Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

(Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Justitsministeren og alle de andre kendte ansigter fra Risskov

Du kan kalde dem kendisser, celebrities, men de er meget mere end bare kendte ansigter, for du kender dem fra tv, hører deres musik i radioen, har deres bøger stående i bogreolen, og deres beslutninger påvirker din såvel som min hverdag - og så er de fra Vejlby-Risskov.

Jeg studsede tilfældigvis over et fremragende portræt af justitsminister Mattias Tesfaye, hvori han blandt andet beretter om sin opvækst i gårdene ved det almene boligbyggeri Vejlby Vænge nær mit eget barndomshjem.

Han er kun 10 år ældre end mig, så bette jeg er formentlig stødt på ham gennem min opvækst, men jeg anede ikke, at indehaveren af et af Danmarks mest magtfulde stillinger havde haft sin barndommens gade i Vejlby.

Det fangede min nysgerrighed; Hvilke andre mere eller mindre betydningsfulde mennesker stammer fra eller bor i Vejlby-Risskov? -  En hel del. Derfor er dagens oversigt heller ikke fuldkommen, men jeg synes selv, den var spændende at bikse sammen. Forhåbentligt finder du den ikke for sensationspræget, men det er sidste skud fra sommerproduktionen, agurketiden er snart ovre, og der er lys for enden af tunnellen.

Det er Mikael Jacob Kjærgaard med til at skabe. Han er nemlig indehaver af Risskov Teknik & Solar, og modsat opportunisterne, der øjner en god forretningsmulighed og springer på solcelle-bølgen nu, har hans passion for branchen holdt ham ladet til at drive sit enmandsfirma i knap et årti.

Mange lignende virksomheder har trukket stikket i mellemtiden, men sidste år oplevede Mikael for første gang at optræde på Børsens Gazelleliste, og det slår stadig gnister. Mikael Jacob Kjærgaard har aldrig haft travlere.

Det har Alexander Frost også - blandt andet med at skrubbe lokum. Han driver nemlig en lille Bed & Breakfast langs Nordre Strandvej i Risskov, og den store udskiftning og mange besøgende gæster betyder, at toiletbørsten hyppigt er i brug for at skabe skinnende sanitære forhold for sine logerende.

Det er den sure del af hvervet som vært, som Alexander og familien ellers sætter pris på. Det er nemlig en god blanding af danske og udenlandske turister, der strømmer til for at få sig en anderledes oplevelse i de rolige omgivelser, Risskov har at byde på.

Nå ja, og så er det faktisk en fremragende forretning, som Alexander gerne ville udvide, hvis ellers naboerne gav ham lov.

Det her var mit sidste sommernyhedsbrev. Med andre ord er jeg tilbage som en anden Terminator-robot og klar til at klø på.

Men hvad skal jeg kaste mig over? - Skriv eller ring til mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277, hvis du har en historie, der trænger til at blive fortalt.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Foto: Ritzau/Scanpix

Kendte ansigter: Her er 10 berømtheder fra eller bosat i Risskov

Du kender dem fra Christiansborg, fra tv, bogreolen, cd-afspilleren eller stående på talerstolen til coronapressemøder – og måske er du også stødt på dem lokalt.

I underholdningens og agurketidens navn er her 10 mere eller mindre kendte mennesker, der enten bor eller har boet i Vejlby-Risskov.

Kender du til alle "berømthedernes" lokale tilhørsforhold? Undertegnede gjorde ikke, og det var egentlig udgangspunktet for denne oversigt.

Du kender dem fra Christiansborg, fra tv, bogreolen, cd-afspilleren eller stående på talerstolen til coronapressemøder. Måske er du også stødt på dem lokalt. Her er 10 mere eller mindre kendte mennesker, der enten bor eller har boet i Vejlby-Risskov.

"Kendte mennesker fra Vejlby" eller noget i den retning skrev jeg engang i min søgemaskine, og op dukkede en artikel om justitsminister Mattias Tesfaye. Jeg, en gammel Vejlby-dreng, anede ikke, at en af Danmarks mest magtfulde personer var vokset op i et almennyttigt boligbyggeri et par fodboldbaner fra mit barndomshjem.

Det æggede min interesse og fik mig til at lave yderligere celebre søgninger. Var der andre, der kunne overraske mig – og måske også kom bag på dig?

