Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

To af indehaverne af Restaurant Ghrelin på Aarhus Ø, Nicklas Friis Nielsen og Anders Kuk Kristensen står snart klar til at åbne den første af sine to planlagte spisesteder ved Nordre Strandvej. Foto: Flemming Krogh

Nyt spisested åbner snart - mens et andet måske forgår

I'm back.

To ugers barsel flyver hurtigt afsted, når man svæver i den syvende himmel i en lykkerus af gylp, møgbeskidte bleer og afbrudt søvn. Men Mille har det godt, og det har storebror og mor heldigvis også.

Apropos kvalitetstid, så nærmer vi os med hastige skridt årsdagen for RisskovLIVs opstart. Et af mine første nyhedsbreve omhandlede mad-entreprenørerne fra Michelin-håbet på Aarhus Ø, Ghrelin, der havde planer om at åbne to spisesteder nær Bellevuehallen i samarbejde med ejendomsudviklerne 1927 Estate.

Nu er der nyt under solen. Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen er nemlig klar til at løfte sløret for den første af de to spisesteder. Elfe er spiseriet, der efter planen slår dørene op til september, blevet døbt efter kartoffelsorten af samme navn.

Med det navn kunne man måske driste sig til at tro, at menuen kommer til at bestå af fritter i alverdens former. Det er ikke tilfældet. Elfe bliver svær at sætte i bås, men de to kokke gør et stort nummer ud af at understrege, at spiseriet bliver mere end bare en almen - og nogle ville måske sige sjælløs - café.

Det kan du læse meget mere om i dagens artikel, hvor du også kan se, hvordan madstedet formentlig kommer til at tage sig ud indvendigt.

Går du selv med en lille madentreprenør i maven, har du måske chancen for at overtage dit eget sted langs Nordre Strandvej. Nordly omkring letbaneovergangen er nemlig blevet sat til salg, hvis man skal tro Restaurantsælgeren.dk.

Omkring årsskiftet kradsede takeaway-butikken sure smileys til sig i ét væk, og i februar tog ejerne konsekvensen og lukkede stedet på ubestemt tid. Nu er det måske permanent, men vanen tro vil ejerne ikke rigtigt udtale sig til mig. De vil heller ikke bekræfte, at stedet er til salg, og mægleren er umiddelbart i samme vildrede som undertegnede.

Så kan du måske argumentere for, at Risskov Kirke er blevet lidt for vild. I biodiversitetens navn har man ladet buskads og krat vokse i vildskab, og det betyder i praksis, at det ene fortov på Solbakken er blevet utilgængeligt.

Det trænger til en trimning. Det kan måske lyde basalt, men i øjeblikket kan gangbesværede, ældre og folk med barnevogne ikke passere forbi uden at skulle en tur ud på kørebanen. Med kommunens egne ord er det ikke i orden.

Til slut vil jeg bare gerne sige, at jeg er en heldig kartoffel. Mine børn er dejlige, og jeg nyder at skrive lokalnyt fra Vejlby-Risskov. Har I en historie eller et tip her i agurketiden, så fanger I mig på krkie@risskovliv.dk eller 2090 6277.

So long.

Billede af Kristoffer Krogh Kiesbye
Billede af skribentens underskrift Kristoffer Krogh Kiesbye Journalist
Billede af Andreas Würtz Adamsen
Billede af skribentens underskrift Andreas Würtz Adamsen Journalist
Nicklas Friis Degn og Anders "Kuken" Kristensen er medejere af gourmet-restauranten Ghrelin på Aarhus Ø. Nu åbner de snart den første af to planlagte spisesteder langs Nordre Strandvej. Foto: Privatfoto

Nyt 'spiseri' åbner i Risskov til september: - Jeg har brugt otte måneder på at skabe de perfekte nachos

Medmindre byggeriet af 1927 Estates nye hovedkontor ved Nordre Strandvej skrider op til deadline, så vil Risskovs nyeste spisested slå dørene op til september.

