Vejlby for sig og Risskov for sig? Splid om spørgsmålet får fællesrådsformand til at trække sig
Vejlby Risskov Fællesråd står i skrivende stund uden formand. Poul Louring har nemlig valgt at trække sig efter det, han opfatter som en mistillidsafstemning i fællesrådets bestyrelse.
Uenigheden bunder i et ønske fra resten af bestyrelsen om at se nærmere på muligheden for at splitte Vejlby Risskov Fællesråd i to - et Risskov Fællesråd og et Vejlby Fællesråd.
- Jeg anser det for rent krukkeri, som ingen gang har på jorden. Som sådan er der intet odiøst i at ville dele fællesrådet op, men det er ikke en debat, jeg gider at bruge min tid på, for jeg kan ikke se behovet, siger Poul Louring.
Øjvind Serup, tidligere formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed og i dag medlem af bestyrelsen i fællesrådet, vil gerne repræsentere begge bydele, skulle han blive valgt. På sigt ser han dog også perspektiverne i at adskille fællesrådet.
Er forskellene på tværs af Grenåvej så store, at man bedst varetager borgerne i Vejlby og Risskovs interesser ved at splitte Vejlby Risskov Fællesråd i to?
Muligheden er værd at undersøge. Det mener et flertal i fællesrådets bestyrelse, som nu har nedsat et udvalg, der skal vende fordele og ulemper ved en opdeling. "Nej" mener tidligere fællesrådsformand Poul Louring, der nu har trukket sig fra posten i protest.
- Der var intern uenighed i bestyrelsen, hvor jeg blev majoriseret. Det opfattede jeg som en mistillidsafstemning, og derfor har jeg valgt at trække mig. Jeg har forstået det på den måde, at de hellere ville være mig foruden, siger tidligere fællesrådsformand Poul Louring.
Debatten om en opdeling af det eksisterende fællesråd blussede for alvor op for et halvt år siden. Da stod formændene for Vejlby Risskov Grundejerforening og Grundejerforeningen Vejlby Fed, Henrik Petersen og Bent Hjorth, frem med et ønske om at se nærmere på en opsplitning - med Grenåvej som en naturlig grænse.
- Jeg tror, det giver god mening at dele sig op. Får man mere ud af, at nogle fokuserer på Vejlby, mens vi fokuserer på Risskov? - Ingen skal føle, at de mister territoriale rettigheder, men lad os tage drøftelsen, sagde Henrik Petersen fra Vejlby Risskov Grundejerforening dengang til RisskovLIV.
Hvad er et fællesråd?
- Fællesrådet er en paraplyorganisation typisk for menighedsråd, skoler, biblioteker, børnehaver, grundejer- og beboerforeninger, idrætsklubber og ungdomsorganisationernes lokale afdelinger. Det er et forum, hvor man drøfter og løser fælles opgaver.
- Du kan kontakte det lokale fællesråd, hvis du vil have kommunen til at interessere sig for konkrete forhold i dit lokalområde. Fællesrådet er borgernes talerør til byråd og den kommunale forvaltning.
- Brænder du inde med spørgsmål om udviklingen i dit lokalområde, kan det være en god ide at kontakte dit lokale fællesråd. Det er rådets opgave at tage disse spørgsmål op i forhold til kommunen.
Kilde: Aarhus Kommune
Andre fællesråd kan dække to områder eller mere
"Krukkeri" kaldte daværende formand Poul Louring forslaget tilbage i maj. Det mener han sådan set fortsat, at det er.
- Jeg anser det for rent krukkeri, som ingen gang har på jorden. Som sådan er der intet odiøst i at ville dele fællesrådet op, men det er ikke en debat, jeg gider at bruge min tid på, for jeg kan ikke se behovet, siger Poul Louring og fortsætter:
- Der er forskel på Vejlby og Risskov, men emnerne, vi i fællesrådet har taget os af, relaterer sig aldrig til de forskelle. Vi har andre fællesråd, der dækker både Skødstrup og Løgten eller Lystrup, Elev, Elsted og Nye, og det giver ingen problemer. At det er en ulempe, at vi dækker både Vejlby og Risskov, er et problem, som nogen har fundet på.
Kandidat til formandsposten er fortaler for opdeling
Poul Louring er nu fortid i fællesrådet, selvom bestyrelsen forsøgte at overtale ham til at forblive formand frem til repræsentantskabsmødet i april. I skrivende stund står formandsposten tom, men den tidligere formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, Øjvind Serup, stiller op som ny.
- Jeg stiller op for at se, om et samlet fællesråd kan fungere, men jeg vil gerne bruge tid på at undersøge, om det er smartere at dele fællesrådet op, siger Øjvind Serup, der i dag er medlem af bestyrelsen i Vejlby Risskov Fællesråd.
- Jeg vil gerne repræsentere både Vejlby og Risskov, men jeg synes, der er en mening i at opdele fællesrådet. Risskov har nogle unikke udfordringer med klimaet, mens der virkelig er gang i byudviklingen i Vejlby, siger Øjvind Serup.
Fællesrådet skal have flere medlemmer
Men i første omgang skal Vejlby Risskov Fællesråd være mere proaktivt og mere synligt, end paraplyorganisationen hidtil har været, mener Øjvind Serup.
En af fællesrådenes fineste opgaver er at være talerør mellem borgerne og Aarhus Kommune, men Vejlby Risskov Fællesråd har hverken en hjemmeside eller en aktiv Facebook-side. Det kan rejse et spørgsmål om, hvorvidt borgere faktisk ved, at fællesrådet eksisterer?
- Jeg synes, vi skal arbejde med synligheden, og vi skal være bedre til at sende informationer ud til både borgere og medlemmer. Dem skal vi i øvrigt have flere af, siger Øjvind Serup og tilføjer:
- I øjeblikket er der omkring 20 medlemmer i fællesrådet, som består af foreninger og institutioner i området. Efter min mening skal der mange flere med, og jeg kunne sagtens forestille mig, at man gjorde det gratis for enkeltpersoner, som har interesse i at modtage informationer fra fællesrådet.
Tidligere formand sover bedre nu
I mellemtiden er den nu forhenværende fællesrådsformand Poul Louring lettet over, at ansvaret som formand fremover skal påhvile en anden.
- Jeg ønsker ikke at spilde min tid på et udvalg, der skal se nærmere på en opdeling af fællesrådet, for jeg ved godt, hvad de vil presse på for. Det er jeg for gammel til, og jeg gider ikke tage den kamp, fortæller han, før han afslutter.
- Gennem mine tre og et halvt år som formand har jeg bedt bestyrelsen om at finde en anden formand, for jeg er ikke interesseret, har ikke lyst til det, og jeg er heller ikke god til det. Det er en lettelse for mig at trække mig, og jeg sover meget bedre om natten nu.