Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: E+N Arkitektur

Skal Risskov bindes sammen med Aarhus Ø?

Hvem ville ikke gerne ligge og slikke sydens sol lige nu?

Ikke mig og min kæreste. Eller... Det er såmænd ikke fordi, jeg ikke gerne ville smide mig i en strandseng med en Long Island Iced Tea ved hånden, men vi vurderede, at det var mere stressende end afstressende at forsøge med et lille spædbarn på slæb.

Men når man nu ikke kan slænge sig på stranden på i Cannes, Venice Beach eller på Copacabana, så nøjes man også gerne med Vejlby-Risskov. Det er nu ikke så ringe endda, og måske bliver det snart endnu bedre.

De tre så famøse førnævnte strande er også kendte for deres strandpromenade og livet langs dem, og med fare for at blæse det for meget op kan noget lignende blive en realitet mellem Risskovs ene yderpunkt, Den Permanente, og Aarhus Ø.

Sidste efterår lancerede to rådmænd deres politiske plan om at binde den nye bydel sammen med Fiskerihavnen og videre ud til badeanstalten, og den ene af idemændene bag, Bünyamin Simsek (V), lagde ikke skjul på, at han i den grad indtænkte en promenade i projektet.

Men hvad synes du, og hvis du er for ideen, hvordan skal det så gøres?

Det er de relevante spørgsmål lige nu og her. Borgerinddragelsesprocessen begynder nemlig inden længe, så vil du præge udformningen af en potentiel strandpromenade med dine store som små ideer, skal du snart snøre spadsereskoene - mere om det i dagens ene artikel, hvor du også kan se forskellige arkitektfirmaers bud på, hvordan en sådan gangsti langs vandet kunne se ud.

Måske befinder du dig også hjemme. Måske har du allerede danderet den under varmere himmelstrøg eller venter på at komme afsted. Uanset hvad, så får du også en håndfuld eller to gode ideer til naturoplevelser i Aarhus Nord, som du kan fordrive ventetiden eller sommerferien på.

Et andet konstruktivt omend kedeligere alternativ kunne være en god gammeldags sommerrengøring eller rydde ud på loftet eller skuret-dag. Man ved aldrig helt, hvad man finder i gemmerne, og hvem ved, måske dukker der en gammel messingbelagt soldatertromme fra Napoleonskrigene op.

Hvis der gør - og det er nok et longshot -  så er den både savnet og efterlyst. Vejlby-Trommen, som det gamle lokalklenodie hedder, har nu været væk i mere end et årti. Det er en skam, for svinger vi os helt op på øverste tangent, er det Vejlbys pendant til Guldhornene, som er forsvundet sporløst.

Men som du kan læse mere om, har den det heldigvis med at dukke op igen på uventede steder.

Det var alt fra mig. Jeg sender et nyt postkort/nyhedsbrev til dig igen i næste uge, men i mellemtiden er du fortsat velkommen til at kontakte mig på krkie@risskovliv.dk eller på 2090 6277.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Skal der være en forbindelse, måske en strandpromenade, mellem Den Permanente og Aarhus Ø? Det kan du være med til at præge efter sommerferien. Foto: Jens Thaysen

Spillepladen er åben: Nu kan du præge planerne om en promenade fra Den Permanente til Aarhus Ø

Forestil dig, at du kan vade langs vandet fra Den Permanente til Aarhus Ø med fødderne i sandet fra en ny bystrand eller på en strandpromenade i træ.

Det kan blive en realitet, og du kan være med til at præge en mulig forbindelse mellem badeanstalten og den nybyggede bydel. Sidste år lancerede to rådmænd nemlig en plan om at forbinde Aarhus Ø med Den Permanente, og de er nu så fremskredne, at det er på tide at spørge du og jeg, borgerne, til råds.

- Efter sommerferien sættes der gang i en omfattende borgerinddragelsesproces med byvandring samt muligheden for noget virtuel indlevelse. Det er en visionsplan, der blandt andet kan indeholde en bystrand eller en promenade mellem Den Permanente og Aarhus Ø, men spillepladen er helt åben i øjeblikket, siger Michael Tolstrup, der er afdelingsleder for Arealudvikling i Aarhus Kommune.