Elfe, efter kartoffelsorten af samme navn, kommer stedet til at hedde. For medejerne Anders “Kuken” Kristensen og Nicklas Friis Nielsen har en ting for kartofler sammen, og så sender navnet et signal om det nye spisesteds råvareprofil.

- Vi vil gerne ramme det danske, og vi kan godt lide lokalområdet Risskov og de simple ting, som gerne må være ekstra raffinerede. Der er kartoflen bare god, så det var også et spørgsmål om at skabe en rød tråd mellem navnet og vores råvareprofil.

Et “spiseri” overvejer madentreprenørerne at kalde det. En café er det i hvert fald ikke, selvom Elfe kommer til at kunne alt det, som en cafe kan.

- Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad vi skal kalde det. Vi kan alt det, en café kan, men vi er ikke nogen café. Vi har morgenprofil, middagsprofil, aftenprofil og takeaway, men vi vil gerne proppe mere sjæl i det, siger Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:

- Priserne bliver til café-segmentet, men vi vil ikke lave fransk, italiensk eller dansk mad målrettet de unge eller de gamle. Det skal være et mangfoldigt spiseri, hvor du kan få noget godt at spise, og hvor der er tænkt lidt mere over tingene end normalt.

Kvalitet er nøgleordet, når to af medejerne af gourmet-restauranten Ghrelin slår dørene op for deres nye spiseri ved Nordre Strandvej til september.

Sidste sommer kom, så og serverede kokkene bag gourmet-restauranten Ghrelin massevis af burgere og hummerruller til sultne Risskov-borgere langs Nordre Strandvej med deres pop-op restaurant NS Lounge. Det var forretten, der fik mundvandet til at løbe. Snart er det tid til det rigtige måltid.

For til september er to af medejerne bag Michelin-håbet på Aarhus Ø, Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen, klar til at slå dørene op for deres nye madsted Elfe ved Nordre Strandvej i 1927 Estates nye hovedkontor.

Gourmet-mad som på Ghrelin bliver det ikke, men du kan forvente, at der er lagt meget tid og omtanke i samtlige retter, som du sætter tænderne i.

- Jeg elsker nachos, men jeg foretrækker at lave dem selv. Skal jeg have andre til at spise dem, skal det stadig være nachos, men kunsten er at gøre dem lækre. Derfor har jeg arbejdet med bare den ret i otte måneder for at lave de bedst mulige nachos, så der er lagt mange tanker bag, fortæller Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:

- Vi er to gourmet-drenge, og derfor stræber vi altid efter at lave et produkt, som folk bare elsker. Vi kan ikke noget, som almindelige mennesker ikke kan, men vi bruger de rigtige råvarer og tager den tid, det tager. Vi gør os bare umage.

Sådan kommer Elfe formentlig til at se ud indvendigt set fra området, hvor lokale vil kunne hente deres takeaway-mad. Billederne er endnu midlertidige, da det endelige udseende kan nå at ændre sig endnu. Foto: Dokk16

En rød tråd mellem navn og råvarer

Elfe er madstedet blevet døbt efter kartoffelsorten af samme navn. For mad-entreprenørerne Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen har noget med kartofler sammen. Det er kartoffelplanterne i blæk på deres overarme bevis på.

- Da Nicklas startede hos mig som kokkeelev, viste det sig hurtigt, at han vidste mange ting om mad, heriblandt kartofler. Min mester lærte mig, at fik man guldmedalje til sin svendeprøve, skulle man have en tatovering, så da Nicklas fik sin, fik vi tatoveret kartoflerne, siger Anders "Kuken" Kristensen.

- Det er den ene del af navnet. Den anden er, at det rammer vores madprofil. Vi vil gerne ramme det danske, og vi kan godt lide lokalområdet Risskov og de simple ting, som gerne må være ekstra raffinerede. Der er kartoflen bare god, så det var også et spørgsmål om at skabe en rød tråd mellem navnet og vores råvareprofil.

