Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skal eleverne på Risskov Skole sendes ud i rummet?

Det var i 1961 eller cirka deromkring, at Jurij Gagarin skrev sig ind i historiebøgerne som det første menneske i rummet. Sådan en rumrejse skal eleverne på Risskov Skole ikke ud på, men ligesom den russiske kosmonaut kan de også ende som testpiloter.

Det er noget mere jordnært, men de kan blive de første skoleelever i Aarhus Kommune til at modtage undervisning på en såkaldt 'satellitskole' - en skole udenfor skolens matrikel. Det er måske ikke noget stort skridt for menneskeheden, men det kan være et stort skridt for en skoleelev. Pladsmanglen på Risskov Skole er bare så presserende, at man kan blive nødt til at sende nogle af eleverne "ud i det ydre rum."

Alternativt kan man måske holde dem på Risskov Skole ved at udbygge folkeskolen på den nuværende matrikel, fjerne specialklasserne eller omlægge skoledistriktet. Fælles for de løsninger er, at de enten er komplicerede eller kontroversielle, så vi ved, at Børn og Unge gransker muligheden for at etablere en satellitskole et sted i 8240 Risskov nøje.

RisskovLIV kan nu også afsløre, hvor en sådan 'Sputnik-skole' potentielt kan etableres. En aktindsigt viser nemlig, at flere aktører omkring Vejlby Risskov Idrætsanlæg har luftet muligheden for at stille  sportsfaciliteter til rådighed som klasselokaler.

Det gælder blandt andet Bakken Bears. De danske mestre i basketball har længe haft ambitiøse planer om at bygge et mere moderne basketball-center ved Vejlby Risskov Hallen, og i den forbindelse kunne Bakken Bears-direktør Michael Piloz godt se, hvordan man kunne indtænke en satellitskole i den kommende sportsfacilitet.

Men beslutter man sig for at bygge sig ud af pladsproblemerne med en satellitskole eller en ny udvidelse af Risskov Skole, så er der aldrig noget byggeri, der er blevet rejst med lysets hastighed. Eleverne på Risskov Skole skal også kunne modtage undervisning, mens et nyt byggeri pågår. Hvordan vil man løse det?

Nu til lidt selvopfunden lommefilosofi af.  Det er bedre at lade hunden tisse på flagstangen, end det er at gå ned med flaget. Det kan du sikkert også få dyrlæge Michael Schaap, der snart åbner Risskovs første dyrehospital, til at skrive under på.

Ring eller skriv endelig til mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

Supersonisk weekend til dig.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Risskov Skole er ved at blive for lille til det stadig stigende elevtal. Nu har blandt andre Bakken Bears meldt sig på banen med en mulig løsning på pladsproblemet Foto: Axel Schütt

Skoledag i en basketballhal: Risskov Skoles trængte elever er blevet tilbudt stort idrætsanlæg til undervisning

Risskov Skole har et presserende pladsproblem. Bakken Bears har derimod en drøm om at bygge et nyt basketball-center, men har svært ved at få den samlede finansiering på 100 millioner på plads.

Sæt nu, at man kunne løse begge problemer ved at bygge noget, der kunne bruges til skoleundervisning i dagstimerne og basketball om aftenen?

Grundlæggende er det tanken bag den mulighed, som rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), blev præsenteret for til et møde med blandt andre Bakken Bears og Springcenter Aarhus i marts.

- Det var den ballon, vi sendte op i luften for Børn og Unge. Vi står ikke og siger, at vi vil bygge en skole, men vi bygger et basketball-univers, og måske havde vi nogle faciliteter, der kunne bruges bedre, hvis man slog tingene sammen, siger Michael Piloz, direktør for Bakken Bears.

Rådmanden har endnu ikke grebet bolden, men muligheden for at etablere en såkaldt satellitskole for at løse pladsproblemet på Risskov Skole er et af det løsningsforslag, som Børn og Unge undersøger.

Bakken Bears og Springcenter Aarhus er klar til at gå i dialog med Børn og Unge om at indrette klasselokaler i deres nye halbyggerier, hvis forvaltningen ser det som en mulig løsning på Risskov Skoles akutte pladsmangel.

Folkeskole i dagstimerne, basketball-univers om aftenen.

Kombinationen kan lyde spøjs, men kan måske blive løsningen på Risskov Skoles stadig voksende pladsproblem.

Til et møde i marts blev rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), nemlig præsenteret for muligheden for at etablere en såkaldt 'satellitskole' for Risskov Skoles trængte elever ved Vejlby Risskov Idrætscenter. Det viser en aktindsigt, som RisskovLIV har fået.

