Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Jens Thaysen, JFM.

Dit overblik over byggeboomet i Risskov

Inden du når at tænke: "Åh nej, ikke endnu et nyhedsbrev om byudvikling i Risskov," kommer jeg dig i forkøbet med en advarsel. For åh jo, her kommer endnu et skriv, som er tungt på byggeri.

Jeg har hørt det insinueret, at min artikel baseret på mit interview med Sukhdev Singh Kailya var ukritisk - måske, lå det mellem linjerne, fordi jeg var beæret over at være "blevet inviteret til højbords" med den ellers så mediesky byudvikler med byggeplaner på Agerbæksvej.

Omvendt har jeg også et ganske udmærket portræt af en anden unavngiven, men ganske toneangivende bygherre liggende i gemmerne, som aldrig kommer til at se dagens lys. Vedkommende mente, at artiklen kom "for tæt på" - og hvis jeg udgav den nu, ville det være et brud på præmisserne for vores interview.

Moralen må være, at det kan være svært at stille alle tilfredse. Den devise er generelt ganske godt dækkende for nyt byggeri i Risskov.

Noget er kønt, andet er ikke, og jeg kan sagtens sympatisere med borgerne nær Agerbæksvej eller Hedevejs-kvarteret, der mister deres aftensol eller gruer for deres børns ve og vel, når trafikken i området øges. Var det mit hus, der blev berørt, ville mit navn også være at finde blandt høringssvarene.

Omvendt kan jeg også godt forstå, hvorfor byrådets politikere såvel som Aarhus Kommune ser potentiale i at byudvikle langs eksempelvis Lystrupvej eller et område som Risskov Brynet. Man kan altid diskutere, om det er nødvendigt at lade bygherre bygge i fire, fem eller seks etager, men at arealerne er udpeget til byudvikling kan ikke være et helligbrøde - for så bevaringsværdige er de henfaldne industriområder altså heller ikke.

Min største anke - og den ved jeg, at jeg deler med mange - er manglen på helhedsplanlægning. Artiklerne i dette nyhedsbrev omhandler byggerierne, der i dag står færdige og lægger pres på alt fra infrastruktur til skoler og idrætsfaciliteter. Det handler også om de byggerier, der er på vej i bydelen.

Forhåbentligt indtænker det nye byråd dem mere i det store billede.

Det er i øvrigt fint, at I stikker til mig og kommer med ris, ros eller andet input. Vid, at jeg er min egen største kritiker, og jeg føler lidt, at jeg savner en god menneskehistorie eller noget at gå kritisk til værks med.

Har du et godt bud på, hvad det kunne være, kan jeg altid kontaktes på krkie@risskovliv.dk eller 20906277.

P.S. Jeg har det irrationelt stramt med navne på virksomheder, hvori der indgår tal. 2Ned fra Risskov er undtagelsen, for jeg faldt pladask for fortællingen bag deres navnevalg.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Foto: Jens Thaysen, JFM.

8240 Byggeboom: Få overblikket over hvor bydelens 7.500 nye boliger er skudt op

Vejlby-Risskov har haft vokseværk de seneste år. Første spadestik til Risskov Brynet blev taget for syv år siden, og det blev startskuddet til flere store byggeprojekter i bydelen.

For sidenhen er det gået hurtigt med opførelsen af nye kvarterer som "Skejbyen", "Risskov Husene," "Risskov Engpark" og "Bindesbøll Byen," som området ved det tidligere psykiatriske hospital i dag er blevet døbt.

Her giver vi dig overblikket over alle de nye boligkvarterer, der er vokset - og endnu vokser - frem i 8240 Risskov.

Godt 7.500 boliger er eller bliver i disse år opført i Vejlby-Risskov med de store byggeprojekter ved Psykiatrisk Hospital, Risskov Brynet og langs Lystrupvej. Her får du overblikket over og status på de mange byggerier.

AARHUS: Risskov er den suverænt hurtigst voksende bydel i Aarhus Kommune i disse år.

Alene det seneste år er indbyggertallet i 8240 vokset med omkring 850, så Vejlby og Risskov nu tæller knap 31.000 borgere.

De seneste fem år er bydelen vokset med omkring 4.000 nye boliger og omkring 6.000 nye indbyggere.

Og her stopper det ikke.

Væksten i folketallet er båret af et sandt byggeboom i Vejlby-Risskov, hvor nye boligkvarterer med omkring 7.500 boliger er - eller er godt i gang med at blive - opført.

Det er ikke mindst tidligere erhvervsområder - og det tidligere Psykiatrisk Hospital - der er blevet omdannet  til boligkvarterer med primært etagebyggeri.

Her kigger vi lidt nærmere på de nye kvarterer, der er blevet helt eller delvist færdigbyggede, siden første spadestik til Risskov Brynet blev taget for blot syv år siden.