Det er blevet til denne listeartikel. Den er ikke fuldkommen, for der er med garanti flere forfattere, direktører, musikere, sportsfolk, tidligere ministre (hej Arne Rolighed) og andre former for kendisser bosat i Vejlby-Risskov, som ikke optræder på listen.

Undskyld, Peter Falktoft.

Jacob Haugaard – komiker

Simon TJ og Jacob Haugaard er konferencierer på Grøn og sender her Alphabeat på scenen ved Grøn Koncert i Odense. Foto: Michael Bager

Godt nok blev 70-årige Jacob Haugaard født på Færøerne af alle steder, men han trådte ikke desto mindre sine barndomssko i Risskov side om side med det psykiatriske hospital.

Det var ganske vist på Elise Smiths Skole i centrum af Aarhus, at Jacob Haugaard tog sin realeksamen, men derefter fulgte en HF på Risskov Amtsgymnasium – og et hav af forskellige jobs.

For selvom Jacob Haugaard ovenfor er beskrevet som komiker, er det nok alligevel for indskrænket en beskrivelse at give ham. Han har nemlig arbejdet som rengøringsassistent, murerarbejdsmand, montør, sømand, pædagogmedhjælper, huslærer og portør, inden han kastede sig hovedkulds ind i en karriere som vaskeægte entertainer.

Komik, sang, musik, skuespil og sørme også politik, for i 1994 blev Jacob Haugaard noget overraskende valgt ind i Folketinget ved at parodiere politikeres valgløfter og blandt andet love medvind på cykelstierne, sikkerhedsseler til stolene i Folketinget og Preben Elkjær som hofmarskal.

I dag bor Jacob Haugaard på det vestlige Fyn.

Lars Østergaard – afdelingslæge

Lars Østergaard, ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital og klinisk professor i infektionsmedicin ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet. Foto: Mathias Svold

Den folkelige modpol til Allan Randrup gik fra relativt ukendthed til at være en af landets mest citerede personer takket være den allestedsnærværende udfordring, som vi kaldte og kalder corona.

Gennem de seneste godt to år har Lars Østergård hjulpet du og jeg med at finde hoved og hale i alt fra vacciner til mutationer samt gode råd til, hvordan man bedst har skullet gebærde sig under krisen.

Få personers ord har haft lige så meget vægt som Lars Østergaards. Heldigvis har vi set og hørt mindre til ham gennem de seneste måneder, og det er jo på mange måder et godt tegn. Både samfundsmæssigt men også på et privat plan og for afdelingslægens personale.

Som han tidligere har fortalt til RisskovLIV, tærede den mere end toårige coronahåndtering på ham og hans medarbejdere. Til Jyllands-Posten har han tidligere fortalt, hvordan han brugte stranden i Risskov til at koble af.

- Jeg tog hjem til Risskov og gik en tur ved vandet. Det gør jeg hver dag for at få klaret hjernen, få ro på og få noget frisk luft. I dag var det dejligt at få lidt solskin. Jeg skal have mulighed for at trække stikket indimellem, ellers går det ikke, så kan jeg ikke træffe de gode beslutninger, har han tidligere udtalt til Jyllands-Posten.

Morten Østergaard – tidligere politiker

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og De Radikales formand Morten Østergaard holder fælles pressemøde om udspil til grøn skattereform med CO2-afgift i København, fredag den 19. juni 2020. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I mere end seks år var Morten Østergaard politisk leder af Det Radikale Venstre, indtil han i oktober 2020 trak sig ovenpå en sag om seksuelle krænkelser til en partipolitisk fest ni år forinden.

44 år før de dramatiske dage, der endte i Morten Østergaards afgang som politisk leder, blev han født i Risskov i 1976. Søn af en overlæge og en lektor og med politisk blod i familien, for oldefar var folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti, mens morfar var for De Uafhængige.

Østergaard startede dog ud på Jellebakkeskolen, der i dag hedder Ellevang, før han også gik på Risskov Gymnasium og sidst studerede statskundskab på Aarhus Universitet. En rigtig Aarhus-dreng med rødderne solidt plantet i Risskov, der dog i dag bor på Amager.

