Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lejekontrakten til Restaurant Nordly er opsagt, og du skal ikke forvente, at der dukker et nyt spisested op i de ledige lokaler.

Nu forsvinder Risskov-restaurant endegyldigt

Der er forskel på ulykkesskalaen. Se bare den amerikanske parkbetjent Roy Sullivan, der over en 40-årig periode blevet zappet af lynnedslag hele syv gange. Helt så uheldig har Restaurant Nordly ikke været, men forløbet, der over det seneste halvandet år har ført til spisestedets endeligt, har også været ulyksaligt.

Først fik man én, så to, og til sidst alle dårlige gange tre sure smileys efter kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Du kan argumentere for, at det er en ulykke, som restaurantejerne selv har forskyldt, men russiske despoter har de næppe kunnet styre.

Cirka en uge efter at restauranten lukkede, og lejekontrakten blev sat til salg, trykkede Vladimir Putin den 24. februar sidste år på den røde knap og sendte russiske soldater i krig i Ukraine. Det har restaurationsbranchen som så mange andre lidt under lige siden.

Derfor er det måske ikke så underligt, at ingen har turde overtage Nordlys gamle lokaler, selvom prisen er blevet sænket gang på gang. Til sidst var stedet til salg til et symbolsk beløb på 49.000 kroner, men der var stadig ingen aftagere.

Det har man nu taget konsekvensen af. Lejekontrakten er opsagt, og der kommer næsten med statsgaranti ikke et nyt spisested i bygningen. I stedet kigger vi i dette nyhedsbrev nærmere på, hvad der så skal ske med ejendommen på Nordre Strandvej 2.

Vi bliver i nærområdet, og der er næsten tale om et regulært strandtema. Når jeg tænker på sommer, tænker jeg også på Bellevue Strand og synet og duften af hybenbuske ved overgangen over diget. Det tror jeg også, mange andre gør.

Måske derfor skabte det bølgegang, da man ud for Jacob Adelborgs Allé valgte at meje hybenbuskene ned med gravemaskiner for nyligt. To lokale har spurgt, om det er lovligt, eller om der er tale om vandalisme fra de fine folk i første parket for at skaffe en bedre udsigt?

Den dybere årsag til, at en grundejer ned til diget har fået dem fjernet, kan vi ikke svare på, men jeg har undersøgt sagen nærmere og kan sige så meget som, at du måske kan forvente en fremtid uden hybenbuskene på strandene i Risskov.

Til gengæld kan du stadig ryge på stranden, hvis du - ligesom jeg - har det som din last. Jeg har fået aktindsigt i et svar fra Sundhedsministeriet, der umuliggør et decideret rygeforbud på strandene i Risskov, selvom flere politiske partier i Aarhus Byråd var interesseret i at indføre det.

Meeen... Det er næppe det sidste, vi har hørt til den sag.

Har du et tip til mig?

Sidder du med en god historie, som andre bør høre?

Husk på, at du altid kan sende tips og forslag til emner, jeg bør tage op, til min mail krkie@risskovliv.dk eller på 2090 6277.

Det kan for eksempel være en historie fra foreningslivet, det kan være trafik, som ikke fungerer, en spændende personhistorie eller noget helt, helt andet.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Lejekontrakten til Restaurant Nordly er nu helt opsagt efter at have været sat til salg i et halvt år. Der kommer ikke en ny restaurant eller cafe i lokalerne, fortæller ejendommens ejer.

Nordly kunne heller ikke sælges til 'uhørt billig pris' - Hvad skal der nu ske med lokalerne?

Lejekontrakten er opsagt, efter ejerne af Restaurant Nordly forgæves har forsøgt at sælge lokalerne gennem et halvt år. Derfor har RisskovLIV snakket med ejendommens ejer om, hvad der nu skal ske med lokalerne.

Restaurantmægleren Mesut Dursuns telefon var rødglødende denne mandag, for Århus Stiftstidende kunne i sidste uge berette, at den i forvejen 'uhørt billige' pris for Restaurant Nordly var blevet sænket yderligere fra 295.000 til sølle 49.000 kroner.

Men de mange interesserede lejere ringede forgæves. Restaurant Nordly har opsagt sin lejekontrakt fra den 1. februar og flyttet sit inventar. Lokalerne er altså ikke til leje længere, og du skal ikke sætte næsen op efter, at der dukker en ny restaurant, cafe eller spisested op i de nu tomme lokaler.

