Singhs byggeri på Agerbæksvej har nået smertegrænsen: Projektet hænger i en tynd tråd, hvis kommunen står fast
Projektgruppen bag det tredje store byggeprojekt på Agerbæksvej er tilbage med sit nyeste udkast til byggeriet, og der er sket store ændringer, siden rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (C), i februar opfordrede Singh & Co. til at ændre det markant.
Men bebyggelsesprocenten i det seneste skitseprojekt er stadig højere, end hvad forvaltningen har opfordret projektgruppen til at sigte efter. Det kan blive afgørende for, om byggeriet bliver til noget eller ej.
- Skal vi gå yderligere ned i procenter, skal vi i dialog med lodsejerne på ny, og det bliver ikke nogen nem proces. Én ting er at samle de 13 grundejere en gang og blive enige, noget andet er at få dem til at acceptere en ny aftale igen, siger Claus Haase Clausen, projektudviklingsdirektør ved NCC og tilføjer:
- Er der én, der siger nej, falder hele projektet.
Nu er projektet indsendt direkte til rådmanden i håbet om, at Steen Stavnsbo er villig til at diskutere byggeriets størrelse.
Det skal dog foregå via Planafdelingen i Aarhus Kommune, så projektgruppen skal ikke forvente en tommel op eller tommel ned fra rådmanden endnu.
Fundamentet for det tredje forslag til lokalplan på Agerbæksvej vakler, for størrelsen på byggeriet kan blive helt afgørende for, om projektet står eller falder endegyldigt.
For i februar blev en projektgruppe bestående af byudvikleren Sukhdev Singh Kailya, NCC og AART Architects sendt tilbage til tegnebrættet med en klar besked fra den dengang nytiltrådte rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K): Projektet skulle ændres, og det skulle ændres markant.
Nu er projektudviklerne tilbage med deres fjerde udkast til byggeprojektet, og selvom de har forsøgt at tilpasse byggeplanerne efter rådmandens, forvaltningens og lokale borgeres ønsker, vil bebyggelsesprocenten stadig blive det springende punkt.
Med en procentsats på 143 procent er det nyeste skitseprojekt nemlig stadig større end de 110 procent, som forvaltningen i slutningen af februar opfordrede byudviklerne til at sigte efter.
Men smertegrænsen er nået, fortæller Claus Haase Clausen, projektudviklingsdirektør ved NCC.
- Bebyggelsesprocenten er på 143, så den er stadig højere end forvaltningens ønske. Skal vi ramme den sats, er projektet ikke længere rentabelt, siger Claus Haase Clausen til RisskovLIV.
Bebyggelsesprocenten er afgørende
I det nordlige hjørne af lokalplansområdet er der også fortsat lagt op til, at der skal bygges i fire og en halv etage - samme højde som i AG Gruppens tilstødende naboprojekt. Det er en af årsagerne til, at bebyggelsesprocenten stadig er højere end forvaltningens ønske, selvom den i dag er markant lavere end i tidligere udkast af byggeprojektet.
- Vi lagde ud med at ønske en bebyggelsesprocent på 200. Det var måske i overkanten, men vi skulle starte dialogen et sted. Til sammenligning har den tilstødende lokalplan 1130, der blev vedtaget, en sats på 170 procent, og vores smertegrænse er nået her, siger Claus Haase Clausen.
Det skyldes de forkøbsretsaftaler, som projektudviklingsgruppen anført af Sukhdev Singh Kailya har indgået med de 13 villaejere, hvis grunde skal bane vejen for byggeprojektet.
- De har udmærket godt vist, hvad deres huse var værd, og mit udgangspunkt har altid været: "Hvad vil I have for jeres huse?" - De er så kommet med deres individuelle bud, og den pris har de fået, fortæller Sukhdev Singh Kailya.
Det betyder bare, at projektudviklingsgruppen nu sidder i saksen. Skal byggeplanerne skrumpes yderligere, svinder økonomien i projektet også tilsvarende. Borte er overskudsforretningen, medmindre de 13 grundejere er klar til at genforhandle.
- Skal vi gå yderligere ned i procenter, skal vi i dialog med lodsejerne på ny, og det bliver ikke nogen nem proces. Én ting er at samle de 13 grundejere en gang og blive enige, noget andet er at få dem til at acceptere en ny aftale igen, siger Claus Haase Clausen og tilføjer:
- Er der én, der siger nej, falder hele projektet.
Projektet er tilpasset rådmandens ønsker
Så for måske at forebygge det scenarie, har projektudviklingsgruppen nu sendt sit seneste udkast direkte til rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo. Forhåbningen er, at han er villig til at gå i dialog om bebyggelsesprocenten.
- Det skyldes et ønske om at gøre rådmanden opmærksom på, at vi lever op til hans retningslinjer, men bliver bremset af procentsatsen. Vi går ned i højde, hvor vi skal gå ned, og vi tager hensyn til villakvarteret på Agerbæksvej, så vi har et indtryk af, at vi har lavet det projekt, han gerne ser for sig, siger Claus Haase Clausen.
Han og projektudviklingsgruppen har forsøgt at tilpasse projektet efter de retningslinjer, som Steen Stavnsbo både i medierne og via forvaltningen har givet udtryk for.
- Dem har vi forsøgt at efterleve. Der skal stadig fortættes ud mod Grenåvej for at dæmpe støjen, men projektet bliver lavere mod Asylvej og Agerbæksvej, hvor vi nu også åbner mere op i bebyggelsen og sørger for mere grønt. Vi har forsøgt at vise mest mulig respekt for grundejerne på den modsatte side af vejen, siger Sukhdev Singh Kailya
Ret skal være ret. Sammenligner man det seneste udkast med forrige skitse, er ændringerne til at få øje på. Tanken om at bygge to karreer i mellem tre til fem etager er blevet skrottet, ligesom byggeriet nu er tiltænkt saddeltage i stedet for flade tage.
Mod Agerbæksvej er der heller ikke længere lagt op til en lang og uafbrudt facade. Her er mursten skiftet ud med grøn beplantning og opholdsområder, så kun fire gavle i to og en halv etage vil have front mod villaerne et stenkast derfra.
Ikke løftet op på rådmandens niveau
Der er altså blevet tilpasset efter en række af rådmandens og forvaltningens ønsker. Spørgsmålet er så, om forvaltningen og rådmanden vil stå fast på deres krav om, at bebyggelsesprocenten ikke må overskride 110 procent.
Det ville ærgre Claus Haase Clausen, hvis det var tilfældet:
- Vi synes virkelig, vi har prøvet at tilpasse projektet, så det passer til området. Derfor håber jeg også, at vi kan diskutere, hvorvidt det her er det rigtige projekt, i stedet for at det skal blive en diskussion om procentsatserne, siger han.
Men om projektet er købt eller solgt, må han væbne sig med tålmodighed for at få svar på. Projektgruppen sendte sit nyeste udkast til Steen Stavnsbo den 10. maj, men rådmanden for Teknik og Miljø har endnu ikke taget stilling til det.
Årsagen, som den lyder i et skriftligt svar fra rådmanden, er ligetil:
- Jeg er ikke selv blevet præsenteret for forslaget endnu. Jeg tænker således, at de stadig er i dialog med planafdelingen. Det er ikke løftet op til mit niveau endnu, skriver Steen Stavnsbo.