Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto: Johan Gadegaard.

Skoler og børnehaver trænger stadig til knofedt

Fy for den lede, mit ungdomsværelse var ulækkert.

Væggene var begyndt at gulne af tjære og nikotin, gamle ice tea-kartoner var fyldt med cigaretskod, og det flød med brugte underhylere og lugtede af bundslatter.

En dag besluttede jeg at gøre noget ved det, og min mor opfordrede mig til at "finde knofedtet frem". Dum som en dør gik jeg i opbevaringsskabet, endevendte det, ransagede det igen og så igen, for jeg kunne simpelthen ikke lokalisere det omtalte rengøringsmiddel med klistermærket "Knofedt" på.

Til sidste måtte jeg råbe noget a la: "Mor, hvor fanden er det forbandede knofedt?".

Det griner vi stadig af i dag.

Men hvor man måske lever med et uhumsk teenageværelse i en periode, er der intet komisk ved dårlig rengøringskvalitet på de steder, hvor vores børn tilbringer store dele af deres dag - på skoler, børnehaver og i vuggestuer.

Og netop dårlig rengøringskvalitet, det var ellers standarden for et år siden, efter to nye rengøringsfirmaer overtog tjansen med at gøre rent på de kommunale skoler og institutioner i Vejlby Risskov. Som du kan læse her, stod det grelt til. Gulvene blev ikke vasket, skraldespande blev ikke tømt, mens børn måtte snøre blæren sammen og afholde sig fra at lade vandet en hel skoledag, fordi toiletterne var klammere end rengøringspolitiet tillader.

Det var for et år siden. Siden er der sket bedring, men problemerne er ikke blevet skrubbet bort. Jeg har genbesøgt problematikken, og der er stadig omfattende problemer på flere skoler og børnehaver i lokalområdet.

Som et pædagogleder siger i en af dagens artikler:

- Børnene tænker jo ikke over, om der er rent eller ej, men de bliver også syge som os andre og smitter indbyrdes. Jeg tænker da over, at et vuggestuebarn skal kravle rundt på beskidte gulve, og det har fået mig til at underrette firmaet flere gange.

Der er også skolelederen, der ikke føler, at det ansvarlige rengøringsfirma lever op til sin kontrakt, og i Børn og Unge lægger man heller ikke fingrene imellem og skriver ligeledes, at særligt den ene af de nye rengøringsselskab har "vanskeligt ved at levere det aftalte".

Til trods for den skarpe kritik tager man i Borgmesterens Afdeling, der er ansvarlig for de millionstore kontrakter med rengøringsfirmaerne, situationen med ophøjet ro, selvom man tager den alvorligt. Opstartsvanskeligheder eller ej, så peger pilen i den rigtige retning, mener man, og så er der vist noget med en universel sandhed om, at rengøring aldrig bliver helt perfekt.

Men skurer man den forklaring med universalrens og en god portion knofedt, så er det altså stadig lidt noget gratværk, når der ikke gøres grundigt rent på steder, hvor børn folder sig ud - og det kommer fra en mand, der plejede at bo i en grisesti.

Har du noget, jeg skal bore snuden i, så skriv til mig på krkie@risskovliv.dk eller ring på 2090 6277.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Billedet er ikke fra Risskov Skole, men folkeskolen er et af de steder, hvor Aarhus Kommunes nye rengøringsudbydere stadig ikke får gjort ordentligt rent. Borgmesterens Afdeling anerkender, at netop Risskov Skole er særligt udfordret på rengøringen, men det gælder også Ellevangskolen og lokale dagsinstitutioner. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Slim i toilettet og klamme overflader: Rengøringen på lokale skoler og børnehaver halter stadig efter mere end et år

Det er nu mere end et år siden, at skolerne i Vejlby Risskov råbte vagt i gevær over dårlig rengøring, efter Aarhus Kommune netop havde overdraget arbejdet til to nye rengøringsfirmaer.

Men i dag er der stadig store problemer med rengøringen på flere lokale skoler, børnehaver og vuggestuer.