Det fortæller Lis Thorbjørn, indehaver af ejendommen på Nordre Strandvejen, der siden 2017 har lagt hus til  Restaurant Nordly.

- Jeg havde en kontrakt med ejerne af Restaurant Nordly, og den sagde de op. Jeg kender ikke deres bevæggrunde, men det er ingen hemmelighed, at der ikke var stor aktivitet på lejemålet, siger Lis Thorbjørn, der har ejet bygningen siden 1991, til RisskovLIV.

Der kommer ingen ny cafe eller restaurant

I juni sidste år blev lejekontrakten til lokalerne for første gang sat til salg for 620.000 kroner på Restaurantsælgeren.dk. Det skete efter, at Restaurant Nordly fire måneder forinden var blevet lukket på ubestemt tid efter at have kradset tre sure smileys til sig under kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Ingen bed på krogen, så prisen for at overtage lejekontrakten blev i september 2022 sænket til 295.000 kroner. Resultatet blev dog det samme. Ingen restauratører stod klar til at rykke ind, og man lykkedes heller ikke med at lokke en ny lejer ind i folden med det heftige prisnedslag til 49.000 kroner, før kontrakten ophørte.

Nu er det i stedet op til Lis Thorbjørn at finde en ny lejer, og med ovenstående erfaringer in mente forventer hun ikke, at en ny restaurant genopstår i lokalerne.

- Nu er det hele stadig meget nyt, men det bliver ikke til en ny cafe eller restaurant, sådan som tiderne er i øjeblikket. Nu må vi se, hvad det så bliver til, men vi vil gerne have, at der fortsat ligger en forretning i lokalerne, siger Lis Thorbjørn.

Gerne en forretning, der inviterer folk indenfor

Hun har selv drevet tøj- og brugskunstbutikken Gestus fra de nu ledige lokaler og ved, at beliggenheden i begyndelsen af Nordre Strandvej er et fint sted at drive forretning. Ifølge Lis Thorbjørn kan lejemålet fremover blive alt fra en grønthandler til en ny butik for brugskunst. Det kan også blive noget helt tredje, hvis markedet vil det.

Hun har dog en klar præference for at leje lokalerne ud til et erhverv, der åbner op ud mod Nordre Strandvej og byder folk velkommen indenfor.

- Da vi købte ejendommen, var den helt skoddet til. Engang var det en købmand, men efterfølgende havde der været forskellige erhverv i bygningen, som ikke var særligt udadvendte, siger Lis Thorbjørn og fortsætter:

- Skal vi bestemme, skal der komme en forretning, der ikke lukker sig om sig selv. Det må meget gerne være noget, der åbner op udadtil, men i sidste ende er det markedet, der bestemmer.

Hybenbuskene på diget har udgjort bagtæppet til en strandtur på Bellevue Strand i al den tid, undertegnede kan huske. (Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix)

To læsere spørger: Må man slå hybenbuskene langs stranden ned, som man har gjort på Jacob Adelborgs Allé?

For nyligt blev hybenbuskene ud for Jacob Adelborgs Allé mejet ned med arbejdsmaskiner, og ændringen har været til at få øje på, hvis man passerer langs stranden.

Derfor har to læsere spurgt, om plantedrabet er lovligt, så det har jeg undersøgt nærmere i denne artikel.

Det korte svar er, at det er foregået helt efter bogen. Faktisk er det ligefrem noget, som måske gavner diget, selvom buskene med de purpur roser kan se nok så yndige ud.

Men det er altså nemmere sagt, end gjort at udrydde planten, der også har fået det lidet flatterende navn 'rynket rose'. Den er nemlig invasiv og vender med stor sandsynlighed tilbage igen næste år, medmindre man gør en indsats ud af at bekæmpe dem.

- Det skaber et postyr, når buskene bliver kørt helt i bund med en maskine, for det giver en stor forandring. Nogle siger, at de bare skal fjernes, mens andre synes, det er synd. Personligt synes jeg også, at de har deres plads, for de minder om duften af sommer, siger Erik Holk Poulsen, formand for Digelaget Vejlby Fed, og tilføjer:

- Men de skyder op igen næste år. Sidste år var der også maskiner, der havde kørt dem over ved Lærkevej og Tranevej, og nu er det altså groet op igen.

