Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye, JFM

Hvor løber du hen, hvis din nabo falder om?

Da jeg tog førstehjælpskursus i forbindelse med mit kørekort, fik den med fuld falsetstemme og Brødrene Gebis. Vi lærte nemlig, at et godt trick til at holde rytmen under hjertemassage var at repetere omkvædet af "Stayin' Alive" med  Bee Gees.

Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive.

Lidt morsomt, men omvendt også et ganske dækkende sangvalg til et på alle måder usjovt tema - hjertestop. Det handler om at redde liv, og i Risskov står blandt andre Tina og Lars Risager klar til at rykke ud, hvis dit eller mit hjerte pludselig siger stop. De er hjerteløbere.

Dels fordi de har forudsætningerne for at være det. Ægteparret er sundt og raskt og ser det derfor som en selvfølge, når nu de kan gøre en forskel. Derudover har de også selv haft hjertestop helt tæt på livet. Lars' hjerte ophørte med at slå hele fire gange på en februardag for to år siden, og den oplevelse har gjort det højaktuelt for ham og konen Tina at hjælpe andre i samme situation.

For man kan ikke tage hjertet for givet. Christian Eriksens hjertestop på grønsværen for rullende kameraer rykkede hjertestop ind i den kollektive danske bevidsthed. Dengang var paramedicinerne heldigvis tæt på, men det er desværre ikke et selvfølge, skulle et hjertestop ske i lokalområdet.

Derfor kigger vi i dette nyhedsbrev nærmere på, hvor hjertestarterne i Vejlby-Risskov hænger, hvornår de er tilgængelige, og hvordan de bruges. Det er nemt - hvilket selvfølgelig er let for mig at skrive. Jeg har ikke stået i en stressfyldt situation, der kan betyde forskellen på liv og død, men tommelfingerreglen er, at det er bedre at gøre noget end slet intet.

Og så et emneskifte. Da jeg sidst tog pulsen på det lokale boligmarked kort efter krigens udbrud i Ukraine, gik boligerne i Vejlby-Risskov stadig som varmt brød. Men på min barndomsvej har jeg for nyligt bemærket, hvordan salgsskiltet gennem længere tid har stået solidt plantet foran to parcelhuse.

Det kalder på et snarligt temperaturtjek, men i første omgang nøjes vi med at kigge nærmere på de henholdsvis fem dyreste og fem billigste boligsalg, som er fundet sted i Vejlby-Risskov i år. Summa summarum, så sælger strandvejsvillaerne i hvert fald stadigvæk.

Tak for denne gang. Slå på tråden eller send mig et elektronisk brev på enten 2090 6277 eller krkie@risskovliv.dk, hvis du har en historie, som dit hjerte banker for at få skrevet.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Lars og Tina Risager er endnu ikke blevet kaldt i aktion som hjerteløbere, men ægteparret står klar til at hjælpe andre efter selv at have haft hjertestop helt tæt på. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye, JFM

Lars' hjerte sagde "stop" fire gange: Nu er han og konen Tina klar til at rykke ud som hjerteløbere i Risskov

Lars Risager sørger altid for, at hjertestarteren på hans arbejdsplads får skiftet stødpuderne i tide, og at kollegerne ved, hvordan de bruger den.

For to år siden blev han nemlig ramt af et hjertestop, mens han befandt sig på arbejdspladsen i et øde industrikvarter i Lystrup udenfor arbejdstiden. Det blev det første af i alt fire.

Han lever heldigvis i bedste velgående i dag, og sammen med konen Tina har han i en årrække været tilmeldt Hjerteløber-ordningen. Hidtil har der ikke været behov for at smide alt, hvad de har i hænderne for at sætte i sprint, men ægteparret er klar til at gøre deres for at hjælpe, hvis et hjertestop forekommer i lokalområdet.

- Det er dejligt, der er mere fokus på hjertestop nu. Tidligere var chancen for at overleve et hjertestop udenfor hospitalet lille, men den er blevet betydeligt større, og det er ikke en umulig opgave at hjælpe
med at gøre en forskel, siger Lars Risager.

Lars Risager fra Risskov overlevede fire hjertestop på kort tid, men sammen med ægtefællen Tina står han i dag på spring for at rykke ud som hjerteløber og hjælpe andre i samme situation.

Lars Risager vågner, men har ikke rigtigt fornemmet, at han har været væk.

Sønnen Benjamin har ringet til alarmcentralen, men selvom hans store dreng kigger bekymret på ham, hører Lars sig selv sige "falsk alarm" til alarmoperatøren i den anden ende af røret.