Patienter er skiftet ud med beboere ved Bindesbøll Byen

Omdannelsen af Psykiatrisk Hospital til Bindesbøll Byen er godt i gang, men der går endnu en række år, før den sidste sten er lagt. Foto: Jens Thaysen

Det er nok de færreste, der på papiret finder det attraktivt at flytte ind på et psykiatrisk hospital.

Derfor har det, der tidligere var kendt som Jydske Asyl eller Psykiatrisk Hospital i Risskov, i dag fået stednavnet "Bindesbøll Byen" efter arkitekten Gottlieb Bindesbøll.

Hans hovedbygning er den samme som altid, men siden lokalplanen for omdannelsen af den tidligere sindssygeanstalt blev vedtaget i 2017, er der skudt hundredvis af bygninger op i det omkringliggende område.

Patienter blev afløst af de første beboere i 2020, og i dag står alle pensionsselskabet PKA's byggeprojekter i den nye bydel færdige- svarende til omkring 300 boliger. Lærernes Pension, der er den anden store bygherre i området, har også lige lagt sidste hånd på første etape af sine byggerier.

Lærernes Pension har fået opført knap halvdelen af sine 600 planlagte boliger i Bindesbøll Byen. De resterende ventes at stå klar til indflytning senest i 2025. Det er et lille skred i tidsplanen, fortæller Maria Uebel Mørch, der er projektleder for Lærernes Pension.

- Vi har haft god succes med vores udlejning, men har måttet justeret lidt på vores tidsplan, for der bliver bygget mange boliger i Risskov, og markedet skal også kunne absorbere dem. Hvis vi gerne vil udleje vores egne, er det fint ikke at oversvømme markedet, siger hun.

I alt vil Bindesbøll Byen rumme 1.200 boliger, når den sidste mursten er lagt. Deraf vil 231 være almene familieboliger på op til 131 kvadratmeter.

 Det er boligforeningen AAB, der opfører og indretter disse i den fredede hovedbygning. Et arbejde, der først lige er gået i gang, og som forventes afsluttet i 2024.

- Det er jo en fredet bygning, så vi har skullet være meget skarpe på, hvad vi må, og hvad vi ikke må. Skallen, facaden og vinduerne må der ikke pilles ved, og indvendigt er der også en festsal og en kirke, der skal bevares, siger Tina Lundum Jensen, der er konstitueret direktør for AAB.

Modsat mange andre almene boligbyggerier, der må indstilles eller udskydes på grund af stigende materialepriser, kan AAB holde sig inden for budgettet i Bindesbøll Byen.

- Bygningerne står der jo i forvejen, så projektet er ikke så materialetungt. Derfor kan vi holde os indenfor vores rammebeløb. I øjeblikket er det dét eneste af vores projekter, hvor vi kan gøre det, siger Tina Lundum Jensen.

Allersidste etape af Risskov Brynet er i gang

Kun den tomme plet i midten mangler at blive bebygget, før Risskov Brynet står helt færdigt. Foto: Jens Thaysen

Det er ved at være længe siden, at Aarhus Sporveje holdt til ét sted på Bryggervej med garager og værksteder til sine busser, mens Hells Angels holdt til et andet sted på vejen med rockerborg og værksted til medlemmernes motorcykler.

Forvandlingen af det tidligere – og blandede - erhvervsområde til et stort boligkvarter afgrænset af Vejlby Ringvej, Gustav Holms Vej og nærmet Grenåvej af den nye vej, Vindrosen, nærmer sig sin afslutning.

Entreprenørfirmaet Raundahl & Moesby er nu i gang med for Koncenton at opføre to boligstænger med i alt 294 lejligheder i det indre af Risskov Brynet. Når de står færdige i 2024, er det nye Risskov-kvarter fuldt udbygget med i omegnen af 1.800 boliger.

De første beboere flyttede ind i kvarteret i starten af 2017 i et af AP Pensions byggerier.

Det er pensionsselskabet, der sammen med ejendomsfirmaet Domis har stået får størstedelen af byggeriet i Risskovbrynet, hvor der primært er tale om privat udlejningsbyggeri.

Omkring 100 boliger er almene i en afdeling under Arbejdernes Andelsboligforening – AAB.

Fra skole til boligkvarter

Vejlby Skole blev revet ned, og der blev bygget boliger i dens sted. "Risskov Husene" er navnet, som den nye bydel har fået, og den har nu stået færdigbygget i et par år. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye, JFM

Ikke meget mere end et ejendomsmægler-stenkast nord for Risskov Brynet blev den nedlagte Vejlby Skole i 2018 revet ned, inden håndværkere og byggekraner rykkede ind og omdannede skolen til boligkvarter med godt 200 boliger.

Her med Veri Parken til den ene side, Tranekærvej til den anden og Vejlby Stadion til den tredje er der bygget seks punkthuse med tilsammen omkring 160 lejligheder og derudover 47 rækkehuse.

