Nyt 'spiseri' åbner i Risskov til september: - Jeg har brugt otte måneder på at skabe de perfekte nachos
Medmindre byggeriet af 1927 Estates nye hovedkontor ved Nordre Strandvej skrider op til deadline, så vil Risskovs nyeste spisested slå dørene op til september.
Elfe, efter kartoffelsorten af samme navn, kommer stedet til at hedde. For medejerne Anders “Kuken” Kristensen og Nicklas Friis Nielsen har en ting for kartofler sammen, og så sender navnet et signal om det nye spisesteds råvareprofil.
- Vi vil gerne ramme det danske, og vi kan godt lide lokalområdet Risskov og de simple ting, som gerne må være ekstra raffinerede. Der er kartoflen bare god, så det var også et spørgsmål om at skabe en rød tråd mellem navnet og vores råvareprofil.
Et “spiseri” overvejer madentreprenørerne at kalde det. En café er det i hvert fald ikke, selvom Elfe kommer til at kunne alt det, som en cafe kan.
- Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad vi skal kalde det. Vi kan alt det, en café kan, men vi er ikke nogen café. Vi har morgenprofil, middagsprofil, aftenprofil og takeaway, men vi vil gerne proppe mere sjæl i det, siger Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:
- Priserne bliver til café-segmentet, men vi vil ikke lave fransk, italiensk eller dansk mad målrettet de unge eller de gamle. Det skal være et mangfoldigt spiseri, hvor du kan få noget godt at spise, og hvor der er tænkt lidt mere over tingene end normalt.
Sidste sommer kom, så og serverede kokkene bag gourmet-restauranten Ghrelin massevis af burgere og hummerruller til sultne Risskov-borgere langs Nordre Strandvej med deres pop-op restaurant NS Lounge. Det var forretten, der fik mundvandet til at løbe. Snart er det tid til det rigtige måltid.
For til september er to af medejerne bag Michelin-håbet på Aarhus Ø, Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen, klar til at slå dørene op for deres nye madsted Elfe ved Nordre Strandvej i 1927 Estates nye hovedkontor.
Gourmet-mad som på Ghrelin bliver det ikke, men du kan forvente, at der er lagt meget tid og omtanke i samtlige retter, som du sætter tænderne i.
- Jeg elsker nachos, men jeg foretrækker at lave dem selv. Skal jeg have andre til at spise dem, skal det stadig være nachos, men kunsten er at gøre dem lækre. Derfor har jeg arbejdet med bare den ret i otte måneder for at lave de bedst mulige nachos, så der er lagt mange tanker bag, fortæller Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:
- Vi er to gourmet-drenge, og derfor stræber vi altid efter at lave et produkt, som folk bare elsker. Vi kan ikke noget, som almindelige mennesker ikke kan, men vi bruger de rigtige råvarer og tager den tid, det tager. Vi gør os bare umage.
En rød tråd mellem navn og råvarer
Elfe er madstedet blevet døbt efter kartoffelsorten af samme navn. For mad-entreprenørerne Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen har noget med kartofler sammen. Det er kartoffelplanterne i blæk på deres overarme bevis på.
- Da Nicklas startede hos mig som kokkeelev, viste det sig hurtigt, at han vidste mange ting om mad, heriblandt kartofler. Min mester lærte mig, at fik man guldmedalje til sin svendeprøve, skulle man have en tatovering, så da Nicklas fik sin, fik vi tatoveret kartoflerne, siger Anders "Kuken" Kristensen.
- Det er den ene del af navnet. Den anden er, at det rammer vores madprofil. Vi vil gerne ramme det danske, og vi kan godt lide lokalområdet Risskov og de simple ting, som gerne må være ekstra raffinerede. Der er kartoflen bare god, så det var også et spørgsmål om at skabe en rød tråd mellem navnet og vores råvareprofil.
Dermed ikke sagt, at det kun er dansk mad, der bliver trakteret på det kommende madsted. Anders "Kuken" Kristensen er ikke meget for at sætte Elfe i bås - hverken madmæssigt eller som spisested.
Så da RisskovLIV sidste sensommer kunne berette, at mad-entreprenørerne fra Ghrelin i samarbejde med ejendomsudviklerne fra 1927 Estate ville åbne to spisesteder nær Bellevuehallen, var det ikke helt korrekt, da de blev omtalt som et brasserie og en cafe.
Svær at sætte i bås
Brasseriet, hvis byggeri stadig er undervejs, bliver ganske vist et brasserie, men Anders "Kuken" Kristensen og Nicklas Friis Nielsen vil nødigt betegne Elfe som en café.
- Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad vi skal kalde det. Vi kan alt det, en café kan, men vi er ikke nogen café. Vi har morgenprofil, middagsprofil, aftenprofil og takeaway, men vi vil gerne proppe mere sjæl i det, siger Anders "Kuken" Kristensen og tilføjer:
- Priserne bliver til café-segmentet, men vi vil ikke lave fransk, italiensk eller dansk mad målrettet de unge eller de gamle. Det skal være et mangfoldigt spiseri, hvor du kan få noget godt at spise, og hvor der er tænkt lidt mere over tingene end normalt.
For sidste sommers succes med NS Lounge viste, at der var et hul i markedet i Risskov, mener Anders "Kuken" Kristensen.
- Det var en god måde at se folk an på. Vi fik jo snakket med en masse lokale og spurgt dem, hvad de savnede. Her kunne man godt mærke, at der blev lagt væk på kvalitet, men vi solgte ligeså mange fadøl, som vi solgte champagne. Deraf lærte vi, at der skal være noget til alle, siger Anders "Kuken" Kristensen.
Der er mennesker nok om madstederne
Langs Nordre Strandvej er der efterhånden noget for enhver smag. Siden lokalplansændringerne i 2019 er der opstået et regulært madcentrum nær Bellevuehallen. Nu åbner Elfe snart - for senere at blive efterfulgt af brasseriet.
Man kunne måske frygte den skærpede konkurrence, men Anders "Kuken" Kristensen mener ikke, at mæthedspunktet er nået endnu.
- De mange spisesteder betyder, at der er mange, der gerne vil spise ude i området. Vi havde travlt med NS Lounge, men det havde de andre steder altså også, og jeg tror fortsat, der er gæster nok til alle, siger kokken.
Hvad angår madprofilen mener han heller ikke, at det nye spiseri for alvor begiver sig ind på de nærliggende spisesteders domæne.
- Vi kommer med noget andet. Vi laver ikke pizza, håndholdte burgere eller sushi. Vi prøver at favne bredt. Far skal kunne få sin ribeye, mor sin fisk, børnene deres burger og nachos, men direktøren skal også kunne gå derned og få en morgenbolle eller to gode stykker smørrebrød før sit møde, siger Anders "Kuken" Kristensen.