8240 Byggeboom: Få overblikket over hvor bydelens 7.500 nye boliger er skudt op
Vejlby-Risskov har haft vokseværk de seneste år. Første spadestik til Risskov Brynet blev taget for syv år siden, og det blev startskuddet til flere store byggeprojekter i bydelen.
For sidenhen er det gået hurtigt med opførelsen af nye kvarterer som "Skejbyen", "Risskov Husene," "Risskov Engpark" og "Bindesbøll Byen," som området ved det tidligere psykiatriske hospital i dag er blevet døbt.
Her giver vi dig overblikket over alle de nye boligkvarterer, der er vokset - og endnu vokser - frem i 8240 Risskov.
AARHUS: Risskov er den suverænt hurtigst voksende bydel i Aarhus Kommune i disse år.
Alene det seneste år er indbyggertallet i 8240 vokset med omkring 850, så Vejlby og Risskov nu tæller knap 31.000 borgere.
De seneste fem år er bydelen vokset med omkring 4.000 nye boliger og omkring 6.000 nye indbyggere.
Og her stopper det ikke.
Væksten i folketallet er båret af et sandt byggeboom i Vejlby-Risskov, hvor nye boligkvarterer med omkring 7.500 boliger er - eller er godt i gang med at blive - opført.
Det er ikke mindst tidligere erhvervsområder - og det tidligere Psykiatrisk Hospital - der er blevet omdannet til boligkvarterer med primært etagebyggeri.
Her kigger vi lidt nærmere på de nye kvarterer, der er blevet helt eller delvist færdigbyggede, siden første spadestik til Risskov Brynet blev taget for blot syv år siden.
Patienter er skiftet ud med beboere ved Bindesbøll Byen
Det er nok de færreste, der på papiret finder det attraktivt at flytte ind på et psykiatrisk hospital.
Derfor har det, der tidligere var kendt som Jydske Asyl eller Psykiatrisk Hospital i Risskov, i dag fået stednavnet "Bindesbøll Byen" efter arkitekten Gottlieb Bindesbøll.
Hans hovedbygning er den samme som altid, men siden lokalplanen for omdannelsen af den tidligere sindssygeanstalt blev vedtaget i 2017, er der skudt hundredvis af bygninger op i det omkringliggende område.
Patienter blev afløst af de første beboere i 2020, og i dag står alle pensionsselskabet PKA's byggeprojekter i den nye bydel færdige- svarende til omkring 300 boliger. Lærernes Pension, der er den anden store bygherre i området, har også lige lagt sidste hånd på første etape af sine byggerier.
Lærernes Pension har fået opført knap halvdelen af sine 600 planlagte boliger i Bindesbøll Byen. De resterende ventes at stå klar til indflytning senest i 2025. Det er et lille skred i tidsplanen, fortæller Maria Uebel Mørch, der er projektleder for Lærernes Pension.
- Vi har haft god succes med vores udlejning, men har måttet justeret lidt på vores tidsplan, for der bliver bygget mange boliger i Risskov, og markedet skal også kunne absorbere dem. Hvis vi gerne vil udleje vores egne, er det fint ikke at oversvømme markedet, siger hun.
I alt vil Bindesbøll Byen rumme 1.200 boliger, når den sidste mursten er lagt. Deraf vil 231 være almene familieboliger på op til 131 kvadratmeter.
Det er boligforeningen AAB, der opfører og indretter disse i den fredede hovedbygning. Et arbejde, der først lige er gået i gang, og som forventes afsluttet i 2024.
- Det er jo en fredet bygning, så vi har skullet være meget skarpe på, hvad vi må, og hvad vi ikke må. Skallen, facaden og vinduerne må der ikke pilles ved, og indvendigt er der også en festsal og en kirke, der skal bevares, siger Tina Lundum Jensen, der er konstitueret direktør for AAB.
Modsat mange andre almene boligbyggerier, der må indstilles eller udskydes på grund af stigende materialepriser, kan AAB holde sig inden for budgettet i Bindesbøll Byen.
- Bygningerne står der jo i forvejen, så projektet er ikke så materialetungt. Derfor kan vi holde os indenfor vores rammebeløb. I øjeblikket er det dét eneste af vores projekter, hvor vi kan gøre det, siger Tina Lundum Jensen.
Allersidste etape af Risskov Brynet er i gang
Det er ved at være længe siden, at Aarhus Sporveje holdt til ét sted på Bryggervej med garager og værksteder til sine busser, mens Hells Angels holdt til et andet sted på vejen med rockerborg og værksted til medlemmernes motorcykler.
Forvandlingen af det tidligere – og blandede - erhvervsområde til et stort boligkvarter afgrænset af Vejlby Ringvej, Gustav Holms Vej og nærmet Grenåvej af den nye vej, Vindrosen, nærmer sig sin afslutning.
Entreprenørfirmaet Raundahl & Moesby er nu i gang med for Koncenton at opføre to boligstænger med i alt 294 lejligheder i det indre af Risskov Brynet. Når de står færdige i 2024, er det nye Risskov-kvarter fuldt udbygget med i omegnen af 1.800 boliger.
De første beboere flyttede ind i kvarteret i starten af 2017 i et af AP Pensions byggerier.
Det er pensionsselskabet, der sammen med ejendomsfirmaet Domis har stået får størstedelen af byggeriet i Risskovbrynet, hvor der primært er tale om privat udlejningsbyggeri.
Omkring 100 boliger er almene i en afdeling under Arbejdernes Andelsboligforening – AAB.
Fra skole til boligkvarter
Ikke meget mere end et ejendomsmægler-stenkast nord for Risskov Brynet blev den nedlagte Vejlby Skole i 2018 revet ned, inden håndværkere og byggekraner rykkede ind og omdannede skolen til boligkvarter med godt 200 boliger.