Den gamle skoles aula er bevaret som fælleshus for kvarterets beboere.

Risskov Husene, som er kvarterets officielle navn, stod færdig i 2020.

Boligerne er opført af NREP og ejes i dag af Industriens Pension og pensionsselskabet Velliv.

Smadret erhverv bliver stort kollegium

Kollegiekontoret er færdig med at bygge, hvor IBM-bygningen plejede at ligge. Mod Vikærsvej er der mere byggeri på vej. Foto: Jens Thaysen

Fra Risskov Husene skal man bare over på den anden side af Tranekærvej, så står man i endnu et nyt boligkvarter i det, der tidligere var et forladt og hærværks-hærget erhvervskompleks.

På det gamle IBM mellem Vikærsvej og Risskov Gymnasium var der her i sommer indflytning i Kollegiekontorets nyeste afdeling, Tranekollegiet med flere end 300 boliger.

En stor del af kollegieboligerne er indrettet i to af de gamle og karakteristiske kontor-stænger, mens resten findes i et nybyggeri på en del af p-pladsen ind mod Risskov Gymnasium.

Den tredje kontorstang er overtaget af Boligforeningen af 10. marts 1943, der er i gang med at bygge den om til omkring 50 almene familieboliger.

Derudover er der forskellige byggeprojekter på grunden, hvoraf nogle er færdige, andre er på vej.

Totalt kommer det gamle IBM til at rumme 550 boliger, hvoraf altså de godt 300 er kollegieboliger.

Skejbyen står helt færdig

Skejbyen med i omegnen af 800 boliger er blevet bygget helt færdig i år. Foto: Jens Thaysen

Fra det gamle IBM skal vi bare lige forbi Risskov Amtsgymnasium og over på den modsatte side af Vejlby Centervej, så står vi i endnu et af de seneste års nye boligkvarterer: Skejbyen.

Det er entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, der har udviklet og opført kvarteret med omkring 850 boliger i et etagebyggeri i området ved Skejbyvej, der tidligere husede blandt andet VIAs pædagoguddannelse.

Hovedparten af lejlighederne er private udlejningsboliger, mens 115 af dem er ejet af boligforeningen Lejerbo.

Skejbyen, der er bygget helt færdig i år, rummer også VIAs gamle idrætshal, der er bevaret, og som blandt andre kvarterets beboere kan benytte.

Boligvejene i kvarteret er opkaldt efter seks kvinder, der var aktive i den århusianske modstandsbevægelse under besættelsen 1940-45: Pie Frandsens Gade, Lilli Andersens Gade, Eya Jensens Gade, Dagmar Hansens Gade, Doris Kæraas Gade og Kamma Klitgårds Gade.

Doris Kæraa blev dræbt under besættelsen, mens de andre fem endte i enten KZ-lejre eller tyske tugthuse.

Nordlandsvej uden highline

Ud mod Nordlandsvej er store dele af byggeriet blevet opført, men der skal bygges yderligere ned mod Torsøvej Station de kommende år.  Foto: Jens Thaysen

På Nordlandsvej lige ved letbanestoppet på Torsøvej har der nu i nogle år været gang i omdannelsen af et ældre erhvervsområde til et beboelsesområde med omkring 700 boliger.

Dele af området – nærmest Nordlandsvej – er eller er ved at blive bebygget, mens der endnu ikke er sket så meget på området ned mod letbanesporet.

Mod Nordlandsvej kommer kvarteret til at bestå af byhuse i to-tre etager, bag dem punkthuse i to-fem etager, mens der længst nede mod banelegemet skal bygges etageejendomme i op til seks etager.

Det er ejendomsmanden Ole Petersen, som ejede en stor del af erhvervsområdet, der har været ankermand for udviklingen af boligkvarteret, hvor hans eget selskab også har bygget.

Lige nu bygger firmaet W3, og snart skal 1927 Estate fra Risskov i gang med at opføre omkring 325 boliger i området ned mod banelegemet. Brabrand Boligforening skal sammen med Ole Pedersen opføre 150 boliger og et fælleshus. 105 af boligerne bliver almene.

Oprindeligt var planen at afslutte kvarteret med en highline mod letbanesporene. Det er man gået væk fra af frygt for at skabe et utrygt miljø under betondækket hele vejen hen langs bebyggelsen.

-Nu arbejder vi i dialog med stadsarkitekten på at lave et grønt og levende byrum med plads til at skate, klatre og til andre aktiviteter. Idéen er at skabe et område, der binder bebyggelsen på Nordlandsvej samen med det store kvarter, der vokser frem lige over på den anden side af jernbanen på Arresøvej, siger Martin Odgaard, der er medejer af 1927 Estate, som i øjeblikket afventer at få byggetilladelse til såvel etageejendomme som punkthuse i det nye kvarter.

