Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rotter. Du har måske set dem i dit nabolag, for der er rekordmange af dem i Vejlby Risskov for andet år i træk.  Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix

'Rotte-eldorado' i Risskov for andet år i træk

Kulden står for døren, prognoserne lover sne, så hvem skal klandre dig for at skrue på termostaten og høre varmerørenes banken, lyden af lune, der breder sig i dit hjem?

Men hov, hvad var nu det? - Var det en piben, en kradsen eller gnavende lyd, du der hørte fra rørene?

Det var det måske nok, for Risskov er noget af en rotterede, og ligesom det er i menneskets natur at opsøge varme, ligger det også i skadedyrenes DNA. Det er til at få ståpels over, som man ville sige på norsk, men mens rottebekæmperne i Aarhus Kommune generelt nedkæmper færre af de lodne gnavere, fortsætter antallet af indberetninger fra borgere i Vejlby Risskov med at stige.

Hvor sidste år tog den lidet feterende førsteplads som året med flest rottebesøg i mands minde, tegner 2022 sig til at blive et nyt rekordår.

Det er ikke just noget, man skåler for over nytårstorsken, men i dagens ene artikel kan du se, om rotterne også er løs i dit nabolag - og hvis de er, kan du læse mere om, hvordan du bedst forhindrer 2023 i at blive et nyt rekordår for lodne gæster i afløbsrørene.

Men vi er faktisk ikke færdige med at snakke om smittesprederne under Den Sorte Død. Ikke at det skal omhandle byldepest, men er du af en årgang, der husker, hvordan der lå en stor losseplads på arealet øst for Lystrupvej ved Hede Enge?

I sin tid blev det beskrevet som et vaskeægte "rotte-eldorado," og i denne ombæring tager vi en snak med  Steen Jensen og Bjørn Bodholt, der i en årrække arbejdede på og ved lossepladsen.

Når man læser og hører, hvordan skraldet og forureningen derfra er blevet håndteret, fristes man til at sige, at vi mennesker også kan være nogle værre skadedyr. For i dag planlægger Aarhus Kommune at etablere en ny engsø og et rekreativt område på arealet, hvor man begravede skrald under dynger af jord.

Spørgsmålet er nu, hvor stor en del af fortidens synder, der gemmer sig i den bløde mosejord? Og om den potentielt forurenede jord kommer til at spænde ben for den nye engsø?

Nu iler jeg videre. Lad det sne, og lad os se, om jeg snart lykkes med at lande en særligt bemærkelsesværdig historie, som jeg i et stykke tid har arbejdet med at få frem i dagens lys.

Jeg har i hvert fald noget på bedding, men tager som altid imod tips på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
En mulig forklaring på det voksende antal rotteanmeldelser kan være, at folk er blevet mere bevidste om at kontakte kommunens rottebekæmpelse, mens det samtidigt er blevet nemmere at indberette de ubudne gæster. Foto: Katrine Becher Damkjær

Nyt rekordår for rotter i Risskov: Se vejene, hvor gnaverne er løs i 2022

Hvor resten af Aarhus går et "normalt rotteår" i møde, har rottefængerne fortsat rekordtravlt i Risskov.

Mellem nytår og slutningen af oktober blev der indberettet hele 620 rotteanmeldelser fra lokalområdet, hvilket tegner sig til at blive en ny rekord, når året går på hæld. Særligt fordi det måske først er nu, at du for alvor begynder at syne de pelsede skadedyr.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de
skjult og udenfor i naturen, siger Kurt Olesen, der er ingeniør ved Aarhus Kommunes rottebekæmpelse.

I denne artikel du ned på vejniveau se, om rotterne er løs i dit nabolag - og læse de gode råd til, hvordan du bedst forpester livet for de lodne gnavere.

Stik imod udviklingen i resten af kommunen anmelder borgere i Vejlby-Risskov flere rottebesøg end i rekordåret 2021. Her kan du få overblikket over, hvor de lodne skadedyr har været løs i år.

Hvor det her i højtiden er hyggeligt at lege med forestillingen om, at der på dit loft sidder en nisse med sin julegrød, bliver de fleste nok lidt lorne ved tanken om at have lodne gæster med pels hoppende og dansende rundt under tagbjælkerne.