- Jeg føler bare, det er nusset over det hele. Karmene er sorte, der er pletter på gulvene, og nogle gange virker det som om, at der ikke er blevet gjort ordentligt rent. Skete det, ville jeg jo næppe se kalkaflejringer ofte, men det gør jeg altså, fortæller Betina Petersen, der er pædagogisk leder for DII Tornebakken.

På Risskov Skole føler man fortsat heller ikke, at det ansvarlige rengøringsfirma lever op til sin kontrakt.

- Vi oplever ikke sikkerhed i, at de kontraktlige forhold bliver opfyldt; At gulvet bliver vasket, det antal gange, det skal vaskes, og at toiletterne bliver gjort rent. Det er jo ikke godt, at man ikke lever op til de forhold, siger skoleleder Lene Brejnegaard.

I Borgmesterens Afdeling, der er ansvarlig for det nye rengøringssamarbejde, er man bekendt med problemerne, men ifølge økonomidirektør for Budget og Planlægning oplever man bedring.

- På Risskov Skole har vi nogle udfordringer men har også en god prognose, vi oplever, at der har været forbedringer på det sidste, og Risskov Skole er måske nok vores mest udfordrede sted, og vi har en god dialog med leverandøren og oplever, at der er fremskridt, siger Peter Pedersen.

Det er nu mere end et år siden, at Aarhus Kommune udliciterede rengøringen af skoler og dagsinstitutioner i Vejlby Risskov til to virksomheder. Samarbejdet kom dårligt fra start, og der er stadig meldinger om dårlig rengøring på Risskov Skole, Ellevangskolen og to lokale børnehaver.

Al begyndelse er svær, og det har bestemt også været tilfældet for Aarhus Kommunes overdragelse af rengøringsopgaverne på de lokale skoler og dagtilbud.

Ved skæringsdatoen 1. november sidste år overtog selskaberne Toma og Forenede Service arbejdet efter at have vundet et kommunalt udbud, men der skulle ikke gå længe, før Strandskolen, Risskov Skole og Ellevangskolen råbte vagt i gevær over den mangelfulde rengøring.

- Det flyder med toiletpapir, der er tis på brættet, der mangler sæbe, det lugter, og så er toiletterne generelt så beskidte, at de slet ikke virker til at være gjort rent. Det er sådan set uanset tidspunktet på dagen, så min datter går slet ikke på toilet derovre, hvis hun kan undgå det, sagde Heidi Printzen, formand for Strandskolens skolebestyrelse, til RisskovLIV kort efter overgangen til de nye rengøringsleverandører.

Et år er nu passeret. På Strandskolen har man oplevet bedring, men der er fortsat problemer med rengøringen flere steder i Vejlby Risskov og Aarhus Kommune. Det gælder blandt andet i den integrerede institution Tornebakken. Det fortæller pædagogisk leder Betina Petersen, der som relativt ny på stedet blev negativt overrasket over kvaliteten af rengøringen.

- Min første indskydelse om rengøringen var, at "wow, her er godt nok beskidt i forhold til den institution, jeg kommer fra," fortæller Betina Petersen og fortsætter:

- Jeg fornemmede bare, det er nusset over det hele. Karmene er sorte, der er pletter på gulvene, og nogle gange virker det som om, at der ikke er blevet gjort ordentligt rent hver dag. Skete det, ville jeg jo næppe se kalkaflejringer ofte, men det gør jeg altså.

Skoler og dagtilbud skal ikke bekymre sig over rengøringen

Siden den 1. november 2021 er det Borgmesterens Afdeling, der har haft ansvaret for rengøringen i Vejlby Risskov. For at følge op på rengøringsstandarden har magistratsafdelingen blandt andet en ansat, der er ansvarlig for kvalitetskontrol og dialog med rengøringsfirmaerne, mens man har skabt en app, der gør det muligt for skoler, børnehaver og vuggestuer at indberette snavs, pletter eller ulækre toiletter.

Det system fungerer nogenlunde, fortæller Betina Petersen.

- Når jeg kontakter rengøringsfirmaet og kommunen, sender de hurtigt en konsulent ud, der tjekker op på rengøringen, tager fat i firmaet og fortæller dem, hvad de skal gøre bedre. Der bliver så rettet op hurtigt, men det er måske mest brandslukning, for rengøringen bliver ikke ved med at være vedvarende god.

