Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Arkivfoto

Rigmand etablerer virksomhed i Risskov og kommunen finder penge til seks lokale trafikprojekter

'Undskyld, men har du ikke lavet din research eller hvad?'

Sådan lød det engang passivt-aggressivt fra en kilde, da jeg skulle skrive om vedkommendes prisvindende pizza og havde spurgt, hvad præmietageren bestod af. Og nej, jeg havde ikke lavet min research på forhånd, men hele pointen med et interview er jo netop at udfylde hullerne i sin viden.

Men denne gang burde jeg dog have googlet 'Claus Søgaard Poulsen,' direktør for ProCon, inden mit interview med ham i sidste uge. Han havde kontaktet mig, og jeg troede, jeg skulle skrive noget om, at en mindre virksomhed nu var rykket ind i den tomme Dencon Center-bygning på Nordre Strandvej. Lidt opløftende nyt efter historierne om lokale konkurser.

Men midt i mine 'hvem er du?' og 'hvad laver I?'-spørgsmål dæmrede det ret hurtigt for mig, at det ikke var hvem som helst, jeg sad og delte en fastelavnsbolle med.

Nej, det var faktisk manden, der havde skabt Danmarks måske største elinstallatørvirksomhed El:Con og solgt selskabet fra til et meget, meget stort beløb, som sad overfor mig. Og nok er hans nye hjertebarn ProCon en ung virksomhed, men den omsætter allerede for 150 millioner kroner.

Ups.

Heldigvis er Claus Søgaard Clausen ikke typen, der lader sig ophidse over manglende research, og mellem mine dumme spørgsmål fik han fortalt mig en ting eller to om Risskovs nye store vækstvirksomhed og sit liv som bilglad iværksætter og dansk konsul i Slovakiet.

Vender vi blikket tilbage til Vejlby,  er det efter planen også i næste uge, at vi bliver klogere på, om AGF skal spille to sæsoner på et spritnyt og topmoderne Vejlby Stadion med plads til op til 10.000 tilskuere. Kampen om Aarhus' andet nye store stadion står mellem tre bejlere, nemlig Vejlby, Tilst og Riisvangen som dark horse.

Jeg tror virkelig, det kan blive kæmpestort for Vejlby Risskov, så for at du også kan blive klogere på situationen, har jeg bedt en uvildig ekspert, sportsjournalist Dennis Bjerre Christiansen fra Århus Stiftstidende, om at vurdere, hvad der taler for og imod, at der skal placeres et nyt stadion og spilles Superliga-fodbold i Vejlby fremover.

Nå ja, så har kommunen i øvrigt også fundet penge til at forbedre trafikforhold og trafiksikkerhed seks forskellige steder i 8240 Risskov. Dem får du også et overblik over.

Tak for nu og god ferie, hvis du har det.

P.S. Hvis du vil vide, hvad Danmarks bedste pizza består af, så skal der fior de latte, arancini, trøffelmayo, bøgehatte, parmesan og timian til.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Claus Søgaard Poulsen siger selv, at han er 68 år ung, så han kan drive sin unge virksomhed ProCon i mange år endnu fra det nye kontor på Nordre Strandvej. Foto: ProCon

I kontrast til konkurserne: Nu slår succesfuld iværksætter, konsul og bilgal rigmand med masser medvind sig ned på Nordre Strandvej

En ny vækstvirksomhed har slået sig ned i Dencon Center-bygningen på Rolighedsvej.

ProCon er navnet på selskabet, der på sit blot fjerde år formår at omsætte for 150 millioner kroner i vindmøllebranchen, og medvinden ser ud til at fortsætte:  Målsætningen er en omsætning på 600 millioner i 2026.

Måske synes du, at ProCon lyder bekendt. Det skyldes måske, at direktøren er ingen andre end Claus Søgaard Poulsen, der i sin tid stiftede elinstallatørvirksomheden El:Con, som han solgte for et stort beløb til NRGI i 2005.

Han var i øvrigt også medstifter af det nu hedengangne Classic Race og intet mindre end dansk konsul i Slovakiet, men selvom han har haft succes med næsten alt, han har rørt, har han stadig benene plantet solidt på jorden.

Han har længe haft sine rødder i Risskov, og nu har han også etableret sit nye iværksætter-hjertebarn i den bygning, hvor han i 2004 opkøbte Due EL /AS.

Udefra ser det ikke ud af meget, men den succesfulde iværksætter og Risskov-borger Claus Søgaard Poulsen har etableret sin nye virksomhed ProCon på Nordre Strandvej. Claus Søgaard Poulsen har tidligere tjent en formue på at skabe og sælge El:Con, og nu har han medvind med sit nye selskab.

Forestil dig en rød, roterende og blinkende lydalarm for dig, der siger weeu-weeeu.

Det hænder, at den går i gang i mit hoved, når en erhvervsdrivende kontakter mig. Nå, nu er nogen nok på jagt efter lidt reklame.