Men der er rekordmange rotter i Risskov igen i år, selvom rottefængerne i Aarhus generelt modtager færre anmeldelser end sidste år.

I 2021 modtog de kommunale skadedyrsbekæmpere 489 rotteanmeldelser fra borgere i Vejlby Risskov mellem januar og slutningen af september. Det var en hidtidig rekord, som desværre ikke fik lov at stå længe. For i dette kalenderår var tallet steget til 620 for perioden mellem nytår og oktobers udgang.

Det viser en aktindsigt fra Aarhus Kommune.

Den tegner en træls tendens, men har måske slet ikke toppet endnu. Det fortæller Aarhus' rottebekæmper nummer ét, Kurt Olesen, der er ingeniør ved kommunes rottebekæmpelse.

- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger han.

På disse veje er rotterne flest

Der er særligt et sted i Vejlby Risskov, der tager den uønskede førsteplads for flest træfninger mellem menneske og rotte. Fra Vejlby Toften har Aarhus Kommune modtaget hele 37 anmeldelser om rotter. På podiets næsthøjeste skammel er Flintebakken med 21 indberetninger, mens man fra Haveforeningen Risskov har måttet kontakte skadedyrsbekæmperne for at gøre kål på gnaverne i 19 tilfælde det forgange år.

På rottekortet herunder kan du se, om der er blevet anmeldt rottebesøg på din vej i år. Tallene stammer fra Aarhus Kommune.

Men selvom 2022 ser ud til at blive et år med rekordmange rotteanmeldelser fra Vejlby Risskov, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er kommet flere kloakdyr end tidligere. En forklaring kan ifølge Kurt Olesen være, at det er blevet nemmere for folk at anmelde.

- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han.

Hold haven rottefri

Men vil du gøre dit for at forebygge, at 2023 bliver et nyt rekordår for rotteanmeldelser fra lokalområdet, kan du med fordel skrive dig en stak gode råd fra Aarhus Kommune og flere forsikringsselskaber bag øret.

Haven er et godt sted at starte, for dit skrald og affald kan være et slaraffenland for en sulten rotte, da nedfaldsfrugter og kompostbeholderen kan have en næsten magnetisk effekt på dem. Derfor kan det være en fordel at lægge et fintmasket net eller lignende under din kompostbeholder.

Det samme gælder foderbrættet til fuglene. Skadedyrene ser stort på, om maden er forbeholdt de bevingede dyr. Derfor er det værd at overveje, hvordan man fodrer fuglene, mens et andet godt råd er at undgå store stakke med havemøbler, brænde eller haveaffald. Forsikringsselskabet Tryg beskriver haverodet som et "sandt rotteparadis," men det kan jo fjernes, før du skaber det ultimative rottely.

Få styr på rørene

Kloakken er rotternes primære levested, og derfor er det også typisk via afløbsrørene, at gnaverne formår at gøre entré i dit hjem. Så for på bedst mulig vis at forebygge, at en rotte pludselig titter sit behårede hoved op af eksempelvis dit toilet, er det en god ide at gøre adgangen via rørene så besværlig for de små kræ som overhovedet muligt.

Så er der huller omkring et kloakdæksel, i græsplænen eller i et blomsterbed cirka på størrelse med et håndled, så kan det meget vel være rotter, der står bag. Det bør fikses hurtigst muligt, så gnaverne bliver forment adgang. Alternativt kan man få monteret en rottespærre, der sættes i kloakbrønden, så kloakvandet stadig kan fosse ud, mens rotterne til gengæld ikke kan komme ind.

Men hvor der er vilje, er der vej, og rotter er nogle svære størrelser, der desværre finder indgange selv de mest umulige steder. Også via tagrender og nedløbsrør leder de efter huller. Derfor kan man overveje at lægger hønsetråd i nedløbsrøret.

Skulle det alligevel ende med, at rotterne finder vej, så ring til tag fat i Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Du kan finde mere information ved at klikke her.

