Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Bo Amstrup

Har du også hørt støjen fra havnen?

Mit ve og vel er mangen en gang blevet reddet af et vidunder af en applikation på min mobiltelefon, der genererer hvid støj og giver mine småbørn søde drømme om dagen. Desværre er en meget lignende støj fra Aarhus Havn blevet til et mareridt for flere voksne i Risskov, som jeg har været i kontakt med.

Du hørte den måske selv i weekenden?

Fra Skæring Strand til Hedevejskvarteret og hele vejen til Højbjerg var der folk på Facebook, der kunne berette, at de kunne høre den enerverende brummen fra bugten.

For nogle er det bare en summende gene, for andre er det en decideret plage, der ødelægger nattesøvn og driver dem ud af deres gode skind. "Som at have en stor lastbil stående i tomgang i sin indkørsel" har jeg hørt støjen beskrevet som.

Der er konsensus om, at mislyden stammer fra Aarhus Havn, og mange peger på de flere fodboldbaner-lange containerskibe som synderne. Men det er for tidligt at konkludere, mener havnen, der fortsat er ved at undersøge årsagen til havnestøjen.

Mellem linjerne får man dog et indtryk af, at der godt kunne være noget om snakken.

Og snakken går i Risskov. Gennem mit nu mere end etårige virke som lokaljournalist har jeg hørt flere kilder omtale et angiveligt alkoholforbud på vandsiden af Nordre Strandvej. Rygtet tittede op på ny, da takeaway-butikken Nordly for nyligt måtte dreje nøglen om.

Derfor har jeg leget mythbuster, og det viser sig faktisk, at der er noget om snakken. Nordly var eksempelvis ramt af ikke bare ét, men to forbud mod udskænkning.

Det er lokalplanen for Vejlby Fed, der er på tværs, men som du kan læse mere om, bliver udsigterne til at få serveret et glas vin til maden på vandsiden af Nordre Strandvej bedre og bedre i disse år.

Men nu skal det hele ikke handle om Risskov. I Vejlby har Idrætshøjskolen Aarhus netop holdt fernisering på det enorme maleri "Den Idrætspolitiske Verdenshistorie". Kunstværket er et besøg værd i sig selv, men det er særligt de lokale perspektiver om at skabe nordens største bydelsgalleri omkring Vejlby Risskov Idrætscenter, der ægger en gammel Vejlby-dreng som mig.

Et større projekt, der skal sætte bydelen på landkortet og gøre nye som gamle beboere stolte af at bo i Vejlby.

Har du noget at være stolt af, et problem eller en vandrehistorie, som jeg skal kigge nærmere på, er du altid velkommen til at kontakte mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Mange borgere i Risskov kunne høre den lavfrekvente summen eller brummen i sidste uge. Flere peger på de store containerskibe som synderen, men ifølge Aarhus Havn har man også modtaget henvendelser om støj på dage, hvor der ikke ligger store skibe til kaj. Foto: Bo Amstrup

Havnestøj spolerer Risskov-borgeres søvn:  Flere peger på mulig synder - men havnen kan ikke sige noget endnu

Aarhus Havn kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er skyld i den lavfrekvente støj, som i flere perioder har holdt beboere vågne om natten og er blevet beskrevet som "ulidelig".

I sidste uge og i weekenden var den gal igen. Den brummende støj kunne høres flere steder i Risskov og blev til det helt store samtaleemne på de lokale Facebook-grupper. Nogle er generet i mindre grad, andre meget, men flere peger på en mulig syndebuk.


De gætter på, at dette denne gang var et stort containerskib fra Mærsk, som lå i havnen i præcis de dage, hvor støjen buldrede til Risskov og Højbjerg.

På Aarhus Havn søger man med lys og lygte for at finde frem til støjkilden.

Den har allieret sig med et
firma udefra og sat mikrofoner op i private haver og på havnen for at komme til bunds i sagen, men de mener endnu ikke, man kan drage en konklusion om, at containerskibe er skyld i støjen.

Efter måneder uden støjklager begyndte henvendelserne igen at ramme havnens og kommunens bord, da flere borgere oplevede at få spoleret nattesøvnen i sidste uge som følge af støj fra retning af Aarhus Havn.

