Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Axel Schüt, JFM

Hærværksbølge rammer helt nyt kvarter i Risskov

Jeg har det lidt med lejeannoncer for nybyggede byudviklingsprojekter i Vejlby-Risskov, som jeg har det med buffeter til julefrokoster. Der er altid fjerkræ, flanksteak og flødekartofler, og der er altid "grønne oaser," "højt til himlen" og "pulserende byliv og naturoplevelser tæt på".

Præcis det ordvalg går igen i annoncen for Risskov Husene ved Vikærsvej, men det er ikke lutter salgssnak.  Når man står på legepladsen foran byggeriets fælleshus, Vejlby Skoles gamle aula, ligner det vitterligt et dejligt sted at bo. Det er det sikkert også, men der er et minus.

For hvad der ikke står i lejeannoncen er, at det nye boligkvarter gennem mere end et halvt år har været plaget af tyverier og hærværksepisoder. Beboere får smadret bilruder og stjålet alt fra cykler fra cykelstanderne, motorcykler på parkeringspladserne og gasgrills fra terrasserne.

Det er frygteligt frustrerende at få stjålet sine ejendele, men man bliver også lang i ansigtet, når man står tilbage med en oplevelse af, at ens udlejer mestendels forholder sig passivt til problematikken.

Flere beboere har efterspurgt mere overvågning af fællesarealerne, men det er blevet mødt med sparsom kommunikation fra ejendomsadministratorerne Cobblestone. Indtil nu hvor en journalist tilfældigvis er blevet pudset på sagen. Spørgsmålet er, om reaktionen kommer for sent.

Det kan ende med at blive deres tab, for flere lejere har fået nok og er klar til at pakke deres gode ting i en bylt og flytte fra bydelen.

Det kunne malermester Gunnar Ovesen ikke have drømt om. Han blev født i Vejlby, og han stillede træskoene i Vejlbys (måske) ældste hus. Han er næste navn i serien om mennesker, der har præget Vejlby-Risskov gennem årene.

Nok sad han ikke med ved bordet, når de helt store beslutninger blev truffet i Vejlby-Risskov Kommune, men han fik tingene til at ske, mens han knoklede for at binde foreningslivet sammen fra sit bindingsværkshus på Vejlbygade.

Så slutter vi cirklen, hvor vi startede - med en salgsannonce. På Mosevej 33 nær Egå Engsø er en grund med nogle bygninger - der ifølge annoncen er "uden væsentlig værdi" - til salg for 10 millioner.

Nu tænker du måske, at et tocifret millionbeløb for nogle værdiløse bygninger lyder lige lovligt skarpt, men den tidligere minkfarm - Risskovs førhen eneste - bliver næppe brugt til minkavl fremover. Til gengæld kan grunden bruges til så meget andet, og det kan du også læse mere om i dette nyhedsbrev.

Det var mine a la carte-retter for i dag. Ring eller skriv til mig på 2090 6277 eller krkie@risskovliv.dk, hvis du har et tip eller input til en historie.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Flere beboere efterspørger mere overvågning af fællesarealerne i Risskov Husene eller andre initiativer, der kan sætte en stopper for tyverierne og hærværket.

Vogt din grill og værn om din motorcykel: Nybygget kvarter i Risskov er plaget af tyverier og hærværk

Morten Frank og Camilla Sørensen kigger efter et andet sted at bo, for deres nuværende hjem, Risskov Husene ved Vikærsvej i Vejlby, har gennem mere end et halvt år været udsat for adskillige tyverier og hærværksepisoder.

Parret har fået stjålet både gasgrill og hjul til bilen, mens andre har mistet både cykler og motorcykler. Tyveri-bølgen har betydet, at mange beboere nu efterspørger mere overvågning af områdets fællesarealer, men mest af alt savner de, at boligadministrationen Cobblestone træder i karakter og gør noget aktivt for at beskytte lejerne.