Det er weekend, og far og søn befinder sig på Lars' arbejdsplads i Lystrup, Loxam, i et mennesketomt industrikvarter. Lars har lige haft et hjertestop, men hans hjerte er selv sat i gang igen, og han er atter ved bevidsthed.

Men så bliver Lars svimmel på ny. Han forsvinder igen. Langt væk.

"Go-dong, go-dong, go-dong," og så dør hans hjerteslag hen. Lars er blevet ramt af sit andet hjertestop inden for kort tid. I ambulancen hyler hjertemonitoren også, fordi hjerterytmen flader helt ud. På operationsbordet stopper hans hjerte igen dets banken.

Det skete den 7. februar 2020, men Lars Risager er her endnu til trods for fire hjertestop på en dag - og så er han endda i tiptop stand. Efter at have bevæget sig frem og tilbage i grænselandet mellem liv og død fik han indopereret en pacemaker, og i dag er han hjerteløber sammen med konen Tina.

Ordningen havde ægteparret faktisk allerede meldt sig til året forinden efter at have taget et førstehjælpskursus sammen, men at have fået et hjertestop så tæt på livet bekræftede dem kun i, at det var den rigtige beslutning.

- Det er klart, at det er blevet noget mere højaktuelt at være hjerteløber efter selv at have haft hjertestop. Vi har faktisk en hjertestarter stående på arbejdet, og for mig er det blevet en selvfølge, at stødpuderne bliver skiftet årligt, fortæller Lars Risager.

- I den forbindelse plejer jeg at samle mine kolleger, for når stødpuderne nu alligevel ikke skal bruges længere, kan vi ligeså godt forsøge at simulere et hjertestop, så alle ved, hvad man skal og ikke skal gøre. Men dybest set kan du ikke gøre noget forkert.

For at hjælpe andre - og selv få hjælp

"Er du blevet udødelig?" spørger Lars' nevø og niece i dag, nu hvor hans pacemaker sørger for at holde hjertet i gang. Nej, han er ganske dødelig, men han føler sig også ovenpå igen. Som han selv siger, er han måske bare en kold skid - eller "lidt kålhøgen," som Tina kalder det.

Men under sidste sommers fodboldfest skete der noget på grønsværen, der satte tingene i perspektiv for Lars Risager.

- Da Christian Eriksen faldt om med hjertestop på fodboldbanen, fortalte tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, at den, der oplevede hjertestoppet mindst, var Eriksen selv. Der gik det nok op for mig, at jeg havde glemt at tage højde for, hvordan min familie havde oplevet det. De så stregen. De så, at mit hjerte ikke slog, siger Lars Risager.

Særligt for sønnen, der overværede hjertestoppene, har det været en voldsom oplevelse af afmagt, som stadig sætter spor den dag i dag. Omvendt understreger det vigtigheden af at være hjerteløber for Tina Risager.

- Det er lidt en selvfølge for mig at være hjerteløber, hvis man føler, man kan være i det eller hjælpe andre i det. Hvem ved, måske får vi selv brug for hjælp igen en dag?, lyder det retorisk fra hende.

Det er ikke for at lyde formanende.

- Man er jo ikke forpligtet mere, end hvad man kan, men Lars og jeg er sunde og raske og har selv stået i en situation, hvor vi havde brug for hjælp. Derfor har vi godt kunnet give hinanden et håndslag på, at vi træder til, hvis det bliver nødvendigt. Vi er ikke eksperter i hjertelungeredning, men det er bedre at gøre noget end slet intet, siger Tina Risager.

Klar til at rykke ud

Heldigvis har hverken hun eller Lars Risager til dato måttet smide alt, hvad de havde i hænderne, for at sætte i spurt efter et hjertestop i nærheden af deres hjem på Nellikevej i Risskov. Hjerteløber-appen har ikke hylet endnu, men de føler sig klar til den dag, hvor det måtte ske.

Rollefordelingen er på plads.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi ville rykke ud uden at nøle. Jeg kan ikke love, at vi ikke ville fejle, men jeg ville nok blive ved den ramte person for at give hjertelungeredning, mens Lars ville løbe efter den nærmeste hjertestarter, siger Tina Risager.

Dem er der adskillige af i nærheden, og Trygfondens opgørelser viser en støt stigning i antallet af både hjertestartere og hjerteløbere. Den udvikling glæder Lars Risager.

- Det er dejligt, at der er mere fokus på hjertestop nu. Tidligere var chancen for at overleve et hjertestop uden for hospitalet lille, men den er blevet betydeligt større, og det er ikke en umulig opgave at hjælpe med at gøre en forskel, siger han og tilføjer:

- Du kan nærmest ikke gøre noget forkert, og har du ikke kræfter til at give hjertemassage, er det lige før du kan stå og jokke med en hæl på brystkassen. Al hjælp er bedre end slet ingen, og selve hjertestarterne fortæller dig alt om, hvad du skal gøre.


