Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dronefoto af Risskov Brynet, hvor det "tomme" areal i midten i dag er blevet til byggefelter for Raundahl & Moesby, der bygger omkring 295 lejligheder. Det er den allersidste etape af Risskov Brynet.  Foto: Jens Thaysen

Enorme regninger og fraflytningshelvede i Brynet

Jeg har brugt mange dumme penge gennem mit snart 32-årige liv, men at melde sig ind i Århus Lejerforening viste sig at være fuld valuta for pengene.

Jeg skulle fraflytte min ungkarle-lejlighed i Mejlgade og var sikker på, at udlejer ville rundbarbere os og udskrive en papyrus-lang regning. Sådan gik det heldigvis ikke, og mit klare indtryk var, at repræsentanten fra lejerforeningens blotte tilstedeværelse gjorde, at udlejer ikke forsøgte at løbe om hjørner med os.

Det endte med at være en god oplevelse for undertegnede, men i Risskov Brynet er der mange tidligere beboere, der føler, at de er blevet fladmast i forbindelse med fraflytning og opkrævet store regninger på mellem 20-40.000 kroner efter selv korte ophold i en af de nybyggede lejligheder.

På beboernes interne Facebook-side med mere end 2.000 medlemmer, der særligt består af unge mennesker, er folk både frustrerede, forargede og frygtsomme over for måden, fraflytning fungerer, og det er særligt den store ejendomsadministrator DEAS, der har dannet sig et dårligt ry.

Jeg har set de MANGE beskeder fra beboere, der deler deres dårlige erfaringer med udlejeren, og jeg har hørt adskillige førstehåndsberetninger fra tidligere beboere. De fortæller om ekstremt detaljefikserede synsmænd, der gerne bruger tre timer på et flyttesyn og kravler rundt på alle fire med en pandelampe monteret. Finder de et støvkorn eller en lille ridse, bliver det noteret i flytterapporten som noget, lejer hæfter for.

Mine aktindsigter viser også, at DEAS over en bred kam taber sine sager i Aarhus' Huslejenævn og bliver pålagt at betale store summer tilbage til tidligere lejere fra Risskov Brynet. Men det er formentlig kun toppen af isbjerget, der bliver behandlet af Nævnet.

Lejernes Retshjælp vurderer, at de og andre lejerforeninger kun bliver kontaktet i forbindelse med cirka fem procent af alle fraflytninger. Det kan betyde, at der ingen hår i suppen er i de resterende 95 procent, men det kan også betyde, at rigtig mange lejere ender med at betale markant højere regninger, end de måske burde.

Men der er et aber dabei, for DEAS er faktisk nomineret til "Årets Ejendomsselskab" til brancheforeningens awardshow. Noget må de jo gøre rigtigt, og jeg kan ikke sidde og konkludere på, om de hverken værre eller bedre end andre administratorer.

Jeg kan bare konstatere, at beboerne i Risskov Brynet mener, at der er noget grueligt galt med særligt den virksomhed. Og så tænker jeg, at det ville være unfair for andre ejendomsselskaber, hvis DEAS' opførsel belaster branchen som helhed og giver den et ufortjent dårligt ry.

Jeg håber, du vil læse med om problematikken. Jeg har brugt rimeligt meget krudt på disse historier, og jeg har god grund til at tro, at DR Kontant også har høje fraflytningsgebyrer fra blandt andet Risskov Brynet under luppen i øjeblikket.

Hvis du har noget, du gerne vil se mig grave mere i, kan du altid kontakte mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Tschüss.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Dronefoto Risskov Brynet, hvor de første beboere flyttede ind tilbage i 2017. I dag beretter flere lejere om dårlige oplevelser, når de fraflytter.  Foto: Jens Thaysen

Beboere gruer for at flytte væk: Stor udlejer i ny Risskov-bydel opkræver massive flyttegebyrer

RisskovLIV har set advarslerne fra et stort antal tidligere lejere i Risskov Brynet og hørt flere personlige beretninger fra tidligere lejere i det nybyggede kvarter, der har modtaget "astronomiske" flytteopgørelser fra udlejeren DEAS i forbindelse med deres fraflytning.

Det skyldes blandt andet nogle helt ekstremt nidkære og detaljefikserede synsmænd. Som Nina Michelsen fortæller:

- Alt var pudset, alt var poleret, men jeg lyver ikke, når jeg siger, at han brugte næsten tre timer på fraflytningssynet. Han kravlede seriøst rundt på alle fire i hjørnerne og lyste med sin telefon for at finde støvkorn, siger Nina Michelsen og fortsætter:

- Jeg var så rasende, at jeg næsten måtte gå ud på altanen. Fandt han den mindste
ridse, blev det noteret, så det var virkelig petitesser. Han gik simpelthen i så små sko.

Hos Lejernes Retshjælp i Aarhus modtager man også adskillige henvendelser fra lejere, der efter ophold i Risskov Brynet har fået nogle voldsomme fraflytningsregninger fra DEAS.