Klokken 05.40 onsdag morgen i sidste uge lagde containerskibet Maribo Mærsk sit næsten 400 meter lange skrog til kaj i Aarhus Havn.

Samme morgen fik en borger i Risskov afbrudt sin nattesøvn af en lavfrekvent brummen fra Aarhus Bugten, som blev ved og ved med at støje frem til lørdag. Så stoppede det.

Her viser anløbslisten for Aarhus Havn, at Maribo Mærsk atter stævnede ud med kurs mod nye kyster klokken 20.00.

Men forinden var støjen så slem, at det fik borgeren til at fare til tasterne og sende en klage til Aarhus Havn såvel som Aarhus Kommune. Det har RisskovLIV og Skåde-Højbjerg-Holme har fået indsigt i.

- Jeg skriver for at gøre jer opmærksomme på, at det har været en aldeles skrækkelig periode fra onsdag den 21. september og frem til lørdag den 24. september. Årsagen er den enerverende støj eller brummen, der typisk kommer, når Mærsk ligger i havnen, skriver borgeren fra Risskov i sin klage til Aarhus Havn.

- Hvis vinden er rolig fra sydlig retning, bæres støjen ind over Risskov. Det var netop tilfældet i disse dage. Det har gjort, at jeg ikke kar kunnet sove ordentligt eller fungere i øvrigt, tilføjer klageren.

Mange hørte støjen i Risskov

Vedkommende er ikke ene om at have lagt ører til den lavfrekvente lyd i sidste uge - I Risskov, men også andre steder i Aarhus. Mindst én person fra Højbjerg fortæller udenfor citat, at støjen var usædvanligt høj mellem onsdag og lørdag i sidste uge.

Samtidig kan Aarhus Havn bekræfte, at man i den føromtalte periode har modtaget fem klager over støj. To er fra Risskov, hvor det summende lydbillede blev til det helt store samtaleemne på den lokale Facebook-gruppe sent fredag aften med dette opslag:

- Støj Risskov? Er der andre, som lægger mærke til summen/brummen, mest aften/nat? Vi bor på Fuglsøvej. Man hører det indendørs med åbne vinduer. Ja, og er der nogen, der ved, hvor det kommer fra, og hvornår det stopper?

Foto: Facebook

I alt 27 personer, nogle helt ude fra Skæring Strand, har svaret, at de også har følt sig generet af lyden i en eller anden udstrækning. Nogle spekulerer i, at kilden til den monotone larm er det igangværende vejarbejde på Dronning Margrethes Vej. Andre vurderer, at støjen stammer fra Aarhus Havn.

Flere peger på det store containerskib, Maribo Mærsk, som synderen.

Pas på med forhastede konklusioner

Men man skal passe på med at drage forhastede konklusioner, mener Carsten Kruse, der er kommerciel direktør i Aarhus Havn.

- Jeg tør ikke sige, om det var Mærsk-skibet. Vi bruger ret mange penge på at finde ud af, hvad der er skyld i støjen, og så skal vi også være sikre, inden vi siger noget, siger han og tilføjer:

- Vi har fået tilsendt to optagelser fra en privat lavet med en mobiltelefon, og de er optaget den 12. september tidligt om morgenen, hvor der ikke har ligget noget stort containerskib i havnen. Så det kan være flere forskellige kilder, som generer folk på forskellige tidspunkter.

Hvad vil I gøre, hvis det er skibe, der er skyld i støjen?

- Så kommer vi til at gå i dialog med dem, lyder det fra Carsten Kruse.

Støjgener fra havnen er ikke noget nyt fænomen. RisskovLIV og Skåde-Højbjerg-Holme har tidligere beskrevet, hvordan Aarhus Havn ansporet af adskillige klager fra borgere har igangsat en undersøgelse, der skal lokalisere kilden til støjgenerne.

Som et led i det arbejde har havnen sat fem mikrofoner op. En i en privat have i Risskov, en på en privat grund i Højbjerg og tre på forskellige steder på havnen.

Firma undersøger klager og lydoptagelser

Carsten Kruse håber, at mikrofonerne har fanget noget, der kan bruges.