Bjørn Bodholt og Steen Hansen arbejdede i 1970'erne og 1980'erne på og omkring lossepladsen ved Lystrupvej. De oplevede, at både affald og overskudsjord sank ned i den bløde mosejord. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Kommunen vil lave en ny engsø: Engang var området en kæmpe losseplads og et sandt ”rotte-eldorado”

Aarhus Kommune har planer om at etablere en ny engsø på Hede Enge øst for Lystrupvej. Men vidste du, at der engang lå en stor losseplads på området? At affaldsbjergene og jordvoldene var flere meter høje, og at det ifølge Århus Stiftstidende var et ægte "rotte-eldorado"? 

Lossepladsen ved Lystrupvej blev etableret af Vejlby-Risskov Kommune i 1950'erne, og både Steen Jensen og Bjørn Bodholt arbejdede i en årrække på og omkring pladsen. Da byrådet i 1990'erne foreslog at lave området til en storlosseplads, blev idéen mødt af så store beboerprotester, at den endte med at blive droppet. 

I løbet af foråret skal Aarhus Kommune lave en forundersøgelse af området ved Hede Enge, som blandt andet skal klarlægge, hvor forurenet jorden er. For er jorden for forurenet, kan det påvirke det omkringliggende miljø, hvis man hæver vandstanden og etablerer en ny sø.

Vidste du, at der engang lå en stor losseplads på det område, hvor kommunen ønsker at etablere en ny engsø? Bjørn Bodholt og Steen Jensen arbejdede i en årrække ved pladsen, som bestod af blød mosejord. Kommunen skal i løbet af foråret undersøge, hvor stor en del af fortidens forurening, der gemmer sig i jorden.

Forestil dig, at dit job er at køre bulldozer på en stor losseplads. En dag kører du fast i affaldet, som ligger på en jord så blød, at du falder i til lårene, hvis du stiger ud.

Det er vel så tæt på at være en bogstaveliggørelse af udtrykket ”i lort til halsen”, som man kan komme, og for nogle var det i 1970’erne og 1980’erne realiteten på lossepladsen øst for Lystrupvej.

Da vi etablerede Viengevej, gravede vi ned til den bløde mosebund, og den var ikke til at have med at gøre. Så vi kørte det hen på lossepladsen ved siden af. Jordbjergene blev 15-20 meter høje, men de er der jo slet ikke mere. De er faldet helt ned, fordi det er et stort mosehul.

Steen Jensen, tidl. ansat hos lokalt vognmandsfirma

I hvert fald hvis man spørger Steen Jensen. Han var i en lang årrække ansat som medarbejder hos forskellige vognmænd, og flere gange måtte han reparere sin kollegas bulldozer, når han kørte fast i det bløde affald på lossepladsen.

- Han steg ikke ud af sin dozer, hvis han kørte fast. Så måtte han stå og vinke, indtil der kom en person, der kunne tilkalde hjælp. Han ville ikke ud, for han risikerede at falde i til lårene, husker Steen Jensen.

Ifølge ham og hans tidligere kollega Bjørn Bodholt, som arbejdede som skraldemand i området, blev lossepladsen brugt til både hygiejneaffald fra kommunens rensningsanlæg og til almindelig dagrenovation fra boliger og sommerhuse i blandt andet Skæring og Hjortshøj.

- Affaldet blev som udgangspunkt sendt til forbrændingen, men når de skulle have fikset deres ovne, kørte vi det til pladsen på Lystrupvej, og så blev der dynget jord ovenpå, siger Bjørn Bodholt.

Giftigt vand sivede ud i Egåen

I dag har Aarhus Kommune planer om at etablere en ny engsø der, hvor der engang var losseplads. Det vender vi tilbage til, først skal vi lige have historien på plads.

Lossepladsen ved Lystrupvej blev etableret af Vejlby-Risskov Kommune i 1950’erne, og området var ifølge Århus Stiftstidende både et ”rotte-eldorado” og et ”eldorado for klunsere”.

Lossepladsen lå øst for Lystrupvej mellem vejen og rensningsanlægget. I dag er der plantet skov på området og anlagt en genbrugsstation. Foto: Århus Stiftstidendes arkiv

I 1975 sivede der giftigt vand fra lossepladsen ud i Egåen, og dengang mente man, at man kunne løse problemet ved at tromle affaldet ned i jorden for bagefter at smide jord- og byggeaffald ovenpå. Men det ødelagde kloakkerne og gav kun endnu mere gunstige forhold for rotter.