Dermed ikke sagt, at det kun er dansk mad, der bliver trakteret på det kommende madsted. Anders "Kuken" Kristensen er ikke meget for at sætte Elfe i bås - hverken madmæssigt eller som spisested.

Så da RisskovLIV sidste sensommer kunne berette, at mad-entreprenørerne fra Ghrelin i samarbejde med ejendomsudviklerne fra 1927 Estate ville åbne to spisesteder nær Bellevuehallen, var det ikke helt korrekt, da de blev omtalt som et brasserie og en cafe.

Svær at sætte i bås

Brasseriet, hvis byggeri stadig er undervejs, bliver ganske vist et brasserie, men Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen vil nødigt betegne Elfe som en café.

- Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad vi skal kalde det. Vi kan alt det, en café kan, men vi er ikke nogen café. Vi har morgenprofil, middagsprofil, aftenprofil og takeaway, men vi vil gerne proppe mere sjæl i det, siger Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:

- Priserne bliver til café-segmentet, men vi vil ikke lave fransk, italiensk eller dansk mad målrettet de unge eller de gamle. Det skal være et mangfoldigt spiseri, hvor du kan få noget godt at spise, og hvor der er tænkt lidt mere over tingene end normalt.

Der vil være plads til omkring 60 siddende gæster på Elfe. Billederne er endnu midlertidige, da det endelige udseende kan nå at ændre sig endnu.Foto: Dokk16

For sidste sommers succes med NS Lounge viste, at der var et hul i markedet i Risskov, mener Anders "Kuken" Kristensen.

- Det var en god måde at se folk an på. Vi fik jo snakket med en masse lokale og spurgt dem, hvad de savnede.  Her kunne man godt mærke, at der blev lagt væk på kvalitet, men vi solgte ligeså mange fadøl, som vi solgte champagne. Deraf lærte vi, at der skal være noget til alle, siger Anders "Kuken" Kristensen.

Der er mennesker nok om madstederne

Langs Nordre Strandvej er der efterhånden noget for enhver smag. Siden lokalplansændringerne i 2019 er der opstået et regulært madcentrum nær Bellevuehallen. Nu åbner Elfe snart - for senere at blive efterfulgt af brasseriet.

Man kunne måske frygte den skærpede konkurrence, men Anders "Kuken" Kristensen mener ikke, at mæthedspunktet er nået endnu.

- De mange spisesteder betyder, at der er mange, der gerne vil spise ude i området. Vi havde travlt med NS Lounge, men det havde de andre steder altså også, og jeg tror fortsat, der er gæster nok til alle, siger kokken.

Hvad angår madprofilen mener han heller ikke, at det nye spiseri for alvor begiver sig ind på de nærliggende spisesteders domæne.

- Vi kommer med noget andet. Vi laver ikke pizza, håndholdte burgere eller sushi. Vi prøver at favne bredt. Far skal kunne få sin ribeye, mor sin fisk, børnene deres burger og nachos, men direktøren skal også kunne gå derned og få en morgenbolle eller to gode stykker smørrebrød før sit møde, siger Anders "Kuken" Kristensen.

På Restaurantsælgeren.dk har du i øjeblikket muligheden for at erhverve dig takeaway-butikken, der i en årrække har huset Nordly. Og dog. Til trods for salgsannoncen kan hverken mægler eller ejerkreds endeligt bekræfte, at Nordly er lukket efter at have fået tre sure smileys på stribe af Fødevarestyrelsen.

Kradsede sure smileys ind på stribe: Nu er takeaway-restaurant (måske) sat til salg

Nordly er til salg. Og så måske alligevel ikke.

På Restaurantsælgeren.dk står der i øjeblikket, at du kan anskaffe dig takeaway-butikken på Nordre Strandvej til den nette sum af 620.000 kroner.