Der er planer om at lave en strandpromenade mellem Den Permanente og Aarhus Ø, og fra august begynder Aarhus Kommune processen med at inddrage borgerne og lytte til deres ideer til den endelige udformning.

Der er en overhængende risiko for, at du vrider om på anklen, hvis du vælger at tage traveturen fra Den Permanente og ind langs vandet til Aarhus Ø.

Men det, der i dag er en kampestenskyst med ankelbrækkende potentiale, kan på sigt blive til en lækker strandpromenade med alskens vandaktiviteter langs sit forløb.

Hvilke, og hvordan en forbindelse mellem badeanstalten og den nye bydel skal se ud, er i høj grad op til dig. Aarhus Kommune begynder nemlig at inddrage borgerne og lytte til dine ideer efter sommerferien.

Så ønsker du en strandpromenade med solsenge, muligheden for at leje en vandscooter eller et ishus placeret på den måske kommende forbindelse, skal du snart op på dupperne.

- Efter sommerferien sættes der gang i en omfattende borgerinddragelsesproces med byvandring samt muligheden for noget virtuel indlevelse. Det er en visionsplan, der blandt andet kan indeholde en bystrand eller en promenade mellem Den Permanente og Aarhus Ø, men spillepladen er helt åben i øjeblikket, siger Michael Tolstrup, der er afdelingsleder for Arealudvikling i Aarhus Kommune.

Sådan kunne et muligt promenadeforløb se ud ifølge Aarhus Kommunes egne skitser. De lyserøde streger viser steder, hvor man kan lave nye passager - måske undervands - mellem Aarhus Ø, Fiskerihavnen og videre ud mod Den Permanente. Foto: Aarhus Kommune

Folkene bag ønsker sig en promenade

Det var rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), og daværende rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) der i oktober sidste år lancerede en fælles plan for området ved Aarhus Ø, Fiskerihavnen og strækningen ud mod badeanstalten ved foden af Riis Skov.

Spillepladen er som bekendt vidt åben, men dengang lagde Bünyamin Simsek ikke skjul på, at han gerne så Den Permanente blive bundet sammen med Aarhus Ø - og vice versa.

- Vi er kommet langt med at udvikle Aarhus Ø, men vi er slet ikke i mål endnu. Det er helt oplagt, at vi undersøger, hvordan vi skaber plads til sjov og leg og anlægger en promenade samt en god forbindelse til fastlandet og skaber oplevelser helt ud til Den Permanente, så promenaden også bliver attraktiv for andre end beboerne på Aarhus Ø, udtalte byrådspolitikeren dengang i en pressemeddelelse.

Byudviklingsfirmaet Bricks A/S, der står bag byggeriet af Nicolinehus på Aarhus Ø, har sammen med arkitektfirmaet Schønherr lavet et bud på udvikling af området, hvor en promenade i træ er en del af planerne. Foto: Schønherr

Den idé kunne medlemmerne af Aarhus Byråd godt støtte op om. Et flertal valgte i efteråret at stemme for udarbejdelsen af planen. Det er den proces, forvaltningen nu for alvor starter op sammen med borgerne på den anden side af sommerferien.

Tre planer bliver samlet

Ventetiden er der en forklaring på. Planen om en mulig forbindelse mellem Den Permanente og Aarhus Ø er nemlig kun én ud af tre, som er undervejs for området omkring Aarhus Ø.

En udviklingsplan for Pier 3, hvor Molslinjen plejede at lægge til kaj, er på trapperne, ligesom byrådet også har bestilt en plan for vandbaserede aktiviteter i området.

Tidligere har der været flere forslag fremme om, hvordan man kunne udnytte kyststrækningen fra Den Permanente og ind mod byen. Sådan kunne en helt ny bystrand se ud, forestiller E+N Arkitektur sig. Foto: E+N Arkitektur

Men i stedet for at inddrage borgerne til først den ene plan og så den anden, har man fra forvaltningens side haft et ønske om at få borgerne til at se på dem som en samlet pakke til en begyndelse.

- Der har været et ønske om at sige, at for brugere, borgere, erhvervsdrivende og foreninger skulle man starte med at se på området derude som et stort sammenhængende område, fortæller Michael Tolstrup.