Der er en god spredning på hjertestarterne i Vejlby-Risskov, selvom der er enkelte områder, hvor man med fordel kunne få eller huske at registrere en. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Se kortet: Her hænger hjertestarterne i Vejlby-Risskov - og sådan virker de

Ved du, hvor den nærmeste hjertestarter hænger?

I alt er 89 hjertestartere blevet registreret i postnummer 8240, og det kan betyde forskellen på liv og død at vide, hvor de er placeret.

- Det betyder rigtig meget, at der er en hjertestarter tæt på. Vi ved, at overlevelseschancen falder med ti procent for hvert minut, der går, uden at man gør noget. Der skal altså ikke gå særligt længe, før sandsynligheden for at komme ordentligt ud på den anden side af et hjertestop bliver meget, meget lille, siger Mads Christian Gregers, der er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen.

Chancen for at overleve et hjertestop udenfor hospitalet øges markant, hvis den ramte modtager både hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter.

Forhåbentligt får du aldrig brug for en, men her får du i hvert fald overblikket over, hvor de nærmeste hjertestartere kan findes.

Hjertestartere kan være med til at redde liv, men hvor er områdets knap 90 hjertestartere placeret, og hvordan fungerer de? - Du får overblikket her.

Som et lyn fra en klar himmel kan det ske for dig selv, dine nærmeste eller personen foran dig i køen i Veri Centret.

Hver dag rammes 13 danskere af hjertestop, og hvis der først opstår en akut situation, kan det betyde forskellen på liv og død at vide, hvor den nærmeste hjertestarter i Vejlby-Risskov befinder sig.

Ifølge en rapport fra Dansk Hjertestopregister overlever en ud af syv et hjertestop med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, mens en ud af tre overlever med hjertelungeredning kombineret med stød fra en hjertestarter.

- Det at give hjertelungeredning er med til at købe vigtig tid, og det er utrolig vigtigt, at man gør det. Men det ekstra lag med at bruge hjertestarteren er uden tvivl med til at redde endnu flere liv, siger Mads Christian Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen.

Hvor er den nærmeste hjertestarter?

Desværre er det ikke til at forudsige, hvem, hvor eller hvornår nogen bliver ramt af et hjertestop. Jo længere der er til den nærmeste defibrillator, desto mere drastigt falder sandsynligheden for at modtage det potentielt livsafgørende stød.

- Det betyder rigtig meget, at der er en hjertestarter tæt på. Vi ved, at overlevelseschancen falder med ti procent for hvert minut, der går, uden at man gør noget. Der skal altså ikke gå særligt længe, før sandsynligheden for at komme ordentligt ud på den anden side af et hjertestop bliver meget, meget lille, siger Mads Christian Gregers.

Men fra hvor du befinder dig lige nu, ved du så, hvor den nærmeste hjertestarter hænger?

Som kortet her viser, er der omkring 90 hjertestartere i Vejlby-Risskov, som er blevet registreret hos Trygfonden.

De hænger ved alt fra Ellevangskolen til Fortegårdens Plejecenter, Bellevue Strand og Børglum Kollegiet. Spredningen i deres placering er ganske god, selvom der eksempelvis ikke er registreret nogen hjertestarter i nærheden af Nordlandsvej i Vejlby.

Hjertestop sker døgnet rundt

Det er heller ikke alle de registrerede hjertestartere, der står klar til brug døgnet rundt.

Selvfølgelig er det bedre at have en, der står klar til brug bare nogle af døgnets timer, end slet ingen, men ved 34 af områdets hjertestartere er det kun muligt at få adgang til dem i åbningstiden for butikkerne, skolerne eller lignende, hvor de er placeret.

Så har man en hjertestarter eller overvejer at opsætte en, er det værd at overveje, om den kan hænges udendørs.

- Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, er der færre, der kan få gavn af dem, siger han og pointerer, at cirka 60 procent af alle hjertestop i Danmark forekommer mellem klokken 16 og 08 næste morgen.

- Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid, siger Mads Christian Gregers.

Vil du have en hjertestarter i nærheden?

