Grundejerformand og trafikvagt tvivler på værdien af ny fartdæmpning: Hjælper det at sænke farten på så lille en del af Nordre Strandvej?
Farten på en del af Nordre Strandvej skal fra foråret sænkes til 40 km/t, og det kan formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, Bent Hjorth, som sådan ikke klage over.
Foreningen har længe haft et ønske om netop at dæmpe hastigheden, men Bent Hjorth har svært ved at se værdien af den nye fartdæmpning, når den kun bliver indført på en mindre strækning af Nordre Strandvej. Særligt når den udvalgte strækning ikke er der, hvor morgentrafikken er farligst for de bløde trafikanter.
- Den udvalgte zone er slet ikke der, hvor vi oplever morgentrafikken som mest hektisk. Det er snarere på strækningen mellem Ådalsvej og Blåmunkevej, at en fartdæmpning ville gøre størst forskel for de bløde trafikanter. Så jeg undrer mig, men jeg vil ikke sidde og surmule over kommunens valg, siger Bent Hjorth.
Senere i forsøget med en hastighedsnedsættelse får han chancen for at argumentere for, hvorfor farten bør sænkes på hele Nordre Strandvej - og det vil han gøre. Ifølge Vejdirektoratet er der ingen tvivl om, at trafiksikkerheden øges, når hastigheden sænkes.
Er du vant til at køre til Veri Centret eller på Nordre Strandvej, kan du godt begynde at vænne dig til at træde lidt lettere på speederen.
For til foråret bliver fartgrænsen sænket til 40 kilometer i timen på vejene omkring indkøbscentret samt på en mindre del af Nordre Strandvej nær Bellevuehallen - helt præcist på de 760 meter, der adskiller Birkevej og Blåmunkevej.
Forsøget med at sænke farten på de to strækninger i Risskov bliver gjort i trafiksikkerhedens navn, men gør det faktisk Lille Ries krydsning over Nordre Strandvej tryggere?
Spørger man Vejdirektoratet, er der ingen tvivl om, at dét at sænke farten fører til en bedre trafiksikkerhed. Til gengæld kan Bent Hjorth, formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, godt være i tvivl om effekten af forsøget, når bilisterne kun skal lette foden fra gaspedalen på en lille del af Nordre Strandvej.
- Misforstå mig ej, for jeg er glad for, at Nordre Strandvej er blevet udtaget til at være et sted, hvor man afprøver en lavere hastighed. Det har været et ønske fra grundejerforeningens side. Jeg bliver bare nødt til at stille spørgsmålstegn ved værdien af forsøget, når den udvalgte strækning ikke er længere, siger Bent Hjorth og tilføjer:
- I min optik giver det klart mest mening, hvis farten blev sænket på hele Nordre Strandvej, så man vidste, at man kørte ind i en fartzone.
Morgentrafikken er værre på andre dele af Nordre Strandvej
Sammen med andre frivillige er Bent Hjorth vant til at stå iført gul refleksvest langs Nordre Strandvej og hjælpe Strandskolens elever sikkert over vejen om morgenen i myldretiden. Derfra har han erfaret, at der skal mere til end en fartdæmpning mellem Birkevej og Blåmunkevej, hvis hensigten med hastighedsnedsættelsen er at beskytte de mindste i trafikken.
- Den udvalgte zone er slet ikke der, hvor vi oplever morgentrafikken som mest hektisk. Det er snarere på strækningen mellem Ådalsvej og Blåmunkevej, at en fartdæmpning ville gøre størst forskel for de bløde trafikanter. Så jeg undrer mig, men jeg vil ikke sidde og surmule over kommunens valg.
- Alle tiltag er en positive, men jeg må erkende, at jeg er skuffet over, hvor kort den udvalgte strækning er blevet, siger Bent Hjorth.
FAKTABOKS
I øjeblikket handler forsøget ikke om at skabe tryggere skoleveje
Men i Teknik og Miljø-afdelingen var man indstillet på, at der ville være lokal skuffelse og masser holdninger til de 15 strækninger i Aarhus Kommune, som man i første omgang sænker farten på. Det fortæller Lars Clausen, specialkonsulent i Mobilitet hos Aarhus Kommune.
- I første del af forsøget er det os, der har truffet en beslutning om vejene, der indgår i det. Vi ved godt, at der lokalt vil være masser forslag til, hvad vi skulle have gjort i stedet for, men nu er forsøget skudt i gang, og borgerinddragelsen kommer i næste fase, siger Lars Clausen og fortsætter:
- Lige nu er meningen, at vi skal have de faglige briller på og indsamle erfaringer og evaluere på fartdæmpningen på de 15 første veje, og de er først og fremmest udvalgt, fordi de er forskellige fra hinanden og har forskellige karakteristika. Det er ikke et skolevejsprojekt, selvom det selvfølgelig ville være genialt, hvis de hidtidige forsøg med fartdæmpning også resulterede i sikrere skoleveje.
Men efter sommerferien lyder startskuddet til næste del af forsøget, og der er Teknik og Miljø klar til at gå i dialog med Vejlby Risskov Fællesråd og borgere om deres ønsker om strækninger, som forsøget med med at sænke hastigheden til 40 km/t kan udvides til.
Det ser Bent Hjorth frem til.
- Jeg håber, at jeg bliver indbudt, for jeg vil glæde mig til at komme med en begrundelse for, hvorfor man bør sænke farten på hele Nordre Strandvej, eller som minimum fra Ådalsvej til Rolighedsvej, siger Bent Hjorth.
En fartdæmpning har en effekt
Tiden må vise, om hastigheden senere bliver sænket på hele Nordre Strandvej, men foreløbigt vil forsøgsordningen mellem Birkevej og Blåmunkevej have en gavnlig effekt på trafiksikkerheden. Også selvom det måske kommer til at knibe for nogle bilister at overholde den nye fartgrænse.
Det fortæller Winnie Hansen, der er fagkoordinator i afdelingen for Trafiksikkerhed og Cykling ved Vejdirektoratet.
- Vi ved fra andre kommuner og fra internationale evalueringer, at det her er en god idé. Jo lavere hastigheden er, jo større er sandsynligheden for at undgå ulykker.
Kan man være sikker på, at det har en effekt, når det ”kun” er grænsen, man ændrer, uden at lave bump eller lignende?
- Man får selvfølgelig større nedsættelse, hvis man gør mere. Men selvom man kun ændrer hastigheden, har det en betydning for, hvor hurtigt folk kører, og det bliver trygheden større af, siger Winnie Hansen.
Hun henviser blandt andet til en evaluering af et lignende projekt, der blev lavet for år tilbage i Gladsaxe Kommune, hvor 71 procent af de adspurgte borgere efterfølgende mente, at 40 kilometer i timen eller lavere var den rigtige hastighedsgrænse. Også antallet af uheld faldt på steder med nedsat fartgrænse.