Desuden bestod jorden ved lossepladsen af blød mosebund, og i en artikel citerer Århus Stiftstidende en kilde for at sige, at lossepladsen var en farlig arbejdsplads, "som af og til gyngede som et bølgende hav".

Det husker Bjørn Bodholt og Steen Jensen også. Sidstnævnte kørte overskudsjord fra byggeprojekter oven på affaldet på lossepladsen. Det skulle sikre det mod at blæse væk og holde de mange måger væk.

- Da vi etablerede Viengevej, gravede vi ned til den bløde mosebund, og den var ikke til at have med at gøre. Så vi kørte det hen på lossepladsen ved siden af. Jordbjergene blev 15-20 meter høje, men de er der jo slet ikke mere. De er faldet helt ned, fordi det er et stort mosehul, siger Steen Jensen.

En mega metanbombe

I 1978 forsøgte kommunen at lukke lossepladsen for i stedet at gøre arealet til et rekreativt område. Det lykkedes dog ikke, da borgerne fortsatte med at bruge området til deres affald, og derfor blev pladsen genåbnet i 1982 med en fireårig dispensation.

Sideløbende med, at lossepladsen blev benyttet, fik nogle af politikerne i Aarhus Byråd en idé om at opføre en såkaldt storlosseplads i Egådalen. Planen var, at lossepladsen skulle bruges i 20 år, og efterhånden som den blev fyldt op, ville der blive anlagt bakker og småsøer, så området blev et stort rekreativt område.

Storlossepladsen skulle efter planen ligge på den østlige side af Lystrupvej ned mod Egåen og Viengevej. Projektet endte dog ikke med at få de nødvendige miljøgodkendelser og blev i sidste ende droppet. Kort: Århus Stiftstidendes arkiv

Det var dog ikke alle, der mente, at det var en god idé. Faktisk blev idéen mødt af store protester fra både byrådspolitikere men særligt fra beboerne i Lystrup, Egå og Risskov – netop på grund af jordforholdene.

Beboerne frygtede blandt andet lugtgenerne ved en kæmpe losseplads som nabo og de trafikale gener, det ville medføre. Men mest af alt var de bekymrede for, at grundvandet og vandet i Egåen og Aarhus Bugten ville blive forurenet, da jorden under lossepladsen var for blød.

I 1991 stillede en borger følgende spørgsmål til politikerne i et indlæg i Århus Stiftstidende:

- Er I klar over, at der sker synlig udsivning af perkolat (forurenet spildevand red.) på den gamle lossepladshøj ved Lystrupvej? At der har været ildebrand i den gamle losseplads som følge af metangas? At vi er bange for, at I med lossepladsplanen er ved at lægge en potentiel mega metanbombe et stenkast fra en vuggestue, en børnehave og flere hundrede beboelser?

Ophobning af skraldeposer

Forslaget om en storlosseplads endte med at blive stemt igennem i byrådet, men straks efter ankede borgerne. Det endte med, at projektet ikke fik den nødvendige miljøgodkendelse, og at planerne måtte droppes.

- Det var en tåbelig idé at lave en storlosseplads der. Det var et stort vådområde, som lå lige ved siden af Egåen, siger Steen Jensen.

Det er fortidens synder, vi har med at gøre, og det kan godt have en påvirkning på det omkringliggende miljø, hvis vi hæver vandstanden i området. Det vil vi selvfølgelig gøre alt for at forhindre, for vi vil nødigt gøre det værre.

Lars Eg Hoppe, biolog og projektleder i Aarhus Kommune

Til trods for at området bestod af en blød og vandholdig jord, var det ifølge Bjørn Bodholt helt normalt at tippe affald af på den måde:

- I dag laver man analyser af jord, og af at det er rent, og så bliver det læsset af bestemte steder. Så man er blevet klar over, at man ikke bare kan blande alting sammen. Det tænkte man overhovedet ikke på dengang. Der skulle man bare af med affaldet.

I 1986 lukkede lossepladsen, og for at rydde området blev der igen kørt store mængder overskudsjord ovenpå det kuperede areal, som var opstået som følge af ophobning af skraldeposer.