  • Alle kan købe en hjertestarter og hænge den op.
  • Din hjertestarter skal placeres i et varmeskab, der beskytter den mod vind og vejr og sikrer, at den kan redde liv hele året.
  • Der findes mange hjertestartere på markedet og derfor også mange forskellige varmeskabe.
  • Spørg forhandleren af din hjertestarter om en anbefaling.
  • Det er vigtigt, at hjertestarteren ikke låses inde i varmeskabet med en kode, da det kan forsinke og koste livsvigtig tid.
  • Køber man en hjertestarter, er det vigtigt at registrere den.
  • Registrerer man den ikke, fremgår hjertestarteren ikke af Trygfondens officielle oversigt, og derfor kan de heller ikke sende hjerteløbere ud efter dem.
  • Det er den person, som er ansvarlig for hjertestarteren, der skal registrere den. Det kan gøres på Trygfondens hjemmeside.
Kilde: Trygfonden

Hellere gøre noget end slet intet

Men én ting er at kende placeringen på den nærmeste hjertestarter og nå frem til den hurtigt. Noget andet er at bruge den og holde hovedet koldt i en situation, hvor manges stressniveau helt naturligt er ved at sprænge skalaen.

Men uanset om det er et, to eller tredive år siden, at man sidst tog et førstehjælpskursus, så skal man ifølge Mads Christian Gregers ikke lade sig skræmme. Det går kun mere galt, hvis ikke man handler.

- I virkeligheden kræver det bare, at man tør, og man går i gang, selvom man måske har et førstehjælpskursus, der er fem år gammelt, eller man aldrig har haft det. Man hører en masse historier om, at folk brækker et brystben eller ribben, men det er altså farligere for den ramte ikke at få hjertemassage, siger han.

Desuden er hjertestarterne heldigvis så intuitive og smarte, at de i høj grad guider brugeren til, hvad man skal gøre.

- Man tager hjertestarteren ud af skabet, åbner den og tager stød-pads ud. Det er selvklæbende elektroder, som man placerer på personen, samtidig med at man tænder for hjertestarteren. Typisk er der en startknap, men nogle modeller starter helt af sig selv.

Nem at bruge

- Når hjertestarteren er startet, guider den med dansk tale til, hvad man skal gøre, og hvor man skal placere elektroderne. Den ene klistrer man på ved brystet ved det højre kraveben, og den anden ud for brystvorten på venstre side, siger han.

Hvis man i kampens hede bytter om på elektroderne, betyder det ikke noget. Hjertestarteren sender strøm begge veje, så man kan ikke gøre det forkert, tilføjer Mads Christian Gregers

- Hvis hjertestarteren anbefaler, at man skal afgive et stød, gør den opmærksom på det. Så man kan ikke komme til at give nogen et stød, som ikke skulle have haft det, siger Mads Christian Gregers.

Og man behøver ikke at nynne "Stayin' Alive" med Bee Gees i hovedet for at holde den rigtige frekvens, når der gives hjertemassage. Hjertestarteren kan også hjælpe med hjertelungeredning og slå takten an for netop hjertemassagen.

Værd at vide er det også, at TrygFonden har udviklet en hjertestarter-app, så man altid nemt og hurtigt kan finde den nærmeste hjertestarter, lige meget hvor man er.

Førstehjælp trin for trin

  • Trin 1: Sørg for at der ikke er fare for din og den tilskadekomnes sikkerhed. Undersøg for bevidsthed ved at tale højt eller råbe til personen og tage fat i personens skuldre.
  • Trin 2: Tjek for vejrtrækningen, så tungen ikke falder tilbage og lukker for luftvejene. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft hagen op.
  • Trin 3: Ring 112. Hvis der er andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe.
  • Trin 4: Hent hjertestarteren selv, hvis du kan se den, hvis ikke du kan se den, må du bede en anden om at hente den eller vente på en hjerteløber. Hvis I er to, skal du fortsætte hjertelungeredningen, mens den anden sætter elektroderne på og sætter hjertestarteren i gang.
  • Trin 5: Den tilskadekomne skal ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag, når du giver hjertelungeredning. Tryk 30 gange på brystkassen med hænderne ovenpå hinanden og strakte arme. Giv derefter to indblæsninger i den tilskadekomnes mund, mens du holder personens næse lukket. Fortsæt uden pauser, indtil professionel hjælp overtager.
Kilde: Trygfonden
(Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

De fem dyreste bolighandler i Vejlby-Risskov: Aarhus-rekord og lutter tocifrede millionbeløb

I de landsdækkende avisspalter er der blevet skrevet mangt og meget om mindre aktivitet og prisfald på boligmarkedet, men for nyligt blev Aarhus' til dato dyreste bolig solgt på Ryvangs Allé i Risskov.

43,3 millioner kroner kostede kæmpe-villaen i første parket fra stranden, og det er bestemt ikke det eneste store huskøb, som er fundet sted siden årsskiftet.

De fem dyreste handler i postnummer 8240 Risskov har faktisk alle skiftet ejere for et tocifret millionbeløb.