De ser fine ud, og mange lokaler forbinder hybenbuskene på diget med sol, sommer og stranden i Risskov, så er det egentlig lovligt at slå planterne ned? - Det har man netop gjort ud for Jacob Adelborgs Allé, så med det som krog undersøger vi i denne artikel spørgsmålet.

Hybenroser, kamtsjatka-roser eller rynkede roser.

Kært barn har mange navne, og de kan alle bruges om prydplanterne med de purpur blomster på diget, som mange lokale associerer med strandene ud for Vejlby Fed.

Derfor var det også en torn i øjet på to lokale, da de for nyligt passerede Jacob Adelborgs Allé. Her var en arbejdsmand godt i gang med skære hybenbuskene ned.

Sådan gik det til, da hybenbuskene ud for Jacob Adelborgs Allé blev slået ned for få uger siden. Foto: Privatfoto

Det syn gav dem efterfølgende anledning til at spørge: Tjener hybenbuskene et formål i forhold til at beskytte diget, og hvis ja, er det så lovligt at slå dem den?

'Ja, det er legalt' lyder det klare svar fra Line Henriette Broen, geolog ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Faktisk har det ligefrem en gavnlig effekt at fælde hybenbuskene.

- Ser man rent kystteknisk på det, skal et dige helst være uden større buske og træer, så det er faktisk fint, at man fjerner hybenbuskene. På den måde kan der måske komme et tæt græsdække i stedet, som giver diget en større styrke, siger Line Henriette Broen og tilføjer:

- Der er ikke nogen krav til bevoksningen på diget, men vi anbefaler, at man jævnfør retningslinjerne fra Kystdirektoratet har et græsdække på diget i stedet for det, man har i dag.

Ingen grund til postyr

Formanden for Digelaget Vejlby Fed, Erik Holk Poulsen, har også været forbi åstedet, hvor bevoksningen nu er mejet væk.

Han forstår godt, hvorfor lokale hæfter sig ved det hybenbuskenes bortgang.

- Det skaber et postyr, når buskene bliver kørt helt i bund med en maskine, for det giver en stor forandring. Nogle siger, at de bare skal fjernes, mens andre synes, det er synd. Personligt synes jeg også, at de har deres plads, for de minder om duften af sommer, siger Erik Holk Poulsen og tilføjer:

- Men de skyder op igen næste år. Sidste år var der også maskiner, der havde kørt dem over ved Lærkevej og Tranevej, og nu er det altså groet op igen.

Måske skal diget ryddes for hybenbuske i fremtiden

Ingen roser uden torne, lyder flosklen, men billedsproget har sin berettigelse, når emnet er hybenbuske. Ifølge Miljøministeriet er der god grund til at rynke på næsen over 'den rynkede rose,' for det er den mest invasive planteart i Danmark, der fortrænger områders naturlige flora og truer biodiversiteten.

Det giver altså god mening at beskære hybenbuskene, så græs, der faktisk hjælper med at bevare diget, kan få lov at gro i deres sted. Problemet er bare, at det er nemmere sagt end gjort at udrydde hybenroser. På sin hjemmeside skriver Miljøministeriet, at der 'kun er meget få veldokumenterede eksempler på, at det er lykkedes at udrydde rynket rose'.

Men ifølge Erik Holk Poulsen kan mindre end et regulært plantedrab måske også gå an.

- Kommunen og Kystdirektoratet vil sige, at man partout burde slå dem ned, og det er meget muligt, at det om nogle år bliver et krav, at man slår dem ned. Jeg synes nu faktisk, det giver mening at bevare et smalt bælte af hybenroser, siger formanden for Digelaget Vejlby Fed og fortsætter:

- De holder ikke det mindste på diget, men af erfaring kan jeg konstatere, at de fungerer fint som sandfang. På den måde undgår man, at der lægger sig sand i 20 centimeters højde på strandvejene, og det er godt, hvis man kan minimere trafikken af sand til og fra diget.

Det bliver ikke forbudt at ryge på strandene i Aarhus Kommune, men måske bliver strandgæster i fremtiden mødt af en anbefaling om at lade være. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune må se nyt forslag gå op i røg: Sundhedsministeriet sætter en stopper for rygeforbud på strandene i Risskov

Politikere vil indføre et forbud mod rygning på strandene i Aarhus Kommune, men det kan ikke lade sig gøre.

Der er ganske enkelt ikke lovhjemmel til det, lyder beskeden fra Sundhedsministeriet til Aarhus Kommune.
Det får dog ikke politikerne til at bakke på ambitionen om at få færre til at ryge på stranden og færre til at smide skodder i sandet.

