Mens udvidelsen af Risskov Skole står på, skal eleverne undervises i ældreboliger
Byggeri kan være en langvarig omgang, og mens Risskov Skole udvides, skal en andel af eleverne allerede fra næste skoleår og en årrække frem genhuses på Plejehjemmet Hørgården - godt en halv kilometer fra folkeskolen ved foden af Vestre Strandallé.
Det er Sundhed og Omsorg, der har valgt at stille en længe bestående af 27 ældreboliger til rådighed, da der ikke som udgangspunkt er behov for at bruge lejlighederne til deres egentlige formål foreløbigt.
- Imens der tegnes, regnes og bygges på Risskov Skole er der brug for, at en del af eleverne modtager undervisning et andet sted. Det er helt oplagt at bruge den kapacitet, der er til rådighed på Plejehjemmet Hørgården, og jeg er rigtig glad for, at Sundhed og Omsorg kan se fordelene i et samarbejde, skriver rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), i et skriftligt svar til RisskovLIV.
Ældreboligerne skal ombygges, så de bliver egnet til undervisning, men allerede nu er der lagt op til, at pædagogikken skal gentænkes i de nye midlertidige klasselokaler.
- Der er jo tale om ældreboliger, der nu skal bruges som klasselokaler, men vi forsøger at skabe nogle alternative undervisningsmiljøer, så ombygningen bliver ikke med henblik på at etablere klasselokaler som
dengang, du og jeg gik i skole, fortæller Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge.
Risskov Skoles ledelse og skolens bestyrelse er som udgangspunkt positivt indstillet på, at eleverne fremover skal genhuses på et plejehjem, men anerkender samtidig, at der formentlig vil opstå benspænd undervejs.
Folkeskolen repræsenterer ét stadie af livet, plejehjemmet et andet, men i de næste år skal elever fra Risskov Skole vænne sig til at blive undervist klos op ad plejehjemsbeboerne på Plejehjemmet Hørgården. Forløber alt efter planen, møder skolelever ind til time på plejehjemmet allerede fra næste skoleår.
Børn og Unge har længe ledt med lys og lygte efter et passende sted at genhuse en andel af folkeskolens elever, mens den store udvidelse af Risskov Skole pågår de næste mange år. Muligheden for at bruge Bellevuehallen eller Risskov Bibliotek er også blevet belyst, men i stedet har Sundhed og Omsorg valgt at stille en fløj med 27 ældreboliger fra Hørgården til rådighed.
- Imens der tegnes, regnes og bygges på Risskov Skole er der brug for, at en del af eleverne modtager undervisning et andet sted. Det er helt oplagt at bruge den kapacitet, der er til rådighed på Plejehjemmet Hørgården, og jeg er rigtig glad for, at Sundhed og Omsorg kan se fordelene i et samarbejde, skriver rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), i et skriftligt svar til RisskovLIV.
- Det er for mig at se en win-win-situation. På Hørgården venter nemlig ikke bare egnede lokaler, men også mødet mellem generationer. Skoleelever og plejehjemsbeboere får deres hverdag i nærheden af hinanden. Det kan give et værdifuldt perspektiv på tilværelsen for både unge og ældre og bringe meget godt med sig.
Hvilke elever skal efter planen møde til undervisning på Hørgården?
Det er allerede blevet besluttet, at hverken de yngste elever i 0-2. klasse eller afgangseleverne i 9. klasse skal undervises på Plejehjemmet Hørgården.
Har du en barn i eksempelvis 5. klasse, skal du ikke frygte, at vedkommende kommer til at skulle tilbringe et helt skoleår på Hørgården.
I øjeblikket er der lagt op til, at årgange på skift skal benytte sig af Hørgården til tema-forløb og større projekter.
Ældreboliger skal ombygges til store rum og værksteder
At elever fra Risskov Skole fremover får deres skolegang cirka 500 meter væk på Hørgården betyder ikke, at en eller flere plejehjemsbeboere må gå fra lejlighed og hjem. Aarhus Kommune skal til gengæld finde et andet sted at placere de ukrainske flygtninge, som senest har boet i de etværelseslejligheder, der fremover skal bruges til undervisning.
Der er altså ikke tale om klasseværelser i traditionel forstand, så selvom rådmanden betegner lokalerne som 'egnede', skal der en ombygning til.
- Der er jo tale om ældreboliger, der nu skal bruges som klasselokaler, men vi forsøger at skabe nogle alternative undervisningsmiljøer, så ombygningen bliver ikke med henblik på at etablere klasselokaler som dengang, du og jeg gik i skole, fortæller Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge.
