Behold børnene på skolen: Bestyrelsen på Risskov Skole er kritisk over for forvaltningens løsning på pladsproblemer
"Det er ikke muligt at udbygge skolen til en fem-sporet skole indenfor de gældende bygningsbestemmelser".
Sådan lød formuleringen i et notat, som skoleledelsen såvel som skolebestyrelsen på Risskov Skole blev introduceret for forud for et møde med rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF).
I stedet har forvaltningen foreslået en række andre løsninger på skolens eksisterende pladsproblemer, som ifølge skoleprognoserne kun vil vokse sig større og større over de næste fem år.
Måske skal man opføre en satellitskole. Måske skal skoledistriktet ændres, eller specialklasserne nedlægges. Men skolebestyrelsen så helst, at man undersøgte muligheden for at udbygge yderligere på skolens grund nærmere.
- Notatet konstaterede, at der ikke kun udbygges yderligere. Ergo må vi gøre noget andet. Det grundlag vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved, for det virkede ikke som en dybdegående analyse, siger Kristian Krabbe, medlem af skolebestyrelsen, til RisskovLIV.
Ændrer man på de planmæssige rammer ved Risskov Skole, tror han og skolebestyrelsen, at der stadig kan være en mulighed for at holde skolen samlet.
Og selvom forvaltningens notat som udgangspunkt udelukkede, at man alene kunne bygge sig ud af pladsproblemerne, vil rådmand Thomas Medom ikke afvise løsningen endnu.
- Vi kan ikke udelukke, at man kan udbygge på matriklen, men lige nu er vi ved et punkt, hvor vi ikke kan afvise nogle greb. Vi har en konflikt med at skabe den skolekapacitet, som byrådet sætter rammerne for, men det ville være uklogt at afvise noget endnu, siger Thomas Medom.
Risskov Skole står allerede med et pladsproblem, og holder skoleprognoserne stik, vokser det sig kun større og større over de kommende fem år. Potentielle løsninger er ikke en mangelvare, men ifølge Børn og Unges foreløbige analyse er det ikke muligt at bygge sig ud af problemerne på skolens nuværende matrikel.
"Det er ikke muligt at udbygge skolen til en fem-sporet skole indenfor de gældende bygningsbestemmelser", lyder formuleringen i et notat fra Børn og Unge, som skolebestyrelsen blev tilsendt forud for sidste bestyrelsesmøde, hvor rådmand Thomas Medom (SF) deltog med sine embedsmænd for at drøfte pladsproblemerne.
At man helt udelukker en udbygning kom bag på Kristian Krabbe, medlem af skolebestyrelsen, der ikke mener, at man kan drage den konklusion allerede nu.
- Notatet konstaterede, at der ikke kun udbygges yderligere. Ergo må vi gøre noget andet. Det grundlag vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved, for det virkede ikke som en dybdegående analyse, siger Kristian Krabbe til RisskovLIV.
- Det er lidt svært at forholde sig til et møde, hvor så mange nye ting bliver fremhævet. Så vi stiller os kritisk over for nogle af de præmisser, der blev givet på mødet og ser frem til yderligere dialog.
I skrivende stund går der 909 elever på Risskov Skole, og allerede i dag er man tre undervisningslokaler i underskud, viser forvaltningens opgørelser.
Men om fem år vil Risskov Skole sandsynligvis være Aarhus' tredjestørste med i alt 1039 elever, mens man om et årti er 11 undervisningslokaler i underskud.
Se nærmere på løsninger på matriklen
Det kalder på en løsning, og til bestyrelsesmødet blev skolebestyrelsen og skoleledelsen præsenteret for en bred vifte af dem. Enten bygger man en satellitskole et andet sted i distriktet, der kan huse enten indskolingen eller udskolingen. Alternativt udbygger man Risskov Skole indenfor de nuværende planrammer, mens man enten ændrer skoledistriktet eller udfaser skolens seks specialklasser.
Ifølge Kristian Krabbe er skolebestyrelsen meget lydhøre over for skoleledelsen foretrukne løsninger, men de ser nødigt specialklasserne blive flyttet eller distriktet ændret.
- Vi synes, distriktsændringer er en dårlig idé. Andre skoler oplever også stigende eller konstante elevtal, og der er meget positivitet blandt forældrene, der er glade for at kunne sende deres børn på Risskov Skole, siger Kristian Krabbe og tilføjer:
- Vi er ligeledes glade for specialklasserne. De giver nogle andre kompetencer i huset, og vi mener, der er et godt samspil.
