Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Så er der godt nyt til alle sushi-elskere. Foto: Letz Sushi

Stor restaurantkæde rykker til Risskov

Det er ikke hver dag, man får chancen for at starte sit nyhedsbrev med en dansktop-klassiker, men jeg har sovet som et dræn, så i mit trætte sind giver det god mening at starte lidt alternativt med en gammel traver.

Derfor vil jeg bede dig om at læse følgende til melodien af "Smilende Sussi".

Risskov det blomstrer, nær strandvejen

Der kommer mange nye restauranter

En masse gæster, spiser ved vejen

Og snart kan de spise smilende sushi

Bær over med mig. Trods de vaklende versefødder er der lidt mening med galskaben. Ved Nordre Strandvej rykker Ghrelin-drengene snart ind med madstedet Elfe, og i samme bygning nær Bellevuehallen kan RisskovLIV nu også løfte sløret for, at de får selskab af sushikæden Letz Sushi.

Det er altid spændende, når der sker noget på den lokale madscene, men kan det passe, at markedet for rå fisk og frosne ris er umætteligt?

Måske. Der ligger allerede to sushi-restauranter på Nordre Strandvej, men for mange er den japanske spise blevet en pendant til pizza. Er du blandt dem, vil jeg nødigt give dig dårlig klima-samvittighed, men det er faktisk noget skidt for verdenshavene.

På den front vil ejerne af Letz Sushi dog sige, at de adskiller sig. Mange virksomheder har i dag et såkaldt corporate social responsibility-initiativ,  hvor de tit forfalder til floskler og fortæller alt det gode, de udretter på og for Moder Jord.

Men Letz Sushi kan faktisk bakke sine ord op med et samarbejde med WWF Verdensnaturfonden, ligesom de har certifikat på, at de bruger ansvarligt fanget og bæredygtig fisk. Det skulle gerne give gæsterne en god smag i munden på flere forskellige måder - deraf smilende sushi.

Og nu får du så en servicemeddelelse. Pantstationen langs Lystrupvej åbner nemlig på ny den 31. august. Jeg gætter på, at det kan skabe køkaos nær genbrugspladsen, for efter et halvt års nedetid må folk efterhånden have opmagasineret massive mængder dåsepant.

Det gode er, at den ombyggede pantstation kan klare det. Førhen kørte folk ofte forgæves, fordi den var fyldt, men det burde være fortid nu. Det kan du læse mere om i dette nyhedsbrev, hvor du også kan se hele maskineriet bag den forvoksede flaskeautomat i aktion.

I aktion har fodboldspilleren Albert Grønbæk også været for sin nye klub Bodø/Glimt efter at være blevet solgt for et rekordhøjt beløb af AGF. Det vedrører dig, fordi det kommer VRI til gode.

Som en ung purk havde han nemlig sin gang på grønsværen ved Bellevue, og spillersalget kommer til at skæppe godt i kassen hos den lille klub ved vandet. Hvad pengene skal bruges på sætter fodboldformand Bo Dall-Hansen ord på, for for en lille breddeklub gør de bestemt en forskel, selvom det er beskedent beløb i det store billede.

Over and out. Skriv eller grib knoglen og ring mig op på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277, hvis jeg skal se nærmere på noget.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Letz Sushi-direktør Anders Barsøe mener ikke, at Risskov er for lille til at kunne rumme tre sushi-restauranter på den samme vej. Foto: Letz Sushi

Konkurrencen spidser til: Ny restaurant-kæde rykker til Risskov

Endnu en uge, endnu et nyt spisested til Risskov. Letz Sushi-kæden rykker ind i 1927 Estates nye kontordomicil, når bygningen står færdig, og dermed får Vejlby-Risskov sin tredje sushi-restaurant alene på Nordre Strandvej.

Men Anders Barsøe, der er direktør for Letz Sushi, mener ikke, at der er tale om "mere af det samme". Set med hans øjne adskiller virksomheden sig ved at være et bæredygtigt alternativ til konkurrenterne.

- Jeg vil nødigt tale andre ned, for de gør et godt stykke arbejde, men vi kommer med et lidt andet koncept og måske også lidt højere niveau. Vi sikrer os, at vi gør en forskel i verden, og derfor mener vi også, at
vi adskiller os med et relevant alternativ, siger Anders Barsøe.