Michael Piloz, direktør for Bakken Bears, var blandt deltagerne ved mødet. Han forklarer invitationen til rådmanden med en analogi.

- Jeg fik for nyligt en rundvisning på Maltfabrikken i Ebeltoft, hvor man kombinerer kulturcenter med bibliotek, egnsarkiv og restaurant. Kan man gøre det, kan man måske også kombinere en sportsfacilitet med en satellitskole, forklarer Michael Piloz og tilføjer:

- Det var den ballon, vi sendte op i luften for Børn og Unge. Vi står ikke og siger, at vi vil bygge en skole, men vi bygger et basketball-univers, og måske havde vi nogle faciliteter, der kunne bruges bedre, hvis man slog tingene sammen.

En løsning for skolebørn og basketballspillerne

På den måde kunne man måske slå to fluer med ét smæk.

Ifølge Børn og Unges egne opgørelser er Risskov Skole allerede i dette skoleår tre undervisningslokaler i underskud til sine knap 921 elever. Elevtallet vokser ifølge prognosen til 1.039 frem mod 2027, og om et årti vil Risskov Skole mangle 11 undervisningslokaler, hvis fremskrivningerne holder stik.

Det er et pladsproblem, som Børn og Unge ikke kan ignorere. Derfor undersøger man forskellige løsninger, der spænder fra endnu en udbygning af skolen til nedlægning af specialklasserne, ændring af skoledistriktet eller etableringen af en satellitskole - en skole udenfor skolens matrikel, som eksempelvis kunne huse de ældste årgange.

Særligt det sidste løsningsforslag er af interesse for Bakken Bears. De danske mestre har i en årrække knoklet for at realisere og finansiere drømmen om et nyt basketballcenter i forlængelse af Vejlby Risskov Hallen.

Men Bakken Bears spiller ikke basket døgnet rundt, ligesom Risskov Skoles elever ikke sidder klistret til skolebænken dagen lang.

- Man kunne måske forestille sig, at vi byggede en basketballhal, der skal bruges 35 timer om ugen, men ellers kan faciliteterne bruges, hvor de nu gør gavn. Vi ved intet om skoledrift, men måske kunne man bygge otte lokaler, der blev brugt som klasseværelser om dagen og VIP-lokaler om aftenen, siger Michael Piloz.

Flere har budt sig til

Kommer tilbuddet fra jeres gode hjerte, eller hvordan gavner det her tilbud til Børn og Unge jer?

- Det hænger sammen. Vi vil gerne løse et lokalt problem, men ligesom kommunen kan have svært ved at finde 100 millioner til en ny skole, har jeg svært ved at finde 100 millioner til en basketballhal. Det er nemmere at bygge noget, hvis man er sikret drift på det bagefter, og med en folkeskole om dagen vil der være brugere nærmest døgnet rundt, lyder svaret fra Bakken Bears-direktøren.

Han er ikke ene om at have givet Børn og Unge en håndsrækning. For nyligt blev en udviklingsplan for hele området omkring Vejlby Risskov Idrætscenter vedtaget, og flere andre aktører har også halprojekter eller planer om at udvide i støbeskeen.

Det gælder eksempelvis Lene Christiansen, centerleder for Springcenter Aarhus, der længe har forsøgt at få den endelige finansiering til en ny springhal til 45 millioner kroner på plads. Springcentret samarbejder i forvejen med flere lokale folkeskoler, og Lene Christiansen kunne godt se, hvordan man kunne skrue yderligere op for dem - mens man samtidig fik skruet ned for pladsmanglen på postnummerets folkeskoler som resultat deraf.

- Vi har i forvejen adskillige skoleklasser, der kommer og har forløb her. Ellevangskolen kommer her fast, og kunne man gøre det med de omkringliggende skoler, kunne man sørge for at få fyldt stedet op og give børnene mere idræt i deres hverdag, siger Lene Christiansen.

Intet nyt fra rådmanden

Hun kender ikke til kravene for klasselokaler, men nævner en række mødelokaler i springcentret, der måske allerede i dag kunne tages i brug til undervisning. Alternativt kunne man tænke nye klasselokaler ind i det kommende byggeri.

Ligesom Michael Piloz og Bakken Bears lægger centerlederen ikke skjul på, at en satellitskole vil gavne Springcenter Aarhus økonomisk. Til gengæld ser hun også en gevinst for både børn og sportsforeningerne, hvis man lavede en 'sportsskole' ved Vejlby Risskov Idrætscenter.