- I de første to-tre måneder vil vi forsøge at samle ideer ind på tværs af de tre områder med byvandringer, infomøder og stadsarkitekten. Derefter kommer der en periode, hvor vi fokuserer mere på hvert af områderne.

Alt godt tager tid, men snubler man ikke undervejs i processen, vil byrådet efter tidsplanen skulle tage stilling til de tre planer i slutningen af 2023.

Om det blandt andet er en strandpromenade eller noget helt andet, de til den tid skal stemme om, kan du være med til at præge.

Todbjerg Tårnet ligger nord for Lystrup på den 103 meter høje Møllebakke. Billedet her er taget cirka 50 minutter efter en solnedgang. Arkivfoto: Axel Schütt

Naturguide: Mangler du inspiration til feriedage i det fri?

Sommeren er i fuld gang, skolernes sommerferie er over halvvejs, og hvis du er løbet tør for idéer til aktiviteter og sjove udflugter, så frygt ej!

Der er nemlig hjælp at hente i denne artikel, hvor RisskovLIV har talt med naturfacilitator i Aarhus Kommune Anne Brøchner. Hun kommer med sine anbefalinger til naturoplevelser i det nordlige Aarhus, og de spænder vidt.

Anne Brøchner nævner blandt andet den smukke vandrute langs vandet fra Den Permanente Badeanstalt til Vosnæs Pynt, en helt ny skov nord for Tilst, som er inspireret af det japanske fænomen ’skovbadning’, og det gamle udsigtstårn i Todbjerg. Hun kommer også med råd og vejledninger til, hvilke spiselige planter du kan finde i naturen.

Dyk ned i artiklen og bliv inspireret til din næste naturudflugt i Aarhus Nord.

Sommeren er i fuld gang, og måske er du løbet tør for udflugtsidéer og aktiviteter. RisskovLIV har talt med Anne Brøchner, som er naturfacilitator i Aarhus Kommune. I artiklen kommer hun med sine bud på gode naturoplevelser i det nordlige Aarhus.

Flosklen lyder: ”Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning”. Og hvad enten man er enig eller uenig i det, er der masser af grønne og blå områder i det nordlige Aarhus, som er et besøg værd.

Nogle af stederne kender du måske allerede. Turen rundt om Egå Engsø, den gode badestrand ved Bellevue i Risskov og stierne i Lisbjerg Skov og Skårupgård Skov. Men hvad kan man egentlig lave de forskellige steder, og er der skjulte perler, som mange slet ikke kender til?

LystrupLIV har allieret sig med naturfacilitator i Aarhus Kommune Anne Brøchner. I listen herunder får du hendes bud på naturoplevelser i det nordlige Aarhus. Hvor er der gode vandreruter? Hvor kan man overnatte i shelter? Hvad kan man samle i naturen om sommeren og hvorhenne?

Lad os dykke ned i det.

Vandretur til Vosnæs Pynt

Vosnæs Gård og Vosnæs Pynt. Foto: Jens Thaysen

Har man mod på en lidt længere travetur, kan man begive sig ud på vandreruten Molsruten. Den fulde sti går fra Aarhus til Grenå, men vil man nøjes med en del af turen, kan man vandre fra Den Permanente Badeanstalt ved Riis Skov til Vosnæs Pynt, som ligger i Kalø Vig.

- Det er en klassisk tur fra badeanstalten hele vejen langs kysten til Vosnæs Pynt. Turen er en del af Molsruten, og den er markeret som ’fjernvandrevej E1’. Ruten fortsætter hele vejen til Grenå, og den er enormt flot.

- Man følger kysten det meste af vejen, hvor man går langs stranden, og nogle steder bevæger man sig ind i skoven. Man ender ved Vosnæs Pynt, som er en enormt smuk kyststrækning, hvor skoven vælter sig ud over skrænterne, siger Anne Brøchner.

Vosnæs Pynt er også et yndet udflugtssted for lystfiskere, og man kan fiske på hele strækket rundt om pynten. Bunden veksler mellem sten, tangbuske og sand, og stedet er mest kendt for, at man kan fange havørreder.