Men Claus Søgaard Poulsen var ikke på jagt efter en gratis omgang omtale, da han skrev til mig. Han har om nogen ikke brug for det, men i kølvandet på konkurserne for Restaurant Fedet og Lund & Lendal ville han bare gerne fortælle, at det altså ikke kun er lutter nedlukninger, der rammer virksomhederne på Nordre Strandvej.

Nye starter også op. Senest er Claus Søgaard Poulsens unge virksomhed ProCon åbnet på 1. sal i Dencon Center-bygningen, der plejede at huse Kontormøbler.dk. Og snart åbner en specialfarveforretning op i stuen.

- Jeg forsøger altid at finde den positive vinkel på tingene, og så synes jeg, at jeg ville bidrage ved at fortælle dig, at det ikke er alt, der lukker. Der er også nyt, der starter op, så det var mit opløftende input til dig, lyder hans forklaring, da jeg møder ham på hans nye, men ganske beskedne direktørkontor på Nordre Strandvej.

Det ser ikke ud af meget, men kontoret på førstesalen i Dencon-bygningen er kun ét af ProCons 11 kontorer verden over. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Men Claus, du har jo ikke brug for reklame?

- Næ, men alle kan bruge positiv omtale. Men da vores kunder er internationale, er de nok ikke lige blandt dine kernelæsere, men jeg bor selv i Risskov og ved, at folk er nysgerrige efter nyt om, hvad der sker i lokalområdet. Nu ved de, at vi ligger her, og om man er borger eller borgmester, så må det være værdsat, når vækstvirksomheder slår sig ned i kommunen.

En iværksætters nye hjertebarn

Og ProCon vækster. Meget. Men det vender vi tilbage til. Først: Hvem er Claus Søgaard Poulsen?

Jeg anede det ikke, for jeg havde ikke lavet mit forarbejde, da jeg dukkede op i deres nye lokaler. Havde jeg gjort det, ville jeg vide, at Århus Stiftstidende i 2011 skrev, at Claus Søgaard Poulsen var god for 1,2 milliarder kroner.

Men spørger man Claus Søgaard Poulsen, om han er milliardær, svarer han, at han er elektriker. Det kan han selv få lov at forklare her:

- Jeg er Claus Søgaard Poulsen, el-entreprenør, der startede en virksomhed som nyudlært elinstallatør som 30-årig. Det blev senere til El:Con, som jeg solgte til NRGI i 2005 på grund af et generationsskifte. Der blev jeg siddende som direktør til 2014, hvor jeg som 60 år ung, ikke gammel, følte, at der skulle ske noget nyt.

'Det nye' blev i 2019 til ProCon, der fra 1. februar 2023 flyttede sit Aarhus-kontor fra Åbyhøj til Nordre Strandvej. En virksomhed, der beskæftiger sig med noget, der på mange måder ligger i naturlig forlængelse af en el-branchen.

- Vi er en del af vindbranchen, med vindmøller på land og i vand, for vind har masser med el at gøre, og så arbejder vi også med solenergi, solparker og solcelleanlæg på tage, fortæller Claus Søgaard Poulsen.

Men vindmølledelen er den største 'vinge' i ProCon. Det kan nemt blive en teknisk affære, men hvor Vestas bygger møller, sørger ProCon for ingeniørarbejdet og design til det, man kalder transition pieces - nogle enorme gule cylindere, der udgør fundamentet til vindmøller. Dem installerer og servicerer ProCon også.

Jordnær trods globale ekspansionsplaner

Som du nok kan høre, har ProCon ikke brug for reklamen. Kernekunden er ikke privatpersonen i Vejlby Risskov, men måske Siemens, Vestas, GE eller en anden stor virksomhed, der beskæftiger sig med grøn omstilling et sted ude i den store verden - hvorfor ProCon i øjeblikket har 11 forskellige kontorer globalt.

- Vi er jo ikke så synlige for folk i Risskov, andet end at vi nu ligger i bydelen, men vi designer solcelleanlæg, som folk vil kunne se på marker eller tage, og der kører ikke mange vindmølleprojekter, uden at vi på en eller anden måde er inde over, siger Claus Søgaard Poulsen.

Han er opvokset i Auning. Det kan mærkes, for han er meget jysk, jordnær og med benene plantet solidt i mulden, selvom ProCon har himmelfart på og masser af medvind.

- Målsætningen er, at vi skal runde en omsætning på 500 millioner kroner i 2026. Sidste år, vores fjerde år, omsatte vi for 150 millioner kroner, mens vi vækstede 60 procent. Alene i år skal vi ansætte mellem 80-100 nye medarbejdere, så jo, man kan godt sige, at vi rider på en grøn bølge, siger Claus Søgaard Poulsen, der dog ikke regner med at vokse fra det nye kontor i Risskov foreløbigt.

Det er særligt globalt, at ProCon skal være flere og mere til stede.

Medstifter af Classic Race

Under interviewet deler vi en billig fastelavnsbolle med sort glasur, som umiddelbart vækker associationer til bake off-sektionen i Netto. Den fejler intet, men understreger igen, at der ikke er mange gram fine fornemmelser gemt i Claus Søgaard Poulsen.