Hos Borgmesterens Afdeling er man også godt klar over, at samarbejdet med rengøringsselskaberne stadig ikke er pletfrit.

- Målet er, at skoler og dagtilbud ikke skal bekymre sig om rengøringen. Vi oplever, at vores leverandører er ansvarlige, men der vil altid være lidt udfordringer i forbindelse med at køre noget i gang, og vi har også været i en situation, hvor rekrutteringsmulighederne har været virkelig store for virksomhederne, og nu er der lidt afmatning i økonomien, så de begynder godt at kunne mærke lidt, at de er knap så store. Vi registrerer det hele og følger op på det hele, siger Peter Pedersen, økonomidirektør for Budget og Planlægning i Borgmesterens Afdeling.

Opfylder ikke kontrakten

Som et led i den opfølgning har Borgmesterens Afdeling sammen med Børn og Unge for nyligt evalueret den nye rengøringsordning med en god gammeldags vurdering fra 1-5. Over en bred kam bliver der gået grundigt til værks med moppe og spand på størstedelen af de kommunale steder, hvor Toma og Forenede Service gør rent.

Men med ordene "Mindre Tilfredsstillende" stikker vurderingerne fra DII Tornebakken, Ellevangskolen, Børnehaven Labyrinten og Risskov Skole ud som en stor, lokal nullermand på et ellers rengjort gulv.

På Risskov Skole har man siden dag ét af det nye rengøringsudbud haft udfordringer, og selvom skoleleder Lene Brejnegaard har en oplevelse af, at servicen er blevet "en lille my bedre," er der stadig mange fejl og mangler.

- Der er stadig et stykke vej med rengøringen. Vi har oplevet problemer med oplæring af rengøringsselskabets medarbejdere, så vi har været en del efter dem, siger Lene Brejnegaard og fortsætter:

- Vi oplever ikke sikkerhed i, at de kontraktlige forhold bliver opfyldt; At gulvet bliver vasket, det antal gange, det skal vaskes, og at toiletterne bliver gjort rent. Det er jo ikke godt, at man ikke lever op til de forhold.

Risskov Skole er måske mest ramt af dårlig rengøring

Faktisk tager Risskov Skole den uønskede titel som det sted, hvor Borgmesterens Afdeling har flest udfordringer med rengøringen. Det fortæller økonomidirektør Peter Pedersen, der også fremhæver Ellevangskolen som en anden lokation, hvor der med fordel kunne gås grundigere til værks med knofedtet.

- På Risskov Skole har vi nogle udfordringer men har også en god prognose, vi oplever, at der har været forbedringer på det sidste, og Risskov Skole er måske nok vores mest udfordrede sted, og vi har en god dialog med leverandøren og oplever, at der er fremskridt, siger Peter Pedersen.

Men selvom man på eksempelvis Risskov Skole står med en oplevelse af, at rengøringsfirmaet ikke lever op til den kontrakt, de har sat sin signatur på, skal Forenede Service ikke frygte for at se kontrakten i makuleringsmaskinen foreløbigt.

Men hvor mange advarsler eller dialoger tager I med leverandøren, før I f.eks. opsiger kontrakten?

- Vi tager mange dialoger med virksomhederne, og vi er slet ikke der, hvor vi overvejer at opsige kontrakten. Overhovedet ikke, fordi der er jo ingen steder, hvor rengøringen ikke er en udfordring. Du kan ikke finde nogle steder i Danmark og heller ikke i verden, hvor man som modtager af den ydelse ikke kan finde nogle steder, hvor det halter, siger Peter Pedersen.

- Vi har indgået en lang aftale med leverandøren - minimum 6 år, og jeg er overbevist om, at vi i et konstruktivt samarbejde får styr på de udfordringer vi oplever lige nu.

Vuggestuebørn kravler rundt på beskidte gulve

Han er overbevist om, at der altid vil være hængepartier, men "skinnende rent" er måske også at sætte barren lige højt nok.

