DEAS slæber folk i retten efter tabte sager i huslejenævn - men taber de, kan det koste udlejeren dyrt
Når tidligere lejere fra Risskov Brynet bringer deres sag for det århusianske huslejenævn, så taber den store udlejer DEAS typisk sine sager - og skal betale tusindvis af kroner tilbage.
For DEAS har lavet en fejl i sine fraflytningsrapporter, vurderer det århusianske huslejenævn. Det mener DEAS dog ikke, at man har, og derfor er selskabet begyndt at sagsøge en række tidligere lejere, som ellers har vundet sine sager i huslejenævnet.
Nu skal Boligretten derfor tage stilling til, hvem der har retten på sin side. Det er potentielt højt spil, som udlejeren spiller, for taber man igen, så kan hundredvis af tidligere lejere måske også stå med et tilbagebetalingskrav på mellem 30-40.000 kroner.
Punktum. Rikke Dahl troede det var sat, da hun kort før jul sidste år fik medhold i sin fraflytningssag ved Aarhus Huslejenævn.
Udlejeren DEAS, der administrerer AP Pensions knap 400 ejendomme i Risskov Brynet, havde gjort krav på 36.500 kroner til istandsættelse af hendes lejemål. I stedet afgjorde huslejenævnet, at udlejeren i stedet skulle betale 36.200 kroner tilbage til Rikke Dahl.
Sejr. Troede hun. For dagene gik, pengene udeblev, og kort før sidste frist for tilbagebetaling modtog hun i stedet en stævning i sin e-Boks.
- Det er jo vanvittigt. De har stadig en masse af mine penge, og de vil ikke godtage afgørelsen fra Aarhus Huslejenævn. Nu har de i stedet bragt os for Boligretten, siger Rikke Dahl til RisskovLIV.
Hun er ikke den eneste tidligere lejer i Risskov Brynet, der skal møde op i retten for at få trykprøvet afgørelsen fra huslejenævnet.
Hans Henrik Edlund, professor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, samt formand for Huslejenævnet i Aarhus Kommune.- Derfor kan du godt sige, at det er risikabelt af udlejer at bringe sagerne for Boligretten, men det kan også være, at man får medhold. Der er intet ualmindeligt i, at en udlejer anker sager fra et huslejenævn, hvis man er uenig, og det har en betydning, da man siden 2020 har haft pligt som udlejer til at advisere sine lejere, hvis man taber en sag. Oplysning om en tabt sag skal dog ikke sendes til tidligere lejere.
Mindst fire lejere er blevet sagsøgt
RisskovLIV har tidligere beskrevet, hvordan en lang række beboere fra det nybyggede kvarter i Risskov har følt sig trådt under fode af DEAS i forbindelse med fraflytning på grund af høje istandsættelseskrav på tusindvis af kroner - som i Rikke Dahls tilfælde, hvor udlejer gjorde krav på størstedelen af depositummet på 44.000 kroner.
Det har betydet, at enkelte tidligere lejere har bragt sagerne for huslejenævnet i Aarhus Kommune. Når det sker, taber DEAS typisk. Siden sidste sommer har udlejeren trukket det korteste strå i fire ud af fem fraflytningssager fra Risskov Brynet.
Men det er afgørelserne i disse sager, som DEAS er uenige i. Derfor er Rikke Dahl og tre andre lejere blevet sagsøgt. Sammen med et andet par, der også er blevet indkaldt, har hun nu anskaffet sig en advokat til at føre sin sag i Boligretten.
- Vi kontaktede vores advokat, og han sagde med det samme, at det var meget forventeligt, for hvis DEAS bare betaler os, så får de simpelthen så mange efterregninger fra tidligere lejere. Det er for at få sat en stopper for det, siger Rikke Dahl.