- Jeg er glad for at bo på Amager, fordi det betyder, at jeg kan være mere sammen med min familie. Men jeg kan da godt savne Aarhus, især når jeg ser, hvad der for eksempel sker på havnen. Da jeg blev engageret i politik, diskuterede vi, hvad der skulle ske med de bynære havnearealer, og jeg var med til at lave Havnen på spil, hvor borgerne kunne komme med deres ideer, og stod i en bygning dernede sammen med den daværende borgmester Louise Gade og talte om, hvordan man bør tænke sådan en bydel, har Morten Østergaard tidligere fortalt til Århus Stiftstidende.

Efter afgangen som politisk leder for Det Radikale Venstre valgte Østergaard i juni 2021 at stoppe i Folketinget efter at have været medlem siden 2005. I dag er han klimarådgiver i virksomheden cBrain.

Mattias Tesfaye – justitsminister

Justitsminister Mattias Tesfaye præsenterer aftale om initiativer mod digitale krænkelser sammen med forligspartierne på et pressemøde hos Red Barnet i København onsdag den 29. juni 2022. (foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)

Danmarks justitsminister, der i maj gav ringen videre til rigets mest hadede ministerium Udlændinge- og Integrationsministeriet, er født og opvokset i det almennyttige byggeri Vejlby Vænge.

Til Euroman har den 41-årige socialdemokrat tidligere fortalt, hvordan pengene var så få i hans unge år, at der ikke var råd til at deltage i skolekammeraterne fra Vejlbys børnefødselsdage.

- Min mor sagde, at jeg bare kunne tage afsted alligevel. "Det gør ikke noget – det kan de andre godt forstå," sagde hun. Men jeg tog bare op i centret og hang ud, for jeg ville fandeme ikke tage til børnefødselsdag uden en gave. I fodboldklubben så de igennem fingrene med, at kontingentet ikke altid blev betalt, og på fritidshjemmet kunne man komme med på koloni, selvom der ikke var penge nok, har han fortalt til Euroman.

I 2001 fik han sit svendebrev fra Århus Tekniske Skole og kunne kalde sig murer, og sidenhen har han arbejdet som faglig sekretær for 3F og var næstformand for SF, inden han i 2013 meldte sig ind i Socialdemokratiet.

Medina – musiker

Medina spiller på tagterrasse på Nørrebro i København, lørdag den 25. juli 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Andrea Fuentealba Valbak, Medina Danielle Oona Valbak eller Frederikke Hansen. Kært barn har mange navne, men de fleste kender hende nok bedst som Medina. Født i Aarhus i 1982, opvokset i 8240.

Gennembruddet kom helt tilbage i 2007 med debutalbummet Tæt på, og siden har Medina været et af de største popnavne på den danske musikscene, hvor hun blandt andet har kollaboreret med Aarhus-legenden Thomas Helmig.

Hun blev dog angiveligt opdaget på en sandwichbar i Aarhus, hvor hun sang højlydt med på sine egne sange, men det var i Vejlby Vest, mere præcist i en boligblok i Næringen, at Medina voksede op. Da hun i 2016 indspillede musikvideo til en af sine sange, blev den optaget netop i barndomshjemmet.

- Familien, der bor der nu, var søde til at låne os huset. Det var lidt underligt at komme tilbage. Det så meget anderledes ud. Vi filmede i et af de rum, der var mit gamle værelse, hvor jeg havde skrevet ting under vindueskarmen – det var der stadig, fortalte Medina dengang til TV2.

Udover at synge en masse spillede Medina også fodbold som barn. Det foregik i Vejlby IK, der i 2016 fusionerede med IK Skovbakken og blev til VSK Aarhus.

Elsebeth Egholm – forfatter

Forfatteren Elsebeth Egholm. Foto: Michael Svenningsen

Alene i Danmark er Elsebeth Egholms bøger trykt i mere end en million eksemplarer, og succesforfatteren forlod i 2011 "Dicte Svendsens Hus" i Kasted for at flytte til Ellevangskvarteret i Vejlby med kæresten Jürgen.

- Jeg er ikke sådan en, der rutter med midlerne, så vi har købt et dejligt hus, der er praktisk for os. Om det ligger i et fint kvarter, er ikke så vigtigt, sagde Elsebeth Egholm dengang til Stiften om sit huskøb.

