Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger RisskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan tog Bellevue Strand sig ud en søndag i maj 2017. Det er altså overhovedet ikke nyt for beboerne på Risskovs stikveje, at de må kæmpe med affald på strandene i årets lune måneder. Arkivfoto: Kim Haugaard.

Skal sommer og sol betyde skrald på strandene - igen?

Kære læser

De kommende uger får jeg fornøjelsen af at passe biksen her, mens Kristoffer sikkert har rygende travlt med at skifte bleer på sin nyfødte datter. Forhåbentlig får han også tid til at nyde det gode vejr, der i disse dage gør livet som århusianer bare en lille smule sjovere.

Det gode vejr bringer som regel også en masse mennesker med sig til strandene i Risskov, og det betyder desværre også skrald i rigelige mængder. Det er nok heldigvis ikke brugte bleer, der er allerflest af, men beboerne på Risskovs mange stikveje er naturligvis ikke desto mindre trætte af det rod, der af og til bliver efterladt lige på den anden side af baghavens hæk.

Sidste år havde Aarhus Kommune en løsning på problemet, endda en ret simpel en, som beboerne i området helt bestemt mener fungerede efter hensigten. Ekstra skraldespande. Men den løsning har kommunen ikke planer om at gentage i år, og det frustrerer Hannah Arlien-Søborg, der er formand for Grundejerforeningen Ternevej.

Skulle det så ske, at det flyder med flasker og dåser på Risskovs strande, kan det måske betale sig at samle lidt sammen, for nu er der sat dato på, hvornår pantstationen på Lystrupvej genåbner.

Der går lige et par måneder endnu før den planlagte genåbningsdato, men til gengæld er der tale om en ny og forbedret pantstation.

Dansk Retursystem, der står bag den nye pantstation, mener selv, at de har verdens bedste pantsystem. Om Danmarks Hjernesamling, der i mange år gemte sig i Risskov, er verdens bedste, er nok svært at afgøre, men den er med al sandsynlighed verdens største samling af menneskehjerner.

Indtil for få år siden lå der nemlig tusindvis af hjerner på det nu forhenværende psykiatriske hospital i Risskov. En unik og historisk samling påbegyndt i 1940'erne. Det så for en stund ud til, at samlingen skulle destrueres, men Risskovs gamle hjernesamling blev reddet i 11. time.

Martin Wirenfeldt Nielsen, der nu står for den daglige drift af samlingen, har fortalt lidt om, hvad den bruges til, og hvor vigtig den er for neuroforskningen i Danmark.

De næste dage vil jeg, foruden at nyde det dejlige vejr, lægge min egen hjerne lidt i blød og forsøge at finde de mest spændende historier om Vejlby og Risskov.

Hvis du skulle have en god historie, eller en røverhistorie for den sags skyld, i ærmet, må du endelig ikke tøve med at kontakte mig på 28 56 16 20 eller anwad@jfmedier.dk.

Billede af Andreas Würtz Adamsen
Billede af skribentens underskrift Andreas Würtz Adamsen Journalist
Allerede før sommeren for alvor er kommet i gang, har strandene i Risskov været fyldt med skrald. Foto: Søren E. Alwan.

Hannah mener, det er et fælles ansvar at holde stranden ren - Men kommunen nægter at sætte ekstra skraldespande op igen

Det er blevet sommer, i hvert fald på papiret, og selvom det danske vejr kan være noget så utilregneligt, plejer det nu alligevel at betyde, at århusianere tager en god strandtur. Strandene langs vandet i Risskov er vældigt populære, og mange mennesker betyder som regel også meget skrald. Det er virkeligheden på flere af Risskovs stikveje.

Sidste år satte Aarhus Kommune ekstra skraldespande op til at håndtere det store pres. Og det virkede rent faktisk, hvis man spørger Hannah Arlien-Søborg, der er formand for Grundejerforeningen Ternevej.

Ikke desto mindre har Aarhus Kommune ingen planer om at sætte de ekstra skraldespande op igen til stor frustration for stikvejenes beboere. Og hvorfor så ikke? Jo, der er simpelthen ikke råd, fortæller afdelingschef for Grønne Områder, Andy Tomes.

Formanden for grundejerforeningen på Ternevej så gerne, at Aarhus Kommune gentog succesfuld ordning og satte ekstra skraldespande op for enden af stikvejene i Risskov for at holde strandene rene. Men det var kun undtagelsesvist i forbindelse med corona, og der er ikke penge til at gøre det igen, lyder forklaringen fra Aarhus Kommune.

