RisskovLIV undersøger: Er det nemmere at bede om tilgivelse for sit ulovlige byggeri i Risskov, end det er at søge om tilladelse først?
Er det nemmere at bede om tilgivelse for sit ulovlige byggeri i Risskov, end det er at søge om tilladelse først?
Ja, viser tallene fra aktindsigt, men bygger du langt ved siden af det tilladte, så risikerer du altså også at måtte bøde hårdt for det.
Det sker dog sjældent. Gennem de seneste knap to år har der været 61 lovliggørelsessager af byggeri i Vejlby-Risskov, og man kan roligt sige, at de fleste har været ganske udramatiske.
Derfor har Aarhus Kommune og dansk lovgivning også en tendens til at se nådigt på ulovligt byggeri, men det ændrer sig, når en byggesynder vælger at bygge noget, som vedkommende aldrig havde fået tilladelse til.
Disse sager, hvor fysisk lovliggørelse, altså ombygning eller nedrivning af ulovligt byggeri, har der været en håndfuld af i lokalområdet de seneste to år.
- De mere vanskelige eksempler opstår, når man bygger noget, som man ikke ville have fået lov til - eller noget, der ikke overholder byggetilladelsen. Så kan kommunen heller ikke bare sige, at alt er i skønneste orden, men der skal meget til, før vi juridisk kan ønske fysisk lovliggørelse, og udgangspunktet ifølge juraen er, at man skal have tilgivelse, fortæller Torben Simonsen, kontorchef i Byggeri hos Aarhus Kommune.
'Byg løs og blæs på den byggetilladelse, du måske aldrig har fået, for du kan altid bede Aarhus Kommune om tilgivelse på bagkant og opnå syndsforladelse,' sagde den skruppelløse byggerådgiver til bygherren i Vejlby Risskov i dette fiktive eksempel.
Så groft karikeret foregår det ikke i virkeligheden. Flere lokale kilder har dog givet udtryk for, at det virker nemmere at springe over ansøgningsprocessen, hvor man enten får accepteret eller afvist sin byggetilladelse, for i stedet at bygge løs, sige 'pardon' og få amnesti af kommunen efterfølgende.
Ved første øjekast virker der til at været noget om snakken, når man kigger på en lang række lovliggørelsesager fra 8240 Risskov i perioden fra 2020 til 2022.
En aktindsigt fra Aarhus Kommune viser, at 57 ud af 61 lokale sager er endt med retlig lovliggørelse, hvor byggeri-afdelingen har givet absolution ved at gøre ulovlige forhold lovlige med en efterfølgende tilladelse eller dispensation.
Torben Simonsen, kontorchef i Byggeri"Jeg tror ikke på, at nogle folk i ond tro siger: "Kør bare på, selvom det er ulovligt, for vi får jo nok tilladelse til sidst alligevel".
Men hvad den opmærksomme læser måske har studset over, er Aarhus Kommune ikke helt græskkatolske med ulovligt byggeri. I øjeblikket verserer der fire lovliggørelsessager i lokalområdet, hvor det ser ud til, at bygherre må betale for sine byggesynder med fysisk lovliggørelse - altså ombygning eller nedrivning, måske en kombination, der bringer de ulovlige forhold i orden.
Tilgivelse er udgangspunktet
Så Torben Simonsen, kontorchef ved Byggeri i Aarhus, er det faktisk nemmere at bede om tilgivelse for sit ulovlige byggeri, end det er at bede om tilladelse i første omgang?
- Mange gør jo den holdning gældende, men det er ikke noget, Aarhus Kommune bestemmer. Vi skal følge juraen og lovgivningen, og i alle lovliggørelsessager skal man starte med at vurdere, om man faktisk havde fået tilladelse, hvis man havde søgt. Ville man have fået den, vil det munde ud i retlig lovliggørelse, fortæller Torben Simonsen og tilføjer:
- De mere vanskelige eksempler opstår, når man bygger noget, som man ikke ville have fået lov til - eller noget, der ikke overholder byggetilladelsen. Så kan kommunen heller ikke bare sige, at alt er i skønneste orden, men der skal meget til, før vi juridisk kan ønske fysisk lovliggørelse, og udgangspunktet ifølge juraen er, at man skal have tilgivelse.
Hushandler fører til mange sager
Forestil dig, at du lige har fået overdraget nøglerne til dit nykøbte hus på en dejlig villavej i Vejlby eller Risskov. Dit internet er endelig blevet aktiveret, og nu sidder du på Bygnings- og Boligregistrets (BBR) hjemmeside og tjekker, om de faktiske forhold for dit nye hjem stemmer overens med registrets.
'Det var lige godt pokkers,' tænker du, for drivhuset, som boligens tidligere ejer har opført, er intet sted at finde i registret. Derfor kontakter du Aarhus Kommune, så fejlen kan rettes, og det indleder en lovliggørelsessag.
- Vi har mellem 500 og 600 lovliggørelsessager om året, og det er ganske få, der ender dramatisk, fordi nogen har bygget noget andet, end de har tilladelse til. Størstedelen er sager, som måske opstår i forbindelse med en hushandel, og de drejer sig typisk om skure, carporte og drivhuse, der ikke er blevet godkendt tidligere, selvom tilladelsen var blevet givet, hvis man havde søgt. Der har vi ikke noget grundlag for at kræve fysisk lovliggørelse, siger Torben Simonsen.
Hvordan bliver I gjort opmærksomme på skure og udhuse, der er blevet bygget, uden at nogen har søgt om tilladelse hos kommunen?