Den journalistuddannede forfatterinde udkom med sin første bog om Dicte Svendsen i 2002. Krimierne er sidenhen blevet skildret i bedste sendetid i en TV 2-serie med Iben Hjejle i hovedrollen, og i alt har Elsebeth Egholm skrevet 11 bøger om den århusianske kriminalreporter.

Hendes seneste udgivelse Den Røde Glente, der udkom i maj i år, følger dog to andre hovedpersoner.

Flemming Møldrup – livstilsekspert

Flemming Møldrup. Fotograferet til artikelserie om mørke tanker, frygt og indre dæmoner. Foto: Oscar Scott Carl

Det er ganske vist snart slut med Flemming Møldrup som livstilsekspert på DR1-programmet Kender du typen? Det har den 52-årige århusianer selv besluttet for ganske nylig, men i de seneste syv år har han været fast inventar i det populære program.

Opvæksten foregik i Vejlby, hvor Møldrup ligesom flere andre på denne liste gik på Jellebakkeskolen. Her fik en dansklærer øje på Møldrups evner med pennen, og efter et kort ophold på Journalisthøjskolen med en drøm om at blive kunstner havnede Møldrup i et reklamebureau som tekstforfatterelev.

Hvad den fjernsynsvante Flemming Møldrup skal lave nu, ved han ikke selv med sikkerhed, men den Vejlby-opvoksede livstilsekspert har ifølge ham selv masser af jern i ilden. I et Instagram-opslag fra tidligere på året skriver han:

- Jeg ved endnu ikke, hvad fremtiden byder på, når det kommer til tv. Det må tiden vise. Forhåbentlig noget spændende. Indtil da vil jeg fokusere på mit firma MäRK, mine bogprojekter og min podcast Mads & Møldrup – mellem venner og det musikalske talkshow "To Mikrofoner" og en stak vinyler, som jeg rejser rundt med sammen med Carsten Holm.

Kjartan Arngrim – musiker

Kjartan Arngrim fra den danske popfolketrio Folkeklubben. Foto: Sarah Christine Nørgaard

Forsangeren for det folkekære band Folkeklubben er vokset op på matriklen, hvor Psykiatrisk Hospital plejede at ligge med udsigt over vandet i Risskov. Begge hans forældre var psykiatere, så siden barnsben har han haft psykiatrien tæt på sig.

- Det der med at sige mystiske ting og skabe sig lidt tosset, at være ved siden af, det var en normal tilstand. For mig har det altid været meget underholdende og trygt, har musikeren tidligere fortalt til Aarhus Panorama.

I dag er det psykiatriske hospital borte, selvom en stor del af de bevaringsværdige bygninger stadig består og udgør en del af Bindesbøll Byen. Frem til 2017 plejede Kjartan Arngrim dog stadig at besøge stedet, hvor han voksede op.

- Jeg kommer her stadig rigtig tit for at slappe af og blive inspireret. For at afklæde mig al den snusfornuft, som gør, at man – hvis man ikke er vaks – pludselig siger ting som ”renten er steget” og ”tryghed for boligejerne”. Hold kæft, hvor er det kedeligt. Der er ingen sange i det. Hvis ikke man passer på, er man pludselig blevet en kedelig, voksen mand, sagde han i 2017 til Aarhus Panorama.

Emil 'Magisk' Reif – e-sportsatlet

Emil 'Magisk' Hoffmann Reif, da Astralis lancerer ny spillertrøje på det Kongelige Teater i København torsdag den 17. september 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er ikke mange mennesker i verden, der har tjent flere penge på esport end 24-årige Emil 'Magisk' Reif. Særligt ikke på spillet Counter-Strike: Global Offensive. Her har 'Magisk' nemlig skrabet intet mindre end 11,46 millioner danske kroner ind i præmiepenge alene.

Fra 2018 til 2021 var 24-årige 'Magisk' en del af det danske Astralis, hvor han var med til at skrive historie. Her vandt han nemlig tre af de såkaldte majors, hvad der lidt kan sammenlignes med en slags Champions League i Counter-Strike. De blev sågar vundet i træk, og det er han – sammen med holdkammeraterne – den eneste, der nogensinde har gjort i esportens historie.