Skæring Hede

Mindesten på Skæring Hede. Foto: Jens Thaysen

Anne Brøchners anden anbefaling kredser om Skæring Hede – også kendt som Mindelunden. Området ligger ud mod kysten syd for Kaløvig Badehotel.

Skæring hede er et tidligere skydeområde, og terrænet består af skov- og hedearealer. Tæt ved vandet er der opsat en mindesten (deraf navnet Mindelunden) for fem danske modstandsfolk, som blev henrettet under 2. verdenskrig. Der er også plantet et egetræ til minde om hver af de fem.

- Skæring Hede er et rigtig interessant område, og det er Aarhus Kommunes eneste hedeområde, hvor der er en virkelig spændende flora og fauna. Så hvis man er interesseret i sådan noget, er det et rigtig godt sted at tage hen.

- Lige nedenfor Skæring Hede er der et godt vandområde – generelt er strandene i det område meget børnevenlige – men der er også gode muligheder for at gå på rejejagt, hvis man har mod på det. Så kan man tage en rejehov og se, om man kan finde rejer. Dem kan man koge eller stege på et trangia (stormkøkken red.) og se, om man kan få noget ud af det, siger Anne Brøchner.

Søbakke Skovbadeskov

Et af de nyere naturområder i det nordlige Aarhus findes nord for Tilst. Aarhus Kommune har i samarbejde med Toyota Danmark og Growing Trees Network Global opført den helt nye skov Søbakke Skovbadeskov. Planen er, at skoven med tiden skal bestå af 30.000 træer.

- Den er designet efter japanske principper for skovbadning, og det er en meget ung skov, så der er ikke store træer. Men det er sjovt at se, hvordan en skov ser ud, når den lige er blevet plantet, og man skal sanse naturen på en anden måde, siger Anne Brøchner.

Skovbadningskonceptet kaldes shinrin-yoku på japansk, og det lægger op til, at man bruger skoven til terapi og mindfulness. Skoven er den første af sin slags i Danmark, og skovbadning refererer ikke til at bade i skovens vandløb eller søer, men derimod at ”bade i sanseindtrykkene fra skoven”.

Området skal skabe sammenhæng mellem de andre naturarealer i området, blandt andet Geding Sø og Kasted Mose.

Geding-Kasted Mose

I forlængelse af den nye skovbadeskov nævner Anne Brøchner også Geding-Kasted Mose, som ligger nord for Tilst. Området ligger cirka 15 minutter i bil fra Lystrup.

- Det er også et fantastisk smukt naturområde, siger hun.

Moseområdet er omkring 30 hektar stort, og det ligger i den vestlige ende af Egådalen. Store dele af arealet ligger hen som græssede enge, mens andre dele er opdyrket. Mosen er mere eller mindre oversvømmet om vinteren.

Geding-Kasted Mose er særlig kendt for de mange nattergale, som særligt kan høres i forsommeren. Derudover lever der også pungmejser, rådyr og ræve i mosen, og så har Aarhus Kommune sat vildheste, gallowaykvæg og vandbøfler ud, som skal afgræsse området til gavn for biodiversiteten.

Der er både stier og gangbroer i området, så der er gode vandremuligheder.

Den gamle Lisbjerg Skov

Shelter i Lisbjerg Skov. Foto: Jens Thaysen

Lisbjerg Skov kender de fleste sikkert til, men foruden Tarzanbanen og vagttårnet er en stor del af skoven udlagt som ’stilleskov’. Og netop den del af skoven kan noget helt specielt, mener Anne Brøchner:

- I den gamle del af Lisbjerg Skov er området udnævnt til at være stilleskov. Det vil sige, at Aarhus Kommune har valgt ikke at sætte aktiviteter op, som for eksempel discgolf eller andet. Det er naturoplevelsen, der er i fokus, og det spiller sammen med, at visse steder i Lisbjerg Skov er udnævnt som urørt skov, hvor man lader skoven passe sig selv.

- Der er fokus på en stille naturoplevelse, ro og fordybelse. Området egner sig godt til lange traveture eller til at opleve skovens dyreliv. I den gamle del af skoven er der også et shelter, som er enormt flot, og som man kan booke.