Men hverken mægleren eller ejerkredsen kan for alvor be- eller afkræfte, hvorvidt Nordly faktisk er endegyldigt lukket og sat til salg, selvom du altså kan finde en salgsannonce på internettet.

- Der er hverken frem- eller tilbagegang. Restauranten er stadig midlertidigt lukket, og jeg har ikke yderligere kommentarer, lyder den kryptiske kommentar fra medejer Mads Vigsø Krigslund.

Nordly lukkede på ubestemt tid i februar. Det skete, fordi Fødevarestyrelsens kontrollanter gang på gang på gang aflagde besøg og kvitterede med sure smileys. Tre af slagsen blev det til.

Med de sure ansigter fulgte en anseelig bødesum, og til sidst resulterede den dårlige hygiejne på spisestedet faktisk også i, at Nordly blev politianmeldt af Fødevarestyrelsen.

Anmeldelsen og bødeforlægget kan dog være frafaldet, hvis Nordly har valgt at dreje nøglen helt om, men om det er tilfældet, kan vi altså ikke finde hoved og hale i.

Lokalerne på Nordre Strandvej, der hidtil har huset Nordly, er sat til salg på Restaurantsælgeren.dk. Hverken mægleren eller ejerne vil dog bekræfte, hvorvidt takeaway-restauranten er endegyldigt lukket efter at have fået tre sure smileys og bøder af Fødevarestyrelsen.

"Med en attraktiv beliggenhed på Nordre Strandvej kan du nu overtage denne flotte takeaway-butik."

Sådan indledes salgsopstillingen for lokalerne, der hidtil har dannet rammerne for spisestedet Nordly, på Restaurantsælgeren.dk.

620.000 kroner er prisen, du ifølge mæglersiden skal smide for at erhverve dig butikken. For den sum får du en takeaway-butik med 20 siddepladser, der - hvis man skal tro salgsteksten - nemt kan restaurantgodkendes og dermed lægge bord til spisende gæster på stedet.

Såfremt Nordly faktisk er til salg. Det er til gengæld svært at finde hoved og hale i.

- Jeg kan ikke sige, at den er officielt til salg. Bliver vi kontaktet af en potentiel køber, skriver vi til ejerne, og så må de snakke sammen og finde ud af det, fortæller den ansvarlige mægler fra Restaurantsælgeren, Mesut Dursun.

Kontakter man ejerne, bliver man ikke meget klogere. I stedet får man denne kryptiske melding fra medejer Mads Vigsø Krigslund.

- Der er hverken frem- eller tilbagegang. Restauranten er stadig midlertidigt lukket, og jeg har ikke yderligere kommentarer.

"Undskyld, vi har sviget jer!"

I skærende kontrast var folkene bag Nordly ganske klare i spyttet tilbage i februar. På spisestedets Facebook-side meddelte de da, at restauranten lukkede på ubestemt tid som konsekvens af de tre sure smileys, man på kort tid havde kradset til sig efter Fødevarestyrelsens kontrolbesøg.

"Undskyld vi har svigtet Jer! Vi har fejlet og det er vi rigtig kede af. 3 sure smileyer fra Fødevarestyrelsen i træk, kan ikke undskyldes nok over for alle. Dette er ikke sådan, vi ønsker at drive forretning, og derfor lukker vi Nordly ned for en periode, dags dato. Stedet skal nu under renovering, og de fejl, vi har begået, skal rettes op, før vi vender tilbage i drift. Vi åbner ikke op igen før, at vi ved, at der med sikkerhed kan gives en glad smiley igen."

Det var særligt haltende rengøring i restauranten, der betød, at Fødevarestyrelsen gang på gang på gang måtte tildele Nordly det sure ansigt.

