Grundejere i første parket er i clinch med el-selskab: - Når man har betalt en formue for sin grund, gider man ikke have sådan en klods foran sig
Den er grim, og den fylder godt i landskabet.
Derfor forstår man også godt, at grundejerne i Risskov ikke står i kø for at melde sig frivilligt til at få banket en transformatorstation op nær deres strandvilla.
- De fylder godt i landskabet, og de er ikke ligefrem kønne at kigge på. Når man har betalt en formue for sin grund, gider man ikke have sådan en klods foran sig, der stjæler din udsigt, fortæller Torben Hartvigsen, der ejer et hus nær vandet, som har været i spil til at få en transformatorstation som ny nabo.
Problemet er bare, at en udbygning af elnettet i Risskov før eller siden bliver bydende nødvendigt. Forsyningsselskabet Konstant kan se, at det kommer under pres, hvis udviklingen med flere elbiler og større huse fortsætter i samme takt som nu.
Men foreløbigt er arbejdet blevet indstillet, fordi man ikke har kunnet nå til enighed med grundejerne om en placering. Det er ærgerligt, mener formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed, Bent Hjorth, der håber på at kunne finde et kompromis, før det er for sent.
Alle undtagen Don Quixote elsker vindmøller - så længe de ikke står på eller i nærheden af deres egen grund.
Samme paradoks gør sig nu gældende langs de dyreste adresser ved vandet i Risskov, hvor forsyningsselskabet Konstant forgæves har forsøgt at finde en placering til en ny transformatorstation.
Det er et stykke bydende nødvendig infrastruktur, men af udseende vækker det minder om Danmarks mest forhadte bygning, den tidligere busterminal ved Rådhuspladsen i København. Derfor forstår man godt, hvorfor den sorte klods er kommet i strid modvind blandt grundejerne ved vandet.
Først var den tænkt placeret ved vendepladsen for enden af Casper Møllers Vej, men det faldt ikke i god jord. Så blev det foreslået, at den kunne stå ved skellet til Torben Hartvigsens grund ved Jacob Adelborgs Allé, men resultatet var det samme.
- De fylder godt i landskabet, og de er ikke ligefrem kønne at kigge på. Når man har betalt en formue for sin grund, gider man ikke have sådan en klods foran sig, der stjæler din udsigt, siger Torben Hartvigsen og tilføjer:
- Jeg har et indtryk af, at de er på udkig efter den billigste løsning. Jeg synes, man burde finde den løsning, der er mindst til gene for beboerne hernede.
Elbilerne presser strømforsyningen
Men transformatorstationen skal placeres et sted nær diget i Risskov, da Konstant har gravet sine elkabler ned her. Det skriver Tommy Jakobsen, kommunikationschef for Konstant, i et skriftligt svar til RisskovLIV. Og før eller siden skal transformatorstationen bygges, hvis man vil undgå udfald på elnettet i fremtiden.
Skal man pege fingre, er det faktisk den grønne omstilling, der er synderen. Mængden af elbiler i Risskov voksede massivt fra 284 i juni 2021 til 586 samme måned i år viser tal fra Bilstatistik.dk, og de mange eldrevne køretøjer tærer på elforsyningen. Så fortsætter den udvikling, er det bydende nødvendigt at opføre en eller flere nye transformatorstationer i bydelen.
- Det handler om at fremtidssikre strømforsyningen i Risskov. Den nuværende infrastruktur er ikke bygget til det forbrug, som vi forventer i fremtiden, når flere og flere borgere f.eks. vælger elbilen til. Vi har lavet en række optimeringer af elnettet i Risskov, og i den forbindelse gav det mening at se på, hvordan vi kunne fremtidssikre området, skriver Tommy Jakobsen.
- Elforbruget bestemmes af borgernes adfærd, herunder valget af elbiler. Derfor er det også meget vanskeligt at sige noget helt præcist om, hvornår det bliver nødvendigt.
Men det ville være rettidig omhu at finde en løsning nu. Det mener Bent Hjorth, der som formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed har valgt at involvere sig i sagen og deltaget i et møde med Konstant i forsøget på at finde et kompromis.
- Det er jo på mange måder en dårlig sag, for det er svært at gøre alle tilfredse. Uanset hvor stationen måtte ende med at stå, vil der sikkert være nogle, der er utilfredse i sidste ende. Nu har vi forsøgt at gå dialogens vej for at se, om vi kan blive enige om en placering, der er til mindst mulig gene, siger Bent Hjorth.
Tryk "tænd" for arbejdet - og vent et år
Han er ikke nogen ørn i de tekniske aspekter for, hvor man kan og ikke kan placere en transformatorstation, men når man traver gåturen langs diget med Bent Hjorth, kan hans falkeøje hurtigt spotte en række punkter i buskadset, som måske kunne rumme en firkantet størrelse på et par meter i højde og drøjde.
Problemet er nu bare, at Konstant har indstillet arbejdet med opsætningen af transformatorstationen på ubestemt tid.
- Arbejdet med transformerstationen, som var påtænkt en beliggenhed ved siden af vendepladsen, er udskudt, da der ikke kunne opnås enighed om placeringen, skriver Tommy Jakobsen fra Konstant og fortæller, at en genopstart af arbejdet kan have lange udsigter.
Hvad er kommunens rolle?
Aarhus Kommune har ikke meget at skulle have sagt eller gjort i en sag som denne.
I dette tilfælde er det op til forsyningsselskabet Konstant at sørge for de rette tilladelser til deres opsætning af transformatorstationen, men som udgangspunkt kræver det ikke en byggetilladelse at bygge dem.
Så medmindre transformatorstationen strider mod lokalplanen eller støjer mere end tilladt, er det ifølge Aarhus Kommune en sag mellem Konstant og grundejerne i Risskov - og måske i sidste ende den danske stat, hvis ikke parterne kan blive enige.
Opsætningen af antennemaster til mobildækning er tidligere noget, som staten har blandet sig i.
Faktisk vil der gå et år, fra man beslutter eventuelt at genoptage arbejdet, til der kan stå en færdigbygget transformatorstation.
- Vi oplever lige nu meget lange leveringstider på materialer og komponenter, som betyder, at der går lang tid fra materialerne bestilles til de leveres og kan bruges til at optimere elnettet, skriver kommunikationsdirektøren.
Ønske om en helhedsplan
Bent Hjorth gætter på, at indstillingen af arbejdet er en konsekvens af modstanden mod de foreslåede placeringer. Han håber dog stadig på, at man kan finde fælles fodslag snarligt, for han har med egne øjne konstateret stigningen i antallet af elbiler.
- Jeg forstår ikke, hvorfor man stopper arbejdet, fordi man møder modstand. De skal jo op, så man må jo forsøge at finde en løsning, for fortsætter udviklingen, vil der næppe gå mange år, før elnettet er presset, siger formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed.
- Jeg har forståelse for de udfordringer, Konstant har, men hvor der er en vilje, er der en vej, konstaterer han.
Foreløbigt skal Torben Hartvigsen ikke tage stilling til, om der kommer en transformatorstation nær villaen på Jacob Adelborgs Allé. Men når det sker, og det skal det jo før eller siden, håber han, at Konstant har lagt en mere forkromet slagplan for det videre arbejde - både for transformatorstationen, der er i vælten nu, men også fremtidige.
- Vi har fortalt dem, at de er nødt til at lave en helhedsplan, for det må være muligt at ligge dem nogle steder, hvor de ikke generer beboerne. Nu har vi i hvert fald bedt dem om at informere os om, hvad de fremover har i sinde at starte op på, og gør de ikke det, hører de fra min advokat, siger Torben Hartvigsen.