Måske for massive, for når DEAS bliver bragt i det århusianske huslejenævn, taber virksomheden typisk sine sager. Ejendomsadministratoren afviser dog, at man skulle lukrere på høje fraflytningsregninger og vil arbejde på at genoprette tilfredsheden blandt sine lejere i Risskov Brynet.

På beboerne i Risskov Brynets interne Facebook-side raser der i øjeblikket en storm mod udlejeren DEAS, hvor flere tidligere beboere føler, at ejendomsadministratoren er alt for voldsomme under fraflytning og opkræver massive beløb for istandsættelse af lejemål. Lejernes Retshjælp kender til problemerne i Risskov Brynet, og DEAS taber typisk, når deres sager ender i det århusianske huslejenævn. Det er dog de færreste sager, der bliver bragt for Nævnet, men DEAS afviser, at man forsøger at presse fraflyttende lejere for flest mulige penge.

"Hej alle i Brynet, vi har fået en flytteopgørelse fra DEAS. Og vi er vitterligt i chok."

Sådan indleder en beboer sit opslag på Risskov Brynets interne Facebook-side. Af det fremgår det, at det er en regning på i alt 47.600 kroner for malerarbejde, lakering af gulve samt rengøring, der har forårsaget chokket.

Det opslag har i skrivende stund fået 61 kommentarer fra andre beboere i det nybyggede kvarter. Svarene falder i to kategorier; Folk, der gruer for at flytte fra en lejlighed administreret af selskabet DEAS, eller  beboere, der selv har oplevet at modtage en massiv flytteopgørelse fra den store ejendomsadministrator.

DEAS har siden 2017 stået for udlejning og vedligehold af AP Pensions knap 425 lejligheder og rækkehuse i det nu 1.500 boliger store Risskov Brynet. I den periode har ejendomsforvalteren opbygget et ry, som ikke er for det bedre.

Det erfarede Steffen Damgaard kort tid inde i sit etårige lejeophold i Risskov Brynet.

- Jeg aner uråd undervejs, for jeg kan se og høre, at mange har enorme problemer under udflytning. Jeg kan selv konstatere, at det er nogle kæmpemæssige summer, visse folk skal af med, siger Steffen Damgaard til RisskovLIV.

"What the fuck"

Da et udlandseventyr kaldte, vidste han og kæresten allerede ved indflytning, at deres ophold i Risskov Brynet ville være kortvarigt. Derfor var de ekstra påpasselige og gjorde alt for at minimere slid og mislighold på lejligheden.

- Vi borede ikke i vægge eller hængte lamper op. Vi sov sågar uden gardiner, fordi vi godt vidste, at vi skulle hurtigt derfra igen. Vi gjorde intet, så de næste lejere kunne være flyttet ind fra den ene dag til den anden, men så ender vi alligevel med at modtage en astronomisk regning, siger Steffen Damgaard.

21.500 kroner lød flytteopgørelsen på efter ét års leje. Da han så den udgift med to tykke streger under, var hans første indskydelse:

- What the fuck. Vi havde ellers en god oplevelse under flyttesynet, og det lød ikke på synsmanden som om, at der for alvor var noget galt. Han ville pletmale lidt og udføre lidt let slibning af gulvet, så vi tænker, at det umuligt kan blive særligt dyrt. Det kan så åbenbart løbe op i 20.000 kroner eller mere, siger Steffen Damgaard.

Synsmand gik i små sko

Men hvor Steffen Damgaard havde en god oplevelse af flyttesynet, indtil der skulle betales ved kasse ét, havde Nina Michelsen den diametralt modsatte, da hun skulle fraflytte sit lejemål gennem to år.

Lejeloven blev ændret til lejers fordel i 2015

  1. En af de væsentligste ændringer ved lejeloven omhandler istandsættelsen ved fraflytning. Siden 1. juli 2015 er det ikke længere tilladt at kræve en nyistandsættelse af lejemålet for lejerens regning. Nu kan udlejer kun kræve en “normalistandsættelse”.
  2. Fremover kan det ikke aftales at lejer skal aflevere det lejede nyistandsat - heller ikke selvom lejemålet blev overtaget ny istandsat. Forudsat at lejer har den indvendige vedligeholdelsespligt, kan udlejer alene kræve at lejer skal foretage den nødvendige normalistandsættelse. Det vil sige, at lejemålet ikke må afleveres i dårligere stand, end hvad der kan forventes ved almindeligt brug.
  3. Misligholdelse omfatter fejlagtig brug, fejlagtig vedligeholdelse eller uforsvarlig adfærd, men ikke almindelig slid og ælde.
LLO, Lejeloven.dk, Homannlaw.dk

Ligesom Steffen Damgaard havde hun også hørt beretninger fra andre tidligere beboere om, at DEAS' synsmænd gik overordentligt grundigt til værks under flyttesynet.

- Jeg meldte flytning og skrev til DEAS, at jeg selv ville finde en maler. Det gjorde jeg, fordi jeg kunne se fra andre beboere, at DEAS tog sig godt betalt for sine. Lejligheden var i en fin stand. Der var det, man kan kalder for almindeligt slid, siger Nina Michelsen og fortsætter:

- Men du kunne ikke se noget efter min rengøring. Du kunne ikke se, at der havde boet nogen i lejligheden, for jeg havde virkelig været på dupperne efter at have læst andres beretninger om DEAS. De skulle ikke have noget at sætte en finger på.