Emil 'Magisk' Reif er opvokset i Risskov, og da han underskrev sin første kontrakt som professionel esportsudøver, var han blot 17 år og gik stadig på Risskov Gymnasium.

- Jeg gik ikke og råbte højt om min første kontrakt. Altså alle mine venner vidste det selvfølgelig godt, men jeg gik ikke rundt og sagde det til alle pigerne i klassen for eksempel. Jeg holdt det mere for mig selv, har 'Magisk' tidligere fortalt til Århus Stiftstidende.

Søren Brostrøm – direktør for Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm demonstrerer, hvordan man tager mundbind på under pressemøde om covid-19 i Statsministeriet i København, lørdag den 15. august 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra elevrådet på Strandskolen i Risskov til direktør for Sundhedsstyrelsen i København.

Vi skal huske at vaske hænder, holde afstand og bruge mundbind. Det er typisk med budskaber som disse, at vi har været vant til at se Søren Brostrøm tone frem på tv-skærmen, men i 1970'erne så man ham højst på grusstierne nær vandet i Risskov.

Med sine forældre, der var nyuddannede læger, flyttede han til Flakvej ved Fedet.

- Dengang i 1972 var Fedet ikke lige så meget overklasse. I dag er det totalt og aldeles overklasse med kæmpestore, nybyggede villaer. Dengang lå der også sommerhuse på vores vej, og der boede også familier, hvor de hverken var direktører eller overlæger, har Søren Brostrøm tidligere fortalt til Stiften.

Han lægger heller ikke skjul på, at han stadig den dag i dag holder af "barndommens by":

- Barndommens by er jo i virkeligheden ikke byen, men det er noget meget nært. Det er den vej, du vokser op på, det er dit hus, det er dine venner. Det er sådan, jeg husker det: Flakvej, Strandskolen og dem, jeg mødte.

Mikael Jacob Kjærgaard fra Risskov Teknik & Solar

Solcellesalg i stor stil: Mikael klarer det fra egen garage

Nogle gange bliver Mikael Jacob Kjærgaard nødt til at slukke for strømmen på sin telefon, selvom det strider imod hans mantra om altid at være der for kunderne.

Men de kimer konstant, og derfor er det ganske enkelt en nødvendighed, for ellers har stifteren af Risskov Teknik & Solar ikke tid til at skrue tilbud sammen.

Han har travlt. Mere end nogensinde før. Markedet for solceller er brandvarmt, og hvor han sidste år år oplevede at se navnet på sit lille enmandsfirma optræde på Børsens Gazelleliste over frembrusende virksomheder, så fortsætter væksten bare.

- I år er det endnu mere vanvittigt. Lige nu har vi lukket lige så mange ordrer, som vi gjorde hele sidste år, og vi er kun halvvejs i året. Det har jeg slet ingen ord for, fortæller Mikael Jacob Kjærgaard.

Sådan har det ikke altid været for den lille erhvervsdrivende fra Risskov, der var blandt de første til at hoppe på solcelle-bølgen for knap et årti siden.

Der er gået mode i solcelleanlæg igen. En af dem, der har været med helt fra starten, er Mikael Jacob Kjærgaard. Han er nemlig indehaver af Risskov Teknik & Solar, der er et af de ganske få firmaer, der var med, da solcelleanlæggene boomede for ti år siden. Og Mikael klarer sådan set det meste fra kontoret i egen garage.

De ser ud til endelig at have stabiliseret sig, de forbistrede elpriser. Men ikke desto mindre koster el stadig meget, meget mere, end det gjorde for et eller to år siden. Og det er der virkelig nogle, der kan mærke.

En af dem er Mikael Jacob Kjærgaard. Hvor nogle kan mærke det på pengepungen, især kombineret med de stigende forbrugerpriser, så kan Mikael mærke det i sin hverdag, for han har mere travlt, end han nogensinde før har haft.

Han er nemlig indehaver af Risskov Teknik & Solar, der er specialister i solcelleanlæg. Markedet for solceller er brandvarmt, også i ellers knapt så solrige Danmark. Der er gået ti år, siden Mikael valgte at gå all in på solcellemarkedet.