Når solen skinner, strømmer århusianere til Mølleparken med øldåser i hånd for at suge den danske sommers sparsomme stråler til sig.

Men når festen er ovre, ville det så være fair, hvis det var beboerne i bygningerne langs den offentlige park, der skulle betale for, at der blev gjort rent efter de udefrakommende besøgende?

Nej, vel?

Alligevel er det scenarie netop tilfældet flere steder langs vandet i Risskov, hvor grundejerforeningerne på stikvejene mod vandet står alene med udgifterne til at holde den offentlige strand fri for pizzabakker, vinflasker og ispapir.

Men Aarhus Kommune burde have et medansvar, mener Hannah Arlien-Søborg, der er formand for Grundejerforeningen Ternevej.

- Jeg synes, det ville være på sin plads, hvis Aarhus Kommune satte ekstra skraldespande op på stikvejen. Mit hovedargument er, at stranden er offentlig, og derfor burde vi deles om udgifterne for at holde den ren. Både vi og kommunen har en fælles interesse i, at der ser pænt ud herude, siger Hannah Arlien-Søborg til RisskovLIV.

Ekstraordinær ordning hjalp

Sidste sommer vurderede Aarhus Kommune også, at de havde et medansvar for at holde stranden skraldefri. Vejret var godt, mens coronarestriktioner holdt mange århusianere på dansk jord, så stranden var endnu mere velbesøgt end normalt.

Det kunne mærkes på Ternevej. Hannah Arlien-Søborg og grundejerforeningen måtte sætte en ekstra skraldespand op, men selvom en privat vognmand på deres regning tømte skraldespandene to gange ugentligt, var det slet ikke nok.

- Vi synes, det er fint, at så mange mennesker som muligt benytter sig af strandene, men vi oplevede et enormt pres på stranden, og kapaciteten kunne slet ikke følge med, siger Hannah Arlien-Søborg.

Sådan så det ud på stranden i Risskov for et par uger siden, hvilket affødte flere frustrerede kommentarer på en af de lokale Facebook-grupper.

Derfor henvendte hun sig til Grundejerforeningen Vejlby Fed, der kontaktede Aarhus Kommune med problematikken. Forvaltningen besluttede efterfølgende undtagelsesvist at sætte 12 ekstra skraldespande op langs en række stikveje i Risskov.

Ifølge Hannah Arlien-Søborg gjorde det en verden til forskel.

- Køn var den ikke, men den virkede efter hensigten. Der blev ikke smidt skrald på stranden, og med tre skraldespande kunne vi klare presset, selvom vi fortsat måtte sørge for at få vores tømt to gange ugentligt, fortæller hun.

Der er 30.000 kroner for lidt i budgettet

Derfor så hun og Grundejerforeningen Vejlby Fed gerne ordningen gjort permanent i sommerhalvåret, men hvor Aarhus Kommune sidste sommer sagde ja, siger den nu nej.

For det var kun en ekstraordinær indsats for at tackle det øgede pres under coronapandemien, og der er ikke penge til en gentagelse. I et skriftligt svar til RisskovLIV skriver Andy Tomes, afdelingschef for Grønne Områder, følgende:

- Selvom der kan forventes aktivitet på de århusianske strande til sommer, kan Teknik og Miljø ikke opsætte skraldespande alle relevante steder, hvor der er offentlig adgang. Hverken stikvejene eller strandene er ejet af Aarhus Kommune i det konkrete område, og kommunen har dermed ikke pligt til at renholde arealerne.

- Vi har undersøgt muligheden for at fortsætte med renholdelse på stranden på Vejlby Fed. Dette har ikke været muligt, da det vil betyde en nedjustering af serviceniveauet på andre af kommunens grønne områder. Omkostningen til indsatsen i 2021 var cirka 30.000 kroner.

Forklaringen vækker undren

Hannah Arlien-Søborg er enig i, at coronapandemien var medvirkende til, at stranden var spækket med mennesker. Men hun køber ikke kommunens argument helt, for set med hendes øjne er vejret fortsat den vigtigste faktor.