Han virker til gengæld meget stolt, men hvem ville ikke være det, når man har formået at bygge adskillige succesfulde virksomheder op fra bunden?

Den kommer måske mest til udtryk ved alt det, han ikke nævner. Han siger eksempelvis ikke, at han var medstifter af Classic Race. Det snakker vi kun om, fordi jeg dumt spørger ind til miniaturebilerne i hans vindueskarm.

- Jeg har kørt motorløb siden 2004, og det var min BMW, som Prins Joachim tabte i et sving i Fælledparken, så den gik lidt i stykker. Biler er noget af det, jeg har arbejdet med i fritiden og altid interesseret mig for. Mine forældre ejede en campingplads på Djursland, så der var rig mulighed for at lære at køre bil, så det startede jeg med allerede om 10-årig, siger Claus Søgaard Poulsen.

Men det endte vel halvskidt for Classic Race, gjorde det ikke?

- Jo, vi gik konkurs. Som så mange andre arrangementer blev vi ramt af Covid-19. Det gjorde vi, siger Claus Søgaard Poulsen, kigger ned i jorden, før han hurtigt skifter emne til, at han jo i øvrigt er dansk konsul i Slovakiet.

Sejt.

En måde at vende tilbage på

Jeg tror, jeg ramte en nerve, da vi snakkede om Classic Race, så jeg kan kun slå mig selv i hovedet over ikke at have spurgt yderligere ind til det.

Claus Søgaard Poulsen siger, at iværksættervejen ligger i hans DNA, og det kan der ikke herske nogen tvivl om. Måske har succes været så integreret en del af hans arbejdsliv, at det gør helt ondt at se sit passionsprojekt Classic Race blive kørt i grøften på grund af en ukontrollerbar pandemi fra Kina.

Det er bare mine gisninger. Heldigvis har Claus Søgaard Poulsen travlt med så meget andet - ja faktisk alt andet end at gå på pension, selvom han sagtens kunne have trukket sig for længst.

-  Jeg er 68 år, men har alt andet end travlt med at gå på pension. Det er en fornøjelse at gå på arbejde, og for mig handler det om at se muligheder og lyst på tingene. For mig er glasset altid halvt fuldt og ikke halvt tomt, og jeg har helbredet med mig, så over for vores samarbejdspartnere har jeg forpligtet mig til at blive ved de næste seks til otte år også, siger Claus Søgaard Poulsen, der glæder sig over at skulle tilbringe en del af dem på det nye kontor ved Nordre Strandvej.

Nok er han der kun to dage om ugen, mens han tilbringer resten på kontoret i Aalborg eller på et af de mange ude i verden, men der er noget hjemligt ved det. Dels fordi han med ejendom på Rønnevej bor praktisk talt lige bagved sit nyt kontor, men også fordi han har en forhistorie med bygningen.

- Due El A/S plejede at ligge her og lavede el-arbejde i lokalområdet. Det er jo et gammel elektrikerhus, som vi overtog med El:Con i 2004, så det føles på sin vis fedt at vende tilbage hertil, selvom jeg må indrømme, at det er ved lidt af et tilfælde, siger Claus Søgaard Poulsen.

AGFs fans fejrer sejren efter superligakampen mellem AGF og AaB i Aarhus lørdag den 17. september 2022.. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix)

Afgørelsen falder snart: Hvad taler for og imod, at AGF skal spille Superliga-kampe på spritnyt stadion med plads til 4.000 i Vejlby?

Aarhus mangler et såkaldt second stadium - et stadion nummer to, der med plads til 4.000 tilskuere skal kunne fungere som hjemmebane for blandt andet AGF's kvindehold, Brabrand IF og Aarhus Fremad. Samtidig skal det også bruges til at genhuse AGF's Superligahold i de to sæsoner, hvor et nyt Aarhus Stadion opføres i Kongelunden mellem 2024 og 2026.
Det er snart, så derfor er det presserende at få besluttet, hvor byens andet nye store stadion skal ligge, og efter planen bliver anbefalingerne til placeringen præsenteret i Uge 8.

Kampen står mellem Vejlby, Tilst og Riisvangen, og der er fordele og ulemper ved alle tre placeringer. Dem gennemgår vi her sammen med Dennis Bjerre Christiansen, der som sportsjournalist for Århus Stiftstidende har skrevet vidt om bredt om emnet.

Han hælder til, at Vejlby får et nyt stort stadion og skal danne rammerne for Superliga-fodbold i to sæsoner. Hvorfor han mener det, kan du læse meget mere om her.

Kampen står mellem Vejlby, Tilst og Riisvangen, og i næste uge præsenterer Rambøll efter planen sine anbefalinger til, hvor Aarhus Kommune bør placere byens andet nye store stadion, der skal genhuse AGF's superligahold i to sæsoner.

Hvis vi udelukkende forholder os til stednavne, er der noget næsten poetisk smukt ved tanken om at se en hvidklædt folkeskare af AGF-fans vandre op ad Hvidkildevej for at se De Hviie spille deres Superliga-kampe på et nyt og moderne Vejlby Stadion med plads til op til 10.000 tilskuere.

