Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skal man tisse midt under en udflugt ved Risskov Strandpark, kan man godt forberede sig på en god spadseretur - for eksempel hen langs stranden mod Bellevue. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Er der virkelig ingen toiletter ved Risskov Strandpark?

Det kan virke helt tosset, at et stort grønt område med dertilhørende letbanestop og badebro simpelthen ikke byder på et eneste offentligt toilet.

Men den er tilsyneladende god nok. Står du ved Risskov Strandpark, og tissetrangen pludselig melder sig, kan du ikke bare lige få forrettet din nødtørft. Hvad gør man så, og hvorfor i alverden er der ikke noget toilet? RisskovLIV har undersøgt det og spurgt hos Aarhus Kommune.

Og så blev det minsandten også midsommer, og i aften fejres sankthans med bål, båltaler, fællessang, hygge, og alt hvad der ellers hører sig til sådan en juniaften.

I Vejlby og Risskov fejres sankthans naturligvis også flere steder, og RisskovLIV har samlet et par forslag til, hvor du kan tilbringe din torsdag aften, hvis du ikke allerede har lagt grandiose festplaner i baghaven.

Skulle du også stå med lige netop store festplaner efter sommerferien, mere specifikt i den afsluttende uge af Aarhus Festuge, så kan du faktisk anmode om hjælp til at holde din fest. Hjælp fra selveste Aarhus Festuge.

Der er ingen krav eller regler for, hvilken slags fest man kan spørge om hjælp til at arrangere eller afvikle. Vejfest, havefest, komsammen med din allerbedste veninde, alt er indenfor skiven i festugens nye initiativ.

Til gengæld er der frist for at ansøge om hjælp fredag 1. juli, så hvis du er fristet, kan du læse her på siden, hvordan du ansøger.

Nogen fest holder man dog næppe i Grundejerforeningen Agerbæksvej 8 A-O, for selvom det seneste udkast til byggeprojektet på Agerbæksvej med Singh, NCC og AART Architects bag sig igen, igen er blevet afvist af rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K), så understreger gruppen bag projektet, at man ikke kaster håndklædet i ringen endnu.

Ikke desto mindre håber jeg, at du, kære læser, får en dejlig og hyggelig fest - både på denne sankthansaften og måske også lørdag 3. juli?

Uanset hvad vil jeg fortsat være til at fange på 2856 1620 eller anwad@jfmedier.dk, hvis du brænder inde med en idé til en historie.

God sankthans! 

Billede af Andreas Würtz Adamsen
Billede af skribentens underskrift Andreas Würtz Adamsen Journalist
Fodboldmålene ved Risskov Strandpark indbyder til boldspil og hygge, men det bliver straks mere problematisk, hvis man i fodboldkampens pause skal slå en streg. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Hvor er toiletterne ved Risskov Strandpark?

Det svinger en anelse, det der danske sommervejr. Selvom vi nærmer os juli, er det begrænset hvor mange dage, der har budt på vejr, der var godt nok til ligefrem at tage en tur til stranden. Men når det sker, har Risskov Strandpark næsten alle faciliteterne til at kunne være et rigtigt trækplaster. 

Men også kun næsten. For der mangler faktisk noget ret væsentligt ved Risskov Strandpark. Ja, man kan tage letbanen og hoppe nærmest direkte i vandet, når man står af. Ja, man kan spille en fodboldkamp med rigtige fodboldmål. Men kan man gå på toilettet?

Nej, det kan man faktisk ikke, og det kan jo virke noget så besynderligt, at et område man tydeligvis gerne vil have folk til at besøge, simpelthen ikke tilbyder et offentligt toilet. Derfor har RisskovLIV forhørt sig hos Teknik og Miljø.

Selvom der er letbanestop og et stort grønt område at boltre sig på, mangler der tilsyneladende et offentligt toilet ved Risskov Strandpark. Hvorfor gør der dog det, og hvad gør man egentlig så, hvis man skal bruge et toilet?

Der er et letbanestop, der er en badebro, der er et stort grønt areal perfekt egnet til at spille lidt fodbold - der er sågar fodboldmål - eller øve sig på at kaste med frisbee.

Risskov Strandpark har ganske enkelt potentiale til at være et rigtigt trækplaster, særligt i de lune sommermåneder, hvor man måske gerne vil mødes med venner og familie under den åbne, blå himmel.