- Vi har sendt de fem klager videre til det firma, der hjælper os, og så kan de gå ind i lydfilerne og se, om der er noget, der hænger sammen. Så der bliver lavet en dybere analyse af det, og forhåbentlig kommer vi tættere på at kunne sige, hvad der er for en lyd, og hvad kilden er, siger han.

Hvornår kan man regne med, at problemet forsvinder?

- En ting er at finde ud af, hvad det er, der laver lyden, noget andet er at få det til at stoppe. Hvis det er skibe, der ligger til kaj, skal vi have gang i en dialog med rederierne, siger Carsten Kruse, der ikke kan sætte en tidshorisont på problemet.

Ni eller ti på skalaen

RisskovLIV har været i kontakt med borgeren i Risskov, der nu har fået opstillet en stor mikrofon i sin baghave til at optage støjen. Personen ønsker ikke at stå frem med navn, men vedkommende er overbevist om, at synderen er de store containerskibe, der anløber i Aarhus Havn.

Sådan ser mikrofonen, som Aarhus Havn har fået opsat i en have i Risskov, ud. Foto: Privatfoto

Som et led i havnens undersøgelse er borgeren i Risskov blevet bedt om at vurdere alle støjgener på en skala fra ét til ti, når de forekommer. Sidste uges støj blev noteret til ni eller ti på skalaen. Sådan er det typisk, når et af de store containerskibe ligger til kaj i Aarhus Havn, beretter borgeren.

Vi ville gerne have forholdt Mærsk til støjproblematikken og hørt, om de havde en mulig forklaring på den lavfrekvente brummen fra Aarhus Bugten. Det har dog ikke været muligt at få et svar fra rederiet før deadline på denne artikel.

Lokalplan 210 for Vejlby Fed har historisk gjort det umuligt at få en alkoholbevilling på vandsiden af Nordre Strandvej, og i nogle tilfælde gør den det endnu.

Vandrehistorie: Er det forbudt at servere sprut og spiritus på den ene side af Nordre Strandvej?

Jeg har selv hørt rygtet fra forskellige kilder, og vandrehistorien blussede op på ny, da spisestedet Nordly på Nordre Strandvej 2 for nyligt lukkede.

Er der et forbud mod udskænkning af alkohol på den ene side af Nordre Strandvej?

"På en måde," kan man sige. Historisk har det ikke været tilladt at drive restaurationsdrift på vandsiden af Nordre Strandvej, og har man ikke en restaurant, kan man heller ikke få en alkoholbevilling.

Indirekte er det vel et forbud, men plangrundlaget for butikkerne nær Bellevuehallen er gennem de seneste år blevet ændret, så det nu er muligt at åbne restauranter - resultatet deraf har været nye spisesteder som Garage Burger, Joe & the Juice.

Det er bare ikke alle steder langs Nordre Strandvej, at disse ændringer er trådt i kraft. Faktisk kan du sige, at Nordly var ramt af et decideret "dobbelt-forbud" mod at servere alkohol.

Det kan du læse meget mere om her.

Rygterne om et forbud mod at servere alkohol på vandsiden af Nordre Strandvej blussede op på ny, da Nordly lukkede og blevet sat til salg. Nu har RisskovLIV sat sig for at komme til bunds i vandrehistorien - er der sandt, at man ikke kan få alkoholbevilling på den ene side af vejen?

Et måltid uden vin er som en dag uden solskin, så kan det virkelig passe, at der findes et forbud imod at servere alkohol på vandsiden af Nordre Strandvej?

Det spørgsmål blev det aktuelt at søge svar på, da takeaway-butikken Nordly lukkede. Som en læser skrev i kommentarsporet til min artikel om spisestedets endeligt:

- Ærgerligt, at en ældgammel servitut siger, at der ikke må serveres alkohol på matriklen. Det har jo rigtig meget at sige. De fleste vil jo gerne kunne nyde et glas vin til maden.

En anden læser supplerede:

- Er det ikke sådan, at der ikke kan gives alkoholbevilling til alle på vandsiden på Nordre Strandvej?

"Jo", er det korte svar til vedkommendes spørgsmål, men var jeg dig, ville jeg skænke mig selv et stort glas vin nu, for forklaringen bliver en kende teknisk.