Da en gigantisk villa på Ryvangs Allé i juni skiftede ejermand, var det århusiansk rekord. I det hele taget har der været godt gang i bolighandlerne i postnummer 8240 i løbet af året, og de fem dyreste handler indtil videre i år har faktisk været tocifrede millionbeløb hver og en.

Hvor dyrt er det at købe sig en villa lige ud til vandet i Vejlby Fed? Ja, her kan du i hvert fald et lille overblik over de fem dyreste bolighandler indtil videre i året 2022. Boligmarkedet i postnummer 8240 er i hvert fald ikke gået i stå, og i juni blev der sågar sat en århusiansk rekord netop på en af stikvejene ned til stranden.

5. Humlevej 17, 10.000.000 kroner

Humlevej 17. Foto: Kortforsyningen.

Ti er sådan et dejligt rundt tal, og det første hus på listen over de dyreste handler i Vejlby og Risskov hidtil i 2022, lander på lige netop ti.

For da købsaftalen om Humlevej 17 blev indgået i slutningen af februar, landede købsprisen på lige præcis 10 millioner danske kroner, hverken mere eller mindre.

I midten af juni blev ejerskiftet så gennemført, og den heldige køber har for de 10 millioner kroner fået 255 kvadratmeter bolig, og det betyder faktisk at den vægtede kvadratmeterpris er lidt over gennemsnittet for Risskov.

Huset blev oprindeligt opført i 1968, men omgik i 2011 en ombygning, og i alt byder ejendommen på syv værelser og tre badeværelser, mens hele tagetagen er udnyttet til beboelse.

4. Sandagervej 16, 10.900.000 kroner

Sandagervej 16. Foto: Kortforsyningen.

Hvor mange kvadratmeter har man lige brug for? Det kommer sikkert an på så meget, men hvis man ikke kan få nok, kunne Sandagervej 16 have været en god mulighed, for plads er der nok af på denne adresse. 

Intet mindre end 367 kvadratmeter lyder ejendommens boligareal på, heraf 167 kvadratmeter på tagetagen, alle udnyttet til beboelse. Villaen blev opført i 1970 og gennemgik en større ombygning tyve år senere, i 1990.

Hvad skal sådanne 367 kvadratmeter midt i Risskov på en stikvej til stranden så koste? 10,9 millioner danske kroner. Simpelthen. Det var i hvert fald sådan prisen blev, da sælger og køber i midten af marts i år blev enige om en overtagelse, der blev gennemført blot en måned senere.

Og med de mange, mange kvadratmeter var den vægtede kvadratmeterpris for handlen af Sandagervej 16 faktisk en del under gennemsnittet i postnummer 8240.

3. Strandborgvej 40, 11.750.000 kroner

Strandborgvej 40. Foto: Kortforsyningen.

Tålmodighed er en dyd, siges det. For sælgerne af Strandborgvej 40 har det i hvert fald givet pote at være tålmodige, for i juni 2000 købte de Strandborgvej 40 for 2,65 millioner kroner, og i marts 2022 kunne de så indgå en aftale om at sælge ejendommen for 11,75 millioner kroner.

Boligen fra 1977 består af et boligareal på 140 kvadratmeter beliggende på en grund på i alt 559 kvadratmeter.

Det betyder faktisk, at boligen på Strandborgvej 40 er solgt langt, langt over den gennemsnitlige kvadratmeterpris i 8240. Faktisk 125 procent højere, for den gennemsnitlige pris i Risskov er således på 36.794 kroner, mens prisen for ejendommen på Strandborgvej 40 løb op i hele 82.746 kroner i vægtet kvadratmeterpris.

Til gengæld har køber fået sig en villa ganske, ganske tæt på stranden.

2. Lyngmarksvej 10, 24.000.000 kroner

Lyngmarksvej 10. Foto: Kortforsyningen.

Hvis man så synes, at kvadratmeterprisen på Strandborgvej 40 var lige til den dyre side, så skal man følge ekstra godt med her.

For på Lyngmarksvej, der løber parallelt med stranden mellem Strandmarksvej og Solmarksvej, blev nummer 10 i starten af februar solgt for svimlende 24 millioner kroner.

Og med et boligareal på 234 kvadratmeter løber den vægtede kvadratmeterpris altså op i over 100.000 danske kroner, 187 procent over gennemsnittet i Vejlby-Risskov.

Beliggende på en grund på i alt 1.000 kvadratmeter og opført i 1933, byder huset på sammenlagt syv værelser med to toiletter dertil, mens det i 1983 var gennem en ombygning.

