Betydningsfulde personer i Vejlby-Risskovs historie #3: Før Regnar Knudsen var byplanlægning i Risskov en by i Rusland
Regnar Knudsen skrev i 1955 værket "Vejlby-Risskov Gennem Tiden".
Deri beskriver han blandt andet den byplan for Vejlby Risskov, som han selv fik udarbejdet og sat i værk 30 år forinden. Det kan lyde som ananas i egen juice, men vigtigheden af hans byplanlægning er vitterligt ikke til at se bort fra.
Det konservative byrådsmedlem lagde blandt andet linjerne til Vestre Strandallé, Skolevangs Allé og Østre Strandallé, og i årene derefter begyndte forstaden Risskov for alvor at vokse frem blandt de nye knudepunkter.
Det skete dog på bekostning af flere gårdmænd i Vejlby, der måtte se sin jord blive eksproprieret på bekostning af Risskovs opblomstring.
- Ydermere var der det, at Regnar Knudsens plan om at etablere Vestre Strandallé gjorde, at flere gårdmænd fik skåret deres jord midtover. De forlangte store erstatninger, men fik ingen verdens ting, så der var stor bitterhed mod Regnar Knudsen blandt folk i Vejlby, fortæller Steen Busck, formand for Vejlby Risskov Lokalhistorisk Arkiv.
I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden.
Derefter fulgte et længere intermezzo, inden Regnar Knudsen i år 1925 tegnede konturerne til det Vejlby-Risskov, som vi kender i dag. For nok var det konservative sognerådsmedlem optaget af fortiden, men han var også foregangsmanden, der blev fader til den allerførste byplan i den nu hedengange Vejlby-Risskov Kommune.
Dens betydning er til at få øje på, hvis du kigger på villakvartererne omkring Risskov Skole og det trafikale knudepunkt, som rundkørslen ved Vestre Strandallé udgør i dag. I 1927, da Risskov Skole blev indviet, var det i ordets bogstaveligste forstand en pløjemark.
- Før Regnar Knudsens planlægning var der ingenting, så hans arbejde er sgu ret vigtigt. Kun Vejlby Krat var beboet på Fedet, men hans byplan lagde strukturen, der for alvor satte gang i udviklingen af forstaden op gennem 1930'erne, fortæller Steen Busck, formand for Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Arkiv.
- Byplanlægning i Vejlby-Risskov var en by i Rusland før hans byplan, som til og med var den første for et landsbyområde i Danmark. Han var altså tidligt ude, hvilket gør det endnu mere imponerende.
"Lektor Knøv"
Men Regnar Knudsen var ikke kun en fremsynet herre. Han yndede også at se tilbage i tiden.
Vendelboen, der kom til verden i 1882, blev cand. mag. med fagene dansk, engelsk og fransk, inden han slog sig ned i Vejlby Krat nær vandet og Riis Skov i forbindelse med sin ansættelse som adjunkt ved Aarhus Katedralskole.
Her kom Johan Bender, der fik ham som underviser i 1940'erne, til at kende ham som "Lektor Knøv".
- Det var jo et kælenavn, som han brugte om sig selv. Hvorfor, ved jeg ikke, men han var umådeligt skarp. Dem, der var i kontakt med ham, fik et indtryk af, hvor stor og givtig en person han var, og man kunne lære meget af ham. Jeg fik et helt særligt forhold til ham, fortæller Johan Bender, der er uddannet historiker og tilflytter fra Fyn.
Både hans interesse for fortiden og hans fynske ophav medvirkede til, at Johan Bender blev "Knøvs" kæledægge.
- Som sprogforsker var han meget fascineret af, at jeg var fynbo, for han var meget interesseret i dialekter. Han var også en foregangsmand for Hjemstavnskulturen i Danmark og gik meget op i, at folk kendte til deres hjemstavn og ophav, siger Johan Bender.
Men trods smutture til Ribe og Hellerup endte Regnar Knudsen med at føle det største skæbnefællesskab med Risskov.
- Han slog sig ned i Risskov og følte sig hjemme, ligesom du og jeg. Nok kom han fra bøhlandet og nåede at bo forskellige steder, men det var her, han kom hjem, siger Johan Bender.
Den første byplan i Vejlby-Risskov
I Risskov slog han rod, derfra hans verden gik, og i 1925 satte han sig for at præge sin hjemstavn som nyvalgt medlem af sognerådet i Vejlby Risskov Kommune.