Men synsmanden kom, og han fandt flere småfejl, end man kan tælle på to hænder.

- Alt var pudset, alt var poleret, men jeg lyver ikke, når jeg siger, at han brugte næsten tre timer på fraflytningssynet. Han kravlede seriøst rundt på alle fire i hjørnerne og lyste med sin telefon for at finde støvkorn, siger Nina Michelsen og fortsætter:

- Jeg var så rasende, at jeg næsten måtte gå ud på altanen. Fandt han den mindste ridse, blev det noteret, så det var virkelig petitesser. Han gik simpelthen i så små sko.

DEAS taber i huslejenævn

20.000 kroner endte hun med at blive opkrævet. Dem betalte hun, for hun orkede ikke at kæmpe kampen, selvom hun var lodret uenig med flytteopgørelsen. Steffen Damgaard agter at køre sag mod DEAS via Århus Lejerforening.

Statistisk set burde han have en god chance for at få penge retur. RisskovLIV har fået aktindsigt i alle afgørelser fra de seneste tre år, som Huslejenævnet i Aarhus Kommune har truffet for sager på adresser tilhørende Broloftet, Kværnloftet og Vindrosen. Adresser, hvor DEAS administrerer boligerne.

Fra disse har Huslejenævnet, der behandler twister mellem lejere og udlejere, truffet afgørelser i 18 sager. I alle undtagen to får lejerne enten delvist eller fuldkommen medhold i deres klager - hvorefter DEAS bliver pålagt at betale penge tilbage.

I flere tilfælde ender lejer med at få tilbagebetalt tusindvis af kroner. I disse sager finder Huslejenævnet ikke, at DEAS har kunnet dokumentere sine istandsættelseskrav godt nok. I en række andre sager taber ejendomsadministratoren på en formfejl.

I disse vurderer Nævnet ikke, at DEAS' flytterapporter viser sort på hvidt, hvorvidt det er lejer eller udlejer, der hæfter for de forskellige punkter i flytteopgørelsen. Det falder i sidste ende til lejers fordel, for i disse sager ender klagerne typisk med at blive tilbagebetalt store beløb på mellem 35.000 og 40.000 kroner - ofte svarende til næsten hele depositummet og forudbetalt leje.

Sanktioner mod udlejer efter afgørelse i Huslejenævnet

For 10 år siden indførte Folketinget en mulighed for at strafforfølge udlejere, der ikke efterkommer de kendelser, som de bliver pålagt af huslejenævnet. Bestemmelsen står i lejelovens § 113 a.

Bliver en udlejer af en ejendom straffet efter den bestemmelse, kan de i værste fald blive fradømt retten til at administrere ejendommen.  Det kan ske, hvis:

Ejer/udlejer mindst tre gange inden for 2 år ikke har efterkommet kendelser fra huslejenævn

Ejer/udlejer mindst tre gange inden for 10 år har fået igangsat arbejder af GI, som følge af huslejenævns kendelser

Det er dog uhyre sjældent, at sådanne straffesager rejses. Anker udlejer en afgørelse, eller betaler udlejer eksempelvis de penge tilbage til lejer, som et huslejenævnt har pålagt dem at betale, så kan de ikke straffes yderligere.

Danmarks Lejerforeninger

Lejerforening kender til voldsomme regninger i Risskov Brynet

Spørger man Nini Kristensen, kontorchef for Lejernes Retshjælp i Aarhus, tolker hun Huslejenævnets afgørelser således:

- Går den, så går den. Nu skal vi huske, at det er et område med utroligt mange fraflytninger, og blandt dem er det kun en meget lille andel af lejerne, der bruger os eller ligesindede og bringer en sag for Huslejenævnet. Dem, der ikke kommer til os, sidder måske med kæmpe regninger og tror måske fejlagtigt, at det er sådan, det skal være, siger Nini Kristensen til RisskovLIV.

Hun har selv været repræsentant for lejere ved flere fraflytninger fra Risskov Brynet, og hun har selv konstateret, hvordan beboere i boliger administreret af DEAS henvender sig efter at have modtaget store flytteopgørelser.

- Jeg kan sige, at vi får henvendelser fra folk i det område, der oplever at få nogle enormt voldsomme fraflytningsregninger fra DEAS, selvom de har boet der i kort tid, siger hun og tilføjer:

- Jeg har selv deltaget til flyttesyn med DEAS i Risskov Brynet, og når man ser, hvad synsmændene står og krydser af i deres rapporter, står jeg egentlig bare og tænker: "Dét punkt og dét punkt kan du sagtens krydse af, men der får du altså kamp til stregen".