Da huset blev handlet i februar, var det faktisk det femtedyreste, der var handlet i hele Aarhus Kommune i de forudgående 12 måneder, og i år er det altså det næstdyreste, der er handlet i postnummer 8240.

1. Ryvangs Allé 32, 43.300.000 kroner

Ryvangs Allé 32. Foto: Kortforsyningen.

Sandagervej 16 er med sine 367 kvadratmeter en stor bolig. Ryvangs Allé 32 er større. En del større, faktisk. For boligen, der blev handlet i midten af juni med overtagelse fra 1. juli, byder på næsten 600 kvadratmeter bolig, 594 kvadratmeter for at være helt præcis.

Oveni kommer en kælder på næsten samme areal, nemlig på 527 kvadratmeter. Der er altså rigeligt med plads på Ryvangs Allé 32, der har registreret otte værelser og seks badeværelser i de offentlige registre.

Med boligarealet og kælderen tilsammen, der begge indgår i udregningen af den vægtede kvadratmeterpris, kommer netop den vægtede kvadratmeterpris faktisk ind langt under gennemsnittet, for her er der blot blevet betalt 15.505 kroner per kvadratmeter, under halvdelen af gennemsnittet i postnummeret.

Men uanset at kvadratmeterprisen altså er noget under gennemsnittet for 8240, er der altså tale om en historisk dyr villa, for med sine 43,3 millioner kroner er der faktisk tale om den dyreste villa i Aarhus. Nogensinde.

Dronefoto. Vejlby Risskov. Skejbyen. Vejlby Kirke. Risskov Gymnasium. Vejlby Skole grunden. Kantorparken. Foto: Jens Thaysen

De fem billigste bolighandler i Vejlby-Risskov: Få skoven som nabo - det er faktisk ikke ret dyrt

Hvis man er indstillet på at bo relativt småt i en lejlighed, så behøver det ikke koste en herregård at købe bolig i Vejlby-Risskov.

Kun 793.000 kroner har skiftet ejermand i forbindelse med områdets hidtil billigste boligsalg i år, men til prisen får du også kun 25 kvadratmeter og en hel del vejstøj - men bor til gengæld både tæt på skov, indkøb og Gammel Vejlby.

Måske går du og tænker over, hvor i Vejlby-Risskov det er billigst at købe ejendom. Her får du så svaret, for vi har samlet de fem billigste bolighandler indtil videre i år, og de ligger faktisk alle sammen det nogenlunde samme sted.

Vejlby-Risskov er nok mest af alt kendt som et område, hvor det er temmelig dyrt at komme i besiddelse af ejendom. Sådan er det måske også i dele af postnummeret, men det kan absolut også lade sig gøre at erhverve sig en bolig til mere overkommelige priser.

Herunder har RisskovLIV samlet de fem billigste bolighandler, der har været indtil videre i året 2022.

5. Kantorvænget 1, 1.350.000 kroner

Kantorvænget 1. Foto: Kortforsyningen.

Hvor er det så billigst at erhverve sig en bolig i postnummer 8240? Vi kan i hvert fald starte på Kantorvænget, for i nummer 1 blev der i maj handlet en toværelses lejlighed på anden sal for 1,35 millioner kroner.

For den pris får man 50 kvadratmeter boligareal, der altså byder på to værelser og et enkelt toilet.

De 11 ejendomme i Kantorvænget er alle tegnet af arkitektfirmaet Friis og Moltke, og nummer 1 blev opført i 1981.

Som nabo får man ovenikøbet Mollerup Skove, som Kantorvænget ligger klos op og ned ad.

4. Skejbygårdsvej 38, 1.270.000 kroner

Skejbygårdsvej 38. Foto: Kortforsyningen.

Vi skal ikke langt fra Kantorvænget for at finde den fjerdebilligste bolighandel i 8240 i løbet af i år. Faktisk skal vi bare lige skråt over Skejbyvej, over til Skejbygårdsvej direkte overfor Mollerup Skov.

Her blev en lejlighed på anden sal i Skejbygårdsvej 38 nemlig handlet til 1,27 millioner kroner i maj 2022.

Der er tale om en lejlighed med et enkelt værelse og - naturligvis, heldigvis - et badeværelse.

Sælger havde selv erhvervet sig den 42 kvadratmeter store lejlighed tilbage i januar 2017 til en pris på 1,15 millioner kroner, så modsat andre steder i postnummeret blev der altså ikke tjent voldsomt mange penge på at sælge ejendommen efter fem års ejerskab.

3. Kantorvænget 8, 1.200.000 kroner

Kantorvænget 8. Foto: Kortforsyningen.