- Jeg tror aldrig, vi når til et punkt, hvor alt er hundrede procent rent på alle lokationer, men målet er, at rengøringen skal være "tilfredsstillende" eller "meget tilfredsstillende" i vores evalueringer. Du kan godt høre, at der ikke er sindssygt alvorlige mangler i øjeblikket, men rengøringen skal selvfølgelig være god og i orden, siger Peter Pedersen.

Tilbage i den integrerede institution Tornebakken oplever man da også bedring efter adskillige rykkere til både Borgmesterens Afdeling og rengøringsselskabet Toma, men i forhold til dengang, der blev gjort ekstra rent under corona-pandemien, er der et lag snavs eller to til forskel.

- Hvis jeg sammenligner med dengang, der var corona-rengøring, blev alle kontaktflader gjort rent to gange om dagen, og jeg har fået fortalt, at det kunne ses på et markant lavere sygefravær blandt personalet. I dag kan jeg godt være i tvivl om, hvorvidt kontaktfladerne bliver rengjort dagligt, siger Betina Petersen og fortsætter:

- Børnene tænker jo ikke over, om der er rent eller ej, men de bliver også syge som os andre og smitter indbyrdes. Jeg tænker da over, at det er træls, når et vuggestuebarn skal kravle rundt på beskidte gulve, og det har jeg også underrettet firmaet om flere gange.

To børnehaver og en skole i Vejlby Risskov samt flere institutioner i Lystrup melder i kommunens evaluering tilbage, at Rengøringsfirmaet Tomas rengøring er "mindre tilfredsstillende". Foto Michael Svenningsen

Særligt ét rengøringsfirma boner negativt ud i Risskov: - Du håndplukker nogle få steder, hvor det ikke går godt

Kigger man på tilbagemeldingerne fra skoler, børnehaver og vuggestuer i Vejlby Risskov og Lystrup, scorer særligt virksomheden Toma dårligere karakterer for sit rengøringsarbejde.

Per Dissing, der er driftschef for Toma, anerkender gerne, at man har haft store vanskeligheder med rengøringen på skoler og i dagstilbud i Vejlby Risskov efter overtagelsen af rengøringsopgaven i november sidste år.

Han føler dog, at skuden er vendt - og kvaliteten af rengøringen er opadgående.

- Vi gør rent på 86 lokationer i Aarhus Kommune, og du håndplukker nogle få, hvor det ikke går godt. Når man arbejder med mennesker, kan der komme klager, og så er det vigtigt, at vi reagerer og sørger for, at det ikke gentager sig, siger Per Dissing til RisskovLIV.

I Vejlby Risskov er det særligt de steder, hvor virksomheden Toma gør rent, at rengøringen stadig halter efter mere end et år. Virksomhedens driftschef kan dog ikke genkende billedet af, at Toma er synderligt udfordret, men understreger, at man sætter hurtigt ind, hvor rengøringen stadig ikke er tiptop.

Det er nu mere end et år siden, at to nye leverandører overtog rengøringen af dagtilbud og skoler i Vejlby Risskov og rykkede ind med skrubbe og klude og sæbevand.

Men det nye samarbejde med Toma og Forenede Service kom snublende fra start. Kvaliteten var dårlig på blandt andet Ellevangskolen, Strandskolen og Risskov Skole, og selvom der generelt er bedring i rengøringsstandarden, hænger leverandøren Toma stadig lidt fast i sølet.

Det viser tilbagemeldingerne fra skoler og institutioner i Vejlby, Risskov og Lystrup, hvor rengøringsstandarden særligt på lokationer, hvor Toma gør rent, bliver betegnet som "Mindre Tilfredsstillende".

Per Dissing, driftschef for Toma, oplever dog ikke, at udfordringerne er massive.

- Jeg kan ikke genkende et billede af, at vi er så udfordret. Vi ved godt, at der kan komme klager, når man arbejder med mennesker, men vi synes, vi har et godt samarbejde med Borgmesterens Afdeling og er kommet godt efter en svær opstart, siger Per Dissing til RisskovLIV.

