Formanden kalder nyt forslag for 'krukkeri': Skal Vejlby-Risskov Fællesråd deles op?
Både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (KF) har varslet, at fællesrådene i Aarhus Kommune skal inddrages og involveres mere end tidligere.
Derfor synes Risskov-borger Flemming Munch, at tiden er moden til at gå Vejlby-Risskov Fællesråd i sømmene.
For han oplever det nuværende fællesråd som værende passive og foreslår derfor, at man etablerer et fællesråd for Risskov.
- Jeg synes ikke, at Vejlby-Risskov Fællesråd gør et særligt godt stykke arbejde. Mit indtryk er, at de var totalt passive i kampen om Øjenlægens Hus, L. P. Bechs Vej og Agerbæksvej, og det er måske ikke så underligt, når det nuværende fællesråd skal kunne dække alt mellem Åkrogens spids og helt op til Skejby, siger Flemming Munch.
Grundejerforeningen Vejlby Fed samt Vejlby Risskov Grundejerforening er begge for en opdeling af det eksisterende fællesråd. Som formanden for sidstnævnte forening, Henrik Petersen, siger, er drøftelsen relevant.
- Jeg tror, det giver god mening at dele sig op. Får man mere ud af, at nogle fokuserer på Vejlby, mens vi fokuserer på Risskov? - Ingen skal føle, at de mister territoriale rettigheder, men lad os tage drøftelsen, siger Henrik Petersen.
Poul Louring, der er formand for Vejlby-Risskov Fællesråd, er til gengæld modstander af ideen om at dele de to områder op på tværs af Grenåvej.
- Jeg synes, det er noget krukkeri at ville dele fællesrådet op, og jeg føler, man har misforstået fællesrådets funktion. Hvis man bilder sig ind, at der er magt i fællesrådet til at rykke på beslutninger, bliver man skuffet, siger Poul Louring.
Det helt store spørgsmål er så, om man kan etablere et Risskov Fællesråd, hvis man ikke kan blive enige om opdelingen internt i foreningen. Ifølge Jakob Ljungberg, sekretariatschef i Teknik og Miljø, er det her en situation, der formentlig er uden fortilfælde.
- Det er relativt nemt at oprette et nyt fællesråd i et område uden et eksisterende fællesråd, men jeg er i tvivl om, hvad vi ville gøre, hvis vi stod i en situation, hvor der oprettes et nyt fællesråd, så to fællesråd dækker det samme geografiske område. Jeg er ikke bekendt med,
at vi har haft sådan en situation før, siger Jakob Ljungberg.
Forleden stod Flemming Munch på Nordre Strandvej og stillede 25 forbipasserende et spørgsmål:
"Kender du Vejlby-Risskov Fællesråd?"
Det var der ikke én eneste, der gjorde. Nogen videnskabelig undersøgelse var det ikke just, men det gav ham anledning til at stille et nyt spørgsmål i en af de lokale Facebook-grupper.
"Skal vi ikke snarest få etableret et fællesråd for Risskov?" lød det.
- Efter kommunalvalget har politikerne ændret retorik, og både borgmesteren og rådmanden for Teknik og Miljø har lagt op til, at fællesrådene skal have en mere naturlig rolle i beslutningsprocessen. Derfor er det måske på tide at gå de eksisterende råd i sømmene, siger Flemming Munch, der i sit opslag foreslog, at Grundejerforeningen Vejlby Fed tager teten og sætter gang i en opdeling af Vejlby-Risskov Fællesråd.
Han er selv medlem af grundejerforeningen, men understreger, at det er Risskov-borgeren Flemming Munch, der ønsker et Risskov Fællesråd. For i flere tilfælde har han oplevet, at Vejlby-Risskov Fællesråd har været for passive i en række omstridte lokalsager.
- Jeg synes ikke, at Vejlby-Risskov Fællesråd gør et særligt godt stykke arbejde. Mit indtryk er, at de var totalt passive i kampen om Øjenlægens Hus, L. P. Bechs Vej og Agerbæksvej, og det er måske ikke så underligt, når det nuværende fællesråd skal kunne dække alt mellem Åkrogens spids og helt op til Skejby, siger Flemming Munch.
Hvad er et fællesråd?
- Fællesrådet er en paraplyorganisation typisk for menighedsråd, skoler, biblioteker, børnehaver, grundejer- og beboerforeninger, idrætsklubber og ungdomsorganisationernes lokale afdelinger. Det er et forum, hvor man drøfter og løser fælles opgaver.
- Du kan kontakte det lokale fællesråd, hvis du vil have kommunen til at interessere sig for konkrete forhold i dit lokalområde. Fællesrådet er borgernes talerør til byråd og den kommunale forvaltning.
- Brænder du inde med spørgsmål om udviklingen i dit lokalområde, kan det være en god ide at kontakte dit lokale fællesråd. Det er rådets opgave at tage disse spørgsmål op i forhold til kommunen.
Kilde: Aarhus Kommune
Grundejerforeninger er for opdeling
Tirsdag aften var der bestyrelsesmøde i Grundejerforeningen Vejlby Fed, og ifølge formand Bent Hjorth er der opbakning til, at man undersøger mulighederne for at etablere et nyt fællesråd.
