Forvaltningen vil udvide Risskov Skole - men det kan blive en årelang byggesag til et trecifret millionbeløb
Børn og Unge samt både skoleledelse og skolebestyrelse er på bølgelængde og mener, den bedste måde at komme Risskov Skoles pladsproblem til livs på, er ved at udvide folkeskolen på ny.
- Den er mest realistisk, men kræver også det største benarbejde. Der mangler plads at udbygge på, så vi skal være helt skarpe på, om der skal bygges højere, rives nogle eksisterende bygninger ned, gives dispensationer, eller om der er andre kreative muligheder, siger Anne Marie Due Schmidt, der er bygningschef for Børn og Unge.
Men den foretrukne løsning er ikke den hurtigste. Kalenderåret kan ende med at hedde 2027, før en ny udbygning af Risskov Skole står klar til indvielse.
Der er både godt og knap så godt nyt om pladsproblemerne på Risskov Skole.
Den gode nyhed er, at skoleledelsen, skolebestyrelsen og Børn og Unge i Aarhus Kommune er enige om, at den bedste løsning er at bygge sig ud af problemerne ved at udvide Risskov Skole på ny. Den dårlige nyhed er, at den løsning kan have årelange udsigter og kan ende med at koste et trecifret millionbeløb.
Det kom frem under et møde mellem Børn og Unge, skolens ledelse og bestyrelse sidste torsdag.
- Vi fik at vide, at forvaltningen er mest optaget af muligheden for at udbygge Risskov Skole og ser nærmere på den løsning, siger skoleleder Lene Brejnegaard til RisskovLIV.
- Men der er en tidshorisont på det. Det lader ikke til, at anlægsudgiften til en udvidelse kommer på næste års budget. I stedet arbejder man på at gøre projektet så konkret som muligt frem mod budgettet for 2024, men meddelelsen var, at der derefter kan gå flere år, før en udvidelse potentielt står klar til ibrugtagning i 2027.
Til den tid vil elevtallet være vokset fra 921 skolebørn til 1.039 elever, mens et underskud på tre undervisningslokaler vil stige til 11, hvis ikke Risskov Skole udvides eller en anden løsning findes i mellemtiden. Det viser kommunens egen opgørelse.
En realistisk løsning - der koster knaster og kræver benarbejde
I øjeblikket er alle bolde stadig i luften, så etableringen af en satellitskole, en ændring af skoledistriktet eller en udfasning af Risskov Skoles specialklasser kan fortsat komme i spil, understreger Anne Marie Due Schmidt, bygningschef for Børn og Unge.
Der er stor forskel på udgifterne forbundet med de forskellige løsningsforslag. Hvor det stort set intet koster at pille ved skoledistriktet eller flytte specialklasserne, viser Børn og Unges foreløbige overslag, at det kan koste mellem 132 og 153 millioner kroner at udbygge Risskov Skole - og at det kan blive aktuelt at erhverve sig parken på den modsatte side af Vestre Strandallé for yderligere 24 millioner kroner.
En dyr affære, som i øjeblikket er den mest hensigtsmæssige løsning ifølge Børn og Unge.
- Vi foretrækker også at bygge på den eksisterende skole, og set fra et skolemæssigt perspektiv er det klart at foretrække at forblive samlet. Derfor ser vi nærmere på, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan indenfor skolens matrikel, og den løsning ser ud til at kunne blive realistisk, siger Anne Marie Due Schmidt og tilføjer:
- Den er mest realistisk, men kræver også det største benarbejde. Der mangler plads at udbygge på, så vi skal være helt skarpe på, om der skal bygges højere, rives nogle eksisterende bygninger ned, gives dispensationer, eller om der er andre kreative muligheder.
Det arbejde ventes at tage et år, så bygningschefen forventer heller ikke, at en udvidelse af Risskov Skole kommer til at indgå i de kommende budgetforhandlinger. Hvorvidt en mulig udvidelse på sigt står klar til indvielse i 2027, er endnu for tidligt at spå om, vurderer Anne Marie Due Schmidt.
- Der er for mange usikkerheder endnu. 2027 er ikke urealistisk, men der kan være alle mulige krumspring undervejs, og vi er stadig på så tidligt et stadie, at det ikke er til at sætte et årstal på. Vi har en tidsplan, som vi arbejder frem mod, men det er rigtigt, at byggeri tager tid, siger hun.
Opdeling af indskolingen skuffer forældre
Men uanset om tidshorisonten hedder 2025, 2026 eller 2027, så kan der opstå pladsproblemer på Risskov Skole før en mulig indvielse af en ny udbygning. Hvordan vil man håndtere det?
- Vi har endnu ikke nogle bud, der er så konkrete, at vi kan fortælle, hvad vi vil gøre. Viser det sig, at der er ledige lokaler et sted i området, er det oplagt at kigge på, eller hvis en nabo udlejer lokaler, så ser vi nærmere på det. Vi har altid mange muligheder i spil, hvor vi kigger på den pædagogiske kvalitet, afstand, pris og andre faktorer, lyder svaret fra Anne Marie Due Schmidt.
På den korte bane forventer skoleleder Lene Brejnegaard, at Risskov Skole får sine første vandreklasser til næste skoleår eller året efter. Derudover er elevtallet allerede vokset fra den nye indskolingsbygning, der blev indviet i 2019.
- Som skole skal vi kunne tåle nogle vandreklasser, så det er ikke sådan, at vi skal til at bygge jordhuler for at kunne rumme eleverne. Vi klarer os til næste år, men vi skal være meget tydelige i vores kommunikation til forældrene om, at indskolingen er spredt. Det har før givet anledning til skuffelse hos nogle forældre, siger skolelederen.
Er du nervøs ved tanken om, at løsningen på pladsproblemerne måske først står klar til 2027?
- Nej, så skulle jeg ikke være i dette job. Der er mange uforudsete spillere, så jeg tager det faktisk ganske roligt og er glad for, at vi har en lydhør forvaltning, der gerne vil inddrage os i løsningen, siger Lene Brejnegaard.