Men der er bare lige ét spørgsmål, der så at sige presser sig på, især hvis det gode vejr eller boldspillet har gjort dig ekstra tørstig: "Hvor kan jeg gå på toilettet?"

For kan det virkelig passe, at der til trods for letbanestoppet, badebroen og det grønne areal simpelthen ikke findes et eneste offentligt toilet ved Risskov Strandpark?

Henvist til en rask gåtur

Ja, det kan faktisk godt passe. Hvis man pludselig for behov for at forrette sin nødtørft må man i stedet begive sig ud på et mindre togt.

I et skriftligt svar til RisskovLIV henviser Aarhus Kommune Teknik og Miljø til, at det offentlige toilet ved Bellevue Strand såvel som det offentlige toilet ved Den Permanente kan være relevante muligheder, hvis man har brug for et toilet, og man befinder sig ved Risskov Strandpark.

Risskov Strandpark ligger stort set midt mellem de to nærmeste offentlige toiletter. Grafik: Google Maps.

Uanset hvilken af de to muligheder man så vælger, er der tale om en rask gåtur, der begge to for RisskovLIVs journalist tog ti minutter.

Man skal altså sætte intet mindre end 20 minutter af bare for at komme frem og tilbage til et offentligt toilet fra Risskov Strandpark - og vælger man at gå i retningen af Bellevue skal man ovenikøbet affinde sig med det ukurante underlag sådan en omgang strandvandring byder på.

Ingen konkrete toiletplaner

Så kunne man måske forestille sig, at der lå planer om at anlægge et offentligt toilet ved Risskov Strandpark - der er jo umiddelbart plads nok til det - men det er der i følge Teknik og Miljø ikke på nuværende tidspunkt planer om.

"Teknik og Miljø er ved at vurdere, om Aarhus Kommunes serviceniveauet for toiletforhold på de grønne arealer er tilstrækkelige. På den baggrund arbejder Teknik og Miljø p.t. på et katalog med scenarier for, hvordan serviceniveauet kan øges de steder, hvor der er efterspørgsel og behov med dertilhørende finansieringsbehov," skriver Teknik og Miljø i svaret til RisskovLIV.

Samtidig gør Teknik og Miljø opmærksom på, at Risskov Strandpark er en del af det omtalte analysearbejde, så hvis det vurderes at toiletforholdene ved Risskov Strandpark skal forbedres, kan det altså blive en del af kataloget fra Teknik og Miljø.

Desværre for gæsterne i Risskov Strandpark forventes kataloget først at blive præsenteret for byrådet i tredje eller fjerde kvartal af 2022, så hvis man skal bruge et toilet midt i besøget ved Risskov Strandpark, må man altså enten væbne sig med en god portion tålmodighed - eller begive sig ud på en gåtur, enten den ene eller den anden vej.

Man kan eksempelvis ansøge om hjælp til at få sat højtalere op, hvis man gerne vil sætte gang i dansegulvet til sin fest. Arkivfoto: Mette Mørk.

Skal du holde en fed vejfest? Sådan kan du få hjælp af Aarhus Festuge

Når Aarhus Festuge i slutningen af august og starten af september løber af stablen, er der lagt op til et brag af en århusiansk fest. Sådan har det godt nok været siden 1965, men i år er der også nye boller på suppen. 

Arrangørerne bag Aarhus Festuge har nemlig søsat et nyt initiativ, noget de kalder komSAMMEN, med det formål at mobilisere hele Aarhus Kommune, særligt i lokalområder som Risskov og Vejlby, til at holde deres helt egen fest lørdag 3. september. 

Med initiativet kan du således søge om hjælp til at arrangere eller afvikle lige præcis den fest, du allerhelst vil holde. Det er i princippet kun fantasien, der sætter grænsen. Læs her, hvordan du kan ansøge om at få hjælp til din fest.

Aarhus Festuge forsøger med et nyt initiativ at hjælpe med at arrangere fester i lokalområderne i Aarhus Kommune. Fristen nærmer sig, men du kan stadig nå at ansøge om at få hjælp til din fest.

Har du planer om at holde fest efter sommerferien? Måske en vejfest, en fest i grundejerforeningen, eller måske bare et mindre sammenskudsgilde blandt venner og veninder? Så er der hjælp at hentet hos ingen ringere end Aarhus Festuge.

