Højsæsonen for indbrud nærmer sig: Se hvor indbruddene i Vejlby Risskov finder sted
Det er atter blevet højsæson for indbrud, og særligt i juledagene plejer antallet af ubudne og langfingrede gæster at toppe.
I Vejlby Risskov var antallet af indbrud historisk lavt sidste år – særligt på grund af coronarestriktioner og hjemmejul – men nu er kurven igen knækket i den forkerte retning. Mens der fra jul 2020 til oktober 2021 blev anmeldt 54 indbrud i Vejlby Risskov, var tallet for samme periode i år steget til 82. Og det er ikke kun husejerne, der står for skud.
- Man har måske en antagelse om, at man er mindre udsat, når man bor i lejlighed, men under corona kunne vi se en markant stigning i indbrud i lejligheder i stueetagen eller på 1. sal, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.
Tjek om din vej har stået for skud i kortet i artiklen.
Det er grænseoverskridende at komme hjem til et hus, hvor vinduet på børneværelset eller terrassedøren er brudt op, skufferne tømt, og dine personlige ejendele ligger hulter til bulter på gulvet - eller mangler helt, fordi en langfingret indbrudstyv er stukket afsted med dem.
Desværre er det et syn, stadig flere borgere i Vejlby Risskov bliver mødt med, når de vender hjem efter en weekendtur. Efter et år med dalende indbrudstal er kurven knækket i den forkerte retning. Coronarestriktionerne er væk, og med dem ser tyveknægte og omrejsende kriminelle atter ud til at have kronede dage.
En aktindsigt fra Østjyllands Politi viser, at mens der mellem nytår og frem til den 1. oktober 2021 blev anmeldt 54 indbrud i Vejlby Risskov, var tallet for samme periode i indeværende år steget til 82. Samtidig forudser Det Kriminalpræventive Råd en voldsom stigning til jul, fordi flere vil fejre julehøjtiden ude.
Hos Østjyllands Politi oplever man også en stigende tendens til, at indbrudstyvene er på spil i mørket.
- Den stigende tendens kan skyldes, at det er blevet nemmere at være tyv. Husene står i højere grad tomme end under corona, de danske grænser er åbne, og så kan en tredje grund måske være, at folk er mere pressede på økonomien nu, fortæller Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.
Lejlighederne er udsatte
Nogle veje i Risskov har haft særligt mange besøg fra ubudne gæster gennem de seneste tre år, viser aktindsigten fra Østjyllands Politi.
Gik man og troede, at dét at bo i lejlighed ville være et indbrudsfrit helle, tegner tallene et andet billede. Højdespringerne for flest indbrud i lokalområdet er nemlig Nyringen med 9 anmeldelser, Næringen med 14 og Skejbygårdsvej med 18.
Ifølge Camilla Nielsen kan en forklaring være, at det er store områder med mange adresser, men hos Østjyllands Politi ser man også en stigende tendens til, at indbrudstyvene også bryder ind i lejligheder.
- Man har måske en antagelse om, at man er mindre udsat, når man bor i lejlighed, men i de senere år har vi set en markant stigning i indbrud i lejligheder i i lejligheder særligt i stueetagen eller på 1. sal, siger Camilla Nielsen og fortsætter:
- Hidtil har man måske oplevet lidt falsk tryghed i sin lejlighed, så mens hus- og villaejere er blevet bedre til at indbrudssikre deres huse, så er der måske et efterslæb ved lejlighederne. Derfor har vi igangsat præventive indsatser med en række ejendomsmæglerkæder, der kan gå i dialog med køber og sælger, mens vi arbejder mere med de almene boligforeninger om at indbrudssikre deres lejemål.
Villavejene kan udvikle sig til det værre for tyvene
Kigger man for indbrudstallene for villavejene i Vejlby Risskov, ser antallet af anmeldte indbrud ud til at fordele sig jævnt, og der er ikke umiddelbart grund til at tro, at du er mere udsat for indbrud, jo dyrere din adresse er.
Tyven kigger måske ekstra glubskt på milliondyre liebhaver-villaer med store PH-lamper og Eames-møbler, men risikerer også skindet mere, hvis de vil have fat i værdigenstandene.
- Har man store, dyre boliger med mange værdier, så har man måske også ressourcerne til at indbrudssikre døre og vinduer, sætte overvågning op eller skaffe sig et alarmsystem, siger Camilla Nielsen og tilføjer:
- Det er slemt for en tyv at blive konfronteret eller spottet af en nabo, men det er endnu værre for dem at blive fanget. Et kendetegn ved villavejene er ofte, at der kun er én til- og frakørsel, så set med en tyvs øjne er de sværere at slippe væk fra, mens naboerne også har nemmere ved at bemærke mistænkelige uvelkomne.
Nabohjælp hjælper
For når det handler om at forebygge indbrud, er din bedste ven som villaejer - og tyvens største fjende - dine naboer og vejfællesskab. Nabohjælp hjælper, fortæller Camilla Nielsen.
- Nabohjælp er en af de mest effektive måder at forebygge indbrud på, hvis man på sin vej kan blive enige om, at det er en fælles opgave at gå og holde øje med hinandens huse, siger hun og fortsætter:
- Tyveknægte rekognoscerer jo typisk i et område, før de slår til. Men det kan jo komme på bedre tanker, hvis folk er opmærksomme på dem, og har man etableret en god nabohjælpsordning, så bemærker tyvene det faktisk.