For tilbage i 2012 var solceller også utroligt populært. Det var en del dyrere at få anlagt, end det er i dag, det var stadig en ret ny teknologi, og der var mange mennesker, der gerne ville tjene penge på det. Ja, faktisk mener Mikael, at det var det vilde vesten for ti år siden, og mange lykkeriddere måtte dreje nøglen om igen relativt hurtigt. Men ikke Mikael.

Passioneret men forsigtig

Nej, Mikael klør stadig på. Han har boet i Risskov hele sit liv og arbejdet i ti år som rejsemontør, hvor han rejste verden tynd som specialist i højteknologiske vejesystemer til slagterier og lignende, men solceller var tilsyneladende Mikaels kald i livet, modsat nogle af dem, der kaster sig ind i solcelleræset.

- Lige nu gentager det hele sig igen, hvor der kommer lykkeriddere, der stifter firmaer. Nu siger jeg lykkeriddere, og det er måske ikke så sødt, men folk stifter jo firmaer af forskellige årsager. Jeg har mit, fordi jeg har en passion for det. Jeg elsker at arbejde med solceller, fortæller Mikael.

Vi sælger helt sikkert mest til private. Det er ligesom det kerneområde, jeg har valgt, fordi jeg godt kan lide at have kontakt til kunderne, og den der glæde man har, når man afleverer et anlæg til en kunde. Nu har jeg ikke været så meget ud i år, som jeg gerne ville, men jeg var på Fyn forleden dag, hvor jeg lige skulle lave lidt på et anlæg. Og kunden var simpelthen så glad.

Mikael Jacob Kjærgaard, indehaver af Risskov Teknik & Solar

Skulle han komme med et bud, mener Mikael ikke, at der er meget mere end ti virksomheder i Danmark, der kontinuerligt har specialiseret sig i solceller helt tilbage fra 2012. Størstedelen har trukket stikket før eller siden, men Risskov Teknik & Solar lever altså stadig i bedste velgående.

- Jeg er forsigtig. Jeg holder omkostningerne nede. Jeg kører firmaet hjemmefra, og det er kun mig, der er ansat her, forklarer Mikael.

Solceller over det hele

Sådan var det ikke i starten. Da Mikael startede op, ansatte han montører i firmaet, mens han også havde ansatte i fleksjob gennem et samarbejde med kommunen. Men i vintermånederne var det svært at lave noget, og ikke længe efter opstarten kom der tvillingerne til på hjemmefronten, hvor Mikael er gift med sin kone, som han mødte på forretningsrejse i Sydamerika.

Forretningen stod stort set stille, og siden har Mikael været ene mand i virksomheden, der nu har samarbejder med både et tømrerfirma og en elinstallatør, mens Mikael ofte sidder på kontoret i garagen ved hjemmet i Risskov. Det har dog ikke været helt uden problemer at drive virksomheden fra hjemmet.

Selvom Risskov Teknik & Solar har fået sig et fjernlager, er der stadig ikke helt tømt ud i hjemmet i Risskov. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

- Indtil for et par år siden plejede de at komme her hver morgen, men der blev simpelthen for travlt. Der var hele tiden nye produkter her og lastbiler, og vi var nødt til at tage hensyn til naboerne. Så det har vi flyttet væk herfra. Nu har vi et lager, hvor det kun er montørerne, der kommer ud. Det voksede os simpelthen over hovederne. Der var solceller over det hele, der blev jo gerne leveret 28 paller med solceller i en 40 fods container, fortæller Mikael.

Med fjernlageret i Skødstrup, hvor montørerne selv kan hente det, de har brug for, har Mikael nu bedre tid til at passe sine arbejdsopgaver.

- Inden telefonen begynder at ringe, prøver jeg at lave tilbud til kunder og svare på e-mails. Men jeg starter altid med tilbud, for det er det eneste tidspunkt på dagen, jeg har tid til det. Og så begynder telefonen at ringe. Nogle gange er jeg nødt til at slukke telefonen for at blive færdig med tilbuddene. Det er rigtig træls at måtte slukke sin telefonen, for det er imod det, jeg gerne vil, nemlig at være der for kunderne. Men det er simpelthen nødvendigt, kommer det fra Mikael.