DEAS anerkender problem i Århus - men er uenige med afgørelser fra huslejenævn

RisskovLIV ville gerne have forholdt DEAS' direktør, Rikke Lykke, kritikken fra lejere såvel som lejerforening. Det har dog ikke været muligt at få et interview. DEAS har i stedet svaret på en række spørgsmål sendt via e-mail. Du får et uddrag her:

Jeg har fået aktindsigt i afgørelser fra Huslejenævnet, og jeg kan se, at I taber ni ud af 10 klagesager fra Risskov Brynet. Ofte ender klager med at få betalt store summer på op mod 35.000-40.000 kroner tilbage. Hvordan tolker I det?

- På landsplan får DEAS medhold i mere end 90 procent af de sager, der ender i huslejenævnene. Men det er korrekt, at tallene ser anderledes ud i Aarhus, hvor vi i fire ud af fem afgjorte sager siden sidste sommer ikke har fået medhold. Det skyldes, at vi har anvendt en bogstavforkortelse i vores fraflytningsrapporter, som Huslejenævnet har vurderet, skaber ugennemsigtighed hos lejer. Det er baggrunden for, at vi ikke har fået medhold – ikke at istandsættelseskravet ikke var dokumenteret.

- Vi er ikke enige i nævnets afgørelser, og vi har bedt boligretten om at vurdere dette spørgsmål. Uanset dette har vi valgt at tydeliggøre vores fraflytningsrapporter og undgå bogstavsforkortelser for at undgå tvivl for fremtiden. Vi kan afvise, at afgørelserne i disse sager skyldes spekulation i indtægt fra lejerne ved udflytninger. Vi kan dokumentere de håndværkeromkostninger, der er ved fraflytning. Istandsættelser kan tit løbe op i de beløb, du beskriver, lyder svaret fra DEAS.

Ønsker kun glade lejere

Lejernes Retshjælp har en oplevelse af, at de store administratorer – inklusive DEAS – går voldsomt til lejerne under fraflytningssyn og med de efterfølgende regninger. Har I en reaktion på det, og har DEAS et forretningsmæssigt incitament til at opkræve store flytteopgørelser?

- Det kan vi helt klart afvise. Vi vil gerne slå fast, at vi ikke tjener eller har en forretning på udflytninger af vores beboere. Vi ønsker kun stabile og langvarige relationer med vores beboere, og i bedste fald at de har lyst til at være lejere igen i en DEAS-administreret ejendom, svarer DEAS.

Vil I gøre noget på baggrund af den store utilfredshed blandt lejerne i Risskov Brynet? – Hvis ja, hvad vil I gøre?

- Utilfredshed gør altid indtryk. Vi ønsker kun glade lejere, og vi vil gøre os umage for, at det er sådan vores lejere opfatter os, skriver DEAS.

Alle spørgsmål og svar fra DEAS

Spørgsmål: Jeg har set og hørt et utal af beretninger fra lejere i Risskov Brynet, der deler og advarer om deres dårlige oplevelser i forbindelse med fraflytning fra DEAS. Folk føler, at jeres synsmænd forsøger at opkræve flest mulige penge for mislighold. Hvad er jeres reaktion på det?

- Først og fremmest vil vi tage til efterretning, at vi ikke har fået vores praksis beskrevet klart over for beboerne i Risskov Brynet. Vi er derfor glade for, at vi har denne mulighed for at fortælle om vores praksis: Når en beboer opsiger sit lejemål, indkaldes beboeren til et flyttesyn, hvor beboeren selv skal være til stede.

- I samme indkaldelse beskrives DEAS’ procedure ved udflytning via link til en brochure (https://deas.dk/lejer-beboer/bolig/lejer/at-flytte-ud) med det formål, at vores praksis skal opleves transparent.

- Flyttesynet har til formål at gennemgå lejemålet for at sikre lejemålets stand samt udbedre eventuelle skader eller misligholdelser, som der er sket under beboelse. Hvis det er skader eller misligholdelse i lejemålet, og her indgår almindeligt slitage ikke, så har lejer tre valg: 1) Lejer kan vælge at lade DEAS håndtere istandsættelse af lejligheden, 2) Lejer kan vælge selv at istandsætte lejligheden 3) Lejer kan selv indhente tilbud fra håndværker(e), som lejer selv vælger.

- De fleste beboere vælger at lade DEAS stå for håndteringen af istandsættelsen.I dette tilfælde indhenter DEAS 3-5 tilbud fra lokale håndværkere. Herfra accepterer DEAS altid det billigste tilbud. DEAS lægger ikke ekstra oveni de indhentede tilbud, og ønsker lejer at se disse tilbud, er de altid tilgængelige. DEAS konkurrenceudsætter jævnligt vores leverandører for at sikre markedskonform pris og kvalitet. Målet er en høj forventningsafstemning, og at beboerne kender deres rettigheder og forpligtelser. Og lejer har en række muligheder for at gøre indsigelser mod fraflytningsrapporten og arbejdernes omfang.’

 Spørgsmål: Jeg har fået aktindsigt i afgørelser fra Huslejenævnet, og jeg kan se, at I taber 9/10 klagesager fra Risskov Brynet. Ofte ender klager med at få betalt store summer på op mod 35.000-40.000 kroner tilbage. Hvordan tolker I det?

