Kommunens store spareplan rammer også Risskov: Se, hvordan sparekniven kan skære lokalt
Aarhus Kommune skal spare mere end 200 millioner kroner, og en del af det massive millionbeløb skal findes direkte i Vejlby-Risskov.
Det betyder blandt andet, at ungdomsklubben "Vrukken" er lukningstruet, bydelens ældre på plejehjemmene kan se frem til serviceforringelser, og det kan blive dyrere at sende sit barn i SFO fremover.
Her bliver du klogere på spareforslagene, som nu er i høring.
Vi er i et af de magre år, hvor Aarhus Kommune skal skære ind til benet og spare for mere end 200 millioner kroner.
Derfor har de forskellige magistrater i kommunen udarbejdet de såkaldte sparekataloger med forslag til, hvor besparelserne kan findes.
Man kan sige, at metoden bygger på ordsproget "mange bække små", forstået på den måde, at der bliver foreslået et hav af især besparelser af mindre beløb. Men selv små spareøvelser kan få konsekvenser i Vejlby-Risskov.
Serviceniveauet på bydelens plejehjem står for skud, en ungdomsklub er lukningstruet, og som forælder til et barn i børnehave- eller SFO-alderen kan du også se frem til at blive påvirket af forskellige spareforslag.
I artiklen kan du danne dig et overblik over nogle af de konkrete punkter i sparekatalogerne, der kan få betydning for Vejlby-Risskov. Andre berører både dig som borger i bydelen såvel som andre århusianere.
Så meget skal der spares
Der skal spares mere end 200 millioner kroner om året på tværs af kommunens magistratsafdelinger. Her kan du se, hvor mange penge de enkelte afdelinger skal spare.
Børn og Unge – 72 millioner kroner.
Sociale Forhold og Beskæftigelse – 53 millioner kroner.
Sundhed og Omsorg – 48 millioner kroner.
Kultur og Borgerservice – 14 millioner kroner.
Teknik og Miljø – cirka 20 millioner kroner.
Borgmesterens Afdeling – ni millioner kroner.
Ungdomsklubben "Vrukken" er lukningstruet
Kultur og Borgerservice foreslår, at man fjerner tilskuddet til Aarhus' 17 Folkeoplysningsklubber i en sparemanøvre, der vil mindske udgifterne på knap 12 millioner mellem 2023-2026.
"At fjerne tilskuddet" er den diplomatiske udlægning, for det vil de facto betyde, at Vejlby Risskov Ungdomsklub, Vrukken, der ligger på Ellevangskolen, må dreje nøglen om. Det fortæller Per Kromann, der er konstitueret leder for FO-klubben.
- Vi er jo en forening, så kommunen siger, vi er velkomne til at fortsætte, men det kan vi ikke uden tilskuddet.
Et af Kultur og Borgerservices argumenter for at svinge sparekniven ved at fjerne sit tilskud til FO-klubberne er, at der ofte ligger en kommunal ungdomsklub i nærheden af. Det er også tilfældet for Vrukken, der deler lokaler med en kommunal ungdomsklub.
Alligevel køber Per Kromann ikke helt argumentet for at fjerne tilskuddet.
- Vi har åbent fire dage om ugen, mens den kommunale kun har tre åbningsdage, så de unge får et klubtilbud i færre dage. Vi er også et andet tilbud end det kommunale, for vi er ikke kun drevet af pædagogiske medarbejdere, men slår os op på mangfoldigheden, siger Per Kromann.
Store besparelser på plejehjemmene
Siden 2017 har ældre borgere på plejehjemmene ved Hørgården, Hedevej, Jasminvej og Vejlbygade i Risskov haft et klippekort, hvor borgeren kan veksle et klip til en halv times hjælp eller aktivitet om ugen. I det tidsrum er det borgeren selv, der bestemmer, om tiden skal bruges på en udflugt, et socialt arrangement eller hjælp til en praktisk opgave.
Sundhed og Omsorg foreslår nu, at man "klipper" den service for at finde en besparelse på omkring 46 millioner frem til og med 2026. Som forvaltningen skriver:
"Beboerne forventes at opleve det som et mindre tab af fleksibilitet i hjælpen og omsorgen fra personalet."
I forlængelse af det spareforslag risikerer plejehjemmene i Vejlby-Risskov også at miste sine såkaldte "oplevelsesmedarbejdere". Siden 2015 har de været ansat til at skabe gode stunder og unikke oplevelser for plejehjemmenes beboere. Nu foreslår Sundhed og Omsorg, at den indsats halveres for en besparelse på knap ni millioner kroner frem til og med 2026.
"Det vil betyde, at der vil være færre oplevelser for beboerne i plejehjemmene, hvilket kan påvirke borgernes livskvalitet og tilfredshed med hjælpen på plejehjemmene," skriver forvaltningen i forslaget.
Lukning af Egå Kombi-bibliotek
Med sin beliggenhed nær Åkrogen Strandpark kunne man driste sig til at tro, at borgere fra Risskov også drog til Egå Kombi-bibliotek for at låne bøger - men det er snarere den anden vej rundt, og derfor foreslår Kultur og Borgerservice, at man lukker biblioteket ved Sølystskolen.
Det giver en årlig besparelse på cirka 131.000 kroner.
- 49 procent af borgerne i Egå bruger Risskov Bibliotek, som er et af vores større biblioteker og giver et helt andet tilbud med blandt andet foredrag. På Egå Kombi-bibliotek er der kun seks bemandede timer om ugen, og der er ikke andet end udlån af bøger på stedet, siger Carsten Holst, forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker.