Bødeforlæg og anmeldelse kan være frafaldet

Første gang, de nedadvendte mundvige måtte hænges til skue i restaurantens forrude, var i oktober sidste år. Under sit kontrolbesøg kunne Fødevarestyrelsen konstatere omfattende problemer med hygiejnen og risiko for forurening af fødevarer.

Godt en måned senere, i slutningen af november, vendte kontrollanterne tilbage og kunne atter notere sig, at der ikke var rettet op på rengøringen. Ny sur smiley.

Nyt år, nyt kontrolbesøg, ny sur smiley. I januar 2022 blev der nok engang konstateret en rengøringsstandard, som ikke var et spisested værdigt ifølge Fødevarestyrelsen.

- På stativ, hvor virksomheden opbevarer plader, ses der skidt og produktrester, som ikke er fra dagens produktion. På glaslågen af køleskabet ses der fedtede belægninger.

- På væggen under vask i opvaskeafdelingen ses der gullige løber ned af væggen, skrev Fødevarestyrelsen blandt andet i sin rapport.

Med alle dårlige gange tre havde Nordly på det tidspunkt raget en bødesum på 12.500 kroner til sig, og der er altså grænser for, hvor længe et spisested kan blive ved med at skrabe sure smileys til sig.

Fødevarestyrelsen endte med at politianmelde Nordly. Ifølge Østjyllands Politi vil bødeforelægget typisk frafalde i situationer, hvor en restaurant lukker, men skulle ejerne af Nordly vælge at genåbne i stedet for at sælge stedet, vil de stadig hæfte.

Gul stenkløver har gjort sit indtog langs fortovet på Solbakken, hvor Risskov Kirke er vild med vilje. Fortovet skal dog kunne bruges, og kirkegårdslederen har allerede en plan. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Fortovet på Solbakken er forsvundet, men Risskov Kirke har en plan

På kirkegården ved Risskov Kirke har man valgt at være vild med vilje. I et forsøg på at øge biodiversiteten har man eksempelvis plantet brændenælder, men også på fortovet foran kirken, er der blevet plantet ud.

Det har i første omgang kostet et fortov. For fortovet på Solbakken er blevet temmelig ufremkommeligt i takt med, at de gule blomster, man har plantet langs stendiget ved kirkegården, er eksploderet i vækst med både solrigt og vådt vejr.

Det ufremkommelige fortov har irriteret flere beboere i nærheden, og strider egentlig imod princippet om at vedligeholde eget fortov. Kirkegårdsleder Bjørn H. Dinesen forsikrer dog om, at der er en løsning lige rundt om hjørnet.

Vel at mærke en løsning, hvor man undgår at beskære de gule blomster, så de mange bier og brumbasser fortsat har et sted at boltre sig.

Går man tur med barnevogn, kan det være svært at komme til på fortovet ved Risskov Kirke på Solbakken i disse dage. Et projekt for øget biodiversitet betyder nemlig, at gule blomster har overtaget fortovet til gene for beboere i området. Kirkegårdsleder Bjørn H. Dinesen understreger dog, at der snarest gøres noget ved problemet.

De fleste kender nok til vintermånedernes kedelige tjans med at salte fortovet. For som grundejer skal man jo stå for den slags. Nu er der godt nok temmelig mange måneder til, at man igen skal have saltspanden frem, men også i sommermånederne er der arbejde med det der forbistrede fortov.

For ukrudt skal man også fjerne, og man skal i det hele taget sørge for, at enhver, der skulle få lyst at slå et smut forbi din matrikel, faktisk kan gå på fortovet.

Sådan er reglerne, og regler skal jo efterleves. I Risskov har nogle dog skarpt observeret, selvom det efterhånden er ved at være ganske tydeligt for enhver, at fortovet på Solbakken begynder at ligne en scene fra Tarzan.

Det vilde fortov skyldes, at Risskov Kirke er en del af et større initiativ med i alt 14 kirkegårde i det nordlige Aarhus, som skal gentænkes i biodiversitetens navn i et samarbejde mellem Folkekirken i Aarhus og Naturhistorisk Museum.