På landsplan får DEAS medhold i mere end 90 % af de sager, der ender i huslejenævnene. Men det er korrekt, at tallene ser anderledes ud i Aarhus, hvor vi i 4 ud af 5 afgjorte sager siden sidste sommer ikke har fået medhold. Det skyldes, at vi har anvendt en bogstavforkortelse i vores fraflytningsrapporter, som Huslejenævnet har vurderet, skaber ugennemsigtighed hos lejer. Det er baggrunden for, at vi ikke har fået medhold – ikke at istandsættelseskravet ikke var dokumenteret.

Vi er ikke enige i nævnets afgørelser, og vi har bedt boligretten om at vurdere dette spørgsmål. Uanset dette har vi valgt at tydeliggøre vores fraflytningsrapporter og undgå bogstavsforkortelser for at undgå tvivl for fremtiden. Vi kan afvise, at afgørelserne i disse sager skyldes spekulation i indtægt fra lejerne ved udflytninger. Vi kan dokumentere de håndværkeromkostninger, der er ved fraflytning. Istandsættelser kan tit løbe op i de beløb, du beskriver.

Spørgsmål: Flere beretter, at syn ved indflytning tager fem minutter, mens et fraflytningssyn kan tage op mod tre timer. Det skyldes angiveligt, at synsmændene finkæmmer alt og sågar ligger med en hovedlampe på gulvet for at finde selv de mindste ridser eller snavs på stikkontakter, så der kan opkræves penge for rengøring eller nye gulve. Jeg har kendskab til mindst én lejerforening, som med selvsyn har konstateret, at jeres synsmænd går ekstremt grundigt til værks, og at det i flere tilfælde resulterer i nogle ”voldsomme fraflytningsregninger. Hvad tænker I om synsmændenes praksis?

- En indflytning er normeret til 1 ½ time og en udflytning til 2 timer. Grunden til, at et indflytningssyn er kortere end et fraflytningssyn, er, at synet sker lige efter fraflytningssyn fra den tidligere lejer, som har boet i hjemmet før. Lejeren har desuden 14 dage efter indflytningen til at opdage og indmelde andre fejl eller mangler i lejemålet. Dette oplyser vi beboeren om i forbindelse med indflytning, både mundtligt og via de brochurer, der er i lejemålet ved indflytning (At flytte ind - Lejer - DEAS)

- Disse oplysninger er naturligvis også tilgængelige på vores hjemmeside. Vi er grundige ved begge syn. Det er vi for at sikre de beboere, som skal være flytte ind og ud af lejligheden den mest fair behandling. Alle skader/mislighold/anmærkninger dokumenteres desuden med fotos, så lejer altid kan få indsigt i de betragtninger og skøn, vores medarbejdere har gjort sig ved ind- og udflytning.

Spørgsmål: Lejernes Retshjælp har en oplevelse af, at de store administratorer – inklusive DEAS – går voldsomt til lejerne under fraflytningssyn og med de efterfølgende regninger. Lejerforeningens oplevelse er, at det typisk forekommer i nybyggerier med mange fraflytninger og mange unge beboere – Risskov Brynet kunne være et eksempel på det. Da det formentlig kun er en lille andel af fraflytningerne, der ender som sager ved Huslejenævnet, kunne man mistænke, at langt de fleste fraflyttere accepterer flytteopgørelsen og betaler den. Har I en reaktion på det, og har DEAS et forretningsmæssigt incitament til at opkræve store flytteopgørelser?

- Det kan vi helt klart afvise. Vi vil gerne slå fast, at vi ikke tjener eller har en forretning på udflytninger af vores beboere. Vi ønsker kun stabile og langvarige relationer med vores beboere, og i bedste fald, at de har lyst til at være lejere igen i en DEAS-administreret ejendom.

Spørgsmål: Jeg hører om lignende tilstande i andre nybyggede ejendomme, I administrerer i Aarhus. Er det sådan, I opererer?

- Absolut ikke. De sidste 5 år har vi på landsplan haft 438 sager i huslejenævnet vedrørende udflytning. Ud af dem har vi ikke fået medhold i knap 8 %. I forhold til, at vi administrerer tusindvis af lejemål og dagligt har med mange lejere at gøre, så er 8% ud af 438 på 5 år ikke mange sager.

- Vi vil selvfølgelig godt anerkende, at det ikke er en ønskelig situation, når en sag skal afgøres i et huslejenævn. Vores ambition er, at vi når til enighed i alle sager, men vi er bevidste om, at det er en svær opgave, hvor mange interesser er i spil. Og vi ser det som en tryghed for landets lejere, at de kan henvende sig i huslejenævnet. Vi vil også altid anbefale vores beboere at rette henvendelse til os, hvis de har spørgsmål eller ikke er enige i rapportens indhold og omfang.

Spørgsmål: Vil I gøre noget på baggrund af den store utilfredshed blandt lejerne i Risskov Brynet? – Hvis ja, hvad vil I gøre?

’Utilfredshed gør altid indtryk. Vi ønsker kun glade lejere, og vi vil gøre os umage for, at det er sådan vores lejere opfatter os.’

