Slim i toilettet og klamme overflader: Rengøringen på lokale skoler og børnehaver halter stadig efter mere end et år
Det er nu mere end et år siden, at skolerne i Vejlby Risskov råbte vagt i gevær over dårlig rengøring, efter Aarhus Kommune netop havde overdraget arbejdet til to nye rengøringsfirmaer.
Men i dag er der stadig store problemer med rengøringen på flere lokale skoler, børnehaver og vuggestuer.
- Jeg føler bare, det er nusset over det hele. Karmene er sorte, der er pletter på gulvene, og nogle gange virker det som om, at der ikke er blevet gjort ordentligt rent. Skete det, ville jeg jo næppe se kalkaflejringer ofte, men det gør jeg altså, fortæller Betina Petersen, der er pædagogisk leder for DII Tornebakken.
På Risskov Skole føler man fortsat heller ikke, at det ansvarlige rengøringsfirma lever op til sin kontrakt.
- Vi oplever ikke sikkerhed i, at de kontraktlige forhold bliver opfyldt; At gulvet bliver vasket, det antal gange, det skal vaskes, og at toiletterne bliver gjort rent. Det er jo ikke godt, at man ikke lever op til de forhold, siger skoleleder Lene Brejnegaard.
I Borgmesterens Afdeling, der er ansvarlig for det nye rengøringssamarbejde, er man bekendt med problemerne, men ifølge økonomidirektør for Budget og Planlægning oplever man bedring.
- På Risskov Skole har vi nogle udfordringer men har også en god prognose, vi oplever, at der har været forbedringer på det sidste, og Risskov Skole er måske nok vores mest udfordrede sted, og vi har en god dialog med leverandøren og oplever, at der er fremskridt, siger Peter Pedersen.
Al begyndelse er svær, og det har bestemt også været tilfældet for Aarhus Kommunes overdragelse af rengøringsopgaverne på de lokale skoler og dagtilbud.
Ved skæringsdatoen 1. november sidste år overtog selskaberne Toma og Forenede Service arbejdet efter at have vundet et kommunalt udbud, men der skulle ikke gå længe, før Strandskolen, Risskov Skole og Ellevangskolen råbte vagt i gevær over den mangelfulde rengøring.
- Det flyder med toiletpapir, der er tis på brættet, der mangler sæbe, det lugter, og så er toiletterne generelt så beskidte, at de slet ikke virker til at være gjort rent. Det er sådan set uanset tidspunktet på dagen, så min datter går slet ikke på toilet derovre, hvis hun kan undgå det, sagde Heidi Printzen, formand for Strandskolens skolebestyrelse, til RisskovLIV kort efter overgangen til de nye rengøringsleverandører.
Et år er nu passeret. På Strandskolen har man oplevet bedring, men der er fortsat problemer med rengøringen flere steder i Vejlby Risskov og Aarhus Kommune. Det gælder blandt andet i den integrerede institution Tornebakken. Det fortæller pædagogisk leder Betina Petersen, der som relativt ny på stedet blev negativt overrasket over kvaliteten af rengøringen.
- Min første indskydelse om rengøringen var, at "wow, her er godt nok beskidt i forhold til den institution, jeg kommer fra," fortæller Betina Petersen og fortsætter:
- Jeg fornemmede bare, det er nusset over det hele. Karmene er sorte, der er pletter på gulvene, og nogle gange virker det som om, at der ikke er blevet gjort ordentligt rent hver dag. Skete det, ville jeg jo næppe se kalkaflejringer ofte, men det gør jeg altså.
Skoler og dagtilbud skal ikke bekymre sig over rengøringen
Siden den 1. november 2021 er det Borgmesterens Afdeling, der har haft ansvaret for rengøringen i Vejlby Risskov. For at følge op på rengøringsstandarden har magistratsafdelingen blandt andet en ansat, der er ansvarlig for kvalitetskontrol og dialog med rengøringsfirmaerne, mens man har skabt en app, der gør det muligt for skoler, børnehaver og vuggestuer at indberette snavs, pletter eller ulækre toiletter.
Det system fungerer nogenlunde, fortæller Betina Petersen.
- Når jeg kontakter rengøringsfirmaet og kommunen, sender de hurtigt en konsulent ud, der tjekker op på rengøringen, tager fat i firmaet og fortæller dem, hvad de skal gøre bedre. Der bliver så rettet op hurtigt, men det er måske mest brandslukning, for rengøringen bliver ikke ved med at være vedvarende god.
Hos Borgmesterens Afdeling er man også godt klar over, at samarbejdet med rengøringsselskaberne stadig ikke er pletfrit.