Tidligere har det været noget nær umuligt at få en omgang til maden på den ene side af Nordre Strandvej, for det har været noget nær umuligt at få tilladelse til at drive en restaurant på vandsiden. To ting, der går hånd i hånd.

- Vejlby Fed og området på den ene side af Nordre Strandvej er omfattet af lokalplan 210, som blev vedtaget i 1985. Deri er der en bestemmelse om, at man kun må etablere butikker til områdets daglige forsyning. Med andre ord måtte man ikke lave restauranter på den ene side af Nordre Strandvej, og alkoholbevilling er kun noget, man får til restaurationsdrift, fortæller Jan Olesen, der er faglig konsulent hos Byggeri i Aarhus Kommune.

Udskænkning forbudt på grund af lokalplan

Nu kan det være, at du får vinen galt i halsen. For hvorfor er der så kommet flere nye restauranter på vandsiden af Nordre Strandvej nær Bellevuehallen, hvis det er ulovligt?

Det skyldes, at en del af grundene langs Nordre Strandvej fik ophævet bestemmelsen i 2019, så det dels blev muligt at bygge større erhvervsbygninger - og restauranter. Og når man ellers driver en lovlig restaurant, er det også muligt at få en alkoholbevilling.

Ergo er der altså ikke et forbud mod at servere sprut og spiritus på store dele af strækningen langs Nordre Strandvej længere. Bestemmelsen er bare ikke blevet fjernet for grundene på den ene side af den sydlige del af vejen - heller ikke for Nordre Strandvej 2, hvor Nordly lå.

Takeaway-butikken er i dag sat til salg, og lejekontrakten til lokalerne for Nordly er i dag sat til salg for 295.000 kroner. I februar lukkede forretningen midlertidigt efter at have modtaget tre sure smileys fra Fødevarestyrelsen, og ejerne har efterfølgende besluttet ikke at genåbne.

Derfor måtte Nordly nøjes med at sælge deres mad ud af huset. Der må ganske enkelt ikke drives en restaurant på adressen, og derfor måtte de heller ikke servere vin, bajere eller andre former for gyldne dråber til deres kunder på stedet.

Det lærte ejerne af Nordly også på den hårde måde. Ifølge Jan Olesen forsøgte takeaway-forretningen at få en alkoholbevilling, men blev afvist, fordi udskænkning på grunden forbydes af lokalplanen - og mere til.

Ekstra forbud - og det kunne ikke brydes

For du kan faktisk sige, at Nordre Strandvej 2 er ramt af en form for "dobbelt-forbud" mod restaurationsdrift. Dels forbyder lokalplanen en ejer eller lejer i at drive restaurant, men der er også en gammel byplanvedtægt for grunden, der i ordlyd minder om bestemmelsen fra lokalplan 210.

Hvem der lige har fået den fikse ide at forbyde en restaurant på grunden to gange, gider vi ikke dykke mere ned i - men decideret uvant er det ikke.

- Jeg ved ikke, om man kan kalde bestemmelsen, der udelukker restaurationsdrift, for standard, men den er ikke unormal. Det er meget forskelligt fra sted til sted i Aarhus Kommune, hvordan man har vurderet, hvad man må langs butiksgaderne, siger han.

Men selvom det er forbudt at drive restaurant på Nordre Strandvej 2 ikke bare én, men faktisk to gange, valgte tidligere lejere af lokalerne alligevel at gøre forsøget. "Deli'en" hed spisestedet, som mediet MigogAarhus madanmeldte i 2015 efter at have spist hele otte retter inde i selve restauranten.

Det lyder ulovligt, og det var det også, men går den, så går den. Det gjorde den bare ikke for Deli'en.

- Det endte i en lovliggørelsessag, hvor Aarhus Kommune skulle tage stilling til, om der skulle dispenseres fra lokalplanen og byplanvedtægten, så de kunne drive restaurant fra adressen. Sagen endte i naboorientering, og de var ikke ligefrem begejstrede, så stedet blev ikke godkendt til restaurationsdrift, fortæller Jan Olesen.

Derfor måtte Deli'en rette ind, og stedet blev ændret fra restaurant til delikatesseforretning. Senere overtog Nordly lokalerne. Nu er den også fortid, som du kan læse om her.