Mailkorrespondance mellem RisskovLIV og DEAS' presseansvarlige.

Toppen af isbjerget

I så fald venter der DEAS et større PR-arbejde, for det er ikke sådan, flere tidligere lejere i Risskov Brynet opfatter ejendomsselskabet. Som du kan læse her, kunne den tidligere beboer Thora Sommerlund ikke drømme om at bo i et lejemål, der administreres af virksomheden, igen.

Det samme gælder Steffen Damgaard og Nina Michelsen.

- Det var første gang, jeg lejede via et ejendomsselskab. Før har det været via private udlejere, og der var oplevelsen altid til det bedre. DEAS får måske nogle penge via regningerne, de ikke skulle have haft, men det er ikke en måde at gøre kunder glade på, siger Nina Michelsen og tilføjer:

- Jeg valgte aldrig at opsøge retshjælp i min sag, men jeg har fået den holdning, at jeg aldrig ville anbefale nogen at leje igennem det firma igen.

Ligesom Nina Michelsen er det formentlig de færreste lejere, der ender med at opsøge retshjælp i forbindelse med fraflytning - men det er måske værd at overveje, hvis du eller en bekendt står med en flytteopgørelse, som du ikke er enig med.

- Det er kun toppen af isbjerget, der søger hjælp hos en lejerforening. Jeg tror, at 95 procent accepterer rapporten og tænker, at det er normalt at få en regning på 35.000 kroner eller mere efter to års leje, siger Nini Kristensen fra Lejernes Retshjælp i Aarhus.

- Synsmændene skriver jo bare "mislighold" og "mislighold" i deres rapport, men det behøver ikke være noget, man kan tørre af på lejers regning. Det er i sidste ende en konkret vurdering af hvert område ”flade” for ”flade".

Hvis du vil læse mere om, hvordan du eller andre lejere kan undgå at få en stor regning ved fraflytning, kan du med fordel læse videre her.

Foto: Privatfoto

Thora måtte kæmpe for at få sit depositum tilbage:  - Få en jurist, eller gå i en bred bue udenom DEAS' boliger

Thora Sommerlund var forudseende nok til at melde sig ind i en lejerforening, før hun skulle flytte fra Risskov Brynet i november sidste år.

På forhånd havde hun hørt andre beboeres beretninger om, at fraflytning fra en bolig administreret af DEAS kunne resultere i store, store regninger - og det kunne hun selv bekræfte, da hun modtog sin flytteopgørelse på 25.000 kroner. Et beløb, som hun ikke kunne få til at hænge sammen.

Derfor endte det som en sag hos Huslejenævnet i Aarhus Kommune, der endte med at dømme i hendes favør. Ikke alene slap hun for at skulle betale de 25.000 kroner, men hun fik faktisk yderligere penge retur efter Nævnets behandling.

Hendes råd til alle andre beboere er derfor, at man gør sig selv en tjeneste ved at melde sig ind i en lejerforening. Ellers risikerer man, at et ophold i Risskov Brynet bliver en dyr affære.

- Lejlighederne er bestemt ikke billige, og når folk risikerer at miste deres depositum efter at have boet kortvarigt i en lejlighed, er det næppe en god forretning for dig. Men det er det måske for DEAS, siger Thora Sommerlund.

Det gik som forventet, da Thora Sommerlund modtog en stor regning fra udlejeren DEAS, da hun skulle flytte fra Risskov Brynet. Men i stedet for at betale, bragte hun sagen i Huslejenævnet og vandt, så hun fik sine penge retur - rub og stub. I dag fraråder hun andre at flytte ind i en lejlighed, der forvaltes af den store ejendomsadministrator.

Thora Sommerlund blev ikke engang overrasket, da hun i forbindelse med sin fraflytning fra Risskov Brynet modtog en flytteopgørelse på knap 26.000 kroner - svarende til størstedelen af hendes depositum på 31.000 kroner - fra udlejeren DEAS.

For den unge studerende havde lugtet lunten. Hun er nemlig langt fra den første beboer i området, der har modtaget en massiv fraflytningsopgørelse efter at have boet i et af flere hundredvis af lejemål, der administreres af ejendomsselskabet DEAS.

Risskov Brynets interne Facebook-side forbeholdt områdets beboere er i dag præget af adskillige opslag, hvori beboerne advarer mod og deler deres dårlige erfaringer med udlejeren. Sådan var det også i november sidste år, da Thora Sommerlund skulle flytte derfra.

- Jeg kunne næsten fornemme, hvordan fraflytningssynet ville gå. Vi havde set de mange opslag og hørt rygterne om DEAS, og det lød til, at de var opsat på at notere så meget mislighold som muligt. Mange beboere oplevede, at de var blevet tromlet under fraflytningen, fordi de ikke havde haft en jurist med, fortæller Thora Sommerlund til RisskovLIV.

Det var altså ikke af klarsyn, men på anledning af andre beboeres bitre erfaringer, at Thora Sommerlund og hendes to bofæller før fraflytningssynet havde meldt sig ind i Lejernes Retshjælp og sørget for, at der var en repræsentant fra lejerforeningen til stede.