Der findes desuden en app, som hedder Natureventyr, som henvender sig til børn i alderen fire til ni år. Gennem fortællinger skal den gøre det nemmere at få børnene med ud i naturen, og et af eventyrene knytter sig til Lisbjerg Skov. Der er 10 natureventyr fordelt ud over Aarhus Kommune.

Brendstrup Skov og Mollerup Skov

På grænsen mellem det vestlige og nordlige Aarhus ligger Brendstrup Skov, som ifølge Anne Brøchner også er et besøg værd.

- I den lidt mindre afdeling er der Brendstrup Skov, hvor der også er et rigtig hyggeligt shelter, som ligger ved skovbrynet, siger hun og understreger, at man skal huske at booke det på www.friluftslivaarhus.dk.

Der er desuden stier i hele skoven, og da skoven er tæt beplantet med træer, kan det være svært at udforske området fra andre steder end stierne. En del af skoven er desuden udlagt som hundeskov, men arealet er ikke indhegnet. Skoven ligger op ad Marienlystparken, og det kan derfor være svært at se, hvornår skoven slutter, og parken begynder.

En anden skov, som Anne Brøchner anbefaler, er Mollerup Skov. Den ligger mellem Skejby og Risskov, og en del af skoven er indhegnet til hundeskov. Der er to løberuter i skoven, en shelterplads og en naturlegeplads til børnene.

Midt i Mollerup Skov er der desuden en stor eng, hvor blomster og buske får lov til at vokse vildt. Der står blandt andet et æbletræ, og så er der bærbuske og hybenroser, som kan bruges i madlavningen.

Todbjerg Tårnet

Todbjerg Tårnet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vi bevæger os længere mod nord til den 103 meter høje Møllebakke udenfor landsbyen Todbjerg. Her står Todbjerg Tårnet, og også det område er på listen over Anne Brøchners anbefalinger til naturoplevelser.

- Ved Todbjerg Tårnet kan man få et flot stop på vejen, hvis man kommer forbi. Der er en virkelig smuk udsigt over området, siger hun.

Tårnet er et gammelt observationstårn, som blev opført i 1927. Fra tårnets top kan man blandt andet kan se mod Helgenæs, Mols Bjerge, Aarhus Bugt og i godt vejr helt til Samsø.

Todbjerg Tårnet kan findes på adressen Lille Todbjerg 9B, 8530 Hjortshøj.

Egå Engsø

Egå Engsø. Foto: Kim Haugaard

Vi skal også lige forbi Egå Engsø, som alle borgere i og omkring Lystrup kender til. Ruten rundt om søen er 5,2 kilometer lang, og den bliver flittigt benyttet af både løbere, gående, cyklister og folk på rulleskøjter.

Men spørger man Anne Brøchner, kan området meget mere end det.

- Området er også et kendt fuglested. Man kan få en ny og anderledes naturoplevelse ved at tage en kikkert med sig op i fugletårnet. Der kan man få sig en snak med en fuglekender og måske lære noget nyt. Der ligger også en fantastisk samling af shelters, hvor der er mulighed for at overnatte lidt flere sammen, og så er der nogle smukke udskårne træskulpturer, siger hun.

Søen bliver også benyttet af lystfiskere, dog fraråder Aarhus Kommune og Fødevarestyrelsen, at man spiser fiskene, da der er fundet mindre forekomster af det giftige stof PFOS i vandprøver fra søen.

Spiselige planter og bær

Sankning og spiselige planter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

En ting er at vandre, cykle eller overnatte i naturen, noget helt andet er at samle planter, bær og andre spiselige råvarer i naturen. Og om sommeren er der særligt gode muligheder for at ’sanke’ på strandene, lyder det fra Anne Brøchner:

- På det her tidspunkt af året vil jeg anbefale, at man tager på stranden for at samle gode sager. Der kan man både finde strandarve, strandmælde, strandkål og strandsennep. Det kan man bruge til at lave sommersalater.

Vil man samle planter i skovbunden eller grøften, er sommeren sæson for brændenælde, skovsyre, hyldeblomst og hyldebær.