Det kan blive til en realitet allerede til næste sæson, men nu er det ikke stednavne, men det bedst egnede sted, der bliver afgørende for, hvor AGF skal genhuses, mens et nyt stadion blive opført i Kongelunden mellem 2024 og 2026.

Vejlby Stadion er en mulighed, og måske den bedste af slagsen, men det vender vi tilbage til. Lad os først lige få klarlagt, hvorfor et nyt stadion og su-su-superligafodbold kan være på vej til Vejlby Risskov.

Aarhus har i mange år savnet et såkaldt second stadium. Et stadion nummer to, der opfylder de stadig stigende krav, der stilles til 1. division og Kvindeligaen, som klubber som Brabrand IF, Aarhus Fremad og AGF kvindefodbold, der i øjeblikket spiller sine hjemmekampe på Vejlby Stadion, kan få gavn af.

Samtidig mangler AGF's herrehold et stadion inden for kommunegrænsen at spille sine hjemmekampe på, mens et nyt Aarhus Stadion opføres for enden af Stadion Allé.

Derfor er der lagt op til, at Aarhus skal have sit stadion nummer to - et stadion, der dels skal kunne rumme op til 4.000 tilskuere og dertilhørende faciliteter, mens det også skal fungere som hjemmebane for AGF's Superligahold i en periode.

Hvad man endnu ikke ved, er hvor byens andet store stadion og AGF's midlertidige hjemmebane skal placeres. Vejlby Stadion, DBU's anlæg i Tilst eller Aarhus Fremads hjemmebane, Riisvangen, er de tre steder, der er i spil. Alt tyder på, at de mest sandsynlige placeringer er enten Vejlby eller Tilst, mens Riisvangen er kommet ind som en dark horse sent i forløbet - men som denne artikel viser, er der fordele og ulemper ved alle tre geografiske valgmuligheder.

Hvad der taler for og imod de tre placeringer har Aarhus Kommune også brugt et mindre millionbeløb til at få konsulentvirksomheden Rambøll til at undersøge. Virksomhedens anbefalinger bliver efter planen præsenteret i næste uge, Uge 8, så til den tid vil vi være klogere på, hvor pilen peger henad - og om Vejlby får sig et spritnyt og topmoderne stadion, som i to sæsoner skal agere hjemmebane for de hvidklædte fra Fredensvang.

Som optakt har vi talt med Dennis Bjerre Christiansen, der som sportsjournalist på Århus Stiftstidende har fulgt og dækket sagen tæt. RisskovLIV har bedt ham om at vurdere, hvad der taler for og imod, at det nye stadion placeres ved Vejlby Risskov Idrætscenter.

Dennis Bjerre Christiansen har som sportsjournalist for Århus Stiftstidende dækket forløbet om, hvor byens andet store stadion skal placeres. Foto: Axel Schütt

Bliv klogere herunder.

Et argument for Vejlby: Der er (sports)liv i forvejen

Vejlby Risskov Idrætscenter huser blandt andet allerede VSK Aarhus, Bakken Bears, Springcenter Aarhus, Idrætshøjskolen Aarhus og en lang række andre sportsforeninger.  Foto: Jens Thaysen

Der langt mellem Vejlby og Qatar - i mere end en forstand.

Hvor værtsnationen til vinterens verdensmester i fodbold byggede stadioner, som formentlig allerede har aftjent deres funktion, nu hvor slutrunden er ovre, er der slet ingen tvivl om, at et nyt stadion i Vejlby og dertilhørende faciliteter vil blive taget i brug - også når AGF er væk i 2026.

- Ved Vejlby Risskov Idrætscenter er der et liv i forvejen med mange forskellige foreninger og aktører, og det har der været i mere end 50 år. Hvis man lægger vægt på, at stadionet skal kunne bruges efterfølgende at borgere og foreninger, er det oplagt at placere det i Vejlby, siger Dennis Bjerre Christiansen og fortsætter:

- VSK Aarhus kan bruge stadionet og et nyt klubhus til børn- og ungdomshold såvel som til sit herrehold, og det samme gælder AGF's kvindehold, som allerede spiller på det nuværende Vejlby Stadion. Tager man de bæredygtige briller på, så giver det god mening at bygge et nyt stadion i Vejlby.

Det står i stærk kontrast til den anden store bejler, der har været i spil til placeringen af det nye stadion - DBU Jyllands domicil i Tilst. Det skortede ellers ikke med ambitioner, da centret blev indviet i 2012 med en målsætning om at blive DBU's hjemmebane i provinsen, men som Århus Stiftstidende har skrevet her, har det været svært at løbe centret i gang.

- Sammenligner man Vejlby Risskov Idrætscenter med alternativet i Tilst, kan man sige, at DBU har brugt de seneste 10 år på at bevise, at stedet ikke fungerer som fodboldkompleks. Banerne ligger ikke i forlængelse af den lokale klub, TST Tilst, og der har været problemer med uro og hærværk, siger Dennis Bjerre Christiansen.