Nikker genkendende til opstartsudfordringer

For driftschefen genkender beretningen om, at opstarten af den nye aftale med Aarhus Kommune gik alt andet end glidende.

- Jeg har arbejdet i branchen gennem 16 år, og jeg har aldrig før oplevet så store vanskeligheder med at finde kvalificeret arbejdskraft før, siger Per Dissing og fortsætter:

- Og så var der også stor udskiftning i personalet. Vi bruger meget tid på at oplære dem og sætte dem ind i kontrakten med Aarhus Kommune, men vi oplevede hurtigt, at der måske var medarbejdere, der ikke for alvor ønskede arbejdet. Derfor har vi måttet afvikle for at udvikle os, men det blev ikke ligefrem bedre, når folk ikke stod parat i jobkøen.

I dag er man dog ovre hurdlen med at finde hænder til at udføre arbejdet, så ifølge Per Dissing er rekrutteringsudfordringer ikke længere en undskyldning for dårlig rengøring.

Alligevel viser evalueringen fra Borgmesterens Afdeling, at man blandt andet på Ellevangskolen, dagsinstitutionerne DII Tornebakken, Børnehaven Labyrinten samt flere steder i Lystrup oplever rengøring af "mindre tilfredsstillende" karakter fra Toma.

86 lokationer

Har du en forklaring på, at I får dårligere vurderinger end de andre rengøringsselskaber, som også har vundet dele af udbuddet fra Aarhus Kommune?

- Nej, det har jeg ikke noget godt bud på. Vi gør rent på 86 lokationer i Aarhus Kommune, og du håndplukker nogle få, hvor det ikke går godt. Når man arbejder med mennesker, kan der komme klager, og så er det vigtigt, at vi reagerer og sørger for, at det ikke gentager sig, siger Per Dissing.

- Jeg har snakket med den pædagogiske leder på DII Tornebakken, der ikke har en oplevelse af, at I gør ordentligt rent. Hvad er din reaktion på det?

- Med 86 lokationer har vi også 86 ledere, der har en mening om rengøringen, og dem forsøger vi at gå i dialog med. Selvfølgelig skal rengøringen være i orden, men vi skal måske også være bedre til at forventningsafstemme med dem, siger Per Dissing og fortsætter:

- Vi oplever stadig, hvordan man nogle steder forventer daglig gulvvask, selvom det måske kun er hver tredje dag, at gulvet skal vaskes ifølge kontrakten.

Men i sidste ende har kunden altid ret, og når Toma får en tilbagemelding om mangelfuld rengøring i en børnehave eller på en folkeskole, sætter virksomheden prompte ind, understreger driftschefen.

- Selvfølgelig er det muligt at levere rengøring på et tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende niveau. De steder, hvor vi har scoret under i kommunens evaluering, sætter vi omgående ind og laver en handlingsplan for. Er der sket fejl og mangler, skal vi reagere på den feedback, siger han.


Bjørn Søby Jakobsen melder sig nu ind i karriereræset, og han forfølger formentlig ikke en stilling inden for vinens verden. Foto: Pressemeddelelse

Det gik ellers 'over al forventning' - Men nu lukker arrangøren af stor satsning i Risskov

Første år med Risskov Vinfestival bliver formentlig også sidste og eneste gang, arrangementet løber af stablen.

For selvom festivalen forløb over al forventning, er arrangør og vinimportør Bjørn Søby Jakobsen ved at lukke sit firma ned.

- Timingen var bare uheldig, og det hurtige ryk, som jeg havde håbet på, så urealistisk ud. Jeg er 30 år og kan ikke gå og lege med vin nu, når jeg er på et stadie i mit liv, hvor jeg skal bruge penge og have en fast
indtægt, siger Bjørn Søby Jakobsen.

Han er til gengæld stolt af at have bevist, at der er et potentiale for at samle vin-entusiaster i Risskov.

- Måske er der nogle andre, der har mod på at fortsætte, hvor jeg slap, for potentialet for en vinfestival ser ud til at være der, siger Bjørn Søby Jakobsen.