Der skal gøres noget

Lige rundt om hjørnet fra det vilde fortov, bor Torsten Lauritzen, og han har længe lagt mærke til, hvordan fortovet på Solbakken var ved at gro til. Da RisskovLIV møder ham, er han faktisk selv i fuld gang med lige netop dét, som han og flere andre savner at se fra Risskov Kirke, nemlig at vedligeholde fortovet foran egen matrikel.

- Jeg ser gamle damer og folk med barnevogn, der må gå ud på vejen, fordi de simpelthen ikke kan være på fortovet. Så jeg synes, de burde klippe det til. Sådan er det jo også for alle os andre, fortæller Torsten Lauritzen.

Det er til at få øje på, hvor Risskov Kirkes matrikel begynder, for mens de fleste hække langs Solbakken er sirligt skåret til, ser det lidt mere vildt ud foran kirkegården. Der er dog lagt en slagplan for, hvordan problemet løses, forsikrer kirkegårdsleder Bjørn H. Dinesen. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

De gule blomster langs stendiget på Solbakken har Risskov Kirke faktisk selv plantet, og et hurtigt kig afslører da også, at man er lykkedes ganske godt med at tiltrække masser af insekter. I blomsterne vrimler det således med både bier og brumbasser.

- Jeg er vild med biodiversitet, og jeg synes faktisk, at idéen er rigtig god. Men de burde simpelthen holde det inde på selve kirkegårdens areal. Det er gået over gevind med de gule blomster herude på fortovet, pointerer Torsten Lauritzen.

Der er en plan

Inde på kirkegården er det Bjørn H. Dinesen, der står for driften af kirkegården som kirkegårdsleder. Han fortæller, at han selv er blevet kontaktet af utilfredse borgere, men at man faktisk har en plan for, hvordan man løser udfordringen med fortovet på Solbakken.

- Der er bestilt hegnspæle og tråd til at hænge det op, så det kommer ind langs stendiget, men det er desværre ikke kommet endnu, fortæller Bjørn H. Dinesen.

Også på fortovet langs Skolevangs Allé er Risskov Kirke vild med vilje. Her er det dog muligt at bruge fortovet, modsat på Solbakken. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Han var egentlig blevet lovet, at materialerne allerede skulle være kommet, men hvis alt går efter planen, går der altså ikke to uger, før end fortovet igen kan benyttes på Solbakken ud for Risskov Kirke.

- Der er absolut tænkt over, at der skal gøres noget ved det, og særligt det seneste store regnfald har fået det til at vælte ud, kommer det fra kirkegårdsleder Bjørn H. Dinesen.

Vil nødig beskære

Og der er i det hele taget mening med galskaben, så at sige. For når Risskov Kirke har valgt at plante gul stenkløver, som de gule blomster så mundret hedder, ved fortovet, er det simpelthen fordi, at der er plads.

- Vores kirkegård er fuldstændig stopfyldt med gravsteder, så vi er nødt til at udnytte de resterende arealer, vi har, for at kunne spille med ind, pointerer Bjørn H. Dinesen.

Man skal som udgangspunkt bare sørge for, at der er mulighed for fri færdsel på fortovet. Og fri færdsel betyder, at man skal kunne bruge hele fortovet.

Bjørn H. Dinesen, kirkegårdsleder på Risskov Kirke

Men også på selve kirkegården forsøger Risskov Kirke at skubbe biodiversiteten i den rigtige retning, og man har blandt andet plantet brændenælder på kirkegården. Kirkegårdslederen ser derfor meget nødig, at de gule blomster på Solbakken beskæres.

- Så vil man også fjerne levested for dyrene. Så fjerner man ikke kun blomsterne men også bierne, brumbasserne, fluer, myrer, lus, og hvad der ellers lever heri, lyder det fra Bjørn H. Dinesen.

