Aarhus Havn har fundet den skyldige: Her er årsagen til den lavfrekvente brummen, der plager beboere i Risskov
Måske har du følt dig generet af den. Måske har du bare lagt ører til den og undret dig over, hvad der mon forårsager den lavfrekvente støj fra havnen, som du kan høre i Risskov?
Nu har Aarhus Havn i hvert fald endelig et svar. Støjsynderen i Risskov er containerskibene i havnen.
- Vi ved nu sort på hvidt, at det er skibe, der forårsager støjen i Risskov. Det kan være forskellige typer af skibe, men det er sandsynligvis nogle af en vis størrelse med store motorer, siger Carsten Kruse, der er kommerciel direktør ved Aarhus Havn.
Men da man ikke bare kan flytte en containerhavn, er løsningen ikke lige til.
Det kan du læse mere om her.
Forestil dig, at der holder en lastbil i tomgang foran din hoveddør og brummer morgen, middag og aften.
Det lyder ikke særligt behageligt, vel?
Men det er cirka sådan, en lang række borgere i Risskov oplever den lavfrekvente støj fra Aarhus Havn, der i en årrække har forstyrret deres dagligdag og ødelagt deres nætter med sin enerverende summen.
Længe har pilen peget i retning af, at det er de store containerskibe i havnen, der er synderen, men Aarhus Havn har hidtil ikke kunnet bekræfte det endeligt. Før nu.
- Vi ved nu sort på hvidt, at det er skibe, der forårsager støjen i Risskov. Det kan være forskellige typer af skibe, men det er sandsynligvis nogle af en vis størrelse med store motorer, siger Carsten Kruse, der er kommerciel direktør ved Aarhus Havn.
Konklusionen bliver draget efter, at Aarhus Havn i samarbejde med et eksternt firma har analyseret støjen over de seneste måneder. Det har man blandt andet gjort ved at opstille forvoksede mikrofoner til at måle støjen forskellige steder i Aarhus - heriblandt i haven hos en Risskov-borger, der gennem lang tid har været ved at gå ud af sit gode skind på grund af støjgener.
De støjende skibe skal findes
Katten er ude af sækken. Det er skibene, der støjer, men kilderne er forskellige, alt efter om man bor i Risskov eller Højbjerg, hvor flere borgere også er generet af støjen.
Hvor borgerne i Højbjerg hører den lavfrekvente støj fra skibe, der ligger ved en såkaldt ankerplads og venter på, at det bliver deres tur til at anløbe i Aarhus Havn, er det skibene i containerhavnen, hvis brummende motorer du hører i Risskov.
Ankerpladsen ud for Højbjerg
Når skibene kommer til Aarhus Havn, kan de nogle gange blive nødt til at vente på deres plads i havnen. Her bliver de henvist til en såkaldt ankerplads, hvor de kan ligge og vente til, at det bliver deres tur. Nogle gange ligger de der i timer, andre gange i flere dage.
Den ankerplads har i mange år ligget cirka en kilometer syd for Aarhus Havn – altså cirka ud for Højbjerg og Skåde.
- Selvom de ligger her, skal der bruges ret meget strøm til for eksempel køle- og fryseanlæg på containerskibene, og det kan forklare den støj, man kan høre i Højbjerg. Vi har undersøgt, om der var noget galt med skibene, men det var der ikke, siger Carsten Kruse.
Set med de Risskov-farvede briller er det ærgerligt, for det er mindre kompliceret at flytte en ankerplads end en hel containerhavn. Derfor skal løsningen i stedet findes med rederierne, hvis skibe er skyld i støjen. Det kræver i første omgang et stykke opklarende arbejde.
- Vi mangler stadig data fra rederierne, så vi kan identificere præcist, hvilke skibe der giver den lavfrekvente støj. Men vi er i gang med dialogen, for det er også op til rederierne at hjælpe med at finde en løsning, siger Carsten Kruse.
Flere har peget på, at støjen er tydelig, når de 400-meter lange Mærsk-skibe ligger i havn. Er det dem, støjen kommer fra?
