To grundejere vil udstykke deres kæmpegrunde - men kommunen tager nye kneb i brug for at stikke en kæp i hjulet på planerne
Spørger du Aarhus Kommune, er de som udgangspunkt ikke interesseret i, at man udstykker sine massive grunde på Ryvangs Allé i Risskov, og i en årrække har man håndhævet et deklaration fra 1918 som forbud.
Men nu har to grundejere på vejen fået Planklagenævnets ord for, at deklarationen ikke er gyldig. Dermed burde Henrik Svendsen, som den ene grundejer hedder, kunne realisere sine planer om at udstykke sin og nabogrunden til at kunne huse én ekstra ejendom.
- Vi er ikke interesseret i etageboliger eller rækkehuse, som bryder med
ensartetheden i kvarteret. Folk plejer at se guld, når de ser grundstørrelserne på Ryvangs Allé, men vi vil bare gerne udstykke til en ejendom med udkørsel mod Nordre Strandvej, fortæller Henrik Svendsen til RisskovLIV.
Men den går ikke, siger Aarhus Kommune. Et nyt midlertidigt forbud er blevet nedlagt via en paragraf i Planloven, og nu arbejder Teknik og Miljø på et tillæg til lokalplanen, som skal forhindre udstykning permanent.
- Teknisk set er forbuddet faktisk kun gældende for de to grundejere på
Ryvangs Allé, så det gælder kun grundejerne, der har anmodet om udstykning, men i princippet kunne næsten alle på den ene side af vejen udstykke en ekstra grund. Det er det, vi forsøger at regulere med den
nye lokalplan, siger Torben Simonsen, der er kontorchef for Juridisk Service i Byggeri.
Udviklingen ærgrer Henrik Svendsen, der har svært ved at forstå, hvor kommunen kæmper med næb og kløer mod det, grundejeren betegner som "minimale ændringer".
- Se på, hvad der sker i den anden ende af Nordre Strandvej og
sammenlign det så med det, vi ønsker her. Det er jo minimalt. Vi laver en ny grund til en ny familie, der gerne vil bo herude, og det kan da kun være godt for området, siger han.
Lad os lege med tanken: Du har en enorm grund på mere end 1.800 kvadratmeter, som arealmæssigt sagtens kunne huse to ejendomme. Baghaven er så stor, at du aldrig bruger den til fulde, og arbejdet med at slå græs er en lidelsesproces. Tænk sig, hvis man kunne slippe for alt det hårde slid og samtidig tjene en god skilling ved at udstykke en del af grunden, så en ekstra familie kan få glæde af et hus i liebhaverkvarteret?
Ville du gøre det?
Det er cirka samme tankemønster, som Henrik Svendsen og hans nabo på Ryvangs Allé i Risskov har gjort sig - og nået frem til svaret "ja".
Sammen med sin nabo har han i en årrække haft en ønske om at udstykke sine baghaver, så de - med hans ord - danner en fodboldbane, der strækker sig fra Nordre Strandvej og parallelt nedad Ryvangs Allé. Her så han gerne et hus blive bygget med facade mod Nordre Strandvej.
- Vi er ikke interesseret i etageboliger eller rækkehuse, som bryder med ensartetheden i kvarteret. Folk plejer at se guld, når de ser grundstørrelserne på Ryvangs Allé, men vi vil bare gerne udstykke til en ejendom med udkørsel mod Nordre Strandvej, fortæller Henrik Svendsen til RisskovLIV.
Men de har rendt hovedet mod muren, når de har forsøgt sig. Hidtil har Aarhus Kommune nemlig afvist med henvisning til en deklaration fra 1918 for villavejen, som burde forhindre udstykning af grundene.
Det gør den bare ikke. Efter klage fra grundejerne på Ryvangs Allé har Planklagenævnet vurderet, at formuleringen ikke forhindrer udstykning af grundene. Forbuddet er dermed ophævet, viser en aktindsigt, som RisskovLIV er i besiddelse af.
Den afgørelse betyder i praksis, at de to grundejere på Ryvangs Allé kunne udstykke deres grunde på livet løs, var det ikke fordi, at Aarhus Kommune havde gjort brug af en nødløsning i Planloven og nedlagt et etårigt forbud mod udstykning på grundene.
Fortætning er fy-fy i kvarteret
I mellemtiden vil Aarhus Kommune så forny lokalplanen for området. Det greb skal sørge for, at der sort på hvidt står, at man ikke kan udstykke sin grund fremover. Det fortæller Torben Simonsen, kontorchef for Juridisk Service i Byggeri.
- Vi har brugt en paragraf i Planloven, mens vi retter i lokalplanen. Som tingenes tilstand er i øjeblikket, har grundejerne ret til at udstykke, men det er kommunens redskab til at sætte en stopper for det midlertidigt. Man kan bare ikke give folk en evig frist, så vi skal skynde os at afklare, om byrådet også fremover ønsker at forhindre udstykning på Ryvangs Allé, siger Torben Simonsen til RisskovLIV.
Derfor er arbejdet med at forny lokalplan 210, der dækker hele Vejlby Fed, nu undervejs. Den er oprindeligt vedtaget i 1985, og en af meningerne med den er, måske lidt ironisk set i lyset af den voksende boligmasse i Vejlby-Risskov, at forhindre fortætning i områdets villakvarterer.