- Når det bliver sensommer, begynder bærsæsonen, og der kan man på alle stier og alle krat i kommunen finde lækre brombær. Senere på efteråret begynder æblesæsonen, siger Anne Brøchner.

www.smagpaaaarhus.dk og www.vildmad.dk kan du læse mere om, hvad du kan sanke og finde opskrifter, som du kan bruge råvarerne i.

Hvor kan jeg finde information?

Foruden de mange råd og anbefalinger fra naturfacilitator Anne Brøchner kan du finde en lang række information om de grønne og blå områder i Aarhus Kommune på kommunens hjemmeside.

Under fanen ’Ud i naturen’ kan du blandt andet finde råd og vejledninger til badestrande, stier og ruter, parker og skove, guidede naturture og sejlads og lystfiskeri.

På Smag på Aarhus’ hjemmeside kan du også blive klogere på, hvilke arrangementer der bliver afholdt og finde information om lokale byhaver.

www.friluftslivaarhus.dk kan du i kortfunktionen finde en oversigt over alt fra bålpladser, shelters, hundeskove, løberuter, rideruter og meget mere. Det fremgår også her, om de forskellige shelters skal bookes, og om de er ledige eller ej.

God tur ud i det blå!

Vejlbyeren Gunnar Ovesen ses her fotograferet foran Vejlby Kirke med Vejlby-Trommen. Han var den sidste til at se lokalklenodiet, før det forsvandt. Foto: Billeder af Vejlby Risskovs Historie

I et årti har Vejlbys svar på Guldhornene været borte: Har du set Vejlby-Trommen?

Man skal være fræk for at sammenligne den med Guldhornene, men siden 2009 har Vejlby-Risskovs Lokalhistoriske Forening ledt med lys og lygte efter et forsvundet lokalklenodie – Vejlby-Trommen.

- Den er sporløst forsvundet, men jeg håber, den står et sted og venter på at blive fundet. Jeg kan ikke forestille mig, at den er mange penge værd. Det er en museumsgenstand, så jeg kan næppe tro, at den er blevet forsøgt solgt, siger Steen Busck, der er formand for Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forening.

Soldatertrommen, der formentlig tog del i Napoleonskrigene, dukkede op i Vejlby i 1800-tallet og blev efterfølgende et symbol på fællesskabet i landsbyen Vejlby. Sidenhen har den haft en tendens til at forsvinde og dukke op på ny, men det seneste årti har den været mere borte end fundet.

- Jeg har ingen gode bud. Der er dem, der mener, den kan være endt i Vejlby-dilettanternes garderobe på Vejlby Skole, som jo er blevet revet ned for længst. Jeg tvivler bare på, at Vejlby-Trommen skulle være gået bort der, siger Steen Busck.

Så mit spørgsmål til dig er: Har du set denne tromme?

Vejlby-Trommen er eller var måske det største symbol på det gamle landsbyfællesskab i Vejlby. I mere end et årti har lokalklenodiet været forsvundet. Har du set den?

Steen Busck griner jovialt af mit spørgsmål.

Hvis man er lidt fræk, kan man så sige, at Vejlby-Trommen er Vejlbys svar på Guldhornene?

- Haha, hvorfor ikke? Men så skal man også være fræk. Nej, det var et stort symbol på landsbyfællesskabet i Vejlby, svarer formanden for Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forening, Steen Busck.

Bemærk brugen af datid. "Var". Hvor Guldhornene blev stjålet, omsmeltet og ødelagt, er der dog ingen, der kender til lokalklenodiet fra Vejlbys skæbne. I 2010 var den ikke længere at finde på sin vante plads i sognegården ved Vejlby Kirke.

Sidenhen har Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forening forsøgt at opspore trommen. Nationalmuseet er blevet kontaktet, Den Gamle By ligeså, og man har sågar annonceret den forsvundet i Lokalavisen Aarhus. Hidtil til ingen verdens nytte.

- Den er sporløst forsvundet, men jeg håber, den står et sted og venter på at blive fundet. Jeg kan ikke forestille mig, at den er mange penge værd. Det er en museumsgenstand, så jeg kan næppe tro, at den er blevet forsøgt solgt, siger Steen Busck.

Heldigvis har Vejlby-Trommen en forhistorie med at forsvinde og dukke op på ny. Mere om det senere.