Kæmpe boligkvarter langs Lystrupvej

Gammel industri langs Lystrupvej bliver omdannet til boliger i disse år, og den trend ser ud til at fortsætte. Foto: Morten Svith, JFM.

På ganske få år er der vokset et stort boligkvarter med etageejendomme og enkelte rækkehuse frem i et tidligere erhvervsområde mellem letbanen ved Torsøvej Station og Lystrupvej. Og det bliver ved med at vokse de kommende år.

To lokalplaner giver mulighed for at opføre små 2.500 boliger med adresser på Arresøvej, Borresøvej, Brassøvej og Lystrupvej.

Risskov Engpark - første del med 600 private udlejningsboliger og blandt andet dagligvarebutik - er færdig, mens byggekranerne signalerer masser af aktivitet i anden del af området – nærmest Grenåvej - hvor der er plads til omkring 1.700 boliger i det, der kaldes Risskov Engby.

Lidt under halvdelen af boligerne i Engbyen er færdige, andre er ved at blive opført, mens nogle endnu kun er på tegnebrættet. Det sidste gælder blandt andet byggeriet af almene boliger. 20 procent af boligerne i Engbyen skal være almene, og de opføres af en række forskellige boligforeninger, der skal bygge i den del af området, hvor kommunens tidligere Natur og Vejservice havde en stor, såkaldt stilleplads.

Meget er blevet bygget i de forgangne år, men der er stadig flere store byggeprojekter på vej. Foto: Foto: Aart, Niras, Loop, Generator

Få overblikket her: Risskov er spændt hårdt for, men der er flere byggerier på vej

Synet af byggekraner og støjen fra byggepladser fortager sig ikke foreløbigt i Vejlby-Risskov, for der er fortsat adskillige større lokalplansager i gang.

Langs Lystrupvej ser opførelsen af nye boliger ikke ud til at fortage sig foreløbigt, og der er store planer om at sælge dele af det almennytte boligområde Vejlby Vest fra til privat byudvikling. Dertil kan du blandt andet lægge lokalplansagerne for Agerbæksvej og Vikærsvej,
hvor villaer skal bane vejen for etagebyggerier.

Her får du overblikket over Risskovs næste store byggerier.

Der er blevet byudviklet massivt i Risskov gennem de seneste fem år med tusindvis af nye boliger til følge, men der er endnu flere store byggeprojekter på vej i bydelen. Vi giver dig overblikket over områdets kommende byggepladser her.

Donald Trump satte sig for første gang til rette i det ovale kontor, Peter Madsen blev sigtet for drabet på journalisten Kim Wall, og i den mere tragikomiske ende måtte Aarhus Letbane uddele 5.000 stykker kransekage samt 1.500 boller i al hast, fordi åbningen af byens transportmæssige storsatsning blev aflyst i sidste øjeblik. Nå ja, Aarhus var også europæisk kulturhovedstad.

2017 var i sandhed et begivenhedsrigt år, men set i retrospekt kan Risskov særligt huske kalenderåret som startskuddet for det ene store byudviklingsprojekt efter det andet. Tallene fra Aarhus Kommunes statistikbank taler sit eget tydelige sprog.

Ved indgangen til 2017 var det samlede antal boliger i Risskov 11.951. Da røgen fra nytårskrudtet havde lagt sig fem år senere, var tallet steget til 15.908. Med den stigende mængde beton og mursten i nye bydele som Risskov Brynet, Bindesbøll Byen og Risskov Engpark er der fulgt mennesker i kød og blod med.

Bydelens befolkningstal er i samme periode vokset med knap 6.000 flere borgere til sammenlagt 30.925, og det sætter postnummerets infrastruktur under pres. Risskov Skole har allerede et akut pladsproblem på hænderne, Strandskolen får det ifølge prognoserne på sigt, og meldingen hos sportsklubberne VRI og VSK er, at der er rift om bane- og haltiderne samt lange ventelister på flere sportsgrene.

Det til trods er der forsat flere byggerier på vej. Langs Lystrupvej ser opførelsen af nye boliger ikke ud til at fortage sig foreløbigt, og der er store planer om at sælge dele af det almennytte boligområde Vejlby Vest fra til privat byudvikling. Dertil kan du blandt andet lægge lokalplansagerne for Agerbæksvej og Vikærsvej, hvor villaer skal bane vejen for etagebyggerier.

Synet af kraner og byggestøj ser altså ud til at ville fortsætte med at være et fast element i hverdagen i Risskov. Her får du overblikket over, hvor man "går i jorden" næste gang.

Vejlby Vest skal have nyt look

De eksisterende "Atriumhuse," som du kan se på billedet her, skulle være i så dårlig stand, at de skal bygges helt op fra bunden på ny. Foto: Axel Schütt, JFM.

Kan man bygge og byomdanne sig ud af sociale problemer? - Det vil tiden vise.