- Tanken bag lokalplanen var, at man ville undgå ustyret fortætning af kvarteret. Der er store kvaliteter i kvarteret, og der var et planlægningsmæssigt ønske om ikke at fortætte yderligere, men bevare de store grunde med store huse frem for mange små grunde med små huse, forklarer Torben Simonsen.
Sagen kort
I en deklaration fra 1918, der dækker Vejlby Fed, står følgende formulering:
"På hver parcel må kun opføres bygninger – villa eller sommerhus – til beboelse for en familie og tegninger til bebyggelsen skal forinden arbejdets påbegyndelse godkendes af det i § 4 ommeldte udvalg".
Deklarationen har Aarhus Kommune hidtil tolket og håndhævet som et forbud mod udstykning af grunde, men den er nu blevet ophævet af Planklagenævnet. Nævnet begrunder sin vurdering således:
"Planklagenævnet finder, at servituttens § 2, litra a, alene fastsætter, at der på hver parcel må opføres bygninger til beboelse for en familie. Bestemmelsen regulerer således ikke udstykning, og indeholder dermed ikke et forbud mod yderligere udstykning. Nævnet har lagt vægt på, at bestemmelsen ikke nævner udstykning, og at servitutten i øvrigt ikke indeholder fortolkningsbidrag, der peger på et sådan udstykningsforbud."
Klagemyndigheden fandt altså ikke, at ordlyden forhindrer udstykning af grunde. Den begrænser kun byggemulighederne på en udstykket grund, da der kun må opføres bygninger til beboelse for én familie.
Men for at forhindre, at de to grunde på Ryvangs Allé udstykker en tredje, har Aarhus Kommune brugt paragraf 14 i Planloven.
"Kommunalbestyrelsen kan nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet kan højst nedlægges for et år. Kommunalbestyrelsen tinglyser forbuddet på den pågældende ejendom. Tinglysningen er uden betydning for forbuddets gyldighed."
Men for at gøre forbuddet mod udstykning for grunde ved Vejlby Fed permanent, arbejder Planafdelingen i Aarhus Kommune nu på et tillæg til den gældende lokalplan, 210, der skal forhindre det fremover.
Ændringerne i lokalplanen vil dog først og fremmest være rettet mod Ryvangs Allé. Ved lov må du kun udstykke din grund, hvis den er mere end 1.400 kvadratmeter. Det er et fåtal af grundene langs Fedet, der har den størrelse, men på lige netop Ryvangs Allé er der adskillige matrikler med grundstørrelser på mellem 1.800-2.000 kvadratmeter.
- Teknisk set er forbuddet faktisk kun gældende for de to grundejere på Ryvangs Allé, så det gælder kun grundejerne, der har anmodet om udstykning, men i princippet kunne næsten alle på den ene side af vejen udstykke en ekstra grund. Det er det, vi forsøger at regulere med den nye lokalplan, siger Torben Simonsen.
Rådmanden er blevet kontaktet
Fra sin hjørnegrund på Ryvangs Allé har Henrik Svendsen svært ved at sluge kommunens argument om, at en udstykning vil fortætte kvarteret, når han skuer udover sin store baghave.
- De grunde, vi bor på, er så store, at man skal kigge langt efter fortætningen. Det er klart, at en udstykning ville betyde, at der kom et ekstra hus, men den tilhørende grund vil stadig være større end ovre på eksempelvis Flakvej. At kommunen ikke vil fortætte er kun et argument for at have et argument, siger Henrik Svendsen.
Uanset, om det holder eller ej, har Aarhus Kommune nu juridisk sikret sig, at Henrik Svendsens planer om at udstykke en del af sin grund er sat på standby i mindst et år, måske permanent. Grundejeren har bare svært ved at forlige sig med forbuddet og har skrevet et brev til rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K).
Set i lyset af, hvordan grundene på andre strækninger langs Nordre Strandvej udvikler sig i disse år, forstår grundejeren på Ryvangs Allé ikke, hvorfor Aarhus Kommune kæmper så hårdnakket imod det, han betegner som "minimale ændringer" for villavejen. Der mangler proportionalitet, mener han.
- Jeg har skrevet til rådmanden, at jeg synes, vi er blevet dårligt behandlet. Det er noget juristeri, at man sidder derinde på kommunekontoret og bestemmer, hvad der er rigtigt og forkert, siger han og tilføjer:
- Se på, hvad der sker i den anden ende af Nordre Strandvej og sammenlign det så med det, vi ønsker her. Det er jo minimalt. Vi laver en ny grund til en ny familie, der gerne vil bo herude, og det kan da kun være godt for området.
Han afventer endnu et svar fra rådmanden, men klarhed over situationen får han uanset hvad inden for de næste 12 måneder. Det midlertidige forbud mod udstykning af de to grunde på Ryvangs Allé gælder som bekendt kun et år, så Planafdelingen i Aarhus Kommune skal have udarbejdet et tillæg til lokalplanen, som byrådet sidenhen skal tage stilling til politisk før deadline.
Uret tikker...