- Målet er, at skoler og dagtilbud ikke skal bekymre sig om rengøringen. Vi oplever, at vores leverandører er ansvarlige, men der vil altid være lidt udfordringer i forbindelse med at køre noget i gang, og vi har også været i en situation, hvor rekrutteringsmulighederne har været virkelig store for virksomhederne, og nu er der lidt afmatning i økonomien, så de begynder godt at kunne mærke lidt, at de er knap så store. Vi registrerer det hele og følger op på det hele, siger Peter Pedersen, økonomidirektør for Budget og Planlægning i Borgmesterens Afdeling.
Opfylder ikke kontrakten
Som et led i den opfølgning har Borgmesterens Afdeling sammen med Børn og Unge for nyligt evalueret den nye rengøringsordning med en god gammeldags vurdering fra 1-5. Over en bred kam bliver der gået grundigt til værks med moppe og spand på størstedelen af de kommunale steder, hvor Toma og Forenede Service gør rent.
Men med ordene "Mindre Tilfredsstillende" stikker vurderingerne fra DII Tornebakken, Ellevangskolen, Børnehaven Labyrinten og Risskov Skole ud som en stor, lokal nullermand på et ellers rengjort gulv.
På Risskov Skole har man siden dag ét af det nye rengøringsudbud haft udfordringer, og selvom skoleleder Lene Brejnegaard har en oplevelse af, at servicen er blevet "en lille my bedre," er der stadig mange fejl og mangler.
- Der er stadig et stykke vej med rengøringen. Vi har oplevet problemer med oplæring af rengøringsselskabets medarbejdere, så vi har været en del efter dem, siger Lene Brejnegaard og fortsætter:
- Vi oplever ikke sikkerhed i, at de kontraktlige forhold bliver opfyldt; At gulvet bliver vasket, det antal gange, det skal vaskes, og at toiletterne bliver gjort rent. Det er jo ikke godt, at man ikke lever op til de forhold.
Risskov Skole er måske mest ramt af dårlig rengøring
Faktisk tager Risskov Skole den uønskede titel som det sted, hvor Borgmesterens Afdeling har flest udfordringer med rengøringen. Det fortæller økonomidirektør Peter Pedersen, der også fremhæver Ellevangskolen som en anden lokation, hvor der med fordel kunne gås grundigere til værks med knofedtet.
- På Risskov Skole har vi nogle udfordringer men har også en god prognose, vi oplever, at der har været forbedringer på det sidste, og Risskov Skole er måske nok vores mest udfordrede sted, og vi har en god dialog med leverandøren og oplever, at der er fremskridt, siger Peter Pedersen.
Men selvom man på eksempelvis Risskov Skole står med en oplevelse af, at rengøringsfirmaet ikke lever op til den kontrakt, de har sat sin signatur på, skal Forenede Service ikke frygte for at se kontrakten i makuleringsmaskinen foreløbigt.
Men hvor mange advarsler eller dialoger tager I med leverandøren, før I f.eks. opsiger kontrakten?
- Vi tager mange dialoger med virksomhederne, og vi er slet ikke der, hvor vi overvejer at opsige kontrakten. Overhovedet ikke, fordi der er jo ingen steder, hvor rengøringen ikke er en udfordring. Du kan ikke finde nogle steder i Danmark og heller ikke i verden, hvor man som modtager af den ydelse ikke kan finde nogle steder, hvor det halter, siger Peter Pedersen.
- Vi har indgået en lang aftale med leverandøren - minimum 6 år, og jeg er overbevist om, at vi i et konstruktivt samarbejde får styr på de udfordringer vi oplever lige nu.
Vuggestuebørn kravler rundt på beskidte gulve
Han er overbevist om, at der altid vil være hængepartier, men "skinnende rent" er måske også at sætte barren lige højt nok.
- Jeg tror aldrig, vi når til et punkt, hvor alt er hundrede procent rent på alle lokationer, men målet er, at rengøringen skal være "tilfredsstillende" eller "meget tilfredsstillende" i vores evalueringer. Du kan godt høre, at der ikke er sindssygt alvorlige mangler i øjeblikket, men rengøringen skal selvfølgelig være god og i orden, siger Peter Pedersen.
Tilbage i den integrerede institution Tornebakken oplever man da også bedring efter adskillige rykkere til både Borgmesterens Afdeling og rengøringsselskabet Toma, men i forhold til dengang, der blev gjort ekstra rent under corona-pandemien, er der et lag snavs eller to til forskel.
- Hvis jeg sammenligner med dengang, der var corona-rengøring, blev alle kontaktflader gjort rent to gange om dagen, og jeg har fået fortalt, at det kunne ses på et markant lavere sygefravær blandt personalet. I dag kan jeg godt være i tvivl om, hvorvidt kontaktfladerne bliver rengjort dagligt, siger Betina Petersen og fortsætter:
- Børnene tænker jo ikke over, om der er rent eller ej, men de bliver også syge som os andre og smitter indbyrdes. Jeg tænker da over, at det er træls, når et vuggestuebarn skal kravle rundt på beskidte gulve, og det har jeg også underrettet firmaet om flere gange.