Knapt havde Rigsdagen vedtaget landets første byplanlov, før Regnar Knudsen greb fat om det nye værktøj og fik udarbejdet den første byplan for Vejlby Risskov i samarbejde med Høegh Hansen, stadsarkitekten i Aarhus Kommune.
Den havde to knudepunkter: Risskov Skole og de såkaldte "skydevolde" på Fedet, hvor Bellevuehallen ligger i dag.
- Han bandt hele området sammen ved at skabe Vestre Strandallé hele vejen fra Fedet op til Risskov Skole og så videre op til Grenåvej. Han døbte også Skolevangs Allé, og langs de store nye veje blev markerne omkring Risskov Skole bebygget med parcelhuskvarterer gennem 1930'erne og frem, siger Steen Busck, formand for Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Arkiv.
Det faldt i god jord hos bosætterne på Fedet. Til gengæld blev byudviklingen lagt for had af beboerne i Vejlby. Den nye byplanlov gav mulighed for ekspropriation, og flere af Vejlbys største gårdejere endte med at måtte afgive jord på grund af Regnar Knudsens linjeføring.
- Allerede i 1925 var der en krig omkring skolebyggeriet af Risskov Skole, da folk i Vejlby fik flyttet deres skole ud på marken, fordi folkene i Risskov ikke ville sende deres børn op til Vejlby, siger Steen Busck og tilføjer:
- Ydermere var der det, at Regnar Knudsens plan om at etablere Vestre Strandallé gjorde, at flere gårdmænd fik skåret deres jord midtover. De forlangte store erstatninger, men fik ingen verdens ting, så der var stor bitterhed mod Regnar Knudsen blandt folk i Vejlby.
Vejlbyboerne tog hævn
Den aversion kom til udtryk ved næste valg til sognerådet, hvor Vejlbyboerne lod Regnar Knudsen lide et bittert nederlag ved stemmeurnerne. Efter kun fire år i sognerådet måtte han erkende, at hans tid som lokalpolitiker var ovre.
- Han mente jo, at han havde gjort en kæmpe indsats, så det var med stor bitterhed, at han ikke blev genvalgt i 1929. Det forstår man faktisk godt, for han har enorm betydning for, hvordan Vejlby-Risskov udviklede sig, og det er ikke til at sige, om andre havde grebet taktstokken på samme måde, som han gjorde, siger Steen Busck.
Men Regnar Knudsens tidlige karrierestop som lokalpolitiker betød, at han atter fik tid til at skue bagud og fordybe sig i Hjemstavnsbevægelsen.
Først udgav han "Haandbog i Hjemstavnsforskning og Hjemstavnskultur" i 1939, så "Aarhus gennem Tiderne III" i 1941, inden han i 1955 udkom med sit opus magnum.
En lokalhistorisk "Bibel"
"Med de bedste ønsker fra "Klinten - Julen 1955".
Sådan lyder den hilsen, Regnar Knudsen har skrevet i Johan Benders eksemplar af "Vejlby-Risskov Gennem Tiden".
En ordentlig moppedreng, som samtlige lokalhistorikere i Vejlby-Risskov tilsyneladende har i deres samling og værner om, som var det den første trykte Bibel. Så høj en tangent vil Johan Bender nødigt svinge sig op på, men han erkender gerne, at Regnar Knudsen skrev, så englene sang.
- Bibel vil jeg ikke kalde den, men jeg vil kalde den en nyttig lokalhistorisk og historisk bog, der går tilbage og beskriver områdets historie fra før Vikingetiden. Man behøver ikke at være lokalhistorisk interesseret for at læse den, for han er oplysende, grundig, og så skrev han godt, siger Johan Bender.
- Nu blev jeg jo selv historiker, så det har optaget mig meget, at han sådan dykkede ned i områdets historie.
Med det værk og sin byplanlægning mener Johan Bender, at Regnar Knudsen i den grad har skrevet sig selv ind i den lokalhistorie, som han selv brugte så lang tid på at grave sig ned i.
- Han er måske ikke så velkendt i dag. Han er betydningsfuld, men hengemt i den bedste forstand, og derfor er det godt, at han bliver gravet frem, for han prægede Risskov og havde en stor rolle, siger Johan Bender og citerer et vers fra Johannes V. Jensens "Danmarkssangen," som Regnar Knudsen i den grad kunne relatere til:
"Henfarne slægter,
i landets marv,
sig ej fornægter.
Bevar din arv".