Hvis Risskov Vinfestival vender tilbage, bliver det ikke med Bjørn Søby Jakobsen som arrangør. For selvom festivalen forløb fortræffeligt, er vinimportøren ved at lukke sin virksomhed ned, fordi prisstigninger påvirker både hans og kundernes købekraft.

Risskov Vinfestival blev en stor succes.

Over sine to dage i juni strømmede mere end 500 lokale til festivalen i Bellevuehallen, og der blev solgt gyldne dråber fra Spanien, Italien og Tyskland for næsten 300.000 kroner.

"Det gik over al forventning," fortæller arrangøren Bjørn Søby Jakobsen. Desværre varede rusen fra det vellykkede arrangement ikke ved.

Faktisk var der malurt i vinbægret allerede omkring festivalens afvikling, og Bjørn er nu ved at lukke ned for vinimporten Mistral Vine, hvorfra han nu sælger de sidste slatter af sit restlager på auktion.

- Jeg fik mine sidste varer ind i forbindelse med festivalen, og allerede der måtte jeg vende det hvide ud af øjnene. Priserne var tæt på fordoblet på grund af verdenssituationen, og selvom jeg godt kunne tjene en smule på mange måneders arbejde, stod det også klart for mig, at der skulle en anden avance til, hvis man skulle kunne leve af det, fortæller Bjørn Søby Jakobsen til RisskovLIV.

- Timingen var bare uheldig, og det hurtige ryk, som jeg havde håbet på, så urealistisk ud. Jeg er 30 år og kan ikke gå og lege med vin nu, når jeg er på et stadie i mit liv, hvor jeg skal bruge penge og have en fast indtægt.

Prisen blev altafgørende

Samme risikovurdering og værnen om sine penge kunne Bjørn Søby Jakobsen også konstatere, at både eksisterende og potentielle kunder begyndte at praktisere.

- Man kan godt mærke krisen på kundernes købekraft, for der blev skelet mere og mere til prisen på vinene. Jeg var også ved at mase mig ind på markedet for vinbarer og restauranter, men der mærkede jeg også, at der var panik over at få betalt elregningerne. Derfor kiggede de også udelukkende på pris, fortæller Bjørn Søby Jakobsen.

Så i stedet for at fortsætte og måske lade alle sine penge gå til spilde, har Bjørn Søby Jakobsen valgt at sætte prop på sit vineventyr.

- Jeg har ikke brændt nallerne, og selvom jeg ikke har tjent noget, så får jeg mine penge ud igen, siger han.

Tid til en karriere udenfor vinens verden

Det valg er stadig nyt, så beslutningen har ikke fået tid til at gærde endnu. Han kan dog allerede nu konstatere, at han er blevet en erfaring rigere.

- Jeg har ikke rigtig nået at tænke det hele igennem endnu, men det giver et selvtillidsboost at se, hvordan jeg kunne stable Risskov Vinfestival på benene, siger Bjørn Søby Jakobsen og tilføjer:

- Man frygtede jo, at vinbønderne ville rejse til Risskov forgæves, fordi der ingen deltagere dukkede op. Der kom masser, og der synes jeg, at jeg har bevist, at det godt kan lade sig gøre.

Han melder sig nu ind i karriereræset, og det bliver formentlig udenfor vinens verden. Kortvarigt legede han med tanken om at søge job hos et andet vinfirma, men som Bjørn Søby Jakobsen selv siger, vil han ikke være tvunget til at sælge vin, han faktisk ikke bryder sig om.

Som med alle gode vine kan det være, at tiden til at springe ud som importør bliver bedre med alderen. Til gengæld kunne han sagtens se andre fortsætte Risskov Vinfestival, for markedet er modent til det i Risskov, mener han.

- For nu skal vinen være en hobby, men måske giver jeg det et skud på ny som 40-årig eller 50-årig. Jeg kan bare sige, at folk gerne ville genbesøge vinfestivalen, så det virker til at være et arrangement, som Risskov mangler.

- Så måske er der nogle andre, der har mod på at fortsætte, hvor jeg slap, for potentialet for en vinfestival ser ud til at være der, siger Bjørn Søby Jakobsen.

Han sælger resterne af sit vinlager på auktion, så du kan måske gøre et godt scoop her.