- Det er sjældent noget, vi gør selv, selvom der kan ske det, at vi kigger på luftfoto af en grund og bemærker, at der måske er en tilbygning, som aldrig er blevet godkendt. Ellers sker det typisk via henvendelser om BBR-registret, og det kan også være, at Skat henvender sig, hvis de har bemærket noget, som kan være ulovligt, siger Torben Simonsen, der tilføjer:
- Der er også nye ejendomsvurderinger på vej, og der kører i øjeblikket et projekt, hvor vi sender grundlaget for vurderingerne ud til boligejerne og opfordrer dem til at tjekke, om det stemmer overens med BBR.
Måtte bygge to hemse - men opførte i stedet et loftrum til udlejning
Men når nogen så bygger noget, de ikke ville have fået tilladelse til, rykker kommunen da ud som retfærdighedens vogtere og nedkalder både nedbrydningskugler og bulldozere over det ulovlige byggeri?
Nej.
- Det er sjældent, at fysiske lovliggørelsessager forløber så simpelt, at folk bare retter det ulovlige til, så det bliver lovligt. I sådan et sagsforløb skal kommunen vurdere, hvad man kan og ikke kan godkende, og de kan virkelig trække ud. Den mest kendte af disse sager er Tronkærlund i Skødstrup, hvor bygherre byggede et helt hus til trods for, at vi flere gange forsøgte at standse det, fordi det var for højt, siger Torben Simonsen.
- Politiet har taget over, der har været retssager, dagsbøder, og selvom kommunen fik en klar dom i 2017 om, at det skulle rives ned, så står huset der endnu.
Det samme gælder villaen på Skolevangs Allé 15 i Risskov. Som du kan læse mere om her, blev den i december 2021 gjort ulovlig med en afgørelse i Byggeklageenheden, da det nybyggede hus både er højere og bredere, end hvad der var givet tilladelse til.
Den sag står stadig på, men som du kan læse mere om her, slipper bygherren næppe for at skulle fysisk lovliggøre dele af de ulovlige forhold. Det samme gælder ejeren af Nordre Strandvej 7, der tilbage i 2010 fik tilladelse til at opføre to opdelte hemse på hver 4,5 kvadratmeter i øverste etage.
Men da ejeren i 2020 ønskede at indberette ændringerne til BBR-registret, viste det sig, at man i stedet havde bygget et loftrum på 29 kvadratmeter, der efterfølgende var blevet brugt som lejemål. Det skriger til himlen, at det strider imod byggetilladelsen, og Aarhus Kommune har sidenhen givet afslag på en dispensation.
I stedet er bygherre blevet præsenteret for to måder, hvorpå det ulovlige byggeri kan gøres lovligt ved fysisk tilpasning: Enten opdeler vedkommende loftrummet i én eller flere hemse på 4,5 kvadratmeter, der alle skal have hver sin opgang og holdes adskilt fra hinanden. Alternativt skal det gøres til et uudnyttet loftrum med en brandadskillende lem, så det ikke er muligt at komme op uden at åbne en lem.
Sidstnævnte 'vil nok være den billigste løsning,' pointerer den kommunale sagsbehandler. Det viser en aktindsigt i sagen, som RisskovLIV har fået.
Klagemyndighed ser nådigt på byggesyndere
For netop privatøkonomisk tab og samfundsmæssigt værdispild er blandt de overvejelser, som Aarhus Kommune skal gøre sig, når der skal tages stilling til, om man vil kræve fysiske ændringer, før man kan gøre det ulovlige lovligt. Om der er handlet i god eller ond tro, eller om en retlig lovliggørelse skaber en uønsket præcedens for andre, der kunne driste sig til at bygge ulovligt, er også hensyn, som kommunen skal vurdere.
Her bliver Aarhus Kommune også nødt til at skele til afgørelser fra Byggeklageenheden, hvor borgere kan klage over kommunens kendelser inden for byggeloven. Klagemyndigheden har ifølge Torben Simonsen, kontorchef i Byggeri ved Aarhus Kommune, en tendens til at være meget tilgivende med sine afgørelser, og det er Aarhus Kommune nødt til at tage bestik af.
- Man kan se, at Byggeklageenheden ofte lægger vægt på, at det er uforholdsmæssigt dyrt med fysisk lovliggørelse. De kigger meget på, hvilken betydning de ulovlige forhold har: Giver det naboen skygge- og indbliksgener, har man handlet i ond tro, er der sket misforståelser, og er det bare et hjørne af en ejendom, der er 20 centimeter for højt, eller er det en grov overtrædelse? Hvad er økonomien forbundet med det, og har det ulovlige en betydning for nogen? fortæller Torben Simonsen.
Men uanset om det er i god eller ond tro, burde folk så ikke vide, at de i mange tilfælde skal bede om tilladelse, før de bygger noget?
- Jo, det burde folk, og jeg ved ikke, hvor det går galt. Jeg tror, at folk tror, alt fungerer efter bogen, når de har rådgivere eller tømrerfirma på, men det at søge tilladelse kan også glippe for de professionelle, som så måske finder på praktiske løsninger på stedet, siger Torben Simonsen og tilføjer:
- Fra nogle sager kan vi også se, at folk måske ikke opfatter byggetilladelser helt så bindende, som de faktisk er. Det kan være, at tømreren siger: 'Det var da et usselt vindue, vil du ikke hellere have ordentlig knap?' Det giver du grønt lys til, fordi du formoder, at tømreren har styr på det.
- Jeg tror ikke på, at nogle folk i ond tro siger: "Kør bare på, selvom det er ulovligt, for vi får jo nok tilladelse til sidst alligevel".