- Jeg efterspurgte noget information om, hvordan de vil gribe situationen an. Jeg så gerne, at Cobblestone fortalte, hvad de var ved at tage initiativ til, og så savner jeg transparens og kommunikation fra deres side af. Hvad har de tænkt sig at gøre, for der er folk, der overvejer at flytte herfra på grund af episoderne? lyder det retorisk for beboeren Patrick Emil Damborg, der har forsøgt at ruske op i Cobblestone.

Det har undertegnede også, og Cobblestone er bekendte med problemerne og reagerer nu ved at ansætte et vagtværn. Virker det ikke, kan overvågning af områdets fællesområder komme på tale.

Tyverier og hærværk er dagligdag i det nybyggede boligområde Risskov Husene over for Veri Parken i Vejlby. Flere beboere har fået nok og flirter med tanken om at flytte derfra, mens andre efterspørger mere overvågning og intervention fra ejendomsadministratorerne Cobblestone.

Ser man bort fra et spartansk sæt borde og stole, er Camilla Sørensen og Morten Franks terrasse helt tom.

Det er et bevidst fravalg for parret, der bor i det nybyggede kvarter Risskov Husene klemt inde mellem Vikærsvej, Tranekærvej og Hvidkildevej. For stiller de deres ejendele på terrassen, risikerer de at få dem stjålet.

Det har bitter erfaring lært dem.

- Vi har fået stjålet en gasgrill og en række vandpiber fra terrassen, og der er sågar nogen, der snuppede alle fire hjul på vores bil en dag, fortæller Morten Frank til RisskovLIV.

Det er desværre ingen enlig svale. Området, der førhen lagde grund til Vejlby Skole, har siden årsskiftet været plaget af adskillige hærværksepisoder og tyverier.

- Det er virkelig ofte, at vi hører om folk, der har fået smadret sin bilrude eller stjålet en cykel. Der er i hvert fald også mindst én, der har fået stjålet en motorcykel, fortæller Camilla Sørensen.

Savner indgriben fra udlejer

En anden beboer i Risskov Husene, Patrick Emil Damborg, har også noteret sig, at der har været adskillige opslag omkring hærværk og tyverier i beboernes interne Facebook-gruppe - og han har selv været vidne til et tyveri på et af boligområdets parkeringspladser.

- Jeg var vidne til, at der var to gutter, der stod og stjal hjuldæksler med en medbragt donkraft. Det var i starten af sommeren, men selvom jeg ikke har overværet noget for nyligt, tager jeg alligevel mig selv i stikke hovedet ud af vinduet for at tjekke, hvis jeg hører noget suspekt, siger Patrick Emil Damborg.

Her et opslag fra den lokale Facebook-gruppe om et tyveri, der er svært at gardere sig imod. Foto: Privatfoto fra Facebook

Han har selv et bud på, hvordan man kunne komme problemerne med vandalisme og tyverier til livs: - nemlig overvågning af de trafikerede fællesområder.

- Jeg synes selv, den løsning ville give mening. Da de to mænd stjal hjuldæksler, holdt deres bil tæt på, så i det tilfælde ville man have opsnappet deres nummerplade med overvågning, siger Patrick Emil Damborg.

Og der er flere andre beboere, der godt kan se fordelen ved at lade fællesområderne være overvåget. Ifølge Patrick Emil Damborg har han delt et digitalt spørgeskema på beboernes Facebook-side. Blandt de omkring 80 besvarelser skulle omkring fire ud af fem respondenter være positive over for at opsætte overvågningskameraer.

Cobblestone reagerer - fra dags dato

Med besvarelserne fra spørgeskemaet i baghånden har Patrick Emil Damborg forsøgt at henvende sig til ejendomsadministratorerne for Risskov Husene, Cobblestone, for at høre, hvorvidt mere overvågning var en løsning - og hvis ikke, hvad så?

- Jeg har efterspurgt noget information om, hvordan de vil gribe situationen an. Jeg så gerne, at Cobblestone fortalte, hvad de var ved at tage initiativ til, og så savner jeg transparens og kommunikation fra deres side af. Hvad har de tænkt sig at gøre, for der er folk, der overvejer at flytte herfra på grund af episoderne? spørger han retorisk.