Ternevej og Sejrs Allé deles om udgifterne for at få skraldespandende tømt af et privat firma. Ifølge Hannah Arlien-Søborg betyder nye regler, at beboerne nu skal betale for en planering af opkørslen til skraldespandene for enden af stikvejen. Det kan blive en udgift på mellem 20-30.000 kroner. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye:

- Coronaen fylder ikke noget nu, men allerede i maj måtte vi betale for ekstra tømninger, fordi vejret var så godt. Vejret er afgørende, og vi kan jo se, hvordan folk fra nær og fjern parkerer hele vejen langs Nordre Strandvej, når det er godt, siger Hannah Arlien-Søborg og tilføjer:

- Så nej, jeg synes ikke, det er vores ansvar alene at skulle sørge for affaldshåndtering.

Det undrer også Bent Hjorth, formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed, at Aarhus Kommune ikke er i stand til at finde 30.000 kroner i budgettet til at holde de offentlige strande rene.

- Det er alle kommunens borgere, der bruger stranden, så det undrer mig, at man ikke kan finde 30.000 kroner til det. Jeg synes godt, man kan argumentere for, at en ren strand for hele offentligheden er 30.000 kroner værd, siger Bent Hjorth.

Men ifølge kommunen vil de 30.000 kroner betyde, at man ikke kan holde grønne områder andre steder i kommunen rengjorte. Er det fair?

- Nej, det ville ikke være fair, og jeg synes heller ikke, at det skal gå ud over serviceniveauet andre steder. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke kan finde 30.000 kroner i så stort et budget, siger formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed.

Den gamle pantstation på Lystrupvej er på nuværende tidspunkt ved at blive udskiftet til en nyere og større variant. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Slut med at køre forgæves? Forbedret pantstation genåbner på Lystrupvej i slutningen af august

Pantstationen på Lystrupvej har holdt lukket siden den 20. februar grundet ombygning, men den 31. august kan sluserne igen åbnes, og du kan komme af med alt den pant, du har stående i garagen.

Dansk Retursystem har brugt månederne på at ombygge maskinen, så den kan rumme syv gange så mange dåser og flasker. Fremover er håbet og forventningen, at brugerne kan undgå at køre forgæves til maskinen, fordi den er fyldt eller ude af drift.

Det er ikke længere nødvendigt at bruge pantsække, da dåser og flasker kan hældes direkte i maskinen. Den nye station kræver dog, at du har en smartphone, og at du downloader appen "Pant", så pengene kan overføres til din konto via den.

Pantstationen på Lystrupvej har været lukket i flere måneder, men den 31. august åbner sluserne igen. Stationen er blevet bygget om, så brugerne forhåbentligt undgår fejlmeldinger og en overfyldt maskine. Ændringerne kræver blandt andet, at man downloader en særlig app.

Hvis du i løbet af de seneste måneder har fået opbygget et ordentligt lager af pant, og din garage snart ikke kan klare mere, er det ikke så underligt. Pantstationen på Lystrupvej har nemlig været lukket siden den 20. februar på grund af ombygning.

Og nu kan Dansk Retursystem melde ud, at den nye og ifølge dem forbedrede station åbner den 31. august.

- Det er en helt ny type pantstation. Alt det, der var inde i den, bliver taget ud, og så bygger vi en minifabrik inde i stationen. Du hælder alle flasker og dåser ind gennem en sluse, og så bliver det sorteret, talt op og komprimeret på stedet, siger Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem.

Det vil ske væsentligt sjældnere, at brugerne kører forgæves, fordi maskinen er fuld. Som alt andet teknologi vil det i perioder skulle repareres. Tidligere, hvis der var noget i vejen, var begge sluser nede, men i den nye station er der to parallelle systemer, så den ene kan godt køre videre, selvom den anden er ude af drift.

Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem

Tidligere skulle flaskerne hældes i pantstationen og fragtes til Dansk Retursystems fabrik, hvor de blev talt op og komprimeret. Med den nye station får man altså både sine penge hurtigere, og så kan den rumme syv gange så meget pant.

- Den nye pantstation kan tage 60.000 flasker og dåser om dagen og tælle op til 120 i minuttet, siger Mette Klint.

Kun flasker og dåser

Som RisskovLIV og LystrupLIV tidligere har beskrevet, har stationen på Lystrupvej været kilde til stor frustration hos flere borgere. Mange har nemlig oplevet at køre forgæves, fordi der har været tekniske fejl på den, eller den har været fuld, når de er nået frem.

Hvor stationen førhen måtte tømmes to gange dagligt, forventes det, at den nye station skal tømmes et par gange om ugen. Dansk Retursystem har allerede opført den nye type station i Horsens og to steder på Sjælland.