Godkendt løsning

Beskæring bliver formentlig heller ikke nødvendigt, for hos Aarhus Kommune, kan man sagtens acceptere løsningen med hegnspæle og tråd, så længe det sættes på kirkens egen matrikel. Det fortæller fagkoordinator for vejdrift, Per Kristensen.

- Man skal som udgangspunkt bare sørge for, at der er mulighed for fri færdsel på fortovet. Og fri færdsel betyder, at man skal kunne bruge hele fortovet.

Sådan så fortovet på Solbakken ud, før Risskov Kirke lod buske vokse til. Foto: Google Maps.

Så hvis Risskov Kirke får lagt den gule jungle, der er opstået på Solbakken, ind til stendiget på kirkens matrikel, burde problemet altså været løst.

- Hvis man har et enormt bredt fortov med eksempelvis tre rækker fliser, så kommer vi nok ikke farende og slår folk i hovedet, hvis der er vokset lidt hæk ud over. Men man skal kunne færdes frit på fortovet med eksempelvis en barnevogn eller en kørestol, og man skal også gerne kunne gå to og to ved siden af hinanden, fortæller Per Kristensen.

Skulle løsningen alligevel ikke falde i god jord hos Aarhus Kommune, kan Risskov Kirke først se frem til et varsel, dernæst et påbud, og i yderste instans kan kommunen vælge at løse problemet på grundejers regning, men Per Kristensen understreger, at det meget sjældent kommer så vidt.

Indtil hegnspæle og tråd leveres, må man altså indstille sig på lidt vandring gennem - eller udenom - de gule buskadser.

De kommende uge må bilister på Grenåvej finde sig i noget af en flaskehals ved Risvang Allé, hvor Aarhus Vand arbejder på den såkaldte klimatilpasning af Risvangen. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Det skal du også vide: Risiko for grimme prisstigninger på stort projekt

Har du et arrangement, en begivenhed, en historie eller lignende, du gerne vil gøre opmærksom på, kan du sende en mail til krkie@risskovliv.dk.

Udsigt til flaskehals på stor indfaldsvej

Vejarbejde på Grenåvej og Risvang Allé

Kører du ad Grenåvej, når du skal til og fra arbejde, skal du måske lige sætte lidt ekstra tid af til pendling i de kommende uger. For frem til søndag 17. juli vil der nemlig kun være én vejbane tilgængelig i hver retning på Grenåvej ud for Risvang Allé.

Allerede mandag, 27. juni, gik Aarhus Vand i gang med sit arbejde, der er en del af den såkaldte klimatilpasning af Risvangen. Arbejdet de kommende uger består i at adskille regnvand og spildevand. Fremadrettet skal spildevandet nemlig ledes til Marselisborg Renseanlæg, hvor regnvand skal ledes ud i Aarhus Bugt via et bassin i Riis Skov.

I forbindelse med arbejdet vil Grenåvej altså være indsnævret, mens Risvang Allé vil være fuldkommen afspærret.

Når arbejdet er færdiggjort, kan man til gengæld se frem, at Risvang Allé er bedre rustet til de større regnmængder, man forventer vil komme i forbindelse med klimaforandringer - og som en ekstra appelsin i turbanen kan strandgæster ud for Riis Skov glæde sig over, at badevandet ved Den Permanente ifølge Aarhus Vand er blevet forbedret som konsekvens af arbejdet med klimatilpasning.

AGF-kvinders cheftræner indlemmet i eksklusiv klub

Ingen fodboldspillere, mand såvel som kvinde, har spillet flere danske seniorlandskampe end Katrine S. Pedersen, der opnåede 210 kampe som aktiv. Foto: AGF.

Cheftræner for AGF's fodboldkvinder, der har hjemmebane på Vejlby Stadion, blev fredag indlemmet i Fodboldens Hall of Fame.