Der er noget, der kunne tyde på, at man bare skal kigge mod Kantorvænget, hvis man vil have fingrene i en billig ejendom i Vejlby-Risskov.

For mens en toværelses-lejlighed i Kantorvænget 1 indtog plads nummer fem, finder vi på tredjepladsen over de billigste bolighandler endnu en lejlighed på Kantorvænget.

Her er der dog tale om en etværelses på 42 kvadratmeter, som i februar i år blev handlet for 1,2 millioner kroner.

Sælger havde i august 2018 selv købt lejligheden for 1,075 millioner kroner.

2. Kantorparken 73, 850.000 kroner

Kantorparken 73. Foto: Kortforsyningen.

Og vi bliver simpelthen bare i området omkring Mollerup Skov. Denne gang rykker vi dog lidt tættere på Vejlby Centervej, for i Kantorparken 73 blev der i en stueetageslejlighed foretaget en familieoverdragelse.

Lejligheden, der er med to værelse og et toilet, byder på i alt 62 kvadratmeters boligareal. Den blev handlet for 850.000 kroner, noget billigere end købsprisen tilbage i 2011, der dengang lød på 1,08 millioner kroner.

Men netop med en familieoverdragelse er der altså mulighed for at sælge på særlige vilkår.

1. Kantorparken 8, 793.000 kroner

Kantorparken 8. Foto: Kortforsyningen.

Rosinen i pølseenden. Den billigste bolighandel i postnummeret i år. Indtil videre i hvert fald.

At kalde ejendommen her for en rosin, er måske ikke helt udenfor skiven, for der er altså tale om en temmelig lille ejendom. 25 kvadratmeter, delt i et værelse og et toilet. Igen er vi i Kantorparken, denne gang i nummer 8, der altså ligger helt ud mod Vejlby Centervej.

På anden sal findes lejligheden her, der i 2012 blev handlet for 540.000 kroner, og i maj 2022 endte salgsprisen altså på 793.000 kroner, den billigste bolighandel i 8240 hidtil i år.

Det skal du også vide: Risskov får sin første Michelin-restaurant

Her får du også lige et kort nyhedsoverblik over, hvad der ellers rører sig i Vejlby-Risskov i denne uge.

Restaurant Gastromé flytter til Risskov

Risskov får sin første Michelin-restaurant, når Køkkenchef William Jørgensen og restaurantchef Søren Jakobsen genåbner Restaurant Gastromé i ejendommen, der senest har huset Villa Dining. Foto: Pressefoto:

Der er godt nyt til alle madelskere i Vejlby-Risskov, for en af Aarhus' absolut bedste restauranter flytter til bydelen.

Den 1. oktober åbner Michelin-restauranten Gastromé nemlig i den store hvide villa langs Grenåvej, der tidligere har huset spisestederne Malling&Schmidt og senest Villa Dining.

Undertegnede kan selv skrive under på, at "småt, men virkeligt godt" dækker oplevelsen, man får i Gastromés nuværende rammer, men ifølge ejerne er behovet for mere plads og de kulinariske ambitionerne vokset fra de nuværende lokaler i Rosensgade i Midtbyen.

- Vi har efter lang tids søgen fundet det perfekte sted til at folde vores vinger helt ud. Vi har opnået, det vi kan, i vores nuværende køkken, derfor er valget faldet på den store smukke villa, hvor der bliver plads til flere gæster, selskaber, eksklusive bryllupper og mulighed for at kunne arbejde på langt bedre betingelser end vores nuværende lille køkken i Rosensgade, siger medejer og køkkenchef hos Gastromé, William Jørgensen, der suppleres af sin partner og restaurantchef Søren Jakobsen.

- Gastromé starter en ny rejse op, hvor vi kan tillade os at drømme endnu større, og det her bliver en betydelig udvidelse af vores livsværk. Her kan Gastromé udvikle sit fulde potentiale, både i forhold til at kunne huse større selskaber i den eksklusive ende og i øvrigt videreudvikle de gastronomiske ambitioner, vi har med restauranten.

Gastromé åbnede i 2014 og fik hurtigt naglet sig fast på det gastronomiske landkort. Allerede året efter blev restauranten præmieret med sin første Michelin-stjerne, og den prestigefyldte anerkendelse er sidenhen blevet genvundet hvert år.

Kun fantasien sætter grænserne: Festugen er klar til at støtte din fede fest eller sammenkomst

Hvis du går og drømmer om at holde en fest i Vejlby-Risskov, men savner noget musik, underholdning eller måske en madoplevelse, så kan Aarhus Festuge måske hjælper dig med at realisere den. Foto: Morten Dueholm, JFM

Hvem elsker ikke en god fest?