Fløjen, hvor elever fra Risskov Skole fremover skal undervises, består kort fortalt af en lang gang med lejligheder langs. I øjeblikket er planen, at man sløjfer lejlighederne i hver sin ende af gangen, lægger dem sammen og skaber to store formidlingsrum. De resterende lejligheder vil i stedet blive brugt som grupperum og værksteder.
- Skolen vil gerne afprøve en anden type pædagogik, og det kan være, at nogle af erfaringerne herfra kan blive relevante og komme i spil i måden, vi udformer den kommende udvidelse, siger Anne Marie Due Schmidt.
Alternativet kunne være blevet pavilloner
Man får god tid til at gentænke pædagogikken, for der kan gå mange år, før den planlagte udvidelse af Risskov Skole på mere end 3.000 kvadratmeter kan indvies, men med genhusningen på plads kan Børn og Unge for alvor begynde at fokusere på det kommende byggeri.
- Første skridt var at finde et sted at genhuse eleverne, og nu har vi fundet en god midlertidig løsning, som Sundhed og Omsorg er indstillet på at stille til rådighed de næste 10 år, siger Anne Marie Due Schmidt.
- Kan du sige noget om, hvad tidshorisonten er?
- Nej, men byggeri er noget langsomt skidt, så har man børn på skolen eller skrevet op til skolen, så kan man godt begynde at indstille sig på, at de når at få erfaringer med Hørgården.
Kan protester fra forældre ændre på det?
- Vi skal jo tilbyde dem genhusning og placere eleverne et sted, men jo, protester kan altid flytte noget. Omvendt ville der også kunne komme protester, hvis vi valgte at opsætte pavilloner, som er den typiske løsning. Al forandring er svær, men det er sjældent, at vi er så heldige som her, hvor en anden magistratsafdeling har kunnet stille tomme lokaler til rådighed så tæt på Risskov Skole, siger Anne Marie Due Schmidt.
Ledelse og bestyrelse vælger at se positivt på det
Måske derfor har skolens ledelse og bestyrelse valgt at tage ja-hatten på i forhold til genhusningen på Hørgården. I en intern besked fra skoleleder Lene Brejnegaard fremgår det, at man håber på forældrenes opbakning til det sceneskifte, som en stor andel elever vil komme til at opleve i løbet af deres skolegang.
- Vi ser frem til at komme i gang med denne spændende proces og kan se rigtig mange muligheder for at udnytte situationen til også at indtænke skoleudvikling. Vi forestiller os, at vi igennem genhusningsårene kan indsamle erfaringer, som kan bruges i det nye skolebyggeri, skriver Lene Brejnegaard og fortsætter:
- Selvfølgelig bliver det også forbundet med benspænd, men i ledelsen og i bestyrelsen vælger vi at fokusere på mulighederne og ved fælles hjælp overvinde udfordringerne. Vi håber på jeres opbakning til dette spændende projekt. Da det kommer til at stå på i flere år, vil der formodentligt være rigtig mange årgange, der når at få oplevelsen ved at blive genhuset.
Ingen mangel på ældreboliger
Mens genhusningen står på, vil Sundhed og Omsorg gå i tænkeboks og overveje, hvordan de midlertidige undervisningslokaler skal bruges i fremtiden, når udvidelsen af Risskov Skole står færdig, og eleverne er atter er tilbage på deres vante matrikel.
I øjeblikket er der ikke behov for flere ældreboliger i Risskov, og indflytningen kommer ikke til at påvirke den udvidelse af Hørgården, som byrådet i Aarhus Kommune vedtog i efteråret sidste år. I stedet ser rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), en mulighed for, at beboerne på Hørgården kan få glæde af genhusningen.
- Der er få ting, der er så livsbekræftende som lyden og synet af glade børn, og derfor åbner vi gladelig dørene for Risskov Skole. I Aarhus har vi gode traditioner for at skabe mulighed for at unges og gamles livsverdener fletter sig ind i hinanden. Vi har det nybyggede Generationernes Hus på Aarhus Ø og nogen husker måske udsendelsesrækken ”180 dage på plejehjem”, hvor unge flyttede ind på et plejehjem i det nordlige Aarhus. Og nu om lidt, så skaber vi forhåbentlig en lille smeltedigel på Hørgården, skriver rådmanden i et skriftligt svar til RisskovLIV.