- Det kan jeg på nuværende tidspunkt ikke sige præcist. Det kan være forskellige typer af skibe. Mikrofonen i Risskov har eksempelvis opfanget meget støj på en dag, hvor der lå tre skibe i havnen, og det er ikke til at sige, om det er det ene, det andet eller alle tre, der er skyld i støjen, siger Carsten Kruse.
Rederierne skal med ombord for at finde løsninger
Næste skridt er til gengæld uklart, når man engang er i stand til at udpege det eller de støjsyndende skibe.
- Når vi ved, hvilke skibe der er skyld i støjen, kan vi fortælle rederierne: "Kære venner, det er sådan her, tingene forholder sig. Hvad skal vi gøre ved det?", siger Carsten Kruse.
Vil det sige, at det er rederierne, der skal betale for at løse problemerne?
- Alt, hvad jeg læser mig til, viser, at lavfrekvent støj kun kan løses ved kilden, men nu skal vi identificere skibene, der forårsager støjen, og så kan vi konkret gå videre derfra, siger Carsten Kruse.
Hvad sker der, hvis rederierne ikke ønsker at samarbejde om en løsning?
- Det nægter jeg simpelthen at tro på. Jeg tror, det er i alles interesse, at det bliver løst.
Ingen hurtige løsninger
Via brancheforeningen Danske Havne kan jeg jo læse mig frem til, at landstrøm til skibene kan dæmpe støj. Aarhus Havn har investeret 46 mio. kroner i landstrøm til krydstogtskibene. Burde I ikke gøre noget lignende for containerskibene, hvis I er myndighed, når skibene befinder sig i havnen?
- Det er rigtigt, at det er os, der stiller infrastrukturen til rådighed, og måske er det løsningen. Viser det sig at være tilfældet, må vi se nærmere på det, for vi er åbne for alle løsninger. Vi har et problem, der generer borgere i Aarhus, og det skal vi have løst. Der er desværre ingen hurtige løsninger, siger Carsten Kruse.
Den udmelding glæder Mette Østergaard, bosat på Vejlby Fed, der gennem flere år har været påvirket af støjen fra containerskibene.
- Vi er flere, der længe har været overbeviste om, at skibenes dieselmotorer var skyld i støjen, og det er dejligt, at Aarhus Havn nu anerkender det og vil gøre noget for at løse problemet, siger Mette Østergaard.
Overlevelsesstrategier
Hun er i perioder så plaget af den lavfrekvente støj, at hun har måttet se sig nødsaget til at tilpasse sit liv bedst muligt til den.
- Støjen påvirker mig meget. Man går rundt i en konstant alarm-tilstand og venter på, at der kommer flere dage, hvor man ikke kan være i sit hus eller sove om natten, fordi et stort skib lægger til havn, siger Mette Østergaard og tilføjer:
- Det er vildt, at man er tvunget til at finde overlevelsesstrategier for at kunne leve sit liv; At man tjekker anløbslisten, tjekker vejrudsigten og krydser fingre for, at det ikke blæser ind over Risskov. Når det så blæser vores vej, har jeg nogle gange været nødt til at flytte ud af mit hjem.
For Mette Østergaard har støjen fyldt så meget, at hun også har brugt tilsvarende meget tid på at researche støjgener og forurening fra containerskibe. Derfor har hun også en opfordring til Aarhus Havn:
- I Hamborg Havn og på Grenaa Havn har man allerede landstrøm, og det kan undre mig meget, at man ikke har det i Aarhus Havn, når nu Aarhus markedsfører sig på at være en grøn by. "Kom nu, Aarhus" fristes man til at sige, for kan andre byer, kan vi vel også, siger Mette Østergaard og tilføjer:
- Med landstrøm undgår vi også både støj og luftforureningen fra skibenes dieselgeneratorer, der kører, når skibene ligger til kaj.
Havneudvidelsen vil måske fjerne skibsstøjen
Landstrøm kommer i spil, hvis havneudvidelsen bliver en realitet.
Det har været en af de større bekymringer hos de generede borgere, at støjen kun vil blive værre, hvis havnen vokser, og der kommer flere af de store skibe.
- Havneudvidelsen vil blive lavet med landstrøm over det hele. Det vil blive bygget ind i infrastrukturen fra start, så der vil være en anden teknologi, siger Carsten Kruse.