Sådan en af slagsen finder sted i en hel uge under Aarhus Festuge, men festlighederne behøver ikke kun løbe af stablen inde i Midtbyen.

KomSammen er et nyt initiativ, hvori Aarhus Festuge forsøger at brede festivitas ud over hele byen, og i den forbindelse er organisationen bag festugen klar til at støtte dit arrangement eller kom-sammen. Det er (næsten) kun fantasien, der sætter grænserne.

- Det er klart, at vi ikke kan udskrive en blankocheck. Vi har et budget, men har du ideen til en fest eller en et arrangement, der mangler noget musik eller måske en kok, så finder vi ud af det. Det kan også sagtens være, hvis dit kollektiv vil arrangere noget fælles, eller hvis du bare gerne vil invitere nogle venner over til et godt glas vin, fortæller Lau Lehrmann fra Aarhus Festuge.

I øjeblikket er der ingen foreninger eller borgere fra Vejlby-Risskov, som har anmodet om støtte, men det kan nås endnu - og der er frit slag. Via KomSammen-initiativet har Viby Haveforening i forbindelse med sit 80-års jubilæum  sikret sig en bæredygtig kok, der skal komme og lave mad med foreningens grøntsager, og i Vilhelmsborg bliver der holdt hundeforhindringsløb for omkring 5-600 af menneskets bedste venner.

- Der sørger vi for, at hundenes ejere kan fejre arrangementet bagefter. Derfor tilbyder vi fustager og et ølanlæg, og vi er også ved at skaffe hundemadrasser og is til hundene. Det kan altså være alt muligt, som vi kan hjælpe med at støtte, siger Lau Lehrmann.

Det kan også være en vejfest, en fødselsdag, alt muligt. Den eneste hage er, der er værd at bemærke, er, at dit arrangement skal finde sted lørdag den 3. september. 

- Vi vil gerne skabe en dag, hvor vi fejrer fællesskaberne - en Aarhus-dag. Det er en måde at trække festugen endnu mere ned til jorden og gøre den inkluderende, men ellers indebærer det ikke andet end, at man er sammen om noget, siger Lau Lehrmann.

Har du en begivenhed, du gerne vil modtage støtte til? - så skal du kontakte komsammen@aarhusfestuge.dk med en kort forklaring på, hvad du gerne vil afholde, og hvordan Aarhus Festuge kan hjælpe dig -  med mad, musik, underholdning eller noget helt fjerde.

Deadlinen for ansøgninger er egentlig allerede denne mandag, den 15. august, men ifølge Lau Lehrmann er det ikke jordens undergang, hvis du overskrider deadlinen med en dag eller to.

Pensionister skal sikre skolebørn en sikker vej til skole

Er du morgenmenneske og har lyst til at gøre dagens gode gerning, så søger Grundejerforeningen og Strandskolen i øjeblikket voksne eller ældre til at hjælpe skolebørn over Nordre Strandvej. Foto: Grundejerforeningen Vejlby Fed

Det er desværre ikke barnemad at krydse Nordre Strandvej om morgenen som barn på vej til skole, for udsynsforholdene kan være dårlige, trafikken travl, og fodgængerfelterne er nedlagt og i stedet erstattet med krydsningsheller.

Så savner du et godt formål at stå op til om morgenen, så søger Grundejerforeningen Vejlby Fed i samarbejde med Strandskolen lige nu voksne til at hjælpe skolebørnene over vejen i tidsrummet 07.40 til 08.00.

- Vi har en ide om, at pensionister eller andre voksne med overskud og tiden til det kan slå et slag for, at børnene kommer trygt i skole, sige formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed, Bent Hjorth.

- Det kan være svært og utrygt for børnene at komme over Nordre Strandvej, og det har måske den selvforstærkende effekt, at forældre vælger at køre deres børn i skole. Derfor ville det være dejligt, hvis folk vil hjælpe med at få dem over vejen, og så kan man i hvert fald også sige, at man har gjort dagens gode gerning. 

Skoleleder Morten Holck håber, at der vil være frivillige, der melder sig, for han ser flere perspektiver i samarbejdet med Grundejerforeningen Vejlby Fed.

- Det ville jo være dejligt med en større forbindelse mellem unge og ældre, og jeg kan sagtens, hvordan vi kunne samarbejde på flere andre fronter og få lokalsamfundet til at spille sammen. Generationerne mødes, og jeg kunne sagtens se, hvordan man også kunne inddrage borgere i eksempelvis skolens skraldeindsamling, siger Morten Holck.

Skulle du have lyst til at hjælpe, kan du melde dig frivilligt via Strandskolens kontor på telefonnummer 8713 8800.