Det skete i forbindelse med kvindelandsholdets træningskamp i Parken mod Brasilien. Før kampens start blev 45-årige Katrine S. Pedersen således hyldet af DBU, hvis formand, Jesper Møller, sammen med kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) overrakte prisen.

Den århusianske træner og forhenværende spiller, der startede sin elitekarriere i HEI og efterfølgende også repræsenterede Skovbakken, har været cheftræner for Aarhus' bedste kvindehold siden juli 2021, og hun er blot den tredje kvinde til at blive indskrevet i DBU's Hall of Fame efter Susanne Augustesen og Lone Smidt Nielsen, omend hele det danske kvindelandshold fra VM i 1971 også blev indlemmet i 2019.

AGF-kvinderne, der sikrede sig endnu en sæson i den bedste danske kvinderække, har siden starten af juni haft sommerpause, men 5. august går det igen løs på Vejlby Stadion for Katrine S. Pedersens fodboldkvinder.

Træls tendens koster bilejere dyrt

Det kan koste op mod 18.000 kroner at få udskiftet brændstoftanken, hvis man bliver udsat for tyveri af brændstof. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

- Jeg har oplevet flere grædende kunder, der har fået deres bil ødelagt af det her.

Sådan fortæller automekaniker Jakob Kahr, indehaver af Kvik Center Risskov, til BT i en artikel.

For en kedelig tendens har spredt sig de seneste måneder i form af tyveri af brændstof. Ni gange har mekanikeren således oplevet at få besøg af kunder, der har været udsat for brændstoftyveri. Det lyssky foretagende kan desværre klares på ganske få minutter med en boremaskine og en slange med pumpe.

I alt 44 anmeldelser har Østjyllands Politi fået i løbet af 2022 ifølge en aktindsigt fra BT, og det kan være ganske dyr fornøjelse, for Jakob Kahr fortæller til BT, at brændstoftanken ikke kan reddes, når den først har været gennemboret, da dampene i tanken ville resultere i en eksplosion, hvis man begyndte at svejse på tanken.

Hele sidste år oplevede Jakob Kahr kun et enkelt sådan tilfælde til sammenligning med de hidtil ni tilfælde i år.

Prisstigninger kan ramme milliondyr udvidelse af Den Permanente

Udvidelsesplaner for Den Permanente Badeanstalt i Risskov. Visualisering: P+P Arkitekter, Aarhus

I februar vedtog et flertal af medlemmerne i Vikingeklubben Jomsborg en udvidelse af badeanstalten Den Permanente til 32 millioner kroner.

Men nu har købet af en infrarød sauna til vinterbadeklubben skabt bekymringer hos Poul Guldborg, der er medlem af Vikingeklubben Jomsborg. Til Lokalavisen Aarhus fortæller han, at medlemmerne fik besked om, at saunaen ville koste 250.000 kroner. Nu tegner slutprisen sig til at blive mindst 800.000 kroner.

Når prisen på et lille saunaprojekt kan stige sådan på grund af inflation og stigende materialepriser, frygter Poul Guldborg for, hvilken indflydelse prisstigningerne kan have på den planlagte udvidelse af badeanstalten.

Ifølge Bo Kræmer, der er formand for Vikingeklubbens Jomsborg, er det dog stadig for tidligt at vurdere, hvorvidt der skal flere gysser på bordet, før vinterbaderne kan realisere projektet og få sit kolde gys.

- Vi er midt i processen, og vi træffer først en endelig beslutning og trykker på startknappen, når vi kender tallene mere præcist. Vi kan ikke sætte noget i gang, som vi ikke har finansiering til. Vi må forholde os den verden, vi lever. Vi har en buffer på 4,6 millioner kroner i den beregning, vi har lavet for udvidelsen, og så har vi nogle andre løsninger, som jeg ikke kan løfte sløret for, siger han til Lokalavisen Aarhus.