Ændringer på vej for den sydlige del af Nordre Strandvej

Til gengæld er der håb for en kommende lejer af lokalerne på Nordre Strandvej 2, der måtte drømme om at  servere alkohol og lade sin gæster spise på stedet.

Ifølge Jan Olesen er det sjældent, at man dispenserer fra plangrundlaget og gør det muligt at ændre anvendelsen, eksempelvis fra butik til restaurant. Men der er undtagelser - og ændringer er på vej for den sydlige del af Nordre Strandvej.

I forbindelse med den omstridte lokalplan for øjebæen, du kender som Øjenlægens Hus, arbejder Aarhus Kommune på at give grundejerne langs den sydlige del af Nordre Strandvej de samme vilkår, som grundejere har haft nær Bellevuehallen - du kan læse mere her.

Grundejerne langs Nordre Strandvej på strækningen mellem Rolighedsvej og Fortevej har ikke samme muligheder for at bygge eller etablere en restaurant, som ejerne af grundene nær Bellevuehallen har. Det kan de ende med at få i forbindelse med den nye lokalplan for Øjenlægens Hus, Nordre Strandvej 7. Foto: Aarhus Kommune

Bliver det en realitet, vil bestemmelserne, der forbyder restaurationsdrift, blive ophævet.

- Man overvejer at fjerne byplansvedtægten  og er godt i gang med arbejdet, så jeg har ladet mig fortælle, at bestemmelsen bliver ophævet helt eller delvist i begyndelsen af 2023, siger Jan Olesen.

Sker det, kan Nordlys tidligere lokaler måske fremover bliver brugt som en vaskeægte restaurant - hvor du også vil kunne nyde et godt glas vin til maden.

Forstander Henrik Løvschall er særligt fascineret af historien om Peter Norman, der på subtil vis protesterede mod raceadskillelse under OL i 1968. Den australske løbers karriere tog et massivt dyk efterfølgende med depression og alkoholmisbrug som følge. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Folk skal være stolte af at bo i Vejlby: Nyt kunstværk sætter skub i planerne om at skabe nordens største bydelsgalleri

Med titlen "Den Idrætspolitiske Verdenshistorie" siger det næsten sig selv, at der er store fortællinger gemt i det nye maleri, som kunstneren Jamie Linley har skabt for Idrætshøjskolen Aarhus.

Men forstander Henrik Løvschall håber også, at man med kunstværker som dette kan være med til at ændre fortællingen og opfattelsen af at bo i Vejlby.

Det nye maleri skal kun være ét i en større samling af værker ved Vejlby-Risskov Idrætscenter, hvor man fortsat nærer ambitionen om at skabe nordens største bydelsgalleri.

- Vi skal ikke konkurrere med Aros og Musikhuset. Vi skal gøre noget for Vejlby og de mange tusinde nye borgere, der kommer til bydelen i disse år, siger Henrik Løvschall.

Et nyt maleri på Idrætshøjskolen Aarhus afbilder idrættens verdenshistorie, men der er også store lokale perspektiver i det nye kunstværk. Aktørerne omkring Vejlby Risskov Idrætscenter har fortsat ambitioner om at skabe et område, der med sin idræt og kunst kan gøre folk stolte af at bo i Vejlby.

Det fortærskede ordsprog lyder, at et billede siger mere end 1.000 ord, men på Idrætshøjskolen Aarhus har man faktisk fået sig et kunstværk, som forstander Henrik Løvschall snildt kan bruge mere end et tusindtal ord og tæt på femten minutter på at gennemgå.

For på et ti meter langt og to meter højt lærred har streetart-kunstneren Jamie Linley forsøgt at udpensle den idrætspolitiske verdenshistorie i samarbejde med idrætshøjskolens forstander. Ikke fra ende til anden, da det ville kræve et Bayeux-tapet eller to, men ved at afbilde nogle af de vigtigste og mest toneangivende begivenheder i idrættens historie.

-  Det er ikke min ide, for jeg er inspireret af værket "Den Socialpolitiske Verdenshistorie" fra Egmont Højskolen i Hou, men jeg har udvalgt en lang række vigtige enkelthistorier fra idrættens historie, som Jamie Linley så har flettet ind i værket, siger Henrik Løvschall til RisskovLIV.