Boligforeningen Alboa og Aarhus Kommune samarbejder i øjeblikket for at sikre sig, at det almene boligområde omkring Næringen og Nyringen får en mere blandet beboersammensætning og mere divers blanding af boligtyper med en ny lokalplan for området. Vejlby Vest er nemlig på Indenrigs- og Boligministeriets såkaldte forebyggelsesliste, der tidligere gik under det lidet flatterende navn "Ghettolisten".

Planerne indebærer blandt andet, at omkring 67 boliger i dårlig stand bliver revet ned og bygget op på ny. For at finansiere det projekt ønsker Alboa at sælge noget af sin jord fra til private byudviklere, der så vil kunne opføre formentlig et sted mellem 150 og 200 private boliger. Sidegevinsten set med kommunale briller er, at disse byggeprojekter på sigt kan være med til at gøre kvarteret mere mangfoldigt.

Projektet ventes dog først gennemført i 2024-2025. I skrivende stund knokler en arbejdsgruppe med arkitektfirmaet P+P i front på at lave en samlet plan for fremtidens Vejlby Vest, som områdets beboere skal stemme om inden årsskiftet.

Langs Lystrupvej er der flere lokalplaner på vej

Lokalplanen for omdannelsen af Latyrusvej kommer snart i en ny høring, hvor borgere kan komme med input og indsigelser. Foto: Generator Group/Forslag til Lokalplan

Endnu et forslag til lokalplan langs Lystrupvej, og det bliver næppe det sidste. For industriområdet mellem Grenåbanen og indfaldsvejen er blevet udråbt til "vækstakse," og det har gennem de seneste år betydet, at der er blevet opført flere end 1.000 boliger langs Lystrupvej - og der er mindst lige så mange på vej i området nærmest Grenåvej.

Det nye forslag, der indeholder muligheden for at opføre yderligere 270-360 lejligheder i karréform på Latyrusvej, er på vej i et projekt, som det engelske ejendomsudviklingsselskab Generator Group står bag. Lokalplansagen er nu så langt, at Aarhus Byråd ventes at skulle tage stilling til projektet inden årets udgang, men det har taget sin tid at nå hertil.

Lodsejerne skulle blive enige om at sælge, nogle afgik ved døden, arvinger skulle findes, ligesom forskellige investorer også har været inde over byggeplanerne. Undervejs har kommunen også stillet krav til, at der skulle opføres et dagtilbud i projektområde.

Summa summarum er, at det er en tidskrævende proces, og vi nærmer os efterhånden femårsdagen for igangsættelsen af denne lokalplansag. Alligevel kunne noget tyde på, at det ikke afskrækker andre fra at lege med tanken om at byudvikle i det gamle industrikvarter.

En aktindsigt viser, at en række grundejere i området Vejlbjergvej og Mossøvej, hvor bokseklubben Rules og fitnesscentret Strong Curves ligger, har forsøgt at få igangsat en lokalplanproces.

Singh forsøger fortsat at få omdannet villaer til boliger

Sådan ser det seneste skitseprojekt fra Singh og projektgruppen ud. Forvaltningen modtog det medio august, men har I skrivende stund ikke givet respons. Foto: AART Architects

Ding-dong.

Du har måske hørt rygterne om byudvikleren Sukhdev Singh Kailya eller bare "Singh", der angiveligt stemmer dørklokker, overtaler villaejere til at sælge med uimodståelige købstilbud for senere at omdanne deres villakvarter til etagebyggeri.

I dette interview med RisskovLIV benægter Singh, at det er sådan, handlerne kommer på plads. Faktum er dog, at den uddannede arkitekt har haft held med at indgå købsaftaler med en række villaejere og senere hen fået vedtaget en lokalplan på Rødkløvervej.

I samarbejde med NCC forsøger han nu at få grønt lys til et byggeprojekt, der skal omdanne 12 villaer på Agerbæksvej til etageejendomme.  Det er bare ikke gået helt så smertefrit, som det gjorde på Rødkløvervej.

To andre særdeles omstridte lokalplaner for Agerbæksvej blev vedtaget sidste år, så Singhs byggeplaner har været som at hælde yderligere benzin på et i forvejen fyrigt bål. Samtidig er der blevet skiftet ud på rådmandsposten for Teknik og Miljø undervejs i forløbet, og Steen Stavnsbo (KF) var hurtig til at give sin mening om projektet til kende.

- Det er på et område i et velfungerende villakvarter i Risskov, så det er ikke et hensigtsmæssigt greb, man har forsøgt sig med her. Med mine udtalelser udstikker jeg nu en retning om, at det ikke er nogen særlig god idé, sagde den nu tidligere rådmand til RisskovLIV i februar.