Kort før denne artikels deadline onsdag fik RisskovLIV muligheden for at stille Jens Holt Poulsen, facility manager for Cobblestone, selvsamme spørgsmål. Hans svar får du her:

- Vi har fået en del henvendelser om tyverier og hærværk fra beboerne i Risskov Husene, og på den baggrund har vi fra dags dato hyret et vagtværn til at rundere i kvarteret på forskellige tidspunkter. Det har hjulpet på lignende problemer ved vores ejendomme nær Amager Strand, fortæller Jens Holt Poulsen.

"Midlertidigt ophold"

I første omgang vil vagtværnet patruljere ved Risskov Husene i en måned. Viser det sig ikke at være løsningen, kan en stor del af beboernes ønske om mere overvågning komme på tale.

- Mere overvågning kan ende med at blive vejen frem, men der er også problematikker forbundet med overvågning, og vi kan eksempelvis ikke krænke privatlivets fred og filme ind på privat ejendom, siger Jens Holt Poulsen og tilføjer:

- Men hvis folk fortsat ikke føler sig trygge efter vagtværnets runderinger, er der ikke andet at gøre end at optrappe indsatsen trods omkostningerne.

Beboerne fortæller jo, at problemerne allerede opstod omkring årsskiftet. Har I reageret hurtigt nok?

- Det kan man altid diskutere. Var der tale om et enkeltstående tilfælde eller to, eller var det her en tendens? Nu har vi i hvert fald fået en række henvendelser fra beboerne, og derfor reagerer vi nu og har i sinde at følge sagen til dørs.

Men for Camilla Sørensen og Morten Frank, der blandet andet har fået stjålet gasgrill og bilhjul, er skaden sket. De har mistet tålmodigheden og har ikke tiltro til, at eksempelvis øget overvågning vil sætte en stopper for hverken hærværk eller tyverier.

Via deres arbejde i restaurationsbranchen har de gjort sig den er erfaring, at overvågningsoptagelser ikke er synderligt effektive under en politiefterforskning. I stedet har Camilla Sørensen en anden løsning.

- Jeg kan kun sige, at vores ophold her i Risskov Husene bliver midlertidigt. Det har været så træls, at vi er begyndt at lede efter et andet sted at bo, lyder hendes udmelding.

Ifølge den tidligere præst i Vejlby Sogn, Jens Ole Henriksen, kunne du ikke finde et rarere menneske end Gunnar Ovesen, der her er afbilledet på sin 70 års fødselsdag. Foto: Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Arkiv

Store personer i Vejlby-Risskovs historie #2: Malermester Ovesen bandt foreningslivet sammen fra sit gamle bindingsværkshus

Hvor seriens første person, Gustav Holch Povlsen, sørgede for at bygge alt fra almene boliger til plejehjem, kirker og dagsinstitutioner i Vejlby-Risskov, var det Gunnar Ovesen, der sørgede for at male dem.

Men det var særligt med sit frivillige arbejde og engagement i foreningslivet, at vejlbyboeren skrev sig ind i den lokalhistorie, som han selv gik så meget op i. Hovedkulds kastede han sig ind i foreningsarbejdet, for Vejlby var verdens navle, og det gjaldt om at værne om den.

- Han og konen Karen var så knyttet til stedet, at det kan være svært at beskrive. Men hvor vi andre ville sige, at vi "gik over på Tjelevej," sagde Karen altid, at hun gik "ud på Tjelevej". Det er meget afslørende, hvordan hun betragtede det som udenfor landsbyen, siger Jens Ole Henriksen, der var nær ven af Gunnar Ovesen.

- Det her var verdens navle, og alt andet var udenfor. Det er jo en spøjs sproglig detalje, der siger meget om deres følelser for stedet, de boede.

Gunnar Ovesen kendte alt og alle i Vejlby. Enten malede han deres hjem, eller også mødte ham dem i en af de mange lokalforeninger, som han engagerede sig i. En ildsjæl uden lige, og derfor er han blandt personerne, der har sat sit præg på nutidens Vejlby-Risskov.