Panorerer du hovedet fra venstre mod højre, ser du en nogenlunde kronologisk tidslinje fra atleterne fra det antikke Grækenlands første Olympiader til Henrivende Inge, Jesse Owens, Muhammed Ali og EM-heltene fra 92' - der jo som bekendt kun kom med til slutrunden på grund af Jugoslaviens sammenbrud og de etniske spændinger i Balkan.

idrætshøjskolen Aarhus kommer til at holde en fernisering, hvor alle bydelens borgere er velkomne til at komme forbi og se det nye kunstværk. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Gør vejlbyboerne stolte

Bag de jublende landsholdslegender gemmer der sig en tragisk politisk fortælling, som ofte går tabt i stoltheden over Danmarks måske største sportslige bedrift til dato. Der er et større perspektiv gemt i hvert af nedslagene, der er afbilledet i "Den Idrætspolitiske Verdenshistorie" - ligesom der er større lokale perspektiver med maleriet.

Sammen med idrætsforeningerne ved Vejlby Risskov Idrætscenter, Vejlby Risskov Hallen og Risskov Gymnasium har Idrætshøjskolen Aarhus en ambition om at skabe nordens største bydelsgalleri i Vejlby med gavlmalerier, street art og et mere spændende lokalmiljø.

Maleriet langs ramblaen ved Vejlby Risskov Idrætscenter kickstartede projektet om at lave et bydelsgalleri i området. Kunstneren er Bogdan Scutaru. Foto: Pr-foto

Ingen sammenligninger mellem personerne, men hvor Donald Trump ville "make America great again," vil forstander Henrik Løvschall gøre vejlbyboere -  nye som gamle -  "stolte af at bo i Vejlby."

- Vi fik en ide om, at vi skulle sætte Vejlby på landkortet. Området hedder Vejlby-Risskov, men dit medie hedder "RisskovLIV", postnummeret hedder "8240 Risskov", og gymnasiet hedder "Risskov Gymnasium", selvom det ligger lige ved siden af Vejlby Kirke, siger Henrik Løvschall og fortsætter:

- Vi vil gerne give menneskene, der bor og flytter til Vejlby i disse år, noget, der kan ændre opfattelsen og stoltheden ved at sige, at man kommer fra og bor i "Vejlby".

Alle aktørerne danner samlet front

Sidste år blev der vedtaget en udviklingsplan for Vejlby Risskov Idrætscenter, der i brede strøg danner rammerne for, hvordan området skal udvikle sig og bindes sammen. En større kabale, for der er ligeså mange forskellige interesser, som der er aktører og idrætsforeninger i området.

- Skovbakken Tennis ønsker sig en ny tennishal, mens VSK Fodbold vil have flere kunstgræsbaner, og vi har også vores egne planer. Pladsen heroppe er jo begrænset, og vi træder på mange måder hinanden over tæerne og søger midler fra de samme fonde for at realisere vores projekter, siger Henrik Løvschall.

- Men jeg kan blive helt stolt i hjertet over, at vi alle kan blive enige om at skabe et bydelsgalleri. Alle er med på holdet, og alle har smidt penge i projektet.

Her kan du se oversigten over nogle af planerne, som indgår i udviklingsplanen for Vejlby-Risskov Idrætscenter. Et nyt basketball-mekka, et nyt klubhus til VSK Fodbold og flere andre nye projekter er inkluderet.

De penge plus 100.000 kroner fra Den Jyske Kunstfond skal nu bruges på, at arkitektfirmaet Sleth tænker udformningen af bydelsgalleriet ind i udviklingsplanen for området.

- Vi skal ikke konkurrere med Aros og Musikhuset. Vi skal gøre noget for Vejlby og de mange tusinde nye borgere, der kommer til bydelen i disse år, siger Henrik Løvschall.

- Når vi er så mange store institutioner og foreninger samlet, skylder vi også at gøre noget for de mange mennesker, der nu flytter ind, hvor der førhen var marker. De nye byggerier kan være nok så høje eller nok så tætte, men menneskerne er her jo allerede. Nu skal vi gøre vores for at skabe et godt og levende sted for dem at bo.