"Påkrævet vedligehold"
Kort sagt drejer alle sagerne sig om en forkortelse. Når du fraflytter et lejemål, skal der udarbejdes en flytterapport, hvor du sammen med en synsmand gennemgår alt fra gulv til loft for at vurdere, om der er mislighold. Nogle ting vil lejer hæfte for, andre ting hæfter udlejer for, hvilket krydses udførligt af på et skema.
Men i DEAS' fraflytningsrapport skriver synsmændene forkortelsen "pv" for "påkrævet vedligehold" ud for punkterne i skemaet. Men hvem hæfter så for det påkrævede vedligehold? - Det er her, spliden opstår, for Aarhus Huslejenævn vurderer ikke, at udlejeren gør det klart for lejeren, hvem der egentlig skal betale for hvad.
Det medfører, at DEAS taber og bliver pålagt at betale tocifrede tusindbeløb tilbage til de tidligere lejere som i Rikke Dahls sag.
Det store ejendomsadministrationselskab, der udlejer tusindvis af lejemål på landsbasis, ønsker ikke at udtale sig om verserende sager, men har tidligere berettet til RisskovLIV, hvordan man kun har oplevet problemer med "pv"-forkortelsen i Aarhus.
- På landsplan får DEAS medhold i mere end 90 procent af de sager, der ender i huslejenævnene. Men det er korrekt, at tallene ser anderledes ud i Aarhus, hvor vi i fire ud af fem afgjorte sager siden sidste sommer ikke har fået medhold. Det skyldes, at vi har anvendt en bogstavforkortelse i vores fraflytningsrapporter, som Huslejenævnet har vurderet, skaber ugennemsigtighed hos lejer.
- Vi er ikke enige i nævnets afgørelser, og vi har bedt Boligretten om at vurdere dette spørgsmål. Uanset dette har vi valgt at tydeliggøre vores fraflytningsrapporter og undgå bogstavsforkortelser for at undgå tvivl for fremtiden, lyder det tidligere svar fra DEAS.
DEAS løber en risiko
Men det kan blive som at skyde sig selv i foden for udlejeren at slæbe sine tidligere lejere for en domstol.
Der er gang i svingdøren i Risskov Brynet med mange til- og fraflytninger, og stadfæster Boligretten afgørelserne fra Aarhus Huslejenævn, kan hundredvis af tidligere lejere stå med en god og potentielt lukrativ sag, hvis de også har fået en flytterapport, hvor forkortelsen "pv" er blevet brugt.
- Der er tre års forældelsesfrist, så man kan i princippet godt forestille sig, at tidligere lejere kan komme med et krav om tilbagebetaling, hvis de bliver gjort opmærksomme på, at en afgørelse i Boligretten går imod udlejeren, siger Hans Henrik Edlund, professor ved Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, og tilføjer:
- Derfor kan du godt sige, at det er risikabelt af udlejer at bringe sagerne for Boligretten, men det kan også være, at man får medhold. Der er intet ualmindeligt i, at en udlejer anker sager fra et huslejenævn, hvis man er uenig, og det har en betydning, da man siden 2020 har haft pligt som udlejer til at advisere sine lejere, hvis man taber en sag. Oplysning om en tabt sag skal dog ikke sendes til tidligere lejere.
Som formand for Huslejenævnet i Aarhus Kommune vil han indrette fremtidig praksis afhængigt af, hvilken vej afgørelsen falder i en sag som Rikke Dahls.
- Nævnet retter til, hvis Boligretten når frem til noget andet end de hidtidige afgørelser, men ellers vil tidligere lejere i princippet godt kunne genoptage deres fraflytningssag og få den bedømt efter de kriterier, som Nævnet nu har brugt, siger Hans Henrik Edlund.
RisskovLIV har via e-mail spurgt DEAS, hvorfor selskabet vælger at bringe en lille håndfuld afgørelser for Boligretten, når de i værste fald risikerer, at et stort antal tidligere lejere også kan stå med et krav om at få betalt store summer tilbage.
Hertil svarer DEAS blandt andet:
"Generelt kommenterer vi ikke på verserende sager, afgørelser eller eventuelle risici."