Sushi kan man allerede få i Risskov, men snart rykker Letz Sushi-kæden også til bydelen i spritnye lokaler ved Nordre Strandvej. Den nye spiller på markedet mener selv, at den adskiller sig fra konkurrenterne ved at være et mere bæredygtigt alternativ.

Risskov er ved at blive for rå fisk, spisepinde og soyasauce, hvad Napoli er for tomater, mozzarella og pizza. Snart åbner sushi-kæden Letz Sushi nemlig sin første restaurant på Nordre Strandvej i byggeriet, der også vil huse 1927 Estates nye kontorer og madstedet Elfe.

Det er en åbning, der har været længe undervejs. Fire år, for at være eksakt, men det tager tid at finde den helt rigtige lokation for sin restaurant i Risskov. Den har man fundet nu, mener Anders Barsøe, der er direktør for Letz Sushi.

- Risskov er et attraktivt område, hvor vi kan se, at vi kan gøre en forskel. Vi driver forretninger i Aarhus i forvejen, så rent logistisk har det hele tiden været nærliggende, siger Anders Barsøe og tilføjer:

- Det har bare krævet det rigtige sted. Er det ikke rigtigt, gør vi det ikke, men nu har vi fundet det perfekte sted på en beliggenhed i første klasse.

Særligt fordi han i Risskov ser et kvalitetsbevidst madpublikum, der tænker over, hvad de propper i munden.

Tager det sociale ansvar på sig

For kan man ellers dirigere spisepindene op i mundhøjde, er sushi formentlig en spise, der får mundvandet til at drive hos de fleste. Til gengæld kan det også dele vandene, fordi sushi er en af synderne bag klodens overfiskeri.

Det kan være en jungle at navigere i, men Letz Sushi kan bryste sig af at være en restaurantkæde, der udelukkende serverer certificeret ansvarlig og bæredygtig fisk for sine gæster.

- Der er en del fiskeri, der ikke er synderligt godt for havmiljøet, men vi samarbejder med WWF Verdensnaturfonden for at sikre, at man får en god smag i munden på alle måder, når man spiser hos os, siger Anders Barsøe og tilføjer:

- Vi har et socialt ansvar og vil også gerne være en del af lokalmiljøet i Risskov. Derfor kommer vi til at arrangere en plastikindsamling, hvor folk får et gavekort for indsatsen, og der er også lignende initiativer i støbeskeen.

Endnu en spiller på sushi-markedet

Store fisk har det med at spise de små, og spørgsmålet er, om fiskedammen på Nordre Strandvej er stor nok til at rumme både Sushimania, Risskov Sushi og fremover Letz Sushi.

Det er nu ikke noget, Letz Sushi-direktør Anders Barsøe gruer for.

- Jeg tror, at sushi i nogle segmenter er blevet til en pendant til pizza, så på den måde ser jeg intet odiøst i at have tre sushi-restauranter relativt tæt på hinanden. Der bor mange mennesker i Risskov, så jeg tror ikke, vi kommer til at stjæle omsætning fra hinanden, siger han, selvom han ikke er bange for at skære hårdt igennem:

- Jeg vil nødigt tale andre ned, for de gør et godt stykke arbejde, men vi kommer med et lidt andet koncept og måske også lidt højere niveau. Vi sikrer os, at vi gør en forskel i verden, og derfor mener vi også, at vi adskiller os med et relevant alternativ, siger Anders Barsøe.

Når panten hældes gennem slusen, kører det op på båndet og gennem den sorte halvcirkel på billedet, hvor det bliver talt op. Herefter bliver det sorteret og komprimeret. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Se videoen: Sådan kommer den nye pantstation på Lystrupvej til at virke

Du kan trygt smide poserne med dåsepant i bilens bagagerum og fræse forbi pantstationen langs Lystrupvej, når den genåbner den 31. august.

For hvor den gamle måtte tømmes flere gange dagligt og kun kunne rumme omkring 30-40.000 dåser, kan den nye rumme op mod syv gange så meget. Dagene, hvor du kørte forgæves for at blive mødt af en fejlmelding, fordi pantstationen var fyldt, burde være fortid nu.