- Det vil ske væsentligt sjældnere, at brugerne kører forgæves, fordi maskinen er fuld. Som alt andet teknologi vil det i perioder skulle repareres. Tidligere, hvis der var noget i vejen, var begge sluser nede, men i den nye station er der to parallelle systemer, så den ene kan godt køre videre, selvom den anden er ude af drift, siger Mette Klint.

Hun understreger, at den hyppigste årsag til, at de nye pantstationer kan være ude af drift, er, at brugerne hælder andet end flasker og dåser i maskinen:

- Det kan være syltetøjsglas eller andet, og det er oftest i god mening, men det er maskinen ikke gearet til at tage imod. Så min opfordring er kun at hælde tomme flasker og dåser med pant i maskinen. Man kan også hælde udenlandske dåser uden pant i, så materialerne kan blive genanvendt til nye dåser.

App på mobilen

Der er to afgørende forskelle på den gamle og den nye pantstation, som får betydning for brugerne. Den ene er, at det ikke fremover bliver nødvendigt at købe og bruge pantsækkene fra Dansk Retursystem. Flasker og dåser kan nemlig kastes direkte i maskinen.

Den anden er, at brugerne skal have en smartphone, så de kan downloade appen ”Pant”. Det er nemlig den, man skal bruge for at få panten ind på sin bankkonto.

Tidligere kunne man putte sit Dankort i maskinen, men da flere og flere har deres bankkort på telefonen, og mange bruger andre typer kort, som for eksempel Mastercard, har Dansk Retursystem valgt at lave et nyt system.

- For at imødekomme, at alle skal kunne bruge maskinen, har vi lavet en app, som alle har adgang til. Det er efterhånden få danskere, der ikke har en smartphone, siger Mette Klint.

Ifølge Danmarks Statistik ejer 93 procent af danske familier en eller flere smartphones.

Når man har downloadet appen, kan man tilknytte sin konto og eventuelle andre konti, som man ønsker at donere pantpengene til, og så er man klar til at bruge den nye maskine.

- Når du har afleveret din pant, skal du scanne en QR-kode, som knytter det afleverede beløb til din konto. Så har man typisk pengene på kontoen enten på dagen eller inden for en bankdag, siger Mette Klint.

I tusindvis af hvide spande gemmer sig en helt unik hjernesamling. Verdens største af sin slags med et unikt forskningspotentiale. I dag står spandene i en kælder på Syddansk Universitet i Odense, men fra 1945 til 2018 lå samlingen på det nu forhenværende psykiatriske hospital i Risskov. Arkivfoto: Robert Wengler.

Der var ikke plads i Aarhus, men Risskovs rekordstore hjernesamling "lever" videre og gør fortsat en forskel

Det er ikke ofte, man kan sige, at Risskov har verdens største et eller andet. Men det kunne man faktisk med rette sige i ret så mange år. For verdens største hjernesamling lå simpelthen på psykiatrisk hospital i Risskov.

Selvom der ikke var plads til at tage samlingen med til Skejby, da Risskovs psykiatriske hospital rykkede til Aarhus Universitetshospitals nye "supersygehus," gik samlingen dog ikke tabt, på trods af at det i en periode faktisk så ud til, at samlingen skulle destrueres.

For i dag ligger Risskovs gamle verdensrekord af en hjernesamling i en kælder i Odense, og her gør den fortsat en forskel i danske forskningsprojekter. Det fortæller Martin Wirenfeldt Nielsen, der er professor i klinisk patologi og står for den daglige drift af hjernesamlingen.

Risskov husede i mange år verdens største samling af menneskehjerner. De blev indsamlet over mere end tre årtier, skåret fri fra afdøde psykiatriske patienter. Selvom samlingen ikke kunne flytte med, da det psykiatriske hospital flyttede adresse til Skejby, er Risskovs gamle hjernesamling stadig med til at gøre en forskel.

Indtil for få år siden lå der tusindvis af hjerner i Risskov. I spande på psykiatrisk hospital. Verdens største hjernesamling, intet mindre. I mere end tre årtier blev hjerner på psykiatriske patienter, der døde under indlæggelse, nemlig skåret fri og gemt i Risskov.

Det var overlæge på Risskovs psykiatrisk hospital Erik Strömgren, som i dag ligger begravet på Risskov Kirkegård, der sammen med Lárus Einarson, Aarhus Universitets første professor i anatomi, satte projektet i søen. Et projekt der fortsatte helt frem til 1982, næsten 40 år efter projektets opståen i 1945.