Sidenhen har Singh og NCC indsendt to nye reviderede skitseforslag i et forsøg på at tilpasse sig rådmanden og forvaltningens ønsker. I det seneste udkast er bebyggelsesprocenten blevet sænket, ligesom projektgruppen arbejder med at bevare to bevaringsværdige bygninger.

Nu skal den netop tiltrådte afløser for Steen Stavnsbo, Nikolaj Bang (KF), tage stilling til sagen. Hverken Aarhus Kommune eller projektudviklingsgruppen ønsker at udtale sig, før han har haft tid til at sætte sig ind i sagen.

Lille lokalplan med mange indsigelser

Tækker Group står bag en mindre lokalplan ved Ådalsvej i Risskov. Foto: Loop Architects

Nok er det et lille forslag med planer om at rive et fitnesscenter ned for i stedet at bygge boliger på hjørnet mellem Ådalsvej og Grenåvej, men det er blevet mødt med stor modstand og stærke holdninger fra lokale.

Kritikken har været klassisk, fristes man til at sige. Tækker Group står bag projektet, der indeholder 12 rækkehuse på mellem 130-150 kvadratmeter, og under første høringsfase var det særligt størrelsen og højden på det planlagte byggeri, der blev opponeret imod i de knap 60 indvendinger.

Men de har haft en effekt. Bebyggelsesprocenten er blevet skrumpet, højden sænket og projektet rettet til, men om det har været nok til at dæmpe kritikerne, vil den kommende høringsfase til marts vise. Selve processen med at skrive lokalplanen er nu sat i gang og ventes at tage op mod 12 måneder.

De resterende villaer på Vikærsvej vinker farvel

Sådan så et tidligere skitseprojekt for byggeplanerne på Vikærsvej ud. Ifølge Thybo Ejendomsudvikling skulle der være sket adskillige ændringer i projektet sidenhen, men virksomheden ønsker ikke at dele en nyere visualisering af byggeplanerne. Foto: Udkast fra skitseprojekt

Hvor den tidligere rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (KF), stejlede ved tanken om at jævne et villakvarter på Agerbæksvej i Risskov med jorden, så han anderledes positivt på et lignende projekt i Vejlby.

For næsten hele Vikærsvej består i dag af etagebyggeri på etagebyggeri. Kun fire villaer resterer, men de nærmer sig måske også sit endeligt. De fire villamatrikler kan nemlig blive til omkring 100 boliger i varierende boligstørrelse, hvis Thybo Ejendomsudvikling får sine planer for området realiseret.

Projektet har dog stået i stampe gennem et længere stykke tid og ventet på, at en ny byplanlægger fra Aarhus Kommune blev tilknyttet.

Skydebane volder problemer nær Egå Engsø

MT Højgaard vil også bygge boliger nær sit nye kontordomicil ved rundkørslen på Lystrupvej, men lokalplanen er fortsat på et tidligt stadie. Udfordringer med støj fra den nærliggende skydebane skal løses, og det skal etableres, hvorvidt andre lodsejere i området ønsker at deltage i byudviklingen. Foto: Niras

MT Højgaard har for nyligt banket et stort kontordomicil op ved rundkørslen på Lystrupvej, og nu håber entreprenørgiganten på at kunne bygge boliger på den tilstødende grund mellem Mosevej og Viengevej. Da området er udlagt til byomdannelse i kommuneplanen, burde det være ganske ligetil - og så alligevel ikke helt.

Vejlby-Risskov Våbenbrødre Skyttelaug har nemlig sin skydebane liggende på Mosevej. Ingen er i fare for at blive ramt af et vildskud, men af støjmæssige hensyn skal der findes en løsning, så områdets måske kommende beboere ikke konstant skal gå og dukke sig ved lyden af skud.

Det er en af udfordringerne for denne lokalplansag, der stadig befinder sig på et meget tidligt stadie af processen. I øjeblikket mangler Aarhus Kommune eksempelvis endnu at undersøge, om andre grundejere på Mosevej kunne være interesseret i at indgå i planlægningen for området.

Klagesager over store projekter på Agerbæksvej

Agerbæksvej har i flere år haft en blandet sammensætning af industri, landbohøjskole og villaer, men med tre store byggeprojekter på vej står vejen over for en stor forvandling. Foto: Axel Schütt, JFM.

En vej, to lokalplaner, cirka 600 boliger - og en potentiel hage.

Protesterne og indsigelserne haglede nedover lokalplansagerne 1125 og 1130 på Agerbæksvej, men uden stor effekt. Begge blev de vedtaget med minimale ændringer af det tidligere byråd i september sidste år.

Men det sidste punktum er ikke nødvendigvis sat endnu. Efterfølgende klagede lokale nemlig til Planklagenævnet over kommunens behandling af lokalplansagerne. Klagemyndighedens afgørelse skulle være lige på trapperne, men selvom de utilfredse borgere ikke har fået medhold endnu - og måske aldrig får det - har deres klager hidtil haft en dæmpende effekt på bygherrernes byggetrang.