- Skal man slå en krølle på det, er vi et område med mange børn og udsatte, der ikke kommer i foreningerne. Fik de via deres skoletid kendskab til foreningslivet, er jeg sikker på, at mange også vil finde foreningslivet i deres fritid. Det viser vores erfaring fra dengang, Vejlby Skole stadig eksisterede, siger Lene Christiansen.

Både hun og Michael Piloz fra Bakken Bears gik fra mødet i marts med en oplevelse af, at rådmanden og embedsværket var både lydhøre og positive over for muligheden. Efterfølgende har de dog intet hørt fra forvaltningen, og det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra rådmand Thomas Medom til denne artikel.

I et skriftligt svar fra Børn og Unges presseansvarlige lyder forklaringen:

- Børn og Unge arbejder fortsat på en analyse af forskellige løsningsmuligheder for håndtering af kapacitetsudfordringerne på Risskov Skole, og det er endnu ikke muligt at melde noget ud om, hvad der skal ske. Kapacitetsudfordringer er desuden en del af de kommende budgetforhandlinger, som det fremgår af udvalgsdagsordenen fra den 24. august Derfor kan rådmanden desværre ikke udtale sig om emnet.

Byrådsmedlem Steffen Wich (S) mener ikke, man kan blive ved med at udvide Risskov Skole på skolens eget område. Lasse Nyrup, der er medlem af skolebestyrelsen, er til gengæld kritisk over for ideen om en satellitskole på nuværende tidspunkt. Foto: JFM og privatfoto

Er en satellitskole løsningen? - Hør skolelederen, forælderen og politikeren komme med sit bud

Bakken Bears og Springcenter Aarhus er klar til at gå i dialog med Børn og Unge, hvis forvaltningen vil undersøge muligheden for at etablere en satellitskole ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg nærmere.

Men hvad er holdningen til en satellitskole blandt dem, hvis arbejde eller børn bliver berørt af den potentielle løsning på Risskov Skoles pladsproblemer?

Meningerne er delte. Der er både fortalere, kritikere og dem, der befinder sig et sted midt imellem.

Alle er de enige om, at der skal findes en løsning på Risskov Skoles pladsproblemer, men hvad synes skolelederen, forælderen og lokalpolitikeren om muligheden for at etablere en satellitskole?

Ved skolestart kunne Lene Brejnegaard, skolelederen for Risskov Skole, konstatere, at kabalen akkurat gik op. Alle klasser har et stamlokale i dette skoleår. Næste år kan dog blive året, hvor korthuset vælter, og de første vandreklasser opstår.

Aktuelt er Risskov Skole allerede tre undervisningslokaler i underskud til sine 909 elever, men pladsen skrumper ind i takt med, at elevtallet vokser. Ifølge skoleprognosen vil der i skoleåret 2026/27 gå 1.020 elever på folkeskolen. Til den tid vurderer Børn og Unge, at Risskov Skole mangler 11 undervisningslokaler.

Det er ikke holdbart i længden, og forvaltningen kigger blandt andet på muligheden for at lave en satellitskole et andet sted i bydelen, hvor nogle elever i stedet vil kunne modtage undervisning og dermed frigøre plads på Risskov Skole.

Det kunne eksempelvis være ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg, hvor både Bakken Bears og Springcenter Aarhus har foreslået, at man kunne tænke klasselokaler ind i deres kommende byggeprojekter.

Men hvad siger skolelederen, forælderen og lokalpolitikeren til muligheden for at etablere en satellitskole?

Det kan du blive klogere på her.

Lene Brejnegaard - Skoleleder på Risskov Skole

Foto: LinkedIn

Skoleleder Lene Brejnegaard er ikke i tvivl. Er det muligt, ville hun foretrække at beholde eleverne på Risskov Skole. Men vurderer Børn og Unge, at den bedste løsning på pladsproblemerne er at etablere en satellitskole, er hun åben for at se nærmere på den løsning.

- Jeg mener jo, at det er bedst at gå i folkeskole på det samme sted fra 0-9. klasse, men er blevet præsenteret for ideen om at lave en satellitskole. Jeg kan ikke forholde mig konkret til forslaget om at etablere en ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg, men det giver god mening at tænke i noget fællesskab, der udnytter bygningerne i så mange timer som muligt, siger Lene Brejnegaard og fortsætter:

- Jeg forestiller mig bare, at det bliver svært at lave de rigtige faglokaler i en satellitskole. Omvendt vil vi gerne have bedre og mere moderne faciliteter, så hvis en satellitskole viser sig at være den bedste løsning, vil vi selvfølgelig medinddrages mest muligt i projektet.

