Stort byggeprojekt skal ses efter i sømmene: Der er knaster med højden - og helhedsblikket mangler
Siri Søndergaard var overordentligt begejstret, da RisskovLIV talte med beboeren på Bynkevej torsdag.
For til onsdagens byrådsmøde besluttede et enigt byråd at sende Lokalplan 1119 for området mellem Latyrusvej og Mossøvej til ny behandling i Teknisk Udvalg.
Dermed følte beboeren på Bynkevej, at politikerne lyttede til de lokale i villakvarteret på den modsatte side af det planlagte byggeri og tog deres bekymringer til efterretning.
- Jeg kunne ikke være mere tilfreds med de ting, politikerne sagde under byrådsmødet. De adresserede alt det, vi på vejen er bekymrede for: Højden, trafikken og manglen på en helhedsplan, så der ikke bare opføres
et nyt stort byggeri et frimærke af gangen, lyder reaktionen fra Siri
Søndergaard.
At lokalplan 1119 vil forskønne det henfaldne erhvervsområde mellem Latyrusvej og Mossøvej, var der bred enighed om blandt de politiske ordførere i Aarhus Byråd til onsdagens byrådsmøde. Der var dog også konsensus om, at byggeprojektet ikke er klart til endelig vedtagelse endnu.
Derfor blev det planlagte byggeri, der består af mellem 270-300 boliger i tre etager med plads til erhvervslokaler og en daginstitution, sendt tilbage til behandling i Teknisk Udvalg. Byrådspolitikerne ønskede både selve byggeprojektet og dets påvirkning på lokalområdet yderligere belyst.
- Jeg har betragtninger til både indenfor og udenfor byggeriets matrikel. Hvis vi kigger på området, virker det som om, at der har været fri leg. Der er intet DNA for området, ingen helhedsplan, ingen planlægning for erhvervsarealerne, skoler eller dagtilbud, sagde Steffen Wich (S) og fortsatte:
- Der er mange fine ting i selve projektet, men det skal en tur i udvalgsbehandling. Der er meget få almene boliger i projektet, og det står ikke klart, hvornår dagsinstitutionen skal effektueres. Der er også noget med nabohøringer, borgerinddragelse og byggehøjder, som der skal ses på.
Højden er en knast
For det skitserede byggeri knejser fortsat for højt til himmels. Det mente løsgænger Jakob Søgaard Clausen også.
Nabobyggeriet, hvor der i dag ligger en Ild.Pizza samt en Rema 1000-butik langs Lystrupvej, er 13 meter højt ud mod den store indfaldsvej - og giver angiveligt indbliksgener for beboerne i villaerne på den modsatte side af vejen.
I lokalplan 1119 er byggehøjderne ud mod Lystrupvej i øjeblikket sat til at blive mellem 18-21 meter højt og 3-4 fire etager samt en udnyttet tagetage - hvilket i lægmandstermer svarer til en halv etage ekstra. Undervejs i lokalplanprocessen har bygherre ellers barberet en sjette etage fra som følge af indsigelser fra lokale, men Jakob Søgaard Clausen lagde op til, at der måske skulle skæres yderligere i byggeriets højde.
- Knasten er højden. Vi har før set, at bygherrerne sætter etageantallet højt fra start, så man undervejs kan skære en etage fra og sige, at man har lyttet til borgernes indsigelser. Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø (Steen Stavnsbo (K), red.) var optaget af, at man ikke byggede etagebyggeri i villakvarterer, sagde Jakob Søgaard Clausen og tilføjede:
- Her synes jeg, det er fint, at man fjerner seks villaer, men man tager ikke nok hensyn til det store villakvarter på den modsatte side af Lystrupvej. Vi skal se på højden og se, om vi måske kan trække byggeriet længere væk fra vejen.
Der er øje for trafikken
Sammen med Enhedslisten stillede han til forrige byrådsmøde et forslag, der skulle fremskynde arbejdet med at begrænse trafikken langs Lystrupvej. Den såkaldte "fredeliggørelse af Lystrupvej" er dog et større projekt, man ikke kan løse i forbindelse med lokalplan 1119.
Men de trafikale udfordringer langs indfaldsvejen er noget, som byrådets partier har øje for.
- Lokalplan 1119 er en del af flere nye byggerier i området, men vi bliver nødt til at tage højde for trafikmængden og støjen, og vi skal have løsninger for Lystrupvej og Hørgårdsvej. Udvalgsbehandlingen bør også se nærmere på, hvordan vi løser trafikale problemer, sagde Solveig Munk (EL).
Mette Skautrup (K) kunne også istemme sig koret, der ønsker trafikale løsninger - også for udfordringerne ved Torsøvej Station, hvor gangbroen over banelegemet betyder, at gangbesværede, kørestolsbrugere og ældre har svært ved eller er helt forhindret i at bruge letbanen.
- Vi kan godt lide byggeplanerne, men vi er også bekymret for det, det foregår udenfor matriklen. Der skal sikres en tryg skolevej for børnene, der skal krydse Lystrupvej, når de skal i skole på Strandskolen. Der er også et ønske om niveaufri adgang til letbanen, men jeg ved, at det også er et opmærksomhedspunkt i kommunen, sagde hun.
Beslutning vækker glæde på Bynkevej
Var onsdagens byrådsbehandling et spil banko, ville Siri Søndergaard, der bor på Bynkevej modsat det planlagte byggeri ved Latyrusvej, have fået fuld plade.
- Jeg kunne ikke være mere tilfreds med de ting, politikerne sagde under byrådsmødet. De adresserede alt det, vi på vejen er bekymrede for: Højden, trafikken og manglen på en helhedsplan, så der ikke bare opføres et nyt stort byggeri et frimærke af gangen, lyder reaktionen fra Siri Søndergaard.
Hendes håb er nu, at udvalgsbehandlingen vil føre til konkrete ændringer af lokalplanforslaget.
- Jeg håber helt konkret, at byggeriet bliver lavere. Beboerne i nabobyggeriet ved Rema 1000-forretningen kan kigge direkte ned i beboerne på Bynkevejs haver, og det byggeri er altså en del lavere end den mur på 18-21 meter, som man planlægger at bygge nu, siger hun.