Her med Veri Parken til den ene side, Tranekærvej til den anden og Vejlby Stadion til den tredje er der bygget seks punkthuse med tilsammen omkring 160 lejligheder og derudover 47 rækkehuse.
Den gamle skoles aula er bevaret som fælleshus for kvarterets beboere.
Risskov Husene, som er kvarterets officielle navn, stod færdig i 2020.
Boligerne er opført af NREP og ejes i dag af Industriens Pension og pensionsselskabet Velliv.
Smadret erhverv bliver stort kollegium
Fra Risskov Husene skal man bare over på den anden side af Tranekærvej, så står man i endnu et nyt boligkvarter i det, der tidligere var et forladt og hærværks-hærget erhvervskompleks.
På det gamle IBM mellem Vikærsvej og Risskov Gymnasium var der her i sommer indflytning i Kollegiekontorets nyeste afdeling, Tranekollegiet med flere end 300 boliger.
En stor del af kollegieboligerne er indrettet i to af de gamle og karakteristiske kontor-stænger, mens resten findes i et nybyggeri på en del af p-pladsen ind mod Risskov Gymnasium.
Den tredje kontorstang er overtaget af Boligforeningen af 10. marts 1943, der er i gang med at bygge den om til omkring 50 almene familieboliger.
Derudover er der forskellige byggeprojekter på grunden, hvoraf nogle er færdige, andre er på vej.
Totalt kommer det gamle IBM til at rumme 550 boliger, hvoraf altså de godt 300 er kollegieboliger.
Skejbyen står helt færdig
Fra det gamle IBM skal vi bare lige forbi Risskov Amtsgymnasium og over på den modsatte side af Vejlby Centervej, så står vi i endnu et af de seneste års nye boligkvarterer: Skejbyen.
Det er entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, der har udviklet og opført kvarteret med omkring 850 boliger i et etagebyggeri i området ved Skejbyvej, der tidligere husede blandt andet VIAs pædagoguddannelse.
Hovedparten af lejlighederne er private udlejningsboliger, mens 115 af dem er ejet af boligforeningen Lejerbo.
Skejbyen, der er bygget helt færdig i år, rummer også VIAs gamle idrætshal, der er bevaret, og som blandt andre kvarterets beboere kan benytte.
Boligvejene i kvarteret er opkaldt efter seks kvinder, der var aktive i den århusianske modstandsbevægelse under besættelsen 1940-45: Pie Frandsens Gade, Lilli Andersens Gade, Eya Jensens Gade, Dagmar Hansens Gade, Doris Kæraas Gade og Kamma Klitgårds Gade.
Doris Kæraa blev dræbt under besættelsen, mens de andre fem endte i enten KZ-lejre eller tyske tugthuse.
Nordlandsvej uden highline
På Nordlandsvej lige ved letbanestoppet på Torsøvej har der nu i nogle år været gang i omdannelsen af et ældre erhvervsområde til et beboelsesområde med omkring 700 boliger.
Dele af området – nærmest Nordlandsvej – er eller er ved at blive bebygget, mens der endnu ikke er sket så meget på området ned mod letbanesporet.
Mod Nordlandsvej kommer kvarteret til at bestå af byhuse i to-tre etager, bag dem punkthuse i to-fem etager, mens der længst nede mod banelegemet skal bygges etageejendomme i op til seks etager.
Det er ejendomsmanden Ole Petersen, som ejede en stor del af erhvervsområdet, der har været ankermand for udviklingen af boligkvarteret, hvor hans eget selskab også har bygget.
Lige nu bygger firmaet W3, og snart skal 1927 Estate fra Risskov i gang med at opføre omkring 325 boliger i området ned mod banelegemet. Brabrand Boligforening skal sammen med Ole Pedersen opføre 150 boliger og et fælleshus. 105 af boligerne bliver almene.
Oprindeligt var planen at afslutte kvarteret med en highline mod letbanesporene. Det er man gået væk fra af frygt for at skabe et utrygt miljø under betondækket hele vejen hen langs bebyggelsen.
-Nu arbejder vi i dialog med stadsarkitekten på at lave et grønt og levende byrum med plads til at skate, klatre og til andre aktiviteter. Idéen er at skabe et område, der binder bebyggelsen på Nordlandsvej samen med det store kvarter, der vokser frem lige over på den anden side af jernbanen på Arresøvej, siger Martin Odgaard, der er medejer af 1927 Estate, som i øjeblikket afventer at få byggetilladelse til såvel etageejendomme som punkthuse i det nye kvarter.
Kæmpe boligkvarter langs Lystrupvej
På ganske få år er der vokset et stort boligkvarter med etageejendomme og enkelte rækkehuse frem i et tidligere erhvervsområde mellem letbanen ved Torsøvej Station og Lystrupvej. Og det bliver ved med at vokse de kommende år.
To lokalplaner giver mulighed for at opføre små 2.500 boliger med adresser på Arresøvej, Borresøvej, Brassøvej og Lystrupvej.
Risskov Engpark - første del med 600 private udlejningsboliger og blandt andet dagligvarebutik - er færdig, mens byggekranerne signalerer masser af aktivitet i anden del af området – nærmest Grenåvej - hvor der er plads til omkring 1.700 boliger i det, der kaldes Risskov Engby.
Lidt under halvdelen af boligerne i Engbyen er færdige, andre er ved at blive opført, mens nogle endnu kun er på tegnebrættet. Det sidste gælder blandt andet byggeriet af almene boliger. 20 procent af boligerne i Engbyen skal være almene, og de opføres af en række forskellige boligforeninger, der skal bygge i den del af området, hvor kommunens tidligere Natur og Vejservice havde en stor, såkaldt stilleplads.