"Wow" under flyttesynet

Det viste sig at være en god idé. Rygterne om, at DEAS' synsmænd går overordentligt grundigt til værks, viste sig at være sande.

- Han havde en håndværkerlommelygte med, som kunne lyse hele gulvet op, og fandt han bare den mindste ridse eller støvkorn, sørgede han for at notere det på sit skema. Det var småting, som man slet ikke kunne se med det blotte øje, fortæller Thora Sommerlund og tilføjer:

- Han hev også vores tørretumbler ud og fandt lidt støv. Der tænkte jeg bare: "Wow. Det dér havde vi ikke engang en chance for at gøre rent uden at bruge værktøj til at flytte den."

Men hun forblev tavs og så til, mens et mundhuggeri udspillede sig for øjnene af hende.

- Vores jurist var helt oppe at koge i det røde felt, fordi synsmanden gik sådan op i selv den mindste detalje. Han mente dybest set, at vi skulle hæfte for alt; lakering af hele gulvet og maling på samtlige vægge og loft, men hver gang, han fandt en fejl, han mente skulle udbedres, rettede vores jurist ham eller tilføjede noget, siger Thora Sommerlund.

Sejrer i huslejenævn

Den kamp endte med at strække sig langt ud over fraflytningssynet og verserede i flere måneder efterfølgende. For rundt regnet vurderede DEAS' synsmand, at det ville koste omkring 26.000 kroner at udbedre mislighold på lejemålet.

- Vi havde alligevel ikke forestillet os, at de ville kræve hele vores depositum. Vi havde regnet med at få halvdelen tilbage. Det var fair nok, for selvfølgelig har det omkostninger at have haft os boende, men der var vitterligt intet galt med eksempelvis gulve og loft, siger Thora Sommerlund.

Derfor endte sagen i Huslejenævnet i Aarhus Kommune, der behandler sager, hvor lejer og udlejer er uenige. Nævnet traf afgørelse, og den faldt i Thora Sommerlund og bofællernes favør.

- DEAS vinder ikke så meget som én krone, og vi endte med at få hele vores depositum og forudbetalt leje tilbage for næsten 40.000 kroner. Rub og stub, siger hun.

Dårlig forretning for lejere - måske god for DEAS

I dag kan hun kun gisne om, hvordan fraflytningen fra Risskov Brynet ville være forløbet, hvis ikke hun havde haft en repræsentant fra lejerforeningen med. Hun føler sig dog overbevist om, at hele depositummet var røget. Derfor er hendes klare opfordring til andre, der overvejer at fraflytte det nybyggede kvarter i Risskov:

- Få en jurist med til fraflytningssynet - eller undlad helt at flytte ind hos DEAS eller i Risskov Brynet, lyder det.

Hun nåede selv at bo i en lejlighed udlejet af DEAS i knap to år, og over den periode kunne hun med selvsyn konstatere, at der var konstant gang i svingdøren i området.

- Der var konstant udskiftning med folk, der flyttede ud, mens nye flyttede ind. Du så hele tiden flyttebiler, og du kunne hele tiden høre, at folk var i gang med at bore i deres nye lejligheder, siger hun og tilføjer:

- Lejlighederne er bestemt ikke billige, og når folk risikerer at miste deres depositum efter at have boet kortvarigt i en lejlighed, er det næppe en god forretning for dig. Men det er det måske for DEAS.

Nini Kristensen, kontorchef hos Lejernes Retshjælp. Foto: PR-Foto

Sådan undgår du bedst store fraflytningsregninger: Gode råd til dig, der bor til leje

Som lejer gør du klogt i at forberede din fremtidige fraflytning, så snart du får nøglen til din nye lejebolig.

Det råd gælder måske særligt nu, hvor stigende energipriser og inflation kan betyde, at du bosætter dig for mere, end du kan betale.

- Nogle af de store ejendomsadministratorer oplever problemer med at udleje dyre lejligheder. Derfor ser vi i nogle situationer, at der er indført klausuler i lejekontrakten, der binder lejeren til at bo 12
måneder i boligen, før de overhovedet kan få lov at opsige lejemålet, siger Nini Kristensen, kontorchef hos Lejernes Retshjælp.

Derfor bør man altid få sin lejekontrakt gennemlæst, før man skriver under. Dét - og mange flere andre gode råd til, hvordan du bedst undgår at skulle hæfte for et stort beløb til istandsættelse - kan du læse meget mere om her.

Nini Kristensen, kontorchef for Lejernes Retshjælp, kommer her med sine gode råd til, hvordan du som lejer står stærkest i forbindelse med fraflytning.

Læs din lejekontrakt grundigt, knips løs med kameraet ved ind- og udflytning, og så lad for Guds skyld være med at skrive under på flytterapporten under selve flyttesynet.

Det er nogle af de råd, som kontorchef hos Lejernes Retshjælp, Nini Kristensen, giver til lejere herunder.