AG Gruppen, der vil bygge en blanding af bolig og erhverv, hvor WhiteAway i dag ligger, er slet ikke gået i jorden endnu, mens de venter på Planklagenævnets dom.

Mere is i maven har Thybo Ejendomsudvikling, der har overtaget lokalplanområdet 1125, haft. På hjørnet mellem Agerbæksvej og Vestre Strandallé har ejendomsudvikleren nemlig jævnet en række villaer, så vejen for byggeriet af etageboliger i det mindste var banet. 

Det hører til sjældenhederne, at Planklagenævnet fælder lokalplaner i Aarhus. Det er dog sket to gange inden for de seneste to år:  Først på Randersvej og senest ved Bjørnholms Alle i Viby. 

Thomas Overgaard og Henrik Langer besluttede i 2020 at begyndte at cykle sammen med en større gruppe fodboldkammerater. Det blev startskuddet for 2Ned. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Her er det tilladt at gå "to ned": Nyt Risskov-cykelbrand vil have alle de ukendte ryttere med på turen

Cykelsporten kan virke som en elitær og lukket klub, hvor det handler om at have det rigtige tøj, udstyr og kende de uskrevne regler.

Men sådan behøver det ikke være ifølge Henrik Langer og Thomas Overgaard, der har startet cykeltøjsbrandet "2Ned".

- "To ned" var noget, vi ofte sagde i vores gruppe af venner på cykelturene. To ned er noget, du råber, når du ikke kan følge med og vil have de andre til at sætte tempoet ned. Den betydning kunne vi godt lide, for vi vil gerne henvende os bredt, så tøjet sidder godt på både rytteren i topform og ham med den lille ølmave, siger Thomas Overgaard.

Fra deres kontor i Risskov optager de podcasts som "Amatøren og Eksperten" og arrangerer gruppeture for ryttere i Risskov, hvor det skal være tilladt at gå "to ned".

Makkerparret Henrik Langer og Thomas Overgaard fik livet på rette spor igen med cykelsporten. Nu forsøger de at gøre deres passion let at tilgå for begynderen og den gennemsnitlige rytter med cykeltøjmærket 2Ned, der lægger vægt på, at alle skal kunne være med - også på firmaets 'social rides' fra kontoret i Risskov.

Når man ikke kan se folk i øjnene på grund af begyndende social angst, er det befriende at kunne sætte sig i sadlen og træde til, mens man bare kigger ret frem for sig med kammerater på hjul.

Det var der på landevejen, at Henrik Langer havde det bedst i sommeren 2020. Hvis livet var et spil Ludo, var han sammen med barndomsvennen fra Harboøre, Thomas Overgaard, blevet slået tilbage til start. Henrik måtte igen gå på orlov fra studiet. Thomas havde mistet sit job på grund af corona.

Cyklingen hjalp.

- Jeg cyklede ekstremt meget den sommer og opdagede, at det var bedre end mine psykologtimer. På cykelturene begyndte jeg at snakke med folk i grupper igen, for lidt ligesom når man kører bil, bliver samtalerne tit dybere, når man ikke kan se folk i øjnene. På den måde fik jeg det bedre, mens Overgaard også blev aflastet, fortæller Henrik Langer.

I dag er den sociale angst sat på baghjul. Henrik Langer snakker i ét væk, mens Thomas Overgaard udviser mere vestjysk afmålthed under interviewet på kontoret på Ravnsøvej. Fra bilbyen i Risskov driver de i dag deres eget cykeltøjsbrand, for i stedet for at blive sat af i livets ræs vendte de to venner nedtur til optur.

-  Vi var ikke det bedste sted i vores liv, men i stedet for at have fokus på fart og alle de ekstreme ting i cykling, ville vi gerne have fokus på det sociale aspekt, som hjalp os. Vi følte, at der var et ekstremt uforløst potentiale i det, siger Henrik Langer.

Et brand for den brede skare af cyklister

2Ned er det blevet til. Et cykeltøjmærke, som står i skærende kontrast til de etablerede og elitære brands, der forsøger at sælge dig drømmen om Tour de France og Alpe d'Huez. I stedet henvender 2Ned sig også til motionisten, der må slide i pedalerne for at bestige Grenåvej.

- "To ned" var noget, vi ofte sagde i vores gruppe af venner på cykelturene. To ned er noget, du råber, når du ikke kan følge med og vil have de andre til at sætte tempoet ned. Den betydning kunne vi godt lide, for vi vil gerne henvende os bredt, så tøjet sidder godt på både rytteren i topform og ham med den lille ølmave, siger Thomas Overgaard.