- Jeg sidder med i Et Hjerte for Aarhus og kan med glæde se, hvad andre fællesråd beskæftiger sig med. Jeg kan bare konstatere, at det er noget andet end vores. Jeg synes, vi trænger til et fællesråd, der er mere proaktive og deltager tidligere i høringsfaser og processer, siger Bent Hjorth.
Han anser Grenåvej som en helt naturlig skillelinje, skulle Vejlby-Risskov Fællesråd deles i to.
- Der er dem, der vil sige, at vi har fine fornemmelser, men sådan er det ikke. Vejlby og Risskov har forskellige udfordringer. De har problemer med infrastruktur og fortætning, mens Risskov eksempelvis har et unikt problem med klimatilpasning, siger Bent Hjorth og fortsætter:
- Det samme gælder Nordre Strandvej, der er blevet udpeget til at være et bydelscenter. Derfor synes jeg, det er rettidig omhu at få en tæt og hurtig dialog med kommunen. Det ville vi få med et fællesråd, der specifikt dækker de udfordringer.
Henrik Petersen, formanden for Vejlby Risskov Grundejerforening, synes også, det er relevant at tage debatten om, hvorvidt det giver mening at splitte det nuværende fællesråd op.
- Jeg tror, det giver god mening at dele sig op. Får man mere ud af, at nogle fokuserer på Vejlby, mens vi fokuserer på Risskov? - Ingen skal føle, at de mister territoriale rettigheder, men lad os tage drøftelsen, siger Henrik Petersen.
Vejlby-Risskov er vokset og vil vokse yderligere i takt med byudviklingen. Vi bliver flere borgere, og derfor mener Henrik Petersen, det er en god eksercits at kigge på muligheden for at justere det nuværende fællesråd.
- Fællesrådets pastorat er blevet fantastisk stort og dækker mange mennesker. Jeg siger ikke, at befolkningstilvæksten skal være kriteriet for en opdeling, men det lægger op til, at man stopper op og tænker sig om, siger Henrik Petersen.
Formanden er modstander
Men ifølge formanden for Vejlby-Risskov Fællesråd, Poul Louring, er det ikke afgørende, om der bor 20.000 eller 30.000 borgere i postnummeret. Fællesrådet repræsenterer sin medlemsskare bestående af mellem 25-30 virksomheder og foreninger, mens man hjælper borgere, der gerne vil i kontakt med Aarhus Kommune.
- Jeg ser ingen fordele ved at dele fællesrådet op. Vi skal ikke ud og repræsentere enkeltpersoner, så vi er ikke afhængige af, om der bor 20.000 eller 30.000 i området. Det ændrer ikke på vores måde at hjælpe folk, hvis de gerne vil privatisere en vej, og det kan vi sagtens klare, siger Poul Louring.
Han er modstander af ideen om at dele fællesrådet op, men debatten er ikke ny. Ifølge Poul Louring har fællesrådets bestyrelse tidligere drøftet en opdeling, men senest blev tomlen vendt nedad.
- Jeg synes, det er noget krukkeri at ville dele fællesrådet op, og jeg føler, man har misforstået fællesrådets funktion. Hvis man bilder sig ind, at der er magt i fællesrådet til at rykke på beslutninger, bliver man skuffet, siger Poul Louring og tilføjer:
- Det er byrådet i Aarhus Kommune, der bestemmer, og sådan skal det være. Vi er heldige, hvis vi får en smule indflydelse.
En situation uden fortilfælde
Fællesrådsformanden har samtidig svært ved at forestille sig, at Aarhus Kommune ville anerkende et nyt fællesråd, hvis geografiske område overlappes af det nuværende.
Set med kommunens øjne ville det ikke være en ideel situation at skulle kommunikere med to fællesråd, der dækker det samme område. Det fortæller Jakob Ljungberg, der er sekretariatschef i Teknik og Miljø.
- Det er relativt nemt at oprette et nyt fællesråd i et område uden et eksisterende fællesråd, men jeg er i tvivl om, hvad vi ville gøre, hvis vi stod i en situation, hvor der oprettes et nyt fællesråd, så to fællesråd dækker det samme geografiske område. Jeg er ikke bekendt med, at vi har haft sådan en situation før, siger Jakob Ljungberg og fortsætter:
- Det ville nok volde nogle problemer, for hvem skulle vi kommunikere med, og sæt nu der så dukkede et tredje og et fjerde fællesråd op også? - Det ville sikkert også give anledning til forvirring i lokalområdet. Så fik vi en henvendelse om at oprette et nyt fællesråd, ville vi nok opfordre dem til at få snakket sammen, så opdelingen - hvis den blev lavet - blev gjort i mindelighed og enighed.
Kunne man i Vejlby-Risskov Fællesråd blive enige internt om at dele sig op, ville processen til gengæld ikke volde problemer.
- Et fællesråd er en forening, og derfor ville den formelle proces med at oprette den ikke være kompleks. Der skal vedtages nogle vedtægter og afholdes en stiftende generalforsamling, men ellers er oprettelsen ikke ulig oprettelsen af en idrætsforening, siger Jakob Ljungberg.
- Grundlæggende ville de også selv kunne bestemme deres geografiske afgrænsning, men vi ville formentlig gå i dialog med dem, hvis den lød helt uhensigtsmæssig eller er i konflikt med den geografiske afgrænsning hos det eksisterende fællesråd.