Få en lejerforening til at se din kontrakt igennem

Sørg for at få tjekket din lejekontrakt igennem af en lejerforening, inden du skriver under. Gør du det i blinde, risikerer du i værste fald at blive stavnsbundet i en lejlighed, som du har svært ved at betale for.

Sådan lyder advarslen fra Nini Kristensen, kontorchef hos Lejernes Retshjælp.

- Nogle af de store ejendomsadministratorer oplever problemer med at udleje dyre lejligheder. Derfor ser vi i nogle situationer, at der er indført klausuler i lejekontrakten, der binder lejeren til at bo 12 måneder i boligen, før de overhovedet kan få lov at opsige lejemålet, siger Nini Kristensen og tilføjer:

- Det kan være særdeles problematisk, hvis folk mister arbejdet undervejs i lejeperioden eller bliver ramt af de nuværende prisstigninger, så det ikke længere er muligt at betale 10-15.000 kroner for en lejlighed. Det er jo frygteligt at være bundet i en sådan situation, og man risikerer i værste fald en stor gæld.

Et andet godt tip er, at du skal være opmærksom på, hvorvidt en bolig overhovedet må udlejes - men det er næppe en fælde, du risikerer at gå i hos de store ejendomsadministratorer.

- Inden, du skriver under på noget, så tjek lige, om ejendommen overhovedet må udlejes. Vi har oplevet nogle stærkt kritisable sager i Aarhus, og hvis udlejer fortæller dig, at du skal sørge for at have din adresse et andet sted end for ejendommen, så bør du virkelig høre alarmklokkerne ringe som kirkeklokkerne fra Aarhus Domkirke, siger Nini Kristensen.

Tag hellere for mange end for få billeder ved indflytning

Når du har valgt at sætte din underskrift på lejekontrakten og har fået nøglen til din nye lejebolig, er det en god ide at finde mobilkameraet frem og fotografere praktisk talt alt, hvad der fotograferes kan.

- Tag de gode billeder. Tag billeder af væggene, loftet, gulvene, indeni skabene, skuffer, under armaturer og nedenunder toilettet. På den måde kan du senere dokumentere, hvordan standen var ved indflytning, siger Nini Kristensen.

Udlejer skal altid give dig en kopi af indflytningsrapporten, som du udfylder sammen med udlejer, når du flytter ind. Det er dog værd at bemærke, at du har yderligere 14 dage til at aflevere en såkaldt "mangelliste," hvis du efter indflytning opdager et problem med vaskemaskinen, en stor ridse i gulvet fra forrige lejer eller noget helt tredje.

Dokumentér manglerne eller fejlene med billeder, som du vedhæfter og sender til udlejer sammen med mangellisten.

Lad være med at skrive under på flytteopgørelsen under flyttesynet

Hvis du gjorde det kløgtige og knipsede løs med dit kamera under indflytning, er det med at gentage processen før fraflytning. Det giver jo god mening, for på den måde kan du sammenligne lejemålets stand før og efter dit indtog.

- Hvordan så det ud ved indflytning, og hvordan ser det ud ved fraflytning? - På den måde kan vi bedre regne os frem til, hvad det burde koste at istandsætte ændringerne, hvis der er nogen, siger Nini Kristensen.

Værd at have in mente er det også, at du ikke behøver at underskrive flytteopgørelsen, når du ved dit flyttesyn har gennemgået lejemålet sammen med en synsmand fra udlejeren.

- Undlad eller vent med at skrive under. Vi oplever, at synsmænd forsøger at presse på for at få dig til at skrive under på fraflytningsrapporten, men det behøver du altså ikke. Du modtager den højst sandsynligt digitalt efterfølgende, siger Nini Kristensen.

Er du uenig med flytteopgørelsen og beløbet, som udlejer ønsker til istandsættelse, er det værd at overveje, om du bør få en lejerforening til at kæmpe din sag.

- Hvis du synes, beløbet er i overkanten, så få nogle, der ved noget om det, til at se flytteopgørelsen igennem. Det kan være os eller andre af vores ligesindede, det er sådan set underordnet, bare du får den rådgivning og ekspertise, man har brug for; for udsigten til måske at miste hele sit depositum på 20-30.000 er altså mange penge, siger Nini Kristensen.

Er det en fordel at have en lejerforening med til flyttesynet?

Det er der ikke noget endegyldigt svar på, men Nini Kristensen har et indtryk af, at synsmændene holder sig mere "på måtten," når der er en repræsentant fra en lejerforening til stede under et flyttesyn.

- Man kan sagtens vente med at kontakte os til efter flyttesynet. Normalt siger vi jo, at vi ikke kommer til at indgå med diskussioner med udlejer på stedet, men alligevel sker det nogle gange, at synsmændene er mere påpasselige, når vi er der, siger Nini Kristensen.

Er det en god investering at melde sig ind i lejerforening i forbindelse med sin fraflytning?

- Det er jeg måske ikke den rette til at svare på, men du bør måske overveje at bruge 600 kroner på et halvt års medlemskab hos en lejerforening, hvis du står med en regning på hele dit depositum. De penge kan jo være givet meget godt ud, hvis man kan få barberet den væk eller langt ned, siger Nini Kristensen.