Gunnar Ovesen måtte i en årrække lægge ører til øgenavne som "Nitte" og "Tombola-drengen." Det blev hans lod i livet, for han kom til verden i 1922 på en aften, hvor tombola-tromlen var fundet frem i Vejlby Forsamlingshus - og så lå den jo lige til højrebenet at opkalde ham efter det.

Men i livets lotteri klarede han sig nu ikke værst, og med sit hårde slid som malermester i byens største malerfirma og sit enorme engagement i det lokale foreningsliv blev han en stor gevinst for Vejlby-Risskov dengang som nu.

- Han var en vigtig person i lokalhistorien, for han var utrolig aktiv i foreningslivet og idrætslivet som frivillig. Ikke at han dyrkede meget sport selv, for det har han næppe haft tid til, men det håndværksmæssige tog han sig tid til, fortæller Jens Ole Henriksen, der gennem 35 år iførte sig præstekjolen i Vejlby Kirke og var nær ven af Gunnar Ovesen.

- Gunnar lå sammen med blandt andre sognerådsmedlem Rolf Haugstrup og byggede taget på Bellevuehallen, da den blev opført, og han var også meget engageret i at opføre alle faciliteterne oppe ved Vejlby Risskov Hallen.

Gunnar Ovesen sammen med bestyrelsesmedlemmer for Bellevuehallen Gunnar Rask Nielsen og Rolf Haugstrup. Under opførelsen af idrætsanlægget fik Gunnar Ovesen den noget utaknemmelige funktion som formand for mobiliseringsudvalget, men leverede ifølge GVF-Avisen en ”mesterlig indsats med at styre den frivillige arbejdskraft”. Foto: Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Arkiv

Men Gunnar Ovesens engagement i lokallivet strakte sig meget længere end det. "Ildsjæl" hedder betegnelsen vist i dag, for han kastede sig hovedkulds ind i den lokale håndværkerforening, blev valgt ind i menighedsrådet ved Vejlby Kirke og var formand for Vejlby-Risskov Våbenbrødre Skyttelaug - for bare at nævne nogle af posterne.

Han kunne ikke lade være, for han var formet af det foreningsliv, som han i eftertiden selv var med til at præge.

- Gunnars forældre var værtspar for Vejlby Forsamlingshus, der på mange måder var Vejlbys pulserende hjerte dengang. Det var her, at foreningslivet, forsamlingslivet og måske vigtigst af alt festerne fandt sted, og jeg er sikker på, at Gunnar fik foreningslivet ind med modermælken, siger Jens Ole Henriksen.

- Det gjorde også, at han kendte Gud og hver mand i området. Han havde tilknytning til alt og alle, der var født og opvokset i Vejlby.

Boede i Vejlby "i 1.000 år"

Og kendte han dem ikke i forvejen, kom han til det, når han malede deres hjem. Som medstifter af malerfirmaet Andersen og Ovesen havde han særlig travlt gennem 60'erne og 70'erne, hvor boligforeningerne og centerplaner gjorde sit indtog i Vejlby-Risskov og erstattede dele af landsbyens gamle gårde med blokke.

På mange måder må man formode, at det har været en bittersød beskæftigelse for Gunnar Ovesen. Arbejdet gav smør på bordet, men ganske som mange er i dag, var også han dengang skeptisk over for udviklingen.

- Vi ville jo gerne have, at alt blev ved at være, som det altid har været. Men vi kan ikke gå imod udviklingen, sagde han til Århus Stiftstidende, da avisens udsendte var på byvandring i Vejlby i 1997.

På sin egen ejendom gjorde Gunnar Ovesen ellers sit for at bremse udviklingen. Hans bindingsværkshus på Vejlbygade 7 var en stråtækt anakronisme mellem de røde murstenshuse, der blev bygget i sidste århundrede.

For han var en ægte vejlbyboer, og han jokede med, at han havde boet i bydelen i 1.000 år. Det var selvfølgelig en overdrivelse, men via kirkebogen påstod han at have gransket sig frem til, at Ovesen-slægten første gang slog sig ned i Vejlby i det herrens år 1765.

