Behold skolens DNA og drop de drypvise småudvidelser: Arkitekten Mikkel har tegnet sit bud på, hvordan Risskov Skole kan udvides
- I min optik er det værste, man kan gøre i forbindelse med udvidelsen af Risskov Skole, at blive ved med at skære i de grønne arealer og udvide i fladen med etplansbyggerier, fordi det er den billigste måde at bygge på, siger Mikkel Seier Christoffersen, der er lokal arkitekt og tidligere elev på netop Risskov Skole.
Fra sit køkkenbord har han derfor tegnet et bud på, hvordan man kan bygge videre på skolens nuværende struktur og dermed bevare en vigtig del af skolens DNA - de grønne arealer.
Skitsen tjener nu som inspiration for Børn og Unge, der fortsat er ved at afdække, hvordan man bedst realiserer en ny udvidelse af Risskov Skole til 153 millioner kroner. Men om man også kommer til at gå samme vej med byggeriet, som Mikkel Seier Christoffersen foreslår, er endnu for tidligt at sige.
- Vi er glade for Mikkels ide, og vi tager stadig glædeligt imod andres perspektiver. Vi bruger det i vores arbejde, og vi bruger det i debatter med skoleledelse, skolebestyrelse og borgere.
-Vi har også fået andrebud fra folk, der udpeger nogle andre bygninger, som man måske kunne rive ned og bygge op i højden, ligesom vi også fortsat kigger på muligheder både inden- og udenfor skolens matrikel, siger Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge.
Ligesom han selv var engang, er Mikkel Seier Christoffersens børn i dag elever på Risskov Skole, og det er ikke uvant, at familien går derover i weekenderne for at bruge skolens udendørsfaciliteter.
Man kan roligt sige, at Mikkel Seier Christoffersen har et tilhørsforhold til skolen, og nu bidrager han til debatten om dens planlagte udvidelse til 150 millioner kroner på den måde, som han finder mest konstruktiv.
Han er nemlig arkitekt, og fra sit spisebord har han skitseret et forslag til, hvordan man kunne bygge til uden at gå på kompromis med den snart 100 år gamle skoles DNA.
- Jeg synes, det er ærgerligt, hvordan den seneste udvidelse, indskolingen, spærrer resten af skolen af fra de grønne arealer, for netop friarealerne er et særkende og en vigtig del af skolens DNA. Jeg synes, det er væsentligt, at man beholder det fundament, siger Mikkel Seier Christoffersen og tilføjer:
- Så i stedet for at lave drypvise udvidelser som den seneste, der stille og roligt æder de grønne arealer, hvorfor så ikke bygge videre på skolens nuværende struktur og i samme højde.
En hurtig skitse kan være den gode indgangsvinkel
Det har været udgangspunktet for Mikkel Seier Christoffersens skitse. Som du kan se herunder, forestiller den lokale arkitekt sig en udvidelse, hvor man bygger en længe mod nord i samme højde og samme stil som hovedbygningen.
- Jeg har set rengøringsmedarbejderne rulle tværs igennem skolegården med deres små vogne, og det virker bare ineffektivt at splitte skolen op med flere små satellitter. Set med mine øjne virker det klogt at bygge videre på den skole, man allerede har, siger Mikkel Seier Christoffersen.
Der er lagt op til, at der på skolens grund skal findes plads til en udvidelse på 3.000 kvadratmeter, hvis skoleprognosens stigende elevtal skal imødekommes. Sådanne detaljer og store beregninger har Mikkel Seier Christoffersen ikke taget højde for.
Der er tale om en hurtig skitse, der kan bruges som inspiration af de projektansvarlige fra Børn og Unge.
- Det er tit med den hurtige skitse, at arkitektprojekter starter. Her er et bud, som forvaltningen kan gå videre med. Der er måske nogen, der ikke vil bryde sig om tanken om at udvide Risskov Skole ved at tilføje en ny længe med flere etager, men umiddelbart tænker jeg ikke, at det vil berøre mange, siger Mikkel Seier Christoffersen.
Pedelbygningen er også i spil
Ifølge Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge, er det heller ikke utænkeligt, at Mikkel Seier Christoffersens tanker om at bygge til den eksisterende skole, bliver en realitet. Vi er bare på så tidligt et stadie af udvidelsen, at hun ikke kan udtale sig om en endelig fremgangsmåde endnu.
- Vi er glade for Mikkels ide, og vi tager stadig glædeligt imod andres perspektiver. Vi bruger det i vores arbejde, og vi bruger det i debatter med skoleledelse, skolebestyrelse og borgere. Vi har også fået andre bud fra folk, der udpeger nogle andre bygninger, som man måske kunne rive ned og bygge op i højden, ligesom vi også fortsat kigger på muligheder både inden- og udenfor skolens matrikel, siger Anne Marie Due Schmidt.
Men alle bolde er fortsat oppe i luften. Et andet forslag, som Børn og Unge præsenterede et et interessentmøde for lokale og naboer i november, bragte eksempelvis den gamle pedelbygning i spil i forbindelse med udvidelsen.
- Det forslag skal tages med et stort gran salt, for vi har ikke lagt os fast på noget, men vi har vist nogle helt basale aftegninger af, hvordan man kunne bygge ved den nuværende pedelbygning, for den er relativt nem at undvære, siger Anne Marie Due Schmidt og tilføjer:
- En udvidelse kunne eksempelvis blive der, og skitsen gav de fremmødte et indtryk af, hvad en sådan udvidelse vil fylde, og hvilket fodaftryk den ville få.
Indskolingen er eksemplet på et 'uambitiøst' byggeri
Anne Marie Due Schmidt, for en lægmand som mig kan det jo virke oplagt at bygge på den eksisterende hovedbygning. Hvad tænker du?
- Vi ville gerne fortsætte sådan, og vi har også rådgivere, der kigger på udvidelsesmulighederne for den eksisterende bygning, men der er stadig mange ting i spil. SFO-bygningen har også været i spil, men det er vigtigt for os at beholde nogle udearealer, og derfor undersøger vi også, om skoleparken kan bruges, mens der også kigges på nogle af de gamle bygninger, der måske ikke tjener et formål længere, siger Anne Marie Due Schmidt.
Spørger man Mikkel Seier Christoffersen, håber han bare ikke, at én eller flere kommende udvidelser sætter samme aftryk på Risskov Skole, som den seneste - indskolingen, der blev indviet i 2019.
- Den har provokeret mig lidt. Den afskærmer resten af skolen fra boldbanerne, og den er udført i nogle tarvelige materialer, så jeg synes, der er tale om dårlig planlægning. Den udvidelse er et godt eksempel på, at man får noget hø, hvis man er for uambitiøs, siger Mikkel Seier Christoffersen, der godt kan beskrive, hvad den værst tænkelige udvidelse ville være.
- I min optik er det værste, man kan gøre, at blive ved med at skære i de grønne arealer og udvide i fladen med etplansbyggerier, fordi det er den billigste måde at bygge på.