En ægte vejlbybo omkom i brand på Vikærsvej: Leo kæmpede til det sidste for at blive i det hus, han elskede
Den 20. august omkom en 88-årig mand i en brand i sit hjem på Vikærsvej.
Det var Leo Just Jensen - en ægte vejlbybo, der var født, opvokset og levede næsten hele sit liv i det samme hus på vejen i den gamle del af Vejlby.
Omstændighederne omkring hans død er tragiske, men det var i Vikærsvej 10, at Leo følte sig hjemme, og det var her, han ønskede at dø. Det kunne ingen tale ham fra.
- Uanset om det var lægen, den gamle præst i Vejlby eller datteren Dorthe, der forsøgte at fortælle Leo, at han kunne få det bedre på plejehjemmet Vejlbygade, så var de ved at ryge ud af vinduet, fortæller svigersønnen Flemming.
Med en uopsigelig lejekontrakt i hånden blev han hængende, mens resten af området omkring hans bolig forgik i forbindelse med byudvikling.
Læs historien om manden, der blev urokkeligt boende på stedet, hvor han havde slået rødder.
Et ord var et ord for Leo Just Jensen.
Det gjaldt både over for kunderne i hans mangeårige virke som indehaver af Vejlby Autoværksted, og det gjaldt også hans udtalte ønske om at blive boende til sit sidste åndedrag i huset på Vikærsvej, der gennem tre generationer havde været i familiens eje.
Det ord holdt han.
Fra sit hus nåede han at se Gl. Vejlby udvikle sig fra landsbysamfund til forstadskvarter, og fra vinduet på sin førstesal kunne han i sine sidste leveår følge byggemaskinernes arbejde med at jævne det omkringliggende kvarter med jorden.
Med en uopsigelig lejekontrakt i hånden var den 88-årige vejlbybo dog ikke selv til at smide på porten, før han besluttede sig for det - eller forlod denne verden. Det gjorde han den 20. august i forbindelse med en brand i ejendommen, han havde kær.
Det var der, han gerne ville dø, og det kunne ingen tale ham fra.
- Uanset om det var lægen, den gamle præst i Vejlby eller datteren Dorthe, der forsøgte at fortælle Leo, at han kunne få det bedre på plejehjemmet Vejlbygade, så var de ved at ryge ud af vinduet, fortæller svigersønnen Flemming.
- Der var ikke noget at gøre. Han ville blive boende, til han skulle bæres derfra, og sådan gik det. Med sit hus var han stædig, men ellers ikke. Ellers var han en jovial mand.
Bedst bag rattet
Det var i huset fra 1887 på Vikærsvej, at han kom til verden i 1933 som det fjerde og sidstfødte barn af Jens og Anne Kirstine Jensen, og det var i Vejlby Landsby, at hans barndom udspillede sig.
Udover en afstikker i Flyvevåbnet, hvor han lærte, at han aldrig ville flyve igen, forlod han aldrig Vikærsvej. Da han blev gift med Tove, flyttede han kortvarigt op til svigerfamilien et stenkast længere oppe ad vejen, inden ægteparret atter kunne vende tilbage til familieejendommen i 1964.
De blev senere skilt, men fik sammen datteren Dorthe og sønnen Jan, og på Vikærsvej stiftede Leo Vejlby Autoværksted. Det var måske en arbejdsskade, men som automekaniker var Leo svært begejstret for biler.
- Min far havde det bedst, når han sad bag rattet. Skulle han ned til bageren på hjørnet, gjorde han det i sin bil, og han plejede at være sød til at køre os, uanset hvor vi skulle hen. Han ville altid os børn det bedste, og han kunne godt finde på at hente mig fra skole i en sjov bil, fortæller datteren Dorthe.
En del af en særlig samling mennesker
Som barn af bydelen var Leo Just Jensen vel det, man kan kalde en ægte Vejlby-borger. Han holdt med VIK og ikke andenrangsklubber som Skovbakken - og da slet ikke VRI.
- Han var stolt af at være fra Vejlby, og det var de fleste Vejlby-borgere jo. Der var dem og så alle de andre fra Risskov. Han var jo bundet til bydelen på grund af sin familie, svigerfamilie og værksted, siger Flemming og fortsætter:
- Han var en del af den samling mennesker, der udgjorde det gamle Vejlby, hvor alle kendte alle. Det var en stor klub på 100-200 personer, der alle vidste alt om alle. Det var en hyggelig by, som han gradvist har set blive afviklet fra det første hus til hans eget, der nu ryger som et af de sidste.
Selve byudviklingen var Leo dog ikke modstander af.
- Det var fremskridtet. Nogle gange flyttede der mange nye mennesker til, og så kom der mere gang i hans værksted, så de nye dage var også okay. Selv var han god til at hægte sig på udviklingen og ville også gerne lære alt det nye, siger Flemming, inden han suppleres af Dorthe:
- Han startede hver dag med at gå ind og se, hvad der stod på tekst-tv. Han gik meget op i altid at være opdateret på verden, og mentalt var han også med til det sidste, selvom det var begyndt at knibe med hørelsen.