Gunnar Ovesen (th) og broren Jens foran Vejlbygade 7, der måske var Vejlbys ældste hus. Ifølge Gunnar var hans børnebørn den 10. generation fra Ovesen-slægten, der boede i Vejlby. Foto: Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Arkiv

Spurgte man Gunnar, ville han også insistere hårdnakket på, at Vejlbygade 7 var fra 1790 - og dermed tog titlen som Vejlbys ældste. Det var der en beboer på Amtoftvej omkring 100 meter derfra, der var uenig med ham i.

- Man skændtes noget om, hvorvidt det var hans eller bindingsværkshuset på Amtoftvej, der var ældst. Når de kom op og toppes over det, bad jeg dem altid om at holde deres kæft for at sige følgende: "Det ældste hus i Vejlby er Vejlby Kirke, der fik sit nuværende udseende i 1492," fortæller Jens Ole Henriksen og tilføjer grinende:

- Men de to huse er bygget på næsten samme tid, så det har været et tæt kapløb. Jeg ved godt, hvad det ældste af de to var, men jeg kan ikke huske det.

En ægte vejlbyboer

I dag er der ingen tvivl. Huset på Amtoftvej tager titlen. I 2012 blev Vejlbygade 7 revet ned, hvilket måske har fået Gunnar Ovesen til at vende sig i den grav på Vejlby Kirkegård, som han blev lagt i otte år forinden.

For han elskede lokalsamfundet og lokalhistorien. Førstnævnte kom til udtryk gennem hans store arbejdsindsats i foreningslivet. Sidstnævnte som formand for Vejlby-Dilettanterne, der i en årrække opførte lokalspil samt som primus motor for den arbejdsgruppe, der brugte timevis på at lave en modellandsby af Gl. Vejlby i størrelsesforholdet 1:100.

Mest af alt elskede han nok bare Vejlby.

- Han og konen Karen var så knyttet til stedet, at det kan være svært at beskrive. Men hvor vi andre ville sige, at vi "gik over på Tjelevej," sagde Karen altid, at hun gik "ud på Tjelevej". Det er meget afslørende, hvordan hun betragtede det som udenfor landsbyen, siger Jens Ole Henriksen.

- Det her var verdens navle, og alt andet var udenfor. Det er jo en spøjs sproglig detalje, der siger meget om deres følelser for stedet, de boede.

Gunnar Ovesen satte faktisk selv ord på den følelse, da han i 1965 udtalte sig til Århus Stiftstidende kort efter at have restaureret huset på Vejlbygade 7.

- Jeg kunne have boet billigere et andet sted, men intet sted så hyggeligt - og derfor synes jeg, pengene er givet godt ud. Jeg holder af at hæge om det gamle. Man kan kalde det en flugt tilbage til fortiden, men for os er det virkelighed.

- Vi har fundet den gode, gammeldags hygge under stråtaget, og i den lille baghave finder vi om sommeren den fred, som mennesker i dag søger, fordi de har behov for den midt i dagligdagens jag.

Alt i alt et vinderlod, lyder det som om.

De tomme minkhaller har ifølge salgsannoncen ikke nogen "væsentlig værdi" i dag, men selve grunden kan eksempelvis bruges som mekka for padeltennis-spillere  i fremtiden.

God til padelbaner eller et kontordomicil: Nu kan Risskovs eneste minkfarm blive din

Ejerne af Risskovs førhen eneste minkfarm nåede at gå på pension, inden statsminister Mette Frederiksen udskrev en dødsdom over alle danske mink.

Nu er hallerne sat til salg, men ejendomsmægler Peter Løndal forventer ikke, at der atter vil blive drevet minkproduktion på grunden. Til gengæld afspejler prisen på 10 millioner kroner, at en eventuel køber kan projektudvikle på matriklen.

- Du bliver formentlig nødt til at starte helt forfra, men der er tilladelse til at drive rekreative formål fra grunden. Det betyder, at man sagtens kunne opføre et padelcenter, for i øjeblikket er det en sportsgren, hvor markedet virker til at være umætteligt, siger ejendomsmægleren.

