Nyt rekordår for rotter i Risskov: Se vejene, hvor gnaverne er løs i 2022
Hvor resten af Aarhus går et "normalt rotteår" i møde, har rottefængerne fortsat rekordtravlt i Risskov.
Mellem nytår og slutningen af oktober blev der indberettet hele 620 rotteanmeldelser fra lokalområdet, hvilket tegner sig til at blive en ny rekord, når året går på hæld. Særligt fordi det måske først er nu, at du for alvor begynder at syne de pelsede skadedyr.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de
skjult og udenfor i naturen, siger Kurt Olesen, der er ingeniør ved Aarhus Kommunes rottebekæmpelse.
I denne artikel du ned på vejniveau se, om rotterne er løs i dit nabolag - og læse de gode råd til, hvordan du bedst forpester livet for de lodne gnavere.
Hvor det her i højtiden er hyggeligt at lege med forestillingen om, at der på dit loft sidder en nisse med sin julegrød, bliver de fleste nok lidt lorne ved tanken om at have lodne gæster med pels hoppende og dansende rundt under tagbjælkerne.
Men der er rekordmange rotter i Risskov igen i år, selvom rottefængerne i Aarhus generelt modtager færre anmeldelser end sidste år.
I 2021 modtog de kommunale skadedyrsbekæmpere 489 rotteanmeldelser fra borgere i Vejlby Risskov mellem januar og slutningen af september. Det var en hidtidig rekord, som desværre ikke fik lov at stå længe. For i dette kalenderår var tallet steget til 620 for perioden mellem nytår og oktobers udgang.
Det viser en aktindsigt fra Aarhus Kommune.
Den tegner en træls tendens, men har måske slet ikke toppet endnu. Det fortæller Aarhus' rottebekæmper nummer ét, Kurt Olesen, der er ingeniør ved kommunes rottebekæmpelse.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger han.
På disse veje er rotterne flest
Der er særligt et sted i Vejlby Risskov, der tager den uønskede førsteplads for flest træfninger mellem menneske og rotte. Fra Vejlby Toften har Aarhus Kommune modtaget hele 37 anmeldelser om rotter. På podiets næsthøjeste skammel er Flintebakken med 21 indberetninger, mens man fra Haveforeningen Risskov har måttet kontakte skadedyrsbekæmperne for at gøre kål på gnaverne i 19 tilfælde det forgange år.
På rottekortet herunder kan du se, om der er blevet anmeldt rottebesøg på din vej i år. Tallene stammer fra Aarhus Kommune.
Men selvom 2022 ser ud til at blive et år med rekordmange rotteanmeldelser fra Vejlby Risskov, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er kommet flere kloakdyr end tidligere. En forklaring kan ifølge Kurt Olesen være, at det er blevet nemmere for folk at anmelde.
- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han.
Hold haven rottefri
Men vil du gøre dit for at forebygge, at 2023 bliver et nyt rekordår for rotteanmeldelser fra lokalområdet, kan du med fordel skrive dig en stak gode råd fra Aarhus Kommune og flere forsikringsselskaber bag øret.
Haven er et godt sted at starte, for dit skrald og affald kan være et slaraffenland for en sulten rotte, da nedfaldsfrugter og kompostbeholderen kan have en næsten magnetisk effekt på dem. Derfor kan det være en fordel at lægge et fintmasket net eller lignende under din kompostbeholder.
Det samme gælder foderbrættet til fuglene. Skadedyrene ser stort på, om maden er forbeholdt de bevingede dyr. Derfor er det værd at overveje, hvordan man fodrer fuglene, mens et andet godt råd er at undgå store stakke med havemøbler, brænde eller haveaffald. Forsikringsselskabet Tryg beskriver haverodet som et "sandt rotteparadis," men det kan jo fjernes, før du skaber det ultimative rottely.
Få styr på rørene
Kloakken er rotternes primære levested, og derfor er det også typisk via afløbsrørene, at gnaverne formår at gøre entré i dit hjem. Så for på bedst mulig vis at forebygge, at en rotte pludselig titter sit behårede hoved op af eksempelvis dit toilet, er det en god ide at gøre adgangen via rørene så besværlig for de små kræ som overhovedet muligt.
Så er der huller omkring et kloakdæksel, i græsplænen eller i et blomsterbed cirka på størrelse med et håndled, så kan det meget vel være rotter, der står bag. Det bør fikses hurtigst muligt, så gnaverne bliver forment adgang. Alternativt kan man få monteret en rottespærre, der sættes i kloakbrønden, så kloakvandet stadig kan fosse ud, mens rotterne til gengæld ikke kan komme ind.
Men hvor der er vilje, er der vej, og rotter er nogle svære størrelser, der desværre finder indgange selv de mest umulige steder. Også via tagrender og nedløbsrør leder de efter huller. Derfor kan man overveje at lægger hønsetråd i nedløbsrøret.
Skulle det alligevel ende med, at rotterne finder vej, så ring til tag fat i Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Du kan finde mere information ved at klikke her.