Ny engsø ovenpå den gamle losseplads?

Siden er der blevet etableret en stor engsø på den ene side af Lystrupvej, og idéen om endnu en engsø spøger altså stadig hos Aarhus Kommune.

Som et led i at klimasikre området har kommunen nemlig planer om at anlægge en ny og langt mere vandfattig engsø ved Hege Enge. Hede Enge dækker blandt andet over det område, hvor der engang var losseplads. Søen skal opsamle fremtidens regnmængder, men præcis hvor den skal placeres, er endnu uvist.

Ifølge Lars Eg Hoppe, som er projektleder på projektet, er man opmærksom på jordforholdene og områdets tidligere anvendelse.

- Vi ved godt, at der er forurening fra en tidligere losseplads. Omfanget, og hvad man kan gøre ved det, er blandt andet det, vi skal have belyst under forundersøgelsen til projektet i foråret, siger Lars Eg Hoppe og tilføjer:

- Det er fortidens synder, vi har med at gøre, og det kan godt have en påvirkning på det omkringliggende miljø, hvis vi hæver vandstanden i området. Det vil vi selvfølgelig gøre alt for at forhindre, for vi vil nødigt gøre det værre.

Forurening kan sætte stopper for visse ting

Han tvivler dog på, at levnene fra lossepladsen vil volde problemer for projektet ved Hede Enge, men er forureningen af en særlig karakter, skal man aldrig sige aldrig.

Det er endnu uvist, præcis hvor den nye engsø skal ligge, men det er området nord og øst for den nuværende genbrugsstation, som kommune vil gentænke og gøre til et stort, rekreativt område. Foto: Google Street View

- Forureningen kan godt sætte en stopper for visse dele af projektet, men selv i det værste tilfælde vil vi kunne lave det kommunale areal ved Hede Enge til et rekreativt område med naturtiltag og stier, siger Lars Eg Hoppe og fortsætter:

- Men det er alt for tidligt at konkludere noget. Vi vil gerne have mest mulig synergi ud af projektet, så det både bliver en buffer for store vandmængder samt et rekreativt område. Til foråret starter forundersøgelsen, og hvis der er nogle problematikker med forurening, henter vi den fornødne eksperthjælp ind til at se på løsninger.

Du kan læse mere om planerne for den nye engsø her.

Her er fire af de 13 bevaringsværdige bygninger, som Aarhus Kommune har tilladt nedrevet i Risskov gennem de seneste 10 år. Foto: Filarkiv

Særligt én type bolig er en uddøende race: Her er 13 bevaringsværdige huse fra Risskov, som er blevet jævnet med jorden det sidste årti

13 gange har Aarhus Kommune gennem det seneste årti givet tilladelse til, at en grundejer eller bygherre må rive en bevaringsværdig bygning i Risskov ned.

Ét af disse huse står endnu, mens de resterende 12 er blevet jævnet med jorden. Det er særligt nogle af Vejlby Feds ældste bygninger, sommerhusene, der har stået for fald.

I denne artikel gennemgår vi de 13 nedrivningssager og ser på husene, som ikke er mere.

Skulle de være blevet bevaret?

Gennem det seneste årti har Aarhus Kommune givet tilladelse til at rive 13 bevaringsværdige bygninger i Risskov ned. Det er særligt sommerhusene på Fedet med kulturhistorisk værdi, der gradvist forsvinder i forbindelse med privat byggeri.

"Fra skrot til slot" var et reality-program, men det er også virkeligheden for størstedelen af de sager, hvor bevaringsværdige bygninger er blevet revet ned i Risskov gennem det seneste årti.

En aktindsigt viser, at Aarhus Kommune gennem perioden har nikket billigende til at nedrive lokale bygninger med den nogle af de højeste bevaringsværdier i 13 tilfælde. Som denne liste viser, er særligt sommerhusene fra dengang, de første byboere begyndte at bygge sommerboliger på Fedet, en uddøende race.

I deres sted dukker store og ekstravagante strandvejsvillaer op. Slotte.

Det kan man jo begræde, da det er bygninger rige på historie og kulturel kontekst, som bliver jævnet med jorden - og tro mig, det gør Lokalt Kulturmiljøråd også flere gange i sagerne, der fremgår af listen.