En uopsigelig lejekontrakt
Men der var et 'men'. Fremskridtet var fint, så længe byudviklingen ikke berørte hans hus.
- Der skulle ikke ske noget med hans hus, for han kunne ikke forestille sig at bo andre steder, fortæller Dorthe.
Hvorfor?
- Det var jo hans barndomshjem. Det var hans rødder, og det var der, han følte sig hjemme. Vi andre har også svært ved at sælge vores hus, når vi først har slået rødder. Leo var måske noget mere ekstrem, men der var enormt meget nostalgi forbundet med det hus, og han var glad over at have overtaget det som den sidstfødte, siger Flemming.
Alligevel faldt det i stand, at Leo Just Jensen solgte sit hus til byudvikleren Erik Thye, der planlægger at opføre en række byhuse langs Vikærsvej i forbindelse med lokalplanen for området omkring den tidligere IBM-bygning.
Handlen faldt dog kun på plads på én betingelse, fortæller Flemming.
- Han fik sig jo en uopsigelig lejekontrakt, for han ville være sikker på, at han kunne blive boende. Intet salg uden den garanti!
Kapflyvning holdt ham i gang
Med børn, børnebørn og oldebørn havde Leo masser at leve for, men i mange år havde han også en hobby, der holdt ham flyvende.
- Min fars store interesse var kapflyvning med brevduer, og han vandt også flere pokaler i den tid, hvor han fløj, siger Dorthe og fortsætter:
- Jeg ved ikke, hvordan han endte i sporten, men det optog ham meget, og han havde et dueslag omme i haven. Det holdt ham virkelig i gang i mange år, for der lå et kæmpe arbejde i at sende duer afsted og registrere deres tid.
Penge vandt han ikke mange af, men der var en ære i at komme først. Derfor pakkede Leo hver fredag sine bedste duer i en kurv og sendte et skema ind til Dansk Brevdueforening. Dernæst blev hans og andre brevdue-entusiasters fugle fragtet til eksempelvis Antwerpen, hvorfra de blev sluppet på nøjagtigt samme tidspunkt.
- Så sad han hele søndagen og i haven og ventede på, at duerne skulle komme hjem. Når han så dem i luften, holdt han sig i ro og gav duerne fred til at lande i dueslaget, så han hurtigt kunne få fat i gummiringen og stemple tiden. Intet var overladt til tilfældighederne, og det var på mange måder en fantastisk verden at komme ind i, fortæller Flemming.
”Comeback Kid”
Men for omtrent 10 år siden måtte Leo opgive kapflyvningen, og med årene blev han også selv mere vingeskudt, som man jo gør med alderen.
- Han fik konstateret epilepsi for fem år siden, så han ikke længere måtte køre bil. Det var en stor sorg for ham, og han håbede hele tiden på, at han kunne generhverve det, men det krævede et år uden anfald, og det gik altså ikke, fortæller Dorthe.
Havde I aldrig nogle betænkeligheder ved at lade ham blive boende i huset?
- Det havde vi mange spekulationer omkring, men hvad skulle vi gøre ved det? - Manden var ved sine fulde fem og ville blive boende, og vi kunne ikke tvinge ham derfra.
Men da Leo tidligere på året blev opereret for galdesten, var Flemming og Dorthe overbeviste om, at en afsked med huset på Vikærsvej stod for døren.
- Han var indlagt nogle uger på Plejehjemmet Vikærgården, og vi var så småt ved at forberede en flytning med forskellige instanser. Så kom vi på besøg, hvor han rejste sig. "Hvor skal du hen?" spurgte jeg. "Jeg skal på WC, er det et problem? lød svaret.
- Derfor kaldte vi ham comeback kid, fordi han ville hjem til sit hus. Det var hans gulerod, siger Flemming.
En mand af sit ord
Og i det hus endte Leo Just Jensen sine dage. Bisættelsen fandt sted i Vejlby Kirke, hvor han også blev døbt for 88 år siden.
Et gravsted på bydelens kirkegård ønskede han sig aldrig. Med hans aske spredt over havet må man sige, at en af de sidste ægte Vejlby-borgere har sagt endegyldigt farvel til kvarteret, som han blev født ind i og nægtede at forlade før tid.
Hans hus, der stod ham så nært, vil før eller siden blive jævnet som en del af et byudviklingsprojekt.
- Han vidste godt, at det ville blive væltet, når han ikke var her mere, men jeg tror ikke, at han brød sig om tanken, fortæller Dorthe, der husker sin far som et samlingspunkt for hele familien.
- Han var et stort familiemenneske, der altid blev glad, når vi inviterede til noget. Så sad han for bordenden og var midtpunktet for både børn og børnebørn, siger Dorthe, før Flemming afslutter:
- Han var jo familieoverhovedet, og i sine velmagtsdage var det ham, vi alle så op til og havde det godt med. Ved Leo var der altid hjælp at hente, og jeg har aldrig hørt om utilfredse kunder i hans værksted. Et ord var et ord for ham.