Har du is i maven, kan du nu erhverve dig Risskovs eneste minkfarm med henblik på minkavl i fremtiden - men grunden er formentlig en bedre investering, hvis du drømmer om at bygge et nyt kontordomicil eller savner flere padelbaner.

Går du med en minkfarmer i maven, eller mangler din virksomhed et nyt kontordomicil nær både by og motorvej, så er det med at spidse ører nu.

For på Mosevej nær rundkørslen ved Egå Engsø er Risskovs eneste minkfarm sat til salg for den nette sum af 10 millioner kroner. Eller resterne af den. Minkhallerne står der endnu, men avlen af mink har været indstillet siden 2019.

- Der har bestemt været interesse for grunden, og der er mange mulige købere, der gerne vil projektudvikle på grunden. Der er både dem, der gerne vil lave et kontor, ligesom der også har været dem, der gerne vil lave padelbaner her, så jeg er positiv.

Peter Løndal, ejendomsmægler for Nordicals

Dermed undgik ejerne at skulle tage livet af deres minkbestand, da statsminister Mette Frederiksen for snart to år siden besluttede, at samtlige danske mink skulle aflives.

- Grunden er blevet brugt som minkfarm, men ejerne er et ældre ægtepar, der besluttede at gå på pension for et par år siden. Derfor lukkede de ned, fortæller Peter Løndal, der er ejendomsmægler for Nordicals.

Selve minkerhvervets fremtid svæver stadig i uvished. I øjeblikket gælder forbuddet mod minkavl frem til 2023, men bliver det tilladt atter at holde mink i Danmark, er der som udgangspunkt intet til hinder for at genoptage driften på Risskovs enlige minkfarm. Det kan bare gøres meget billigere andetsteds.

- Jeg tror godt, man kunne fortsætte, men du kunne sikkert købe en anden minkfarm eller et lignende jordstykke til en fjerdedel i Nordjylland. Prisen på 10 millioner kroner er sat sådan, fordi det er en grund nær byen, der kan bruges til andre formål end minkproduktion, siger Peter Løndal og tilføjer:

- Jeg er heller ikke sikker på, at Aarhus Kommune ville være positive over at se den genåbne. Der er nogle afstandskrav, for sådan en farm lugter.

Flere mulige købere viser interesse

Da grunden ligger i en landzone, er det heller ikke problemfrit at banke boliger op på matriklen, selvom projektudviklerne fra 1927 Estate i Risskov tidligere har undersøgt muligheden. Det giver nogle begrænsninger for en potentiel køber, men Peter Løndal kan sagtens komme med sine bud på, hvad den nedlagte minkfarm i fremtiden kunne bruges til.

- Du bliver formentlig nødt til at starte helt forfra, men der er tilladelse til at drive rekreative formål fra grunden. Det betyder, at man sagtens kunne opføre et padelcenter, for i øjeblikket er det en sportsgren, hvor markedet virker til at være umætteligt, siger ejendomsmægleren.

Han hæfter sig også ved, at grunden ligger i et attraktivt og bynært erhvervsområde med gode til- og frakørselsmuligheder. Det har andre også bemærket. Du skal ikke kigge længere end over på det modsatte hjørne af Viengevej for at se, hvordan MT Højgaard i disse år opfører et stort kontorkompleks.

På samme måde kunne Peter Løndal forestille sig, hvordan de gamle minkhaller kan bane vejen for et nyt og moderne kontordomicil med udsigt over engsøen. Andre kan også se potentialet.

- Det skal nok blive solgt. Placeringen er unik, og du finder ikke mange erhvervsgrunde i kommunen udenfor Lisbjerg, siger han og tilføjer:

- Der har bestemt været interesse for grunden, og der er mange mulige købere, der gerne vil projektudvikle på grunden. Der er både dem, der gerne vil lave et kontor, ligesom der også har været dem, der gerne vil lave padelbaner her, så jeg er positiv.