- Vi kunne se, at den gamle pantstation blev fyldt hurtigere og hurtigere, og det gik særligt stærkt under corona. Nu kan den holde trit, så du kommer ikke til at køre forgæves til en pantstation, der er
lukket på grund af kapacitetsproblemer, siger Jesper Jensen, der er markedschef for Dansk Retursystem.

Kort før åbningsdagen fik RisskovLIV lov til at besigtige hele maskineriet indefra, så du kan se, hvad ventetiden er blevet brugt på.

Pantstationen på Lystrupvej har været lukket grundet ombygning siden slutningen af februar, men i næste uge åbner sluserne igen. Denne gang til en ny og forbedret station, som kan rumme seks gange så meget pant. Dermed er det forhåbentlig slut med at køre forgæves.

Så er tiden snart inde til, at sluserne ved pantstationen på Lystrupvej åbner sig på ny og sluger alle dine sangria-flasker og al den dåsepant, som du i løbet af sommerens studenterfester og sene timer under solen måtte have ophobet i skuret eller carporten.

Den 31. august oprinder dagen, hvor den nye og forbedrede pantstation bliver indviet. Siden februar har den forvoksede dåseautomat været lukket på grund af ombygning, men forhåbentlig vil ændringerne vise sig at være ventetiden værd for alle dem, der er parat til at pante i stor stil.

- Forskellen for forbrugeren vil være, at de slipper for at bruge særlige pantsække. Du hælder bare flaskerne i. Returpengene kommer også direkte ind på din konto, men den største ændring er kapaciteten, der nu er langt større end førhen, fortæller Jesper Jensen, der er markedschef i Dansk Retursystem.

Det er et smart koncept. Næsten så smart, at det førhen ikke kunne følge med sin egen succes. RisskovLIV og LystrupLIV har tidligere beskrevet, hvordan den gamle pantstation var en kilde til frustration blandt lokale, der måtte køre forgæves.

Udefra ser stationen ganske simpel ud, men inde bagved facaden er der masser af teknik, og som med al anden teknik kan den svigte. Der kan ske tekniske nedbrud, men det sidder vi altid og holder øje med.

Jesper Jensen, markedschef i Dansk Retursystem

Pantbeholderen kunne simpelthen ikke følge med mængden af pantede cola-flasker og øldåser og skulle tømmes flere gange dagligt. Det resulterede ofte i, at stationen måtte holde lukket.

Slut med kapacitetsudfordringer

Men det burde været et overstået kapitel nu, forsikrer Jesper Jensen. For hvor den gamle pantstation "kun" kunne rumme mellem 30-40.000 dåser, kan den nye æde mellem 180.000-230.000, inden den er mæt og fyldt til randen. Den kan desuden optælle mellem 100 og 120 dåser og flasker i minuttet.

- Vi kunne se, at den gamle pantstation blev fyldt hurtigere og hurtigere, og det gik særligt stærkt under corona. Nu kan den holde trit, så du kommer ikke til at køre forgæves til en pantstation, der er lukket på grund af kapacitetsproblemer, siger Jesper Jensen.

Se, hvordan den nye pantstation virker i videoerne herunder: 

Hvor den gamle pantstation måtte tømmes to gange dagligt, forventer Dansk Retursystem, at den nye skal tømmes et par gange om ugen. Men ligesom bremseklodserne på din bil kan blive nedslidt eller din computer kortslutte, så kan selv en ny og moderniseret pantstation risikere at gå i stå. Indmaden består af dyrebar teknik, men som med alle 'dingenoter' er den ikke ufejlbarlig.

- Udefra ser stationen ganske simpel ud, men inde bagved facaden er der masser af teknik, og som med al anden teknik kan den svigte. Der kan ske tekniske nedbrud, men det sidder vi altid og holder øje med, understreger Jesper Jensen.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

På samme måde følger han og Dansk Retursystem også dit og mit forbrugsmønster for at se, om det giver mening at opføre nye pantstationer. For selvom pantstationen på Lystrupvej har haft udfordringer, og flere brugere har oplevet at køre forgæves, er opbakningen til konceptet stor, fortæller Jesper Jensen:

- Vi kender alle til, at man får samlet mange dåser og flasker med pant sammen, inden man får det afleveret. Pantstationen ligger klos op ad en genbrugsplads, og at pante går godt i hånd med enten vareindkøb, eller når man skal på genbrugspladsen, så placeringen er helt sikkert et plus.