En anden vigtig faktor er ifølge Dennis Bjerre Christiansen, at selvom AGF's kvindefodbold bærer det store, hvide navn, så er det spillere fra VSK og Lyseng, der potentiel skal vænne sig til at pakke sin træningstaske og drage til Tilst for at træne og spille sine hjemmebanekampe, hvis det nye stadion placeres der.

Som Dennis Bjerre Christiansen spørger retorisk:

- Hvis det er meningen, at kvinderne skal kunne bruge det nye stadion fremover, hvorfor så placere det i Tilst, når det er VSK og Lyseng, der har slået sig sammen med AGF for at danne holdet. Der er ingen, der hører hjemme i Tilst, så hvad er logikken i det?

Et argument imod Vejlby: Økonomien kan tale for Tilst

DBU Jyllands hovedkontor ses nederst i billedet, mens banerne, der potentielt skal huse et kommende nyt stadion ses i baggrunden. Foto: Jens Thaysen

Tilbage i 2020 fik VSK Aarhus lavet økonomiske beregninger for opførelsen af et nyt stadion, der lever op til kravene i 1. division samt et nyt klubhus. Overslaget lød dengang på 70 millioner kroner.

Til sammenligning har AGF sendt et oplæg til Aarhus Kommune for prospektet om at bygge det nye stadion i Tilst. Ifølge Århus Stiftstidende vurderede AGF kort før jul, at den løsning vil tømme kommunekassen for 50 millioner kroner.

- Hvis der er noget, der taler i Tilsts favør, er det de økonomiske udsigter ved at vælge den løsning. Hvis DBU sælger anlægget i Tilst til Aarhus Kommune, er aftalen, at DBU til gengæld lejer sig ind i kontorer i det kommende stadion i Kongelunden, fortæller Dennis Bjerre Christiansen og tilføjer:

- Det kan jo give mening at udnytte hinanden og på den måde løse nogle af de økonomiske problemer.

Ifølge avisens oplysninger er der fra AGF's side lagt op til, at Aarhus Kommune køber DBU's anlæg i Tilst for 30 millioner mod, at fodboldforbundet til gengæld investerer 30 millioner i Kongelunds-projektet. Derefter skal Aarhus Kommune investere yderligere 20 millioner kroner til at opføre det nye stadion i Tilst.

Det er en noget for noget-løsning, men I sidste ende vil Aarhus Kommune - eller dens skatteborgere -skulle til lommerne for et tocifret millionbeløb.

Det er dog stadig markant mindre end overslaget på 70 millioner kroner, som VSK Aarhus' beregninger viser, at Vejlby-modellen vil koste.

Et argument mest for Vejlby: Vejlby Stadion eksisterer allerede - dog med løbebane

Aarhus Fremad Atletik bruger i dag løbebanen ved Vejlby Stadion, men bliver det besluttet, at det nye stadion skal til Vejlby, vil atletikudøverne skulle genhuses. Foto: Jens Thaysen

Vejlby Stadion står, som det har stået siden indvielsen i 1969. Tidens tand har gjort, at det trænger til en kærlig hånd, men fundamentet og pladsen til et større stadion er til at få øje på.

Til gengæld kan AGF og Aarhus Kommune ikke blive enige om, hvor et eventuelt stadion i Tilst skal ligge. Groft sagt vil AGF gerne placere et nyt stadion, hvor det passer dem bedst, men ødelægger mest for de mange. Der så Aarhus Kommune helst, at man placerede stadion, så det ødelagde mindst for de mange.

- AGF vil gerne placere stadion henover tre eksisterende baner. Det er helt åbenlyst, at det kun er med øje for at skulle bygge et stadion, og er man blandt de brugere eller foreninger, som skal bruge anlægget til dagligt, er den foreslåede placering ikke særligt opmuntrende, siger Dennis Bjerre Christiansen og fortsætter:

- I Vejlby ligger der allerede et stadion, og umiddelbart er der plads til, at der også kan ligge et moderne stadion.

Men der er en hage. En løbebane omkranser grønsværen på Vejlby Stadion, og den kan både praktisk og symbolsk blive en hæmsko for dem, der ønsker sig et nyt stadion i 8240 Risskov.

- Den hører ikke hjemme i stadionplanerne for Vejlby, men Aarhus Fremad Atletik bruger løbebanen i øjeblikket, og får de den taget fra sig uden at blive stillet et alternativ i vente, så kan der godt opstå utilfredshed, siger Dennis Bjerre Christiansen.

- Så er der også signalværdien og ironien i, at man først fjerner løbebanen ved Ceres Park - og at man nu kan ende med at skulle gøre det samme i Vejlby. Det bliver næsten til en Aarhushistorie, at man tromler først den ene og så den anden løbebane, så set med kommunens øjne skal man have en løsning på det.

Imod Vejlby: Riisvangen 2.0 kan blive både billigt og bæredygtigt

Aarhus Fremads hjemmebane er ikke godkendt til kampe i 1. division, og det kan blive problematisk, da klubben i øjeblikket ligger til oprykning. Foto: Ole Nielsen

Der er også en tredje kandidat, Aarhus Fremad på Riisvangen, som kan komme i spil i forbindelse med placeringen af det nye stadion.

