Brummen fra bugten: Lavfrekvent støj driver folk i Risskov ud af deres gode skind
Det larmer fra havnen. Hvis det altså er Aarhus Havn, der er afsender på den lavfrekvente brummen, som flere borgere i både Risskov og Højbjerg er plaget af. Mange fingre peger i den retning, men Aarhus Havn har indtil nu ikke kunnet dokumentere, at det er hos dem, den er gal.
Alligevel arbejder havnen med det udgangspunkt, at støjkilden skal findes et eller andet sted hos dem - måske fra et skib. For før der kan gøres noget ved problemet, skal støjkilden findes, og mange borgere håber, at det sker snart. Ifølge dem er støjen nemlig meget generende.
En borger fra Risskov har i en mail til kommunen beskrevet, hvordan lyden kan høres i alle husets rum, og at vedkommende ikke kan finde fred i hjemmet. Også hos Aarhus Kommune har de lagt mærke til den brummende støj.
Vi kender det sikkert alle.
Det kan være noget nær umuligt at abstrahere fra lyden af fluen, der summer, eller varmepumpen og det gamle køleskab, der brummer.
Desværre er det lydbilledet for en lang række borgere fra Risskov såvel som Højbjerg, der på ugentlig basis er plaget af en lavfrekvent støj fra Aarhus Bugten.
Flere er overbeviste om, at lyden stammer fra Aarhus Havn, og flere er blevet så forstyrret af den enerverende larm, at de har klaget til Aarhus Kommune og havnen. Det viser en aktindsigt, som RisskovLIV og Skåde-Højbjerg-Holme har fået.
En klager fra Nordre Strandvej i Risskov, hvis navn er anonymiseret, beskriver lyden således i sin henvendelse til Aarhus Havn:
- Den kan høres i alle rum, så der er ingen steder, hvor man kan "få fred". Jeg har brugt så meget tid på at finde ud af, hvad det var, fordi det var så uudholdeligt og frustrerende.
Klageren har ifølge eget udsagn døjet med støjgenerne i 10 år og opremser alle de mulige årsager til støjen, som vedkommende har undersøgt gennem det seneste årti. I dag er klager overbevist om, at det er de store skibe i Aarhus Havn, der er synderen.
- Har nu fundet ud af, at det især er krydstogtskibe og containerskibe, der ligger med motoren tændt hele døgnet i havnen. Jeg møder også flere og flere, som kan høre den samme brummen og er generet af forureningen, skriver Risskov-borgeren i sin klage og afslutter:
- Der er støj næsten hele tiden, også mens jeg skriver denne mail, så jeg håber snart, der kommer en løsning.
Kommunens folk har selv hørt lyden
Klageren fra Risskov er ikke ene om at have oplevet støjgenerne fra Aarhus Bugten. Gennem det seneste år har Aarhus Kommune og Aarhus Havn modtaget henvendelser om støjproblemerne fra 18 forskellige klagere. Størstedelen af afsenderne er fra Højbjerg, men der er også enkelte fra Risskov og Aarhus Midtby.
RisskovLIV har også været i kontakt med adskillige lokale, som har lagt ører til den opslidende lyd. Ingen ønsker desværre at stille op til citat. En kvinde fra Risskov fortæller dog, at hun ikke er i tvivl om, at støjen er forårsaget af containerskibe i havnen.
Lyden har hun særligt bidt mærke i siden november, og den er der angiveligt morgen, middag, aften og nat. Alt efter vindretning kan lydstyrken variere, men når det er værst, kan man ikke sidde ude i haven eller have åbne vinduer om natten. Derfor har hun klaget.
Den og mange andre har civilingeniør Carsten Ryom fra Aarhus Kommune modtaget. Ansporet af de mange henvendelser tog han en overnatning nær vandet, og her kunne han med egne ører bekræfte, at støjen er reel.
- Jeg har hørt lyden, og det lyder som en stor dieselmotor, der kører med langsomme omdrejninger. Jeg har en ret klar formodning om, at den stammer fra skibenes motorer, siger Carsten Ryom.
Svært at give hvert enkelt skib et påbud
Men én ting er at lokalisere lyden. Noget andet er at gøre noget ved det. Principielt er skibe, der ligger til kaj, underlagt de samme støjgrænser som virksomheder på landjorden. Der er bare ikke nogen lovfæstede støjgrænser i Danmark.
Det betyder, at en støjgrænse først er gældende, når Aarhus Kommune som myndighed har påbudt dem. Og det er nemmere sagt, end gjort, fortæller Carsten Ryom.
- Problemet er, at skibene ofte kun ligger til kaj i kort tid, og klagerne kommer som regel på bagkant. Det gør det svært at rykke ud i tide. Desuden er et påbud kun rettet mod hvert enkelt skib, men jeg forestiller mig, at der er flere skibe, der støjer, siger Carsten Ryom.
Gennem årene har han ikke været uvant med at modtage en eller to årlige klager om støj fra havnen, men han har aldrig oplevet så mange klager som nu. En god forklaring derpå har han ikke, men det kalder på en løsning.
- Det er en problemstilling med mange facetter, som vi skal have drøftet med havnen. Jeg har selv hørt lyden, og den er så kraftig, at den tydeligvis kan holde folk vågne om natten. Sker det sjældent, kunne man måske se igennem fingre med det, men sker det på ugentlig basis, giver det et problem, siger Carsten Ryom og fortsætter:
- Derfor har vi sørget for at inddrage Aarhus Havn. De er tættere på og har kontakten med rederierne, og de kan heller ikke have nogen interesse i støjen.
Havnen forsøger at finde kilden til støjen
Hos Aarhus Havn har man dog ikke hidtil kunnet dokumentere, at de eller skibene er ophavsmænd til støjen.
- Vi kan ikke dokumentere, at det kommer herfra. Vi kan heller ikke bevise, at det er skibe, men vores udgangspunkt er, at det kommer fra havnen. Henvendelserne er kommet til os, så vi tager ansvaret for at finde ud af, hvor det kommer fra, siger Lars-Michael Andreasen, der er afdelingsleder for kundecentret ved Aarhus Havn.
Hvad gør I for at få styr på problemet?
- Vi har nogle gode ambassadører, de borgere der har henvendt sig til os, og så har vi haft vores egne folk ude at lytte, der hvor ambassadørerne har hørt lyden. Vi har også haft folk ude om natten for at lokalisere kilden, siger Lars-Michael Andreasen.
Derudover har Aarhus Havn allieret sig med Teknologisk Institut, som skal hjælpe med at finde frem til støjkilden.
Hvornår kan man så forvente, at lyden forsvinder?
- Når vi kender støjkilden og ved, hvad der forårsager lyden, så håber jeg, at vi kan få det stoppet.
Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om støjen kommer fra landet eller vandet. Hvis det kommer fra land, kan havnen lettere gøre noget ved problemet, end hvis det kommer fra bugten.
- Hvis det er fra et skib, så gælder der en anden miljølovgivning, og så har vi reelt ingen autoritet, så jeg håber, at det genereres fra landjorden. Når det er sagt, så har jeg svært ved at forestille mig, at noget rederi kunne have interesse i at larme, siger Lars-Michael Andreasen.