For med coronaens mange restriktioner og gentagne nedlukninger, måtte mange planer lade livet i både 2020 og 2021. Planer om festligheder som netop vejfester røg i vasken, men også selve Aarhus Festuge måtte aflyses for to år siden.

Det kan være hjælp til at spærre vejen af, råd og vejledning til markedsføring, en musiker noget mad, drikkevarer eller lyskæder.

Nadia Harchi, projektleder på komsammen-initiativet ved Aarhus Festuge

Med et nyt initiativ forsøger Aarhus Festuge nu at puste liv i netop festerne i starten af september. De ønsker således at bidrage til fester i lokalområderne og står klar til at yde hjælp i mange former og størrelser.

- Vi vil gerne hjælpe så bredt som overhovedet muligt, så det tæller både kontakter, lokationer og sparring om, hvordan man kan holde festen. Vi vil også gerne hjælpe med at booke for eksempel kunstnere eller kokke, fortæller Nadia Harchi, der er projektleder på initiativet.

Alle idéer velkomne

Man behøver absolut ikke have store ambitioner for at ansøge om hjælp fra Aarhus Festuge. Alle idéer er således velkomne i følge Nadia Harchi.

- Det kan være alt fra to veninder, der vil feste sammen, til en familiefest i haven, en fest i beboerforeningen eller på det lokale plejecenter. Vi vil gerne prøve at ramme alle, der kunne have interesse i at fejre festugen med os.

Sådan ansøger du

  • Find tilmeldingsblanketten på https://www.aarhusfestuge.dk/om-festugen/komsammen
  • Udfyld blanketten - først med en beskrivelse af dig, dit arrangement, og hvad man har planer om, derefter hvad man specifikt ønsker hjælp til
  • Send ansøgning via mail til komsammen@aarhusfestuge.dk
  • Fristen er 1. juli, og man kan forvente svar senest 1. august

Hun fortæller samtidig også, at man allerede har modtaget en hel del gode ansøgninger, og at man absolut ikke skal holde sig tilbage, hvis man tænker i utraditionelle baner.

- Vi vil gerne mobilisere hele Aarhus til at komme med deres bud på en fejring. For mange har måske en anden idé om, hvad en god fejring er, end det program festugen har lagt, og det vil vi meget gerne hjælpe med at facilitere, pointerer Nadia Harchi.

Frist i næste uge

Fristen for ansøgninger nærmer sig dog med hastige skridt, for festugens arrangører skal have modtaget en udfyldt blanket før fredag 1. juli.

Herefter vurderer en lille udvælgelseskomité, hvilke ansøgninger der bedst muligt kan realiseres, med de ressourcer der er til rådighed - og derfor skal man naturligvis være specifik med, hvad man ønsker hjælp til.

- Det kan være hjælp til at spærre vejen af, råd og vejledning til markedsføring, en musiker noget mad, drikkevarer eller lyskæder, lyder det fra Nadia Harchi.

Så ønsker du at holde Vejlby-Risskovs fedeste vejfest eller måske bare at invitere to veninder på en hyggelig aften i haven, kan du måske få professionel hjælp til dit arrangement.

Det skal du også vide: Bålguide, blotter på spil og byggeprojekter

Har du et arrangement, en begivenhed, en historie eller lignende, du gerne vil gøre opmærksom på, kan du sende en mail til anwad@stiften.dk.

Sankthansbål i skov og på strand

Det kan formentlig blive et flot syn hen langs strandene, når der torsdag fejres sankthansaften. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Så blev det også sankthans. Torsdag aften er der således Midsommervise og bål på programmet, måske også en båltale eller to. Og hvis du ikke lige selv har mulighed for at stable et bål på benene, så frygt ej, for der er bålafbrændinger flere steder i lokalområdet.

I Riis Skov er der eksempelvis arrangeret fejring af Israelmissionens Unge, der både byder på bål, båltale og lovsang.

I Modelparken i Egå er der ligeledes sankthansfejring, når parken slår dørene op fra klokken 17. Her vil der blive leveret heks med tog til bålet, mens der også vil være både tale og fællessang. Der tages entré i Modelparken.

Og så er der naturligvis de mange bål på strandene i Risskov. Mange af stikvejene har arrangeret bålafbrænding på stranden for enden af deres vej, så her er der også mulighed for at se bål.