"2Ned" sigter ikke efter de professionelle ryttere, men går ikke på kompromis med kvalitet. Man kan stadig godt se "lirens ud". Foto: 2Ned

Hverken han eller Henrik Langer deler fedtprocent med Tour de France-vinder Jonas Vingegaard, men selvom man ikke er toptrimmet, vil man stadig gerne "være lirens". Inden for cykelverdenen er det et udtryk for, om man har god stil eller ej. Derfor vil man for alt i verden ikke være "ulirens".

Men da makkerparret bag 2Ned begyndte at cykle for to år siden, erfarede de hurtigt, at mange faldt fra, fordi det at være lirens - at have det rette tøj, det rigtige udstyr udstyr og kende de uskrevne regler - kan være en kategori 1-stigning at sætte sig ind i for nybyggeren på to hjul.

Alle skal kunne følge med

- Folk følte, at det tog for meget tid at sætte sig ind i det hele, og selvom vi aldrig oplevede cyklingen som en lukket verden, er det rigtig nok, at man nemt kan føle sig kikset i en gruppe cyklister. Det er ofte nemt at se, hvem den erfarne er, så i stedet for kun at lave et tøjmærke, var der også et behov for at lave en platform rundt om det, siger Henrik Langer og tilføjer:

- Derfor laver vi en podcast, hvor forskellige trænere og eksperter kommer med gode tips, og vi laver 'social rides' fra vores kontor på Ravnsøvej. Cykelsporten er en af de få sportsgrene, hvor rytteren i topform sagtens kan rulle med rytteren i dårlig form og stadig få noget ud af træningen, så vi ville gerne tage det sociale aspekt, som har givet os så meget, og skalere op.

Men det er tøjet, der er tandhjulet for 2Ned, og efter meget møje og besvær har Henrik Langer og Thomas Overgaard lanceret sin første kollektion. "Ukendt" hedder den, for den er dedikeret til alle de ukendte ryttere, der aldrig får lov at stå på sejrsskamlen med kyssepiger ved deres side.

Drømmen blev nær piftet

Men der er ingen god iværksætterfortælling uden modgang, og 2Ned har haft sin andel.

Det var vigtigt for de to stiftere, at de selv designede tøjet fra bunden, ligesom det også skulle produceres i Europa under ordnede forhold. For at skyde iværksætterdrømmen i gang, havde de brug for en dansk mellemleverandør. Valget stod mellem det sikre valg, familievirksomheden, samt en mere uprøvet leverandør der tilsyneladende kunne få selv de vildeste idéer til at gå i opfyldelse.

- Familievirksomheden vidste godt, hvordan det hele fungerede, og hvad der kunne lade sig gøre og ikke lade sig gøre. Den anden virksomhed fløj op af stolene i bare begejstring, når vi præsenterede vores idéer og mente, at vi var Danmarks næste store cykelbrand, siger Henrik Langer.

Det var som at puste luft i Henrik Langer og Thomas Overgaards uerfarne iværksætter-ego, så makkerparret valgte den uprøvede leverandør og lod sig sågar overtale til at gå på kompromis og få tøjet produceret i Kina. Desværre viste sælgernes ord sig at være varm luft. Da det første tøj ankom, piftede drømmen om 2Ned næsten.

- Det var en katastrofe. Tøjet sad elendigt, og jeg fik røde mærker hele vejen ned af siden efter min første prøvetur i det. Vi havde lagt halvdelen af vores investering i den ordre, så vi troede næsten, det var ovre, før vi var begyndt, siger Thomas Overgaard og suppleres af Henrik Langer:

- Det gik fandme ikke, så vi kæmpede for at få vores investering tilbage og endte faktisk med at komme ud med skindet på næsen og størstedelen af vores penge.

Vil dyrke Risskov

Klog af skade valgte Henrik Langer og Thomas Overgaard at skrue ambitionsniveauet to takker ned og gå med familievirksomheden i stedet. De er sidenhen gået konkurs, men ikke inden 2Ned fik fyldt varelageret nok op til, at biksen kan holdes kørende.

Og der er medvind på cykelstien - godt hjulpet på vej af Jonas Vingegaards triumf i Touren.

- Vi kan helt klart godt mærke, at interessen for cykelsporten er endnu større i øjeblikket, så flere får øjnene op for os. Vi er det ukendte brand og den nye spiller på markedet, men vi kan mærke, at flere og flere siger god for vores mærke og anbefaler det til andre, siger Henrik Langer.

Nu skal en ny italiensk leverandør på plads, før nye tøjkollektioner bliver sendt på gaden. I mellemtiden skal der bygges på platformen rundt om 2Ned.

- Vi vil gøre det ordentligt, så selvom sommeren har været god, vil vi nødigt forhaste os. I stedet vil vi udvikle videre på vores podcast og magasin, og så begynder vi så småt at arrangere 'social rides' rundtomkring i landet, siger Henrik Langer.

- Tanken er også, at vi skal have en fast dag for 'social rides' i Risskov. Vi vil gerne dyrke, at vi ligger i bydelen og er et århusiansk brand.