Det er ikke nogen nem beslutning at ville lukke biblioteket i Egå samt Hasle Bibliotek, der også foreslås sparet væk, men ifølge Carsten Holst ville alternativet være at forringe servicen på samtlige biblioteker i Aarhus Kommune.
- Vi skal spare ekstraordinært mange penge i år, så det er en ordentlig lussing. Normalt plejer vi at smøre besparelserne tyndt ud over flere biblioteker igen og igen og igen, men i denne omgang har vi vurderet, at det var mere hensigtsmæssigt at spare i bund, siger Carsten Holst og tilføjer:
- Hvis vi valgte at spare bredt, ville der måske kun være tre bemandede timer på Egå Kombi-bibliotek, og så kan man jo spørge sig selv, om det giver mening.
Slut med at købe billet til bussen i billetautomaten
Hvornår har du sidst købt en busbillet med mønter?
Den digitale tidsalder er over os, og corona har for alvor sat skub i udviklingen mod det kontantløse samfund. I 2017 blev der købt billetter i de århusianske bybusser for 29,3 millioner kroner. Efter coronakrisen var tallet dalet til syv-ni millioner.
Men den udvikling in mente foreslår Teknik og Miljø nu, at man helt fjerner billetautomaterne, hvilket ifølge forvaltningens udregninger vil spare tæt på 20 millioner kroner over de næste tre år.
I spareforslaget er Teknik og Miljø opmærksomme på, at bybusser uden billetautomater vil give anledning til problemer for visse borgere, som har svært ved at hoppe på den digitale tidsvogn. Som forvaltningen skriver:
"Rejsekort med tank op-aftale vil være et godt alternativ til kontanter for ikke-digitale medborgere. Det forudsætter i sagens natur, at pårørende eller andre omsorgspersoner hjælper med at etablere rejsekortet. En del af provenuet kan eventuelt reserveres til dette formål."
"Turister og udlandsdanskere på hjemmebesøg er tidligere nævnt som andre grupper, der kan være udfordret af ikke at kunne betale kontant. De pågældende må henvises til at installere en app."
Borgere fra Saxild Strand skal genoptrænes i Vejlby
Aarhus Kommune solgte for nyligt rekreationshjemmet Saxild Strand til en privat bygherre, og det kan betyde, at Rehabiliteringshøjskolen i Vejlby i fremtiden skal byde flere borgere velkommen.
Som navnet antyder er Rehabiliteringshøjskolen et højskoletilbud, hvor borgere, der har brug for at komme hjemmefra, kan indgå i et socialt samvær, mens de bliver genoptrænet. I sit spareforslag lægger Sundhed og Omsorg ikke op til, at der skal skæres i udgifterne til Rehabiliteringshøjskolen.
I stedet ser forvaltningen en mulighed for at udnytte højskolen og i samarbejde med en række frivillige organisationer skabe et tilbud for de borgere, der tidligere blev indlogeret på Saxild Strand.
Da spareforslaget ikke er vedtaget endnu, er det ikke muligt at fortælle konkret, hvordan Rehabiliteringshøjskolen i praksis skal tage imod flere borgere fremover.
Ulla Reintoft, sundheds-og forebyggelseschef i Distrikt Nord, kan på nuværende tidspunkt kun sige følgende:
- Man vil gerne undgå, at salget af Saxild Strand får en negativ konsekvens, så bliver spareforslaget vedtaget, skal vi se nærmere på, hvordan man laver et tilbud til borgerne, der kommer fra Saxild. Højskoletankegangen skal gentænkes.
- Det kunne være, at man kunne lave et daghøjskoletilbud, men i øjeblikket har vi plads til 16 borgere, og der er ikke nogen forventning om, at vi kan blive en direkte afløser til Saxild Strand.
Kortere åbningstid i dagsinstitutionerne og mere forældrebetaling
Det er forhåbentligt ikke noget, der vælter forældres planlægning af dagligdagen, men Børn og Unge foreslår, at man skærer minimalt i dagsinstitutionernes åbningstid for at finde en årlig besparelse på 1,7 millioner kroner frem til og med 2026.
I øjeblikket holder en kommunal dagsinstitution som udgangspunkt åbent i 52 timer hver uge. Forslaget går i al sin enkelhed ud på, at åbningstiden sænkes til 51,5 time ugentligt. Ændringen kan blive mere markant for børn, der kun har en deltidsplads i en kommunal institution. I sparekataloget foreslår Børn og Unge også, at man kan skære åbningstiden for deltidspladserne fra 30 timer ugentligt til 25.
Samtidig kan prisen for at have et lidt ældre barn i en SFO stige. Børn og Unge lægger op til, at man ved at hæve taksten for en SFO-plads med én procent om året i 2023, 2024 og 2025.
Det giver kommunen omkring 4,2 millioner kroner årligt ekstra i kommunekassen, mens du som forælder til et SFO-barn vil skulle betale et årligt beløb på 684 kroner mere end i dag, når kalenderåret hedder 2025.
Her kan du give din mening til kende om spareforslagene
Den endelig plan for, hvor der skal spares, hvad der skal afskaffes og gøres anderledes, er endnu ikke på plads. Det bliver først endeligt vedtaget i det nye år, og inden da har du mulighed for at bidrage.
Sparekataloget er nu sendt i offentlig høring, og det vil sige, at du frem til 24. november kan komme med kommentarer, spørgsmål og input.
Du kan klikke dig ind på kommunens hjemmeside og give dit høringssvar. Du kan også dykke dybere ned i de enkelte forslag til besparelser for hver af kommunens afdelinger.