Men hvis man enten vælger at udvide Risskov Skole eller etablere en satellitskole, vil det formentlig vare et stykke tid, før de nye faciliteter står færdige og klar til undervisning. Derfor har skolelederen efterspurgt svar fra forvaltningen om, hvordan pladsproblemerne skal håndteres i mellemtiden.

- Vi vil gerne have en dialog om, hvordan man griber det an i den mellemliggende periode. Der er allerede pres på faglokalerne, og i madkundskab er vi eksempelvis begyndt at overveje, hvordan to klasser kan blive undervist i faget samtidigt. Vi prøver at tænke ud af boksen og udfordrer tanken om, at al undervisning skal foregå i et klasselokale, siger Lene Brejnegaard.

 

Lasse Nyrup - Forælder til to elever på Risskov Skole og medlem af skolebestyrelsen

Foto: Privatfoto

Kan man ikke blive på Risskov Skole, må man have et åbent sind, men som udgangspunkt er Lasse Nyrup, medlem af skolebestyrelsen, ikke lun på tanken om at sende elever afsted på cyklen til undervisning ved Vejlby Risskov Idrætsanlæg.

- Det er fint med partnerskaber, men at bygge haller lugter mere af idræt end undervisning, og jeg synes også, der er noget uhensigtsmæssigt ved at sende børnene langt væk. Hvis det endeligt er, kunne man så ikke udnytte kapaciteten på andre måder, eksempelvis ved Bellevuehallen, der ligger relativt tæt på?

Han mener også, at det kan skabe utryghed og mistrivsel at rykke elever op ved rode og flytte dem fra Risskov Skoles egen matrikel.

- Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke er ekspert på området, men jeg husker fra min egen skolegang, at omstilling skaber utryghed. Det er måske endnu vigtigere i dag, hvor man har et indtryk af, at børnene har endnu mere brug for struktur og stabilitet, og der synes jeg, det er en stor mundfuld at stille dem et lokationsskifte i vente, siger Lasse Nyrup.

Kig nærmere på muligheden for at bygge i højden, lyder opfordringen i stedet fra medlemmet af skolebestyrelsen. På den måde undgår man at skulle inddrage de få resterende grønne arealer på Risskov Skole.

- Jeg tænker, at man må kunne udnytte de højere luftlag bedre. Man tager dårligt nok udsigt fra nogen, for skolen er i forvejen høj. Så kan det godt være, at man skal til at ændre på den tilladte bebyggelsesprocent for Risskov Skole, men det skulle ikke være første gang i nyere tid, at det er sket i Risskov, siger Lasse Nyrup.

Medlem af byrådet i Aarhus Kommune - Steffen Wich (Socialdemokratiet)

Foto: Kim Haugaard, JFM.

Mæthedspunktet er nået, lyder udmeldingen fra Steffen Wich (S), hvis fem børn enten går eller har gået på Risskov Skole. Den lokale byrådspolitiker mener ikke, at man kan blive ved med at bygge og bygge på skolens nuværende matrikel.

- Jeg synes, der er problemer både på og udenfor Risskov Skole. Man kan ikke blive ved med at rive gamle bygninger ned og inddrage flere grønne arealer, for lærerkollegiet følger ikke med, og det gør alt det, der hører til i en moderne skole, heller ikke. Jeg kan ikke se, hvor der skal være frirum til hverken elever eller medarbejdere, når alt bliver fortættet på stedet, siger Steffen Wich og tilføjer:

- Udenfor skolen er jeg bekymret for infrastrukturen. Børnene må allerede hoppe og danse for at undgå bilerne i rundkørslen, og jeg synes ikke, man kan forsvare at sende flere børn igennem den, når vi også får flere trafikanter den vej fra de nye byggerier på Agerbæksvej.

Derfor ser han etableringen af en satellitskole som den oplagte løsning.

- Jeg synes, forvaltningen bør fokusere på at belyse muligheden for at lave en satellitskole. Når man nu ikke bare kan bygge en helt ny skole op fra bunden, fordi det kræver et virkeligt langsigtet perspektiv, så er dette en relativt ligetil løsning, som er billigere, siger Steffen Wich.

Efter mere end 15 år som dyrlæge og med flere efteruddannelser i rygsækken er Michael Schaap klar til at springe ud som selvstændig, når han den 9. september slår dørene op for Risskov Dyrehospital for første gang. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

En 'farlig' branche: På Risskovs nye dyrehospital skal hverken patienter eller dyrlæger gå ned med flaget

Dyrlæge Michael Schaap har ofte kløet sig selv i hovedbunden og tænkt: "Hvorfor har en bydel som Risskov ikke sit eget dyrehospital?".