En hårfin balance

I 2021 oplevede Mikael for første gang at optræde på Børsens Gazelleliste med Risskov Teknik & Solar. At være på listen, der forudsætter, at man som virksomhed opfylder en række kriterier, der primært handler om vækst over en længere periode, var både et skulderklap og et klart bevis på solcellernes popularitet.

- Men i år er det endnu mere vanvittigt. Lige nu har vi lukket lige så mange ordrer, som vi gjorde hele sidste år, og vi er kun halvvejs i året. Det har jeg slet ingen ord for.

Det er her, fra kontoret i garagen, at Mikael Jacob Kjærgaard driver Risskov Teknik & Solar. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Mens Risskov Teknik & Solar ofte leverer anlæg til private, står Mikael også nogle gange overfor større arbejdsopgaver, når erhverv henvender sig, og her er Risskov Teknik & Solar som regel nødt til at alliere sig med gode samarbejdspartnere.

- Omsætningen kommer til at stige endnu mere, men det er også en hårfin balance, for jeg vil også gerne have at kunderne ikke bare er et tal i en række, hvor vi bare spytter ud til dem, pointerer Mikael.

Og selvom der er rygende travlt hos Risskov Teknik & Solar, så skal man ikke forvente, at virksomheden pludselig går hen og bliver et kæmpestort foretagende med Mikael Jacob Kjærgaard i spidsen.

- Jeg kunne sagtens ansætte en helt masse folk og forsøge at bygge noget større op. Men det har jeg bare ikke lyst til. Og det er simpelthen megafedt at kunne sige.

Man kan ikke leve af at drive en lille Bed & Breakfast i Risskov, men det er et godt supplement til den faste indtægt, fortæller Alexander Frost. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Alexander driver en klejn Bed & Breakfast: - Folk kommer fra Canada og New Zealand for at opleve lille Risskov

Risskov har roen, naturen og en masse gode spisesteder. Så hvorfor har Risskov ikke en Bed & Breakfast?

Det spørgsmål stillede Alexander og konen Olga Frost sig selv for knap fem år siden og besluttede sig derefter for at åbne dørene til deres eget hjem på Nordre Strandvej for besøgende gæster. Det har vist sig at være en god idé. Året rundt er der en lind strøm af logerende, og særligt i sommerhalvåret vælter det ind med turister fra den store verden.

- Det er en god fifty-fifty. Halvdelen af vores gæster er danskere, der kommer for en kort ferie eller mangler et sted at overnatte, når de besøger familie og pårørende i Risskov. Men særligt om sommeren får vi logerende fra New Zealand, Canada og resten af verden, siger Alexander Frost.

Faktisk kører den lille sideforretning så godt, at Familien Frost gerne ville udvide med et gæstehus mere i baghaven.

- Man kunne ikke leve alene alene af det. Det virker som en stor indkomst, men det er det ikke. Det er klart, at det giver os nogle penge, men det er ikke nok til at leve af det. Man skulle have flere rum at udleje, før det er en rigtig forretning. Det har jeg faktisk tænkt over, siger Alexander Frost.

Familien Frost følte, at der manglede en Bed & Breakfast i Risskov og åbnede deres eget gæstehus. Det har sidenhen vist sig, at de ramte et hul i markedet, for gæster er der nok af – og de kommer også langvejs fra. Derfor kunne man sagtens udvide forretningen med et gæstehus mere, men det er sværere end som så.

Familien Frost kan ikke tilbyde solskinsgaranti eller azurblåt middelhavsvand, men Risskov har så mange andre trækplastre, så i sommerhalvåret står familiens lille Bed & Breakfast langs Nordre Strandvej sjældent tomt.

Sådan har det været siden dag ét for godt fire og et halvt år siden, da ægteparret Alexander og Olga Frost besluttede sig for at udleje deres gæstehus i haven til turister.

- Vi følte, at der manglede et Bed & Breakfast i Risskov, og jeg har selv arbejdet med beværtning, så vi tænkte, det var værd at prøve, siger Alexander Frost og fortsætter:

- Så vi startede, og det fungerede godt. Det er klart, at vi kunne mærke corona, men selv da blev der ved med at komme bookings, og nu er der gang i den igen.

Folk strømmer til. I vinterhalvåret er gæstehuset typisk booket i tre dage ugentligt. Når sommeren er over os, er det ofte samtlige ugens syv dage.