Alternativet, muligheden for at opføre en satellitskole, har han svært ved at forholde sig til, men han ville til hver en tid foretrække at holde hele Risskov Skole samlet på skolens nuværende grund.
Og han mener stadig, det er en løsning, man bør se nærmere på.
- Umiddelbart er det bebyggelsesprocenten, der er en udfordring. Den bliver høj, fordi græsbanerne ikke regnes med i skolens samlede areal. Blev de flyttet til Børn og Unge, kunne det give muligheden for at udbygge mere, så der bør også kigges på de planmæssige rammer, siger Kristian Krabbe og fortsætter:
- Der kan også gives dispensation, mens der også er en række gamle bygninger i den østlige del af skolens område, som optager meget plads, selvom de er ineffektive i forhold til undervisning.
Den grønne plæne
Kunne skoleleder Lene Brejnegaard frit vælge, ville hun også foretrække, at Risskov Skole forblev samlet. Hun ser en stor værdi i, at eleverne kan starte og slutte sin folkeskoleuddannelse samme sted.
Omvendt har hun også forståelse for, at de planmæssige rammer kan have deres begrænsninger. I øjeblikket kan der bygges yderligere 1.500 kvadratmeter uden dispensation, men der er behov for en udbygning på 3.000 kvadratmeter, hvis de stigende elevtal skal imødekommes.
Er du enig med ordlyden i forvaltningens notat, når den lægger op til, at det er noget nær umuligt at bygge ud?
- Måske vi kunne, hvis vi fik lov. Vi ved ikke, om vi kan inddrage nogle af de drypvise bygninger, der ligger og i stedet lave noget sammenhængende byggeri. Lige nu kan vi i hvert fald ikke bygge nok, men det kunne måske ændre sig, hvis man eksempelvis kunne inddrage den grønne plæne i vores samlede areal, siger Lene Brejnegaard.
Alle bolde er endnu i luften
Hun kan fortælle, at kommunens ansvarlige projektleder løbende kommer og går for at undersøge forholdene nærmere. Til bestyrelsesmødet blev det nemlig besluttet, at det endnu var for tidligt at lægge sig fast på en løsning.
Og alle bolde er stadig i luften, understreger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge.
- Vi kan ikke udelukke, at man kan udbygge på matriklen, men lige nu er vi ved et punkt, hvor vi ikke kan afvise nogle greb. Vi har en konflikt med at skabe den skolekapacitet, som byrådet sætter rammerne for, men det ville være uklogt at afvise noget endnu, siger Thomas Medom.
Hvilken løsning, han hælder til, kan han ikke sige endnu. Men den løsning, der ligger lige for, behøver ikke at være den bedste.
- Det første og oplagte bud var at flytte specialklasserne til en anden skole, men jeg er nysgerrig på, om vi kan gøre noget andet, for jeg ved, at både skoleledelse og bestyrelse ville være kede af den løsning, siger Thomas Medom og fortsætter:
- Nu kigger vi på de forskellige svære løsninger. En udvidelse vil nok ske under alle omstændigheder, men om det bliver ved Risskov Skole eller med en satellitskole, må vi undersøge nærmere.
Problemet er presserende
Problemerne er der nu, og de er ikke nye. Havde det ikke været rettidig omhu at reagere noget før?
- Det synes jeg også, at jeg har gjort byrådet opmærksom på, og jeg har selv stemt imod byudviklingen i visse tilfælde. Jeg ved ikke, om jeg kunne have gjort mere, men byrådet har også skullet lytte til mine argumenter, når jeg sagde, at udviklingen ville betyde flere børn og kapacitetsproblemer.
Flere børn, større kapacitetsproblemer. Allerede til næste skolestart vil der ifølge prognoserne være 46 ekstra børn, der møder ind til undervisning med pakket skoletaske.
- Jeg synes, det er ret presserende at finde en løsning. Derfor har jeg også spurgt forvaltningen om, hvad der måtte være af kortsigtede løsninger, inden et nyt byggeri eller anden løsning står klar, siger Lene Brejnegaard.
- Eleverne vil stadig have et stamlokale næste skoleår, men det bliver ikke ved med at være virkeligheden, og vi mangler også faglokaler og tidsvarende lokaler til lærerne.