Ved RisskovLIVs deadline var der blandt andet gjort klar til bål ved Strandvænget, Hyldevej, Ahornvej og Elmevej.

Blotter på spil i weekenden

Det var i området omkring Vejlby-Risskov Idrætscenter, at en 24-årig kvinde søndag blev udsat for blufærdighedskrænkelse. Foto: Andreas Würtz Adamsen.

Tidligere på året hærgede en blotter Mollerup Skov, hvor mindst tre kvinder blev udsat for blufærdighedskrænkelser i løbet af blot to uger.

Søndag var den gal igen, denne gang ved Vejlby-Risskov Centret. Her fik Østjyllands Politi således en anmeldelse fra en 24-årig kvinde, der havde været udsat for blufærdighedskrænkelse.

I sin forklaring til politiet fortalte den unge kvinde, at hun var blevet forfulgt af en mand, da hun krydsede Vejlby Centervej. Kort efter kiggede kvinden sig tilbage, hvor hun så føromtalte mand stå og onanere.

Selvom der blev sendt en patrulje til området, formåede politiet ikke at identificere den pågældende mand, der beskrives med følgende signalement:

  • Ca. 60 år gammel
  • Dansk af udseende
  • Almindelig af bygning
  • Iført blå kasket, grå jakke og blå jeans

Har du oplysninger, kan de videregives til Østjyllands Politi på telefon 114.

Omstridt byggeprojekt fortsat i live

Sådan kunne byggeprojektet på Agerbæksvej se ud, hvis man vel at mærke får lov at føre projektet ud i livet med en bebyggelsesprocent på 143. Foto: AART Architects.

Tidligere i juni kunne RisskovLIV fortælle, at byggeprojektet på Agerbæksvej med Sukhdev Singh Kailya, NCC og AART Architects i spidsen på ny havde fået besked på at ændre planerne, da deres seneste skitse stadig ikke levede op til forvaltningens ønsker.

I et rådmandssvar afslog Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og Miljø, endnu engang udkastet fra projektudviklingsgruppen, blandt andet med henvisning til bebyggelsesprocenten.

For i den seneste skitse lå bebyggelsesprocenten fortsat på 143, mens rådmanden og forvaltningen ønsker en noget lavere procent end dette.

Selvom gruppen bag projektet tidligere har fortalt til RisskovLIV, at bebyggelsesprocenten på 143 var absolut afgørende for, om projektet fortsat var rentabelt, så afviser Claus Haase Clausen nu, at det seneste afslag betyder, at projektet får sin ende.

- Vi arbejder i løbet af sommeren på et nyt udkast, hvor vi jo må forsøge at forholde os til det seneste afslag. Men vi har absolut ikke givet op endnu, fortæller Claus Haase Clausen til RisskovLIV.

Partier vil undersøge mulighederne for udbygning af Risskov Skole

Skolebestyrelsen på Risskov Skole mener, at der er mulighed for at udbygge på skolens nuværende matrikel, selvom et notat fra Børn og Unge tidligere på året afviste dette. Nu vil flere partier have forvaltningen til at afdække alle mulighederne. Arkivfoto: Axel Schütt.

For få uger siden fortalte RisskovLIV om, hvordan Børn og Unge i et notat havde fastslået, at der ikke var mulighed for at udbygge Risskov Skole på skolens nuværende matrikel, hvilket ærgrede skolebestyrelsen, som mener, at der er muligheder for løsninger på matriklen.

Nu ønsker en række partier dog ikke desto mindre, at Børn og Unge undersøger netop muligheden for dette. På onsdagens byrådsmøde var der således stillet forslag om, at Børn og Unge skal undersøge "hvilke muligheder der er for udbygning af Risskov Skole, herunder løsningsmuligheder både på skolens matrikel og andre matrikler og finansieringsbehov."

Forslaget er stillet af Mathilde Hjort Bressum (V), Mahad Yussuf, Purnima Erichsen (K) og Mette Bjerre (SF).

- Jeg tror helt generelt for alle de partier, der står bag forslaget, at vi gerne så, at der blev udbygget på samme matrikel, så alle eleverne er samlet, men det er naturligvis klart, at det kan blive en nødvendighed at lave satellitudbygninger, fortæller Mahad Yussuf til RisskovLIV.

Onsdagens byrådsmøde fandt sted efter deadline, men RisskovLIV følger naturligvis udviklingen tæt.