Nu skriver jeg nyt stadion, men på Riisvangen kan mindre gøre det. Den nordårhusianske klub befinder sig i skrivende stund i toppen af tabellen i 2. division, men skulle klubben rykke op, er hjemmebanen Riisvangen ikke godkendt til kampe i 1. division.

Det er derfor, Aarhus Fremad selv har kastet sit navn samt Riisvangen i hatten i forbindelse med genhusningen af AGF, mens Kongelunds-projektet pågår.

- Aarhus Fremad har rakt hånden op og sagt, at de ser en mulighed for at forbedre Riisvangen, så anlægget kan have omkring 2.000 siddepladser, bedre omklædningsrum og varme i banen. Det er relativt lavpraktiske ting, siger Dennis Bjerre Christiansen og fortsætter:

- De ser sit snit til at få minimumspakken, og så kan man opgradere stadion midlertidigt, så AGF kan spille Superliga-kampe, mens det nye stadion i Kongelunden bygges. Det er en måde at slå to fluer med et smæk, for når det nye stadion er færdig, kan de midlertidige opgraderinger på Riisvangen rulles tilbage, men Aarhus Fremad vil stadigvæk have minimumspakken.

Akilleshælen, set med Dennis Bjerre Christiansens øjne, er, at Riisvangen ligger midt i et boligområde. Det kan volde problemer i forbindelse med afvikling af Superliga-kampe med op mod 10.000 tilskuere.

- Det er jo lidt et vildt projekt, for du kan knap nok parkere din bil i området, sådan som tilstandene er nu. Det ligger ganske vist bynært, men man ved, at folk kommer i bil, og der er også regler og jura for, hvad man kan opføre midt i et boligkvarter. Set med mine øjne taler det meget imod Riisvangen, siger Dennis Bjerre Christiansen.

Han påpeger dog, at parkering med stor sandsynlighed også vil blive et problem, hvis man i stedet vælger at placere byens andet store stadion i Vejlby eller Tilst. Han har dog svært ved at se, hvordan det ikke skal blive en dealbreaker for særligt Riisvangen, at der er så  mange naboer til stadion.

For Vejlby - Aarhus Fremad kan sagtens 'nøjes' med Vejlby

Aarhus Fremad kunne ligeså godt se sig selv spille sine hjemmekampe i Silkeborg som i Tilst. jfmsolo. Riisvangen Stadion. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Fremad vil gerne have opgraderet egne faciliteter og stadion, men lader det sig ikke gøre, er klubben fint tilfredse med at spille tv- og aftenkampe på Vejlby Stadion. De er til gengæld lodret imod en løsning, der indebærer, at klubbens førstehold skal spille i Tilst.

- Det er en vigtig pointe, at Aarhus Fremad er villige til at spille sine kampe i Vejlby, hvis de rykker op i 1. division og ikke kan bruge Riisvangen til tv-kampe eller aftenkampe. De er villige til at ofre lidt og spille i Vejlby, men de er ikke villige til at spille i Tilst, siger Dennis Bjerre Christiansen.

Det har Lars Kruse, direktør for 2. divisionsklubben, heller ikke lagt skjul på.

- Skulle der komme tv-kampe, hvor vi har brug for mere lys, vil det være ligeså relevant at spille kampen i Silkeborg, som det ville være at spille den i Tilst. I min optik giver det ingen mening, har han tidligere udtalt til Århus Stiftstidende.

Sådan en udtalelse kan Aarhus Kommune ikke undgå at tage bestik af, når de skal vælge en placering til byens andet store stadion, mener Dennis Bjerre Christiansen.

- At Fremad hellere vil tage til Silkeborg end Tilst er en stor tilkendegivelse, og sad jeg ved kommunen, ville jeg studse over det. Hele meningen med at lave 'byens andet stadion' er, at Fremad, Brabrand, VSK Aarhus og AGF's kvindehold kan bruge det, men når et af holdene hellere vil spille i Silkeborg, så er det en ridse i lakken for Tilst.

Opsummering - Hvad taler for Vejlby, og hvad bliver altafgørende?

Pilen peger mod Vejlby, mener Dennis Bjerre Christiansen. Foto: Ole Nielsen.

Hvor et nyt stadion i Tilst eller på Risvangen kan give mening set fra et økonomisk perspektiv, så mener Dennis Bjerre Christiansen, at et nyt stadion i Vejlby ligger lige for, hvis Aarhus Kommune tænker langsigtet.

- AGF skal genhuses i en periode, men smutter jo til sit nye stadion i 2026. Hvad så? - Tænker man langsigtet, er det helt store plus for Vejlby, at der er masser liv og allerede er en fodboldklub ved Vejlby Risskov Idrætscenter. Sådan er det ikke i Tilst, selvom et nyt stadion måske kan skabe det på sigt, men omvendt er det også meget omfattende at sige, at piger fra Højbjerg og Risskov nu skal til Tilst for at spille fodbold, siger Dennis Bjerre Christiansen.

Hvad bliver afgørende?

