg med allerede om 10-årig, siger Claus Søgaard Poulsen.
Men det endte vel halvskidt for Classic Race, gjorde det ikke?
- Jo, vi gik konkurs. Som så mange andre arrangementer blev vi ramt af Covid-19. Det gjorde vi, siger Claus Søgaard Poulsen, kigger ned i jorden, før han hurtigt skifter emne til, at han jo i øvrigt er dansk konsul i Slovakiet.
Sejt.
En måde at vende tilbage på
Jeg tror, jeg ramte en nerve, da vi snakkede om Classic Race, så jeg kan kun slå mig selv i hovedet over ikke at have spurgt yderligere ind til det.
Claus Søgaard Poulsen siger, at iværksættervejen ligger i hans DNA, og det kan der ikke herske nogen tvivl om. Måske har succes været så integreret en del af hans arbejdsliv, at det gør helt ondt at se sit passionsprojekt Classic Race blive kørt i grøften på grund af en ukontrollerbar pandemi fra Kina.
Det er bare mine gisninger. Heldigvis har Claus Søgaard Poulsen travlt med så meget andet - ja faktisk alt andet end at gå på pension, selvom han sagtens kunne have trukket sig for længst.
- Jeg er 68 år, men har alt andet end travlt med at gå på pension. Det er en fornøjelse at gå på arbejde, og for mig handler det om at se muligheder og lyst på tingene. For mig er glasset altid halvt fuldt og ikke halvt tomt, og jeg har helbredet med mig, så over for vores samarbejdspartnere har jeg forpligtet mig til at blive ved de næste seks til otte år også, siger Claus Søgaard Poulsen, der glæder sig over at skulle tilbringe en del af dem på det nye kontor ved Nordre Strandvej.
Nok er han der kun to dage om ugen, mens han tilbringer resten på kontoret i Aalborg eller på et af de mange ude i verden, men der er noget hjemligt ved det. Dels fordi han med ejendom på Rønnevej bor praktisk talt lige bagved sit nyt kontor, men også fordi han har en forhistorie med bygningen.
- Due El A/S plejede at ligge her og lavede el-arbejde i lokalområdet. Det er jo et gammel elektrikerhus, som vi overtog med El:Con i 2004, så det føles på sin vis fedt at vende tilbage hertil, selvom jeg må indrømme, at det er ved lidt af et tilfælde, siger Claus Søgaard Poulsen.