Men i de fleste tilfælde bøjer Rådet sig også i støvet og anerkender, at de gamle bygningsværker er så medtaget af tidens tand, at de ikke længere er egnet til beboelse - og lige til at skrotte.

Til gengæld er det ganske få af områdets meget bevaringsværdige bygninger, der har måttet lade livet i forbindelse med byudviklingen gennem det seneste årti. Tre er røget i forbindelse med omdannelsen af Jydske Asyl, mens to måske er i spil til at ryge i forbindelse med det tredje forslag til lokalplan på Agerbæksvej.

Begge bygninger har fået en bevaringsværdi på 4 - i den høje ende af karakterskalaen, som Aarhus Kommune anvender til at vurdere bygningers bevaringsværdi.

Det betyder bevaringsværdien

Bevaringsværdien vurderes på en skala ud fra en såkaldt SAVE-værdi:

1: Bygningerne med en overordnet karakter på ét vil ofte være bygninger, der også er fredede. Det kan for eksempel være folkekirker som Risskov Kirke eller den gamle hovedbygning fra det psykiatriske hospital.

2-4: De øvrige særligt bevaringsværdige bygninger med karakteren to, tre og fire er nogle, der ”i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags,” som det hedder på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

5-6: Huse og bygninger i kategori fem og seks bliver betegnet som pæne bygninger, men som har fået en dårligere karakter som følge af ombygning eller lignende, der ikke passer ind i det oprindelige udtryk.

7-9: De sidste kategorier dækker over bygninger, der hverken har den store arkitektoniske eller historiske betydning. Det kan også være bygninger, der har fået så mange ændringer, at oprindeligheden er forsvundet.

Slots- og Kulturstyrelsen

Nye eller ændrede karakterer kan flere huse i Risskov inden for en årrække ende med at få. Aarhus Kommune har nemlig påbegyndt arbejdet med at genvurdere eller tildele en bevaringsværdi til 40.000 bygninger fra før 1970.

Det arbejde pågår frem mod 2025. I mellemtiden kan du starte med at se de 13 bevaringsværdige bygninger, der er blevet fjernet i 8240 Risskov i løbet af de sidste 10 år.

2013 - Fodfejl førte til nedrivning af bevaringsværdigt hus

Kommunen ønskede ikke huset på Stenkløvervej revet ned, men begik en forvaltningsfejl, så afgørelsen om ikke at rive det ned blev fundet ugyldig. Foto: FilArkiv

Stenkløvervej 6 (3) *Tallet i parentes viser husets bevaringsværdi på SAVE-skalaen*

Aarhus Kommune klokkede i det, da ejeren af murermestervillaen fra 1937 for snart et årti siden ønskede at nedrive den bevaringsværdige bygning på billedet ovenfor.

For Aarhus Kommune nedlagde forbud mod nedrivning til trods for, at ejeren argumenterede for, at den aldrende villa var uegnet til beboelse. Det medførte, at ejeren klagede Natur- og Miljøklagenævnet, der efter sin behandling af sagen valgte at ophæve forbuddet fra Aarhus Kommune.

Det skyldtes en forvaltningsfejl. Nævnet fandt blandt andet, at Aarhus Kommune ikke havde partshørt eller varslet ejeren, før man traf en afgørelse.

Det betød, at det bevaringsværdige hus med en SAVE-værdi på tre blev jævnet med jorden og erstattet af et nyt enfamilieshus.

Themsvej 30 (4)

Den hedengangne sommerbolig på Themsvej blev af Bevaringsudvalget i Aarhus Kommune vurderet til at være en af de første bebyggelser på Vejlby Fed - og til at have stor kulturhistorisk værdi.

Men tidens tand havde gjort sit indhug på sommerhuset. Bygningsværkets sørgelige tilstand betød, at man ikke nedlagde forbud mod nedrivningen, selvom man opfordrede ejeren til at istandsætte bygningen.

