Ejeren af Risskovs mest omstridte ejendom tager bladet fra munden: Her er de nye planer for 'Strandhuset'
Siden lokalplansagen for Strandhuset blev blæst omkuld af en massiv proteststorm, har det været småt med information om fremtiden for den bevaringsværdige bygning.
Nu sætter Anders Horsbøl, hvis samlever ejer det hvidkalkede hus ved Risskov Strandpark, for første gang ord på familiens planer for ejendommen.
- Tanken er, at min familie og jeg skal tage huset i brug, og den proces har vi et ønske om at få sat gang i snart. En arkitekt er i gang med at tegne et projekt, der skal bevare den eksisterende bygning, og vi håber på at kunne kigge nærmere på det til efteråret, fortæller Anders Horsbøl til RisskovLIV.
Han åbner samtidig også op for, at Aarhus Kommune kan udleje ejendommen midlertidigt eller sågar købe den. Alt er til salg, som han siger.
Bedst som man troede, at sagaen om Rolighedsvej 16A, måske bedre kendt som Strandhuset, var død og begravet, puster formanden for Teknisk Udvalg, Solveig Munk (EL), atter liv i gløderne.
Den Hack Kampmann-tegnede villa dannede rammen for en af nyere tids mest omstridte forslag til lokalplan i Aarhus Kommune. Ejerne havde planer om at udstykke grunden med den bevaringsværdige bygning for at bygge to liebhaver-villaer i dets sted.
Men forslaget blev mødt med en proteststorm fra lokale i Risskov såvel som borgere fra andre dele af Aarhus. Kritikken blæste så længe og vedvarende, at ejerne til syvende og sidst valgte at trække projektet i ellevte time - få dage byrådets behandling af sagen.
Det skete i 2020. Sidenhen har huset stået uberørt, buskadset er vokset vildt, og efeu er begyndt at slænge sig langs facaden. Solveig Munks frygter nu, at bygningen går i forfald. Derfor har hun sat forvaltningen i værk med at undersøge, hvorvidt man kan tvinge ejerne til at vedligeholde bygningen, udarbejde en bevarende lokalplan for grunden eller sågar tvangsudleje den til boligløse eller flygtninge.
- Jeg har hørt beskrivelser af den bevaringsværdige bygnings tilstand, og man kunne jo få den mistanke, at ejeren kunne være interesseret i at lade huset forfalde mest muligt, så det bliver nemmere at få en nedrivningstilladelse i fremtiden, siger Solveig Munk.
Men allerede før der for alvor kommer ild i bålet, er Anders Horsbøl ude og agere brandslukker. Til RisskovLIV fortæller udviklingsdirektøren ved developer-virksomheden 1927 Estate og samlever til den ene medejer af Strandhuset, Gitte Buus-Jensen, at familien ikke har nogen interesse i at lade bygningen forfalde.
Tværtimod.
- Tanken er, at min familie og jeg skal tage huset i brug, og den proces har vi et ønske om at få sat gang i snart. En arkitekt er i gang med at tegne et projekt, der skal bevare den eksisterende bygning, og vi håber på at kunne kigge nærmere på det til efteråret, fortæller Anders Horsbøl til RisskovLIV.
Holder sig til lokalplanen
Han besøgte selv Strandhuset i forrige uge og kunne som Solveig Munk konstatere, at der skal gøres noget ved bevoksningen på bygningens facade.
- Det er rigtigt, at det kan skade bygningsværket, så det får vi fjernet hurtigst muligt, men hvad angår husets tilstand indvendigt, har vi vores rådgivende ingeniørs ord for, at standen ikke forringes af, at vand og varme er frakoblet, siger Anders Horsbøl.
Dermed ikke sagt, at han og familien kunne flytte ind i morgen. Bygningen fra 1908, der tilhørte Psykiatrisk Hospital, må slet ikke bruges til beboelse i øjeblikket.
- Nu får vi tegnet op til en bolig, og så skal vi have søgt om tilladelse til at bruge ejendommen til bebyggelse. Planen er at renovere den nuværende bygning og lave et anneks eller tilbygning, eller også renoverer man det nuværende anneks og tilbygning, siger Anders Horsbøl og tilføjer:
- Det er principielt det, lokalplanen tillader dig, og det er også de muligheder, arkitekten arbejder ud fra i øjeblikket.
Kommunen kan udleje Strandhuset
Mens arkitektens arbejde pågår, byder Anders Horsbøl Solveig Munks forslag om at udleje bygningen til boligløse eller flygtninge velkomment.
- Vi har selv drøftet, om det gav mening at bruge det som hus til flygtninge, så kommunen skal være velkomne, hvis de ønsker at udleje det midlertidigt. Alt er til salg, så kommunen kan også købe ejendommen, men det er og har hele tiden været vores tanke at bruge det som bolig til familien, siger Anders Horsbøl.
Men, og der er et men. Spørgsmålet er, om Aarhus Kommune finder Strandhuset egnet til at huse eksempelvis flygtninge.
- Standen er, som da vi lukkede forslaget til lokalplan, men jeg tror ikke, mange ville finde den nuværende indretning særligt attraktiv at bo i. Det er blevet brugt som institution i en årrække, så der er mange rum med elektroniske låse for, og der er stadig tegninger på væggene fra tidligere beboere, siger Anders Horsbøl og tilføjer:
- Der er ikke rigtigt noget i huset, og der mangler eksempelvis et køkken, så meget skal laves om på bygningen.
Men nu fortæller du mig, at du og din familie har planer om at tage huset i brug. Det er jo en ejendom, som der har været meget ballade omkring, så er I nervøse for at ruske op i sagen på ny ved at foretage jer noget med ejendommen?
- Det er klart, at det er et hus, alle har en holdning til, men jeg tror også, at alle gerne så, at der skete noget med grunden og huset, så det ikke bare står tomt.