- Ligesom det rent juridisk kan blive svært at bygge nyt ved Riisvangen, kan det også blive en udfordring ved Vejlby Stadion. Der er mange regler, når man skal samle 10.000 mennesker på et sted, men kan der siges god for det, så tror jeg, det nye stadion bliver placeret i Vejlby, fortæller Dennis Bjerre Christiansen.

Grenåvej er et af de seks steder, hvor Aarhus Kommune er klar med et mindre trafikalt anlægsprojekt.

Få overblikket: Pengene er fundet til at forbedre trafikken seks steder i Vejlby Risskov

Hvert år modtager Aarhus Kommune henvendelser og tips fra borgere og fællesråd om steder, hvor man med fordel kunne gøre noget for at forbedre trafikforhold såvel som trafiksikkerhed. De mindre af slagsen samler man til pulje, og så bliver der lidt på skift afsat penge til de mindre trafikprojekter i bydelene.

Men i disse år bliver Vejlby Risskov tilgodeset. Mobilitetsafdelingen har nemlig valgt at udpege seks steder i lokalområdet, hvor man også de kommende to år vil lave alt fra nye cykelstier til forbedringer af farlige kryds.

Du får overblikket over dem alle og kan læse mere om, hvad man har tænkt sig at gøre ved blandt andet Fortevej, Grenåvej, Vejlby Centervej og parkeringspladsen ved Risskov Gymnasium.

Over de næste to år vil Aarhus Kommune forbedre trafiksikkerheden seks forskellige steder i 8240 Risskov. Vi gennemgår dem fra ende til anden her sammen med Mette Dyrlund Sahlertz, der er ansvarlig for mobilitetsudfordringerne i Aarhus Nord.

Mens de omfattende og pengetunge trafikprojekter såsom 'fredeliggørelsen' af Lystrupvej lader vente på sig, har Mobilitet i mellemtiden lyttet til henvendelser fra borgere såvel som fællesråd og fundet midlerne til at forbedre trafiksikkerheden seks forskellige steder i lokalområde - blandt andet ved Fortevej, Lystrupvej og Risskov Gymnasium.

Pengene er afsat fra en af de mindre anlægspuljer, så der er tale om 'lavthængende frugter,' hvor man for relativt få midler kan gøre det tryggere for dig og mig og alle andre at færdes i trafikken.

Vi har gennemgået de kommende trafikprojekter med Mette Dyrlund Sahlertz, der er ansvarlig for mobilitetsudfordringerne i Aarhus Nord.

Fortevej - fodgængerne skal frem og p-pladserne kridtes op

Særligt om sommeren er der mange, der krydser over Nordre Strandvej ved Fortevej, og der er generelt et problem med mange parkerede biler langs vejbanen, der blokerer for udsynet til fodgængere. Foto: Google Street View

Budget: 600.000 kroner, som er afsat til 2024.

Der er fodgængerfelt ved Fortevej fra Coop 365-butikken på den ene side og Folkekirkens Nødhjælp på den anden, men hvad nytter det, hvis bilisterne ikke ser fodgængerne, før det er for sent?

Bilerne holder ofte parkeret tæt langs vejkanten, til tider ulovligt, og derfor kan det være svært for forbikørende at se bløde trafikanter eller fodgængere, som er ved at krydse vejen.

 Derfor bliver der afsat 600.000 kroner til et projekt, som skal få fodgængere frem i bilisternes synsfelt, mens det bliver gjort lysende klart, hvor man må og ikke må parkere.

- Der er nogle uhensigtsmæssige parkeringsforhold og et busstop tæt derpå, hvor folk parkerer, selvom de ikke må, og det er lige omkring punktet, hvor man for alvor kommer ind i boligområdet, fortæller Mette Dyrlund Sahlertz og fortsætter:

- Der er også meget trafik på tværs af Nordre Strandvej og ned af Fortevej til stranden, så det tænkt som et projekt, der skal rykke fodgængerne mere frem, så de ikke bliver gemt bagved biler. Samtidig skal det gøres meget klart, hvor man kan og ikke kan parkere.

Ny cykelsti skal komme farlige situationer til livs ved Risskov Gymnasium

I øjeblikket er der to indkørsler til parkeringspladsen ved Risskov Gymnasium, men det bliver fremover ændret. Kantorparken. Foto: Jens Thaysen

Budget: 500.000 kroner, som er afsat til 2023.

Der er et mylder af både biler og cyklister på parkeringspladsen ved Risskov Gymnasium, hvilket giver anledning til farlige situationer.

- Vi kan se, at færre cyklister bruger det interne stinet ved Filosofgangen. I stedet kommer de op via Tranekærvej og krydser ind på parkeringspladsen, mens andre unge mennesker er ved at parkere sine biler. Det giver nogle udfordringer, fortæller Mette Dyrlund Sahlertz.

I øjeblikket er der to indkørsler fra Tranekærvej til parkeringspladsen for biler. Fremover vil den ene blive lavet om til cykelsti.

- Der er to veje ind til pladsen - i midten og en til cirkulation. Sidstnævnte laves om til cykelsti, siger Mette Dyrlund Sahlertz.

