Nu undersøger Aarhus Havn en løsning, der vil drukne den lavfrekvente støj helt - Men Risskov-borgere kan døje med støjgener mange år endnu
I 2030 vil det med garanti være slut med den lavfrekvente støj fra containerskibene i Aarhus Havn, der gennem en årrække har plaget borgere i Risskov.
Ny EU-lovgivning vil nemlig betyde, at Aarhus Havn til den tid skal kunne stille landstrøm til rådighed for de containerskibe, hvis motorstøj du måsker lægger ører til i Risskov.
- Når de ikke er tændt, er der ingen røg og ingen emissioner, og det fjerner også støjgenerne. De opstår, når maskinstøj kommer op af skibenes skorstene og bølger over vandet mod folk i Risskov, men der vil blive helt tyst med landstrøm. Der vil blive sat en stopper for den lavfrekvente støj, fortæller kommerciel direktør ved Aarhus Havn, Carsten Kruse.
Der er lang tid til 2030, hvis man får sin nattesøvn ødelagt af støjen, men Carsten Kruse tror på, at Aarhus Havn vil få landstrøm til containerskibe før deadline. I mellemtiden arbejder man sammen med rederierne videre på en 'mellemløsning', der skal dæmpe støjgenerne.
Med plads til 1.380 passagerer og 647 besætningsmedlemmer vil det britiske krydstogtskib Bolette være til at få øje på, når det kickstarter den århusianske krydstogtsæson med sit anløb i i Aarhus Havn den 13. april. Men du vil ikke kunne høre det, for Bolette støjer eller brummer ikke, mens det ligger til kaj.
Skibet vil være stille, da fartøjets dieselmotorer kan slukkes for i stedet at blive tilkoblet havnens nye landstrømanlæg til 45 millioner kroner. Ingen tændte motorer, mindre forurening - og slet ingen støj.
Særligt det sidste er relevant for de borgere i Risskov, der gennem en årrække har været plaget af de lavfrekvente støjgener fra containerskibe lagt til kaj. For snart begynder Aarhus Havn nemlig at undersøge, hvad det kræver at etablere et lignende landstrømanlæg til de støjsyndende fragtskibe.
- I andet kvartal af 2023 starter vi et forprojekt op, hvor vi skal se nærmere på, hvad kravene er til et landstrømanlæg til containerskibe. Formålet er blive klogere på, hvad det skal kunne, og hvad behovene er, fortæller Carsten Kruse, kommerciel direktør ved Aarhus Havn, og fortsætter:
- Det er desværre ikke bare som at lave en stikkontakt med tre stik, og det vil kræve en stor investering. Til gengæld får du to ting med ét produkt: Dels stopper den afbrændingen af fossile brændstoffer, og så sætter det en stopper for støjen.
Helt slut med lavfrekvent støj
RisskovLIV har over flere artikler beskrevet, hvordan adskillige borgere i Risskov gennem en årrække har fået deres dagligdag forstyrret og nattesøvn ødelagt af en lavfrekvent brummen fra Aarhus Bugten. I perioder har støjen været så slem, at en borger som Mette Østergaard har måttet flytte ud af sit hjem på Fedet for at få fred.
Flere havde begrundet mistanke om, at støjgenerne stammede fra containerskibene i Aarhus Havn. Efter længere tids undersøgelse kunne havnen i november sidste år ganske rigtigt bekræfte, at det er motorerne fra de op mod 400 meter lange fragtskibe, der forårsager den enerverende lyd.
Den er der endnu, hvis vind og vejr blæser motorstøjen fra et containerskib i Aarhus Havn mod Risskov, men med et landstrømsanlæg vil den helt forsvinde, garanterer Carsten Kruse.
- Skibenes hjælpemotorer holdes tændt, når de ligger i Aarhus Havn for at holde containere på køl og radarer, systemer og lys i gang. Kan man forsyne dem med strøm fra Aarhus i stedet, kan man ganske enkelt slukke for motorerne, siger Carsten Kruse.
- Når de ikke er tændt, er der ingen røg og ingen emissioner, og det fjerner også støjgenerne. De opstår, når maskinstøj kommer op af skibenes skorstene og bølger over vandet mod folk i Risskov, men der vil blive helt tyst med landstrøm. Der vil blive sat en stopper for den lavfrekvente støj.
Han kan allerede nu slå fast, at lydgenerne har en udløbsdato senest i 2030. For Europa-Parlamentet ventes i år at vedtage ny lovgivning, der stiller krav til, at blandt andet danske havne skal kunne stille landstrøm til rådighed for containerskibe senest i 2030.
Løsningen kan have lange udsigter
Til gengæld kan Carsten Kruse kun gisne om, hvorvidt borgerne i Risskov kan blive fri for støjgener før kalenderen viser 2031
- Nu går vi i gang med at afklare, hvordan et anlæg skal laves. Det skal så godkendes af bestyrelsen, inden der kan laves et udbud. Jeg kan ikke sige noget om, hvornår man vælger at lave investeringen, men det kommer senest i 2030, så det er bare med at komme i gang med arbejdet, siger Carsten Kruse.
Vil det sige, at folk i Risskov risikerer at måtte døje med støjgenerne frem til 2030, eller arbejder i stadig på en anden løsning sideløbende?
- Jeg tror, landstrømmen kommer før 2030, men vi arbejder også parallelt på en anden løsning i samarbejde med rederierne. Jeg kan ikke sige så meget endnu, men der bliver testet ny teknologi, der i hvert fald kan dæmpe støjen. Hvor meget, kan jeg ikke sige, fortæller Carsten Kruse.
Du har tidligere sagt, at en løsning skulle findes i samarbejde med rederierne. Er de åbne for at finde en løsning?
- Der er ikke blevet besluttet noget endnu, men rederierne er klar, og den nye teknologi kan blive en form for mellemløsning, før den definitive løsning på støjen, landstrømmen, er på plads, siger Carsten Kruse.