Noget luksushotel er det ikke, men den lille Bed & Breakfast ved Nordre Strandvej har fået næsten lutter gode tilbagemeldinger fra sine gæster. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

En blandet omgang gæster

Og det er en god blanding af mennesker, der tropper op ved ægteparrets trappesten med kufferterne klar og sokker i sandalerne.

- Det er en god fifty-fifty. Halvdelen af vores gæster er danskere, der kommer for en kort ferie eller mangler et sted at overnatte, når de besøger familie og pårørende i Risskov. Men særligt om sommeren får vi logerende fra New Zealand, Canada og resten af verden, siger Alexander Frost.

Gæsterne booker typisk deres ophold via bookingsider som AirBnB, hvor de gerne efterlader ris eller ros efterfølgende. Anmeldelserne er næsten lutter positive. Nok er gæstehuset ikke synderligt stort eller moderne, men småt er godt, servicen er god, og som Søren fra Danmark skriver på Booking.com:

"Hyggeligt, helt roligt, lyst sted. Selvstændig lille bygning i baghaven hos værten. Ingen trafikstøj. Ikke omgivet af højhuse."

Risskov er blevet mere attraktivt de seneste år

Netop roen i Risskov spiller en stor rolle, mener Alexander Frost.

- Det er en unik lokation, og det er ikke et minus, at det er Risskov i stedet for Aarhus. Det er en niche for dem, der ikke gider støjen fra byen dagen lang, men gerne vil bruge skoven eller stranden og så cykle til byen, når lysten opstår, siger han.

Familien Frost ville gerne udvide med yderligere et gæstehus i baghaven, men en gammel servitut betyder, at det ikke er muligt, medmindre samtlige omkringliggende lodsejere giver grønt lys. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Til det formål har værtsparret fået trykt et lille kort for at vise dem, hvad de kan fordrive deres ferietid med – både i Aarhus, men også lokalt i Risskov.

- Hvis der er tale om turister, der overnatter her i flere dage, plejer jeg at anbefale dem Den Gamle By. Den er jeg personligt selv stor fan af sammen med AROS og Moesgaard Museum, ligesom jeg også gerne sender dem mod Ebeltoft, siger Alexander Frost og tilføjer:

- Lokalt er folk glade for stranden, udsigten ind mod Aarhus og freden, der præger området. Vi anbefaler dem også at spise på nogle af de lokale spisesteder, for man kan helt klart også mærke, at de mange nye butikker og restauranter langs Nordre Strandvej gør det mere interessant at være her.

Ville gerne udvide med et gæstehus mere

Men at drive en Bed & Breakfast kan også have sin bagside. Det er et surt slid at skulle stå med lokumsbørste og wc-rens på daglig basis for at sørge for, at de sanitære forhold altid er skinnende rene, og det konstante ryk-ind og ryk-ud kan også være stressende.

- Når der kommer nye gæster hver dag hele ugen, så kan det blive hårdt arbejde og kompliceret. Af og til er man træt af det, men jeg er glad for at byde folk velkommen og høre, at de er tilfredse med at besøge os, og det er virkelig dejligt at se, hvordan folk kommer igen og igen. Det kan kun være et godt tegn, så jeg kan lide det, siger Alexander Frost, der primært arbejder som konsulent for Rambøll.

Det job ville han ikke uden videre kunne sige op for kun at leve som vært for logerende i Risskov.

- Man kunne ikke leve alene alene af det. Det virker som en stor indkomst, men det er det ikke. Det er klart, at det giver os nogle penge, men det er ikke nok til at leve af det. Man skulle have flere rum at udleje, før det er en rigtig forretning. Det har jeg faktisk tænkt over, siger Alexander Frost.

Ændringerne i lokalplanen for grunde langs Nordre Strandvej betyder, at Familien Frost i dag burde kunne bygge et større hus – eller flere gæstehuse i baghaven. Foreløbigt har en gammel servitut dog sat en stopper for familiens udvidelsesplaner.

- I servitutten står der, at man kun må bygge et ekstra hus i baghaven, hvis man får tilladelse fra samtlige de omkringliggende 25 huse. Det forsøgte jeg at få, men ejerne af et hus var imod, og det er svært at gøre noget ved. Der går følelser i det, afslutter Alexander Frost.