Som begrundelse fra udvalget lød:

- Vi har imidlertid besluttet, at vi ikke vil modsætte os en nedrivning af bygningen. Beslutningen er truffet efter en afvejning af på den ene side kommunens interesse i, at bygninger, der er optaget som bevaringsværdige i kommuneplanen, bliver bevaret, og på den anden side, at ejeren efter de oplysninger, der er fremkommet med dit brev af 20. september 2013, vil blive påført ganske betragtelige udgifter, såfremt huset skal bringes i en stand, så det kan anvendes til beboelse.

I stedet for at bruge pengene på at istandsætte bygningen, valgte ejeren i 2015 at opføre en stor villa på 222 kvadratmeter i sommerhusets sted.

Ahornvej 13 (4) og Prins Knuds Vej 41 (3)

2013 var også året, hvor en gammel villa på Ahornvej samt et sommerhus på Prins Knuds Vej blev revet ned. Hverken Aarhus Kommune eller Bevaringsudvalget modsatte sig i disse to sager.

2015 - Borte med blæsten

Sådan så Lærkevej 17 ud fra luften tilbage i 2008, før storme blæste sommerhuset omkuld. Foto: DinGeo

Lærkevej 17 (4)

I dag står der et enfamilieshus på 299 kvadratmeter på grunden, hvor der frem til 2015 stod et sommerhus på 55 kvadratmeter - eller resterne deraf.

For der var ikke alverden at rafle om i denne nedrivningssag. Elementernes rasen havde i forvejen bragt det gamle sommerhus i knæ.

Som ejeren af grunden skrev til Aarhus Kommune i forbindelse med sagen:

"Men vi vil dog lige bemærke, at huset ikke er nedrevet, men at det af to omgange er blæst omkuld i storme, og at vi af politiet blev bedt om at fjerne resterne, da de var til fare for det omliggende område"

2016 -Ballade på Badevej

Badevej 13 til venstre, hvor man vist også akkurat kan ane Badevej 15. Begge grunde står tomme i dag. Foto: FilArkiv

Badevej 13 (4)

Vi spoler året tilbage til 2014, hvor en person med mange likvide midler på lommen valgte at opkøbe nabogrundene Badevej 13 og 15 til den nette sum af  28,8 millioner kroner. Badevej 13 er bevaringsværdigt med en SAVE-værdi på 4.

To år senere ønsker den nye ejer bygningerne revet ned. En undersøgelse viser, at Badevej er hårdt ramt af skimmelsvamp, og det er måske medvirkende til, at Aarhus Kommune ikke nedlægger forbud mod nedrivning, selvom Lokalt Kulturmiljøråd anbefaler det modsatte.

De skriver blandt andet:

"Det vil absolut være et tab for stedet og omgivelserne. Udviklingen i Risskovområdet, hvor fritliggende beboelseshuse af malerisk, varierende type og størrelse fra fiskerhuse til palæer i veltilgroede haver nedrives og ryddes, bekymrer Rådet"

Og:

"Det er uheldigt med den urbanisering, der sker af stationsbyen/havnebyen, som Risskov er en repræsentant for. Kommunen bør være varsom med at tillade etablering af nye bebyggelsesmønstre i områder med en særlig fremherskende struktur som her. Hvis stedet tæt langs vandkanten ikke var bebygget i dag, ville det næppe være en mulighed. Som det mindste må der stilles krav til, at nyt byggeri får samme aftryk som det eksisterende og udføres i høj arkitektonisk og håndværksmæssig kvalitet."

Om der tages højde for områdets arkitektur ved et kommende byggeri, mangler vi stadig svar på. Begge grunde på Badevej står stadig tomme, men i de forgangne år har Aarhus Kommune modtaget flere klager fra lokale om terrænregulering og opsætning af støjhegn på grundene.

Ejeren har adressebeskyttelse, så RisskovLIV kan ikke kontakte vedkommende for at høre, hvad planen i dag er. Har du kendskab til vedkommende, er du velkommen til at kontakte mig.

I øjeblikket er den nøgne grund på 1.141 kvadratmeter, der plejede at huse Badevej 13, dog sat til salg. Den kan blive din for 20 millioner kroner.

2017 - På sammenbruddets rand

Enebærvej 5 var i en så sølle stand, at den var uegnet til beboelse. Foto: Filarkiv

Gyvelmarksvej 1 (4) og Enebærvej 5 (3)

Det Herrens År 2017 forløb uden stort postyr på nedrivningsfronten.