Samlingen gør en forskel på mange måder. Det er nok svært at sætte fingeren på noget specifikt og sige, at hjernesamlingen har resulteret i lige præcis det ene eller det andet, for det er hjernen simpelthen for kompleks til. Men den er med til at skabe ny viden indenfor en masse forskellige sygdomskategorier.

Martin Wirenfeldt Nielsen, professor i klinisk patologi og daglig leder af Danmarks Hjernesamling

I alt blev over 9.000 hjerneskiver gemt og opbevaret i spande med formalin, mens man ligeledes bevarede 50.000 såkaldte paraffinklodser med indstøbt hjernevæv. En unik samling med et unikt forskningspotentiale. Men samlingen var alligevel lige ved at måtte lade livet, da det psykiatriske hospital flyttede adresse fra Risskov til Skejby, hvor man altså ikke lige havde plads til verdens største hjernesamling.

Udsigten til at destruere så stor en samling med så stort forskningspotentiale gav anledning til voldsomme reaktioner i hjerneforskningens kredse, så til syvende og sidst blev samlingen af hjerner reddet og sendt til Odense Universitetshospital, hvor man havde plads til at opbevare hele molevitten.

Gør en forskel

Selvom samlingen nu er rykket fra Risskov over Lillebælt til det fynske, gør den stadig en forskel for neuroforskere - også i Aarhus.

- Den levede lidt en hengemt tilværelse i Risskov, men siden den er flyttet til Odense, har vi gjort alt, hvad vi kunne for at få åbnet samlingen op og sat projekter i gang. Der er ikke så mange projekter, som vi godt kunne tænke os, men der er nogle stykker, blandt andet et projekt, der udgår fra Aarhus, der handler om Parkinsons sygdom, og hvilke forandringer det giver i hjernen, fortæller Martin Wirenfeldt Nielsen, som er professor i klinisk patologi på Syddansk Universitet og daglig leder af hjernesamlingen i Odense.

Det var her, på det nu nedlagte psykiatriske hospital i Risskov, at Erik Strömgren og Lárus Einarson i 1945 påbegyndte en samling af menneskehjerner. Arkivfoto: Axel Schütt.

- Samlingen gør en forskel på mange måder. Det er nok svært at sætte fingeren på noget specifikt og sige, at hjernesamlingen har resulteret i lige præcis det ene eller det andet, for det er hjernen simpelthen for kompleks til. Men den er med til at skabe ny viden indenfor en masse forskellige sygdomskategorier, fastslår Martin Wirenfeldt Nielsen.

Unik samling

I dag ville det være et større logistisk helvede at skulle udvide samlingen. For en obduktion kræver naturligvis samtykke fra afdødes pårørende. Læg dertil transport til et passende hospital, læger til at foretage obduktion, samt det faktum at obduktionen skal foretages i løbet af få dage, og du står pludselig med en større operation på hånden.

I 1940'ernes Risskov var virkeligheden en anden. Intet behov for samtykke og obduktionen fandt sted helt af sig selv umiddelbart efter dødsfaldet. Og netop tidspunktet, hvor samlingen blev påbegyndt, giver nogle helt specielle muligheder.

Martin Wirenfeldt Nielsen har stået for den daglige drift af hjernesamlingen, siden den i 2018 rykkede fra Risskov til Odense. Det kan være lidt af en mundfuld, for samlingen er ikke fuldt ud digitaliseret endnu, og derfor skal der ofte bladres i journaler og lister. Arkivfoto: Robert Wengler.

- Eksempelvis i forhold til skizofreni er samlingen helt unik, for det var først i begyndelsen af 1950'erne, at man gav det første præparat som behandling mod skizofreni. Det vil altså sige, at man har ubehandlede hjerner, man kan forske i, påpeger Martin Wirenfeldt Nielsen.

Også datidens behandlinger giver mulighed for unikke indblik i dagens forskning, forklarer Martin Wirenfeldt Nielsen:

- I den lidt mere makabre ende er der også nogle af patienterne, der har fået det hvide snit. Det er jo ikke nogen særlig god behandling, og det er man heldigvis stoppet med i dag, men det gør, at vi kan studere i dag, hvad der sker med de nerveceller og fibre, der bliver skåret over.

Så nok måtte Risskov med flytningen af psykiatrisk hospital vinke farvel til en unik og historisk samling, men de gamle hjerner "lever" altså videre i bedste velgående til stor glæde for danske forskere.