Skoledag i en basketballhal: Risskov Skoles trængte elever er blevet tilbudt stort idrætsanlæg til undervisning
Risskov Skole har et presserende pladsproblem. Bakken Bears har derimod en drøm om at bygge et nyt basketball-center, men har svært ved at få den samlede finansiering på 100 millioner på plads.
Sæt nu, at man kunne løse begge problemer ved at bygge noget, der kunne bruges til skoleundervisning i dagstimerne og basketball om aftenen?
Grundlæggende er det tanken bag den mulighed, som rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), blev præsenteret for til et møde med blandt andre Bakken Bears og Springcenter Aarhus i marts.
- Det var den ballon, vi sendte op i luften for Børn og Unge. Vi står ikke og siger, at vi vil bygge en skole, men vi bygger et basketball-univers, og måske havde vi nogle faciliteter, der kunne bruges bedre, hvis man slog tingene sammen, siger Michael Piloz, direktør for Bakken Bears.
Rådmanden har endnu ikke grebet bolden, men muligheden for at etablere en såkaldt satellitskole for at løse pladsproblemet på Risskov Skole er et af det løsningsforslag, som Børn og Unge undersøger.
Folkeskole i dagstimerne, basketball-univers om aftenen.
Kombinationen kan lyde spøjs, men kan måske blive løsningen på Risskov Skoles stadig voksende pladsproblem.
Til et møde i marts blev rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), nemlig præsenteret for muligheden for at etablere en såkaldt 'satellitskole' for Risskov Skoles trængte elever ved Vejlby Risskov Idrætscenter. Det viser en aktindsigt, som RisskovLIV har fået.
Michael Piloz, direktør for Bakken Bears, var blandt deltagerne ved mødet. Han forklarer invitationen til rådmanden med en analogi.
- Jeg fik for nyligt en rundvisning på Maltfabrikken i Ebeltoft, hvor man kombinerer kulturcenter med bibliotek, egnsarkiv og restaurant. Kan man gøre det, kan man måske også kombinere en sportsfacilitet med en satellitskole, forklarer Michael Piloz og tilføjer:
- Det var den ballon, vi sendte op i luften for Børn og Unge. Vi står ikke og siger, at vi vil bygge en skole, men vi bygger et basketball-univers, og måske havde vi nogle faciliteter, der kunne bruges bedre, hvis man slog tingene sammen.
En løsning for skolebørn og basketballspillerne
På den måde kunne man måske slå to fluer med ét smæk.
Ifølge Børn og Unges egne opgørelser er Risskov Skole allerede i dette skoleår tre undervisningslokaler i underskud til sine knap 921 elever. Elevtallet vokser ifølge prognosen til 1.039 frem mod 2027, og om et årti vil Risskov Skole mangle 11 undervisningslokaler, hvis fremskrivningerne holder stik.
Det er et pladsproblem, som Børn og Unge ikke kan ignorere. Derfor undersøger man forskellige løsninger, der spænder fra endnu en udbygning af skolen til nedlægning af specialklasserne, ændring af skoledistriktet eller etableringen af en satellitskole - en skole udenfor skolens matrikel, som eksempelvis kunne huse de ældste årgange.
Særligt det sidste løsningsforslag er af interesse for Bakken Bears. De danske mestre har i en årrække knoklet for at realisere og finansiere drømmen om et nyt basketballcenter i forlængelse af Vejlby Risskov Hallen.
Men Bakken Bears spiller ikke basket døgnet rundt, ligesom Risskov Skoles elever ikke sidder klistret til skolebænken dagen lang.
- Man kunne måske forestille sig, at vi byggede en basketballhal, der skal bruges 35 timer om ugen, men ellers kan faciliteterne bruges, hvor de nu gør gavn. Vi ved intet om skoledrift, men måske kunne man bygge otte lokaler, der blev brugt som klasseværelser om dagen og VIP-lokaler om aftenen, siger Michael Piloz.
Flere har budt sig til
Kommer tilbuddet fra jeres gode hjerte, eller hvordan gavner det her tilbud til Børn og Unge jer?
- Det hænger sammen. Vi vil gerne løse et lokalt problem, men ligesom kommunen kan have svært ved at finde 100 millioner til en ny skole, har jeg svært ved at finde 100 millioner til en basketballhal. Det er nemmere at bygge noget, hvis man er sikret drift på det bagefter, og med en folkeskole om dagen vil der være brugere nærmest døgnet rundt, lyder svaret fra Bakken Bears-direktøren.
Han er ikke ene om at have givet Børn og Unge en håndsrækning. For nyligt blev en udviklingsplan for hele området omkring Vejlby Risskov Idrætscenter vedtaget, og flere andre aktører har også halprojekter eller planer om at udvide i støbeskeen.
Det gælder eksempelvis Lene Christiansen, centerleder for Springcenter Aarhus, der længe har forsøgt at få den endelige finansiering til en ny springhal til 45 millioner kroner på plads. Springcentret samarbejder i forvejen med flere lokale folkeskoler, og Lene Christiansen kunne godt se, hvordan man kunne skrue yderligere op for dem - mens man samtidig fik skruet ned for pladsmanglen på postnummerets folkeskoler som resultat deraf.
- Vi har i forvejen adskillige skoleklasser, der kommer og har forløb her. Ellevangskolen kommer her fast, og kunne man gøre det med de omkringliggende skoler, kunne man sørge for at få fyldt stedet op og give børnene mere idræt i deres hverdag, siger Lene Christiansen.
Intet nyt fra rådmanden
Hun kender ikke til kravene for klasselokaler, men nævner en række mødelokaler i springcentret, der måske allerede i dag kunne tages i brug til undervisning. Alternativt kunne man tænke nye klasselokaler ind i det kommende byggeri.
Ligesom Michael Piloz og Bakken Bears lægger centerlederen ikke skjul på, at en satellitskole vil gavne Springcenter Aarhus økonomisk. Til gengæld ser hun også en gevinst for både børn og sportsforeningerne, hvis man lavede en 'sportsskole' ved Vejlby Risskov Idrætscenter.
- Skal man slå en krølle på det, er vi et område med mange børn og udsatte, der ikke kommer i foreningerne. Fik de via deres skoletid kendskab til foreningslivet, er jeg sikker på, at mange også vil finde foreningslivet i deres fritid. Det viser vores erfaring fra dengang, Vejlby Skole stadig eksisterede, siger Lene Christiansen.
Både hun og Michael Piloz fra Bakken Bears gik fra mødet i marts med en oplevelse af, at rådmanden og embedsværket var både lydhøre og positive over for muligheden. Efterfølgende har de dog intet hørt fra forvaltningen, og det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra rådmand Thomas Medom til denne artikel.
I et skriftligt svar fra Børn og Unges presseansvarlige lyder forklaringen:
- Børn og Unge arbejder fortsat på en analyse af forskellige løsningsmuligheder for håndtering af kapacitetsudfordringerne på Risskov Skole, og det er endnu ikke muligt at melde noget ud om, hvad der skal ske. Kapacitetsudfordringer er desuden en del af de kommende budgetforhandlinger, som det fremgår af udvalgsdagsordenen fra den 24. august Derfor kan rådmanden desværre ikke udtale sig om emnet.