Der blev anmodet om tilladelse til at rive to bevaringsværdige huse ned på Gyvelmarksvej 1 og Enebærvej 5, da begge var så faldefærdige, at de var uegnet til beboelse.

Lokalt Kulturmiljøråd modsatte sig ikke nedrivningen.

2018 - Psyk-boliger blev til højt etagebyggeri

Sådan så Skovmærkevej ud, før den store omdannelse af psykiatrisk hospital gik i gang. Foto: Filarkiv

Skovmærkevej 1-5 (4)

I 2017 sluttede en lokalhistorisk epoke, da Psykiatrisk Hospital blev solgt fra af Region Midtjylland, mens lokalplan 1031 for omdannelsen af området blev vedtaget af byrådet i Aarhus Kommune.

I forbindelse med vedtægten af lokalplanen blev det tilladt, at tre bevaringsværdige rækkehuse langs Skovmærkevej skulle stryges fra jordens overflade for at bane vejen for byudvikling.

Sådan gik det også. "Skovhusene" hedder de etageboliger i dag, som Lærernes Pension har været bygherre på.

Prins Knuds Vej 32 (4)

Det er svært at fremsøge synderligt meget interessant information om det gamle sommerhus fra 1932, der var. Det er dog muligt at se enkelte billeder af bygningens tilstand før nedrivningen, og lad os bare sige, at det kan være svært at sminke et lig.

I 2019 blev der opført en stor villa på 230 kvadratmeter i stedet.

2019 - Kommunen så bort fra kulturmiljørådets anbefaling

Sådan så huset på Timianvej ud inden nedrivningen. Foto: Filarkiv

Timianvej 9 (4)

Opført i 1932. Udbygget i 1960. Nedrevet i 2019.

Selvom Lokalt Kulturmiljøråd anbefalede, at man dengang forsøgte at bevare den gule villa.

"Lokalt Kulturmiljøråd har drøftet sagen. Rådet finder bestemt huset bevaringsværdigt, og at det har potentiale til istandsættelse + om- og tilbygning, hvis det er det, som skal til for at bevare bygningen. Det kan blive et rigtig smukt hus med de rigtige vinduer m.v," skrev rådet.

Aarhus Kommune valgte dog at tillade nedrivning.

2020 - Ryvangs Allé 8 står endnu - men hvor længe?

Ryvangs Allé 8 (4)

Efter næsten 100 år i sus og dus som sommerhus blev der i 2020 søgt om tilladelse til at rive Ryvangs Allé 8 ned. Det står der faktisk endnu, men tilladelsen til at rive det ned er ifølge aktindsigten fra Aarhus Kommune givet.

I forbindelse med nedrivningssagen brugte Lokalt Kulturmiljøråd anledningen til at begræde, at Aarhus Kommune ikke tidligere har udarbejdet en bevaringsstrategi for de mange sommerhuse med kulturhistorisk værdi, der - som du kan se på denne gennemgang - har måttet lade livet gennem det sidste årti.

Men Ryvangs Allé 8 er blevet ombygget så mange gange gennem årene, at rådet vurderede, at det har mistet sin bevaringsværdi.

Som rådet skriver:

"Fedet i Risskov udgjorde tidligere et rekreativt område i Aarhus, hvor flere sommerhuse og landliggerboliger blev anlagt i udkanten af byen. Den kulturhistoriske kontekst er dog ikke længere bevaret, hvor kun vejforløb og de gennemgående kig til vandet forsat er tilbage. Bygningen, der er opført i 1927, er desuden til- og ombygget af flere omgange, hvorfor det er vanskeligt at forsvare dennes kulturhistoriske værdi. En nedrivning af bygningen er dog afslutningen på et kulturhistorisk område, hvor der tidligere burde have været lavet en bevaringsstrategi."

RisskovLIV forsøger i øjeblikket at finde frem til, hvor få sommerhusgrunde der efterhånden er tilbage i Risskov. Undertegnede kan komme i tanke om ét, men en aktindsigt er under behandling hos Vurderingsstyrelsen.

I mellemtiden kan jeg jo spørge dig, om du har kendskab til nogen?