Du skal holde kortere tid for rødt ved Asylvej

Det tager sin tid at få lov at dreje fra Asylvej op på Grenåvej, men Aarhus Kommune vil optimere lysreguleringen, nu hvor vejene på den modsatte side er blevet permanent lukket for gennemkørende trafik.

Budget: 900.000 kroner, som er afsat i 2023.

Indkørslerne til en række af vejene på den modsatte side af Grenåvej, eksempelvis Villadsensvej og Bryggervej, er blevet lukket. Dermed forsvinder der nogle svingspor, men det har endnu ikke været muligt at lave de endelige ændringer i vejanlægget og signalanlægget.

Det er der nu  blevet sat 900.000 kroner af til at sørge for.

- Der har været problemer med trafikafviklingen fra Asylvej, men nu skal der ikke længere tages hensyn til bilister fra Villadsensvej. Det fjerner noget ventetid, og der vil blive kigget på forbedringer af signalanlægget, siger Mette Dyrlund Sahlertz.

Nyt lyskryds og højresvingsbane på Viengevej

MT Højgaard vil selv betale for en lysregulering ved Mosevej/Viengevej, og i samme ombæring ser Mobilitet sit snit til at lave en højresvingsbane ud til Egå Renseanlæg, så flowet bliver bedre på omfartsvejen.

Budget: 750.000 kroner, som er afsat til 2023.

MT Højgaard, der har bygget kontorbygningen ved rundkørslen på Lystrupvej, har et ønske om at finansiere et signalanlæg mellem Mosevej og Viengevej med egne midler.

I samme ombæring ser Mobilitet sit snit til at lave en højresvingsbane fra Viengevej og op mod Egå Renseanlæg.

- Vi har valgt at sige, at skal signalanlægget etableres, bliver vi nødt til at lave en højresvingsbane. Viengevej er en fremkommelighedsvej, som vi har meget fokus på, så vi vil gerne have, at de gennemkørende bilister ikke bliver begrænset. Det gør de, når folk i øjeblikket bremser op for at svinge mod renseanlægget, og da det ikke sker så hyppigt, kan det overraske andre bilister, siger Mette Dyrlund Sahlertz.

Du siger, I har meget fokus på Viengevej, fordi I gerne vil lede trafikanter væk fra Lystrupvej og ud ad omfartsvejen. Vil et signalanlæg ved Mosevej og Viengevej ikke påvirke gennemkørslen den vej?

- Vi vurderer ikke, at det mindsker fremkommeligheden på sigt. Kommer der et fremtidsscenarie, hvor der skal signalreguleres i rundkørslen, så kan man sammenkoble det med det nye ved Mosevej og øge fremkommeligheden. Men selvfølgelig prioriterer vi, at du holder mindst muligt for rødt på hovedstrækningen Viengevej, siger Mette Dyrlund Sahlertz.

I stedet for at vade i vejkanten får fodgængere fortov ved Vejlby Centervej

Folk traver tæt på kørebanen for at komme til og fra det relativt nye busstoppested ved Vejlby Centervej. Foto: Google Street View

Budget: 600.000 kroner, som er afsat i 2023.

Hvis folk fulgte Smedegade rundt og brugte stien op til busstoppestedet ved Vejlby Centervej, ville der ikke være behov for et fortov langs centervejen. Virkeligheden er bare en anden, og i Mobilitet har man noteret sig, at fodgængere traver langs vejkanten til den trafikerede vej, selvom der intet fortov er.

Det er ikke ideelt.

- Vi kan konstatere, at folk vader rundt nær kørebanekanten, og det er hverken rart for bilister eller fodgængere, men det er sket i et sådan omfang, at du ligefrem kan se, hvordan der næsten er blevet skabt en uortodoks sti, siger Mette Dyrlund Sahlertz.

- Folk gør ikke altid det, som man forudsætter, så det her et projekt, hvor vi kigger på, hvad de i virkeligheden gør. Derfor retter vi nu op ved at lave et fortov til dem.

Blinde og handikappede skal også kunne stå på bussen og krydse Lystrupvej/Grenåvej

Krydset ved Grenåvej/Lystrupvej skal ses efter i sømmene, så tilgængeligheden for handikappede og blinde kan forbedres. Foto: Google Street View

Budget: 250.000 kroner, som er afsat til 2024.

Det er ingen smal sag at krydse en vej eller stå af eller på bussen, når man er blind eller handikappet. Slet ikke, når der er tale om så stort et trafikalt knudepunkt som krydset mellem ved Lystrupvej og Grenåvej.

- Der byudvikles meget langs Lystrupvej, og det er i den forbindelse, at vi er blevet gjort opmærksomme på, at krydset ikke er tilgængeligt for blinde og handikappede. Vi skal sørge for, at man kan stå af og på bussen og blive ledt det rigtige sted hen og den rigtige måde igennem signalanlægget, siger Mette Dyrlund Sahlertz, der ikke kan udelukke, at der skal mere omfattende tiltag til på sigt.

- Når man først begynder at kigge nærmere på sådan et kryds, kan der sagtens komme andre behov til syne, siger hun.