Hannah mener, det er et fælles ansvar at holde stranden ren - Men kommunen nægter at sætte ekstra skraldespande op igen
Det er blevet sommer, i hvert fald på papiret, og selvom det danske vejr kan være noget så utilregneligt, plejer det nu alligevel at betyde, at århusianere tager en god strandtur. Strandene langs vandet i Risskov er vældigt populære, og mange mennesker betyder som regel også meget skrald. Det er virkeligheden på flere af Risskovs stikveje.
Sidste år satte Aarhus Kommune ekstra skraldespande op til at håndtere det store pres. Og det virkede rent faktisk, hvis man spørger Hannah Arlien-Søborg, der er formand for Grundejerforeningen Ternevej.
Ikke desto mindre har Aarhus Kommune ingen planer om at sætte de ekstra skraldespande op igen til stor frustration for stikvejenes beboere. Og hvorfor så ikke? Jo, der er simpelthen ikke råd, fortæller afdelingschef for Grønne Områder, Andy Tomes.
Når solen skinner, strømmer århusianere til Mølleparken med øldåser i hånd for at suge den danske sommers sparsomme stråler til sig.
Men når festen er ovre, ville det så være fair, hvis det var beboerne i bygningerne langs den offentlige park, der skulle betale for, at der blev gjort rent efter de udefrakommende besøgende?
Nej, vel?
Alligevel er det scenarie netop tilfældet flere steder langs vandet i Risskov, hvor grundejerforeningerne på stikvejene mod vandet står alene med udgifterne til at holde den offentlige strand fri for pizzabakker, vinflasker og ispapir.
Men Aarhus Kommune burde have et medansvar, mener Hannah Arlien-Søborg, der er formand for Grundejerforeningen Ternevej.
- Jeg synes, det ville være på sin plads, hvis Aarhus Kommune satte ekstra skraldespande op på stikvejen. Mit hovedargument er, at stranden er offentlig, og derfor burde vi deles om udgifterne for at holde den ren. Både vi og kommunen har en fælles interesse i, at der ser pænt ud herude, siger Hannah Arlien-Søborg til RisskovLIV.
Ekstraordinær ordning hjalp
Sidste sommer vurderede Aarhus Kommune også, at de havde et medansvar for at holde stranden skraldefri. Vejret var godt, mens coronarestriktioner holdt mange århusianere på dansk jord, så stranden var endnu mere velbesøgt end normalt.
Det kunne mærkes på Ternevej. Hannah Arlien-Søborg og grundejerforeningen måtte sætte en ekstra skraldespand op, men selvom en privat vognmand på deres regning tømte skraldespandene to gange ugentligt, var det slet ikke nok.
- Vi synes, det er fint, at så mange mennesker som muligt benytter sig af strandene, men vi oplevede et enormt pres på stranden, og kapaciteten kunne slet ikke følge med, siger Hannah Arlien-Søborg.
Derfor henvendte hun sig til Grundejerforeningen Vejlby Fed, der kontaktede Aarhus Kommune med problematikken. Forvaltningen besluttede efterfølgende undtagelsesvist at sætte 12 ekstra skraldespande op langs en række stikveje i Risskov.
Ifølge Hannah Arlien-Søborg gjorde det en verden til forskel.
- Køn var den ikke, men den virkede efter hensigten. Der blev ikke smidt skrald på stranden, og med tre skraldespande kunne vi klare presset, selvom vi fortsat måtte sørge for at få vores tømt to gange ugentligt, fortæller hun.
Der er 30.000 kroner for lidt i budgettet
Derfor så hun og Grundejerforeningen Vejlby Fed gerne ordningen gjort permanent i sommerhalvåret, men hvor Aarhus Kommune sidste sommer sagde ja, siger den nu nej.
For det var kun en ekstraordinær indsats for at tackle det øgede pres under coronapandemien, og der er ikke penge til en gentagelse. I et skriftligt svar til RisskovLIV skriver Andy Tomes, afdelingschef for Grønne Områder, følgende:
- Selvom der kan forventes aktivitet på de århusianske strande til sommer, kan Teknik og Miljø ikke opsætte skraldespande alle relevante steder, hvor der er offentlig adgang. Hverken stikvejene eller strandene er ejet af Aarhus Kommune i det konkrete område, og kommunen har dermed ikke pligt til at renholde arealerne.
- Vi har undersøgt muligheden for at fortsætte med renholdelse på stranden på Vejlby Fed. Dette har ikke været muligt, da det vil betyde en nedjustering af serviceniveauet på andre af kommunens grønne områder. Omkostningen til indsatsen i 2021 var cirka 30.000 kroner.
Forklaringen vækker undren
Hannah Arlien-Søborg er enig i, at coronapandemien var medvirkende til, at stranden var spækket med mennesker. Men hun køber ikke kommunens argument helt, for set med hendes øjne er vejret fortsat den vigtigste faktor.
- Coronaen fylder ikke noget nu, men allerede i maj måtte vi betale for ekstra tømninger, fordi vejret var så godt. Vejret er afgørende, og vi kan jo se, hvordan folk fra nær og fjern parkerer hele vejen langs Nordre Strandvej, når det er godt, siger Hannah Arlien-Søborg og tilføjer:
- Så nej, jeg synes ikke, det er vores ansvar alene at skulle sørge for affaldshåndtering.
Det undrer også Bent Hjorth, formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed, at Aarhus Kommune ikke er i stand til at finde 30.000 kroner i budgettet til at holde de offentlige strande rene.
- Det er alle kommunens borgere, der bruger stranden, så det undrer mig, at man ikke kan finde 30.000 kroner til det. Jeg synes godt, man kan argumentere for, at en ren strand for hele offentligheden er 30.000 kroner værd, siger Bent Hjorth.
Men ifølge kommunen vil de 30.000 kroner betyde, at man ikke kan holde grønne områder andre steder i kommunen rengjorte. Er det fair?
- Nej, det ville ikke være fair, og jeg synes heller ikke, at det skal gå ud over serviceniveauet andre steder. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke kan finde 30.000 kroner i så stort et budget, siger formanden for Grundejerforeningen Vejlby Fed.