Når panten er sendt gennem slusen, tæller og sorterer maskinen plastflaskerne og dåserne. Herefter ryger de videre til en maskine, som komprimerer og fører dem ind i en container med plads til 180.000-230.000 dåser og flasker. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ved pantstationen på Lystrupvej er der i gennemsnit 100-150 brugere dagligt, og det er ikke svært at forestille sig, at borgerne i den sydlige del af Aarhus er misundelige på den opgraderede og smarte pantstation. Alligevel er det endnu uvist, om der skal opføres flere stationer i Aarhus.

- Det skal vi lige vurdere. Vi skal evaluere i 2023, for det er jo en investering, så det skal kunne hænge sammen. Forbrugsmønstrene og udviklingen indenfor e-handel skal også med i beregningen, for man kan for eksempel aflevere sin pant gennem Nemlig.com, hvis man handler der, siger Jesper Jensen.

Sluserne på den nye pantstation åbner igen onsdag den 31. august klokken 10.00, og hvis du har planer om at slippe af med dine mange pantsække fra garagen, skal du være opmærksom på, at du skal downloade appen "Pant" for at bruge den nye station. Og så behøver du altså heller ikke at købe pantsække fra Dansk Retursystem fremover.

Albert Grønbæk forlod VRI i en alder af 14 for at blive en del af AGFs akademi. Salget til Bodø/Glimt kommer nu barndomsklubben til gode. Foto: Ole Nielsen.

AGFs rekordsalg af Grønbæk kommer barndomsklubben til gode: Sådan vil VRI bruge pengene

AGF solgte for nyligt midtbaneprofilen Albert Grønbæk til norske Bodø/Glimt for op mod 25 millioner kroner. Det kommer nu barndomsklubben VRI til gode, for som en tak for godt talentarbejde står Risskov-klubben til at modtage en mindre slat af transfersummen.

Det kan udmønte sig i alt mellem 100.000 til 999.000 kroner, men uanset det endelige beløb vil salget komme klubbens medlemmer til gode.

- Vi kender ikke det endelige beløb endnu, for det kan blive alt mellem 100.000 til 999.000 kroner, selvom det nok nærmere bliver det første end det sidste. Det er vi nu i dialog med AGF omkring, men for en lille klub, der lever af kontingenter, så vil det skæppe godt i klubkassen uanset, fortæller fodboldformand Bo Dall-Hansen.

Han har en klar idé om, hvad pengene skal bruges til, så Albert Grønbæk ikke bliver det sidste store talent til at udfolde sig på grønsværen ved Bellevue.

Talentudvikling betaler sig. Det kan VRI konstatere, efter klubbens forhenværende spiller Albert Grønbæk blev solgt af AGF for op mod 25 millioner kroner. Salget giver VRI en økonomisk indsprøjtning, og den skal bruges på at løfte niveauet hos både klubbens trænere og spillere.

Det kan være isnende koldt nord for den nordlige polarcirkel, så Albert Grønbæk skal huske halsedisse og handsker, når han fremover tørner ud på grønsværen for sin nye klub Bodø/Glimt. Til gengæld varmer hans rekordskifte til de forsvarende norske mestre i klubkassen hos barndomsklubben VRI.

Ifølge flere medier tjente AGF et rekordhøjt beløb på op til 25 millioner kroner på salget af midtbanespilleren den 15. august, og som en form for tak for godt talentarbejde vil VRI modtage en andel af transfersummen.

Det klinger godt i klubkassen, så da de første rygter om et forestående klubskifte brød frem i dansk sportspresse, kunne VRI's fodboldformand Bo Dall-Hansen ikke undlade at krydse fingre for, at skiftet blev en realitet.

- Man sidder da og håber lidt på spilleren og på klubbens egne vegne. Han kommer til en stærk klub i udlandet, hvor han kan blive endnu dygtigere, og så klapper man også lidt i hænderne over, at det er til vores fordel, siger Bo Dall-Hansen og fortsætter:

- Vi kender ikke det endelige beløb endnu, for det kan blive alt mellem 100.000 til 999.000 kroner, selvom det nok nærmere bliver det første end det sidste. Det er vi nu i dialog med AGF omkring, men for en lille klub, der lever af kontingenter, så vil det skæppe godt i klubkassen uanset.