Thomas Medom (S) og Mahad Yussuf (R), som står bag forslaget, vil i stedet henstille til, at der ikke bliver røget på strandene. Det kan ske ved hjælp af skilte og forskellige kampagner.

Rygning kan ikke forbydes på stranden, men politikerne vil finde en anden måde at få røgen og cigaretterne væk fra sandet.

Det blev kaldt et sympatisk forslag, da byrådet diskuterede det i begyndelsen af 2021.

Strandene skulle gøres røgfrie. Så ville ikke-rygere slippe for cigaretrøg, og det ville være slut med at finde skodder i sandet på Bellevue Strand, Den Permanente og alle de andre strande i Aarhus Kommune.

Forslaget blev stillet af SF og Det Radikale Venstre, og det mødte stor opbakning fra de øvrige partier, selvom der var lidt forskellige holdninger til, hvordan sådan et forbud skulle indføres.

Men i dag, to år senere, kan du stadig hive lighteren frem og fyre op for et skud nikotin, mens du står i vandkanten eller ligger på håndklædet. Strandgæster vil vide, at der også stadig bliver skoddet i sandet.

Det skyldes ikke, at politikerne har glemt de røgfrie intentioner, men det er ganske enkelt ikke muligt at indføre et forbud mod rygning på stranden.

Efter lang svartid er det ordlyden i et svar fra Sundhedsministeriet til Aarhus Kommune, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har fået aktindsigt i.

Det har fået Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune til at lave et notat, hvori der står, at ”der ikke kan indføres rygeforbud på udearealer udenfor Aarhus Kommunes institutioner. De kommunalt ejede strande er omfattet heraf”.

Skilte og kampagner

Rygeforbuddet er derfor skoddet, og det er ærgerligt, mener Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge og en af politikerne bag forslaget. Han tror dog stadig på, at man kan komme rygning på strandene til livs eller i hvert fald bringe det ned på et markant mindre niveau.

- Vi skal arbejde videre på muligheden for at henstille til, at man ikke ryger. Vi skal bruge den venlige tilgang, og det kan gøres med skilte og kampagner. På den måde skal vi vise fremtidens potentielle rygere, at det er en dårlig vej at gå, siger Thomas Medom.

Ved at henstille til at lade være med at ryge er håbet, at flere rygere vil blive bedre til at smide skodderne i skraldespanden. Foto: Christian Gnutzmann

Kan man risikere at udskamme rygere ved at sætte skilte op, hvor man henstiller til at lade være med at ryge, selvom man egentlig godt må ryge?

- Jeg har stor tillid til, at man viser hensyn til hinanden, og jeg tror også, at de fleste vil respektere sådan en henstilling, siger rådmanden.

Kan være nok med en henstilling

Det har været muligt for Aarhus Kommune at indføre rygeforbud ved byens busstoppesteder, så det ærgrer forslagsstiller Mahad Yussuf (R), at man ikke kan lave samme greb på de kommunale strande.

- Jeg håber, det er muligt at udfordre juraen i svaret fra Sundhedsministeriet, men vi vidste godt, at det ville blive svært at forbyde rygning på strandene. Det havde været optimalt, hvis man havde kunnet lave rygezoner, siger Mahad Yussuf.

Han erkender dog samtidigt, at et decideret forbud mod rygning havde været umådeligt svært at håndhæve. I hans øjne når man måske lige vidt ved at nudge rygere til at beholde smøgerne i lommen eller pænt bede dem om at tænde deres cigaretter i rygezoner.

- Et forbud er jo ikke mere værd end, hvorvidt folk respekterer det. I byrådet har vi netop behandlet et forslag, hvor vi beder folk om at slukke for deres bilmotor i stedet for at holde i tomgang, og det er samme princip, siger Mahad Yussuf og fortsætter:

- Det er heller ikke realistisk, at man kan håndhæve det, og når vi nu ikke kan lave et decideret forbud mod rygning på strandene, er det fint, hvis man i stedet appellerer til folk og beder dem tage hensyn til den store majoritet af strandens brugere, som ikke er rygere.

Lokalplan blev fjernet i 11. time, mens vraget politiker fra Risskov scorer topjob

Kort nyt fra Vejlby-Risskov, som du også kan have gavn af.

Kort nyt fra Vejlby-Risskov, som du også kan have gavn af.

