Sidste år endte sidste skoledag i vold: - Vi har vendt hver en sten for at undgå en gentagelse
Sidste år endte sidste skoledag på Strandskolen som en sort dag snarere en festdag, da tre afgangselever og en række ukendt gerningsmænd overfaldt to yngre elever fra 8. klassetrin.
Sidenhen blev de tre afgangselever idømt betingede fængselsstraffe for vold.
Fredag er det sidste skoledag igen, og det siger sig selv, at Strandskolens ledelse ikke er interesseret i en gentagelse af sidste års voldsepisoder. Derfor har man i samarbejde med lærere, elever og forældre forsøgt at skabe nogle nye rammer for dagen, som ikke er til at tage fejl af.
- Både forældre, elever og medarbejdere har deltaget i planlægningen, og der er stort fokus på, at det skal være en festdag for alle årgange - ikke kun afgangseleverne. Samtidig har 9. klasserne været involveret ved at være på rundtur i samtlige klasser for at fortælle, hvad rammen er for karamelkast, fodboldkamp og revy, siger Morten Holck, skoleleder på Strandskolen.
Samtidig har man fra ledelsens side valgt at forbyde brugen af barberskum samt vandkamp, og bliver de eller andre regler brudt, får det konsekvenser for de involverede elever.
- Sker der noget groft igen, er der slet ikke nogen tvivl om, at det er direkte hjem. Skulle der ske noget andet uhensigtsmæssigt, får eleverne et klap på skulderen og får besked på, at de skal tænke sig om. Sker det igen, er det hjem. Det er rammen, og det er blevet italesat over for eleverne, siger Morten Holck.
Han mener ikke, at man nogensinde helt kan udelukke, at episoder som sidste år skulle kunne ske igen, men han føler sig sikker på, at hele organisationen Strandskolen er bedre rustet til at håndtere en eventuel situation.
Sidste skoledag skal være en dag, som man husker hele livet, men for to elever på Strandskolen vil sidste års sidste skoledag blive husket for det værre.
De to elever fra ottende klassetrin blev nemlig slået, sparket og trampet på, da de omkring middagstid blev overfaldet af tre afgangselever og en række ukendte gerningsmænd.
Det resulterede i en politianmeldelse, og i januar blev tre afgangselever idømt betingede fængselsstraffe på mellem 30 til 60 dage efter straffelovens paragraf 244 - også kendt som "simpel vold".
Voldsepisoderne, hvis handlingsforløb du kan læse mere om her, har givet anledning til selvransagelse på skolens ledelseskontorer og en lang forberedelsesproces i samarbejde med elever, lærere og forældre. Derfor er skoleleder Morten Holck overbevist om, at denne fredags sidste skoledag ender med at forløbe som den festdag, det altid har været tiltænkt som.
- Episoderne sidste år var fuldstændigt uacceptable, og vi har haft stor fokus på at forebygge, at lignende sker, siger Morten Holck og tilføjer:
- Det har været en lang proces i samarbejde med elever, forældre og medarbejdere, og vi har vendt hver en sten for at sikre en god dag, så det ikke løber løbsk ligesom sidst. Derfor er jeg ret overbevist om, at det ikke kommer til at gentage sig.
Forbud mod skum og vandkamp
Det kan lyde som floskler, for hvordan sikrer man sig helt konkret, at harmløs karamelkastning ikke kortslutter og ender i vold?
Ifølge Morten Holck er rammerne for dagen i den grad blevet skåret ud i pap for både de yngste og de ældste elever samt deres forældre.
- Både forældre, elever og medarbejdere har deltaget i planlægningen, og der er stort fokus på, at det skal være en festdag for alle årgange - ikke kun afgangseleverne. Samtidig har 9. klasserne været involveret ved at være på rundtur i samtlige klasser for at fortælle, hvad rammen er for karamelkast, fodboldkamp og revy, siger Morten Holck.
Derudover har man endegyldigt bandlyst en tidligere tradition, som kunne bruges til spøg og skæmt, men også uhensigtsmæssigt til at tryne de mindre årgange - barberskum.
Under retssagen kom det blandt andet frem, at det ene af ofrene for sidste års overfald fik smurt barberskum på sig, da denne lå forsvarsløst på gulvet. Samme offer fik senere samme dag skum i øjnene, da han blev slået bagfra af en ukendt gerningsmand.
Derfor er der nu nultolerance over for brugen af både skum og vand.
- Vi har valgt at forbyde al brug af skum og vandkamp, selvom der tidligere har været et område, hvor det var lovligt, siger Morten Holck.
- Der er nogle ting, vi kan gå i dialog med de unge om, og så er der andre områder, hvor vi nu har truffet en ledelsesbeslutning. Det er ikke alle, der ønsker vandkamp, og det er ikke alle, der synes barberskum er sjovt, og vi ønsker ikke noget, som hele fællesskabet ikke kan være med i.
To advarsler - og så er det hjem
Men det siger sig selv, at de nye rammer og regler også skal håndhæves, hvis de skal batte noget. Det er man ifølge Morten Holck opmærksomme på fra skoleledelsens side.
- Sker der noget groft igen, er der slet ikke nogen tvivl om, at det er direkte hjem. Skulle der ske noget andet uhensigtsmæssigt, får eleverne et klap på skulderen og får besked på, at de skal tænke sig om. Sker det igen, er det hjem. Det er rammen, og det er blevet italesat over for eleverne, siger Morten Holck.
Morten Holck, skoleleder på StrandskolenKan det ske igen? - Det kan det vel altid, men skulle det ske igen, er vi godt gearet til det
Og også over for lærerstaben. Tilbage i januar fortalte det andet offer for volden på sidste års sidste skoledag, hvordan han blev slæbt ud af sit klasselokale af adskillige afgangselever og båret hele vejen ud i skolegården, hvor han blev overdænget med slag og spark.
Ifølge ofrets beretning, hvilket også blev bekræftet af den ene af de dømte, skete det til trods for, at han blev trukket forbi adskillige lærere. De greb bare ikke ind. Det må ikke gentage sig, understreger skolelederen.
- Set i lyset af sidste års hændelser er det klart, at vi skal gøre noget anderledes. Vi har talt om, at vi skal være mere synlige og mere til stede til festen. Det gælder både medarbejderne og ledelsen. Alle har et ansvar, og det er hele organisationen Strandskolen, der skal løfte den opgave, siger Morten Holck.
Ingen statsgarantier
Det glæder skolebestyrelsesformand Heidi Printzen, der føler sig tryg ved at sende sit barn i skole forud for sidste skoledag.
- Jeg er blevet betrygget i, at der er mere fokus på, hvad der er sjov, og hvad der ikke er sjov. Det lyder til, at lærerne er blevet mere skarpe på, hvornår de skal gribe ind, siger Heidi Printzen og fortsætter:
- Man kan måske aldrig forudse, hvis nogen får en kortslutning, men vi har også talt meget om, at man skulle være opmærksomme på de spændinger, der måtte være mellem eleverne. På den måde undgår vi forhåbentligt, at konflikter optrappes.
Men helt at udelukke konflikter kan man aldrig. Det anerkender skoleleder Morten Holck.
- Jeg kan ikke udstikke statsgarantier. Jeg kan sige, at processen op til har været eksemplarisk. Alle står sammen om at skabe en god sidste skoledag. Kan det ske igen? - Det kan det vel altid, men skulle det ske igen, er vi godt gearet til det, siger han.