Den ultimative følelse

Du kan jo selv finde lommeregneren frem.

Den i dag 21-årige Albert Grønbæk trak i den gul-blå VRI-trøje, inden han som 14-årig skiftede Bellevuehallen ud med Fredensvang og De Hviie. Ifølge det internationale fodboldforbund FIFA's regler vil VRI modtage 0,25 procent af den samlede transfersum for hvert år, Grønbæk spillede for barndomsklubben i alderen 12-15 år.

Helt så simpel er udregningen dog ikke ifølge Bo Dall-Hansen, men for en lille, intim klub som VRI kan godt talentarbejde altså betale sig.

- Som formand er det den ultimative følelse at sidde her og opleve, at vi som klub gør noget rigtigt. Jeg kan ikke sige, at vi gør noget anderledes end andre klubber, men vi har et godt sportsligt setup, dygtige trænere og en masse forældre, der virkelig har ressourcerne og prioriterer at støtte op om deres børn, siger Bo Dall-Hansen og påpeger, at man også tidligere har leveret spillere som Mikkel Kirkeskov, Magnus Anbo og Kasper Lunding til AGF's førsteholdstrup.

Træningen får et løft

Albert Grønbæk er det seneste skud på stammen, men forhåbentligt ikke det sidste. Bo Dall-Hansens håb er, at de såkaldte solidaritetspenge fra salget af Albert Grønbæk kan bruges på, at både breddefodbolden og andre talentspirer i VRI kan blive endnu dygtigere fodboldspillere.

- Vi vil forsøge at se, om vi kan støtte op med med mere faste ansættelser til eksempelvis trænerne, der tager sig af ungdomsholdene. Vi skal jo sørge for, at pengene gør gavn for medlemmerne, men at uddanne trænerne vil også betyde, at spillerne blive dygtigere, siger Bo Dall-Hansen og tilføjer:

- Med vores budget er 150.000 eller 200.000 kroner ekstra enormt mange penge, og de ville kunne bruges på at løfte det sportslige setup.

Der er jo klubber, der lever af at hente talenter og udvikle dem for at sælge dem videre. Er der tale om en strategi, eller hvad er jeres mål?

- At vi får dygtigere spillere og dygtigere trænere, så vores forældre kan se, at deres børn får mere ud af at spille i VRI. Det er ikke strategi, og vi skal ikke til at talentspejde, men forhåbentligt er der nogle børn, der godt kunne se sig selv spille for os, siger fodboldformanden.

Det skal du også vide: 88-årig Vejlbybo omkom i villabrand

Her får du et kort nyhedsoverblik.

Brand kostede ældre mand livet i weekenden

Ejeren af det sidste hus på den ene side af Vikærsvej i Vejlby, en 88-årig mand, afgik lørdag ved døden under en mindre brand i villaen med den gule gavl.

I dagene efter stod Hjemmeværnet vagt foran villaen, mens politiet efterforskede brandstedet. Det er nu frigivet, og ifølge Østjyllands Politi er der intet mistænkeligt ved branden, som desværre havde en dødelig udgang.

Branden er formentlig opstået i forbindelse med rygning, vurderer politiet.

RisskovLIV har tidligere været på besøg hos den nu afdøde beboer, som dog ikke ønskede at blive citeret. Det blev i stedet til denne artikel omkring hans hus, som han ikke ønskede at forlade.

49-årig kvinde stjæler adskillige cykler i Vejlby Vænge

Hele syv stjålne cykler fandt Østjyllands Politi, da de søndag morgen rykkede ud til en adresse i Vejlby Vænge.

En borger havde set sin forsvundne cykel stå i et skur hos en 49-årig kvinde, og det fik en politipatrulje til at reagere.

Udover cyklerne, der alle var blevet stjålet lørdag og natten til søndag, stod der i skuret også to potter med blomster i, som havde stået uden for nogle huse i Risskov.

Den 49-årige kvinde erkendte, at hun havde stjålet både cyklerne og planterne, og hun blev sigtet for tyveri.