Ny lokalplan blev fjernet fra byrådets dagsorden i sidste øjeblik

Her ses et skitseret bud på, hvordan facaden af byggeprojektet vil se ud set fra Lystrupvej. Spørgsmålet er, om lokalplanen nu vil blive ændret. Foto: Fra lokalplan

Det lignede, at byrådsmødet sidste onsdag skulle blive dagen, hvor lokalplan 1119 for området ved sidevejen til Lystrupvej, Latyrusvej, skulle endeligt vedtages.

Sådan gik det ikke. Byggeprojektet, der indeholder omkring 300 boliger, et mindre areal til erhverv og en mulig dagsinstitution, blev fjernet fra byrådsdagsordenen kort før mødet.

Steffen Wich, Byrådsmedlem for Socialdemokratiet, fortæller til RisskovLIV, at der var 'noget byggeteknisk ved projektet, som skulle genbesøges'.

Størstedelen af indsigelserne mod det foreslåede projekt stammer fra Bynkevej i villakvarteret på den modsatte side af Lystrupvej, hvor alle beboere på villavejen blandt andet har ytret sine bekymringer over byggehøjden i et samlet høringssvar.

Pædagogmangel rammer dagsinstitution i Risskov

Foto: Colourbox

I Idrætsbørnehuset Hoppeland ved Veri Centret er der plads nok til flere børn. Faktisk står tre af børnehavens stuer tomme, men Hoppeland kan i øjeblikket ikke tage imod flere børn, fordi der mangler personale.

 Det skriver TV2 Østjylland.

- Der er bare færre, der søger, og vi har jo brug for de rigtige, siger Bettina Skriver, pædagogisk leder for Hoppeland, der ellers gerne ville åbne en ekstra stue til vuggestuebørn, til TV2 Østjylland.

Pædagogmanglen kan få betydning for forældre og børn i 8240 Risskov. I Aarhus Kommune har man hidtil haft garantidistrikter, hvor alle børn er blevet tilbudt en plads i en dagsinstitution indenfor distriktet, de er bosat i.

Men til onsdagens byrådsmøde vedtog de århusianske lokalpolitikere en ændring på et år, hvor forældre ikke længere er garanteret en institutionsplads i deres garantidistrikt.

Så er det ikke muligt at få plads i Idrætsbørnehuset Hoppeland eller en anden dagsinstitution i 8240 Risskov, kan børn i stedet ende med at blive tildelt en plads et helt andet sted i Aarhus Kommune.

Rådmand vil drysse penge ud over flere lokale idrætsforeninger

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (RV) vil i alt dele knap 46 millioner kroner ud til 44 forskellige idrætsforeninger i Aarhus Kommune - herunder adskillige i 8240 Risskov.

Forslaget skal endeligt vedtages af byrådet i Aarhus Kommune efter vinterferien, men sker det, kan følgende lokale idrætsforeninger se frem til disse tilskud:

  1. Risskov Tennisklub -  Et tilskud på 182.000 kroner til energioptimering.
  2. Skovbakken Tennis - Et tilskud på 296.875 kroner til at etablere pickleball baner
  3. Vejlby-Risskov Hallen - 325.000 kroner til foreningsfitness og nyt klublokale

Vraget toppolitiker fra Risskov scorer nyt job

Den tidligere næstformand for Radikale Venstre, Andreas Steenberg, led nederlag ved novembers folketingsvalg og blev ikke genvalgt.

Sidenhen har der været stille om hans situation, men den tidligere politiker, der er bosat i Risskov, har nu fået nyt job i den århusianske softwarevirksomhed Systematic.

Som ny Public Affairs Executive kommer han til at arbejde tæt sammen med en anden Risskov-borger, nemlig CEO og stifter af Systematic, Michael Holm.

- Jeg glæder mig til at tage hul på et nyt kapitel sammen med Michael og de mange dygtige mennesker i Systematic, som jeg lærte at kende, da jeg sad i Regionsrådet, og vi implementerede Systematics elektroniske patientjournal i 2011-2012.

- Det var og er en succes, som har frigivet tid til patienterne. Og det er jo, hvad det hele handler om; at udvikle it-løsninger, som forbedrer vores samfund. Systematic er med til at løse nogle af de store udfordringer med sundhed, sikkerhed og klima, og det glæder jeg mig til at bidrage til, fortæller Andreas Steenberg i en pressemeddelelse fra Systematic.