Nu er han gået fra tanke til handling. Den 9. september åbner han sit nye dyrehospital langs Lystrupvej, og der er lagt meget omtanke i indretningen af stedet. At blive indlagt på hospitalet er sjældent sjovt og ofte anspændt - både for dyr og deres mennesker. Derfor skal Fido have det så stressfrit som muligt og chancen for at afmærke sit territorium ved hospitalets flagstang.

Hellere det end at gå ned med flaget. Den sidste del er der desværre mange dyrlæger, der gør, og Michael Schaap er ingen undtagelse. Derfor gør han nu alt, hvad der står i hans magt for, at det ikke kommer til at ske for sine medarbejdere.

Risskov får snart sit første dyrehospital, når dyrlægen Michael Schaap springer ud som selvstændig langs Lystrupvej. Indretningen er tænkt nøje igennem, så hverken dyr, klienter eller medarbejdere risikerer stress.

Følelserne hænger udenpå tøjet, for Fido er blevet påkørt af en bil og skal hastes på (dyre)hospitalet. Nok er Fido en hund, men han er også et familiemedlem og børnenes bedste ven, så situationen er hektisk, inden han rulles ind på operationsstuen.

Ovenstående er et tænkt eksempel, men det er i anspændte situationer som disse, at dyrlæge Michael Schaaps arbejde går op i en højere enhed.

- Det er jo lidt dystert, at jeg skal føle glæde over andres sorg, men det er en god arbejdsdag, når jeg eksempelvis kan reparere en hund, der er blevet ramt af en bil. Det er der, man gør en stor forskel for dyrene såvel som klienterne, siger Michael Schaap.

Snart står han klar til at redde dit dyr, skulle uheldet være ude. Den 9. september åbner han nemlig Risskovs første hospital for dyr, Risskov Dyrehospital, langs Lystrupvej ved Guldmanns-bygningen.

- Vi er der for dig og dine dyr, og der er vagtåbent, så du kan altid ringe, når det brænder på, siger Michael Schaap.

Indretningen er gennemtænkt

Ligesom du og jeg helst vil undgå at sætte fod på et hospital for mennesker, står en konsultation, operation eller indlæggelse på et dyrehospital heller ikke øverst på de fleste familiedyrs ønskeseddel. Derfor skal der være fokus på et skabe så stressfrit et miljø som muligt for patienterne på Risskov Dyrehospital.

- Det er altid lidt stressende for et dyr at skulle behandles, men vi forsøger at begrænse det mest muligt med en hel etage kun for katte, mens selve venterummet bliver indrettet på en stue-agtig måde, så eksempelvis hundene oplever det mere hjemligt og knap så klinisk, siger Michael Schaap.

- Det skal være sådan, at han-hundene lige kan tage en tur ud på græsarealet og tisse på vores flagstang.

Men det er ikke kun de firebenede, der skal have det så stressfrit som muligt. Indretningen af det nye hospital skulle også gerne komme de tobenede medarbejdere på stedet til gode. Glade medarbejdere giver god service, lyder flosklen, og det er da også en af bevæggrundene bag beslutningen.

Den anden er, at dyrlægebranchen er kendetegnet ved nogle dunkle statistikker. I 2019 viste en amerikansk undersøgelse eksempelvis, at hyppigheden for selvmord blandt praktiserende dyrlæger er tre og en halv gange så høj som for resten af befolkningen.

Et stressende erhverv

Så grel er situationen ikke i Danmark, viser spørgeskemaundersøgelser fra Den Danske Dyrlægeforening, men der er ingen tvivl om, at dyrlæge-gerningen kan være et stressende erhverv. Det er i de situationer, hvor det brænder på, at dyrlæger risikerer at brænde ud, mener Michael Schaap.

- Det er ikke altid nemt at forventningsafstemme med klienterne. Du har med deres familiemedlemmer at gøre, og tit er klienterne stressede og bærer følelserne på tøjet. Der kan også pludselig komme flere akut skadede dyr, og har man ikke tænkt tid og resurser ind i planlægningen til at tage de tilfælde, bliver det virkelig stressende, siger Michael Schaap.

Det har han mærket på egen krop.

- Jeg har selv været sygemeldt med stress og ved, hvor ødelæggende det kan være at få det knæk i livet. Derfor er det et af de største ansvarsområder for mig som chef at sørge for, at det ikke sker for mine medarbejdere, siger Michael Schaap.