Vægteren trommede Vejlby sammen

Men hvad er Vejlby-Trommen, og hvorfor er den vigtig? Med Steen Buscks ord får du forklaringen her:

- Det er en gammel soldatertromme, som blev brugt i Vejlby, og som blev gjort til et symbol på fællesskabet i Vejlby-Risskov. Den er, eller var, flot, og man kan sige, at den fik sin status som lokalklenodie, da Regnar Knudsen, forfatteren til Vejlby-Risskov Gennem Tiderne, omtalte den i sin bog.

- Vejlby var en stor landsby med et stort fællesskab, så man havde en vægter ansat, en trommeslager der gik rundt og forkyndte officielle budskaber, slog på sin tromme og boede på Vægtervej ved Vejlby Kirke.

Vægteren gik og afbrød bønderne og arbejdernes daglige trummerum ved at banke på Vejlby-Trommen engang efter 1842. For ifølge Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forenings årsskrift fra 2017 dukkede slaginstrumentet op i Vejlby efter dette årstal, da Prins Ferdinands lette dragoner, der havde tilbragt tid i Aarhus, overgik til 3. Dragonregiment.

Hvordan den endte som bytromme, melder historien intet om. Måske blev den skænket til Vejlby, måske blev den glemt af en bortrejst soldat. Sin værnepligt havde den i hvert fald aftjent.

Vi ved til gengæld, at den lavede sit første forsvindingsnummer i slutningen af 1800-tallet og blev afløst af en ny, mere simpel tromme.

Hovedrolle i skuespil

Væk var den dog ikke. Dækket af støv tittede trommen atter frem i slutningen af 1940'erne på loftet over kommunekontoret i Vejlby-Risskov. Dens tilstand var mildest talt miserabel, men Den Gamle By tog sig kærligt af den og restaurerede den med et nyt messingbeslag og skind.

Brugt blev den ikke. Vægterskikken ophørte i Vejlby omkring år 1910, så den gamle bytromme måtte indfinde sig med en plads hengemt i arkivet under Risskov Bibliotek, inden en række gæve lokale med interesse for Vejlby-Risskovs historie gravede den frem fra gemmerne, og bragte den i rampelyset.

Vejlby-dilettanterne kaldte de sig, og fra 1983 og tyve år frem fik Vejlby-Trommen en hovedrolle i Vejlby-spillene – en række lokalhistoriske skuespil som Steen Busck også tog del i.

- Den spillede en vigtig rolle i spillene, og der blev slået på den. Det er de færreste, der er klar over, at Vejlby var en stor landsby med en lang historie og et landsbyfællesskab, der levede længere end i mange andre landsbyer. Trommen var en rest derfra, og derfor var den med i alle vores forestillinger, fortæller Steen Busck.

Foto: Vejlby-spillene

Malermester Gunnar Ovesen, indehaveren af Vejlbys måske ældste hus og en mand, der selv er en historie værd, fik ansvaret for trommen. Han var medlem af menighedsrådet, og havde adgang til sognegården. Derfor var det oplagt at opbevare den der.

Måske gik den tabt med Vejlby Skole

Der løb den ingen steder. Troede man. I 2010 eller i årene op til havde den måske alligevel fået ben at gå på.

- Gunnar Ovesen døde, og hvor var trommen? Han var den sidste, der havde set den, og vi regnede med, at den stod i sognegårdens depotrum, men det gjorde den ikke. Så satte vi en større undersøgelse i gang. Det var nærliggende for Gunnar at aflevere trommen til Den Gamle By, men det er den aldrig blevet, fortæller  Steen Busck.

Sidenhen har Vejlby-Trommens videre skæbne været et hyppigt diskussionsemne i Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forening, men gode forklaringer er der få af.

- Jeg har ingen gode bud. Der er dem, der mener, den kan være endt i Vejlby-dilettanternes garderobe på Vejlby Skole, som jo er blevet revet ned for længst. Jeg tvivler bare på, at Vejlby-Trommen skulle være gået bort der, siger Steen Busck.

- Der har ikke været nogle tips om dens værested i mange år, så det ville være fint, hvis der dukkede nyt op med din fortælling.

Så nu ved du det. Kender du noget til en flot – som du kan se på billedet længere oppe i artiklen – tromme, der kan spores tilbage til Napoleonskrigene, så kontakt Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forening. De savner deres tromme. Vejlby savner sin tromme.

Heldigvis kan vi i historien se, at Vejlby-Trommen har det med at dukke op igen, når den først har lavet en Houdini. Måske den står på dit loft og venter på at få banket støvet af sig?

Nye Station ligger på en græsmark, og det varer længe inden byen når ned til stoppestedet for Letbanen

Stig på: Snart fordobler letbanen sine afgange gennem Vejlby-Risskov

Det kører på skinner for Aarhus Letbane for tiden.

I juni slog togsystemet ny rekord for antallet af passagerer, og det ifølge direktør for Aarhus Letbane, Michael Borre, de serviceforbedringer, som du og andre pendlere fra Vejlby-Risskov også snart får gavn af.

Den 7. august bliver nemlig dagen, hvor letbanens nye køreplan træder i kraft. For dig betyder det helt konkret, at antallet af afgange bliver fordoblet i store dele af døgnet, så du kan tage letbanen fra en station i Vejlby-Risskov hele fire gange i timen.

Det burde immervæk gøre livet nemmere for dem, der gerne vil hoppe på et letbanetog, mener Michael Borre.

- Med fire tog i timen bliver behovet for at tjekke køreplanen mindre for passagererne, og skulle man komme for sent til sit tog, er der kortere tid til næste afgang, så genen bliver mindre, siger letbanedirektøren

Snart kan pendlerne fra letbanestationerne i Vejlby-Risskov hoppe på letbanen til eller fra byen fire gange i timen.

Aarhus Letbane har snart haft fem stormomsuste leveår, hvor togsystemet ofte har været i vælten, når sne, slud og frostgrader har voldt store problemer for togdriften. Men den 7. august byder på en solstrålehistorie for togsystemet.

For såfremt alt kører på skinner, så bliver det nemmere for dig at pendle frem og tilbage mellem Vejlby-Risskov og Aarhus via den gamle Grenaa-strækning. Den 7. august er nemlig dagen, hvor Aarhus Letbanes nye køreplan træder i kraft, og det betyder, at du kan se frem til markant flere afgange fra stationerne i Vejlby-Risskov.

Helt konkret vil der i to timer om morgenen og fire timer om eftermiddagen være doblet op på afgangene mellem Risskov og Aarhus - så der bliver fire afgange i timen i begge retninger.

Er dobbelt så mange afgange så dobbelt så godt? - Direktør hos Aarhus Letbane, Michael Borre, mener i hvert fald, at servicen for pendlerne på strækningen bliver markant forbedret fremover.

- Med fire tog i timen bliver behovet for at tjekke køreplanen mindre for passagererne, og skulle man komme for sent til sit tog, er der kortere tid til næste afgang, så genen bliver mindre, siger letbanedirektøren til Århus Stiftstidende.

I forhold til dengang, hvor DSB betjente strækningen, er der i dag flere stationer, flere afgange og kortere rejsetid.

- Så jeg mener, at vi har forbedret servicen markant i forhold til før letbanetiden, siger Michael Borre.

Letbanen viser stadig bedre takter

I de forgangne 12 måneder er der blevet boret og banket ved stationen ved Vestre Strandallé, og det er dette arbejde med etableringen af en såkaldt krydsningsstation, der nu gør det muligt at sende fire tog i hver retning i timen.

Sidenhen er de nye systemer blevet gennemtestet, så togene kører som smurt efter den nye køreplan. Det har ikke altid været tilfældet for letbanen på den gamle Grenaa-strækning, men de seneste opgørelser viser, at der efterhånden er forsvindende få aflysninger eller forsinkelser på driften.

Så er spørgsmålet, om de gode takter fortsætter med den udvidede køreplan. Letbanedirektør Michael Borre er dog fortrøstningsfuld og forventer, at Aarhus Letbane kan leve op til kravene om rettidighed og pålidelighed.

- Ja, det vil jeg mene, at vi kan. Vi har i samarbejde med Midttrafik og Keolis gennemgået køreplanen og finpudset køretiderne mellem de enkelte stationer. Så jeg er optimist, siger han til Århus Stiftstidende.